Re-nationalizarea frontierei

IMG_2089

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am considerat, intotdeauna, formula lui Nicolae Titulescu, „spiritualizarea frontierelor”, oarecum naiva si idealista. Mi-a placut totusi, ca viziune. Am sentimentul ca uneori ne prefacem si vrem sa credem in „Europa fara frontiere”, in „medici fara frontiere” (ca sa plece mai usor medicii din România!). S-au realizat, totusi, unele lucruri – de exemplu, libera circulatie pe continent. Au apărut insa multe exceptii. Din „cosul” de „imigranti”, in Occident erau si sunt doriti inginerii, medicii, specialistii in informatică (nu in bancomate!) – cei deja formati in tarile din Est. Era normal… Asa se intamplase, după razboi,  cu imigrantii germani, utili pentru economia tărilor occidentale. In rest, un blocaj general pentru călătorii din anumite zone geografice.

Regimul străinilor este stabilit, in fiecare tară, prin Constitutie si reglementări locale. Acestora le poate fi acordat regimul national, un regim special sau ceea ce se numeste tratamentul natiunii celei mai favorizate, eventual un regim mixt. In anumite situatii, un stat suveran poate acorda un drept de azil unei persoane străine, urmărită in tara sa pentru motive politice, etnice sau religioase.

In schimb, statele au dreptul de a EXPULZA de pe teritoriul lor anumite persoane straine, devenite indezirabile prin incălcarea legilor sau a unora dintre interesele nationale (acte de spionaj ale unor diplomati, posibila activitate de pregătire a unor acte de terorism).

EXTRADAREA este, pe de altă parte, actul prin care este predată unui alt stat o persoană presupusă a fi autorul unei infractiuni pentru a fi judecata sau pentru a executa o pedeapsa la care a fost condamnată anterior.

Globalizarea ar fi trebuit să „spiritualizeze” si să topească frontierele. Cu toate acestea, numai in Europa, lungimea frontierelor, in ultimile decenii, a crescut cu aproximativ 3000 de kilometri. Acestea devenind tot mai impenetrabile. Ceea ce se intâmplă in Marea Mediterană este un bun exemplu. Pe de altă parte, „indezirabilitatea” unei persoane careia i se refuza intrarea pe teritoriul altui stat nu mai este legată de fapte personale, cu un anumit grad de risc, ci ele se inscriu in cadrul a ceea ce, in dreptul international poartă denumirea de represalii. Asa au apărut sanctiunile impotriva unor persoane din Irak, Iran – unele stabilite prin liste ONU, apoi pentru persoane din Afganistan, Pakistan. Mai recent, astfel de sanctiuni au vizat diverse persoane din Rusia, declarate indezirabile in SUA sau in Uniunea Europeană, cu titlu de sanctiune impotriva tării lor. Recent, si Rusia a stabilit 89 de persoane din tarile Uniunii Europene, declarate indezirabile in Rusia.  Aceste persoane nu au posibilitatea de a ataca in justitie astfel de acte unilaterale.

In felul acesta, partida de sah pentru castigarea de noi sfere de influentă a ajuns la faza deschiderii unui nou razboi rece, prin sacrificarea unor pioni.

37 de gânduri despre “Re-nationalizarea frontierei

  1. Intr-un fel, reactia vestului este simptomatica si de inteles – este inceputul sfarsitului granitelor libere sau, si mai rau, al libertatii de a imigra in tari la alegere. In conditiile crizei economice prelungite in agonie, numai de imigranti economici le mai ‘arde’ tarilor dezvoltate. Cat despre acceptul selectiv, acesta va fi functionat de cand lumea – self interest, sau interesul national prevaleaza.

  2. ..Ca intre Rusia si SUA/UE exista schimburi de interdictii de persoane, cu tittlu de represalii, nu ma mira….sunt prea mari diferentele culturale si de optica politica, si/sau interese intre cele doua zone de influenta.
    Dar mi se pare foarte ciudat sa existe interdictii aplicate de vestici unor persoane din tari est europene, partenere strategice ale SUA si marilor tari europene, persoane care au indeplinit demnitati importante in statele respective din estul european si care au contribuit semnificativ, prin deciziile lor , la integrarea in structurile economice si militare ale vestului, statele foste socialiste dovedindu-se parteneri loiali care si-au sacrificat militarii proprii la mii de km distanta de casa, in razboaiele altora.
    Mie mi se pare mult mai grav faptul ca domnul Adrian Nastase, cel care a trimis (impreuna cu Ion Iliescu) trupe romanesti in Irak (fara mandat ONU), sa fie interzis in SUA, decat amanuntul nesemnificativ ca belicosul politruc Tomac, sau alti iresponsabili ca el, nu mai este/sunt acceptat(i) in Rusia.
    Ciudata este aceasta tara numita Romania…nu recunoaste (inca) Kosovo, desi nu condamna actiunile SUA de bombardare si dezmembrare a Serbiei, dar, totodata, admite ca pe o normalitate lovitura de stat din Ucraina si vede in actiunile Moscovei intentii agresive impotriva Romaniei si acte contrare dreptului international. Aiuritor, nu ?
    Dar cel care NU recunoaste, de la inceput, IN CALITATE DE SEF AL STATULUI, independenta Kosovo, recte Traian Basescu, nu este interzis in SUA….dar nici in Rusia (sic!) pentru declaratiile sale. Sa fie ,,de vina” faptele lui Basescu (favorabile afacerilor cu Rusia) si nu vorbele, aruncate, in bascalie, de ochii lumii ?
    De unde rezulta ca marile puteri se inteleg foarte bine, iar romanii care joaca netransparent la doua capete sunt bine primiti in ambele mari state.
    Ma intreb daca domnul Titulescu ar mai pricepe ceva din actuala politichie internationala. (Z)

  3. Am luat cunoștință de restricțiile impuse de Rusia unor persoane publice din Romania..

    La prima strigare a fosto înjurătura la adresa rușilor; la a doua strigare am constatat că niciunul dintre „pedepsiți” nu-mi place nici mie.

    Aceste proceduri au plecat de la occidentali care pe noi ne pedepsesc mai abitir; nema Schengen, nema acces ]n în SUA fără vize, nema ambasador SUA etc, cu toate că suntem un „aliat strategic” pe granița de Est… și constat că în ochii lor suntem un că..t.

    Foarfeca dintre Vest și Est trece pe la noi. Vai de noi.

  4. Cum le zici matale , mai rar coane Fanica !
    Si cu asta ce-am facut ?

    Suntem mici , oportunisti , saraci si slabi .

    Hotii nostril de buzunare ( 2900 de cazuri ) sunt mult mai periculosi pt. societatea lor , decat pedofilii lor proprii ( 116 000 de cazuri ) !!!!!!!!!
    Suntem aliatii lor cei mai de nadejde din zona , dar n-avem ambassador de vreo 2 ani , iar fostul este mare scula de bascula la fondul proprietetea .
    Care dintre conducatorii Tarii nu-si ia pe langa el consilieri mercenari straini , impusi de Marile Porti , nu pot rezista mai mult de cativa anisori pe tronul Tarii .

    Ce mai tura-vura , Romania-i tot colonie , conducatorii adevarati care nu se supun Marilor Porti , sunt inlaturati si maturati fara nici cea mai mica simulare de orgasm , indifferent de calitati , cultura , educatie , diplomatie , iar la conducere sunt adusi si sustinuti tot felul de venetici , de marionete gretoase ( cu o intreaga panoplie de boraturi flamande , care in numele si sub obladuirea sefului ,parjolesc totul in urma lor ) si care , pe fata si ne siliti de nimeni isi afirma pornirile bucalo-anale ale fenomenului de sugere , cu mare sarg , de la licuriciul cel mare , and much more .

    Constat cu tristete ca Marile Porti , au o memorie tare lunga , si vad ca nu ne uita ” baletul nostru al aliantelor ” din cam toate razboaiele din 1877 incoace .

    S-o poate face oare din kkat bici care si sa si trozneasca ?
    Globalizare = Incalecare !

  5. Nu sunt sigură, prieteni, dacă ştiţi bancul (vechi) cu cei şapte pitici care l-au pus pe unul dintre ei să se uite pe fereastră la ceea ce face Albă ca Zăpada în compania lui Făt –Frumos, în intimitatea odăiţei din căsuţa din pădure, şi să le povestească şi lor, celorlalţi, ce vede ; nu vi-l spun oricum, fiind cam licenţios, dar poanta este…”şi eu…şi eu …şi eu…”

    Ei, cam un fel de „….şi eu…şi eu…şi eu…” a făcut Gabriel Liiceanu , ieri. Pentru că azi am citit replica lui Nicolae Breban la tânguirea presupusului condamnat la o moarte violentă, prin împuşcare, adică filozoful bosumflat şi mofluz, Gabriel.

    Nicolae Breban se arată uluit de smiorcăiala publică a filozofului cu aer de cioclu, deoarece el nici nu i-a rostit numele . Mai mult decât atât, acuzaţia că ar fi propus împuşcarea celuilalt titan al culturii româneşti, Patapievici, este o altă mincină. Academicianul Breban se apără spunând că domnia-sa n-a declarat la Academia Română altceva decât declarase anterior la emisiunea PUNCTUL DE ÎNTÂLNIRE, şi anume: „…dacă dl Patapievici ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria şi identitatea poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat. Insist, polonezii, nu eu. A fost o comparaţie pentru a sublinia ideea că dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam. Voiam să spun că probabil polonezii ar fi reacţionat foarte ferm. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Eu îi dispreţuiesc pe cei care atacă istoria şi limba românească „.

    Păi, domnu´ filozof Liiceanu, cred că ne aflăm deja în alt banc, fără nimic licenţios de astă dată, şi anume : n-a fost Alioşa ci a fost Marusia, n-a fost la Moscova, ci a fost la Vladivostok, n-a fost automobil ci a fost bicicletă, şi nu i-au dat-o, domnule, ci i-au luat-o!

  6. 11 septembrie 2001 , Patriot Act si Conflictul din Ucraina au reprezentat deschiderea seriei de abuzuri in dreptul international si o noua Cortina de Fier intre SUA-UE si Rusia .
    Mai precis , SUA se foloseste de UE ca sa pedepseasca Rusia . Vor avea de suferit pionii si cetatenii nevinovati .
    Ultimul episod s-a petrecut zilele trecute la FIFA …

    Nu pot intelege jocul UE cu atat mai mult cu cat aceasta constructie politica nu dispune de resurse naturale !

  7. @ zev

    Singurul om politic care putea lupta cu sistemul securist al lui Traian Basescu si cu statul politienesc a fost Victor Ponta ! D-ul Ponta este Primul Ministru al Romaniei , este seful celui mai mare partid parlamentar ( PSD ) , este fost procuror , este seful si varul d-lui Cazancioc ( Min. Justitiei ) .

    Din motive care mie imi scapa , d-ul Ponta mimeaza lupta cu sistemul politienesc si mai mult decat atat , il protejeaza si il intareste ! Iar mai nou chiar incearca sa obtina beneficii de imagine prin tot felul de declaratii goale de continut ( declaratia despre Dragnea ) .

    http://www.dcnews.ro/victor-ponta-daca-liviu-dragnea-era-achitat-judecatoarele-erau-arestate_476802.html

    Asemenea principiului ” follow the money ” , pentru a explica atitudinea si noncombatul d-lui Ponta in fata abuzurilor procurorilor , trebuie aplicat principiul ” urmareste beneficiarul , anturajul si actiunile lui ” .

    Pentru cei cu memoria scurta ( Zev ) am sa enumar anumite fapte si acte ale d-lui Ponta :

    – este omul sistemului ( fost procuror , agent SIE , bla bla bla ) si de-a lungul timpului s-a incuscrit cu cei mai odiosi securisti din tara asta ( George Maior – nas , Gabi Oprea , Sarbu , Sebi Ghita , Cazancioc , etc )

    http://www.mediafax.ro/social/cazanciuc-cat-timp-la-conducerea-ministerului-justitiei-si-guvernului-sunt-fosti-procurori-statutul-nu-se-va-schimba-14134804

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18298041-ultima-ora-traian-basescu-victor-ponta-fost-ofiter-sie-perioada-1997-2001.htm

    – la ultima suspendare a lui Basescu s-a cam dat la fund si a torpilat demersul cu ajutorul d-lui Ioan Rus . Un alt domn cu ochi albastri …

    – a pacalit alegatorii dandu-se mare antibasist dupa care a 2-a zi a facut pact de coabitare cu Basescu !!!

    – a luxat-o pe d-na Mona Pivniceru ( si implicit pe Crin Antonescu ) care vroia sa schimbe procurorii lui Basescu si a preluat dansul ministerul justitiei

    – si-a tradat fara scrupule colegul de coalitie ( pe Crin Antonescu ) punandu-si prietenul sa-l atace zilnic la postul RomaniaTV ( Sebi Ghita )

    – a numit pe post toti procurorii lui Basescu , care si atunci si astazi au fost acuzati de abuzuri ( Kovesi , Bica , etc. )

    – a fost beneficiarul direct al epurarilor facute de DNA in PSD . Lista de victime e prea lunga pentru a fi publicata .

    – a marit an de an bugetele institutiilor de represiune si nu a fost interesat niciodata de abuzurile facute de acestea

    – nu a luat NICIODATA pozitie fata de abuzurile comise de DNA , ANI , etc.

    – a mintit cu nerusinare si s-a folosit de tot felul de persoane indoielnice si traseisti politici ( gen Darius Valcov , etc. ) pentru a-si atinge scopurile si apoi s-a descotorosit de ei fara remuscari .

    – l-a salvat recent pe d-ul Coldea cu ajutorul Comisiei SRI conduse de prietenii dansului : Georgian Pop si Sebi Ghita .

    – i-a dat spre folosinta d-lui Basescu , Palatul de la Scrovistea pentru ca apoi sa dea vina pe seful RAAPPS si sa spuna ca el nu stia 🙂 .

    – s-a dezis , i-a barfit si i-a tradat pe toti cei care au fost alaturi de el si l-au ajutat in cariera .

    – etc.

    Parerea mea personala este ca d-ul Ponta e o cartita folosita de reprezentantii statului politienesc ( trinom ) si a fost impins tocmai de acestia la conducerea PSD-ului pentru a-si face jocurile si ca sa tina batista pe tambal .
    Acestia au profitat de slabiciunile acestuia : setea de putere , frica , lacomia , lipsa de caracter si de faptul ca era santajabil . Adica , exact persoana potrivita !

    Eu nu ma astept ca un fost basist si actual yes-man ( Zev ) sa priceapa ceva dar toate aceste fapte reprezinta niste semne de intrebare cu privire la caracterul , intentiile reale si comportamentul d-lui Ponta si al clicii care-l inconjoara .

  8. (ne)Stimate ZeV(vecea)

    cand te-ma intrebta ce ai facut mata ma refeream la p(R)ostu lu ‘mneavoastra de nitel de deasupra.. de azi iunie 2, 2015 la 9:52 am in care intrebai Stimabili ,,vechi sustinatori ai PSD” care va tot dati puri si atoatestiutori ….ce ati facut voi, efectiv, din 2012 incoace ? Ati mobilizat vreun pesedist, sau vreun roman, sa iasa in strada ? At facut ceva concret, in zona grupurilor parlamentare ale PSD ? samd etc .

    Singurl lucru ope care il facise pare ca este ca pupi cu orice pet si incurajezi gresileile (ca numa cine nu munceste nu greseste!) ale lu Ponta. Mai rau, scuzandu-le tu demobilizezeri. Pai daca el face .. sa zicem „coabitare” ca sa cere Nulanda apoai xce rost mia are sa votesc eu PSD ? Chiaer asa xce rost au voturile noastre?!
    Vaz ca nu prea intdrazneste nimic despre cazul Rarinca .. insa zice ceva tenmator despre Dragnea.. Dragbea care era clar ca urma sa fie condamnat (ma mir ca a scapat fara incarcerare!) asa ca sa se stie ca a fots „frauda”.
    Daca s-a ajuns aici .. ma rog nu numa coabitarea. In 2012 se terminau niste mandate .. Un premier mai „bazat” ar fi trebuit sa fie pregatit .. sa aiba un ministru de justitie care in dimineazata Zilei Z sa zica „multumesc , noii titulari sunt „. Ministrul era lat amic al lu’ inVictor. Curlatean ii zice. Imi mai aduc aminte ca amicul SOva (a lu Ponta c aia mei sunt mai fiabili) dupa alegerea lu Iohannis iecsprima idewea tare creata ca ar fi bine daca Ponta si-ar da demisia..

    u astfel de poerteni si sutinatori sireacu nu are nici o sansa ..

    Apopos daca dai ocautare Ghita Bizonu o sa observi ca sunt axctiv prin unele locuro.
    Ins adaca te caut pe tine nu te gasesc decat aici . Unde cam faci misti de „nu ne vindem tara” samd. Ca un bun partizan al idolului atui nu crezi ca ar fi cazul sa te duci si prin alte loxcuri in care nu vei fi bine primit?!

    A era sa uit,. Si per totla ai o maniera basheasca.. intrebi acuxzatir ce ati facut ? si apoi cand esti intrabta ce ai facut tu .. ce raspunzi?!

    So on final for all . Curlatean. Sova, Ponta sunt „carlani” doar in comparatie cu venerabulul domn Iliescu … Adevraul este ca subt barbati maturi care se presupuen ca au acumuklat ex[perenta de viata si munca si as avea unele prenetuii de la ei. Nu de lata dar sunt „secventa” principala si in mod normal vor continua sa ocupe pozitii de prim plan si in urmatorii 20 de ani. Sau .. nu?!

    A da. Sfatu lui matele ca nu citesc anume ziare.. Pai ca cum doresti ca la o adica sa combat parerile opuse ? Ma sevesc exact de sursele lor, de propagand ,or astfel incat sa nu ma poata nega!!

  9. @ blogi,

    ceea ce-mi arati in NYT este un jet-pack format dintr-un motor in doi timpi ce actioneaza o pompa centrifugala care trimite apa sub presiune printr-un furtun flexibil catre rucsacul sportivului si care, la randul sau, o evacueaza prin doua duze orientabile, adica se zboara controland vectorul tractiune. Nu este un motor ci doar o instalatie de evacuare, nu de propulsie deoarece jetul nu destinde, fiind un lichid.

    Ca sa intelegi, motorul transforma energia iar instalatia de propulsie este device-ul pe care se dezvolta tractiunea, elicea la avion cu motor cu piston sau turbopropulsor, ajutajul la jet-uri si rachete sau chiar carena in cazul aerodinelor.

    Despre propaganda masiva a alora inspre defetismul romanesc… sa fim seriosi, pai mai propaganda decat ceea ce facea lagarul comunist contra vestului… nici nu se compara… Dar ei au invins pt ca erau mai puternici economic si financiar.

    Ii zic Ceasca pt ca omul era simplut si mare bautor de ceaiuri chinezesti. Apoi, oltenii folosesc porecle, te faci ca nu stii? Suntem ca irlandezii…

  10. La subiect: gasesc ca parcurgem o etapa inevitabila, trebuie sa ne obisnuim toti cu libera imigratie, cel putin europeana daca globala ne vine si mai greu… Si aparent toate devin aiurea, de ex invatamantul din statele europene tinta nu-si poate proiecta cifrele de scolarizare in functie de nevoi pt ca orice lipsa este imediat si automat suprimata de imigranti! Evident, birocratii din ministere urla, dar uita ca asa este mult mai comod, urla ca sa para ca le este tare greu… La fel si cu medicii, si cu toti! Muncitorii insa reprezinta adevarata infuzie de energie, o tara europeana care chiar ar dori sa aiba crestere ar putea s-o realizeze fara sa-si deranjeze populatia, oferta de forta de munca este uriasa! Dar NU! Ei doar urla ca sa-si ascunda lipsa de orizont, sub anatema imigratiei!

    Evident, chinezii i-au citit repede si prin urmare, produc ei la ei pt toti, orice!

    Tocmai de aceea eu inca astept autostrada, reactorul nuclear si trenuletul de mare viteza, dar si contra-exportul masiv de carne de porc si vita (???)… Hahaha!

    Spre deosebire insa de colegii de blog, eu am un mare avantaj: am ras de la inceput!

  11. Înțeleg țările dezvoltate care sunt suprasaturate de imigranți, în condițiile în care ele însele au o mulțime de probleme economice și sociale.
    Dacă s-ar putea, toată Africa și toată Europa de Est ar emigra în Europa Occidentală.
    Or fi și imigranți de calitate bună, dar majoritatea covârșitoare e de calitate proastă, poluează la propriu și la figurat, îi vexează și îi deranjează pe localnici.
    E explicabil astfel succesul partidelor naționaliste anti-imigrație.
    Am fost învățați de mici, a spus Marine Le Pen, să fim ospitalieri, să-i primim bine pe oaspeți. Înțeleg să fim cu cei pe care i-am invitat noi, dar pe ăștia nu i-am invitat noi. Au venit neinvitați.

  12. Se mută Zidul Berlinului pe Nistru? Pe NIpru nu prea vad cum… Dl Mircea Chelaru a exprimat ideea ca Moldova sa cedeze Transnistria pur şi simplu, fara nicio pretenţie si sa rupă legaturile cu ea. Ar fi posibil? Ce părere aveţi?

  13. Frontierele – un anacronism ?

    Nu cunosc contextul în care N. Titulescu a folosit sintagma „spiritualizarea frontierelor” dar – dacă s-a referit la altceva în afară de confluenţa civilizaţiilor – formularea sa era într-adevăr idealizantă ( cum a dovedit-o, de altfel, şi izbucnirea celui de al doilea război mondial) Societatea umană tinde să se structureze pe baza noţiunii de naţiune ( ori imperiu ) ; relativ recent, a apărut şi ideea agregării în jurul unui „bloc” ( conglomerat de state unite prin interese comune ) Aşa a fost blocul comunist, astăzi UE reprezintă un bloc de sine stătător, SUA altul, în contrapondere se află Rusia cu sateliţii săi, China, India, se conturează deasemenea blocul ţărilor din America Latină, precum şi cele ale statelor musulmane sunite şi şiite.

    În aceste condiţii, globalizarea – implicând cu precădere liberalizarea schimburilor economice şi tehnologice – nu avea cum să „topească” frontierele naţionale sau pe cele dintre blocuri ; pe cale de consecinţă, reglementarea circulaţiei persoanelor este necesară până la un anumit punct, inclusiv – sau mai ales – din motive de siguranţă.

    Cât despre expulzarea, extrădarea sau declararea unor persoane indezirabile, din varii motive, aceste practici unanim acceptate fac parte din jocul politic şi diplomatic internaţional, joc ce nu ţine seama de drepturile omului. Un nou „ război rece” ? Da, dar exprimat prin tatonări în vederea stabilirii unui echilibru de forţe corespunzător actualei lumi pe cale de a redeveni multi-polară.

  14. +Strategia lui Nicolae Ceauşescu era ca, în cazul unei invazii, România să ducă un război al întregului popor. România s-a aflat, în anul 1968, la un pas de un război, după ce conducerea ţării a condamnat invadarea Cehoslovaciei de către sovietici. Direcţia de Informaţii a Armatei (DIA) a centralizat atunci semnale care indicau pregătirea unei agresiuni externe asupra României. La 20 august 1968, trupe sovietice şi din alte patru state membre ale Tratatului de la Varşovia (Republica Democrată Germană, Polonia, Ungaria si Bulgaria), au pătruns în Cehoslovacia, pentru a pune capăt procesului de reforme început de noua conducere a ţării, avându-l în frunte pe Alexander Dubcek. Zeci de tancuri, precum şi mii de soldaţi au ocupat capitala Praga. În ţara noastră, televiziunea publică a transmis în direct imagini din timpul invaziei, generând o puternică emoţie printre români, dar şi revoltă. România nu numai că nu a participat la această invazie, dar a şi condamnat-o în termeni duri. În dimineaţa zilei de 21 august 1968, în faţa sediului Comitetului Central al fostului PCR a avut loc o adunare publică, mulţimea simţind nevoia să condamne invazia laolaltă cu cei din conducerea ţării. ”Imaginile prezentate, cu sute de soldaţi în acel kaki atât de obişnuit nouă, stând ciorchine în jurul coloşilor de metal şi având parte de o primire rece, nonviolentă a populaţiei civile, dar din privirile căreia se desprindea ura faţă de ocupanţi, au produs un mare şoc multor români, cărora li se oferea posibilitatea de a urmări pe viu ceea ce se întâmpla la Praga. Pericolul unei invazii sovietice şi în România a alimentat sentimentul unităţii naţionale şi hotărârea de a rezista”, scrie generalul de brigadă (r) Dumitru Miu, în cartea sa ”Batalionul 404 Cercetare – Istoria unor învingători”. Nicolae Ceausescu, în mesajul adresat mulţimii, a calificat pătrunderea trupelor din Tratatul de la Varşovia în Cehoslovacia drept „o mare greşeala şi o primejdie gravă”, spunând totodată că „nu există nici o justificare, nu poate fi acceptat nici un motiv de a admite, pentru o clipă numai, ideea intervenţiei militare în treburile interne ale unui stat socialist frăţesc”. Pentru prima oară după războaiele mondiale ale secolului XX, conducerea ţării, dar şi oamenii de rând, conştientizau pericolul izbucnirii unui conflict armat. Tensiunea s-a simţit mai ales printre militari, după ce conducerea României şi-a exprimat hotărârea de a opune rezistenţă armată în cazul unei ofensive împotriva României. Iar temerile militarilor chiar au avut un fundament real, în acele zile serviciile de informaţii ale României adunând indicii despre concentrarea de trupe străine la graniţă. Potrivit generalului Dumitru Miu, fost cadru în temuta unitate de ”spioni” a armatei, Batalionul 404 Cercetare în Adâncime prin Paraşutare de la Buzău, subordonată Direcţiei de Informaţii Militare, ”exista pericolul real ca şi ţara noastră să fie invadată, iar riposta armată trebuia să fie una hotărâtă”. Potrivit unor foşti militari din conducerea armatei, la graniţa de nord – est şi în imediata lor apropiere au fost concentrate trupe sovietice, cu un efectiv de aproximativ 235.000 de militari. În paralel, mari unităţi maghiare au fost deplasate spre graniţele ţării noastre, concomitent cu trupele sovietice şi bulgare. În această perioadă, unităţi ale flotei militare sovietice, printre care şi nave speciale de debarcare şi desant maritim, staţionau în dreptul gurilor Dunării şi al litoralului românesc, în afara apelor teritoriale. Strategia lui Nicolae Ceauşescu era ca, în cazul unei invazii, România să ducă un război al întregului popor. De aceea, pentru ca România să ţină piept unei eventuale agresiuni externe, similare celei din Cehoslovacia, a înfiinţat Gărzile Patriotice. ”Multe persoane care nu aveau deloc convingeri comuniste şi-au exprimat dorinţa în acele zile de a se înrola în nou formatele Gărzi Patriotice. Organizarea, echiparea şi înarmarea gărzilor patriotice s-au realizat în mai puţin de 48 de ore. Prin urmare, la parada militară din 23 august, din Bucureşti, au defilat 51 batalioane de gărzi patriotice, însumând 10.000 de oameni, echipaţi, înarmaţi şi cu o frumoasă ţinută ostăşească, provocând o puternică impresie celor aflaţi în tribune, printre care ambasadori şi ataşaţi militari din numeroase ţări”, notează generalul de brigadă Dumitru Miu, în volumul ”Batalionul 404 Cercetare – Istoria unor învingători”. S-a mai pus accent pe organizarea şi executarea unei cercetări eficiente, în timp scurt, pentru descoperirea eventualelor concentrări de forţe şi mijloace în apropierea graniţei ţarii şi stabilirea momentului începerii unei posibile agresiuni externe. * Cercetaşii buzoieni culegeau informaţii din spatele liniei inamice FOTO Arhivă Dumitru Miu Amănunte despre tensiunile observate de cercetaşii armatei române ne oferă Ion Gheorghe, fost şef al Marelui Stat Major în perioada 1965-1974, autor a o serie de articole cu tematică militară, într-un interviu acordat maiorului Florin Şperlea, intitulat ”În 1968, armata română era pregătită să-şi apere ţara”. Acesta strângea informaţiile cu ajutorul Direcţiei de Informaţii a Armatei, prin intermediul ataşaţilor militari şi de la Cercetarea radio a Direcţiei Informaţii Militare. ”Totodată, o parte din informaţii îmi veneau de la grăniceri, prin surse specifice. Astfel, am aflat că, la Albiţa, militarii sovietici puteau fi văzuţi în ţinută de campanie, îndeplinind misiuni de recunoaştere şi cooperare în vederea desfăşurării unor posibile operaţii ulterioare. Nu era exclus ca unele dintre aceste acţiuni să fi fost făcute în scop de intimidare sau de diversiune, dar totul era cât se poate de real. La Reni, de exemplu, noaptea dădeau pontoanele la apă. La fel şi în Bulgaria, între Giurgiu şi Oinacu, iar la vest, trupele ungare executau diverse activităţi în direcţia punctelor de trecere a frontierei de la Borş şi Petea”, relatează Ion Gheorghe în interviul reprodus în volumul ”Batalionul 404 Cercetare – Istoria unor învingători”. Potrivit fostului şef al Marelui Stat Major, spioni bulgari fuseseră trimişi în Bucureşti, pentru a pregăti informaţional un eventual plan de atac asupra ţării noastre. ”Vecinii bulgari şi-au intensificat brusc activitatea de turism. Nu o dată, aşa zişii turişti bulgari, în majoritate bărbaţi tineri, cu ţinută atletică, părul tuns scurt, ceea ce lăsa să se întrevadă că sunt militari, se învârteau prin faţa magazinului Adam din imediata vecinătate a Ministerului Apărării Naţionale, situat pe atunci în Piaţa Valter Mărăcineanu. Toate aceste informaţii arătau atunci că suntem în mare pericol, iar convingerea că putem fi atacaţi oricând, era cât se poate de reală. Deşi raportul de forţe ne era total defavorabil, eram pregătiţi pentru o ripostă, chiar dacă eram practic încercuiţi”, a declarat Ion Gheorghe. Printre măsurile luate atunci de conducerea ţării, au fost crearea unui dispozitiv de apărare pe hartă, constituirea unui corp de armată la Poarta Focşanilor, înfiinţarea unui comandament de apărare a Capitalei, în subordinea căruia au intrat o parte din unităţile din Bucureşti, care ar fi trebuit să acţioneze pe direcţiile Urziceni-Bucureşti şi Giurgiu-Bucureşti. S-au trasat de asemenea măsuri pentru paza aeroporturilor Otopeni şi Băneasa şi s-a studiat posibilitatea distrugerii capului de pod de peste Dunăre de la Giurgiu-Ruse, măsură care urma să fie pusă în practică numai cu aprobarea lui Ceauşescu. * Pregătirea misiunii la Batalionul 404 Cc ARHIVĂ Dumitru Miu Armata Română a trecut la o mobilizare fără precedent, mulţi ofiţeri şi subofiţeri de la unităţi din interiorul ţării fiind detaşaţi timp de trei luni la baze din judeţele mai apropiate de gra

    niţă, în special cea de est. Generalul (r) Mihai Chiriac a fost unul dintre ei. În acea perioadă, era încadrat ca cercetaş în structura Armatei a 2-a. Mărturiseşte că, în primele zile de după alarmă, eşaloanele superioare erau foarte zgârcite în informaţii. Se informau doar de la comandamentele de mari unităţi şi de unităţi din dispozitivul de apărare pe aliniamentul de frontieră, de la unităţile de grăniceri, populaţia din zona de frontieră, respectiv români care erau în legătură cu locuitori de pe malul de est al Prutului şi posturile de radio străine, recepţionate cu aparate de radio portative personale. ”Ne-am îmbarcat în două autobuze şi ne-am deplasat, pe timp de noapte, la Poligonul Mălina şi apoi într-o cazarmă din Focşani. Moda secretomaniei i-a determinat pe şefi să ne spună despre ce este vorba abia când am ajuns la prima destinaţie. (…) Timp de aproape trei luni de zile, nu am avut voie să luăm legătura cu familia, nici prin telefon, nici prin corespondenţă. Soţia mea, singură cu doi copii a aflat, după două luni de zile, de la un ofiţer de contrainformaţii, că sunt în viaţă şi sănătos într-un oraş din Moldova”, a povestit gl. bg. (r) Mihai Chiriac în volumul ”Carieră de cercetaş. Spicuiri de memorii, în Cercetaşii elita Armatei României – istorie şi actualitate”. Au fost trase focuri de armă în ţară O altă măsură extrem de importantă pentru stăvilirea unei eventuale invazii a fost transformarea urgentă a bazei aeriene de la Bacău în aeroport militar, singurul din Moldova, conducerea revenindu-i colonelului Ioan Puia, comandantul Centrului de Instrucţie al Piloţilor din Bacău. ”În noaptea de 21 spre 22 august, o formaţie de 20 de avioane MIG 15 au fost deplasate la Bacău, şi dirijate, în linie, spre aeroportul militar, deoarece la graniţa de la Prut apăruseră, deja trupe ruseşti. MIG-urile au venit, cu piloţi, cu tot, de la Buzău. A fost chemat, de urgenţă, la aeroport şi colonelul Aurel Cantoneru, comandantul regimentului de tancuri, şi de la regimentul de artilerie antiaeriană de la Râmnicu Sărat au fost trimise, tot în noaptea de 21 spre 22 august, 20 de tunuri antiaeriene”, a declarat colonelul Ioan Puia pentru o publicaţie locală. Toată comanda grupului de apărare constituit la aeroportul militar, în care era inclusă şi o unitate de securitate, a trecut în subordinea colonelului Puia. Acesta îşi aminteşte că venirea tunurilor antiaeriene de la Râmnicu Sărat era să ducă la un măcel la aeroport. ”Unitatea de securitate înclusă în grupul de apărare de la aeroport nu a ştiut de venirea tunurilor de la Râmnicu Sărat, iar în dimineaţa zile de 22 august, când şi-au făcut apariţia la poarta aerodromului, asupra lor au fost deschise focuri de armă, fiind confundaţi, de către cei de la securitate, cu trupele sovietice. Era să iasă măcel. Am fost anunţat imediat şi am dat comandă trupelor de securitate să oprească focul”, a povestit Ioan Puia. Tensiunea a plutit în aer timp de zece zile printre militarii şi personalul aerodromului militar Bacău, care ascultau, zi şi noapte, un radio deschis pe postul Europa Liberă, cu toată că locul era înţesat de ofiţeri de securitate. O invazie asemănătoare celei din Cehoslovacia prindea România total nepregătită, cred specialiştii militari implicaţi în acea perioadă în coordonarea apărării Generalul Florian Truţă, la acea perioadă şeful Secţiei 1, care centraliza, analiza, sintetiza şi raporta evoluţiile în situaţia politico-militară, cu accentul pe cele ce primejduiau apărarea şi securitatea României, din Direcţia Informaţii Militare, menţiona că „nu mai era un inamic ipotetic, luat din memoratoare, ci era vorba de o politică agresivă la adresa ţării noastre şi de grupuri puternice de trupe, gata de luptă permanent, desfăşurate la frontierele de stat ale României”. Potrivit acestuia, volumul de informaţii era mare, iar sursele foarte diversificate, de la forţele şi mijloacele profesionalizate specializate, la oameni simpli, care, din patriotism, voiau să ajute ţara. Contextul era unul total defavorabil ţării noastre. Pe toată lungimea frontierei ţării noastre, mai puţin 546 kilometri reprezentând graniţa cu Iugoslavia, România era învecinată cu „ţările invadatoare”. ”Eram în situaţia unei ţări şi armate încercuite încă înainte de începerea sau desfăşurarea vreunei acţiuni militare. Agresorii, probabil, cunoşteau valoarea şi dislocarea forţelor noastre armate, inclusiv a forţelor şi mijloacelor de cercetare. Forţele şi mijloacele noastre de cercetare erau şi cantitativ şi calitativ insuficiente, iar o parte a tehnicii de luptă depăşită. Acţiunile noastre de cercetare trebuiau executate cu o deosebită precauţie şi iscusinţă pentru a nu viola frontierele vecinilor şi a crea pretexte, care să justifice invazia. Marile puteri nu au luat o atitudine evidentă, similară cu cea luată în conflictul Irak-Kuwait, pentru a impune retragerea forţelor invadadoare din Cehoslovacia. Ţara noastră se găsea izolată şi singură într-o eventuală confruntare cu forţe superioare”, a declarat generalul Florian Truţă, citat în volumul Batalionul 404 Cercetare – Istoria unor învingători”. Tensiunile militare, percepute din interiorul Batalionului 404 Cercetare – Diversiune, din Buzău În 1968, militarii Batalionul 404 Cercetare se instruiau conform statului de organizare, executând aplicaţii în tabere, la apă, la munte, în teren muntos împădurit şi alte condiţii speciale. În vara anului 1968, colonelul (r) Dumitru Buligioiu era ofiţer la temuta unitate care era amplasată atunci în Crângul Buzăului. „Nu cred că era ora 10.00 când, prin notă telefonică, de la eşalonul superior, se ordona încetarea programului pentru ca tot personalul unităţii să fie prezent în faţa televizoarelor spre a urmări comunicatul pentru ţară, transmis de preşedintele României. (…) Concomitent cu ceea ce se petrecea în Capitală, unde zeci de mii de oameni scandau, aprobator, hotărârea României, eşaloanele militare superioare au transmis către unităţile militare operative şi subordonate o serie de ordine referitoare la completarea cu efective a unor unităţi, completarea stocurilor de mobilizare, intensificarea pregătirii de luptă, realizarea în zona frontierei de stat a unei grupe de conducere a forţelor existente în zonă”, relatează Dumitru Buligioiu în volumul dedicat cercetaşilor buzoieni. Potrivit fostului ofiţer de la Batalionul 404 Cercetare, efectivele trebuiau scoase în raioanele de antrenament pentru mobilizare sau de mobilizare numai la ordin. Totodată, muniţia de război trebuia scoasă din depozite la nivelul unei unităţi de foc pentru fiecare luptător, dar să nu se distribuie decât la ordin, cu excepţia militarilor care asigurau paza obiectivelor de orice fel. De asemenea, erau prevăzute măsuri privind asigurarea hrănirii efectivelor. * Cercetaşii buzoieni culegeau informaţii din spatele liniei inamice Arhivă Dumitru Mi La un moment dat, Batalionul 404 Cercetare a primit ordin de la Direcţia de Informaţii a Armatei să pregătească de misiune opt grupuri de cercetare, formate din câte cinci militari, din care unul să fie ofiţer, echipaţi în ţinută civilă şi având asupra lor hrană rece pentru două zile. Nici nu se reuşise să se definitiveze cele opt grupuri că, de la D.I.A. a sosit cu un autoturism de teren un grup de cinci ofiţeri superiori, sub comanda col. Ioan Constantin, şeful Biroului cercetare de specialitate, pentru a pregăti grupurile de cercetare din punct de vedere tactic, după cum mărturiseşte Buligioiu. ”În 6-7 ore de la sosire, Grupa operativă de la D.I.A. împreună cu cei din comanda B. 404 Cc. au reuşit să pregătească cele 8 grupuri şi 4-6 cercetaşi independenţi, iar către orele 16.30-17.00, pe 21 august, elementele constituite puteau executa ordinul de deplasare către raioanele de acţiune în vederea îndepl

    inirii misiunilor. Raioanele de acţiune şi misiunile erau cunoscute doar de comandanţii de grupuri şi ofiţerii din Grupa operativă de la D.I.A. care le făcuse pregătirea şi le dăduse ordinul de misiune de luptă”, spune Dumitru Buligioiu. În prima fază, atât grupurile de cercetare, cât şi cercetaşii independenţi trebuiau să acţioneze pe graniţa de est şi nord-est a României, între Rădăuţi şi Galaţi. Deplasarea grupurilor şi a cercetaşilor independenţi, în raioanele de acţiune, urma să se facă cu trenul. Cursul favorabil al evenimentelor din zilele următoare a făcut însă ca misiunea cercetaşilor să nu-şi mai aibă rostul. În vara anului 1968, un număr de 7.000 de tancuri şi jumătate de milion de soldaţi, cei mai mulţi sovietici, au invadat Cehoslovacia. Intervenţia trupelor Tratatului de la Varşovia s-a soldat cu 72 de morţi în rândul civililor.+ SURSA http://adevarul.ro/locale/buzau/romania-razboiul-i-a-suflat-ceafa-1968-documente-secrete-despre-asaltul-sutelor-mii-soldati-rusi-unguri-1_556c44a4cfbe376e35d0345d/index.html?ref=yfp

  15. A .,, ZeV ule

    sa sti ca aia pe care i „dascalesti” tu au votat PSD si sunt sanse sa il voteze indiferent de Ponta sau nePonta.. Adica la o adica peste 10 ani inVictor ar putea sa prinda un post de ministru sau subsecretar de stat sau sa fie in continuare parlamentar findca este PSD …

    A .. ca il critic?
    Pai mai ametitule eu nu zic ca nu a avut unele rezultate bune , poate meritorii. Insa asta nu este suficient fiindca sunt graoza de ZeVzeci prin Romania..

    Pai hai te folosesc ca pe un material didactic.
    In 2000 , dupa o e[oca sinistra PDS a revenit la putere . Primul ministru era amabila noastra gazda. Din unele sa zicem „barfe” am inteles ca la Guvern se muncea pe rupte .. si cu eficenta. Guvernul Nastase a redus o inflati nasoala rau, a intarit leul ( a inceput cu 35.000 lei per dolar si a terminat cu 27.000 lei la dolar) , a facut ordine in finante si a redus arierate ,. a imbunatait relatiile cu organismele de finantare (in ultimu an CDR ist era sa ne ia dracu ..) . a marit cat de cat veniturile salariale si pensiile … In anul 2000 discutiile cu UE erau .. adica eram imediat in coada Bilgariei care pe buna dreptate protesta ca este cuplata cu Romania .. care nici nu facuse macar traducerile necesare! Cem mai eram idiotii Europei.
    Dupa 4 ani Nastase candida la presedentie avand de partea lui o imbunatire a situatiei economice a tarii , plus un numar de privatizari (mie nu mi-au placut isa se pare ca nu au placut nici liberalilor .. ) , o modesta dar reala imbunataire a conditiilor de viata din Romania, un buget echilibrat si o intrare in NATO. Lasa mostenire niste contracte care ar fi putut inseman azi o autostrada de la Bucuresti la Oradea (adica Oradea – Brasov- Bucuresti- Constnata) si nu prea se zice si o intelegere cu Krauss maffei si altii cu privire la modernizarea tancului roamnesc M 85 (azi avem 54 modernizate si cam atat, Cam tot ele – alea din avatru lu mandel – sunt si cele care sigur ies din remiza )

    Si ?
    Si ce-i cu asta?
    ZeV cel inteligent isi zice ca isi baga talpile in ea de guvernare resposnabila ca el vrea Basescu!!!!

    Nu stiu de ce ZeV cel intligent iubeste el azi Ponta cu atat ardoare da poa’ primeste love pentru „consultanta” .. insa sumedenie der lati ZeVi injura azi in continuare pe Arogantu’ pe Ponta samd samd.
    Si eu ma uit cum Tontelu repeta azi destule din greselile lui Nastase …

    Ma ZeV cu cei ca tine este greu .. poti sa le fluturi si un metroul sub nas ca degeaba.. ca daca observi ca sunt unele sa zicem mici deficente devii dusmanu de clasa.. Sa nu mai zic ca cei ca tine sunt absolut neinteresati de ce zice propaganda adversa (kla care pun botu diversi ZeV[zeci] si Crisi)… adica pur si simplu o ignorati. Insa va rafuiti cu cei care sunt sa zic asa nucleul stabil al votacilor – te asigur ca nu votam ptr kilu de zahar.

  16. @Doru Coarna
    Omul e mort. „Despre morţi, numai de bine”, spune legea lui Solon adusă din Sais.

  17. „Eu am intrebat un lucru pe care vreau ca sa-l inteleaga, totusi, toata aceasta tara: Domnul Danilet, judecator la CSM, se duce la televizor si comenteaza o hotarare judecatoreasca, spune ca nu-i buna. Eu daca spun de o hotarare judecatoreasca ca-i buna sau ca nu-i buna, pe mine ma judeca CSM-ul si intrebarea mea este: ‘Domne’, membrii CSM se supun si ei legii sau doar ei au voie si noi n-avem voie?’, despre asta era intrebarea mea care mie, sincer, mi se pare pe intelesul tuturor. Domne’, daca Danilet poate, eu de ce nu pot? (…) Eu cred ca ori facem o regula pentru toata lumea, ori sunt unii mai smecheri si mai destepti care pot sa critice hotararile judecatoresi ca nu le plac, dar noi n-avem voie. Despre asta vorbim. Totusi, chiar isi bat joc de noi toti? Noi n-avem voie sa scoatem un cuvant, dar Danilet merge unde-l trimite partidul sa vorbeasca in numele CSM-ului”, a spus Ponta.

    Așa DA, domnule Prim-ministru!

  18. I-ati vazut pe unguri , cum stiu sa se faca placuti , chiar fiind simpli tarani secui izolati de la Valea Zalanului ?
    Printul mostenitor englez a fost influentat de lectura unor romane de calatorie englezesti din anii 1930 , a fost cucerit de un mic nobil secui din Covasna si vine in fiecare vara intr-un sat secuiesc cum nu se poate mai modest .
    Charles are case si intr-un sat sasesc din Sibiu , invadat de tigani , si in Maramures ( dar acolo il asalteaza domnii nebarbieriti si zgomotosi sa le guste ” horinca ” ) .
    De ce spun ca ungurii stiu sa se faca placuti de straini ?
    Simplu – sunt discreti , mandri – i-ati vazut pe satenii cu copii asteptandu-l ? – unul nu se va repezi la englezi plangandu-se ca nu castiga suficient , curati ( taranul ungur se spala zilnic si se schimba zilnic ) , cultivati – in bisericile reformate si romano-catolice unguresti din Ardeal aveti o orga la care un satean descifreaza o partitura , un preot care stie , in plus de romana si maghiara , ceva latina si germana …
    Sa va spun ca in 2003 , petrecand cateva zile la Sovata ( zona secuiasca mureseana ) n-am vazut un cersetor , nu am auzit un betiv strigand pe strada , nu vedeam femeile localnice care faceau curatenie ( tacute , eficace ) dar ca plecand de acolo la Sighisoara – zona romaneasca deja – am fost acostat de un copil cersetor ( ” nenea nu aveti un leu ” ) de cum am pus piciorul pe pamant ?

  19. @Doru Coarna – care autostrada ?
    Avem ” l’embarras du choix ” – in lucru sunt 70 de kilometri de la Lugoj la Deva ( se cam lucreaza in dorul lelii , echipe de cateva zeci de muncitori , insuficient ) , alti 70 de la Turda spre Sud , spre Sebes ( acolo se misca mai bine ) si 8 kilometri la Vest de Cluj .
    Daca Victor vrea sa arate , prin contrast , cat de mic a fost regimul presedintelui Basescu , care a facut putin , nu are decat sa dea ordinul de incepere a lucrarilor pe sectoarele adjudecate si pregatite de lucru – Campia Turzii Targu Mures , Bors – Barcau , centura Bacaului – in iunie – iulie .
    Ce sa vrem mai mult , e enorm .
    Ca un copil ce sunt ( ieri a fost 1 iunie ) mi-as dori si o autostrada de la Pitesti la Sibiu , si o centura adevarata pentru Capitala , si o autostrada spre Oltenia – Craiova , o alta care sa plece de la Ploiesti spre Vrancea ( Odobesti , Panciu , Cotesti ) trecand pe la Buzau ….

  20. ghita bizonu’
    Roaga un prieten sa-ti corecteze comentariul si reposteaza-l. Chiar sunt curios sa aflu ce ai de spus, incalitatea ta de vechi sustinator al PSD. (Z)

    Adrian B.
    Nu mai utiliza aceleasi clisee penibile cand incerci sa-ti argumentezi punctele de vedere. In fine, iti dau un sfat amical; e dreptul tau sa faci pana la urma cum crezi de cuviinta si cum te duce mintea.
    Cel putin, astea cu folosirea temporara a lui Dalcov (urmata de descotorosirea de el) si cu tradarea lui Antonescu de catre Ponta, sunt prea gogonate. Pur si simplu nu sunt compatibile cu nivelul acestui blog, prietene.
    Chiar vrei sa transformi blogul intr-unul chicso-comic ? (Z)

  21. La alegerile pentru noul director al FIFA, unii vad o conspiratie.
    Eu vad altceva: Desi UE (inclusiv Romania) + SUA au sustinut un alt candidat, pana la urma, a fost reales Blatter.
    Ce arata asta, stimati colegi ? Ca lumea nu se reduce la SUA si UE. Lumea este mult mai vasta, iar Romania ar trebui sa ia aminte.

  22. Umor ( şi nu prea 😉 ) englezesc :

    Iata cum a fost completat un formular de declaratii de taxe, în
    Anglia :

    La întrebarea:
    “Cîte persoane întretineti?”, englezul a raspuns:
    – 2,1 milioane de emigranti ilegali,
    – 4,4 milioane de someri,
    – 900 de mii de puscariasi în 85 deînchisori,
    – 650 de parlamentari europeni, buni la nimic,
    – plus întregul comitet european.
    Formularul i-a fost respins ca fiind incorect….
    El a comentat cu o întrebare:
    – De ce? Am uitat pe cineva? 😉

  23. Președintele României?

    „Nu pot să lucrez cu această majoritate!”

    Păi atunci, Dle Joianis, alegeți alt popor!

  24. ZeV

    am de zis ca Nastase a condus un guvern bun care a actionat cu responsabilitate.
    Insa tu ai votat cu Basescu .. ala cu „aici sunt banii dumneavoastra” .. in gropile de pe carosabil !! ‘
    Si ca e plina tara de tineri ZeV(zeci)

  25. ghita bizonu’

    Nu votezi pentru kilu de zahar……foarte bine, asa este si normal, dar pentru ce votezi tu, mai ghita ?
    Sa o luam altfel: Sa stabilim obiectivele, apoi, sa identificam persoanele si structurile capabile sa le implementeze. Poti face acest exercitiu, moshule ?
    Altfel, nu esti deloc original, practicand sportul national al contestarii….cum vine cineva la putere, hai sa-l huiduim si sa-l dam jos, chiar daca este de-al nostru. Suntem tot mai exigenti, culmea, odata cu varsta, dar NU cu noi insine, desi mare lucru pentru societate nu prea mai putem face. Intelegi, batrane ? Ne-am obisnuti sa apasam pe ,,buton”, iar alesul nostru sa scoata bagheta magica ori de cate ori ne dorim sau visam ceva noaptea.
    A devenit o moda a infantilitatii in Romania, ca un partid sa vrea in opozitie pentru a capitaliza…voturi. Si ? Ce sa faca cu ele ? Sa se retraga iarasi in opozitie, cand sondajele devin mai putin roz bombon ? Nu crezi ca cineva mai trebuie sa si munceasca in aceasta tara (chiar daca unii spun ca politica nu este munca), macar un ciclu electoral ?
    In activitatea guvernul nu poti depasi etape procedurale nenumarate, birocratie (interna si externa), contestari de tot felul venite din mediul de afaceri si/sau societatea civila, solicitari sindicale si ale diverselor categorii de cetateni, etc, etc. Toate acestea inseamna si blocaje inerente. timp fara limita pentru a explica cum sta treaba, achizitii esuate si/sau refacute, legi dezbatute, intoarse in Parlament, contestate la CC, etc, etc, etc.
    Societatea nu este o turma de roboti disciplinati pe care ii poti programa si carora le poti anticipa reactiile.
    Democratia este o lupta perpetua cu/intre idei, atitudini si interese diverse si uneori divergente, chiar antagonice. Sa guvernezi in acest climat si sa mai si faci minuni cum cer alegatorii, este o utopie, mai ales, in conditiile Romaniei. Totusi, Romania are nevoie de stabilitate si functionalitate continua, deci cineva trebuie sa-si asume aceste lucruri. Nu este putin
    Eu va propun, celor din nucleul vechi si dur, sa stati acasa. Macar sa vina opozitia, sa aveti de-adevaratelea motiv sa contestati. Desi, fara vot exprimat, e discutabil….(Z)
    Timpul vostru a trecut. Mortu’ nu mai revine de la groapa, iar epoca de aur a unanimitatii iliesciene va ramane doar o simpla pagina de istorie. Daca o vom scrie pe cea adevarata, cred ca cele rele vor prevala fata de cele bune.
    Va trebui sa invatati sa va multumiti cu echilibre fragile si compromisuri. Asta este lumea in care traim. Nu este cea mai buna posibila, dar asta este lumea reala.
    Victor Ponta nu poate restructura, in mod fundamantal si de unul singur, sistemul, sistem aparat cu indarjire de Opozitie, Presedinte, o mare parte dintre cetateni si de catre cancelariile straine.
    Ramane speranta ca Romania sa se schimbe in mai bine, odata cu lumea din jurul ei.
    Dar pe moment, avem un premier in functie. Nu e bun ? Sa vina opozitia. Alta varianta nu exista. PSD nu are alti ,,asi” in maneca, oricat voi, cei vechi, v-ati iluziona.

  26. @ Ghiţă
    Vorbesc atâta de mult, şi atâta de frecvent, despre Şcoala de la Sfântu Sava (şi tradiţia ei), totodată despre Ideologia primară integratoare, pentru a le reaminti duşmanilor faptul că noi, românii, chiar avem resurse naţional-culturale ca să evităm crizele Şcolii, de asemenea că nu ne „paşte” nici criza paradigmei integratoare în Epistema de modernitate. N-am nevoie să vină cineva entuziast aici ca să ne laude în extaz (para)militarismul secuilor care de o mie de ani sunt militari în soldă. Îmi place abordarea istoricului Sekely Zoltan când întreba pertinent : Ce-a fost înainte de cei 1000 de ani?, dar mai înainte, şi încă, şi încă … până la Istoria noastră cea veche (cultura integratoare căreia unii îi spun protocronism).

  27. Cine construieşte imaginile acestea derutante cu tricolorul românesc (roşu, galben şi albastru, dar benzile tricolorului sunt aşezate orizontal) în Ukraina răsăriteană? Rândul de sus înscris pe drapel în cirilice s-ar putea traduce macaronic prin “Uniunea Cazacii”. Mi se pare destul de limpede că tipii sunt etnici români care au făcut o alegere clară. Între haholii naţionalişti ultrazeloşi (dar în afară de ura faţă de Celălalt n-au altceva în acel pseudonaţionalism proaspăt al lor!) care-i tratează cu “politica toporului la brâu” şi ruşii din Sankt Petersburg (cât de cât şcoliţi!). http://www.theguardian.com/world/2015/jun/03/bloggers-social-media-russian-soldiers-fighting-in-ukraine

  28. „Helmut Kohl este la terapie intensivă după o intervenţie chirurgicală” http://adevarul.ro/international/europa/helmut-kohl-terapie-intensiva-interventie-chirurgicala-1_556dbd4bcfbe376e35da70f6/index.html?ref=yfp Un comentariu mult mai revelator de pe un forum de ziar francez : „Helmut… tu en connais des secrets, des vrais secrets…“ http://www.lemonde.fr/europe/article/2015/06/02/l-ancien-chancelier-allemand-helmut-kohl-serait-dans-un-etat-critique_4645887_3214.html Helmut Kohl a manipulat şi poziţia României până la „revoluţie”. Foarte, foarte subtil neamţul … Catastrofa Naţională a României i se datorează în mare măsură. N-a dovedit nicio milă faţă de copiii români. Care s-a sinucis atunci când părinţii lor au trebuit să plece la muncă în străinătate pentru că industria românească performantă a fost desfiinţată fără milă. Statele mari (şi Germania este un stat mare) au văzut România doar ca pe un loc de extracţie a resurselor umane de calitate.

  29. BlogIdeologic, nu vi se pare ca politica de blamare a Vestului si Estului, de distantare, deopotriva, de Germania si de Rusia, este o repetare identica a erorii izolationiste a lui Nicolae Ceausescu, cand a intors spatele si americanilor si sovieticilor, intre care s-a trezit prins, in 1989, ca intr-o menghine? Daca Romania ar pune pe o lista neagra Germania si Rusia, cam cine ar mai ramane pentru lista alba, din Europa de azi? Nu credeti ca ar merita sa experimentam si ceva nou, trecerea celor doua puteri pe o lista alba?

  30. Ma deranjeaza populismul, mai ales cind vine de la Comisia UE. Vice Presul acestei organizatii ne cinta:

    ‘”Ştiu că preşedintele Juncker a spus că ar dori că MCV să fie finalizat până la finalul mandatului său, aceasta e poziţia Comisiei, dar, ştiţi, e ca şi în cazul medicamentelor. Nu opreşti medicamentaţia pentru că ai stabilit un termen. Nu mai iei medicamentul decât dacă eşti sănătos. Un medicament se ia atât timp cât e necesar. Cred că MCV are o contribuţie bună, cred că e bine primit în România şi Bulgaria”

    Noi suntem crestini si zicem si cind ni se da MCV: „Bogdaproste, sa fie primit!”. Da’, oare de unde stie Vice Presul ca romanii fac hora de veselie ca au MCV, s-a facut vreun referendum pe tema asta, si romanii au zis: „Ce bine ca avem MCV!”?

    Asta cu „medicamentul” e deja vomitiv. Ce medicament ia dl Vice Pres sa se insanatoseasca UE, ca e si acolo coruptie cit casa, doar ca nu se uita nimeni pe la ei pe acasa, e mai placut sa criticii pe cei mici, si sa ii tii in lesa.

    Nu ma mira ca dl. Cazanciuc, care l-a insotit pe eurocratul cu pricina in Bulgaria, a downlodat non-stop „medicamentu’, asa ca n-a avut saracu’ timp sa zica si el ceva de natia lui fericita ca are MCV.

    http://www.mediafax.ro/politic/timmermans-ce-va-mentine-mcv-pentru-romania-si-bulgaria-atat-timp-cat-va-fi-necesar-e-ca-medicamentul-il-opresti-cand-esti-sanatos-14403806

Lasă un răspuns