Aurel Vainer – Doctor Honoris Causa

FullSizeRender 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In ziua de 7 mai, Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din România, a primit titlul de doctor honoris causa al Universitătii Titu Maiorescu din Bucuresti.Mi-a făcut plăcere să particip la acest eveniment si să intâlnesc acolo numeroase cunostinte, venite cu acea ocazie.

Am ascultat o foarte interesantă dizertatie despre stiinta si valori sociale, despre principiile iudaice si despre responsabilitate. Laudatio a fost prezentata de profesorul Sorin Ivan.

10 gânduri despre “Aurel Vainer – Doctor Honoris Causa

  1. Centru
    mai 10, 2015 la 8:00 pm

    ,,Dna Petculescu si inca cel putin doua persoane de aici sunt , evident , in mare legatura cu interesele si serviciile ruse ”

    Stimate coleg, citeste putin istoria … si vei constata ca mereu se repeta. Oare cand omenirea va privi, ireversibil si spre viitor ? (Z)
    D-ta ilustrezi un adevar trist, foarte trist: Intotdeauna este loc si de mai rau. Vad ca, masochisti cum suntem, noi romanii, nu ne multumim cu procesele politice ale ultimilor ani si vrem…… mai mult.

    CITEZ:
    ,,În 1949, URSS reuşeşte să lanseze bomba atomică, dovedind SUA că nu erau singura naţiune ce dispunea de asemenea capabilităţi. Acest eveniment generează în interiorul Statelor Unite o stare de paranoia, numită „A Doua Teroare Roşie”, sau mcarthysmul.
    McCarthysmul reprezintă practica demagogică prin care numeroşi cetăţeni americani sunt acuzaţi de a fi comunişti fără a avea dovezile necesare pentru a se demonstra acest lucru. Îşi ia numele de la senatorul Joseph McCarthy, cel care a iniţiat această practică. McCarthysmul devine o stare generală a societăţii americane între anii ’50-’60, iar declaraţia aceluiaşi McCarthy dovedeşte acest lucru:
    „Motivul pentru care ne descoperim neputincioşi nu este acela că singurul şi puternicul nostru inamic potenţial ar fi trimis oameni să ne invadeze ţărmurile, ci, mai degrabă, acela că cei pe care această naţiune i-a tratat atât de bine acţionează ca nişte trădători.”
    Această stare de paranoia cuprinde şi autorităţile statului, care iniţiază diverse procese prin care cetăţenii americani sunt acuzaţi şi condamnaţi pentru (asazis n.r.) spionaj în favoarea URSS-ului. În acest sens, este ilustrativ cazul cuplului de evrei Julius şi Ethel Rosenberg, condamnaţi la moarte pentru împărtăşirea secretelor bombei nucleare către sovietici.

    NOTA:
    ,,…Cazul Rosenberg continua sa fie controversat si astazi……Potrivit datelor celor mai recente, Julius Rosenberg a fost realmente spion, insa a furnizat documente de relevanta militara minora. Aceasta reiese in primul rand din depozitia ofiterului sovietic de contrainformatii Aleksandr Feklisov, facuta la sfirsitul Razboiului Rece. Feklisov, care il racolase pe Rosenberg si ii fusese ofiter de legatura, a precizat ca sotia lui Rosenberg, Ethel, a fost inocenta.
    ………………………………………………………………………………………………..
    Autorităţile nu se angajează numai în astfel de procese, ci – ajutaţi de agenţii de spionaj şi contraspionaj – încep o adevărată campanie prin care îşi spionează propriul popor. Astfel, FBI sau CIA sunt împuternicite să iniţieze diverse programe prin care să descopere metode de a stopa infiltrarea spionilor sovietici pe teritoriul american, a descoperii trădătorii şi a descoperii diverse tehnicii de îmbunătăţire a interogatoriului şi controlul celui interogat.”

    Ce spui Centrule ? Cine spune ca nu exista ,,perpetuum mobile” ?
    Eu spun ca exista….. poarta numele de ISTORIE. (Z)
    PS
    Tu chiar crezi ca legile Big Brother au vreo legatura cu necesitatea protectiei fata de terorismul Islamic ? Sau sunt destinate supravegherii pe scara larga a proprilor cetatenti ,,liberi” ? In curand, Centrule, va trebuie sa ne luam adio de la libertatea de expresie. Daca maoritatea cetatenilor isi doreste/doresc asta, asta va/vor primi..pe cale cate se poate de ,,democratica”.

  2. Aforismul antic latin „Mens sana in corpore sano” ţine de Ideologia fiziologică. Aforismul medieval românesc „Omul sfinţeşte locul” ţine de Ideologia gramaticală primară a discursului românesc. Este totodată în congruenţă cu definiţia sistemului de producţie la Ideologul fiziocrat Turgot.

  3. Sincere felicitari din partea mea domnului Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din România, cu ocazia obtinerii titlului de doctor honoris causa de la Universitatea Titu Maiorescu.

    Sa-mi fie iertata intrebarea, dar nu am inteles pentru ce realizari a obtinut domnul Aurel Vainer acest titlu.

    Puteti sa ne oferiti mai multe detalii domnule profesor ?

  4. Am o mare admirație pentru poporul evreu și pentru Israel.
    Consider că e o mare pierdere pentru România plecarea evreilor-români în masă în anii ”60-”70.

  5. @Marian Nicolae
    Domnul Dorel Dorian a fost realmente o mare capacitate ! Punea întotdeauna foarte corect problemele ideologice româneşti, fără să te oblige în acelaşi să te preocupi de problemele ideologice ale altor naţiuni! Am avut conversaţii fascinante cu dânsul! Personal consider că domnul Aurel Vainer întâmpină dificultăţi majore în a se exprima politiceşte corect asupra discursului românesc naţionalist.

  6. ..Versuri_Celebre in miez de noapte~!_..Ce nu pot fi uitate~~…” Mi-a soptit o viorea ca o sa-mi vinzi mie tara ? Mai Strul ! Mai Sturl ! Mai Stul mai draga !~…_??_…!!!!!!!!!!!!!!!_Ji..

  7. @ blogideologic, mai 11, 2015 la 7:45 pm

    In Parlamentul Romaniei umbla anumite vorbe despre domnul Aurel Vainer.
    Nu am sa le reproduc aici.

    Banuiesc ca formularea dumneavoastra de mai jos este cea mai apropiata de spusele romanilor din Parlamentul Romaniei.:

    „domnul Aurel Vainer întâmpină dificultăţi majore în a se exprima politiceşte corect asupra discursului românesc naţionalist.”

    PS. Pentru a ramane politic corect, observ ca romanii din poza de mai sus chiar nu afiseaza o mina vesela si optimista…..
    Ma intreb care o fi motivul oare.

  8. @ Cris
    Am primit de la criticul literar Dan Culcer un mesaj intitulat “Gestiunea divergențelor legitime”. Îl redau aici : +Am ascultat pe France Culture, post de radio câteodată foarte interesant, o dezbatere despre unificarea Germaniei. Unul din participanți, fost ministru de externe al Franței, excelent diplomat, om de o inteligență acută, apropiat de François Mitterand, fostul președinte al Franței, a utilizat o expresie de mare interes pentru analiza unor situații și evenimente actuale : “Gestiunea divergențelor legitime.” Sper că diplomația română va ști să realizeze această gestiune în relațiile cu vecinii noștri din exterior și din interior. Cu Rusia, cu Ucraina sau cu Ungaria, pentru a face publice pretențiile acestor state față de România actuală, atunci când ele exprimă divergențe legitime mascate de discursuri ilegitime dar legitimiste. Și nu doar cu vecinii. Ci şi cu state unde trăiesc mulți foști cetățeni români. De pildă cu statul Israel, pe tema gravă a găzduirii de către acest stat al unor criminali din aparatul de represiune comunist, din anii 45-55, emigranți care nu au fost niciodată cercetați pentru faptele lor pe teritoriul românesc. Sau pe tema cercetării comparate a datelor demografice de emigrare și imigrare din perioadă 1939-1965, pentru a clarifica contribuția autorităților române la salvarea populației de origine iudaică în timpul războiului ca și contribuția demografică a României la stabilizarea și dezvoltarea economică a statutului Israel, prin aflux de populație și de cadre de înaltă calificare produse de învățământul din România. Teme de cercetare pentru oamenii de știință din cele două țări, care pot contribui la gestiunea pașnică și lucidă a divergențelor legitime. / Semnat Dan Culcer, scriitor, ziarist+

  9. Doar 20% din pământul Israelului e cultivabil și cultivat, dar israelienii își asigură 90% din alimente din producție proprie.

Lasă un răspuns