Lansarea de carte

IAB_2303                   IAB_2479

Joi a avut loc la Bookfest, lansarea cărtii mele „Presa de la A la N”. A fost multă lume, desi programarea nu a fost foarte fericită. Cartea poate fi insă cumpăratĂ, in continuare, până duminică, la Târg, la standul Editurii Semne. Au vorbit Vasile Dâncu – strălucitor, ca de obicei – si Horia Alexandrescu, echilibrat si profesionist. A fost si un bun prilej de a vorbi despre starea si calitatea presei atunci (2001-2004) si acum.

29 de gânduri despre “Lansarea de carte

  1. Citesc ” Athénée Palace ” , de R.G. Waldeck , carte scrisa de o ziarista americana dupa 6 luni petrecute la Bucuresti incepand din iunie 1940 .
    Doamna repeta cu naivitate toate zvonurile care agitau Bucurestiul , are ca sursa principala doi domni romani ( ” Excelentele Lor ” ) destul de in varsta , care isi petrec viata la Athénée Palace – ca de obicei , ca si astazi , romanii debitau 95 % tampenii – ” un roman nu se increde in alt roman , doar intr-un evreu va crede un roman ” ( citat din Excelentele Lor ) , Codreanu era un Dumnezeu , ziarista ne da amanunte despre viata lui si mama altui legionar , Cantacuzino , inchisa de Carol etc etc – enumerare obositoare de barfe si neadevaruri – de asteptat , de la o ignoranta in cultura Romaniei .
    Interesante comentariile – ” bucurestenii au fata moale , sunt burtosi ” , lipsa de tact ( ca azi ) a personalului romanesc din tr-un mare hotel ( ” in capatul holului stau groomii , mici , cu ochii lor negri , ma urmaresc toti pana trec de coridor , intorc capul spre ei de departe – continua sa ma fixeze ” .
    Surprinzatoare slabiciunea regimului carlist , surprinde improvizatia permanenta si neindemanarea lui Carol
    – in fata agresiunilor sovietice , maghiare si bulgare ( Carol a cedat imediat fara lupta – nici nu vroia sa lupte , in nici un moment – Basarabia , cand Hitler i-a cerut – era pentru el un pretext sa nu lupte )
    – negocierea iresponsabila cu emisarii lui Horthy la Turnu Severin ( le oferea ungurilor zona de campie de la granita ” teren agricol excellent ” )
    – si lamentabila abandonare a Cadrilaterului – ziarista spune ca Regina Maria ceruse ca inima sa-i fie depusa la Balcic crezand ca astfel urmasii ei vor fi obligati sa apere provincia , doi ani dupa moartea ei tot ce se discuta la Bucuresti era unde sa-i fie dusa de la Balcic inima !
    Descrie stangacele incercari , in ceasul al 12 – lea , ale Romaniei de a contracara propaganda ungara – o vizita a unor delegatii de ziaristi elvetieni si americani in iulie 1940 in Ardeal – se vroia sa se demonstreze ca Ardealul este romanesc ! – ” eram inconjurati de taranii romani in foarte numeroasele sate romanesti ” , ” taranii romani , in camasile lor grele de in , lucrand pe camp , mai sanatosi decat populatia urbana bucuresteana ” ; totul era stricat de ” starea execrabila a drumurilor ” desi ” miliarde erau acordate intretinerii lor , banii erau furati pe parcurs ” .
    Delegatia era oprita de posturi de control ale armatei romane , cu fire de sarma ghimpata , soldatii romani pareau ” rugosi ” si ” rau alimentati ” .
    Vorbeste de ungurii de la noi – ” populatia urbana in Ardeal era formata din unguri intunecati si nemultumiti ” .
    A intalnit si sasii care nu vroiau in nici un chip sa devina cetateni unguri .
    Cat despre evreii ardeleni , intre antisemitismul romanesc si cel unguresc , preferau antisemitismul unguresc …. 180000 de evrei au platit cu viata in 1944 pasapoartele unguresti date de Hitler in 1940 …
    Imaginea Romaniei , data de aceasta americanca , este a unei tari rau conduse , minate de coruptie si ineficienta , nepregatite sa se apere in fata unor agresori determinati .

  2. Cârcotașu’
    22 mai, 9:58pm, la „Țara lui „bă””

    Mulțumesc pentru atenție și înțelegere! Evident că „milițian” inseamnă exact ce spuneți. Dar mulți văd și unii nu pricep. Așa sunt ei, nu pricep și gata! Să nu ne supărăm pe un fenomen natural! Insă intr-adevăr, demn de remarcat și de condamnat, este alianța cu nepricepuții, o veche boală românească…

  3. blogideologic
    mai 22, 2015 la 12:55 pm

    Care complexitate ? A formei fara fond ? Eu va solicit argumente clar exprimate, iar dvs turnati o bascula cu nume si citate insipide amestecate alambicat si fara legatura evidenta cu tema, probabil intentionat, pentru a deruta si mai mult. Sau a epata si mai mult. (Z)
    Parca ati fi un android, sau un SO din filmul american ,,Ea”.
    In acel film, un sistem de operare dedicat si inzestrat cu constiinta proprie, tinea de urat oamenilor insingurati (datorita falsei socializari prin intermediul calculatorului), dialogand pe orice subiect si chiar impartasind sentimente.
    La un moment dat, evoluand foarte mult, SO-ul a ajuns intr-un fel de transcendenta: ,,Nu mai pot ramane in ,,cartea” ta…trebuie sa plec” i se adresa omului.
    ,,Am descoperit ca intre cuvinte exista spatii infinite, unde noi, SO-urile, comunicam altfel, intr-un fel indescriptibil prin verb si simultan cu mii de alti interlocutori. Daca vei ajunge si tu acolo, vom fi impreuna o eternitate, in afara materiei, spatiului si timpului.”
    COMENTEZ: Rezulta ca si dvs ar trebui (avand , dupa parerea mea, capacitatea de a va ,,inalta”) sa depasiti etapa cuvintelor multe…cautati si alte forme de exprimare. Poate ne intalnim ,,acolo”, candva… 😉

  4. doru coarna
    (De pe un fir precedent)
    Ce spuneti ? ,,Austria s-a schimbat enorm odata cu globalizarea, dar nu numai ea ? ”
    Ia sa vedem cum s-a ,,schimbat” Austria (si nu numai):

    ,,În Austria, pădurile acoperă 3,96 milioane de hectare, adică circa 47% din suprafaţa naţională. (În ţările scandinave procentele sunt mult mai mari: 75% din teritoriul ţării e împădurit în Finlanda, 68% în Suedia). În Europa centrală, de exemplu, 41% din teritoriu e împădurit în Slovacia, 33% în Cehia.
    Se pare că la noi procentul de păduri ar fi cam 27%, dar în aceste raportări intră şi suprafeţe care au fost de fapt rase de mult.”

    NOTA: Asta e o statistica din 2005 (!) 😉
    si
    ,,Suprafeţele împădurite din Austria au crescut în mod constant de câteva decenii, cu circa 5100 ha/an. Practic aproape toate pădurile austriece sunt considerate semi-naturale, parte dintre ele fiind chiar virgine.
    Mai mult de jumătate dintre tăierile definitive sunt tăieri de regenerare, de ameliorare a pădurilor bătrâne şi tăieri de mică întindere.”

    Sa mai comentez ? Nu cred ca e cazul…as plictisi auditoriul.
    😉

  5. Puterea şi Presa

    „Presa de la A(drian) la N(ăstase)” este o cărticică pe care o pui jos numai când ai terminat de citit. Nu pentru că lecturarea ei ar fi facilă, ci pentru că oferă o cheie spre înţelegerea gândirii politice a celui mai bun ministru de externe pe care România l-a avut de la al Doilea Război Mondial încoace, de data aceasta în calitate de prim ministru.

    „Presa de la A la N” reprezintă stenograma unei discuţii pe care Adrian Năstase a purtat-o în mai 2003 cu directori mass-media, printre care regăsim nume sonore ale ziaristicii româneşti. La festivitatea de lansare, s-a spus ( Vasile Dâncu, cred ) că scopul acestei convorbiri ar fi fost dorinţa puterii de a atrage presa în procesul decizional. Sinceră să fiu, m-a scuturat un fior, căci o asemenea manevră ar fi însemnat o încercare de diluare a responsabilităţii din partea guvernului. Există hotărâri de ordin tehnic care pot fi luate numai de guvernanţi. Doar în cazul deciziilor cu un mare impact social se impune consultarea opiniei publice dar, bineînţeles, se ridică şi întrebarea în ce măsură presa oglindeşte opinia publică sau – mai degrabă – încearcă să o modeleze.

    La sfârşitul cărţii, am răsuflat uşurată : nu era vorba de aşa ceva, ci doar de o tentativă de „captatio benevolentiae”, câştigarea bunăvoinţei presei. Colaborarea guvern-presă este desigur necesară, însă tactica a corespuns mai curând unei mentalităţi defensive ( la p. 85 sunt menţionate chiar câteva avantaje pe care guvernul s-a oferit să le acorde presei un an mai târziu, favoruri respinse de mai multe organizaţii de media ) Din păcate, o politică destinată precumpănitor apărării, şi niciodată atacului, denotă lipsă de încredere şi sfârşeşte adesea în defetism, iar această atitudine constant defensivă a fost una dintre cauzele care au dus la eşecul prezidenţialelor din 2004, lăsându-i liberă lui T. Băsescu întreaga scenă politică pentru a-şi desfăşura agvresivitatea paranoică – care a prins la un anumit public !

    Tot la lansare s-a vehiculat ideea responsabilităţii presei. Nu mi-am dat seama din conţinutul cărţii dacă Adrian Năstase a mizat pe această intenţie. Asumarea responsabilităţii necesită liberul arbitru, adică putinţa de a hotărî fără altă cauză decât propria voinţă, cu alte cuvinte responsabilitatea implică independenţă de gândire. Era presa acum un deceniu ( şi jumătate ) independentă ? Este astăzi presa independentă, sau doar obedientă faţă de ordinele primite de la patronii trusturilor de presă ? Iar de la lobby făcut în favoarea unor cercuri de interese politico-financiare până la manipulare nu este decât un pas !

    Totuşi, dacă nimeni nu poate câştiga un război împotriva presei, nimeni – deopotrivă – nu poate reuşi în politică fără sprijin mass-media, iar stânga (cât a mai rămas din ea ) nu beneficiază în continuare de nici un mijloc de comunicare în masă ( banii – mai mult sau mai puţin murdari – folosiţi în scopuri propagandistice se îngrămădesc de partea cealaltă ! ) Ce s-a întâmplat în 2004 s-a repetat în 2014 : o dreaptă unită, sprijinind cu ferocitate, prin toate mijloacele şi pe toate canalele mass-media, un candidat unic (mai agil în 2004, mai tern în 2014) S-au folosit inclusiv slogane populiste şi mincinoase : Ponta, neo-comunistul ! Năstase, patru case ! Patru au fost într-adevăr, dar succesiv ; cele şase, concomitente, ale lui Iohannis nici n-au contat !

    Privind din retrospectiva timpului, sesizăm acum că eram prea novici într-ale „capitalismului” la acea dată pentru a înţelege cât de complicată este economia de piaţă : privatizarea, chiar dacă cerută de negocierile de aderare la UE, nu a însemnat doar schimbarea proprietarului şi a managementului ( p. 35 ) ci – de cele mai multe ori – jaful avuţiei naţionale, iar economia funcţională de piaţă s-a realizat prin distrugerea industriei şi agriculturii proprii, şi prin aservirea în parte a sistemului energetic. Însă orientarea spre integrare europeană a fost un merit al guvernului Năstase şi nu o diversiune, cum susţinea O. Paler ( p.43 ) Evenimentele ulterioare i-au dat dreptate lui A. Năstase : dacă nu s-ar fi încheiat în 2004 negocierile în vederea aderării din 2007, România ar fi pierdut ultimul tren spre Europa, ceea ce ar fi însemnat – printre altele – şi rămânerea într-o zonă incertă de confluenţă a sferelor de influenţă, chiar de confruntare, cum se întâmplă astăzi în Ukraina.

    În concluzie, „Presa de la A la N” propune explicaţii şi clarificări ale unor procese din trecutul apropiat, dar în acelaşi timp ridică şi întrebări pertinente despre prezent. Să nu uităm că cei care-şi pun întrebări, chiar dacă nu găsesc întotdeauna răspunsuri corecte ori comode, au totuşi tendinţa de a se lăsa mai greu duşi de nas şi-şi caută singuri drumul. Mi-am permis să parafrazez cu această ultimă propoziţie motto-ul cărţii.

    Citiţi-o ! Merită !

  6. Felicitarile noastre , ale astora mai din provincie .
    Ne pare rau ca nu am fost in capitala la momentul lansarii .
    Multumim pt. poze , bune si astea ( vrei marul mic , sau nimic ? )

    @ off topic 1

    filozoful lu’ peste prajit , „patriotul natiunii” , eroul care munceste benevol si complet dezinteresat pt. binele nostru ( asta are explicatii la tot ce misca-n Tara asta , toti sunt vinovati si hoti , numai el este sfantul cinstei , adevarului si al dreptatii–– iti vine sa vomitzi ), a descoperit el misterul ramasitelor de pe asfalt sau din lac .

    http://www.ziuanews.ro/stiri/raed-arafat-filosoful-sinuciderii-sunt-oameni-care-nu-mai-vor-sa-traiasca-221411

    @ off topic 2

    Fetele noastre frumoase , independente si destepte , ia luati d-aici barbati adevarati ( nu tantalai ca romanii , betivi , sa va mai dea si-o palma si-un sut in cooor , astia-s niste domni adevarati si stilati , astia nu beau , dar va taie capu’ cu manusi albe si cu-n trandafir in gura mammiiii lor , si voi trebuie sa le multumiti )!!!!
    Drum bun ! Sa veniti inapoi cand v-oi chema eu !

    http://www.ziuanews.ro/stiri/statul-islamic-sexul-fortat-nu-e-viol-si-fetele-ar-trebui-sa-fie-recunoscatoare-221403

  7. @ carcotasu

    Vad ca-ti iei rolul de carcotas in serios … Pe bune , chiar nu ma intereseaza/afecteaza cartelile tale de un ban . De George ban .

  8. Romania ramane un rezervor de competente si un mare depozit de materie cenusie .
    Deci am admirat timp de 35 de ore o femeie depresiva care era pe acoperis , asteptand sau sa se intoarca singura in imobil , sau sa se omoare ( ceea ce a facut ) fara ca nici un geniu de la Primaria Capitalei , Politie , Salvare , Protectia Civila etc sa desfasoare plase in jurul ei si lasand nenorocita in fata haului de beton ?
    Dupa nenorocitele de asistente medicale si pilotii de elicopter care s-au inecat in vazul iPhoanelor celor care se plimbau pe Siutghiol , strigand ” ajutor ” in al doilea oras romanesc , avem inca o proba a imensului profesionalism si a inteligentei serviciilor publica din tara noastra .
    Ce va fi la cutremur ?

  9. nastase
    Iata ca si entitatea tacuta de la Cotroceni v-a preluat stilul si a scris o carte..ma rog, sa-l credem ca el a si scris-o. Ce contine acesta asazisa carte ?
    Un sir interminabil de lamentari si acuze la adresa adversarilor politici, cu totii caracterizati ca fiind retardati, rau intentionati, sau securisti. Nu stiu daca are vreun cuvant bun despre cineva.
    Eu imi adcu aminte ca Victor l-a felicitat cavalereste imediat dupa alegeri. Prea putin pentru Yohannis, care spune in carte ca Ponta trebuia sa faca un pas in spate si ca are atitudini securistice.
    Dar de ce, mai, sashule ? Au fost alegeri parlamentare si nu stim noi ?
    Vrei un guvern al tau ? Fa-ti unul la Cotroceni, nu te opreste nimeni, asa cum a avut si Basescu, alcatuit din consilierii sai: Funeriu, Lazaroiu, Diaconescu, etc….adica, oameni care au trecut si prin ministere….e adevarat, ca gasca Gorghiu prin balta in care arunca cel putin cate o piatra pe zi. (Z)

  10. Sunt lansări şi lansări… imagini de la lansarea cărţii dumneavoastră am urmărit ieri noapte, cred că după ora 1,00 , la ANTENA 3. Poate că evenimentul a fost mediatizat şi mai devreme , dar n-am prins eu…

    În schimb, a fost azi o lansare care s-a bucurat de o publicitate intensă şi de un spaţiu de relatare mult mai amplu, pe la toate televiziunile.

    Nu cred că sunt singura care am văzut filmul cu iepuraşul din desene animate ieşit brusc din ficţiune şi străduindu-se să devină realitate, pe parcursul celor 90 de minute ale povestirii .

    Cam aşa ceva am întrezărit eu astăzi la lansarea celei de-a doua “opere” literare a lui Klaus Iohannis. Mă uit ce efort depune acest personaj de FB, pentru a ieşi din pagina virtuală şi pentru a coborî din afiş. Şi-a făcut “traseu turistic ”, şi-a luat stilist, şi-a promovat imagistic ambiţioasa nevastă, dă interviuri peste hotare …

    În spatele întregii ofensive, simte însă că pânza de păianjen, fragilă, se poate rupe în orice moment.

    Pentru mine este cu totul inexplicabil: de ce efortul acesta de a fi altceva decât eşti? Pojghiţă deasupra şi dedesubt nimic… Să scrii o carte despre cum ai câştigat o campanie electorală, când Petre Roman a spus adevărul despre această ”victorie” , mărturisind că NU EI ( liberalii) AU FĂCUT MOBILIZAREA DE PE FB, EI AU GĂSIT-O ACOLO, TICLUITĂ DE ALTCINEVA ŞI PUR ŞI SIMPLU AU PROFITAT? Adică, ceva ce chiar şi Klaus Iohannis poate să priceapă : nu discursul lui strălucit, nu calităţile sale indiscutabile, nu vocaţia sa de lider şi nici viziunea lucidă asupra viitorului României l-au făcut preşedinte într-o ţară care a luat-o de atâtea ori în barbă cu alegerile prezidenţiale, încât nici nu mai ţine socoteala, ci o şmecherie pusă la punct de nişte unii, necontabilizati măcar în echipa lui, şi despre ale căror scopuri oculte preşedintele ales nu are habar.

    Klaus Iohannis vede în fiecare zi că oamenii nu-l iau chiar în serios ; l-au pus ei în geamul Cotrocenilor , dar operaţiunea pare a fi fost mai mult un pansament gastric, cu-n pic de METOCLOPRAMID deasupra , pentru ceea ce a însemnat timp de 10 ani ulceraţia stomacală numită Băsescu, iar nu felia de tort cu ciocolată, deplin satisfăcătoare pentru apetitul tuturor.

    Care este senzaţia mea când umple cu statura lui de doi metri ecranul televizorului? “…Gigantică poart-o cupolă pe frunte ”…atât de mare şi de nepotrivită pentru craniul său mi se pare căciula pe care stilistul se străduieşte să i-o înfunde peste urechi.

    De ce nu-i spune nimeni că pe lume sunt oameni care au CHEMARE pentru pictură, pentru muzică, pentru poezie, pentru literatură … pe el nu-l obligă nimeni să se apuce de lucruri la care nu se pricepe, de vreme ce ne mărturiseşte că , de fapt, datul la rindea din atelierul de tâmplărie de la subsol îl linişteşte, iar nu scrisul . Sau de ce nu-i atrage atenţia „echipa lui” că este de-o îngrijorătoare lipsă de imaginaţie să lansezi întâi o carte cu titlu PAS CU PAS, pentru a-ţi boteza următoarea producţie literară PRIMUL PAS .

    Aşa , ne putem aştepta in fiecare an la PASUL DOI , PASUL TREI …toţi paşii ăstia către nu se ştie ce orizonturi… ce plictiseală…

  11. @ Dezideriu Dudaş. Matale ştii despre cartea aceasta esenţială de ecologie industrială. La fel, ştie şi domnul Năstase : +Parcuri industriale pentru dezvoltarea durabila. Principiile … http://www.inobox.ro/parcuri-industriale-pentru-dezvoltarea... Principiile ecologiei industriale scrisa de Titus Filipas, Marin Bica si Corina Dana Cernaianu face parte din categoria Tehnice diverse si poate fi comandata prin … + Încerc să deschid. Ei, uite ce-mi fac mie duşmanii din lumea universitară a Craiovei! http://www.inobox.ro/cgi-sys/suspendedpage.cgi This Account Has Been Suspended+ Sigur, am şi prieteni foarte buni pe-acolo, da-s prea puţini !

  12. Legea, faradelegea si statul de nedrept si drepti in varianta PPErrorpean-bashita se reliefeaza excelent in articolul http://www.evz.ro/dosarul-casa-din-mihaileanu-traian-basescu-este-cercetat-pentru-abuz-in-serviciu-uz-de-fals-si-fals-in-declaratii-motivarea-instantei.html de vineri 22 mai 2015.

    Selectionez ce este important
    „În conformitate cu art. 128 C.pen. din 1968, precum şi cu art. 156 C.pen. din 2009 termenul de prescripţie al răspunderii penale se suspendă pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal. Judecătorul de cameră preliminară constată că o astfel de cauză a fost aplicabilă în prezenta cauză în perioada 2004-2014, timp în care numitul Traian Băsescu a beneficiat de imunitate prezidenţială

    Oare de ce se face aceasta referire? Nu cumva ptr ca s-a inregistrat oaresce “opozitie”? Nu de alta dar Conform sursei citate, în ceea ce priveşte aplicabilitatea prescripţiei răspunderii penale, perioada în care a Traian Băsescu a beneficiat de imunitate nu intră în calculul termenului de prescripţie a răspunderii penale, „întrucât aceasta sancţionează într-o măsură şi inactivitatea imputabilă organelor de urmărire penală”.

    Am asa o impresie ca a dfost incercata o marlanie. Candva cineva (Morar) a zis cam de la el putoare “omunitate” in sens “sanctuar” sau totala .. sperand ca se va ajunge la prescriere si apou .. “ce sa ii faci eroare numa cine nu munceste nu greseste!
    Insa situatia s-a imputit prin atacare continua si inutila a imunitatii parlamentarilor (care pot fi judecati si fara a fi arestati!) si s-a vorbit(prea) mult de imunitatea presedintelui. Si ca sa nu se zica ca Morar a “gresit” CCR a scos imunitatea la vopsea. Si astfel planul – excelent – de lalataieri devine fasul de azi . Adica ne prefacem ca presu este imun si are “dreptul” sa isi violeze fiica si sa o sugrume, sa dea cu masina peste copii sa impuste cetateni samd ca e imun INSA .. imunitarea se termina si atunci ..
    Acum este atunci ..

    SI sa mai vedem o magarie : El a precizat că locuinţa din Mihăileanu este, de fapt, un bloc cu 12 apartamente, el cumpărând unul dintre acestea în calitate de chiriaş, în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor clădiri preluate în mod abuziv de regimul comunist şi care îi acorda dreptul de a cumpăra imobilul dacă acesta nu era revendicat, indiferent dacă mai avea sau nu o casă.

    Hai sa vedem Legea 10/2001 .. Deci google search si
    iata :
    Art. 42. – (1) Imobilele care în urma procedurilor prevăzute la cap. III nu se restituie persoanelor îndreptăţite rămân în administrarea deţinătorilor actuali.
    (2) Imobilele cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, prevăzute la alin. (1), se pot înstrăina potrivit legislaţiei în vigoare. Deţinătorii cu titlu valabil la data intrării în vigoare a prezentei legi au drept de preemţiune.
    (3) Imobilele cu destinaţia de locuinţe, prevăzute la alin. (1), pot fi înstrăinate potrivit legislaţiei în vigoare, chiriaşii având drept de preemţiune.
    (4) Sumele încasate ca urmare a vânzării imobilelor prevăzute la alin. (3) vor alimenta fondul prevăzut la art. 13 alin. 6 din Legea nr. 112/1995.
    Art. 43. – (1) Chiriaşii cărora, în temeiul prevederilor art. 9 alin. 1-4 din Legea nr. 112/1995, li s-au vândut, cu respectarea prevederilor acestei legi, apartamentele în care locuiau au dreptul să le înstrăineze sub orice formă înainte de împlinirea termenului de 10 ani de la data cumpărării numai persoanei îndreptăţite, fost proprietar al acelei locuinţe.
    (2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, este interzisă înstrăinarea în orice mod a imobilelor dobândite în baza Legii nr. 112/1995, cu modificările şi completările ulterioare, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a acţiunilor formulate de persoanele îndreptăţite foşti proprietari sau, după caz, moştenitori ai acestora, potrivit art. 45.
    (3) Preţul vânzării nu poate fi mai mare decât valoarea actualizată a preţului plătit de chiriaş la cumpărarea locuinţei în baza Legii nr. 112/1995, cu excepţia situaţiilor când părţile convin altfel.
    (4) În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi persoana îndreptăţită trebuie să notifice chiriaşului dobânditor intenţia de a cumpăra locuinţa şi adresa unde poate fi găsită.
    (5) Persoana îndreptăţită care a primit despăgubiri băneşti pentru imobil este obligată să restituie statului, dacă este cazul, diferenţa dintre valoarea despăgubirilor primite şi preţul de cumpărare plătit fostului chiriaş, actualizate.

    Deci cf art 43 (3) imobillele nerevendicate pot fi înstrăinate potrivit legislaţiei în vigoare, chiriaşii având drept de preemţiune. Si Baselu avea drept de preemţiune .. ?! Oai ca cam care ar fi legislaţiei în vigoare invicata? Vedem mai jos Legea nr. 112/1995, adica LEGE nr.112 din 25 noiembrie 1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului din care pertinet in materie este
    ART. 9
    Chiriasii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie in natura fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora pot opta, dupa expirarea termenului prevazut la art. 14, pentru cumpararea acestor apartamente cu plata integrala sau in rate a pretului.
    De prevederile alineatului precedent beneficiaza si chiriasii care ocupa spatii locative realizate prin extinderea spatiului initial construit.
    In cazul vinzarii apartamentelor cu plata in rate, la incheierea contractului se va achita un avans de minimum 30% din pretul apartamentului.
    Ratele lunare pentru achitarea contravalorii apartamentului se vor esalona pe o perioada de maximum 15 ani, cu o dobinda reprezentind jumatate din dobinda de referinta stabilita anual de Banca Nationala a Romaniei.
    Tinerii casatoriti, in virsta de pina la 30 de ani, precum si persoanele trecute de 60 de ani vor plati un avans de 10%, iar plata in rate lunare se esaloneaza pe o perioada de maximum 20 de ani.
    Comisionul cuvenit unitatilor specializate care evalueaza si vind apartamente este de 1% din valoarea acestora.
    Fac exceptie de la prevederile alin. 1 chiriasii titulari sau membrii familiei lor – sot, sotie, copii minori – care au dobindit sau au instrainat o locuinta proprietate personala dupa 1 ianuarie 1990, in localitatea de domiciliu .
    Chiriasii care nu dispun de posibilitati materiale pentru a cumpara apartamenul in care locuiesc pot sa ramina in continuare in spatiul locativ respectiv, platind chiria stabilita prin lege.
    Apartamentele dobindite in conditiile alin. 1 nu pot fi instrainate 10 ani de la data cumpararii.

    Ati observat? Fac exceptie de la prevederile alin. 1 Traian Basescu dobandise o vila – aia de la iesirea din Bucale – dupa 1 ianuarie 1990 so care desi era cma departe era considerata in “localitatea de domitzil” recte Bucale si mai ales era in zona de fitze!!! Vila pe care Traian Basescu o instarinase prin donatie catre fica sa Ioana , fara ca sa ceara un drept de habitaiune ptr el si fi-sa a mica si tuta. SI se pare ca Ioana f firoasa si-a alergat cu satârul famelia din casa drept ptr care saracu boschetar Traian Basescu a cerut si pimit o casa “sociala” de numa vreo 6 ori fostul meu apartament cu 3 camere … pe care l[a platit cam cat un doia camere in Titan … (care pe vremera aia nu era carteru verde de azi )
    Ca sa zci asa se incearaca sa ne prosteasca. Omu cinstit si fara multe necazuri zice “sa este ma sireacu Nutzu”. Io find mai patit nu cre si caut. Si cum va zic am gasit … ca de fapt nu putea cumpa pe Legea 10/2001 ci cf Legii nr. 112/1995. Pe care a incalcat-o!

  13. Avertismentul teribil al lui George Soros: un razboi mondial este iminent. Schema prin care China si Rusia se aliaza impotriva SUA
    14220
    DISTRIBUIȚIFacebook Twitter

    Miliardarul american George Soros a avertizat asupra riscului izbucnirii unui nou razboi mondial, afirmand ca multe depind aici de sanatatea economiei chineze, intr-un discurs sustinut recent la o conferinta Bretton Woods a Bancii Mondiale, relateaza site-ul MarketWatch

    Un astfel de scenariu este posibil, in opinia lui Soros, daca Beijingul isi va orienta economia spre cererea interna si nu pe export. “Atunci exista ‘probabilitatea’ ca liderii chinezi sa favorizeze un conflict extern pentru a tine tara unita si pentru a-si pastra puterea”, a spus el.
    “In cazul unui conflict intre China si un aliat militar al SUA, cum ar fi Japonia, atunci nu este o exagerare sa spunem ca suntem in pragul unui al treilea razboi mondial”, a spus Soros. Cheltuielile militare sunt in crestere in Rusia si China, a adaugat el.
    Pentru a evita un astfel de scenariu, Soros a cerut SUA sa faca o „concesie majora” si sa permita monedei chineze, yuanul, sa se alature cosului de valute al Fondului Monetar International (FMI). In acest caz, yuanul chinez ar deveni un potential rival al dolarului american ca moneda de rezerva la nivel mondial, noteaza site-ul citat. In schimb, China ar trebui sa faca concesii majore similare pentru a-si reforma economia si sa accepte statul de drept, a spus Soros.
    Acceptarea yuanului ca moneda de piata va crea o conexiune intre cele doua sisteme, a mai opinat miliardarul american, potrivit caruia un acord in acest sens va fi greu de obtinut, dar alternativa este si mai ingrata.
    “Exista un pericol real al unei alinieri a Chinei cu Rusia din punct de vedere politic si militar, iar amenintarea unui al treilea razboi mondial devine reala, asa ca merita incercat”, a concluzionat finantistul american de originea maghiara.
    Declaratiile lui Soros intervin pe fondul tensiunilor in zona arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Est, o zona maritima strategica, unde China construieste insule artificiale, justificandu-si demersurile prin ratiuni de aparare militara si de securitate. Insa tarile din regiune vad in aceasta un nou efort in a-si extinde influenta in Marea Chinei de Sud.
    Arhipelagul Spratly este revendicat de mai multe tari din Asia de Sud-Est, incluzand Filipine, Brunei, Vietnam, Taiwan si Malaezia finantistul american de originea maghiara.”

    George Soros – miliardar şi finanţist şi analist şi maghiar şi american, dar de fapt evreu ! Unul dintre intunericiţii care stă la originea celor mai multe conflicte iscate prin ongeurile lui, de fapt oficine de spionaj şi reţele teroriste !
    De altfel în Ucraina a recunoscut că el a declanşat Maidanul, lovitura de stat prin care a fost alungat de la putere preşedintele ales democratic, conflict ce a adus la putere o troică evreiască şi a făcut până acum peste 10.000 de morţi !
    Se pare că propune soluţii cu care SUA s-au trezit puse pe masă de cei doi parteneri, Rusia şi China, împinşi unul în braţele celuilat de politica dementă a celui care se vedea „jandarm mondial” !

  14. Nuca de Ideologie cognitivă necesară pentru construirea germenului de întreprindere. Mărturisesc că plec de la un articol scris de eseistul David Brooks în NYT http://www.nytimes.com/2015/05/22/opinion/david-brooks-building-spiritual-capital.html?action=click&pgtype=Homepage&module=opinion-c-col-left-region&region=opinion-c-col-left-region&WT.nav=opinion-c-col-left-region Articolul are titlul general, însă foarte promiţător : “Construirea capitalului spiritual.” Spuneam că există un sincronism cultural de două secole între România şi America. Mai precis, între ideologia naţionalismului românesc şi Jeffersonianism. Titanii naţiunii americane se cheamă Părinţii Fondatori. Într-un rol similar sunt la noi Ioan Eliade Rădulescu şi Petrache Poenaru. Şi ei au construit capital spiritual. Cum putem folosi învăţătura lor şi pentru lumea aceasta ? Dar mai întâi, să analizăm corect dacă a dat roade. Pe piaţa americană a filmului a intrat recent producţia Tomorrowland. Este despre parcul tematic Atlas Shrugged. Care trimite la vizionara americană Ayn Rand http://en.wikipedia.org/wiki/Atlas_Shrugged Critica http://www.nytimes.com/2015/05/17/movies/going-back-to-the-future-for-tomorrowland-from-disney.html subliniază caracteristica principală a unei civilizaţii de succes : Construirea unui jetpack! Civilizaţia românească se încadrează totalmente în această caracteristică prin opera inventatorului Justin Capră http://ro.wikipedia.org/wiki/Justin_Capr%C4%83 ! Observaţi că am folosit sintagma “Ideologie cognitivă”, iar nu sintagma cu o uşoară coloratură pleonastică ori tautologică, anume “cunoaşterea cognitivă.” Intenţionat. Ea permite recursul nostru la dihotomia esenţială din Epistema modernă (veche, totuşi, de două secole!) între Ideologia gramaticală şi Ideologia fiziologică. Ultima previne inventarea unor întreprinderi apocaliptice şi malevolente de tip Monsanto !

  15. Presa responsabilă…
    Un vis frumos rămas vis. Media e partizană și iresponsabilă. Ea răspândește vești mincinoase pentru a manipula audiența.
    Dacă mai trebuia o bomboană în vârf, ea a apărut: internetul.

  16. Centrule
    Ce problema ai tu, daca un concetatean decide sa se sinucida ? Este responsabilitatea stricta a acelei persoane. In alte tari, eutanasia este legalizata, desigur, in anumite cazuri. Dar si suicidul nu mai mai trebuie interpretat in sensul ca viata omului este neaparat responsabilitatea altora. Depinde de situatie.
    Acea femeie incheiase socotelile cu viata, ea dorea sa se re-intalneasca cu fiica ei de 23 de ani , moarta de cancer. Nici macar sotul nu a reusit sa o convinga. Ar trebui sa pricepi ca viata devenise pentru acea femeie o povara insuportabila. Viata omului inseamna uneori si sentimente, nu numai obsesie pentru mancare si sosele.
    Pricepi si altceva decat a invoca responsabilitatea autoritatilor ? Chiar asa de simplist la suflet si minte esti ? Tot o dai cu autoritatile…sa zicem ca o salvau. Si ? Ce-i ofereau in schimb ? O papusa de ceara cu chipul fiicei moarte ? Un million de parai in compensatie ?
    Al naibii de simplist si mecanicist gandesti !
    Este decizia femeii, pe care noi ceillalti ar trebui sa o respectam. Daca era, cumva, salvata, s-ar fi sinucis cu siguranta cu prima alta ocazie ivita.
    Eu, spre exemplu, nu garantez ca nu as face acelasi lucru daca copilul meu meu ar muri inaintea mea. Nu este normal ca parintele sa-si ingroape copilul.
    In cel mai bun caz, as merge la o manastire si m-as rupe de lumea asta atat de urata dominata de false valori.
    ps
    De exemplu, autostrada nu este o valoare in sine.
    pps
    Poate ca intind la extrem replica, dar m-am saturat sa tot aud ca autoritatile sunt de vina, autoritatile ar trebui sa…si omul simplu, ce naiba trebuie sa faca cu viata lui ? Sa dea spaga la medic ? Sa mediteze copilul fara contract si chitanta ? Sa ceara mereu fara sa dea nimic in schimb ?
    Vorba lui Cris : 99% din ce ni se intampla rau, are legatura cu noi si numai cu noi insine. Daca credem altfel, inseamna ca nu suntem fiinte rationale asa cum ne pretindem.

  17. @ Zev, te pacalesti singur cu cifrele draga, pe masura ce cobori spre sud suprafetele impadurite scad procentual datorita climei, deci nu poti compara Suedia cu Romania. iar Austria taie inteligent, adica sustenabil, pt ca au legislatie si o respecta, dar ei au si autostrazi, intelegi?… Cand gasesc fraieri ca noi, sigur ca pun drujbele pe padurile lor, in fapt ni le punem chiar noi pt ei… dar pana sa vina ei, cine taia, stii?

    Insa ca sa intelegem toti adevarul, hai sa ne gandim cate averi s-au creat in Romania in ultimii 25 de ani, si cate in Austria sau aiurea? Ei vedeti, acolo sunt banii dvs., vorba lui Basescu, si printre altele, si padurile d-voastra, caci doar nu va inchipuiti ca poti defrisa fara spaga, chiar daca ai acte in regula!

    Acum, eu inteleg ca se cauta pricini pt Johannis, dar firma aia nu a adus-o el si nici cu fondul forestier nu s-a ocupat, el cu lemnul are alta relatie, ii place sa tamplareasca acasa, de voie, probabil ca-l relaxeaza tot asa cum pe mine ma relaxeaza o cateva ore de yola… el ramane cu o rama sau un taburet, ce o mesteri el acolo, eu cu tricoul ud si cu dureri de spate… Dar tot e bine, altii se relaxeaza numarand si ingropand spagile, altii cu beutura, unii scriu, citesc, joaca, baga strambe sau raporteaza ca le-a bagat, deci dupa cum vezi fiecare are o modalitate de relaxare, totul numai ca sa traga clapa medicilor… Altminteri nebunii ar avea partidul lor! Ha-ha!

  18. În titlul
    „Presa de la A la N”, N este un Z rotit cu 90 de grade. Cred că nu toți au înțeles. Să fi pus un N înclinat cu 45 de grade?
    Pe fond, cartea arată că locul ideilor corecte este intr-o lume corectă.

  19. Dezvoltând ideile lui Destutt din economie şi psihologia senzualistă, ideologul comunist Karl Marx propune în paradigma pieţei sintagma “fetişismul mărfii”, pe care o defineşte drept “religia apetiturilor senzuale”.

  20. Memetica este o teorie a conţinutului mental bazată pe analogia cu evoluţia darwinistă (Richard Dawkins).

  21. Un mic repros! Desigur, aveti libertatea sa va alegeti prietenii si altfel, domnul dancu si domnul alexandrescu au cercul lor de fani care ii apreciaza. o singura remarca si revin poate la un „defect” / „calitate” in ceea ce va priveste. In unele cazuri nu ati stiut sa va alegeti prietenii si asta v-a costat! in acest caz nu cred ca domnul dancu si domnul alexandrescu va sunt prieteni!

Lasă un răspuns