Există un ghid de „bune practici” in cazuri de răpire?

 

51SIrTJDRaL._AA160_

 

 

Nu există asa ceva. Fiecare guvern procedează in functie de situatia concretă. Evident că in cazuri de răpiri cu caracter terorist, măsurile de luat sunt mai complicate.

Primul caz de răpire, după 1989, a avut loc la 9 octombrie 1991, când un grup de militanti sikhsi l-au răpit pe diplomatul român Liviu Radu, aflat la post la New Delhi. Eram ministru de externe atunci. El a fost eliberat după aproximativ 50 de zile si după actiuni de colaborare intre autoritătile române si cele indiene. Reamintesc faptul că anterior avusese loc un atac armat impotriva ambasadorului indian la Bucuresti, fost ministru de interne in Pundjab, atac dejucat de catre fortele românesti anti-tero, unul din atacatori fiind ucis. Forta de eliberare a Kalistanului a cerut eliberarea a doi dintre atacatori in schimbul diplomatului român. Atunci am constituit celula de criză la MAE, asigurând cadrul de coordonare pentru actiunea necesară.

In situatia actuală, este evident că răpitorii contează pe vectorii de media din România pentru a mări presiunea asupra guvernului si pentru a mări miza emotională. Solutia e simplă – ziarele si televiziunile ar trebui să transmită numai comunicatele distribuite de celula de criză. Este posibil un astfel de lucru? Nu cred.

23 de gânduri despre “Există un ghid de „bune practici” in cazuri de răpire?

  1. Pe acest fond apare si George Maior cu un comentariu aiuritor. El spune cam asa:
    ,, Iata, desi teritoriul Romaniei nu este in pericol, rapirea cetateanului roman in Burkina Faso, denota ca am avut dreptate sa ,,ma bat” pentru legile big brother.” (!)
    Stimate domn Maior….acele legi se aplica asupra cetatenilor aflati pe teritoriul Romaniei, nu in Burkina Faso. Daca teritoriul national nu este in pericol, asa cum afirmi, nu inteleg conexiunea dintre necesitatea unor legi restrictive, cu rapiri comise la mii de km distanta. (?!). Domnul Coldea nu te-a invatat si ce este logica ? Inteleg ca la politicieni este o materie…optionala. (Z)
    Problema este alta, domnule Maior…cu cat ne vom integra mai mult in politicile agresive ale altora (definite ca masuri de retorsiune impotriva terorismului) , cu atat vom intra mai mult in spirala violentei mereu escaladate, de care nu ne va putea apara nici mama big brother-ului.
    Mai mult, George Maior isi propune ca obiective principale in mandatul sau de ambasador, sa elimine vizele pentru romani (motivand ca Romania este partener strategic de incredere al SUA) si…sa aduca mai multi investitori americani in Romania.
    Foarte amuzant, domnule Maior, chiar vorbesti serios ? (Z)
    SUA impun restrictii tot mai mari pentru cetatenii straini, iar d-ta visezi cai verzi pe pereti ? Romania este un cap de pod pe harta, nu partener strategic, stimate domn. Si cu atat mai putin, o zona considerata sigura pentru investitori strategici. N-ai remarcat ca Chevron a luat-o din loc ? (Z)
    Sper macar sa lamuresti americanii sa nu mai confunde Bucurestiul cu Budapesta. Eu sunt multumit si cu atat. (Z)
    Ia citeste si te informeaza, domnule George Maior:

    ,, …in comunicatul remis de Chevron se precizeaza ca decizia a fost una „de afaceri”, dupa ce s-a constatat ca investitiile facute aici nu pot concura cu alte oportunitati de investitii din portofoliul companiei.
    Anul trecut, Chevron a decis sa plece si din Polonia, Lituania si Ucraina.
    Chevron renunta la exploatarea gazelor de sist in Romania”

    COMENTEZ: Deci pleaca din zonele aflate in proximitatea…cui, domnule Maior ? Ghici ciuperca ce-i, nu-i asa ? 😉

    NOTA:
    ,,Un raport al Administratiei Americane pentru Informatie in Domeniul Energiei (EIA) publicat in 2013, estima ca Romania are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adica 1.444 miliarde metri cubi.”

    Deci are balta peste… 😉

  2. Pentru domnul rătăcitor prin filosofii continentale și analitice, obsedat de Heidegger și măcinat de conceptul Dasein:
    Nu se spune „Lumea asta ATÂTA de vastă”. E la fel de greșit cu „Am fost ATÂȚI de mulți”.
    Domnul se incurcă la gramatică, dar se amestecă cu Heidegger! Cu alte cuvinte, incearcă sa se ridice la cer cu aripi de ceară…

  3. Nu cunosc detalii despre noul șef DIICOT. Mă surprinde însă că nu e de la Cluj! Să fie de bine?

  4. Cum să faci afaceri de 48 de miliarde de euro cu dictaturi şi în locuri imposibile

    Secretele celui mai discret operator petrolier din lume

    de Cosmin Pam Matei

    O companie din industria petrolului face 48 de miliarde de dolari pe an, are mai mulţi angajaţi decât Google şi valorează mai mult decât McDonald’s. Faceţi cunoştinţă cu Schlumberger, cel mai discret operator petrolier din lume. Acolo unde este petrol şi sunt gaze naturale, acolo este şi Schlumberger, scrie The Guardian. Creaţia a doi fraţi francezi, Schlumberger a pornit la drum în 1926 iar peste un an a ajuns în România, unul dintre marii producători de hidrocarburi din lume la vremea aceea. Primul birou a fost deschis în 1994 iar din 2003 a preluat întâiul proiect de management în parteneriat cu compania de stat Romgaz.

    La nivel mondial, Schlumberger împinge tot timpul orizontul ajungând acolo unde nu îţi trece prin cap. Spre exemplu: luna trecută, pe holurile luxosului hotel Tower Bridge din Londra, doi directori aşteptau cu nerăbdare o întâlnire care ar putea revoluţiona piaţa petrolieră mondială. Ei urmau să se întâlnească cu Abdullahi Haider, un consilier al guvernului Somaliei, şi cu un intermediar canadian. Timp de o oră aceştia au intrat într-un birou şi ce au discutat rămâne încă secret.

    Somalia este una dintre cele mai instabile locuri din lume, dar mai-marii petrolului sunt cu ochii ţintiţi asupra imenselor surse neexploatate. Trebuie doar ca cineva să poată găsească o înţelegre pentru a le putea extrage. E un efort imens, dar nu şi pentru Schlumberger. Oficialii companiei au plătit organizarea unei conferinţe la Londra şi au atras 100 de delegaţi pentru a discuta cum pot debloca potenţialele şi vastele zone de petrol şi gaze ale Somaliei.

    Schlumberger este prezentă pe 85 de pieţe, Somalia ar putea fi a 86-a. Compania funcţionează ca orice mare societate petrolieră mondială şi are acces direct la majoritatea petro-statelor precum Arabia Saudită, Libia, Rusia sau Turkmenistan. De asemenea, Schlumberger este prezentă în cele mai dificile tone, fie politic, fie din punct de vedere logistic şi tehnologic, şi este un lider mondial în tehnologiile de forare şi de căutare a combustibililor fosili. Şi, cu toate acestea, compania nu se află în lumina reflectoarelor.

    Avântul şi aruncatul cu capul înainte pe anumite pieţe au costat însă compania. Luna trecută, Schlumberger a stabilit un record pe care ar prefera să-l ţină sub tăcere în buna tradiţie a societăţii: a primit cea mai mare amendă penală corporativă din istoria Statelor Unite. Schlumberger s-a făcut vinovată că a încălcat embargoul impus Iranului precum şi Sudanului, şi este obligată să plătească 155 milioane de dolari, ceea ce înseamnă un minus de 77,5 milioane de dolari la venituri. În plus, Schlumberger trebuie să se supună timp de trei ani unor probaţiuni corporative, ceea ce echivalează cu un cartonaş galben. Numai că pentru o afacere totală de 48 miliarde de dolari pe an şi cu un profit de 208 milioane de dolari obţinut doar în Iran în 2012, amenda poate reprezenta doar o picătură de petrol într-un ocean. În plus, în ziua amenzii, acţiunile Schlumberger au crescut cu 2%, semn că investitorii nu au văzut sancţiunea ca o tragedie.

    Schlumberger este cea mai sofisticată companie de servicii petroliere de pe planetă, fiind capabilă să execute foraje la mare adâncime, să facă explorări artice sau refracturări (adică să stimuleze un câmp deja fracturat dar a cărui producţie a început să scadă). Rivalul său la nivel mondial, Halliburton, este evaluat de trei ori mai puţin. Schlumberger se fereşte de campanii de lobby, nu interecţionează foarte des cu politicienii şi nu face donaţii partidelor politice. Drept dovadă, Halliburton a apărut în mai mult de 1.700 de articole în presa britanică în ultimul deceniu în timp ce Schlumberger a fost citată în 500 de texte, în mare parte la secţiunea economică.

    Unul din marile trucuri ale Schlumberger este că firma este aproape apatridă. Spre deosebire de Halliburton, Schlumberger nu este înregistrată în SUA. În ciuda faptului că este listată atât în SUA, cât şi în Marea Britanie şi are “sediul” la Londra (într-un zgârie-nori aflat la o aruncătură de băţ de Palatul Buckingham), Paris, Haga şi Houston, Schlumberger este încorporată formal în Curaçao, un off-shore din Caraibe, paradis cu legături cu Olanda. Compania are o structură complex, cu filiale în Olanda, Insulele Virgine Britanice şi Panama (subsidiara din România are ca acţionar compania din Panama). Aşa se explică faptul că ani de zile Schlumberger a fost capabilă să funcţioneze în Iran şi Sudan, în ciuda sancţiunilor SUA.

    Schlumberger derulează operaţiuni în state autocratice, foarte criticate de guvernele occidentale precum şi de diverse grupuri care apără drepturile omului. Printre clienţii companiei sunt Libia, Turkmenistan, Ciad, Angola, Myanmar. Documentele dezvăluite de WikiLeaks în 2011 au evidenţiat prezenţa Schlumberger în cele mai dificile zone. Ambasada SUA din Turkmenistan remarca la vremea aceea că firma a angajat un “ombudsman” local care trebuia să reducă cât se poate de mult hărţuirea şi extorcarea de fonduri de către poliţia de acolo (se inventau tot felul de amenzi dubioase, audituri fiscale, erau alungaţi salariaţi care se încurcau cu femei turkmene etc.). Într-o notă mai luminoasă, Departamentul de Stat nota că oficialii Schlumberger susţineau că fenomenul corupţiei în Turkmenistan nu este la fel de rău ca în Kazahstan sau Azerbaidjan, ţări unde de asemenea compania operează.

    În Nigeria, Schlumberger se loveşte adesea de luarea de ostatici, plăteşte pentru eliberarea lor, iar suma cheltuită pentru securitate a crescut de trei ori, ajungând la 55% din bugetul său. În ciuda pericolelor, recompensele vin, iar Schlumberger este dispusă să ofere şi rivalilor o felie din câştig. Aşa se întâmplă în Kuweit, unde Schlumberger şi rivalii lucrează pentru compania naţională de petrol, iar în Emiratele Arabe Unite, Schlumberger şi Halliburton acţionează ca un oligopol. Dar, de cele mai multe ori, concurenţa nu reuşeşte să facă faţă preţurilor şi tehnologiei avansate de Schlumberger. „Ai putea spune că Schlumberger este Apple al câmpurilor petroliere. Dacă doreşti să dezvolţi un câmp, angajează-l pe cel mai bun în domeniu. Dacă lucrezi cu cineva şi nu eşti încă sigur cum lucrează, apelează Schlumberger. Ei au realizat multe progrese tehnologice şi continuă să facă asta”, explică Robert MacKenzie, analist la Iberia Capital Partners şi un fost angajat al Schlumberger. Dominaţia tehnologică a Schlumberger se reflectă în protofoliul formidabil de brevete de invenţii. O căutare la Oficiul European de Brevete dezvăluie numai puţin de 36.000 de brevete legate de firmă. Pentru Halliburton găsim 25.000 iar pentru Baker Hughes, al treilea jucător mondial, 20.000.

    http://www.cotidianul.ro/secretele-celui-mai-discret-operator-petrolier-din-lume-261777/

  5. In situatia de fata, ca si in 2005-nelamurita pana azi…eu NU CRED IN veridicitatea …ei….mai ales ca e vorba despre persoane EXTREM DE DUBIOASE…din zona oculta ..a..PUTERII OCULTE… cu sorginte din anii anteriori de 1989 si CONEXIUNI CU …. atat cu …ESTUL.. cat si cu VESTUL SOCIALIST, INFILTRAT…de est…! Deci, cred ca e O FACATURA, cu iz PROPAGANDISTIC -in folosul: psd. sri,…si a altor forte oculte…,exact ca in cazul…”jurnalistilor”(securistilor…)din 2005.

  6. Traiane, Traiane…mai ţii tu minte cum te smiorcăiai de faţă cu absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii, şi le spuneai printre sughiţuri ( de plâns amar, să facem precizarea, ca să nu confunde cineva originea sughiţului prezidenţial) că, dacă cine ştie cum, vreodată, o să le pici în gheruţe, să-şi amintească – nu-i aşa?- că nimeni nu e mai presus de lege ?

    Da´de expresia aia cu „ai grijă ce-ţi doreşti , că s-ar putea să se împlinească ” ai auzit vreodată?

    Ei bine, mie expresia asta mi-a trecut prin minte astăzi, pe când nişte oameni răi din Justiţia independentă s-au gândit să redeschidă dosarul casei din Mihăileanu…ca să nu mai spun că „echipa de apărare” a lui Omar Hayssam a început să scrie de ieri nişte chestii pe blog, şi toate chestiile alea sunt cu „va urma ” în coadă.

    Trag nădejde că te-ai smiorcăit cu folos…uite că se-ntâmplă…

    Pot să adaug un blestem mic de tot? Nu te superi, da? Păi, îţi doresc să te judece, după criteriile ei consacrate, de deontologie profesională şi feroce, madam Camelia Bogdan, îmbrăcată într-o rochie de mare bun gust şi deloc scumpă…şi să facă parte şi din completul care va judeca propria-i recuzare… şi să-şi refuze curat imparţial recuzarea…şi să scrie în coada listei cu confiscarea extinsă că se confiscă toate bunurile mobile şi imobile de la tine, de la soţie, copile, gineri, fraţi , cumnate, amante şi, evident „alte persoane ”, aşa cum s-a gândit dânsa în dosarul lui Tender.

    Iar astea „alte persoane” să fie consilierii tăi , ca să am şi eu satisfacţia că i-au confiscat lui Lăzăroiu maldărul de cărţi pe care şi-a încropit culcuşul şi garsoniera confort modest, precum şi legendarul costum de scafandru al lui Onaca.

  7. Teoretic nu trebuie să li se facă nicio concesie teroriștilor care răpesc, și mai ales nu trebuie să li se dea bani, dar practic e omenește să faci orice ca să salvezi o viață.
    Aici e dilema țărilor care au cetățeni răpiți.
    Cum poți să le spui familiilor celor răpiți că nu vrei să le dai bani răpitorilor pentru ca aceștia să nu se înarmeze în continuare?
    Nu, nu există un ghid de bune practici…

  8. Scrisoare către conducerea Universităţii Bucureşti
    Facebook Twitter g+ Email DE IULIAN CAPSALI | ACTIVENEWS.RO / ȘTIRI, EDUCAȚIE / Publicat: Marţi, 19 mai 2015, 15:55 / Actualizat: Marţi, 19 mai 2015, 16:53 /
    ARTICOLE RELAȚIONATE

    Părinţii copiilor cu dizabilităţi protestează împotriva decorării lui Peter Singer de către Universitatea Bucureşti: Ideile sale au fost puse în practică de nazişti. Veţi răspunde în faţa istoriei Părinţii copiilor cu dizabilităţi protestează împotriva decorării lui Peter Singer de către Universitatea Bucureşti: Ideile sale au fost puse în practică de nazişti. Veţi răspunde în faţa istoriei
    Peter Singer, susținător al uciderii copiilor după naștere și al relațiilor sexuale dintre oameni și animale, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității București Peter Singer, susținător al uciderii copiilor după naștere și al relațiilor sexuale dintre oameni și animale, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității București
    Julian Săvulescu, militantul pentru Julian Săvulescu, militantul pentru „dreptul” părinţilor de a-şi UCIDE bebeluşii, va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din București
    Stimați profesori,

    Zilele acestea, Peter Singer, susţinător al uciderii copiilor după naştere şi al relaţiilor sexuale dintre oameni şi animale, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti şi va susţine, cu această ocazie, o conferinţă.
    Este, din punctul de vedere al sensibilităţii creştine a acestei naţiuni, absolut inacceptabilă această abdicare a Universităţii de la principiile etice care au călăuzit-o şi au normat viaţa acestei instituţii etalon a învăţământului românesc de la înfiinţare şi încurajarea, ba mai mult, acordarea de distincţii academice unor exponenţi ai noilor ideologii care exaltă bestialitatea sexuală şi moartea.

    Actul de fondare a instituţiei pe care vremnelnic o conduceţi – Academia Domnească „Sf. Sava” – aparţine Domnitorului Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu, a cărui moarte martirică am comemorat-o anul trecut, la 300 de ani de la acest sacrificiu al sau şi al fiilor săi. Acest sacrificiu i-a făcut demni de a fi prezenţi în sinaxarele Bisericii, precum şi pururi în sufletul neamului românesc, care i-a cinstit ca Sfinţi încă înainte de canonizare.

    Este de-a dreptul sfidător faptul că acordarea distincţiei de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti aţi hotărât ca să-i fie remisă acestui ideolog al amoralităţii şi al morţii într-o zi de Praznic Împărătesc – Înălţarea Domnului, care este şi Ziua Eroilor Neamului -, pe 21 mai a.c.

    Vă rog să vă reconsideraţi acest gest care poate arunca o umbră veşnică asupra unei instituţii care, aşa cum am arătat, a fost fondată de un Domnitor şi Sfânt, şi care poate să deschidă calea unor noi repere academice, ideologice, care nu au nicio legătură cu ethosul românesc şi cu valorile perene ale creştinismului european, acestea fiind baza tuturor universităţilor din Bătrânul Continent.

    În caz contrar – şi aici vorbesc în numele celor pe care-i reprezint – ne asumăm dreptul constituţional la protest, desigur în limitele legale şi prin păstrarea cutumelor academice.

    Cu firească îngrijorare,
    Iulian Capsali – regizor si publicist
    Președintele Alianței pentru Demnitate Națională

  9. Draga prietene , imi pare rau ca trebuie sa te contrazic

    Da , exista un manual de dans , bune maniere si bune practici, numai daca luarea de ostateci este reala !!!!!

    La inteligenta existenta cu privire la o zona respectiva ( pusa la dispozitie de servicii partenere ) , aduni informatiile tale proprii , incepi sa negociezi cu nemernicii , tragi de timp cat poti , iti mobilizezi resurse proprii si imprumutate si-i pleznesti intre ochi cand % de reusita este estimat la peste 50% . Vezi plezneala zdrobitoare din zona „cornului Africii” , luata de marii pirati somalezi , azi muci pe mare , si-au mutat activitatea inland .
    Cand s-au platit bani de rascumparari , rapirile erau 2-3 pe luna . Cum a venit pleznirea globalizata , gata finito la comedia .
    Pierderile colaterale sunt regretabile , dar fac parte din portretul globalizarii .

    Eu nu cred ca de data asta este necesara aplicarea procedurilor . Analizati cu mare atentie personajele implicate in „marea rapire” si o sa intelegi .

  10. Domnule Nastase, dupa niste munca fizica intensa la soare nu pot sa gandesc rafinat o bucata de vreme, asa ca as zice un raspuns „nu negociem cu teroristii”, dupa care condoleante si un ajutor de 100K euro (daca a fost functionar de stat, 20K euro daca a fost particular) familiei indoliate, oricum e mai putin decatcer banditii aia, o echipa trimisa acolo sa lichideze cat poate din indivizi (si daca vor fi si pierderi colaterale atata paguba) si o ancheta asupra conexiunilor teroristilor in Romania, in caz afirmativ prinderea unora si tragerea lor in teapa sau belirea de vii in padurea de la Scrovistea cu publicarea imaginilor pe youtube. Indivizii astia nu stiu decat de frica si trebuie sa-i faci sa tremure ei, ca sa nu tremuri tu.

  11. Se încearcă un „maidan” mic-mic la Chișinău? Și de la Răsărit vine lumina, sau de la Apus, cum răsare , el, Soarele, în Ucraina?..

  12. Cris
    mai 19, 2015 la 6:33 pm

    Doamna Cris, va dau dreptate intru totul.
    Iata, azi am urmarit pe un post TV rezultatele unui sondaj IRES referitor la scandalul defrisarilor.
    Daca nu stiti, va spun ca eu am ramas perplex: Desi Ponta a prezentat un proiect de lege mult mai bun decat legea in vigoare, iar Yohannis l-a returnat Parlamentului pe motiv ca….firmele care POT, ar fi , cica, discriminate daca sunt incorsetate in max 30% din piata , cetatenii acorda tot presedintelui mai multa incredere, desi, neamtul nu a spus nimic concret. Absolut nimic !
    Ba mai mult, aseara o dadea cu asazisele parcele mici unde chipurile se poate taia discretionar, ceea ce arata ca YOHANNIS NU A CITIT LEGEA !
    Micii proprietari SUNT OBLIGATI (conform noii legi) sa incheie contracte cu un ocol silvic de stat, sau privat, care va decide EL, OCOLUL, ce si cat se se taie, chiar daca padurea este in proprietate privata.
    In realitate, in prezent SE TAIE PENTRU CA ARE CINE SA CUMPERE ! Aici e esenta problemei, fritz-ule spalat pe creier ! Dar mai prosti decat neamtul, sunt romanii, stimata Cris…din pacate am ajuns la vorba dvs. Pare-se ca nu mai e nimic de facut.
    Pai in atare situatiune, stimata colega, cred ca ar trebui sa emigram cu totii.
    Asta nu e tara..e balamuc curat murdar. Chiar m-as bucura sa nu mai ramana niciun copac in picioare in Romania, piatra pe piatra sa nu mai stea…sa vedem ce cauza isi va mai gasi Liviu Mihaiu si alti oengisti cu finantare obscura.

  13. Eu am obosit puțin. Sau, puțin mai mult. M-a cuprins și lehamitea, drept să spun. Vă urmăresc numai.

  14. Dom profesor de drept nu aveti ceva cunostinte prin Europa? Ma refer la profi univ de drept constitutional ..
    Nu de alta dar iata peste ce dau la contributors sub semnatura lu’ Stanomir Miza puciului din vara lui 2012 a fost una eminamente instituţională. Obiectivul asumat de USL a fost acela de a impune un nou regim constituţional, întemeiat pe supremaţia majorităţii parlamentare.
    Oare dpv „european” cum este asta cu supremaţia majorităţii parlamentare?!
    Cred ca ar fi o dezbatere interesanta dpv juridic … si nu numai!

  15. @ George Ban
    Mă refeream la extensia spaţială a lumii. Nu ştiam că se măsoară în oameni. Şi doar vorbeam clar: „punct de ancoră pentru navigaţia noastră ghidată de repere”.

  16. Dom profesor nu era o cestie de raspund daca am sau nu dreotate. Ci de facut. Adica asa peste vro 4, 6, 8 luni sa se auza ca Stanomir este luat la refec de vre-un distins confrate mai vestic, ca ciufulita pe baza de studii evropene madama Reding se rasteste la Monicutza Breton „comunisto habar nu ai ce e aia Europa” si altele asemenea .
    Ca mai importa si astea.. De ex o instnata a admis ca judecatorea nu’sh care poa fi recuzata..E .. dar 2 advocati erau din Luxemburg!!! Care crez ca facusera ochii cat cepele si se sufocau de indignare (si la cat este Luxemburgu de mare.. crez ca deja aia care ar fi europarlamentari luxemburfgezi au auzit ca este ceva in neregula cu procedurile prin Romania.)
    Hai sa lasam rusinea si sa ne asumna „meritele” mizeiri morala la care suntem restransi. Da si sa le impartim frateste cu diversi Barosu,. Reding, Junkersi, Schulfe si alte lighioane din astea . Nu de alta dar astia sunt ca niste voueuristi pedofili care fac mare caz de morala si virtute da in particular fac schimb de fotografii porno cu copii.. Hai sa ii punem fata in fata cu infamoe lor europeana, catolica si ce mai incape !@!!

  17. @ ZeV, pai taman ocoalele silvice au permis jefuirea padurilor pana in prezent si s-au grabit sa cedeze in cazul restituirilor, acum ce vrea legea, ca ei sa aprobe in continuare defrisari dupa calculele lor savante, in realitate invarteli de tot felul? Averile sefilor de ocoale silvice le bat pe cele ale vamesilor, cu mult… si demult… stiai? J o stie si el, P se face ca nu caci vrea votanti, noi ne minunam cum am putea sa intelegem mai gresit ceea ce se tot intampla, daca ascultam xilofoanele de partid…

    Iar aia cu firma care acapareaza piata e normala, de ce nu te miri si in alte domenii? Asta-i ideea globalizarii, daca statul roman isi putea administra singur si decent fondul forestier, austriecii aia nu veneau aici asa cum n-au venit pana prin 2004…

Lasă un răspuns