Scoala de vară a Fundatiei Titulescu

Unknown-1

 

 

Fundația Europeană Titulescu organizează la Costinești, în perioada 30 august – 6 septembrie 2015, Școala de vară a FET (ediția 2015).

Tema generală a acestei serii de prelegeri, ateliere de lucru și mese rotunde este „Marea Neagră – un vecin ostil?”. Invitații speciali ai ediției de anul acesta sunt:

– prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET – prelegerea Marea Neagră – un vecin ostil?

– prof.univ.dr. Adrian SEVERIN, vicepreședintele Institutului ”Ovidiu Șincai” – prelegerea: Marea Neagră – a riveranilor sau a marilor puteri?

– Constantin NIȚĂ, fost ministru al energiei – prelegerea: Marea Neagră – bătălia pentru resurse energetice

– gen. Constantin DEGERATU – prelegerea: Dimensiunea militară a Mării Negre

– Ion GÂLEA, director general Departamentul afaceri juridice, Ministerul afacerilor externe – prelegerea: România c. Ucraina la CIJ: delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră

– ambasador Traian CHEBELEU, Secretar General adjunct al BSEC (tbc) și ambasador Sergiu CELAC (tbc) și – masa rotundă: O nouă paradigmă diplomatică la Marea Neagră

Școala de vară se va desfășura la Vox Maris Grand Resort (4****). Taxa de participare este de 2.500 lei/persoană. Ea include costurile referitoare la cazare, mese zilnice, transport pe toată perioada manifestării, activitățile din cadrul prelegerilor și al atelierelor de lucru, materialele de suport, mapa cursanților, certificatul nominal de absolvire.

Termenul limită pentru înscriere este vineri, 14 august 2015. Mai multe detalii și informații utile găsiți la http://www.titulescu.eu/2015/06/scoala-de-vara-a-fundatiei-europene-titulescu-editia-2015.

program general 2

informatii practice

afis 2

brosura curs 3

formular de participare

14 gânduri despre “Scoala de vară a Fundatiei Titulescu

  1. Va provoc la un exercitiu de imaginatie geopolitica. Spre ce punct cardinal priveste Nicolae Titulescu? Stati linistiti, nu doresc sa fortez improvizatia politically correct, care in treacat spus e surprinzator cum s-a infiltrat si pe acest topic, asa ca ma grabesc sa reiau un adevar extrem de banal. Raspunsul la intrebare depinde in mod evident de privitor, dar si de pozitia in care se afla sau asezam efigia. Cu alte cuvinte, “spre toate azimuturile” , asa cum marele diplomat si geopolitician roman vedea lumea de la Liga Natiunilor, al carei presedinte a fost ales de doua ori, in 1930 si 1931, singurul, de altfel, care s-a bucurat de o asemenea incredere internationala. Aceasta lipsa de precedent vorbea, fara indoiala, despre o cota inalta de prestigiu diplomatic, dar si despre o stare de spirit in randurile natiunilor care se reuneau la Geneva, care aveau constiinta pacii si a unitatii lumii, fara separatiile care aveau sa o marcheze sau cele care incearca din nou, acum, sa o sfasie. „Orice cauză pledată pe un ton mai sus decât cel normal este dinainte pierdută”, avertiza Titulescu, anticipand, parca, acutele asurzitoare actuale pe temele sanctiunilor si razboiului rece. Diplomatia sa pacifica, de conexiune si de cooperare intre Vest si Est, era profund nelinistitoare pentru cercurile care pregateau al doilea razboi mondial. Carol al II-lea a fost unul dintre papusari, care l-a inlaturat in 1936 pe Titulescu din toate functiile oficiale si l-a obligat sa se exileze, apoi prin dictatura regala a modelat fagasul care, suprapus cu evenimentele geopolitice care aveau sa urmeze nu a lasat Romaniei o alta optiune decat cea a razboiului alaturi de Germania lui Hitler. “Urmasul” dictatorului carlist, Klaus Iohannis sau “Al V-lea”, cum il plaseaza unii istorici pe actualul presedinte al Romaniei in succesiunile etnicilor germani la sefia statului roman, vrea, la fel, puterea totala, si se pare ca si-a gasit si o “Lupesca” politica, pe care, mai “soft”, a pus-o in fruntea PNL. Parca premonitoriu, Nicolae Titulescu avea sa exclame, cu o uimitoare sete de libertate pentru poporul roman: „Popor alege-ţi şefi, nu stăpâni!”. Daca nu am invatat nimic din istorie, riscam sa o repetam. Nu numai ca romani, ci si ca europeni.

  2. Cu scuzue ptr off topi ci inarziere

    ptr Bogdan ref mesaj din iunie 11, 2015 la 2:34 pm de la „Bă, Banciu, pune mâna pe carte ” unde ai scris In general oamenilor le este teama sa exprime ce-si doresc Alora care au destula inteligenta incat sa priceapa ca in gnl nu reuesesc sa iecsprime ce doresc si ca mai bine sa nu iti dea Domnu ce ii ceri . … Precum o pati si un misionar in Africa .. Misionaru a dat nas in nas cu un leu flamand si (misionarul) a apucat sa mai zica „Doamne te rog fa ca acest leu sa iabe suflet de bun crestin” . Leul l-a doborat si a pus laba pe capu misonarului si cu voce evlavioasa, ca un bun crestin, leul a zis „Doamne binecuvanteaza aceasta masa!!!” .

    Asa si aici8 la noi in ultimii 25 de ani.. Am cerut „capitalism” gandind asitenta sociala si lefuri mari si egalitate materiala … pe car ear fi urmat s ale obtinem prin metode reganian-thatcheriste, Samd ..

  3. Alinuta, Ce Parsiva Mica Esti!

    Departe de mine gandul de a empatiza cu actualii alesi ai neamului, indiferent de culoarea lor politica, sau sa am alt sentiment altul decat o profunda sila si dispret fata de modul in care au decis sa-si faca pensii de neamuri proaste. Dar la asa neamuri proaste, asa pensii! In acelasi timp sunt pentru principiul ca alesii neamului, altii decat adunatura de astazi din Parlament, sa fie platiti la justa valoare in masura in care activitatea lor reflecta necesitatile intereselui national. Dar asta-i alta mancare de peste!

    Ceea ce ma intriga insa este parsivenia si ipocrizia de care dau dovada liberalii in frunte cu purtatoarea lor de vorbe de ocara, astazi mai putin isterica, numita presedinte PNL, Alinuta. Nu numai ca au facut-o, in scop electoral, pe ingerii nevotand legea pensiilor pentru parlamentari, dar Alinuta marseaza in stilu-i caracteristic, amenintand cu o eventuala turnatorie la Curtea Constitutionala. Alinuta, legea este perfect constitutionala, ti-o spune un nonjurist, ea sta prost la capitolul moralitate! Si la acest capitol atat tu cat si colegii tai sunteti de doua ori corijenti. O data deoarece incercati si reusiti sa scoateti castanele din foc cu mana majoritatii si sa beneficiati nerusinat de prevederile legii, in timp ce in Parlament si in media manipulati ordinar electoratul aratand spre preopinenti adica, sanchi, voi nici usturoi n-ati mancat, nici gura nu va pute! Si a doua oara, daca tot sunteti voi atat de altruisti si casti de ce nu dati declaratii la notariate prin care sa renuntati la pensiile respective?

    Pentru ca eu, unul cel putin, prefer raul declarat si fatis, celui ipocrit, manipulativ practicat de voi. Adica nu numai ca faceti rau, dar ma mai luati si de prost! Rusinica, Alinuta, nu inghite ciupitu’!

  4. Da o Scoala de vara pt oxigenarea creierului si invatarea bunului simt fomistilor retardati de parlamentari din partidul meu PSD , nu exista ?
    Cat de bou sa fii , sa te stroflocesti sa treci asa o lege , EXTREM DE NEPOPULARA , votata contra de liberali ( da bine la poulime ) care vor fi insa beneficiarii financiari si politici ai miscarii PSD-iste !!!.

    Da ce fac nenorocitii astia pt. atatia bani ?
    Hai ca pe judecatori ii inteleg ca se joaca cu libertatea oamenilor , dar abrutitii astia cu ce se joaca ???
    Si cu doctorii care se joaca cu vietile noastre ce facem ? Dar cu profesorii care se joaca cu educatia generatiilor viitoare ce facem ?

    Huo javrelor ! Asta-i prioritatea in Tara asta ? Am inteles eu bine , 1000 de euro in plus/luna ?

    Asta e parerea mea , nenorocirea Tarii este componenta pARLAMENTULUI
    ( 90% parveniti , retardati si agramati + 10% oameni cu multa carte si educatie adevarata ) , suntem inca in evul mediu cu spiritul civic , cu igiena personala , cu educatia , cu golanii si curvele lu’ ganditoru’ de la Cluuuuj , mana dreapta a bashitului flatulat , cu puscariile pline de crapa , etc ,etc , etc .

  5. Mie, tot off-topic, imi place de minune ca parlamentarii si-au tras pensii exagerate! Au votat cei de stanga, adica majoritatea, iar la anu’ au pierdut de pe acum alegerile! Sigur, vor ramane cu pensiile, macar o perioada… pt ca indemnizatiile speciale se mai iau si inapoi, cand vrea guvernul…

    Deci au comis-o degeaba si in plus, si-au ratat si victoria electorala… Poate ca-i mai bine asa…

    Problema mea este ca alesii astia nu prea muncesc, incep saptamana de lucru marti si o incheie miercuri, lasand, in istetimea lor de alesi nu ai poporului, cateva comisii s-o frece in rest asa, de ochii lumii… Anul asta cel putin nu s-au ocupat decat de salvarea colegilor penali si de marirea pensiilor lor, altceva nimic important din cate stiu eu… Ah, probabil s-au mai si plimbat pe la alte parlamente cat mai indepartate…

    Dar ei au dreptate, premierul a declarat economia pe crestere abrupta si deci sunt bani, iar daca nu ei, atunci cine?

    Mie parlamentarii imi sunt tare simpatici! Mint, chiulesc, fura de sting, sotroneaza toate legile, migreaza sezonier ca berzele si isi dau importanta maxima, ca tot prostul… Au o viata de bascalie! La scoala golanii din ultimele banci erau cei mai simpatici, nu tocilarii…

    Astia-s puterea suprema in stat?

    Nu e conflict de interese atunci cand poti legifera pentru tine??? Uite, asta au uitat s-o cuprinda in constitutie si regulamente…

    Dar pt tot efortul lor, Ponta trebuie sa-i rasplateasca, nu? Mai ales ca nu-i cer banii astia acum, ci altadata, cand se vor pensiona… deci nici macar nu-i treaba premierului de acum… Mai descopera vreo taxa pe stalp, ca redevente nu descopera, si gata!

    Aud ca s-a dat si aurul… VREAU SI EU!

  6. Foarte bine aleasa perioada, de altfel perioada mea preferata in taberele studentesti de la Costinesti.

  7. @ papasha

    Nici nazistul asta de Iohannis nu e mai bun . Iar de caraghiosul de Basescu ce sa mai zic …

    http://www.dcnews.ro/mercedes-benz-ii-va-livra-o-ma-ina-lui-klaus-iohannis_477894.html

    http://www.evz.ro/klaus-iohannis-face-o-vizita-la-vila-de-protocol-din-neptun.html

    http://www.cotidianul.ro/menajeria-lui-traian-basescu-263263/

    E o FARSA tot ceea ce se intampla in Romania in ultimii 10 ani !!!

    De la lupta ” antibasescu ” a lui Victor Ponta pana la retardatii aia de Basescu si Iohannis , via penibilii aia din Parlament , totul e o farsa in tara asta .

    Tu te gandesti ca pacaliciul asta de Ponta vrea sa lupte impotriva abuzurilor statului politienesc alaturi de Robert Cazancioc si Gabriel Oprea ?
    Exista ceva mai comic de atat ?

  8. Azi începe – cu proba de filosofie- bacalaureatul francez, cu o tradiţie continuă de două veacuri. De la început conţine ambiguitatea că marchează sfârşitul studiilor secundare, fiind totodată primul examen de nivel universitar ! Bacalaureatul francez are o logică de competiţie şi de referinţă (“benchmarking” în limba engleză). Francezii se laudă că bac-ul lor este mai valorizant decât examenul “abitur “german, care notează de asemenea sfârşitul studiilor secundare. http://www.lemonde.fr/education/article/2015/06/16/le-bac-ce-verrou-dont-l-education-ne-peut-se-passer_4655060_1473685.html

  9. Dan Culcer despre Grupul Bilderberg
    Cine i-a desemnat pe ăștia? Nimeni, s-au auto-desemnat și funcționează prin cooptare. Adică adună inși care pot influența mersul acestei lumi fiindcă sunt deja puternici sau sunt gata să-i slujească din locul unde sunt, pe cei puternici care i-au adunat prin cooptare. Aș vrea să știu cine a făcut prima listă și pe ce criterii? Cine dă banii pentru mâncărică și hotel? A tunat și s-au adunat!
    Le Collectif Indépendance des Chercheurs
    http://science21.blogs. courrierinternational.com/
    http://www.mediapart.fr/club/ blog/Scientia
    Bilderberg 2014 : un contexte sous tension (I)
    Bilderberg 2014 : un contexte sous tension (II)
    Bilderberg 2014, cette semaine à Copenhague
    Bilderberg 2014 : un contexte difficile
    Bilderberg 2014 : une rencontre sur fond de crise
    Bilderberg 2013 : des puissances en crise (I)
    Bilderberg 2013 : des puissances en crise (II)
    Bilderberg 2013 : des puissances en crise (III)
    Bilderberg, Trilatérale, „théorie du complot”…
    Publicat de către Blogger la Dan Culcer Jurnalul unui vulcanolog , 6/16/2015 10:42:00 a.m.

  10. La noi, ca la toată lumea:
    O probă a Bacalaureatului din Belgia a fost anulată fiindcă întrebările și răspunsurile corecte au apărut de ieri pe Facebook.
    Bonus: nu e prima dată…

Lasă un răspuns