In atentia CSM si a ministrului Justitiei

In urmă cu câteva zile, DNA v-a sesizat in legătură cu unele aspecte legate de legea executării pedepselor, mai exact, in ceea ce priveste obtinerea „zilelor câstig” urmare a elaborării unor lucrări stiintifice in penitenciare. Cred că este un moment potrivit pentru a clarifica unele inadvertente ale reglementării, inadvertente ce ar putea fi corectate: 1. Principiul că si munca intelectuală, nu numai cea fizică, poate duce la reducerea pedepsei ar trebui păstrat.  2. Este evident că se impune insă un control mai atent al caracterului stiintific al lucrării elaborate. Poate din partea unei structuri universitare, neutre. In niciun caz din partea procurorilor de sedintă, cu ocazia judecării cererilor de liberare conditionată. 3. Ar trebui stabilita si o anumită limită rezonabilă in ceea ce priveste numărul lucrărilor ce pot fi luate in calcul in aplicarea art. 96 din Legea 254/2013. Altfel, prin reducere la absurd, cineva care ar elabora 12 lucrări intr-un an, ar beneficia de reducerea cu 12 luni a pedepsei in anul respectiv. 4. Problema cea mai delicată este insă legată de eficienta acestei măsuri. De obicei, „zilele câstig” sunt luate in calcul pentru a putea depune cererea de liberare conditionată la Comisia din penitenciar. Urmează insă – fixarea termenului la judecătorie (2-4 săptămâni); – redactarea hotărârii (1-4 sătămâni); – redactarea contestatiei de către parchet, aproape in toate cazurile de către DNA (1-4 săptămâni); – fixarea termenului pentru contestatie (2-4 săptămâni). In acest fel, beneficiul celor 30 de zile câstigate pentru o lucrare, se (poate) pierde prin procedura nestandardizată  la nivelul judecătoriilor, sau prin termenele prelungite, datorate si gradului deosebit de incărcare cu dosare. Consider că, asa cum există termene de urgentă pentru procedurile de pierdere a libertătii, ar trebui să existe, simetric, si proceduri accelerate pentru eventuala punere in libertate, proceduri si termene clare,  ce ar trebui prevăzute in noile reglementări.

51 de gânduri despre “In atentia CSM si a ministrului Justitiei

  1. Ministrul Justitiei va ridica neputincios din umeri, iar CSM va sesiza, probabil, Inspectia Judiciara pentru ca v-ati permis sa ,,atentati” la independenta Justitiei…adica, a DNA, comportandu-va ca un cetatean normal care crede in libertatea de exprimare si in drepturile si libertatile omului, in general.

  2. Agenda numerică a Comisiei europene / Este o sinteză uriaşă, condusă de Jean-Claude Juncker. Sinteza este destinată constituirii unei pieţe numerice cu standarde uniforme în Uniunea Europeană. Punctele delicate : 1/ Drepturile de autor. 2/ Reglementarea funcţionării platformelor de Internet americane (Amazon, Apple, Facebook, Google). 3/ Lupta cu piratajul etc. În esenţă, domnul Jean-Claude Juncker doreşte să creeze un sector industrial nou şi dinamic, bazat pe companii numerice europene (companiile americane, se ştie, îşi plătesc impozitele în USA). Un sector care să fie cu aceeaşi pondere în economia Europei ca şi sectoarele clasice, adică sectorul bancar, sau industria automobilului. http://www.lemonde.fr/economie/article/2015/05/06/bruxelles-devoile-son-agenda-numerique_4628649_3234.html

  3. De acord cu dv, dar cine pe cine mai asculta in tara aceasta plina de circ, paranoia, tiganiada, incompetenta, coruptie, paradoxuri?Principiul simetriei in aplicarea si reducerea pedepselor ar trebui sa fie un drept elementar, dar in Romania, drepturile si libertatile fundamentale sunt rar a vis,in care nici institutiile europene noi create nu-si fac datoria sau nu sunt lasate sa-si exercite atributiile!!!!!Fara dezbateri publice si dv. aveti sansa prin Fundatia Titulescu sa coagulati opinii, idei, tehnocrati, patrioti si idealuri.Stiti f bine ca in urma cu 2 ani v-am cerut sa organizam o conferinta pe tema justitie si a statului de drept!Ei bine, totul si toate s-au intors impotriva mea. Mai intai mi s-a umblat la masina, apoi m-am imbogatit cu 2 stenturi!Apoi …am fost aruncat ca o masea stricata sau caine netrebnic!TRAIM IN ROlMANIA si……normal e doar anormalul!!!!

  4. Iliogica minoritar-intelctualista

    Cand se intalnesc expertii societaii tzivile rumunesti, obligatioriu anticomuinisti sau europensiti cu cate unu de semneaza ungureste (de o pilda Dini G. Jónas) din a lor comuniune se nasc, nu monstri, ci doar monstre de ilogica „intelctualista” .
    Cutez dintr-un articol publocat de Revista 22 din articolul Adevăr istoric contra mitologie naţională publicat la 14.04.2015 sun semnatura unuia Dini G. Jónas:

    un grup de intelectuali români, întruniţi la Alba Iulia, au decis unirea, fără să ţină seama de celelalte naţionalităţi ardelene. Care ar fi fost însă dorinţa lor reală? Probabil, influenţaţi de cultura maghiară, care înregistrase în ultimii ani progrese repezi printre ei, ar fi preferat să rămână în graniţele Ungariei, cu o largă autonomie, la egalitate cu celelalte naționalităţi conlocuitoare (sârbi, croaţi, slovaci etc.). De altfel, aceşti intelectuali nu reprezentau, conform obiectivului recensământ maghiar din 1910, decât aproximativ o treime din populaţia oraşelor. Ceilalţi români, care trăiau la ţară, nici nu se gândeau la unire.
    Deci … pe de o parte avem un grup de intelectuali români,
    (care erau roamani nu ca cei de la 22!) nu au tinut seama ce
    celelalte naţionalităţi ardelene
    Bun! Ca care celelalte ?!
    Pai in Ardeal mai erau in afara romanilor din grupu incriminat cam asa :
    – armeni
    – cehi
    – croati
    – evrei
    – germani (cel putin de 2 soiuri – sasi autohtoni si austrieci mai recenti. Totusi are ceva importanta .. daca auzi cuam vorbesc sasii intre ei te intrebi ce limba vorbesc! )
    – hutuli
    – sârbi
    – slovaci
    – tigani
    si sa nu uitam pe nedrept UNGURI.
    Dar oare la cine se gandeste autorul ca cand scrie influenţaţi de cultura maghiară, care înregistrase în ultimii ani progrese repezi printre ei, ar fi preferat să rămână în graniţele Ungariei, cu o largă autonomie, la egalitate cu celelalte naționalităţi conlocuitoare (sârbi, croaţi, slovaci etc.) Care ar fi fost „celelalte naţionalităţi ardelene”? Sigur nu sârbi, croaţi, slovaci !! Ca unu „celelalte naţionalităţi ardelene” alaturi de acestia ar fi trebuit sa ramana in Ungaria insa, doi sârbii, croaţii si slovaci din alte locuri preferasera sa isi faca State ale lor. Sigur nici hutulii nu erau printre „celelalte naţionalităţi ardelene” nu de alta dar si ei au incercat o contrictie statala.
    Cestia cu largă autonomie, la egalitate cu celelalte naționalităţi conlocuitoare nu prea s-ar aplica ungurilor ardeleni pe motiv ca autorul zice ca cum influenţaţi de cultura maghiară, care înregistrase în ultimii ani progrese repezi printre ei… iar germanii se pare ca nu au preciat prea mult progrese repezi ..
    Iar evreii adopasera cultura maghiara. Si armenii in cea mai mare parte….
    Curios insa auctorele nu pomeneste nimic despre nationalitatile dominane ale Ausgleich ului de la 1867 care nu aveau de ce cere autonomie ..

    Deci cine ar fi fost „celelalte naţionalităţi ardelene”? Nu cumva?

    Da ROMANII!! „Budos ollah” care va sa zica !!!
    Ca deh „Ceilalţi români, care trăiau la ţară, nici nu se gândeau la unire.
    Deci prin joc de mana iata cum „celelalte naţionalităţi ardelene” devin .. majoitatea romanilor care atriau in Ardeal !! (de fpat in Ardeal, Partium si Banat. Fiindca sârbii si croaţi pe care ii pomeneste autorul traiau in special in Banat )

    Da de unde se vede ca dupa astia (Jonas si 22isti) romani erau cuprinsi in 2 nationalitati – romanii care traiau in orase si aia care traiau la tara … care erau fericiti sub intelapta conducere a lu’ contii Tosza si Karoly si indeosebi lu Dezideriu Banffy..Memorandum? Menoranditsi ? Ce e aia ?!!!

    Dar sa continui

    Autorul stabileşte(Lucian Boia in Primul război mondial, apărută anul trecut la Editura Humanitas) apoi o serie de adevăruri istorice. El arată cum imperialistul Brătianu a cerut, pentru a intra în război, teritoriul până la Tisa. Apoi, cum catastrofala armată română a intrat repede (probabil în câteva zile) în derută, în contrast cu puternica armată austro-ungară, în care multiplele nationalităţi au arătat atâta entuziasm.
    Nu stiu cat de mare a fots entuziasmul slovacilor insa dupa cate tin minte ala unguresc a fost cam evaziv. Si din cazua ca aveau asa mari “sucesuri” KaKanezii au trebuit sa fie asistati de germani! Asta ca sa nu ii “scuture” prea rau sarbii sau Istenu’ fery sa nu se imbete sarbii si sa se opreasca la Buda sau Becs!! Noroc cu urmasii Fritzilor…
    Da retineti – armata kakaneza benneficia de entuziasmul m,ulktiplelor nationalitati. D’aia s-au ingesuit si cehi si criatsi si ungiri sa isi ceara endependenta in 1918 …

    În sfârşit, cum injustul Tratat de la Trianon a răpit Ungariei şirul de trei oraşe din apropiere de frontieră, ca, de exemplu, cel denumit de localnici Sătmar, în maghiară Szatmar (nu denumirea oficială românească actuală de Satu Mare). No coment cum se zice in modeneza ca risc sa fiu cenzurat ..
    Insa ce urmeaza nu este sarcasm ci ganidre evropeneasca
    Ce importanţă avea că zona înconjurătoare era pur românească, dacă oraşul principal era majoritar maghiar.

    Deci cam asta este ilogica minoritarului.
    Daca minoritari sunt mai desi la oras apai da-I in #### de rumumi puturosi!! Minoritatea orasenizata contezte nu ciubanu ruman!

    Si la astia se aduga “intelectualii romani” care pun botu la idiotii boite ca “demistificarea mitologiei nationale” combat “sovinismul” romanesc exact ca in anii 50-55 si sperand sa devina “europeni” dau apa la moara altor motologii si de data asta chiar calcand adevrul in picioare (referinta la “puternica armată austro-ungară” si sucersurile ei .. cand adevarul este ca a cam fots scarmanata de armata sarba!! Nici prea mare, nici prea puternica, nici prea dotata!! Si pe urma in 1916 salvata de interventia germana .. )
    Si [preand sa devina “europeni” – da parca nu ar fi africani!- se trezesc scrind cetăţenia europeană oferă fiecărui individ opţiunea de a-şi căuta prosperitatea materială acolo unde doreşte. Aloo !!! Ia de la Bizonu’ :
    Astăzi aproape toate țările europene care au comunități mari de români au dat Legi la marginea Directivelor Europene, dar care discriminează românii. De exemplu: Conform Tratatului Uniunii Europene, orice cetățean UE. care dorește să locuiască sau să lucreze în alt stat va obține imediat drept de ședere și de muncă în țara respectivă.
    Astăzi, dacă ești român și dorești să locuiești în Spania, trebuie să ai 4900 euro și o asigurare privată de minim 1 an. Un român care emigrează în Spania sau Italia ca să lucreze, dacă ar avea 4900 euro, probabil nu ar mai emigra
    (comunicat al Federației asociațiilor de români din Europa , Mediafax 27 apr. 2015) . Da de ce Spania? Pai Dicke Deutche nu a auzit ca cetăţenia europeană oferă fiecărui individ opţiunea de a-şi căuta prosperitatea materială acolo unde doreşte. Iar UKIP zice ca mai bine teroristi din Pakistan decat muncitori fin Romania…
    Si uite asa intectocanu roman de mabe sexe se minoritizeaza si da dovada de aceaiasi ilogica minorita –revansarda .. romanii e cah!!

  5. Aveți perfectă dreptate ! De fapt, întreaga legislație românească impune un efort rapid de readucere la nivelul unei utilizări normale ,sub toate aspectele.

  6. După Bergson (http://en.wikipedia.org/wiki/Henri_Bergson ), ideologia este o reconstrucţie a spiritului folosind elemente simple. Exemplu de aplicaţie : atunci când a trecut de la romanul Solaris – de Stanislaw Lem- la filmul său Solaris, regizorul Andrei Tarkovski a folosit pentru scenariu nu doar cartea lui Stanislaw Lem, ci şi elemente din psihologia construită de filosoful francez Henri Bergson (aceasta pare să fie ştiinţa personajului principal din Solaris, psihologul Chris Kelvin) precum şi detalii tehnice ajutătoare din romanul Nebuloasa din Andromeda scris de Ivan Antipovici Efremov (alias Ioan Antipa Ifrim). Mai puţin discutat la noi a fost faptul că în romanul Nebuloasa din Andromeda a fost folosită ideologia Şcolii de la Frankfurt.

  7. Viaţa este Graţie, adică experienţa frumuseţii şi bunătăţii. O idee întâlnită la Plotin şi Ravaisson.

  8. Maria Diana Popescu : +Mulţumit de rotaţia cadrelor şi de împărţeala ambasadelor, de permutări, combinări şi rechemări, excursionistul nostru de la Cotroceni (dovedit a fi mai degrabă un bun ministru al turismului în cele cîteva luni de mandat), abia întors din Italia unde şi-a completat panoplia de gafe (românii din Italia ştiu cum a scrîntit-o) Klaus Iohannis va ateriza, desigur, neapărat, împreună cu soţia, la Vatican, pe 15 mai, la o întîlnire cu Papa Francisc. Risipa pe care România o face poartă consemnul „secret de stat”, deşi ar trebui să ştie tot românul cît costă preumblările fără rost ale preşedintelui şi ale aleşilor pe plaiuri străine, pentru că românul plăteşte factura lor. Frau Merchel se deplasează cu aeronave de linie, iar Klaus Iohannis a mers la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles cu un avion de lux de mici dimensiuni, un Challenger 300, aparţinînd companiei „Toyo Aviation”, deţinută de miliardarul egiptean Tarek El Feki. Dacă purtătoarei de cuvînt a preşedintelui, Tatiana Niculescu Bran, i s-au dat papucii de la Cotroceni pentru gafa de a publica pe site-ul Preşedinţiei mesajul ne-bun pentru U.D.M.R., ar fi de dorit ca şi Dan Mihalache să primească o reţetă similară pentru închirierea unui avion de lux de la firma unui personaj controversat pentru deplasarea la Bruxelles a lui Klaus Iohannis. Dar Preşedintele României e băiat bun, uneori nu pune întrebările care nu i-au fost scrise pe hîrtie. Noi, însă, DA! Şi așteptăm şi răspunsurile cuvenite!+ SURSA http://www.art-emis.ro/editoriale/2900.html

  9. Dragi colegi de blog, iertați-mi ignoranța deplină și luminați-mă: spuneți-mi, rogu-vă, ce anume mai este ”național” și ”liberal” în Partidul Național Liberal? Explicați-mi cum își poate aroga titlul de NAȚIONAL un partid care îmi comunică, prin brava sa purtătoare de mesaje numită Pocora, că e musai ca pentru problemele delicate ale justiției ROMÂNE să ne punem de acord cu Ambasada –Licurici, Parlamentul României fiind, așa, un fel de pat pliant pe care-l călărește oricine vine din vest, la orice oră ar avea chef ? Și ce fel de liberală este cucoana asta care nu-i în stare să exprime liber O OPINIE cu privire la arestarea preventivă pe baza unor indicii temeinice, iar nu a unor suspiciuni rezonabile și , ca o adevărată depozitară a principiilor liberale, speră ca ritmul arestărilor să fie mai alert ?

    Păi, e bine pentru România să facă legi femeia asta de-o intransigență pietrificată și insuportabilă, prin neuronii căreia nu se simte adierea nici unei îndoieli cu privire la ”Tezele Partidului ”, devotată până la stupizenia totală unei …nici nu știu cum să-i spun, că ideologie nu este …unei carcase în interiorul căreia orice urmă de zvâc s-a uscat demult de-atâta plictiseală și lipsă de idei ? Adică e mai bun și mai înțelept Parlamentul cu Șova la închisoare și-n schimb cu cucoana asta pufnind de-ambâț′ în fotoliul de deputat, și închipuindu-și că ”opoziție” înseamnă să înfierezi , fără discernământ, inclusiv inițiativele pe care le-ai promovat pe când erai la putere?

    M-am întrebat o vreme la ce i-o fi trebuit lui Crin Antonescu suceala cu vârâtul în PPE al istoricului PNL… acum cred că este doar o chestiune mizeră de protecție sub o pălărie nepotrivită, dar la adăpostul căreia, în schimb, poți să faci orice: să scuipi pe stradă, să-ți bagi arătătorul în nas, să circuli în pielea goală și să rânjești arătând celorlalți trecători, lipsiți de pălărie, degetul mijlociu orientat în sus…PPE-ul te va îngădui și te va învălui într-o privire drăgăstoasă…te va considera ștrengar și poate îți va face cu ochiul…

    Până la urmă, din hidoasa nuntă cu dar dintre PNL și PDL , mirele n-a avut alte pretenții decât să-și păstreze numele…iar mireasa abia aștepta să și-l schimbe.

    Cetățenii, în transă, nu par să observe vreo schimbare între clasicul PNL și ediția asta rufoasă, scoasă pe genunchi, cu personaje grotești, hârtie proastă, greșeli de ortografie și prefața scrisă, între două vizite la Cireșica, de însuși Băsescu Traian.

    P.S.Mi se pare că-i tare periculos în țara asta să-ți pui întrebări pe teme de Justiție independentă și verticală. @ Florin spune că I S-A ”UMBLAT” LA MAȘINĂ. Dar la mașină i s-a umblat și doamnei Mona Pivniceru…și doamnei Gabriela Baltag…poate și altora despre care nu știm…”umblatul” la mașină pare să aibă o legătură străvezie cu opiniile unor oameni despre Doamna-cu-ochii-legați.

  10. […] 4. Problema cea mai delicată este insă legată de eficienta acestei măsuri. De obicei, „zilele câstig” sunt luate in calcul pentru a putea depune cererea de liberare conditionată la Comisia din penitenciar. Urmează insă – fixarea termenului la judecătorie (2-4 săptămâni); – redactarea hotărârii (1-4 sătămâni); – redactarea contestatiei de către parchet, aproape in toate cazurile de către DNA (1-4 săptămâni); – fixarea termenului pentru contestatie (2-4 săptămâni). In acest fel, beneficiul celor 30 de zile câstigate pentru o lucrare, se (poate) pierde prin procedura nestandardizată la nivelul judecătoriilor, sau prin termenele prelungite, datorate si gradului deosebit de incărcare cu dosare. Consider că, asa cum există termene de urgentă pentru procedurile de pierdere a libertătii, ar trebui să existe, simetric, si proceduri accelerate pentru eventuala punere in libertate, proceduri si termene clare, ce ar trebui prevăzute in noile reglementări”, scrie Adrian Năstase pe blog. […]

  11. […] 4. Problema cea mai delicată este insă legată de eficienta acestei măsuri. De obicei, „zilele câstig” sunt luate in calcul pentru a putea depune cererea de liberare conditionată la Comisia din penitenciar. Urmează insă – fixarea termenului la judecătorie (2-4 săptămâni); – redactarea hotărârii (1-4 sătămâni); – redactarea contestatiei de către parchet, aproape in toate cazurile de către DNA (1-4 săptămâni); – fixarea termenului pentru contestatie (2-4 săptămâni). In acest fel, beneficiul celor 30 de zile câstigate pentru o lucrare, se (poate) pierde prin procedura nestandardizată la nivelul judecătoriilor, sau prin termenele prelungite, datorate si gradului deosebit de incărcare cu dosare. Consider că, asa cum există termene de urgentă pentru procedurile de pierdere a libertătii, ar trebui să existe, simetric, si proceduri accelerate pentru eventuala punere in libertate, proceduri si termene clare, ce ar trebui prevăzute in noile reglementări”, scrie Adrian Năstase pe blog. […]

  12. …O dimineata relativ calda dar ploiasa si cu fulgere multe_!!!!….Cum sa incep ??…Cu o intrebare care ne framinta-inca _!!!…~~Vulpoiul G. Copos a plagiat sau nu~???…Nuu ! Nu a plagiat ci a cumparat „cartea” cu totul de-a gata !.. A facut modificarile de rigoare si strict necesare pe textul integral !.. Si gata ! A mai scos Vulpoiul~batrin o carte !!..,ce nu are nimic in comun cu formatia sa profesionala atit actuala cit si fosta !!_…~Da-Daaa_~~…Deci nu a plagiat !?…Nu !..Nu asta explicasi acum~A_?…Aaa’……~Yeeesss’~!!!…..PS. ..Si o intrebare pt. domnul Nastase :..Un lucru nu imi este clar inca !..Cartea cu pricina se gaseste in librarii sau bibleoteci ???…..~Yee_…

  13. Maria Diana Popescu : + Două puncte nevralgice de importanţă vitală provoacă agitaţie şi consternare: unul ţine de Istoria României, altul, de cvasidebusolata clasă politică şi instituţiile statului luate în stăpînire. Fără supravegherea în regim permanent a unui psihiatru, diletanţii şi sfertodocţii, aflaţi în copaci şi copacii în aer cu privire la istoria românilor, au adoptat recent în Plenul Camerei Deputaţilor propunerea legislativă privind falsificarea istoriei noastre prin proclamarea zilei de 10 Mai ca sărbătoare naţională. Dragi români, e o falsă victorie sprijinită pe falsuri grosolane!, ce va implica cheltuieli, favoruri şi onoruri nemeritate pentru trîntori, prinţi, prinţese, principi de sînge străin şi dude regale, cu ochii pe avuţia naţională, pe benchetuieli şi baluri plătite de popor. Scopul scuză mijloacele, nu-i aşa? Ştiţi prea bine ce rol aveau bufonii la curţile regale! Distrau curtenii, astfel încît abuzurile, trădările, crimele şi dezmăţurile regilor să treacă neobservate. Numai că la noi nu le va merge. România este Republică! De aici, evident, întrebarea: ce prinţ, ce principe, care prinţesă, care rege? De unde ni se trag nouă rănile? De la veninul injectat de unii istorici decervelaţi, care şi-au construit cariere pe fals şi uz de fals, istorici-mercenari de tipul lui Lucian Boia, programat anume – şi poate stipendiat – să manipuleze în transă şi să muşte la comandă. Cîtă vreme vom permite acestor periculoşi „rolleri” contemporani să ne demoleze Istoria, fără să-i trimitem la garaj sau la cules de căpşuni pe alte meleaguri, nu mai avem nevoie de duşmani din afară, îi avem între graniţe. Pînă nu vor primi o replică usturătoare din partea societăţii şi nu se vor trezi la poartă cu nota de plată pentru toate (de)serviciile prestate împotriva Neamului Românesc, aceşti trădători de neam nu se vor potoli. Deşi mă tem că am uitat cu toţii ce mai înseamnă solidaritatea şi unitatea împotriva netrebnicilor care continuă să muşte hulpav din fiinţa românească. Mă tem că ne-am resemnat în faţa celei mai corupte şi anarhice forme de capitalism sălbatic, care îşi face de cap în ţara noastră prin complicitatea (inconştientă?) a liderilor de la Bucureşti. Trăim într-o nepăsare condamnabilă, chiar dacă harapnicele necruţătoare ne lovesc de un sfert de veac, înjugaţi cum suntem la carele străinilor.+ SURSA http://www.art-emis.ro/editoriale/2900.html

  14. Maria Diana Popescu : +Continuînd politica sa de dezamăgire a celor care l-au parafat pe Feisbuc, preşedintele umblător a mai făcut un pas schiop pentru popor, unul mare pentru jandarmii planetei. Analizîndu-i pe cei „Trei, Doamne, şi toţi” proaspeţi unşi cu benchi în frunte ambasadori ai României, nu se poate să dăm foaia fără a pătrunde în „afacerea” numirilor discreţionare. Vom regăsi aici registrul liric al criteriilor bazate pe interese, din păcate, nu de ordin naţional. Nedumeriţi, unii îşi făcuseră, inutil, griji pentru George Maior, ceea ce demonstrează că regia a funcţionat ireproşabil. A fost răsplătit regeşte! Nici nu merită să ne întrebăm dacă atunci cînd şi-a caligrafiat atît de prompt şi de indescifrabil demisia olografă a ştiut că va fi trimis în patria jandarmeriei planetare. După nouă ani petrecuţi alături de Traian Băsescu, cineva, poate în mod special, ca o măsură de securitate, a vrut să scape de el diplomatic şi l-a expediat la reeducare, ca figurant pe lîngă Administraţia americană, sfătuit preventiv să-şi pună informaţiile preţioase la conservare. Acolo se va afla pe un teren de vechi „colaborări”, se cunosc între ei, nu vor fi probleme cu yes-ul. Ceea ce ne dă asigurări că relaţia S.U.A. cu statul-colonie va funcţiona la parametri programaţi. Pînă şi Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a recunoscut mai ieri că la Bruxelles există „agenţi”, referindu-se la informaţiile privind acţiunile de spionaj desfăşurate împotriva executivului comunitar de serviciile secrete americane, cu sprijinul celor germane.+ SURSA http://www.art-emis.ro/editoriale/2900.html

  15. Maria Diana Popescu : +Şi Emil Hurezeanu a fost răsplătit cum nu se poate de bine cu Germania! Aici iţele sînt ţesute cu „ars poetica”, sau, mai pe româneşte, cu aţă albă, dacă luăm în calcul o ciorbă românească, reîncălzită în Germania. Cum a văzut de unde va curge din nou laptele şi mierea, s-a grăbit să aplice dictonul „Ubi bene, ibi Patria!”, Redescoperind miraculosul profit al cetăţeniei române a renunţat „de bună voie şi nesilit de nimeni” la cea germană! Ce spuneţi de această mişcare rapidă? Ambasador în Germania, un român cu cetăţenie germană, ataşat de Germania. Cum poate fi numit ambasador al statului român un individ care nu este cetăţean al României? Puteţi răspunde, domnule Preşedinte? După ce i-a ajuns propunerea la ureche şi-a depus dosarul pentru cetăţenia română şi din nou, miracol, deşi procedura este de durată, dosarul e aprobat la foc automat. De ce nu şi-a dorit cetăţenia română imediat după opera loviturii de stat din 1989, la care a contribuit şi el prin „informaţiile” toxice înşirate de la microfonul „Europei libere”? Interesul poartă fesul şi, vai!, ne vom mira cît de profesionist va susţine Vestul şi se va împotrivi Estului, şi-l va reprezenta pe bravul nostru preşedinte în Germania! Dragoş Baltă scrie : „Nu e el unul din cei care la Europa liberă ne îmbrobodea cu tot felul de minciuni despre viaţa Ceauşeştilor? Acum, când ţara e complet distrusă economic, când 4 milioane de români acoperă lipsa forţei de muncă din ţările vestice, când aceştia participă la fondul de pensii din acele ţări, când locurile de muncă în România sunt din ce în ce mai puţine, când pământurile au intrat pe mâna unor corporaţii internaţionale, când suntem datori la FMI, BE, BM, îl condamn pe Hurezeanu pentru minciunile sfruntate cu care ne-a îmbrobodit atunci, facându-ne să renegăm un sistem în care trăiam mai bine decât acum, şi să devenim ceea ce suntem acum, cerşetorii Europei.”+ SURSA http://www.art-emis.ro/editoriale/2900.html

  16. Maria Diana Popescu : +E clar că trebuie să ne aşteptăm la o altă mană din cer. Sîntem bucuroşi că totuşi ne va scuti de prezenţa sa spilcuită de pe ecrane! Mai multe ziare consemnează că Emil Hurezeanu a rămas în Germania, după ce în anul 1982 a plecat cu o Bursă Herder la Viena, cu „sprijinul” indirect al Securităţii clujene, iar în 1983 s-a stabilit definitiv acolo, obţinînd azil politic. Emil Hurezeanu s-a remarcat ca jurnalist la Radio Europa Libera, în redacţia de la Munchen, radio finanţat de Congresul American şi prelucrat de serviciul de informaţii german B.N.D., post care ani de-a rîndul a dezinformat şi intoxicat poporul român cu ştiri gonflate marca Gogoşeria „Europa Liberă” – unde a lucrat din 1983 pînă în 1994. Revenit în ţară, defilează prin mai multe platouri tv, ajungînd în final pe postul de propagandist pentru Klaus Iohannis. Iată, a venit vremea plăţii arginţilor, înmînaţi sub forma cheii unei ambasade cruciale în Europa. Cît de filosofic se întrepătrunde pas cu pas „România lucrului bine făcut!”+ SURSA http://www.art-emis.ro/editoriale/2900.html

  17. Eu
    mai 7, 2015 la 7:33 am

    Subiectul era despre un principiu: dreptul cetățeanului, care nu poate fi încălcat cu pretexte birocratice; iar despre cărți, acest aspect a fost menționat ca fiind, și el, delicat (mai recitiți articolul cu atenție).

  18. Maria Diana Popescu : +Daţi-i şi lui Crin Antonescu, acolo, din mila măriei voastre, ceva de lucru!, domnule Iohannis! Undeva pe la o ambasadă sau la un consulat! Măcar uşier! Bietul Crin Antonescu, cel care ameninţa organizaţiile naţionaliste din România cu prigoana şi puşcăria, a rămas în afara schemei! Naţionalist nu înseamnă nici extremist, nici nazist, nici fascist, nici rasist sau inamic al străinilor, cum i se năzărise în mintea ameţită de politician liberal, fostului profesor de istorie Crin Antonescu. Naţionalist înseamnă dragoste de neam şi de ţară. Există patrie trebuie să existe şi patriotism. Şi dacă printr-o fişă a postului mi-ar fi revenit competenţele necesare aş fi instituit o catedră de patriotism în toate formele de învăţămînt din România şi, doi, aş fi înaintat un proiect de lege prin care toţi funcţionarii instituţiilor de stat, toţi politicienii şi celelalte categorii din structurile puterii de stat şi politice să fie pensionaţi obligatoriu la vîrsta de 65 de ani, nu înainte de a absolvi acest curs de patriotism. Revenind la Crin Antonescu, tocmai el care l-a adus pe Iohannis în PNL şi i-a cedat locul, a rămas cu mîna întinsă în aer . Şi el şi Traian Băsescu i-au deschis calea, cu condiţia să meargă drept pe potecă, să nu se împiedice şi să nu cadă în bălăriile de pe margine.+ SURSA http://www.art-emis.ro/editoriale/2900.html

  19. Astazi este zi de vot in iubita noastra Marea Britanie. Sa dea Dumnezeu sa scapam de Basescu! Am fost informat ca in comuna Somcuta Mare ministerul de externe britanic nu a organizat nici o cabina de vot pentru diasporenii britanici. Rusine! Ce se vor face diasporenii britanici sositi sa voteze in Somcuta Mare? In localitatea Turt a fost observata o busculada a unor cetateni britanici. Interpretata initial ca actiunea electorala a diasporenilor, busculada s-a dovedit a fi o coada la tuica.
    Diasporenii romani din Romania o roaga fierbinte pe Majestatea Sa Elisabeta a II-a sa nu mai trimita vaci nebune la Bucuresti.
    Urmasii militarilor daci din fortele de mentinere a pacii din Britania, prin purtatorul lor de cuvant Radul Tribunu si-au afirmat votul pentru fortele democratice, progresiste si pro-europene. Ei vor vota in sectiile de votare din Birdoswald.
    Britanici, cu mic (sau cremwurst) cu mare, toata lumea la vot!

  20. Lu’ Parchetu’ General I-a „Casuneanu” In Sfarsit Pe Basescu

    Dupa prima faza in care chiombu’ i-a predat neamtului „sefia” tarii, in plan personal o parte din senzatia de voma care nu mi-a dat pace timp de zece ani in care sociopatu’ asta neispravit dimpreuna cu camirala condusa de amanta reciclata de pe centura au birjarit cum „a vrut muschii lor” destinele romanilor, subtilizandu-le fara nicio tresarire pana si zaharul din ceai, s-a dus lasand loc sperantei ca ea va disparea definiiv in curand, dupa ce nemernicu’ va fi trimis de Justitia romana exact unde ii este locul: dupa gratii.

    Se pare insa ca o parte a acestei Justitii nominalizata chiar de infractoru’ care a adus-o la Putere drept tripleta de aur care i-a bagat concubina la beci, respectiv Codrutza, Coldea si Stanciu inca sunt tributari tatucului care are probabil din cand in cand discutii cu scheletele din sifonierele acestor asa-zisi oameni ai legii, deoarece in ciuda delictelor strigatoare la cer comise de acest avorton, domniile lor il lasa pe Uciga-l Toaca sa zburde liber pe la varii televiziuni si in spatiul public unde conform diagnosticului neatestat medical dar stiut de tot romanul, de schizofreno-paranoic chinuit la vintre de incarcerarea matrucucei elucubreaza ca un bezmetic „care este” si improsca cu scarna exact sistemul juridic creat si folosit de el cu precadere impotriva adversarilor politici pe care i-a varat la puscarie in urma unor procese putind de la o posta a Inchizitie si justitie stalinisto-hitlerista.

    Desi in primele luni de la debarcare sansa de a-l vedea pe basescu dand cu subsemnatul la Parchet se reducea pe zi ce trece din pricina de nesimtire crasa a celor trei mai sus nominalizati, singura speranta ramanand in dosarul de santaj initiat de d-na Firea, iata ca odata cu aparitia soarelui de primavara, acesta si-a facut aparitia si pe strada romanilor care nu se lasa convinsi si de vodevilurile cu acompaniament de catuse si zurgalai de mascati puse in scena de regia DNA+SRI=luv ci vor sa-l vada pe tartor pe banca acuzatilor unde sa dea socoteala pentru toate faradelegile comise in tot acest timp.

    Exact ca intr-un proces de aducere a unei noi vieti pe lume, ne aflam in luna numarul cinci de sarcina si fetusu’ penal basescu a evoluat de la stadiu dosar pentru santaj la cel de redeschidere a dosarului de spalare de bani trecand si prin etapa de cand era primar si dadea case din pix unor escroci lasand zeci de romani pe drumuri liberi sa-si distruga viata, perioada asezonata penal de maestrul bucatar Vadim Tudor care i-a facut plangere penala in dosarul ziaristilor rapiti. Geaba embrionu’ basescu a ajuns in faza in care da din maini si din picioare in draci din patecele malaxorului penal, tipand de se aude pana la briusel ca Justitia romana este guantanemizata, singurii care il baga in seama sunt pe buna dreptate cei de la Antena 3 care au luptat in toata aceasta perioada, aparent impotriva unor mori de vant, murind aproape cu dreptatea si dovezile impotriva infractorului public numarul 1 in mana, si cateva muieri aflate la menopauza, care atunci cand „marele animal politic” isi face aparitia la sediul M.P. se uda toate pana in sandale si se ingaramdesc sa-l baleasca ventuzandu-l pe obrajorii asimetrici pe Gicu fante de Obor.

    Redeschiderea dosarului de spalare de bani „Casuneanu” la initiativa Procurorului General care s-a autosesizat inseamna in aceste conditii, pe de-o parte faptul ca mai exista in Justitia romana oameni de onoare necacavalari la stana basescului, iar pe de alta parte raza de speranta pe care milioane de romani au intrezarit-o atunci cand li s-a promis „dreptate pana la capat”.

    Cu astfel de dosare beton, corect instrumentate si judecate, basescu are toate sansele de a-si incheia existenta scarnava in spatele gratiilor, in timp ce Udrea poate sa-si bage undeva eventualele denunturi impotriva amantului, capatand in celula un tic de la batutul nasului si sperand sa mai apuce ceava clipe de libertate pentru a-si scrie si publica memoriile

  21. Luminita Arhire

    Pocora a ajuns in pozitia aia ptr alte calitati decat cele politice. Macar acele alte calitati existau si erau sa zic asa cuantificabile (macar dpv masculin). Insa ieri am fots sa zicem amuzat de „prestatia” unui leberal (de la lerbewurst cf dictonului cu cine poate carne moale) care cand a fots stans cu „usa” de Dana Grecu .. ei bine ala m-a facut sa imi aduc aminte de elevii care incep sa zica toate trasniale in speranta ca ceva ceva se la lipi. In cazu individului cam unica „calitate” ce se evidentia era un cioc alb! Comparativ cu asta Pocora este f meritoasa …(macar decolteul!)

    Si se pare ca toNti liberalii au in vidu’ dintre timpane doar cestia ca trebe catuise si arestari, cat mai multe indifernt d emotiv. Unii par chiar speriatai ca votacii lor o sa ii arza in efigie ca sunt corputi sau mia stiu eu ce. Cu un pic de „prelucrare deondologuica” ar vota fara sa gandeasca si reintroducerea ordaliilor!! (http://en.wikipedia.org/wiki/Trial_by_ordeal)
    In rest ei e leberali doar ca doar ciolan (de preferinta dezosat dar sigur ca prefera salamu de Sibiu ca este mai scump!) si ca deh au auzit ei ca „inanit” intelectualii erau liberali.
    Si cestia cu National este o ramsita a altor zile. Ca ei este acu „europeni” adica renunta la interse romanesti si sunt cam gata sa se bata ptr cele americane, austriece, cehesti, germane sau unguresti.

    Oricum sunt cam cu creierii spalati. Li s-a zis ca „salveaza dreapta” si au salvat PDL ul (a doua oara!!). Asa ca daca vor avea succesuri vor trebui sa imparta cu PDL eii ciolanu’ si salamu’ de Sibiu al guvernarii. Si poa se vor multumi cu protia mia mica ..

  22. blogideologic
    mai 6, 2015 la 7:56 pm

    In fine , ati pus punctul pe i.
    Da, pragamaticul Marx a fost adevaratul ideolog al lumii moderne si primul filosof care a modelat efectiv realitatea, nu doar a interpretat-o. (Z)
    Revolutia bolsevica a fost, intr-adevar, un experiment ratat, dar EXTREM DE UTIL GENERATIILOR URMATOARE.. Experimentul nu a esuat datorita lui Marx, ci inabilitatii liderilor si setei lor de putere nedublata de o analiza lucida a psihologiei maselor si consecintelor ei.
    Revolutia bolsevica a generat, in America, ADEVARATA idelogie a lumii moderne : ,,Corectitudinea politica”. Restul, sunt simple teorii de campanie, fara nicio relevanta in plan practic socio-economico-cultural.
    Si in Europa se incearca ceva similar, prin intermediul unui conglomerate difuz numit PPE. In PPE pot intra partide de orice orientare (declarata), dar care sunt dispuse sa respecte si sa impuna principiul autoritatii si pe cel al directivei, emanate dinspre un centru suprem, dar nu foarte bine definit si nu foarte usor identificabil.

  23. Evident ca in Romania nu exista STANGA si DREAPTA. Dar sunt totusi doua categorii de partide:

    1. Partide Apreciate si Protejate (PAP). Conform initialelor, acestea sunt in acelasi timp Partide Anti-Ponta.
    2. Pardide Aflate in Dizgratie (PAD).

    Cel mai important PAD este PSD. Conform fiselor Ambasadei, vechi de 25 de ani, comunistul PSD trebuie permanent lovit in centrele sale de comanda. De aceea, Nastase, iar acum Dragnea si Sova, au trebuit/trebuie neutralizati. ASA trebuie sa actioneze justitia noastra „independenta”. Iar parlamentarii sa bage la cap si sa actioneze in consecinta!

    Ceva mai greu de convins este poporul roman, dar Ambasada inca mai crede ca nu se va impiedica de niste amarati… Similar a gandit si in Vietnam, si in Cuba, si in Afganistan, si in Irak. V-am spus, le e lene sa actualizeze fisele!

  24. Vi se pare ca am iesit din basism , la 7 luni dupa plecarea presedintelui Basescu ?
    Mie nu .
    Echipa Stirilor TVR ( televiziunea publica , a noastra ) pare ca se ia la intrecere cu sordidele televiziuni private romanesti : se tipa de groaza ca Nicolae Breban i-ar fi insultat pe cativa GDS-isti , suntem invartiti fara mila in fata imaginilor cu insi in catuse acompaniati de securistii DNA , avem inregistrari telefonice ale primarului Iasi filand o … ( cu ce drept DNA da continutul echipei lui Radulescu ? ) , in plus de obisnuitele accidente , lamentatii asupra ineficientei cardurilor de sanatate , lipsei Paracetamolului la Constanta , samd .
    Ce diferenta intre Telejurnalul din mai 2015 , guvern PSD de trei ani si Basescu out , si Telejurnalul din noiembrie 2011 ( basism la apogeu ) care vorbea 15 minute , imagini YouTube ca sursa ( pe cand Wikipédia ? ) , despre sansele lui Cartarescu la Nobel , cu referiri la cotele pariurilor pentru probabilitate sau care ne dadea duminica seara reportaje de pe navele de razboi rusesti omagiind crucisatorul Moskva venit la bombardat Constanta si cu corespondenta locala Neli Predoiu spunand slugarnic in fata rusilor ” sunt eroi ” ?

  25. Scumpă doamnă Pocora, cu respect şi umilinţă îmi cer scuze pentru ceea ce am scris ieri despre dumneavoastră; groaznica eroare se explică prin faptul că nu luasem încă la cunoştinţă despre atitudinea exemplară în materie de pupat dosuri occidentale a bine-cunoscutului Zgonea şi v-am considerat pe dumneavoastră ca având o „expertiză” solidă, ca să spun aşa, în materie. Nţ! greşit, total greşit…Deci, doamnă, abia acum îmi dau seama că nu vă puteţi compara , nici nu puteţi aspira să fiţi lider de piaţă în domeniu.

    Nea´Goe Zgonea vă ia faţa şi critică, mai ceva ca dumneavoastră şi madam Gorghiu la un loc, iniţiativa unor colegi de partid ai domniei-sale de a se se măsura de două ori până a executa „harşt” cu foarfeca prin vieţile oamenilor şi a-i băga la zdup în urma unor capricii numite pompos ”suspiciuni rezonabile”. Domnul „je suis lăcătuş-mecanic” zice că-i bine aşa cum e cu Codul Penal, şi că să nu provocăm noi schimbări care să ofilească obrajii însărcinatului cu afaceri al SUA la Bucureşti…că Schengenu´… că MCV-ul… că delegaţia de congressmeni de la baza Kogălniceanu …că partenerii americani…că relaţiile bilaterale…

    Interviul, dat cu dărnicie şi chiar cu exuberanţă de Zgonea, poate fi savurat -în traducere liberă- pe „gândul.info”

    Acum, poate că şi „gândul.info” are analfabeţii lui , însă nu am îndoieli majore că ar fi o diferenţă esenţială între cele declarate de Zgonea şi ceea ce a publicat cotidianul online. Dar, cred că e şi firesc: firul logic este, în general, greu de urmărit, la băieţii de pe poziţia 3 în statul de drept, care se consideră a fi, în mod legitim, atât colegi cu Mihai Viteazu cît şi colegi cu însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti.

  26. Menţiunea „Deputatul este inviolabilu” de pe moneda comemorativă a Unirii Principatelor ( din postarea de ieri ) ar putea fi şi un ecou la tensiunea premergătoare alegerii la Bucureşti a lui Al. Ioan Cuza, după ce fusese ales domnitor în Moldova. Adunarea electivă a Ţării Româneşti era dominată de conservatori (46 mandate din 72 ) care aveau un alt candidat. Unioniştii au iniţiat atunci o vie agitaţie în rândul populaţiei Capitalei : târgoveţii au înconjurat clădirea şi, gata să năvălească în Cameră, ameninţau zgomotos că nimeni nu va ieşi viu de acolo dacă nu este votat Cuza. În acelaşi timp, membrii breslei măcelarilor se căţăraseră pe ziduri şi-şi agitau cuţitele la ferestre. Cu siguranţă că nici un deputat din interior nu s-a simţit în acele momente „inviolabilu” !

  27. @Ghita Bizonu’

    Asimilarea şi aculturaţia ( preluarea elementelor culturii unei alte colectivităţi ) sunt fenomene care au stat şi stau la baza evoluţiei societăţilor umane şi nu pot fi oprite cu nici un fel de „gimnastică verbală”, cu sau fără greşeli de stil şi ortografie. Pe de altă parte, deznaţionalizarea este un fenomen impus, iar ceea ce se întâmplă la ora actuală în estul Ukrainei ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toţi, majoritari şi minoritari deopotrivă !

  28. @ ZeV

    -Este perfect adevărat că votul ardelenilor – extrem de vocali în privinţa patriotismului lor – a fost decisiv atât în dubla alegere a lui Băsescu ( pe care mulţi dintre ei l-ar dori acum după gratii ), cât şi a lui K. Iohannis ( acuzat astăzi de aceiaşi alegători de incompetenţă ) Oare de ce ? Întrebarea se referă, evident, la prima parte a enunţului.

    -Cât despre disputa polemică iscată de părerea că România nu este ameninţată de nici o primejdie dinspre est, acestă poziţie (pe care mi-o menţin ) a provocat critici – cam nefundamentate prin argumente – dar şi insulte la adresa mea. Consider că o asemenea ostilitate, uneori de-a dreptul grosolană, se datorează şi faptului că de 10-11 ani încoace, propaganda oficială şi oficioasă întreţine, invariabil şi cu bună ştiinţă, o psihoză a trecutului.

    Până la mijlocul anilor 2000, politica noastră a dat dovadă de flexibilitate ; de atunci încoace, România a rămas înţepenită într-o obedienţă totală şi pasivă faţă de vestul continental şi transatlantic. Cu toate acestea, lucrurile se schimbă neîncetat în jurul nostru. Franţa – gratuit ironizată pe acest blog, căci a fost şi a rămas un promotor şi un stâlp al UE – se arată ( în opoziţie cu Germania, mai degrabă pro-americană decât pro-europeană ) deschisă faţă de Rusia şi, prin ea, faţă de celelalte puteri asiatice : China, Iran şi India. Aceeaşi atitudine o are şi Turcia, o ţară membră NATO şi în pline tratative de aderare la UE (o aderare ce ar crea mai multe probleme decât ar rezolva ) ; Turcia are însă în vedere nu numai să obţină avantaje economice ( gazoductele ruseşti, etc. ) ci se arată pregătită să joace un rol de mediator între lumea creştină şi islam. Recep Tayyip Erdoğan, conservator naţionalist cu un trecut politic islamist, pare să fi înţeles că politica trebuie făcută în funcţie de dinamica şi dialectica evenimentelor, nu static, şi – în nici un caz – din perspectiva trecutului ( a războaielor ruso-turce, de ex. )

    România, cea mai mare ţară din UE la est de Polonia, cu poziţia ei geografică strategică, ar putea aspira şi ea ( fără să-şi încalce în vreun fel atribuţiile de membră UE şi NATO ) la un alt statut decât acela de penultimă codaşă a Europei, constant monitorizată şi socotită nedemnă de a fi primită în cercul elitist al zonei Schengen ! Pentru aceasta însă, liderii noştrii ar trebui mai întâi să înveţe să danseze pe ritmurile muzicii contemporane !

  29. Luminita Arhire
    mai 6, 2015 la 11:32 pm

    Mai este un motiv important pentru care asazisul ,,Partid National Liberal” a intrat in PPE (mai pe inteles, a fost ABSORBIT in PPE): sa primeasca protectie. Adica, se inchide ochii la malversatiunile lor (posibil) penale, contra obedienta si tradare…nationala. Cel putin asa cred ei, din moment ce nu sufla o vorba despre superimunul Vosganian, dar au facut o obsesie maladiva pentru (impotriva lui) Sova, chiar daca acesta POATE fi urmarit penal pentru asazisele infractiuni comise prin o mie noua sute toamna. Dar parchetul refuza obstinant sa trimita dosarul pe masa judecatorilor, cei care administreaza actul de justitie. Singura explicatie logica este ca procurorii nu au probe dar vor sa le obtina pe calea catuselor. Sau cel putin sa bifeze un nou numar de circ mediatico-judiciar. Daca asta e democratie, atunci mai bine comunism. Macar atunci stiam ce ne asteapta.
    Revenind la chestiune, probabil aici este cheia prezentei cuvantului ,,national” in sigla partidului. Trebuie ,,citit” in combinatie cu ,,tradare”. (Z)
    Cum oare vor justifica acesti ne-romani cererea lor adresata romanilor de a-i vota pentru….Parlamentul Romaniei ?
    Dar nu pricep nici sa ma pice cineva cu ceara, cum de au tupeul sa pretinda ca ei au legitimitatea de a guverna, chiar si acum ? Sa faca, ce ? Si cu cine ? Cu cei din PDL care si-au batut joc de romani? Cu cei din PNL care isi reneaga propriul program pentru care USL a obtinut voturile romanilor si guvernarea ?
    Eu cred ca anumite caricaturi din PNL au musai nevoie de control psihiatric aprofundat.
    In primul rand, Cristina Pocora, Alina Gorghiu si menestrelul de ocazie Ludovic Orban. Acesti ,,oameni” si-au pierdut pur si simplu memoria, ca sa nu spun mai mult.

  30. Huntington plus contra Minsk 2. Strategia ruseasca “Doi in unu”

    In politica internationala, analiza de serie, spre deosebire de cea secventiala, contribuie la identificarea timpurie a scopurilor si obiectivelor geopolitice nedeclarate, inainte ca acestea sa devina realitate. Am in vedere seriile de evenimente dintr-o istorie recenta, de ordinul anilor sau deceniilor, care provin din aceeasi sursa ori care au sau pot avea o legatura intre ele. Si analizele regresive pe durate mai lungi, de ordinul secolelor, pot evidentia trenduri geopolitice, insa nu cu lejeritatea si cu autenticitatea pe care le ofera memoria evenimentelor contemporane, marturiile de istorie traita.

    Nuantarile de analize ale unor evenimente petrecute pe cadre de timp pot ajuta la efectuarea de conexiuni intre acestea, la ajungerea la radacina evolutiilor sau, dimpotriva, la prefigurarea liniei de sosire. Acest gen de abordare conduce catre rezultate asemanatoare si in cazul crizei din Ucraina, in care vom descoperi un fir rosu care a inceput sa se desfasoare cu mult timp in urma. Sensul si finalitatea actiunilor Vestului in Est sunt ascunse cu multa grija chiar sub perdeaua criticii istorismului.

    Declaratia lui Piotr Porosenko de saptamana trecuta, de la conferinta internationala de la Kiev in sprijinul Ucrainei, potrivit careia războiul ar fi o amenintare reala, gata sa izbucneasca in orice moment, arunca o lumina tulbure asupra intentiilor privind acordul de pace din februarie, de la Minsk. Alimentarea tensiunilor prin declaratii si pregatiri de razboi, utilizarea de instructori americani in misiuni ofensive, aeropurtate, chemarea de trupe de mentinere a pacii etc., nu servesc coexistentei pasnice, ci obiectivului geopolitic de a sterge identitatea populatiei din Estul si Sudul Ucrainei si de a-i impune cu forta o identitate straina, ca limba, cultura si civilizatie. Reconcilierea celor doua culturi, sisteme si moduri de viata diferite din Ucraina nu se poate face decat prin dialog si intelegere. Distantarea Kievului de mijloacele democratice sugereaza ca va incerca sa mentina controlul asupra Donbassului prin recursul la mijloace violente.

    Alte declaratii din partea SUA, a NATO si a unor tari estice din UE atribuie determinarii Rusiei de a nu-si abandona deznationalizarii compatriotii din Ucraina o nota de politica externa agresiva, care ar avea ca tinte viitoare tarile baltice si Transnistria. Propaganda occidentala se tureaza pe doua tipuri de mesaje, livrate in tandem, pe stimularea fricii fata de Rusia, pe de o parte, si pe asigurarea ca Europa de Est va fi aparata de catre Vest, de cealalta parte.

    Intriga de conflictualizare este veche si cu repetitie, a functionat in deceniul razboaielor americane din Orientul Mijlociu, cu consecinte dezastruoase pentru civilizatiile araba si islamica. In orice regiune geopolitica exista state pilon, cu regimuri conservatoare, pe care se sprijina stabilitatea intregii regiuni. Cand pilonii statali sau de regim ai unei regiuni sunt distrusi, se prabuseste stabilitatea intregii regiuni. Dramele irakiana, afgana, libiana si partial siriana sustin ideea statelor pilon, pe care se sprijina stabilitatea unei regiuni. Nu intamplator primul obiectiv al invaziilor intr-o regiune este distrugerea statelor pilon, care deschide calea subjugarii intregii regiuni. Criza ucraineana este doar o alta tinta sau un cap de pod in vecinatatea apropiata a Rusiei.

    Crizele araba si slava au validat importanta strategica a statelor pilon pentru stabilitatea regionala. Prin prisma consecintelor regionale si globale ale asa-ziselor razboaie preventive sau revolutii primavaratice ori de maidan, problema regimului politic ne este dezvaluita, azi, ca fiind secundara in raport cu stabilitatea regionala. Pe de alta parte, ne apare la fel de limpede ca exportul de “democratie” este de fapt o incalcare a liniei rosii privind respectarea alteritatii, a dreptului la diferenta, care, atunci cand se intampla, transforma democratia in opusul ei.

    O a doua lectie ar fi ca orice regiune este un ansamblu de state comunicante, in care o instabilitate a unei parti se transmite tuturor partilor. Razboiul poate sa nu te intereseze, ca cetatean sau ca stat, dar el este interesat de tine. A se vedea cum statul roman se intereseaza de chemarea ta la razboi, cum Romania a fost trecuta pe lista aliatilor de razboi de catre Kiev sau cum NATO a inclus-o ca baza de prima linie in planurile sale de razboi. De aici, o a treia lectie, care asteapta sa fie invatata si internalizata in mentalul popoarelor dintr-o regiune, care se refera la solidaritatea regionala. Nu trebuie uitat ca pentru a deveni operationala, orice intentie de razboi, cu atat mai mult cand vine de la mare distanta, are nevoie de state prelungitoare. In astfel de cazuri, un stat comunicant are de ales intre a fi solidar cu statele pilon si a deveni un stat prelungitor.

    Firul rosu al planurilor de colonizare si de dominatie globala are o origine si o desfasurare milenariste, reunind in textura sa ideile pernicioase ale superioritatii rasiale si etnice. Nu trebuie sa ezitam sa punem la colt rasismul autentic, pe care il vom descoperi si il vom numi fara greseala dupa criteriul naturii mijloacelor folosite. Acuzatiile de rasism sunt frecvente, in democratie cuvantul nu doare, insa singurele lucruri care le fondeaza sunt violenta si forta impotriva altor rase, razboiul de agresiune, care in urma cu 70-75 de ani a provocat ororile cunoscute. O forma actualizata si elaborata (1993, 1996), care reinoada acest fir, se afla in ideile lui Samuel Huntington privind pretinsul conflict al civilizatiilor, in care cea “vestica”, avand ca promotoare SUA, ar fi superioara si ar trebui sa devina universala. Altfel spus, doctrina si ideologia Huntington, desi autorul neaga ca ar fi ideologie, din dorinta de a escamota neescamotabilul substrat de interese, incearca sa legitimize sau sa relegitimeze expansiunea globala, care tinteste un al doilea “sfarsit al istoriei”, prin instapanirea unei ordini unipolare, dupa ce primul, propovaduit de Francis Fukuyama, nu s-a adeverit.

    Judecand dupa linia avansata a “frontului” de pe segmentul Marea Neagra-Marea Baltica, imaginata de Huntington, dupa care civilizatiile s-ar ‘ciocni”, avans pe care il recunoastem urmarind frontiera de Est a NATO, care informal a fost extinsa la partea de Vest a Ucrainei, planul Huntington functioneaza si este pe plus. Cea mai noua confirmare a venit din partea lui Leon Aron, guvernator Broadcasting Board of Governers, structura bipartizană din Statele Unite care coordonează toate emisiunile americane către străinătate. Intr-un interviu la Radio Europa Libera, de la sfarsitul lui aprilie, Leon Aron reafirma si repigmenteaza firul rosu al lui Huntington, cu doua nuante, ambele atacand alteritatea, dreptul de a fi diferit. Prima, reluand ideea autorului “Confruntarea civilizatiilor” potrivit careia tot ce se afla la Est de Polonia, Cehia si Tarile Baltice reprezinta o alta civilizatie, aduce in prim plan si ingroasa diferentele de traditii si de religie, pe care, altfel spus, le aduce in linia de mira. A doua nuanta care vizeaza distrugerea diferentei este pretentia de comunizare, un cuvant de care ne este sila dar care pe fond exprima acelasi primitivism politic, a valorilor unor parinti fondatori care pentru noi nu sunt parinti fondatori. Practic, se insinueaza ca formele democratice pe care le reprezinta institutiile sa fie umplute cu fond de cultura politica americana. Observam, din nou, cum in acest tip de discurs realitatea se deformeaza, interesele se escamoteaza si democratia se volatilizeaza.

    Chiar daca linia civilizatiei “vestice” a impartit Ucraina in doua, exista indicii si temeri ca planul Vestului va submina acordurile de pace de la Minsk. Am in vedere, fireste, ideologia expansiunii vestice, dupa care diferentele si frontierele dintre civilizatii ar fi pretexte si linii de bataie. Cred ca abordarea relatiilor dintre Europa de Est si Rusia ar trebui sa beneficieze de aceeasi luciditate ca a Papei Ioan Paul II, cand a criticat teoria ciocnirii, care ar putea fi provocata numai de interpretarea gresita sau manipularea in scopuri politice si ideologice a diferentele dintre islam si crestinism.

    Reincalzirea ciorbei razboiului rece si impingerea provocarilor pana aproape de limita riscurilor de securitate tin de recuzita denaturarilor si manipularilor, dar si de tehnica aprinderii, dupa cate ne putem da seama din acordul neobisnuit al NATO pentru actiuni independente ale unor tari membre, daca se simt amenintate. Statele est-europene sunt doar folosite, nimic mai mult. Semnificative pentru pozitia noastra in planurile vestice mi se par semnalele Stratfor, potrivit careia provocarea geografica pentru Romania ar fi sa ramana unita (de ce nu reunita?) si sa limiteze influenta strainilor, si ale guvernatorului pentru masinaria de propaganda americana vizand Rusia, mai sus amintit, ca Moldova ar trebui sa fie si cu Estul, si cu Vestul (adica in afara NATO, implicit a Romaniei).

    Raspunsul Rusiei, pe care l-as defini ca doi presedinti americani intr-unul rus, este de luat in seama, cel putin prin magnitudinea schimbarilor de atitudine pe care le va produce in relatiile internationale in privinta globalismului, ca nou mecanism geopolitic de colonizare, si a noului razboi rece, ca sanctiuni aplicate economiei mondiale, care sunt aducatoare de crize. Presedintele Putin si-a coagulat doctrina de politica externa pe doctrina Monroe (1823), care a proclamat anticolonialismul, si pe doctrina Truman, de ingradire, pe care o aplica noului razboi rece. Pentru apararea diferentei democratice, a tot ceea ce tine de o civilizatie specifica, Putin urmeaza calea conservatorismului, ca politica interna.

  31. @Mihaela Erika Petculescu spune : +Unioniştii au iniţiat atunci o vie agitaş în rândul populaţiei Capitalei : târgoveţii au înconjurat clădirea şi, gata să năvălească în Cameră, ameninţau zgomotos că nimeni nu va ieşi viu de acolo dacă nu este votat Cuza. În acelaşi timp, membrii breslei măcelarilor se căţăraseră pe ziduri şi-şi agitau cuţitele la ferestre. Cu siguranţă că nici un deputat din interior nu s-a simţit în acele momente „inviolabilu” !+
    Nu mai încercaţi dumneavoastră dezinformarea aceasta. Am auzit-o şi de la colegul @Doru Coarna. Dacă domneavoastră o faceţi evident din interese pro-maghiare, Doru Coarna o face din interese pro-germane. Dar amândoi încercaţi să demonstraţi de fapt ce popor primitiv şi fundamental violent sunt românii! Repet, este propagandă anti- românească obscenă ceea ce faceţi, şi singurul său „merit” ideologic este acela că-i o invenţie absolut nouă. Nici măcar anti-românismul alogenocominternist clasic nu inventase acest „argument”! Felicitări, aţi atins perfecţiunea în arta mistificării, atunci când se pune chestiunea de a fi atacate interesele româneşti naţionale fundamentale. Să reamintim că ideea centrală a romanului „Toate pânzele sus !” este « Căutarea ». Cealaltă fregată care însoţea „L’Espérance” în căutarea expediţiei Lapérouse pierdute se chema „La Recherche” (« Căutarea »). Am impresia că nava lui Radu Tudoran botezată „Speranţa” a fost îmbarcată în expediţia de căutare a spiritului Epocii Luminilor pentru români! Aventura descrisă în romanul „Toate pânzele sus !” propunea integrarea optimismului civilizator al Epocii Luminilor în cultura populară românească din cea de a doua jumătate a secolului XX. Această carte a contracarat toate documentele P.C.dR., P.M.R., şi P.C.R. ! Blamata noastră ‘nostalgie după comunism’ este nostalgia foarte reală după acel tip mirific de cultură populară construită de Radu Tudoran contra ideologiei alogeno-cominterniste ! Nu are drept echivalent real în societatea românească decât înălţătorul spirit popular care premerge Unirii de la 1859. După 24 ianuarie 1859, puterile lumii ne bănuiau de artificiul alegerii domnului Moldovei Alexandru Ioan Cuza şi pe tronul Munteniei. Nu vreau să îl laud pe Alexandru Ioan Cuza. Spun răspicat că „monstruoasa coaliţie” a fost o acţiune de o luciditate extremă a politicienilor români care a condus la Cezarismul plebiscitar. Dar spiritul acelei uniri de la 1859 este o Valoare, o sursă de putere pentru noi şi acum, izvorând din puterea populară ce era prezentă atunci! Alegerea din 24 ianuarie 1859, incontestabil forţată de mulţimea de patrioţi unionişti desemnaţi de adunările din judeţele Ţării Româneşti, şi care ajunseseră până la Bucureşti mergând pe jos, purtând o brumă de merinde în trăistuţă, dar, aşa cum am spune noi acum, într-un ‘timing’ perfect, într-o sincronizare perfectă, arată duşmanilor noştri dinlăuntru organizarea excepţională a celor care ştiau cum să iubească această naţie. Este o mărturie autentică, o poveste de foarte bună familie oltenească auzită noaptea la o „coadă la lapte” înainte de 1989, pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Chiar şi acea istorisire face încă parte din ‘ spiritul rumânesc’. Am rămas stupefiat să-l aud pe Florin Iaru spunând că Unirea de la 1859 ar fi fost făcută de cel mult douăzeci de oameni!!! În mod hotărât, poetul Florin Iaru habar n-are ce înseamnă spiritul rumânesc ! El apare acolo unde nu te aştepţi!, chiar la Nicolae Ceauşescu!

  32. Consider corecta propunerea dvs.
    As aborda un alt subiect si as dori opinia dvs. dl. Nastase. Am impresia ca se merge cu pasi marunti dar siguri , in mod „tacit” catre instaurarea monarhiei. Dece afirm acestea: 1 .recent s-a stabilit sarbatoare nationala ziua de 10 mai, 2. se vorbeste de schimbarea drapelului national pentru a se introduce un simbol, (o coroana se pare), 3. premierul spune des in ultima vreme ca PNL blocheaza modificarea Constitutiei conform celor stabilite de USL(oare dece? e simplu de inteles. PNL-istii sunt monarhisti), iar acum doua zile a aparut un sondaj de incredere in personalitati unde apare pe locul doi regele. (indoi-m-as).
    Am im presia ca se incearca sa ni se bage pe gat oarecum „inevitabilul”, adica vezi doamne, poporul doreste asa ceva….profitandu-se si de faptul ca populatia este dezamagita de prestatia fostului presedinte si de guvernarea dezastruoasa basescu-udrea-boc.
    Eu sunt republican convins, consider ca monarhia este ceva depasit si ar fi o povara din punct de vedere financiar pentru tara. Oportunistii deja de ani de zile ling clantele pe la palat si deja mi-e sila.

  33. Pare-se ca experienta in penitenciar v-a facut sa empatizati mai bine cu cei incarcerati. Totusi va suspectez ca sunteti partinitor.

  34. Paraschiv Adina
    mai 7, 2015 la 6:19 pm

    Nu mă lungesc mult la vorbă, dar monarhia este o alternativă mult mai viabilă pentru un popor ca al nostru, azi „puțin” dezorientat de tranziția fără sfârșit de la falsul comunism către neînțelesul de el capitalism. Măcar și din motiv, că un membru el familiei regale este crescut numai în spiritul reprezentării onorabile al țării sale, astfel dispărând riscul piraților bețivi și al profesorilor cu o sută de mii de case, care binevoiește să comunice numai cu străinii și diaspora (noi nu existăm pentru el). Dacă vă temeți de cheltuieli, dați-mi voie să vă risipesc temerile: nu trebuie să cheltuim mai mult decât cu Băsescu. Oricum, aceste cheltuieli se pot stabili prin lege, cum se face în țările civilizate. Nu tot ce cheltuie familia regală este plătit de stat.

    Monarhia reprezintă și o atracție turistică, iar o națiune care are un simbol respectabil și un exemplu bun de urmat, este exact ceea de ce are nevoie populația dezorientată. Cu respect.

  35. George Becali
    mai 7, 2015 la 7:25 pm

    Drepturile unui om sunt drepturi și atât. Ele trebuie respectate întocmai. Așa cum cineva are dreptul la educație gratuită, la protecție din partea forțelor de ordine publică, etc., așa și atunci, când vine ziua în care AI DREPTUL să fii liber, trebuie să fii liber. Dacă vrem să fim principiali. Altfel, să recunoaștem că suntem niște babe, care judecă trecătorii lenevind pe marginea șanțului.

  36. Mihaela Erika Petculescu

    se pare ca este cazul sa va semnalez existenta unui substantiv : deculturatie. Este ce se intampla pe la noi in modul cel mai agresiv. De vreo 25 de ani .. cel putin. Sub pretextul combaterii „nationalismului” , „extremisnului” si „sovinismului” romanesc.
    Cat despre ce se intampla in estul Malorusiei .. cum sa va zic .. cand porcu’ a iesit in strada este cam tarziu sa inchizi portita tarcului!!! Iar despre Rusia .. va recomand sa cautati Dusmanul Natural al lui Take Gura de Aur (Ionescu). Da printr-o bibiloteca …
    A mai trebuie sa va atrag atentia ca relatia germano-rusa copiaza relatiile pasionale zise dragoste cu nabadai. Dinati dragiste mare, pupat lins bot apoi dat la bot (cf prosit morda chirpicea) si dupa ceva timp din nou pupat si din nou … De de vremea lui Gorby sunt din nou in faza bot a bot „Ia libe tibea”/”Ich libliu dich” ca MS a salat nitel poalele si a aratat un pic de Siberie …

    Apropos nu ma bagati in cofa cu „rusofobii”. Ca io zic ca nu poti sa le reprosezi nimic rusilor. Asa cum nu poti reprosa nici pisicii ca a halit canaru’…insa uneori este cazul sa bagi pe careva (canaru sau pisca) intr-o colivie fiindca daca devin „miscibili” canaru devine digerabil .. A da. imi plac mult .. pisicile (Cehov ceva mai putin!)

    Si tinetim minte cuvintele stamossueti Si vis pacem i -ati Parabellum !

  37. Mihaela Erika Petculescu

    ref la la unire si macelari. Se ;pare ca nu stiti ca erau si unionisti patralmentari. Astia nu se simteau .. violabili mai ales ptr ca aculatu dicusurile ranjind in timp ce ascuteau diverse scule absolut necesare unui vot liber : unghers, stilete, cutite si altele asemenea!!!
    Da ma org dumneavta telctualii avei o logica mai ilogica saui ceva deficente la cunopstintele de baza (de ex sa ignorati ca totusi erau si deputati unionisti)

  38. Luminita Arhire
    mai 6, 2015 la 11:32 pm

    V-au răspuns cu fel și fel de variante diverși colegi, dar eu cred că secretul stă în alt termen, și anume: libertin. Tot ce decurge din sensul acestui cuvânt, pare să fie ideologia lor: ne sucim și ne culcăm cu oricine fără rușine, după care vă scuipăm pe toți cei, cărora nu le convine; mai știți aderarea la ppe, concubinajul cu pdl, adulterul față de usl și popor? Iar acum sunt înțoliți cu tunica nord-coreeanului (nu țin minte cum îl cheamă, dar știu că de curând a împușcat în public pe unii care mârâiau nemulțumiți) și s-au pieptănat ca Monica Macovei. Așa îi văd eu. De doamna Pocora râd cu lacrimi: cât de importantă se crede! Dar la răutate n-o întrece nimeni, poate colega ei prezidentă. Două viperuțe. Dumnezeu cu ele, vor avea nevoie într-o zi.

  39. Fosta basarabeanca, va impartasesc punctul de vedere. Intr-un sistem pluripartid, institutia prezidentiala nu va fi in veacul vecilor impartiala, inca nu s-a aflat nici macar o moasa nationala, ca cele comunale au disparut de mult, care sa-i taie presedintelui legatura ombilicala cu partidul de origine. In al doilea rand, alegerea prin vot a presedintelui a dovedit ca pe post poate ajunge si cine nu trebuie. A se vedea Hitler, dar nu numai. In al treilea rand, ar trebui sa ne debarasam de stereotipul imitatiei politice, care de multe ori s-a dovedit toxica. Una s-a jucat pe scena, alta in culise. Se pare ca statul dublu chiar exista. Nu chiar de la Orwell, ci cu mult mai departe. In al patrulea rand, daca monarhia, unul din pilonii unei societati stabile, a fost distrusa de catre comunism (se pare ca pilonul religiei este la rand), acum, ca am scapat de alienare (instrainare), parca decomunizarea ar insemna in primul rand revenirea la traditia institutiei monarhic. Intr-o lume cu multe riscurfi si pericole, care de obicei patrund prin portile schimbarii, conservatorismul este cea mai buna cale. Nu degeaba americanii au un partid conservator, idem britanicii. Istoria se repeat, se spune, dar, daca este adevarat, ar trebui sa facem sa se repete si lucrurile bune, ca de cele rele ne-am cam saturat.

  40. Rezultă că „zilele scăzute” în penitenciar plus „zilele adăugate” prin registraturile tribunalelor, dau cu plus pentru împricinat.
    Ai 60 de zile de scăzut, dar ai 100 de zile de așteptat hotărârea…

  41. @ Luminita Arhire, mai 6, 2015 la 11:32 pm

    Si mie mi s-a „umblat” la masina, adica la incuietoarea din partea soferului ca sa nu mai zic ca mi-a si fost lovita in parcare de cateva ori.

    Plus petrecerea cu lautari de pe bd. Timisoara din Bucuresti…..
    Plus anularea franei de mana a masinii…..efectuata intr-o parcare a unui hotel important undeva aproape de Expozitie…..

    Oricum aveam frana de picior, ce-mi mai trebuia si frana de mana….

    Andrenalina quoi…..

  42. @ fostă basarabeancă, mai 7, 2015 la 7:57 pm

    Cu ocazia calatoriilor mele prin lume, am avut ocazia sa traiesc si sa muncesc si in cateva tari care sunt conduse de monarhie.

    Nu cred ca Romania are nevoie de asa ceva…..
    Mai ales NU de o monarhie straina de poporul roman.

Lasă un răspuns