Despre pădure, cu dragoste (III)

FullSizeRender 3

Astăzi vă spun o poveste cu păduri din 1001 de nopti. A fost odată, ca niciodată. In iulie 2004, la solicitarea Regelui Abdullah de a amenaja, in memoria tatălui său, fostul rege Hussein, un nou parc public in capitala regatului, Amman, Curtea Regală a Regatului Hasemit al Iordaniei a solicitat Guvernului român să doneze regatului 20000 de puieti de stejar si mesteacăn, specii apreciate de fostul rege cu ocazia vizitelor sale in România. Ceea ce noi am făcut. Puietii, cu baloti de pământ, inalti de 2,5 metri au fost transportati intr-un interval de o săptămână, zilnic fiind incărcate 10-12 autocamioane de transport international, asigurate de către iordanieni. Zona din parcul public din Amman, amenajată cu puietii din România se numeste „Grădina românească” si este admirată de numerosi turisti, inclusiv de cei din România.

PS Am adăugat un grafic referitor la dinamica perdelelor forestiere de protectie, instalate in perioada 1992-2014, de diferite guverne. Concluziile le puteti trage singuri. Cu atat mai mult, cu cât Codul silvic din 2008 stabilea, in art. 88 un program de impăduriri de 2 milioane de hectare până in 2035!

16 gânduri despre “Despre pădure, cu dragoste (III)

  1. Off topic: am stat un timp sa ma gandesc daca sa postez cantecul urmator in spatiul personal sau aici si am decis pana la urma sa il postez aici.
    Cred ca este vorba de o prima auditie, a unui cantarete, in Romania. Este vorba de Ariana Savalas, fiica mai mica a cunoscutului si indragitului actor Telly Savalas. Lady Gaga are de ce sa fie ingrijorata, Ariana Savalas nu este doar mai frumoasa ca ea, dar canta mult mai bine cantecul Bad Romance, rescrisa in stilul anilor 1920. Cunosc muzicieni care au opinat ca versiunea pe care v-o propun este mai reusita ca originalul si componistic si interpretativ. Vizionare placuta!

    https://youtu.be/VCTOpdlZJ8U

  2. @ George ban

    Daca vrei sa mananci plastic nu te opreste nimeni ! Oricum , cred ca ai mancat si pana acuma daca te comporti in halul asta .
    Realitatea ne-a aratat ca la orice aberatie sau abuz se poate gasi o motivatie .

  3. E foarte frumoasă povestea dumneavoastră desprinsă din “1001 de nopţi ”.

    Am şi eu o poveste, mult mai modestă, nu despre 20 000 de arbori ci despre unul singur, nucul din grădina mea.Aşadar:

    Despre un arbore, cu dragoste…

    În 1926, când străbunicul meu a cumpărat casa în care locuim astăzi nu era nici un nuc în grădină . După câţiva ani, bunicul şi bunica, proaspăt căsătoriţi, s-au stabilit şi au locuit împreună cu străbunicii mei , căci aşa era pe atunci : băiatul din familie rămânea de obicei în casa părinţilor, preluând şi mica afacere, în timp ce fetele se măritau şi plecau la casele lor, de obicei date ca zestre . În 1937, la naşterea mamei mele, bunicul a plantat un nuc . Mama , cunoscând acest amănunt, precum şi superstiţiile care învăluiau nucii într-o aură de supranatural şi predestinare, a fost convinsă că viaţa bunicului meu şi viaţa arborelui magnific sunt definitiv legate şi că vor fi umăr la umăr , până la capăt ; că nucul va cădea de la sine la sfârşitul vieţii lui.

    Nu a fost aşa. Nucul a căzut, într-adevăr, transformând aproape toată grădina într-un dâmb , atât de întinse şi de ramificate îi erau rădăcinile, dar lucrul s-a petrecut la patru ani de la plecarea bunicului, dar cu câteva zile înainte de moartea tatălui meu, marcând în plus tragedia familiei noastre. Nu s-a prăbuşit peste casă, a rupt doar gardul către stradă şi n-a rănit pe nimeni , pentru că era noapte şi strada era pustie.

    Au trecut nişte ani , si, într-o zi, a răsărit din senin un pui de nuc, la doar câţiva paşi de locul unde fusese cel bătrân. Între timp , cea de-a treia generaţie se mutase în casă, ba chiar apăruse şi a patra generaţie, în pantaloni scurţi, bătând mingea prin curte .

    Când am reparat şi am consolidat casa veche, un nene suit pe-un utilaj care venise să încarce molozul rămas în urma lucrărilor, ne-a propus voios să taie nucul cel tânăr, că altfel nu poate el să facă manevre prin grădină.

    Ne-am uitat la el încremeniţi , de parcă-ar fi fost extraterestru şi ne-ar fi spus că se gândeşte să ne omoare o rudă apropiată.

  4. Pentru cine anume a jucat rolul tradiţional al “cozii de topor” actorul Ion Caramitru în evenimentele din decembrie 1989 care au condus la Catastrofa Naţională a României ? În ianuarie 1989, Ion Caramitru a coordonat “artistic” o acţiune ultra, ultra, ultra anti-Ceauşescu la Casa Armatei din Craiova, cu o participare foarte, foarte, foarte atent selectată, dar nu-i “politiceşte corect” nici acum să dau detalii. De ce au tăcut şi au permis acea acţiune Armata şi Securitatea ?

  5. blogideologic

    Apropo de varietati de plante agricole obtinute pe diferite cai:

    ,,….Observaţiile şi determinările s-au efectuat la 14 hibrizi de porumb româneşti, creaţi la I.N.C.D.A. Fundulea, studiaţi în condiţii de cultură irigată şi neirigată, în perioada 2001 – 2004
    REZULTATE:
    ……Se observă că hibridul Paltin (în anul 2001) şi Partizan (în 2002 şi 2004) au dat producţii superioare mediei în ambele condiţii de cultură. Hibridul Paltin a avut o comportare bună şi în anii 2002, 2003 şi 2004, când a realizat producţii mai mari decât media de la neirigat. Hibridul Partizan a manifestat o productivitate superioară, la irigat, în toţi anii de cercetare, ceea ce indică un potenţial de producţie mai ridicat al acestuia.

    Hibrizii Fundulea 322 şi Milcov au dat producţii inferioare, mediei la neirigat, în cei patru ani de studiu, sugerând o capacitate de adaptare redusă la condiţii climatice diferite.

    La hibrizii din grupa FAO 501 – 600 (fig. 2), corelaţia dintre producţiile obţinute în condiţii de cultură irigată şi neirigată, a fost nesemnificativ pozitivă (r = 0,600; r = 0,472 şi r = 0,508) în anii 2001,2002 şi 2003 cu diferite tipuri de secetă în perioada de vegetaţie a porumbului şi semnificativ pozitivă (r = 0,763*) în anul 2004, cu condiţii climatice favorabile pentru cultura porumbului.

    Indiferent de intensitatea corelaţiei medii, în fiecare din cei patru ani se pot identifica hibrizi cu comportare bună, atât în condiţii de irigare, cât şi la neirigat, ceea ce demonstrează o bună plasticitate ecologică a acestora în ani cu condiţii climatice diferite. Aceşti hibrizi sunt : Campion, Olt şi Rapsodia (în anul 2001), Campion, Danubiu şi Faur (în 2002), Campion, Rapsodia şi Danubiu (în 2003) şi Campion, Faur, Rapsodia, Danubiu, Fundulea 376, Olt şi Octavian (în 2004).
    În anul 2003, cu secetă puternică şi de lungă durată, hibrizii Fundulea 376 şi Olt au manifestat o productivitate mai redusă în condiţii de irigare, dar au avut o comportare bună la neirigat, ceea ce sugerează o capacitate bună de adaptare a acestora la condiţii de mediu nefavorabile (secetă şi arşiţă).

    Pe de altă parte, pot fi menţionaţi şi hibrizi puternic afectaţi de secetă: Orizont în anul 2001, Vultur, Orizont şi Granit în 2002, Vultur, Octavian şi Granit în 2003…….”

    MAI ADAUG:
    Porumbul este o planta originara din America Centrala, preluata si aclimatiza ulterior in Europa.

    CONCLUZIE: Cred ca si d-ta si Pitagora, aveti o problema de adaptare….totusi, iubesti cercetarea, startapurile, inovatia, etc.
    La ce bun, daca murim de foame ?
    😉

  6. Ciolhanis ia imediat pozitia de drepti in fata sefilor tai care te-au ales si trimite-l imediat ca ambasador haznalist pe basanaul flatulat si sulfuros la diasporistii aia care-l iubesc limbindu-l pe nashul din sufletul de jos – spate , pt. ca asa au decis ei ( aia nici 10 000 de-au votat ) , ca Maior nu e bun pt. ei !!!!

    Da cine-i bun pt. voi bai papagalilor , daca basanaul flatulat si sulfuros n-o sa poata sa vina pt. ca-i un pic ocupat cu vreo 20 de dosare penale , din care , cu siguaranta la unu’ sau doua o sa-i dea sa intre la bulau , vreo 3-5 ani cu executare ????

    http://www.stiripesurse.ro/scrisoare-catre-iohannis-george-maior-nu-este-dorit-ambasador-in-sua_957014.html

  7. Asa ca o idee personala (fixatie) ” langa magaoia aia de Casa A popiului nu am putea planta o padure?!

  8. Pe data de 15 decembrie 1989, la Secţia de Ştiinţe Istorice a Academiei Române, a fost susţinută o comunicare ce avea rostul de esenţă să dezvolte ideologic Românismul http://www.proiectavdhela.ro/pdf/unitate_romanica_si_diversitate_balcanica.pdf Timing-ul acţiunii a fost prezentat public din timp, aşa că duşmanii României au avut tot timpul să organizeze contra-acţiunea. Aceasta începea exact pe data de 16 decembrie 1989, la Timişoara, în faţa casei popei Tokeş Laţlo, al cărui anti- românism extrem nu mai trebuie dovedit. Totuşi, cum arăta colonelul de securitate Filip Teodorescu, până miercuri, 20 decembrie 1989, acţiunea a fost firavă. Participau revoluţionari bogomili (îngăduiţi să înflorească nepermis de mult pe vremea primului ministru Mihail Kogălniceanu!). Simultan, într-o analiză de comisie londoneză patronată de către serviciul MI6, se discutau toate căile posibile pentru dezvoltarea acelei acţiuni. Mult mai multe lucruri ştie consilierul regal Dennis Deletant. Trădarea intereselor româneşti se asunde acolo unde nu te aştepţi !

  9. …..in plus, domnule blogideologic, mancam la greu rosii si mere importate din Europa, cu sublimul gust de plastic la care a facut referire alt domn, recte, domnul Adrian B. Cum e cu genetica, domnilor ? Eu propun sa faceti amandoi greva foamei. Poate se schimba cate ceva…macar pe blog.
    😉

Lasă un răspuns