20 iunie

7-1

Au trecut trei ani. Cenusii, cum este si ziua de astazi. Privesc in urma si incerc sa inteleg mana destinului, care a hotarat altceva decat hotarasem eu. Nu cred ca a fost doar vigilenta si rapiditatea ofiterului de politie. Privesc in jur si vad cum se darama multe din lucrurile in care am crezut. In numele unor principii inalte, apar conditiile unui statut colonial. Nu inteleg rosturile actuale ale guvernarii, ale politicii, vanatoarea mediatica dupa infractori. Am sentimentul ca recitesc „Jocurile foamei”, cartea lui Suzanne Collins. Traiesc mai mult in familie. Sper ca Andrei si Mihnea sa aiba mai putine regrete si motive de nostalgie.  Pentru mine, ziua de astazi este trista. Imi aduce aminte de revolta pe care am simtit-o atunci, iar anii care au trecut au aratat si lipsa de „utilitate” politica a acelei hotarari „cu caracter exemplar”, in ceea ce priveste finantarea campaniilor electorale. Nu am vrut sa comentez, in ultima vreme, declaratiile lui Basescu dar mi s-a parut ca avea dreptate recent cand a spus ca cine sapa groapa altuia cade singur in ea. Cine va beneficia, in final, din aceasta isterie publica a arestarilor si condamnarilor? Vom afla raspunsul peste cativa ani, atunci cand vom examina, din nou, ponderea capitalului strain in economia romaneasca. Faptul ca partidele se intrec in reglari de conturi,  folosind institutii ale statului si neintelegand ca este nevoie de reglementari legislative coerente si moderne, se va intoarce, in final, impotriva lor.

100 de gânduri despre “20 iunie

  1. Bună dimineaţa domnule Adrian Năstase! Vă transmit astăzi, zi de cumpănă între 20 şi 22, pentru a vă trnsmite „La alţi ani!”. Nu, nu este o greşeală. Vă doresc multă sănătate alături de cei dragi.

  2. Dle Adrian Năstase, cu adevărat ier a fost o zi cenuşie:: Într-o lume bezmetică în care singura valoare reală este a avea şi singurul principiu este dreptul celui mai tare deziluzia este regula. Noi, ca neam, ne dovedim zilnic marea slăbiciune: invidia. Când te gândeşti nu numai la şmecherul care a lăsat în urma lui un cancer numit „justiţia independentă”, ci şi la gogoaşa infatuată şi cu morgă care se bucură de încrederea a 75 la sută din alegători, nu prea ai motive de speranşă. Personal văd în FET un fel de club al înţelepţilor pus la popreală prin excluderea din zona decizională. Şi cât de amar trebuie să fie să vezi becisnici neputincioşi la cârmă mergând spre nicăieri.

  3. Si pe cine credewti ca il doare in c..cot de capitalul roamenesc dom Nastase ?
    Pe Alinutza Munge$$cu nici atata – ea ia bani de la altii. Pe Pata si cetitorii sai ? Pao ei stiu una si buna la propriete c’est du vol! Pre cetitorii lu Liiceanu? Doar nu o sa vorbeasca de funie in editura privaztizata … cum?!
    Ete na capitalisti romani – o adunatura de brofasi vi se va raspunde . Ca
    cand au cerut „capitalism” au intels „sa vina strainii sa ne plateasca ca in Vest” si acu oo dau cu „cresterea comepetivitatii” adica salarii mici ca o cale sigura spre prosperitatea ca in Vest!

    In rest pun botu’ la toate prostelile cum pune porcu ratu in toate cele …

    Ia sa dau un par d’egzamplu sa zic asa didactic (daca profii ar fi in stare sa gandeasca cu capu din dotare!) . Materialu il iau din Cotidianu’ (ca sa nu va plictisiti mergeti direct la Bizonica)

    Comisia Europeană spulberă mitul băieţilor deştepţi din energie
    Contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de compania de stat Hidroelectrica cu mai multe companii încadrate la categoria „băieţilor deştepţi din energie” nu au implicat acordarea de ajutoare de stat în sensul normelor UE, a decis Comisia Europeană, după o anchetă demarată în luna aprilie 2012. Bruxelles-ul susţine că preţurile percepute de Hidroelectrica pentru nouă clienţi de-ai săi – ArcelorMittal, Alro, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec – au fost în linie cu preţul de referinţă de pe piaţă. Comisia spune totuşi că preţurile percepute de la Luxten-Lighting, Electrocarbon şi Elsid au fost mai mici decât preţul de referinţă de pe piaţă, dar nu le cataloghează ca fiind ajutoare de stat.

    Hidroelectrica, companie care asigură aproape o treime din curentul ţării, a intrat în 2012 pentru prima oară în insolvenţă iar unul din motive a fost acela de a se debarasa de aşa-numiţii băieţi deştepţi.
    …………………………………..
    …………………………………..

    Problema cea mare a fost că toate contractele bilaterale semnate cu cei de mai de sus au fost garanţii pentru împrumuturile primite de Hidroelectrica de la bănci.
    http://www.cotidianul.ro/comisia-europeana-spulbera-mitul-baietilor-destepti-din-energie-263110/

    Deci … de sa intelega gutzanu mediu ?
    1) Nu exista baieti destepti
    2) Intrarea in insolaventa in 2012 a fots .. ce?!
    3) Pana la urma contractele cu aia erau bune – au fost garanţii pentru împrumuturile primite de Hidroelectrica de la bănci. Ca daca nu le faceau nu primea Hidroelectrica credite!!

    Consumi multă energie, eşti sprijinit de stat
    Noii băieţi deştepţi din energie

    Un nevinovat comunicat de presă emis de Ministerul Economiei informa că secretarul de stat Maricel Popa a înmânat 10 acorduri pentru exceptare de la plata unei părţi din numărul de certficate verzi unor companii energo-intensive, “fiind astfel ajutate să rămână competitive pe piaţă”. Aceste companii, care consumă foarte mult curent, se adaugă altor patru fericite cu câte un astfel de acord. În total, în ţară, sunt 14 firme care nu contribuie în acest moment, decât într-o măsură foarte scăzută, la subvenţionarea producerii de energie verde, aşa cum o fac toţi consumatorii de energie electrică din ţară, inclusiv populaţia. Economica.net a dezvăluit numele celor 14. Iată-le: Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, ArcelorMittal Hunedoara, Carpatcement, TMK Reşiţa, TMK Slatina, Stirom Bucureşti, Messer Gaz Bucureşti, Brikston Iaşi, Silcotub Zalău, Alum Tulcea, Vimetco Extrusion, Elsid Titu şi Lafarge România.

    Aceste companii sunt beneficiarele unei hotărâri de guvern, 495, emisă la finele anului trecut de către Cabinetul Ponta şi care urmăreşte diminuarea presiunii costurilor cu energie electrică pentru marii consumatori de energie electrică, astfel încât acestea să îşi păstreze sau să îşi îmbunătăţească competitivitatea pe diverse pieţe. Mai exact, aceşti energofagi aveau costuri uriaşe pentru achiziţia de certificate verzi emise pentru fiecare MWh produs în ferme eoliene, solare, geotermale sau în cele care utilizează biomasa. Avântul foarte mare luat de energia alternativă în ultimii ani, în special datorată sprijinului promovat de stat, prin schema de certificate verzi, a crescut facturile tuturor consumatorilor, populaţie, firme. Mulţi dintre marii consumatori, cu Alro şi ArcelorMittal în frunte, companii aflate pe primele două locuri în topul celor mai mari energofagi, au făcut presiuni la autorităţi pentru diminuarea poverii. Şi a apărut această HG 2004, care îi scuteşte pe beneficiarii acordurilor de achiziţia de 85% din certificatele verzi. „Practic, prin păstrarea competitivităţii se poate spune că se păstrează locuri de muncă aflate în potenţial pericol în situaţia în care întreprinderile şi-ar pierde competitivitatea”, se spune în comunicatul Ministerului Economiei. Bugetul alocat programului pe perioada de 10 ani este estimat la 750 milioane de euro. Aceşti sume nu vin de la stat, ci vor fi suportate de restul consumatorilor.

    Criteriile de eligibilitate pentru exceptarea de la plata certficatelor verzi sunt: punerea în aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice; menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei precum şi nedisponibilizarea pe respectiva perioadă a mai mult de 25% din numărul angajaţilor; încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat.

    Cine sunt cele 14 companii? În principal observăm combinate metalurgice şi siderurgice, producători de ciment. Pe listă sunt câteva societăţi care la o vreme erau încadrate la aşa-numiţii băieţi deştepţi din energie, precum Alro, ArcelorMittal Galaţi şi Elsid Titu. Alro a beneficiat ani de zile de energie electrică de la Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de curent din ţară, la preţuri sub media pieţei. De asemenea, ArcelorMittal Galaţi a cumpărat de pe bursa de energie curent de la aceeaşi Hidroelectrica. A fost o mişcare pusă la cale de mediul politic pentru susţinerea celui mai mare combinat siderurgic în condiţiile în care criza economică a prăbuşit piaţa internă a oţelului. De asemenea, Elsid Titu a beneficiat de contracte cu Hidroelectrica, la preţuri sub media pieţei.

    Alro Slatina, producătorul de aluminiu, cel mai mare din sud-estul Europei, Alum Tulcea şi Vimetco sunt companii cu capital rusesc, controlate de oligarhul Vitali Matsitski. Un alt miliardar rus, Dmitriy Pumpyanskiy, controlează combinatul siderurgic TNK de la Reşiţa şi producătorul de ţevi TMK Slatina. Silcotub Zalău este un producător de ţevi din oţel aflat în proprietatea grupului italian Tenaris. Compania Stirom Bucureşti desfăşoară activităţi în industria producerii de sticlă şi are ca principal acţionar grupul elen Yioula Glassworks. Pe lista beneficiarilor de sprijin se află şi doi dintre cei trei producători interni de ciment: Carpatcement, companie deţinută de Carpatcement din Germania, şi Lafarge România, din grupul Lafarge din Franţa. Elsid Titu este o companie deţinută indirect de doi dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Câmpina, Mihai Tufan şi Stelian Anastaşescu. Obiectul de activitate al societăţii este fabricarea de electrozi, însă firma este şi producător de electricitate prin cele câteva microhidrocentrale aflate în proprietate. Messer Gaz derulează operaţiuni de furnizare de gaze naturale, fiind controlată de grupul german cu acelaşi nume. Brikston Iaşi este denumirea actuală a fostei Ceramica, producătorul de cărămizi. În spatele companiei stă fondul de investiţii ADM Capital din Hong Kong.

    Cosmin Pam Matei
    Publicat Joi, 18 iunie 2015

    Deci asta va este capitalul national? Rusi si corupti locali?!
    Si pe astia trebuie sa ii ducem in spate ?! Bugetul alocat programului pe perioada de 10 ani este estimat la 750 milioane de euro. Aceşti sume nu vin de la stat, ci vor fi suportate de restul consumatorilor. Asta intelege gutzanu mediu..”Ei de ce nu platesc certificate verzi da io platesc?! Sa plateasca si ei! ” si mai bien am inchide energifagii astia va concluziona gutzanu mediu subdezvoltat intelctual … (insa de multe pri cetitor de Dilema veche, 22 si absolvent de facultate. Persoanele de fata se includ!!!)

    Bioznica Da ce nu va face gutzanu mediu subdezvoltat intelctual adica morron .. nu va verifica nationalitatea alaora de halesc certficate verzi precum porcu porumbu’!
    Primu ar fi CEZ (České Energetické Závody, în română: Centralele electrice cehe) care din banii de certficate verzi romanesti ar vrea sa isi traga centrala electronucleara la Temelin!!
    Care CEZ angajeaza firma de lobby (trafic de influenta) Candole Partners (Based out of Prague and Bucharest, Candole provides policy, market and transaction analysis to firms operating and investing in central and southeast Europe. samd)
    Care Candole Partners o are angajata pe Ana Otilia Nutu (Ana Otilia Nutu is a senior policy analyst focused on energy and infrastructure. She has worked as a consultant for the World Bank and as a civil society advocate for policy and regulatory reform in Romania. Otilia cofounded a think-tank where she is engaged in a project monitoring the Romanian energy regulator, and often appears in the media with analysis of the energy sector. She holds an MA in Public Policy at the Central European University. Central European University e la Budapesta)
    Care Ana Otilia Nutu este si este membru fondator la EFOR unde se ocupă de proiectele în domeniul energiei: organizează dezbateri la Bucureşti şi în local privind liberalizarea pieţei de energie şi corupţia din sector, monitorizează calitatea reglementărilor şi guvernanţa reglementatorilor, precum şi cea a companiilor de stat.
    EFOR fiind Expert Forumu ala care „combate coruptia” si printre picaturi se ocupa si de o energie „curata” adica verde ca si certficatele alea .. fara de care energia „verde” ar fi brusc neeconomic de scumpa …

    Pe 20 iunie de la 13.00 la 18.30 suntem la UrbanFest – Festival de dezvoltare urbană. Ne găsiți la cortul EFOR langa Biblioteca Națională (Bulevardul Unirii 22) pentru dezbateri în format inedit pe tema dezvoltării urbane în jurul râului Dâmbovița, dar și cu discuții despre sectorul energiei. Atât sâmbătă, cât și duminică. Mai multe detalii si pe pagina oficiala a evenimentului.

    17.00 – 18.30: Dâmbovița Smart River

    Dezbatere In interiorul BN, sala Mehedinti. Va fi prezentat proiectul Smart River – Bucharest 2020, adica o mare viziune pentru Bucuresti ca pol de crestere, centrat in jurul reabilitarii eco-development a traseului Dambovitei prin oras (momentan, unul de toata jena) de la Lacul Morii la Vacaresti.
    EFOR se ocupa de CET Grozavesti, care trebuie retehnologizat pentru eficienta, scaderea emisiilor si eliberarea a 60-70% din cele 7ha de teren pe care le ocupa degeaba in buricul targului. Spatiul liber si noul CET cu tehnologie de sec XXI trebuie invadat de Gradina Botanica, de un muzeu de patrimoniu industrial si de incubatoare de industrii creative.(de la EFOR cetire)

    Mda cam vaz de unde are EFOR banii de combatere a coruptiei .. 7 hectare de teren in Bucuresti sunt ceva … cate „turnuri”? 1000 euro pe mp construit – cate sute de milioane de euroi? SI cati bani ptr Candole de la CEZ?!

    Oricum
    În acest moment, [21 martie 2014] certificatele verzi reprezintă 12% din factura la energie. Citeste mai mult: adev.ro/n2sh2l. 12% subventii!!!!! Da ce importanta are ca cand CEZ plateste Candole si Candole pe o experta anticorputie de la EFOR!

    Aplicarea HG 138/2013 privind acordarea accesului garantat la retelele electrice nationale pentru energia electrica produsa de centralele termoelectrice va determina cresterea preturilor la energia electrica, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Otilia Nutu, expert în politici de energie, in cadrul Expert Forum (EFOR). „Pentru piata, efectul este ca vor aparea variatii de pret neasteptate, iar pentru consumatorul casnic, efectul va fi cresterea preturilor (…) Cam 5-8% in factura la consumatorul casnic”, a spus Otilia Nutu. Aceasta a precizat ca Hotararea poate fi contestata in instanta, mai ales in conditiile in care nu au fost parcursi pasii necesari dezbaterii publice.

    Reamintim ca Executivul a aprobat fara niciun fel de dezbatere publica inainte, o hotarare de guvern privind unele masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica. Masurile constau in acordarea unui acces garantat termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia la retelele electrice. De asemenea, Transelectrica este obligata sa asigure dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de termocentrale. Practic, prin aceasta hotarare, producatorii de energie mai putin rentabili vor avea prioritate in fata altora mai profitabili.
    …………………….
    ………………………
    Otilia Nutu: De foarte multi ani se pompeaza foarte multi bani in aceste termocentrale. Nu se poate sa le intretii in continuare. De fapt, ce inseamna acest ajutor de stat si masuri discriminatorii? Faptul ca in continuare li se permite sa se comporte cum s-au comportat pana acum. Nu exista nicio metoda prin care un astfel de ajutor temporar sa-i faca sa devina mai eficienti, sa investeasca sumele suplimentare in cresterea eficientei. Cred ca ar fi trebuit privatizate inca din 2005-2006. Pe masura ce inaintam in timp, problemele cresc, devin din ce in ce mai complicate, trebuie facute din ce in ce mai mult niste investitii, sunt tot mai neconforme cu conditiile de mediu. Avem probleme tot mai mari si de securitate energetica si de piata.

    Mde .. 12% subventie risca sa te faca f rentabil …
    Da iata alta aberatie

    Schimbare de trend: ungurii ne inundă cu energie ieftină cumpărată chiar de la noi, plătită de noi
    11 iun, 00:05 | ECONOMICA.net

    Companiile din Ungaria cumpără pe termen lung energie ieftină, eoliană sau fotovoltaică, din România, apoi vin cu aceeaşi energie, la un preţ mai mare, pe PZU, unde o vând companiilor locale. Un trading profitabil cu energia produsă la noi în ţară şi subvenţionată de toţi consumatorii de curent din România.
    Performanţa la export, în materie de producţie, a industriei energetice locale este atribuibilă în totalitate sectorului de producţie de energie regenerabilă şi traderilor. Fiecare MWh exportat a fost produs fie într-un parc eolian, fie într-un parc fotovoltaic din România. Explicaţia este simplă: această energie este cea mai ieftină, deci competitivă la export. Este ieftină pentru că este subvenţionată de toţi consumatorii de curent din România prin sistemul certificatelor verzi. Prin lege, fiecare MWh produs în centralele eoliene şi solare este preluat automat în sistem şi primeşte subvenţie. MWh eolian primeşte jumătate de certificat verde iar cel solar trei certificate.
    Un certificat verde costă 27 de euro, deci administratorului parcului eolian îi intră din start în buzunare 13,5 euro pentru fiecare MWh produs, iar „fotovoltaicului” 81 de euro. Pe lângă aceste sume, investitorii din domeniu mai primesc bani şi la vânzarea propriu-zisă a energiei pe piaţă. Preţul mediu pe bursă este de 37 de euro, dar firmele din industria regenerabilă vând mult mai ieftin MWh, pentru că îşi permit, la 25, 20, chiar şi 15 euro.

    http://www.economica.net/schimbare-de-trend-ungurii-ne-inunda-cu-energie-ieftina-cumparata-chiar-de-la-noi-platita-de-noi_102198.html#ixzz3dfyvp5sL

    Dar ce fac altii?!
    ”Trebuie sa ne asiguram va industria energofaga din Germania va ramane neatinsa de legea energiei regenerabile. Orice alta solutie ar duce la dezindustrializarea Germaniei. Nu este o exagerare. Europa nu poate avea niciun interes in dezindustrializarea Germaniei”Sigmar Gabriel, lider social-democrat, vicepremierul si noul ministru al Economiei din Germania
    Dar al Romaniei? intreb io ca Bizonu’.

  4. Deci „Companiile din Ungaria cumpără pe termen lung energie ieftină, eoliană sau fotovoltaică, din România, apoi vin cu aceeaşi energie, la un preţ mai mare, pe PZU, unde o vând companiilor locale. Un trading profitabil cu energia produsă la noi în ţară şi subvenţionată de toţi consumatorii de curent din România. Performanţa la export, în materie de producţie, a industriei energetice locale este atribuibilă în totalitate sectorului de producţie de energie regenerabilă şi traderilor. Fiecare MWh exportat a fost produs fie într-un parc eolian, fie într-un parc fotovoltaic din România. Explicaţia este simplă: această energie este cea mai ieftină, deci competitivă la export. Este ieftină pentru că este subvenţionată de toţi consumatorii de curent din România prin sistemul certificatelor verzi. Prin lege, fiecare MWh produs în centralele eoliene şi solare este preluat automat în sistem şi primeşte subvenţie. MWh eolian primeşte jumătate de certificat verde iar cel solar trei certificate. Un certificat verde costă 27 de euro, deci administratorului parcului eolian îi intră din start în buzunare 13,5 euro pentru fiecare MWh produs, iar „fotovoltaicului” 81 de euro. Pe lângă aceste sume, investitorii din domeniu mai primesc bani şi la vânzarea propriu-zisă a energiei pe piaţă. Preţul mediu pe bursă este de 37 de euro, dar firmele din industria regenerabilă vând mult mai ieftin MWh, pentru că îşi permit, la 25, 20, chiar şi 15 euro.” Eu nu crez că treaba asta ne vine ca moştenire de la Nicolae Ceauşescu. El a lăsat o economie industrială care se integra perfect în BRIC.

  5. @Adrian Nastase

    Spuneti:
    „…ponderea capitalului romanesc in economie”

    Asta este ceva intre scaremonger si lozinca. Ma surprindeti. Ce importanta ar avea provenienta capitalului? Experienta altora spune ca nici una. Iar afirmatia este cu atat mai lipsita de substanta cu cat capitalul „romanesc” s-a dovedit ( prin cei care l-au detinut si il detin) de o calitate ,eufemistic spus ,indoielnica. Au fost „capitalistii romani” nedreptatiti sau defavorizati in 1990, in 2000 sau azi? Nu credeti ca intreaga clasa politica aparuta dupa’90 are o responsabilitate pentru calitatea „capitalistilor” romani? Calitate care o echivaleaza doar pe cea a politicienilor? Sistemul politico-economic creat dupa’90 , un sistem de tip vase comunicante, este  tot atat de caraghios si de trist ca si cei care-l populeaza. Milionarii romani ( majoritatea nu poate trai fara conexiunea la fondurile publice, si aproape tot restul are un inceput umbros, uneori tenebros, de gen „scheletul din dulap”) maimutaresc obiceiuri vestice si aparente de moguli rusi. Chiar si asa, daca uitam de inceputuri indoielnice si inchidem ochii la cabala politico-economica unsuroasa, avem macar un exemplu de capital romanesc care sa fi construit, sa fi cladit sau sa fi creat ceva? Magiunul de Topoloveni sau raritatile de tip one man (show )business sunt minunate, dar minimaliste, iar Tiriac este o exceptie intr-un desert ( un fel de chior in tara orbilor) .
    Plus ca afirmatia pe care o faceti va este imputabila. Ati fost la ( sau permanent aproape de) putere 20 de ani.

    Sunt de acord ca ” este nevoie de reglementari moderne…”. PSD este la putere, cine ii impiedica sa lupte pentru a le implementa? Insa cu un prim-ministru care actualmente se ascunde, si care a abdicat in multiple randuri de la onoare , la ce ne putem astepta? 
    In rest , ideea subinteleasa in ultima dvoastra fraza este cel mult o figura de stil. Se dovedeste ( a cata oara in istorie) ca politicienii romani lasati de capul lor se comporta ca grupa mare de la gradinita lasata singura in magazinul universal din centrul orasului, plin de dulciuri, de artificiii si de lucruri taioase. Ca ar putea sa-si faca rau unii altora si fiecare siesi, nu ar fi cea mai mare problema. Problema e ca imbolnavesc si pot da foc orasului pentru distractia de moment. De aceea este necesara prezenta educatoarelor de origine straina si cu nume capitalizate( DNA, ANI, si altele).

  6. @ Donkeypapuas
    Şi eu văd în documentul de la fluierul.ro nenumărate lacune în demonstraţie. De exemplu, privind vizita ultimă în Iran, nu se zice chiar nimic despre diplomaţia secretă – şi foarte păguboasă pentru România- a lui Hans Dietrich Genscher care a indus intenţionat şi fără scop clar precizat vizita în Iran. Aici Nicolae Ceauşescu a fost păcălit a doua oară de nemţi (prima fiind „darul” tancurilor Leopard). Dar Nicolae Ceauşescu trebuia scos exact la acel moment din România – cu el în ţară, nimeni n-avea curaj să mişte! (ceea ce era un lucru foarte bun, practicat şi de Napoleon I ; pe planul creării de instituţii, cei doi sunt foarte apropiaţi). În fine, există şi a treia foarte urâtă păcăleală nemţească faţă de noi : supervizarea pe „grafic” a realizării maşinilor electrice de ultracentrifugare pentru uraniu la Craiova. Adică nemţii produceau pentru Malta dosarul nuclear al României. Era artificial, ştiu, dar era un dosar de acuzare, precum şi de scoatere totală a României din jocul industrial din lume ! Că ministrul Ştefan Andrei a fost psihologic total naiv, acesta-i un adevăr evident ! De la sclipirile geniale de psihologie cognitivă dintr-un secol şi jumătate precedent, acum România era totalmente în groapă ! Este adevărat că s-a implicat BOR, prin părintele Arsenie Boca (avea nişte viziuni extraordinare, şi o gândire modernă), însă „tovarăşa academician doctor inginer Elena Ceauşescu” a dat ordin să fie ucis ! Apoi, rămâne încă de clarificat rolul tovarăşului Andrei Pleşu în balonul de încercare numit „afacerea meditaţia transcendentală” care a verificat în ce măsură era fezabil canularul numit încă „revoluţia română”. Numai bine, deşi răul e peste tot.

  7. O paranteza – putini isi trateaza mai rau angajatii decat patronii romani .
    Si nu British American Tobacco , nici Air France , nici Intercontinental Hôtels nu au dus actiunea de sufocare a lui Adrian Nastase , continuata azi contra lui Ponta , ci mioriticele si mioriticii nationali .
    Paunestii , Sechelariu , Catarama , Copos , Nicula , Vantu , nu au fost decat niste pradatori primitivi .
    Aa , patriotii de la Dacia Felix ? Cand erau inauntru 100 de milioane de doalari patriotii l-au lasat pe tribunul Sever Muresan sa o devalizeze , inscriind banii pentru actiuni care nu valorau nimic , emise de el .
    Sa vorbim de ” fondurile de investitii ” detinute de nationalii nostri dragi , in anii 1990 – 2000 ? Stim ce s-a intamplat .
    N-au construit nimic pentru comunitate , nu si-au facut regiunea sa avanseze , nu au facut decat pentru ei .
    Ce avem astazi ca mare societate romaneasca – Dedeman , un distribuitor de materiale de constructie , proprietatea unor frati din Bacau – le-ati vazut figura ? De sofer de cursa intre doua sate in anii 1970 – cine s-ar lasa pe mana lor ?
    De ce sa preferam salariile mizere si tratamentul rau din partea acestor indivizi , doar pentru ca sunt romani ?
    Prefer de o mie de ori Metro-ul german , micile intreprinderi particulare ale italienilor , investitiile in parcuri industriale ale italienilor de la Di Longhi sau in centre ce cercetare ale americanilor de la Intel …

  8. http://www.lavie.fr/actualite/ecologie/laudato-sii-l-ecologie-pour-tous-18-06-2015-64342_8.php ENCICLICA Laudato Sii. Titlul enciclicii este inspirat din viersul “Laudato si ‘, mi’ Signore”, un excerpt din Cantica pentru creaturile Firii, de Sfântul Francisco din Assisi. Ideologul rus Vladimir Ilici Lenin vedea în Francisco din Assisi pe militantul care împărtăşeşte viaţa mulţimilor, şi a cărui voinţă de acţiune îndeplineşte voinţa mulţimilor. Poate că Francisco din Assisi a fost un militant Che Guevara avant la lettre. Ori poate că în lumea catolică din America Latină imaginea militantului pentru săraci, Che Guevara, s-a impus aşa de puternic în conştiinţa populară tocmai datorită analogiei cu Francesco din Assisi, comentăm în contrapondere. Se spune că în puţinele momente de luciditate din finalul vieţii sale, noul împărat bolşevic de la Moscova, revoluţionarul Lenin, ar fi reflectat asupra alegerii făcute de Francesco din Assisi: “El este cel care a aflat calea cea dreaptă”. Episodul este plauzibil, ştim că în ideologia lui Lenin, dispreţul afişat faţă de aur ocupă loc central, la fel în atitudinea lui Francesco din Assisi. Erau marcate în acel timp, atât prin cruciadele copiilor din Germania şi Franţa, cât şi prin atitudinea franciscanilor, primele reacţii la capitalismul sălbatic timpuriu. Biograful francez al lui Nicolae Ceauşescu sublinia copilăria lui săracă, poate gândindu- se la cruciatul copil Berger Estienne. Chiar ideologia lui Nicolae Ceauşescu a fost influenţată de ideologia lui Francisco din Assisi când forja expresia: „comunistul de omenie”. Aminteşte formula de salut a lui Francisco din Assisi: „Bună ziua, oameni buni!” („Buon giorno, buona gente!”). Desigur, influenţa este printr-o complicată reacţie în grila mea de lectură. Pentru Nicolae Ceauşescu „buona gente” („comunistul de omenie”) însemna românul din clasa mijlocie pe care Silviu Brucan vroia să-l desfiinţeze.

  9. Domnule Adrian Nastase,

    Imi amintesc cu acuratete desfasurarea evenimentelor din acele vremuri. Desi nu am fost niciodata un simpatizant de-al dumneavoastra sau de-al PSD-ului, am fost incercat de un sentiment puternic de revolta si nedreptate, in urma unui act public ce se voia a servi isteriei colective prin arestarea dumneavoastra.

    Un dosar politic fara doar si poate. Vinovatia/nevinovatia unui om intra in subsidiar cata vreme decizia de a fi arestat nu este luata pe baza probelor, ci in urma unei decizii politice. In timp ce multi se bucurau ca Adrian Nastase urma sa fie arestat („Nu ne pasa ca nu sunt probe solide, sa mearga la puscarie, ca stim noi ca este vinovat sau ca nu ne place de el”), eu simteam ca o astfel de atitudine, chiar daca nu ar fi dictata politic, este anti-democratica si nedreapta. Ca tot se vorbeste in zilele noastre despre statul de drept, acesta inseamna, in primul rand, respectarea drepturilor si libertatilor individuale cat si a prezumtiei de nevinovatie.

    Cred si acum, am crezut si atunci ca un act de justitie nu inseamna sa oferim satisfactie antipatiei publice fata de un anumit individ dupa dictonul „Capul lui Motoc vrem”, ci inseamna apararea unor principii mai presus de orice. Sigur ca intr-o societate bolnava punerea in practica a unor aspecte teoretice va fi deficitara. Dar daca cei care se afla in pozitii cheie in institutiile statului de drept (chiar cu dreptul de a gresi) nu pot beneficia nici macar de prezumtia de buna credinta, actionand dirijat, coordonat, la ordin, atunci asistam de facto la o mascarada.

    Nu stiu incotro ne indreptam sau ce ne asteapta, ce stiu insa sigur si ce am inteles in tot acesti ani este ca vinovatii principali nu se regasesc printre politicieni, ci printre noi, cei care nu avem o mentalitate democratica. In randurile majoritatii, in special a celor care se revendica din zona de dreapta, observ o atitudine fascista, o gandire foarte periculoasa si care nu se poate materializa in nimic constructiv. Limbajul violent, intoleranta, lipsa unei informari temeinice, judecatile de valoare defectoase alcatuiesc si astazi si poate si pe viitor majoritati capabile sa aduca la putere personaje similare lui Traian Basescu. Desi Basescu a fost capul tuturor rautatilor facute in Romania in ultimii 10 ani, nu el a fost cauza, ci existenta si persistenta unor indivizi care sa alcatuiasca o majoritate cu gandire fascista la nivelul mentalului colectiv.

  10. Dan Culcer : +APA TRECE, PIETRELE RĂMÂN a fost titlul unei rubrici pe care am susținut-o aproape un an la Vatra. Până când am provocat, din naivitate, un soi de coaliție internă în redacție, în urma căreia mi s-a interzis să semnez două texte în același număr. Dacă ar fi fost doar o chestiune de echilibru, puteam menține rubrica sub pseudonim, doar că era vorba de critică literară. Nimeni nu a discutat despre conținutul rubricii, ceea ce dovedește că era vorba de o pedeapsă pentru opoziția mea la numirea unui coleg și prieten într-o funcție pe care nu o stăpânea (cea de secretar de redacție). Opoziția mea a fost luată totuși în seamă, devreme ce funcția ce i s-a încredințat lui Mihai Sin echivala cu cea de redactor-șef adjunct. Iată ce scriam la un moment dat : « Există o conştiinţă a istoriei, o conştiinţă istorică dar există şi conştiinţa istoricului, fără de care istoriografia nu s-ar deosebi cu nimic de grafia partizană a cronicarilor îndatoraţi uneia sau alteia dintre partidele boiereşti care îşi cizelau imaginea în posteritate, în vreme ce se înfruntau pentru a obţine cârmuirea şi privilegiile de care era legată colorând aceste lupte pentru putere cu fraze vorbind despre datorie şi sacrificii. E drept că, pierdută domnia, sacrificiul era uneori inevitabil, pierderea capului sau a coconilor fiind ameninţări ce se puteau realiza. S-a întâmplat ca tocmai secolul al XVIII-lea să fie în Europa un mare secol al istoriografiei, context în care se înscriu însă atît sintezele lui Dimitrie Cantemir cât şi pseudo-cronicile legitimiste de tipul celei scrise de Radu Greceanu (analizată strălucit de criticul Eugen Negrici în eseul „Triumful în­străinării”). Rescrierea istoriei, văzută ca necesitate profesională de a îngloba datele noi, de a aplica noi viziuni filosofice integratoare materialului faptic, epic sau statistic, poate menţine în actualitate un sens al istoriei care, chiar dacă nu acceptăm finalismul rigid al unei gândiri dogmatizante, nu poate fi exclus din modul omenesc de a gândi, căci riscă să conducă spre o criză de idealuri. Pe de altă parte, rescrierea incumbă conştiinţă profesională pentru a nu cădea în raza de acţiune a unor conjuncturi nefertile, agresive. Corectivul memoriei populare ca şi obiectivarea ştiinţifică a istoriografului au fost factorii care au îngăduit apariţia sau reapariţia unei istoriografii în miezul fierbinte al căreia se află conştiinţa iar această istoriografie este cea care va reprezenta peste timp nivelul însăşi al conştiinţei noastre sociale. » Scriam textul de mai sus, prin 1984 sau 1985, pentru paginile suplimentului de istorie al revistei Vatra intitulat Documentele continuității. Nu era vorba de a demonstra cu argumente istorice existența românilor pe teritoriul Ardealului, existență negată cu atâta statornică stupiditate de ideologia etnistă a Ungariei milenare. Nu era nici o necesitate. Existența nu se discută, se afirmă. Cum se poate vedea, prefer să folosesc în toate împrejurările cuvântul Ardeal în loc de Transilvania, pentru a vorbi despre o parte a României, ca să subliniez că aceste teritoriu nu aparține, ca un fel de cadou al cerului pentru încreștinarea sa, acestui popor migrator intrat dinspre vest peste Meseș la un moment dat, ci aparține locuitorilor săi, care sunt nu doar români. Doar că românii, valahii i-au fost de totdeauna locuitori majoritari, din momentul în care s-a produs amestecul acelor triburi și comunități care se stablizaseră pe crestele sau pe văile Ardealului, diferențele topite în creuzetul istoriei, devenind mai puțin importante decât asemănările. Sublinierea critică a realizărilor istoriografiei ar fi putut să fie, speram atunci, un scop al paginilor acelea de istorie, pentru a echilibra cu bun simț excesele istoriografiei propagandistice practicate de unii după 1964, pe linia re-naționalizării memoriei colective. Istoriografia practicată după 1990, finanțată de Fundații de tip Open Society sau alte asemenea instituții de propagandă sub steag străin, cade în excese opuse. Nu mă refer la cărțile lui Lucian Boia, care, chiar dacă sunt teziste în deconstrucția mitografiilor epocii anterioare, au totdeauna un miez de adevăr, care merită să fie discutat fără patimă. Mă refer la negaționiștii, la internaționaliștii cu râgâieli kominterniste tardive, la fundamentaliștii care vorbesc de vinovății colective, care vor să blocheze procesul de definitivare a construcției națiunii românilor, întrerupt după 1945 și neterminat din pricina comunismului, o ideologie instinctiv și sistematic mincinoasă în ambele sale variante. E vremea să ne scriem istoria singuri, fără să ținem seama de criteriile oligarhiilor și imperiilor, dar în cadrul vecinătăților interioare și exterioare, în comparații care să aibă temeiuri reale. adică să încetăm a ne declara rămași în urmă, ucenici ai Occidentului sau Orientului. Să fim așa cum ar trebui să știm a fi, noi înșine, fără dispreț față de vecini, fără inutile complexe superioritate sau de inferioritate, capbili să negociem demni divergențele legitime.+ Publicat de către Blogger la Dan Culcer Jurnalul unui vulcanolog , 6/20/2015 09:35:00 p.m.

  11. @ John @ free_spirit

    Sunteti bolnavi de ura . Iar in logica lui John , este discutabila încadrarea voastra la categoria oameni .

  12. Părerea mea e că electoratul a pus toate neputințele și neîmplinirile lui pe seama corupției care, cred eu, există, dar nu în măsura în care ne e prezentată de media și de procurori.
    Se exagerează distrugându-se astfel vieți care nu se vor mai reface.
    Corupție există peste tot și, dacă state cu tradiții democratice n-au reușit s-o elimine, nu cred că va dispărea, dar să pui toate relele în seama corupției, să negi tot ce s-a realizat din 1990 de către toate guvernele și toate parlamentele e prea de tot.
    Nu-mi schimb părerea în privința calității generale a electoratului (în care intră și demnitarii), iar eu pe ACEASTA o consider responsabilă de ritmul lent al progresului.
    Nu sunt adepta scenariilor și a comploturilor la adresa României, cred că globalizarea îi afectează pe toți și nu mă sperie pătrunderea capitalului străin.
    E adevărat că am sesizat „culegerea” oamenilor de afaceri de anvergură români de către procurori, și că mi se pare și asta exagerat și malefic, dar sper ca isteria asta să treacă odată și odată.

  13. În ziua aceea am știut precis că veți face un gest radical. Exact la asta m-am gândit, nu m-am mirat nicio secundă. Nu mă așteptam să se întoarcă lucrurile în bine, dar circumstanțele au fost în favoarea vieții.

    Dată fiind poziția dv socială, educația și caracterul, nu vedeam alt deznodământ. Am așteptat seara ca să aflu dacă am dreptate. Cu toate responsabilitățile din lume, cred că se cerea un gest radical și grăitor (poate nu acesta, dar nu știu care altul). N-am crezut că resemnarea vă stă în caracter, n-am crezut veți lua lucrurile așa cum vin.

    Dacă a fost momentul să trăiți, nu să muriți, cu atât mai bine. Sinuciderea este un gest de lașitate în general. În cazul dumneavoastră a fost singurul, care se putea face de către un om de onoare. Cât de trist…

    Astăzi toți se perindă pe la pușcărie ca prin stațiune, numai deținuții or mai fi impresionați. Nici nu mai poți crede că pe acolo trec doar vinovații, din moment ce toți incomozii ajung în arest.

    Ce pot să spun? Bine că trăiți. Sincer.

  14. @Aramis: „Milionarii romani ( majoritatea nu poate trai fara conexiunea la fondurile publice, si aproape tot restul are un inceput umbros, uneori tenebros, de gen „scheletul din dulap”) maimutaresc obiceiuri vestice si aparente de moguli rusi. ”

    Cumva milionarii altora au fost sau sunt altfel in esenta, lasind la o parte forma? Recunosc, bogatii stilati „vestici” stiu cum sa se faca anonimi, invizibili, stersi. Nu toti insa, eu vad o gramada de Ferrarii,Bugatii, Maseratii in micul satuc unde stau, asa ca, sa nuantam. Dar, in final, toate bogatiile s-au facut sau se fac calcind pe cadavre. Iar cind vorbsti de relatia milionar roman-stat, cred ca e la fel peste tot, chiar si in „standardul” Occident, sau mai ales acolo. Am nenumarate exemple de relatii business – guvern (local, regional, provincial, statal, federal) care se fac pe relatia „I scratch your back, you scratch mine”. Si multi bani sifonati, zeci si sute de milioane. Doar ca media aici face ciocu’ mic, pentru ca patronii media au batut palma intre ei si cu politicienii, si isi ascund reciproc gunoiul sclipitor.

  15. O mare de cuvinte pin care alunecă încet cursorul ca să pot găsi spaţiul liber al unui răspuns.

    Nu ştiu de ce mă încăpăţânez să mai cred că este posibilă o schimbarea a ipotezei. Poate pentru că am văzut fotografia celor doi copii pe care nu-i poţi proiecta în şirul devenirilor acestui timp care are o altă datorie faţă de ei: crearea unui orizont pe care l-am ratat când ar fi trebuit să-l negociem conştient.

    Trecutul nu a fost, nu este şi nu va fi ipoteza potrivită pentru un prezent care doare. Dacă prezentul doare, este indubitabilă eroarea de construct.

    Nici dacă am avea puterea să ne punem cenuşă în cap o dată în plus, după ce am fost aproape înecaţi în marea de goluri pe care am lăsat-o să se nască, noi, cei care astăzi numărăm dezamăgiri şi deziluzii, nu am reuşi nimic mai mult decât să stârnim un nou val pe care cei ce au învăţat să controleze valoarea şi bunul simţ în România, să se urce din nou pentru încă 12 ani.

    În realitatea mai puţin vizibilă a hărţilor României, există un stat minunat, tânăr, puternic, maturizat de experienţele primei sute de ani, care aşteaptă respectul cuvenit din partea unui popor ce începe să-şi conştientizeze condiţia.

    Cine este omul care va avea curajul şi înţelepciunea de a se lăsa inspirat de forţele nebănuite ale României, rămâne de descoperit.

    În orice context, întâlnirea se va produce.

    Unii se pregătesc subliminal, alţii în mod conştient.

    Noi sutem convinşi că doar viaţa conştientă pune în mişcare resorturile teribile ale naturii umane şi promovăm aceste idei pin toate programele şi proiectele Centrului nostru.

    În concluzie, căutăm argumente pentru încă o sugestie.

  16. De ce făcea Nicolae Ceauşescu ”industrializare” ?, întreabă cineva. Ca să creeze locuri de muncă. De ce „încă o fabrică, şi încă o fabrică”, mai întreabă. Pentru că aşa se face industria ! Regulă de la Harvard Business School : Nu te repezi ca orbetele să cumperi scump, faci altă fabrică ! Îţi dă alte locuri de muncă şi piese ieftine.

  17. @Adrian Nastase

    ” Cazul meu” va impiedica sa ma convingenti? 🙂
    Si totusi, nu a fost imposibil. M-ati convins o data, si aproape ati reusit de cateva ori. Desi cred ca Adrian Nastase are o vina prea mica in parcursul meu catre statutul de ” unconvinced” , si ca acest statut este dobandit independent de Adrian Nastase , va apartine neatentia de a nu fi observat candva ca parcursul putea fi spre cel de convins. Si ca I-ati lasat pe altii ( acei altii nefericit alesi si totusi atat de importanti) sa ma convinga ca sunt de fapt un personaj care se indoieste.

    Stiti mai bine ( si mai mult, mult mai mult) ca mine ca am dreptate. Ireparabilul mai poate fi corectat doar prin neantizare.

  18. Acum citiva ani, cind spalam masina vara, erau pline de insecte. Azi, cite una sau doua se mai lovesc de parbriz. Probabil multi au observat asta.

    Anii trecuti erauo gramada de bondari, muste si late insecte afara. Azi nu aud nici un bondar, nici o viespe, nici o albina.

    Si atunci, cum sa nu crezi ca ne apropiem de momentul extinctiei tuturor formelor de viata. Chiar un profesor zice ca in 3 generatii s-a terminat cu viata pe Pamint.

    Multumim din inima capitalismului!

    http://www.mirror.co.uk/news/world-news/earth-entering-new-extinction-phase-5916570

  19. Strategia de aparare: O vointa de putere „soft”, extinsa la ingerinta si vet. Presedintele Klaus Iohannis va prezenta, luni, in Parlament, Strategia nationala de aparare a tarii pentru perioada 2015-2019. Deja presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a exprimat un punct de vedere, si cred ca are dreptate, potrivit caruia Strategia merge pe ideea de consolidare a puterii prezidentiale, ceea ce deschide o controversa pe proiect si o incertitudine pe votul de maine. La momentul discutarii in CSAT si inaintarii catre Parlament, mi-am facut cunoscuta opinia, pe care mi-o intaresc, de „dedusmanizare si de prietenizare” a strategiei si mediului de securitate, ca cea mai buna strategie in domeniu, de a nu-ti cauta sau face dusmani, ci prieteni, mai cu seama printre vecini si in regiune. Din pacate, conceptul nietzschean „vointa de putere” si cel occidental „putere soft”, cu observatia ca acesta din urma a capatat o proasta reputatie, de divort intre declaratie si fapta, au o acoperire totala in continutul proiectului de strategie. La prima vedere, conceptul de „securitate extinsa” pare ceva atragator si inteligent, si chiar este, dar nu din punct de vedere al unei proiectari consolidate a securitatii nationale, ci din cel al abilitatii de a ascunde intr-un ambalaj lingvistic rafinat o grosiera tentatie de consolidare a puterii unipersonale, a presedintelui. Cum? Prin „extensia”, si aici aflam utilitatea politicianista a cuvantului „extensie”, a domeniilor de care ar trebui sa se ocupe strategia de securitate. Mai precis, de tot si de nimic, cum se intampla in ghiveciurile de atributiuni, in dauna specializarii si a posibilitatii reale de a face totul un singur om. Dar nu acest aspect a contat in conceperea Strategiei, ci obtinerea implicita a unui drept de ingerinta si de veto in orice problema, indiferent de domeniu sau de separatia puterilor in stat. Aproape toate domeniile de gestiune guvernamentala sunt inserate cu „generozitate” intr-o responsabilitate unica, paternalist-autoritara, in cel mai pur spirit basescianist. Epoca neagra Basescu nu a murit, spiritul sau este viu si sfidator in Strategia lui Iohannis. Iata cateva exemple, disipate in mai multe capitole, in liste lungi (se sustrag atentiei mai bine), spicuiesc din cele cu interesele si obiectivele nationale de securitate: reducerea decalajelor de dezvoltare si reconstructia marilor sisteme publice (maret, nu, e cineva impotriva?), inlaturarea deficientelor care afecteaza buna guvernanta (inapoi la modelul guvernului Basescu-Boc, printr-un guvern Iohannis-Predoiu!), asigurarea unui mediu economic performant si competitiv (aici, mana presedintelui e foarte lunga), ceva legat de valorificarea bunurilor si resurselor naturale, a patrimoniului national (cred ca ambasadorii au aplaudat, cand le-a fost citita), buna functionare a justitiei (deh, separatia, o vorba de dansii inventata!), incurajarea domeniilor de excelenta (tare si asta, pita luunga cat s-ajunga, pentru vechii/noii intelectuali ai lui Basescu si Iohannis). Strategia nationala de aparare a tarii are un inacceptabil caracter cumulard si personalizat, a se vedea si „Cuvantul inainte” prin care si-o asuma in pofida esentei nationale si a responsabilitatilor institutionale ale celor care o aproba (parlamentul) si care o aplica (guvernul, fara de care orice litera ramane moarta), ai caror reprezentanti legali ar trebui si ei sa o semneze. Si, a propos de administratie, un alt indiciu care arata ca Iohannis, ca si Basescu, traieste dupa o filosofie improprie de sistem politic, pe prima pagina a Strategiei troneaza sintagma „Administratia Prezidentiala”. Poate i se va reaminti domnului presedinte, cand isi va prezenta mesajul, ca in Romania seful statului nu este si seful guvernului, administrarea tarii o face guvernul, conform prerogativelor constitutionale, deci autointitularea de administratie prezidentiala este excesiva si gratuita. In plus, Strategia este ideologizata partinic, parca ar fi un discurs PPE, un program PDL sau un studiu ISP (al popularilor). Daca „garantul principal al securitatii Romaniei este NATO”, cum scriptureste Iohannis, la ce bun o Strategie nationala de aparare? Unde este efortul national, care ar trebui sa fie principal, cand in toata arta militara loviturile sunt pe directii principale si secundare? Doar pentru a confirma niste optiuni strategice pe care le auzim toata ziua si care sunt trecute in Constitutie? Sau pentru a importa niste crize occidentale si a ne asuma niste obiective lipsite de realism, imposibil de indeplinit, pentru ca nu depind numai de noi, cum sunt urmatoarele ziceri: „asigurarea ireversibilitatii apartenentei la sistemul de aparare colectiva transatlantic” sau „consolidarea UE si participarea activa la procesele de integrare in interiorul acesteia”? Unde este corelarea strategiei cu sistemul national de aparare? De ce atata stufosenie descriptiva si prea putin normativa? Doar pentru a se dilua, pana la pierdere, punctele tari ale unei strategii de aparare, valorile independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale? Si cand ma gandesc ca de Gaulle avea o singura idee de strategie, dar ce idee!, apararea din toate azimuturile. Desigur, sa pastram proportiile si sa respectam vremurile, dar sa reflectam la relevanta. Si la a nu da, din nou, toata puterea militara in mainile unui singur om.

  20. Yannis Varoufakis : Merkel are in fata o alegere clara – sa faca o intelegere onorabila cu un guvern care se opune unui bailout, sau sa asculte de vocile de la Berlin care ii cer sa scape de singurul guvern grec cu principii

    Respect Tsipras ! Respect Varoufakis !

  21. @ T-Rex

    Ceea ce spuneti are o legatura colaterala cu micul meu text. Replica este far fetched.
    Si daca vreti sa nuantam, desigur, va dau dreptate, insa :
    1. Prea putini printre cei carora le admirati masinile au impresia ca sunt deasupra legilor aplicabile celorlalti ( ei , copiii lor,etc) .
    2. Nu am nici o indoiala ca relatia business-stat este de multe ori fishy oriunde pe planeta, dar cuantumul spagii, modul de prezentare si atmosfera care inconjoara spaga face muzica ( nuanta) . Iar rezultatul „lucrarii” nu este invizibil, cum vai! este de multe ori in Romania.
    3. Multi dintre cei pe langa a caror Porsche treceti cu Fordul dvoastra au mostenit averile , iar sursa clar-obscura este undeva in trecutul foarte indepartat (de multe ori secole) . Inceputurile si scheletele nu mai pot fi judecate dupa normele de azi.
    4. Fara a generaliza si a incerca sa le construiesc statui, bogatii de pe alte plaiuri isi inteleg rolul ( si macar uneori il asuma) social , si pastreaza afacerea mostenita de la strabunic, si odata cu ea si locuri le de munca implicite.

    Nuantele pot merge mai departe, dar cred ca ati simplificat mult ceea ce am spus. Si pentru ca ati adus vorba, nu critic Bugatti-ul sau Ferrari-ul nimanui, ceea ce mi se pare caraghios este ca te poti gandi sa cumperi o astfel de masina intr-o tara cu infrastructura Romaniei si cu un rural partial electrificat ca sa te dai mare pe bulevardul Decebal din capitala si sa cresti in ochii largiti de foame ( foame de orice, numai de ceea ce trebuie nu) a populatiei crescande de Irinele, Oane, crudutze si alte vietati.

  22. Celor care se strofocă să fie trataţi ca sclavi de către nişte afacerişti străini ( să nu uităm că deşi îşi zic francezi, olandezi, portughezi, englezi, unguri, elveţieni, austrieci,ruşi (da!) sau chiar nemţi, majoritatea sunt evrei, sau îi reprezintă !), nu cumva de unul de-al lor ( mde, capra vecinului 😉 ), le-aş aduce aminte că într-un fel se simte bătaia unuia de-al tău, decât cea a unuia străin !
    Cine-şi închipuie că străinii vin aici (sau aiurea ) pentru că doresc binele nostru, sunt fie naivi, fie parşivi !

  23. Reactia Moscovei dupa ancheta americana de la FIFA: Rusia cere o ancheta internationala cu privire la aselenizarea americana din 1969
    de Alina Neagu HotNews.ro
    Vineri, 19 iunie 2015, 11:16 Actualitate | Internaţional

    Rusia cere o ancheta internationala privind aselenizarea americana din 1969, anunta un purtator de cuvant al Comitetului de ancheta, dupa ce o investigatie condusa de catre americani vizand FIFA a pus la indoiala corectitudinea alegerii Rusiei drept gazda a editiei din 2018 a Cupei Mondiale de fotbal, relateaza Newsweek, citat de Mediafax. Noua oficiali FIFA au fost vizati de o ancheta americana si elvetiana cu privire la presupuse fapte de coruptie, declansand scandalul care a condus la demisia presedintelui organizatiei Sepp Blatter.

    Rusia si Qatarul au negat amandoua ca drepturile lor de a gazdui Cupa Mondiala de fotbal ar avea legatura cu vreo fapta reprobabila. Insa Biroul Federal de Investigatii (FBI, politia federala americana) a confirmat pentru The Telegraf, in urma cu aproximativ doua saptamani, ca lanseaza o ancheta cu privire la oferte de sponsorizare a acestor doua turnee.

    Un purtator de cuvant al Comitetului de ancheta al Federatiei ruse, Vladimir Markin, a raspuns anchetei FBI printr-un editorial publicat in editia de vineri a ziarului Izvestia.

    Statele Unite au incalcat o linie atunci cand „procurorii (americani) au decis sa se declare arbitri supremi ai fotbalului international” anchetand FIFA, scrie Markin.

    „Exista un lucru si mai rau (decat coruptia) – atunci cand oficiali corupti decid sa ￯lupte impotriva coruptiei￯ cu mijloacele lor corupte”, continua oficialul rus, acuzand Statele Unite ca-si neglijeaza propriile probleme in acest domeniu.

    Intr-o serie de acuzatii abia voalate, Markin pune sub semnul intrebarii aselenizarile americane, subliniind ca este necesara atat anchetarea disparitiei unor secvente filmate la contactul Apollo cu Luna in 1969, cat si testarea „validitatii” celor 400 de kilograme de roca lunara colectata de misiuni americane ulterioare.

    „Nu, noi nu sustinem ca ei nu au zburat (pana la Luna) si ca doar au inregistrat un film. Insa toate aceste artefacte stiintifice – sau poate culturale – fac parte din mostenirea umanitatii, iar disparitia lor fara urma este pierderea noastra comuna. O investigatie va arata (ce s-a intamplat)”, scrie Markin.

    NASA a admis in 2009 ca a sters inregistrarea aselenizarii din motive bugetare, dar ca aceasta a fost refacuta, ulterior, cu ajutorul inregistrarilor de televiziune. Cea mai mare parte a rocii lunare este depozitata la Centrul Spatial Lyndon B. Johnson, in Texas, iar unele fragmente sunt expuse in muzee internationale.

    Markin acuza Washingtonul ca este vinovat de instalarea unor oficiali corupti in Ucraina, la 25 de la prabusirea fostei Uniuni Sovietice, ceea ce a condus la razboiul din estul tarii, si le sugereaza procurorilor americani sa investigheze potentiale fapte de coruptie la Cupa Mondiala din 1994, in Statele Unite. El nu precizeaza care sunt motivele pentru care crede ca este necesara o asemenea ancheta.

    P.S.
    Bănuiesc că următoarea anchetă internaţională va fi sau ar trebui să fie cea legată de turnurile gemene . Acel 9/11, imediat urmat de invazia americană în Irak ! 🙄

  24. @Aramis, mea culpa, nu am aprofundat textul dvs. Timp e putin. Am recitit ce ati scris. Adevarat, mesajul dvs. era despre calitatea capitalismului romanesc. Cum capitalismul romanesc se subordoneaza capitalului international, am extrapolat putin. Sunt diferente, si fiecare cu nuantele sale.

    Referitor la ultimul mesaj

    „1. Prea putini printre cei carora le admirati masinile au impresia ca sunt deasupra legilor aplicabile celorlalti ( ei , copiii lor,etc) .”

    Adevarat, pentru ca ei au facut legea. Sunt cei mai egali cu ea. Si legea functioneaza perfect pentru ei. Nu e nevoie sa aibe nici un fel de impresii despre pozitia lor privilegiata. La noi se numeste „trafic de influenta”, la ei e legal si se numeste „lobby”. La noi se numeste „spaga” si „coruptie”, la ei se numeste „fee”, si nu corupe ci doar inmoaie vointe.

    „2. Nu am nici o indoiala ca relatia business-stat este de multe ori fishy oriunde pe planeta, dar cuantumul spagii, modul de prezentare si atmosfera care inconjoara spaga face muzica ( nuanta) . Iar rezultatul „lucrarii” nu este invizibil, cum vai! este de multe ori in Romania.”

    Adevarat si aici. Se vede cum se fura banii din lucrarile unde au investit, mai ales unde statul le-a dat fonduri pentru ca „au cistigat licitatia”. Capitalistii sunt si aici mina in mina cu politicienii. Nu ai apucatsa devii capitalist, nu ai acces la „democratie”. Spun asta cu detasare si in cunostiinta de cauza. Cind esti un cetatean obisnuit ai dreptul sa platesti taxe. Cind incepi sa ai pretentii de la „stat” ca esti platitor de taxe, si nu ti se ofera servicii, atunci incepe un dans pe genunchi cu autoritatile. Cetatenii neobisnuiti nu danseaza, ei apeleaza direct la ghiseul special, unde lucreza nepotul, varul, unchiul, nevasta sau sotia partenerului tau de afaceri…cu statul.

    „3. Multi dintre cei pe langa a caror Porsche treceti cu Fordul dvoastra au mostenit averile , iar sursa clar-obscura este undeva in trecutul foarte indepartat (de multe ori secole) . Inceputurile si scheletele nu mai pot fi judecate dupa normele de azi.”

    Foarte corect, As adauga insa ca istoria facerii nu se uita, ba mai mult, se rafineaza. Azi auzim frumoase teorii despre „post-capitalism”, si cum a reusit el sa veseleasca globul. Romanii nu au inventat reteta, doar au preluat-o si au adaptat-o la mediul latino-balcanic. Unde e plus valoarea?

    Nu am Ford, dar acum ca mi-ati dat sugestia subliminala, poate reusesc in final sa intru si eu intr-o clasa de oameni seriosi 🙂

    „4. Fara a generaliza si a incerca sa le construiesc statui, bogatii de pe alte plaiuri isi inteleg rolul ( si macar uneori il asuma) social , si pastreaza afacerea mostenita de la strabunic, si odata cu ea si locuri le de munca implicite.”

    Pare ca ati primit ultima nota interna de la CEO. Da, exista imlicare sociala, in anumite limite bine calculate. Mai importanta insa decit contributia sociala e propaganda despre contributia sociala. Pentru ca ea, propaganda, poate face profitul scontat din mulgerea temei investitiilor sociale. Sunt la fel de cinic ca si sistemul.

  25. @Aramis iunie 21, 2015 la 6:41 pm, iunie 21, 2015 la 7:49 pm, probabil și alte postări

    Prietene, vanitatea dumitale arată ca fântâna arteziană pe care a plantat-o PDL-ul , în vremurile lui de glorie , în Piața Civică : e mare, cântă, are beculețe colorate care se-aprind intermitent, scoate aburi la suprafata apei și are să un frumos mozaic venețian, cu peșți feluriți, pe una dintre laturi, iar apa nu țâșnește ci se scurge …așa, intr-o lehamite intelectuală, pe unde poate . Cred că dacă-i pui un motoraș, te duce și până la pădure.

    Lumea zice că este o fântână …hm, reușită…ce dracului altceva poți să spui ?

  26. “Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.” (Winston Churchill)

  27. @ T-Rex
    Asta se întâmplă pentru că ne-am dat pământul străinilor. Tipul de agricultură pe care îl practică ei duce la extincţia biodiversităţii la noi.

  28. „Aramis” ex de la Crapule du Malotru opri fanarihotz

    nu crezi cumva ca si teleptualimea are si ea un „merit” in ce priveste clasa noastra politica? Si capitalismul nost?

    Ca sa parafrazez un celebru text a lui Goga „Intelctualitate de secături, Intelctualitate minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus filozofii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, profesorii care s-au vândut o viaţă întreagă, scriitorii traducatori … Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.” La care tu subscrii cu tuspatru membrele, atunci cand cu voisia spirochetei pomnita de Pata , scrii De aceea este necesara prezenta educatoarelor de origine straina si cu nume capitalizate( DNA, ANI, si altele)

    A da.. sa nu uitam spectaolul gritesc al „intecltualitatii eueopenizate” aliniata respectuaios la fundul Babuinului Sef … acum cativa anisori!

  29. Da domnule Nastase,asa da. Raspundeti la orice jignire fiindca aveti „verbul la dvs. si inca prea mult”.Sufeream cind vedeam ca sinteti atit de „politicos” si va lasati injurat fara sa ripostati.Uneori trebuie sa cobori la fel de jos ca cei care te ataca. Ati vazut aseara cum a explodat „rinza” in cretinul mic si chel de banciu ? Nu a mai putut s-a sufocat in urma scrisorii dvs. Da trebuie sa le dati peste bot tuturor celor care va jignesc.
    JOHN asta s-a vazut din avion ca a preluat ideea lui Banciu si a incercat sa zica ceva si el.

  30. Domnule Nastase,

    Cred ca daca in ziua aceea Cineva a hotarat ca trebuie sa traiti, inseamna ca chiar trebuie sa traiti.

    Si daca trebuie sa traiti inseamna ca aveti ceva bun si important de facut chiar daca inca nu stiti ce…

    Parerea mea e ca ati gresit cand, ajuns in functia aceea, ati pus pe planul doi (sau poate chiar mai rau…) interesul romanilor.

    Daca aveati ca singura preocupare bunastarea oamenilor si a tarii nu aveati cum sa gresiti.

    Cred ca este mare pacat ca un om de valoare al tarii sa isi foloseasca darurile cu care a fost inzestrat pentru altceva decat pentru binele tarii. Nu ati fost un om obisnuit si nu inteleg de ce va transformati intr-unul avand abordarea asta de catava vreme. Ce a fost nu se mai intoarce, drumul politicii e inchis, nimeni nu vrea sa va mai vada acolo, dar puteti repara facand bine altfel.

    Chiar daca nu vreau sa va mai vad in politica eu cred ca puteti face bine altfel. Poate gasiti dumneavoastra calea. Oricum a incerca sa va razbunati pe cineva nu are sens si nu va ajuta la nimic.

    Mai cred ca puteti demonstra ca ati inteles greseala si sa ne aratati ca, de fapt, nu sunteti (sau nu mai sunteti) cum am crezut.

    De ce nu profitati de a doua sansa?

  31. Aramis

    Acea institutie ,,educata” de forte ,,competente” , ,,oneste” si ,,devreme acasa” exterioare Romaniei, numita A.N .I. , este compusa tot din romani. Dar nu romani ordinari, ci, romani organici si subtirei de dreapta, adevarati ,,patrioti” duduitori de competenta si puritate morala. Unul dintre ei, pre numele sau Horia Georgescu, a beneficiat si domnia sa de o mostenire consistenta (ca majoritatea posesorilor bucuresteni de masini bengoase cu care vantura inainte si inapoi autostrada A2 inspre si dinspre Mamaia unde lasa contravalori de mii de euro per noapte pentru un cocktail si o sampanie de la mama ei), probabil, de la un cumparator de drepturi litigioase prin intermediul institutiei liberale numita ANRP, sansa care i-a permis ca ,,in 2007, sa cumpere la interval de doar câteva zile o vilă în centrul Braşovului, un apartament de 140 de mp într-o vilă situată tot în centrul Braşovului şi un apartament în Bucureşti, ultracentral, pe bulevardul Magheru. Pe toate le-a trecut în declaraţia de avere din acel an. Mai puţin banii cu care le-a cumpărat pe toate. ”
    In ceea ce preveste competenta manageriala, Georgescu o fi profitat din plin de asistenta juridica a domnului Gitenstein, cel care a dezvoltat si urcat pana la cer, precum aripile lui Icar, firma de asigurari ASTRA a domnului Adamescu (alt pede-leberal de succesuri) prin societatea sa de avocatura Mayer Brown, ,,competenta” care i-a permis sa ,,castige” meciul juridic cu presedintele in functie al Romaniei. (Z)
    Sa nu mai spun ca domnul Gitenstein este cel mai nimerit sa faca parte din actionariatul altei instituii liberale numita ,,Fondul Porprietatea”. Exact acolo unde este amplasat unul din cele mai prolifice robinete bugetare. (Z)
    Dar, evident, succesurile altora, ne-liberali, nu sunt privite cu ochi buni de liberalii puri si simpli….
    ,,Alina Gorghiu a aparat compania Electrica intr-un litigiu de 42 milioane lei cu complexul Rovinari Turceni. Casa de avocatura Dan Sova a castigat procesul in favoarea Rovinari Turceni, fapt care a condus la pierderea bonusului de catre casa de avocatura Gorghiu.
    ……………………..
    Contractul de asistenta juridica al complexului Rovinari Turceni a fost incheiat cand societatea se afla sub autoritatea AVAS, condus de Teodor Atanasiu. Litigiile castigate de Sova si asociatii au permis existenta in continuare a complexului energetic- minier.”

    Astfel, pentru ca niste romani si-au permis sa concureze cu reprezentantii capitalului avocatesc strain, inclusiv cu epigonii lor din zona liberala, a atras replesalii din parte altei institutii de forta crescuta la scoala anglo-saxono-ueista, la fel de ,,competenta” ca si ANI (,,competenta” ilustrata prin succesurile arestarii doamnei Rarinca – inamicul public numarul unu al doamnei Lidia Stanciu), cu denumirea de D.N.A.

    Stimate coleg…va sfatuiesc ca atunci cand intrati in dialog contradictoriu cu domnul Adrian Nastase, sau cu alti colegi, sa puneti otzara si in prealabil mana pe carte si, nu in ultimul rand, macar sa mimati patriotismul, de dragul celorlalti participanti la blog, daca vi se pare ca afirmarea lui explicita este o deprindere neocomunista de-a dreptul caduca. (Z)
    Va veni si timpul, sunt convins, cand Tribunalele Militare romanesti vor investiga si actiuni de tradare nationala a intereselor fundamentale ale Romaniei ca stat national, unitar si indivizibil.
    ps
    Bine cel putin ca liberalii nu vizeaza si reviziuirea art 1 din Constitutie…de fapt, se pare ca toata lumea buna a dreptacismului autohton apreciaza Constitutia domnului Adrian Nastase & Co ca cea mai buna posibila in acest moment, desi a fost elaborata inainte de 01.01.2007 – anul intrarii Romaniei in Edenul capitalist, in care nimeni nu fura, ci, doar promoveaza legi in favoarea companiilor pe baza unei legislatii adecvate, inclusiv legea lobby-ului, inexistenta inca in Romania – ,,tara traficului de influenta ilegitim doar pentru romani”.
    Barem sa-i multumiti, din cand in cand, partenerul dvs de dialog.
    Si, daca ajungeti la ,,butoane”, ma astept sa faceti voi legea lobby-ului, daca nu vreti sa nimeriti in gropile cu gratii sapate pentru altii. O fi bun si votul electronic, dar nu este suficient. (Z)
    Apropo, vreau sa vad si eu un link catre un sait penelist pe care sa citesc proiectul de lege leberal pentru acel vot dedicat exclusiv Diasporei si mai apoi, sa-l vad pe saitul Parlamentului (ca propunere legislativa oficiala a opozitiei).
    Sper sa treaca (si) de CC.

    (Z)

  32. Fac ce fac și mă uit din nou la fotografia cu copiii.
    Îmi face o plăcere imensă, mă reconfortează.
    Andrei are o mutriță atât de drăguță și ingenuă, emană atâta tandrețe și afecțiune!

  33. Nu pot să şterg gândul că FSN-ul a fost conceput – pe la începutul anilor ’70- ca o maşinărie dirijată împotriva Ideologiei naţionalismului românesc. În ce măsură a fost Nicolae Ceauşescu la curent cu existenţa organizaţiei ? Şi prin ce mijloc a încercat să o contracareze ? Probabil că prin „revoluţia culturală”. Dar şi aceea a fost un produs belakunist, anti- românesc. Astfel, Nicolae Ceauşescu a fost forţat să conducă România printre monştrii Scila şi Caribda. Aţi văzut că n-a „prea” reuşit.

  34. Intr-o anumita masura vad logica din acest post, insa nu pot declara o pozitie afirmativa, avand in vedere faptul ca intepaturile vin de la o persoana care a trecut printr-o astfel de experienta…

  35. …Daa’ d-le~Nastase !~Da !..Asa e viata asta a noastra cea paminteasca, cu suisuri cu coborisuri..important e sa ne indeplinim ceea ce ne-am asumat prin insasi venirea noastra ca muritori si trecatori efemeri pe acest pamint…caci ne zice marele Dan Bitman ca_:..” si in ingerii au demonii lor „…Imi’ !_..Bine ! Zii Bitman si nu mai spun continuarea ca se subintelege ce vreau sa spun mai departe~!..~Melodia e faina dar sa scoti bai Dane din creiarasul ala al Tau o asemenea enormitate te lasa practic fara nici o replica_!!_…Apropos ! Ia-ti adus do’mnilor autostrada prin fata portii-Viloiului sau ala Imens_???..Imi’_?…e acelasi lucru cu expresia uzuala dar Idioata si Imbecila intrata in uzanata lumeasca de zi cu zi care zice ca_:..” pina la D-zeu te maninca sfintii „…Iti dai seama daca esti in stare sa gindesti cu creierul si mintea ta ca Sfintii nu iti vor dori raul Niciodata ci din contra Diavolii care sunt cu nemiluita pe pamint si printre noi fac tot ce la sta in putinta ca sa te tina departe de D-zeu~..unii dintre Ei chiar traiesc si convetuiesc alaturi de noi avind chip de om, au diferite profesii onorabile sau diverse meserii_ETT>~..numai dam acum exemple_LE_!!!!’…Dar revenind la ce sa intimplat acum 3 ani in acea zi fatidica daca o putem numi astfel, Noi va-vom spune daca totusi s-ar fi intimplat nefericitul eveniment ar fost pina la urma o premiera in viata politica post-Decembrista de la noi !..una cu un impact pozitiv zic~Eu_deoarece s-ar fi creat astfel un precedent „~benefic~” pt. politicenii cei Corupti pina la maduva oaselor ce se gasesc cu Nemiluita pe aceste milenare meleaguri ~!_..Daa’ !..A-ti vazut si dvs. ca din cind in cind cite o Lighioana de calibru Mare hotaraste ca e mai bine sa isi incheie singur socotelile cu lumea asta decit sa infunde jailul sau..Anghelescu, Erbasu, ala de la Sibiu cu spitalu’ privat, si altii mai putin insa politicenii nostrii..NuuuUuUu’_!!!!_’..Ei nu au din pacate onoarea si demnitatea de curaj nici nu mai amintesc de a~face un asemenea gest simbolic pina la urma-urmei la cite Rele si Blestematii au lasat si lasa in urma LOR !_..Asa ca d-le A. Nastase daca a-ti fi apucat pina la urma sa apasati pe tragaci dincolo de tragedia in sine pt. familie mai ales, insa pt. Lumea politica de la noi a-ti fost un precedent si un exemplu ~DemN~ de urmat de catre unii dintre minunatii nostrii polticeni HOTI~si~CORUPTI_prin Excelenta’__________.!. ,..nu TOTI, doar o parte dintre Ei !_~_~_~_

  36. Sa aveti sanatate si liniste in familia exemplar de unita. Va asteptam in redresarea vieti politice,CONTINUATI .

  37. Buna ziua,Domnule Nastase,
    am un respect deosebit fata de omul Nastase,un intelectual in cel mai inalt sens al cuvantului.De aceea citesc cu mult interes tot ceea ce scrieti,va urmaresc activitatea,sufar pentru toate nedreptatile,umilintele indurate si ma bucur ca acum va bucurati de liniste in randul familiei.

    Am insa nelamuriri cu mersul lucrurilor in PSD,incotro se indreapta,unde ii sunt oamenii de valoare,de ce nu ii mai simtim forta?
    Si vorbind de PSD,ajug si la Victor Ponta,actualul lui conducator.Sa ne intelegem de la inceput,apreciez activitatea lui de prim ministru,nu am crezut nici o secunda ca a plagiat lucrarea de doctorat etc,dar am rezerve ca este un bun conducator social democrat.Sa ma explic:
    -cum sa alegi in fruntea PSD-ului un om care,la presedintie,nu a votat niciodata un social democrat?
    -cum sa mentii in frunte un om care a rostit discursul acela la investirea lui MRU in fruntea guvernului,care a chemat UDMR la guvernare dupa alegerile castigate cu un procent enorm desi promisese ca nu o va face,care vine cu instructiuni de la Barosso,dovedind obedienta maxima fata de acesta si de altii dinafara,care o numeste pe Kovesi acolo unde speram sa nu o vedem niciodata,care semneaza pactul de coabitare cu cel care si-a batut joc,repetetat,de el si de tara?Dupa parerea mea,suspendarea lui Basescu nu a fost posibila,in foarte mare masura,cea mai mare,datorita lui Victor Ponta,in ciuda vointei imense a populatiei…In plus,nu a facut nimic ca majoritatea parlamentara imensa sa dea legi clare pentru functionarea justitiei pe care o simtim tot mai nedreapta,tot mai inamovibila si mai implicata politic.S-ar parea ca va trebui sa simta pe propria lui piele aceste adevaruri,dar va fi prea tarziu pentru noi toti.Si atunci ma intreb,nu este mai bine sa ramana doar la guvernare si sa conduca partidul un altfel de om?
    Sunt intrebari,astea si multe altele,la care destui nu gasim raspuns.
    Lasand la o parte aceste lucruri,ma bucur ca existati si avem cui sa ne plangem,doar atat mai putem face,spun asta dupa invalidarea votului a milioane de romani.
    Cu stima,foarte multa stima!

Lasă un răspuns