„Deputatul este inviolabilu”

FullSizeRender 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1803

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am găsit, de curând, o medalie jubiliară pentru a sărbători ziua de 24 ianuarie 1859 si pe care se mentionează „Deputatul este inviolabilu. Articolulu XX alu Conventii”. Adică nu poate fi retinut sau arestat fără autorizare parlamentară.

De ce oare o fi fost realizată această medalie? De ce oare vor fi simtit nevoia, in urmă cu 150 de ani, deputatii din Principate să mentioneze pe o medalie statutul lor de inviolabilitate? Aveti poate mai multe date?

25 de gânduri despre “„Deputatul este inviolabilu”

  1. Simplu,fiindca aia aveau ceva in cap fata de astia de la DNA si liberali,precum si citiva din mass media.

  2. Superb!
    Dar, oare, ambasadele ce vor zice?!
    Sunt foarte interesat de exprimarea, mai ales, de britanică!
    Chiar dacă nu era la rang de ambasador, trimisul englez pe pământ românesc, din vremea primei uniri, s-a poziționat atât de favorabil nouă încât și azi mai este păstrat numele său în toponimia bucureșteană.

  3. ..Un parlamentar pesedist de un rar penibil si-a retras semnatura de pe intiativa modificarii codului de procedura penala, dupa iesirea previzibila a DNA in spatiul public care denota ca aceasta institutie represiva nu-si poate desfasura anchetele fara arestari, catuse si denunturi. Adica, fara santaj si presiune psihica (a se citi tortura).
    Cred ca a venit timpul separarii apelor in PSD. Oamanii care se stiu cu musca pe caciula nu vor face niciodata cinste Parlamentului Romaniei.
    Daca tot dam salarii si pensii speciale magistratilor, eu propun sa lasam o singura institutie sa faca legi si administratie in Romania: DNA.
    Daca romanii au atata incredere in Laura Codrutza, sa o cloneze si sa o aseze incslusiv in vitrinele cu suveniruri. Dar sa fie musai comestibile, ca nu se poate trai doar cu anticoruptie. (Z)

  4. Criticos
    Asa este, cat a fost Funar primar la Cluj, nu s-a intamplat nimic. Pardon, a fost totusi ceva: s-au vopsit bancile din parcuri in culorile tricolorului. (Z)

  5. Oribila noastra presa face concurenta Mamei Omida. Fiind incapabila de analiza, imediat ce are loc un eveniment, el nu este prezentat in amanunt si comentat. Nu, se discuta ce se va intampla daca… sau daca… Titlurile la conditional-optativ ma exaspereaza: „Basescu AR PUTEA fi trimis in judecata”; „Basescu AR PUTEA fi cercetat penal”. Voi vedea vreodata titlul „Basescu ESTE condamnat”?

  6. Va consumati energia degeaba…….romanii sunt nistre trogloditi,iar trogloditilor le-a trebuit 500 de ani pentru a dispare……partial !va vor acuza de omul lui Ilici,de comunist de corupt5 ca jocul lor sa continue !

  7. Situatia este comica: NOI alegem niste oameni care sa ne reprezinte interesele in Parlament. Dupa care, tot NOI, spunem despre ei ca sunt niste nenorociti! Asta inseamna ca spunem „NOI suntem niste tampiti”. Asa o fi…

  8. Medalia a fost emisă în anul 1859, după 24 ianuarie, dată la care Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Moldovei, a fost ales şi ca domn al Valahiei.
    Textul „DEPUTATUL ESTE INVIOLABILŬ” pare a fi extras din „ARTICOLULŬ XX ALŬ CONVENŢII”. Aici ar fi necesare cateva observaţii. Convenţia la care se face referire este „Convenţia relativă la organizarea principatelor Moldovei şi Valahiei” semnată de reprezentanţii marilor puteri (Imperiul Francez, Imperiul Austriac, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei, Regatul Prusiei, Imperiul Rus, regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman) la Conferinţa de la Paris din anul 1858.
    Articolul XX al Convenţiei nu se referă însă la inviolabilitatea persoanei deputatului, ci la votarea legilor prezentate de domnitor către Adunare.
    Convenţia are însă ataşată o anexă cuprinzand 23 de „stipulaţii electorale”. Articolul XX al anexei are următoarea formă [1]: „Nici un membru al Adunării nu poate, pe timpul duratei sesiunii, să fie arestat sau urmărit în materie penală, cu excepţia cazului de flagrant delict, decat după ce Adunarea a autorizat urmărirea (judiciară).”.
    După cum se observă, textul „deputatul este inviolabil” nu apare în această formă în documentul original, fiind de fapt doar un rezumat interpretativ al acestuia.

    Bibliografie
    1. ***, Annuaire diplomatique de l’Empire Français pou l’année 1859. Paris, 1859.

  9. Pentru ca simteau nevoia unui stat de drept .
    Dupa secole de arbitrariu feudal , dupa o suta patruzeci de ani de administratie fanariota , deputatii stiau ca trebuia construit un stat care sa protejeze cetatenii :
    1 ) financiar , printr-o moneda stabila si sigura
    2 ) securitar , asigurandu-le o protectie politieneasca in fata furturilor si agresiunilor
    3 ) juridic , protejandu-i pe cetateni si pe proprietatea lor in fata capriciilor unora sau altora .
    Ce spune in editorialul sau de ieri din Le Figaro editorialistul Renaud Girard ?
    Girard spune : ” de ce resursele enorme ale RDC Congo ( Zair ) nu sunt administrate , de ce tot ce vedem construit este ce a lasat administratia belgiana ? Pentru ca investitorii institutionali nu au incredere in administratia fiului Kabila , care are toate atributele unei dictaturi pradatoare . Ajunge sa treci in minuscula Zambie vecina , contrastul fata de Zair este frapant : drumuri asfaltate si bune , campuri cultivate , scoli noi , siguranta . Cand fantascul Mugabe a alungat din Zimbabwe cultivatorii albi stabiliti in Rhodesia de cinci generatii , Zambia le-a oferit acestora imediat terenuri . Astazi , Zambia exporta peste tot produse alimentare . Nimeni nu cunoaste numele presedintelui Zambiei dar numele lui Mugabe este cunoscut la scara mondiala . Refugiatii care isi risca viata in fata coastelor italiene fug nu doar de mizeria de la ei , ci si pentru a scapa de arbitrariul conducatorilor lor ” .

  10. Domnule prim-ministru, sunteți neobosit, persuasiv și de neoprit. De multe ori îmi vine să vă somez, ca să nu mai bateți toaca pentru niște babe surde. Ce m-a oprit, vă întrebați, poate? Același lucru îl fac eu cu odraslele mele (unele de însurat), le ajut să înțeleagă lumea, repetând, uneori, aceleași lucruri, până le intră în cap; le pregătesc pentru ziua în care nu voi mai fi și nu voi putea să sun, să le amintesc de una, de alta, de obligațiile sociale, școlare, etc. Dar să faci asta mereu, în mod altruist, pentru niște adulți care nu știu în ce măsură mă respectă și mă apreciază?.. Probabil asta înseamnă să fii Om (era să zic bărbat și nu vreau să fiu misogină) de Stat.

  11. Da! dupa o scotoceala in internet.
    Trei feluri de date:
    1. Ca este o considerata o medalie foarte rara si cotata la 2500 euro.
    2. Ca, in anul 2002, BNR a realizat o proba de moneda octogonala, cu referire la deschiderea primului parlament al Romaniei, din 1862, insa avand mentionate aceleasi cuvinte. Insa probabil o pasarica i-a soptit dlui Isarescu ca ar putea fi periculos sa amintesti de inviolabilitatea deputatului roman, asa ca moneda de proba proba a ramas.
    3. Deplina lamurire (si atentie la detalii) ne-o da pagina http://romaniancoins.org/ro50lei2002_proba.html
    Continutul mi s-a parut asa de important incat am dorit sa aduc aici un print screen al paginii, in loc de link. Cu un foarte mic detaliu: printre tarile semnatare „alu Conventii” (din 1858, de la Paris) nu se afla SUA, adica Marele Licurici nu a semnat niciodata vreo ceva despre inviolabilitatea parlamentarului roman.

  12. Erau mai democrati cei care au trait in urma cu 150 de ani, este clar. Dupa 50 de ani de comunism in niciun caz nu te astepti ca generatiile care au fost formate si educate in aceasta perioada sa inteleaga adevarata valoare a acestui principiu.

  13. Cetateanu intelectual de dreapta sau tentatia autoritara, antidemocratoca & antinationala

    De pe Contributors … De data aceasta, va fi mai rau. Ponta si PSD nu mai au nimic de pierdut! semnat ca Cetatean de catre administratorul platformei Politeía (fostul blog Theophylepoliteia).

    PSD si Ponta sunt cu spatele la zid si nu mai au ce pierde, de aceea nu se vor opri. Spre deosebire de contextul politic din Martea Neagra din 2013, de data aceasta situatia pare se lucreze in favoarea lor.
    […………………………….]

    Societatea romaneasca are putine arme de aparare si ele trebuie utilizate la capacitate maxima:

    sprijinul masiv al opiniei publice pentru DNA trebuie fructificat. Dincolo de ce urla politicienii cu musca pe caciula, DNA deocamdata face arestari. Nu este suficient, insa in Romania e necesar ca politicienii sa defileze in catuse in fata camerelor TV. Judecatorul le va da drumul daca nu exista probe temeinice, insa catusele sunt dovada vizibila ca politicienii au de ce sa le fie frica. Fara catuse la vedere, populatia recade in atitudinea fatalista (“nu se poate face nimic!”) si dezarmeaza in fata penalilor.

    In CSM exista inca membri reformisti. Acestia trebuie sensibilizati sa ia pozitie publica si sa convinga CSM-ul sa nu stea sa se uite pasiv la ceea ce se intimpla.

    Mai are careva nelamuriri la ce foloseste denuntarea iminitatii parlamanetare ? De ce se cere si se parctica cu voluptate „retinerea” (sub lacat) si resparea „preventiva” care nu previne nimic?! (Insa in cazurile de mare violenta mai ales cand sunt implicate grupuri de indivizi violenti care bat si distrug la intamplare si care in mod normal vor mai da o palma si un pumn ca „avertisment” pentu martori .. canci arestare preventiva!)
    Este vorba ca politicenilor sa le fie frica (deci sa voteasca cum trebuie ptr mai multi bani la Fondul Propretatea sa se indestuleze Singer Hoitaru’ si sa voteasca bine si ptr Rosoa Montana a acelusi Hoitar) si sa nu miste in front. Frontu’ cui?!
    A .. si cu ocazia asta va intra in ca[pul populatiei ca „aia” este penali.

    A ca pe urma judecatorul le va da drumul .. INCA le va da drumu. Ca pe urma vor fi denuntai vindictie publice si judecatorii care zic ca probele nu ar fi chiar probe!!

    Ambasadele occidentale trebuie sensibilizate prin mesaje, petitii, scrisori. Multe lucruri aparent de nerezolvat oficial se rezolva usor neoficial.

    Ponta trebuie bagat in corzi la nivel mediatic intrucat e seful PSD. Nu conteaza ca e sef al Guvernului, e sef al PSD si asta inseamna ca el trebuie dezbracat in fata ambasadelor occidentale si a UE de binecunoscuta-i duplicitate.

    La naiba cu ce voteaza un bizon ca mine! Si o majoritate de bizoni! Conteaza ce zic „ambasadele”. Mai o bursa, mai un grant si uite asa cocietatea civila si „ambasadele” baga in ma-sa democratia mioritica. Si natiunea romana…

    Presedintele Iohannis trebuie scos din mutenia si inactiunea de tip “Primar din Sibiu, ajuns la Cotroceni din greseala“. O actiune ca cea pregatita de PSD nu se respinge doar o data, legal, prin retrimiterea legii in Parlament, ci trebuie combatuta inca din stadiul incipient, apoi trebuie pusi cei mai buni juristi ai Administratiei prezidentiale sa gaseasca argumente cu care Presedintele sa atace legea la CCR.

    Klaus Iihannis nu a fost votat ca sa satisfaca ambitiile Primei Doamne, ci ca sa slujeasca interesele cetatenilor si sa apere Constitutia!

    Care cetateni? Sigur aia care nu au citit Constitutia!! Ci cetateni care isi inchiouie ca avem nu numai o republica prezidentiala ..ci si una in care Procuratura este cam ce era Pontius Polat la Ierusalim ..

    Presedinta Inaltei Curti si Procurorul General trebuie sa se exprime public cu privire la modul in care proiecte de lege ca cel depus de PSD afecteaza buna functionare a Justitiei. Legislatorul nu poate legifera orice, el trebuie sa legifereze in consonanta cu Constitutia si sa nu afecteze misiunea cu care procurorii au fost insarcinati de Constitutie (art. 131, alin 1). DNA deja a luat pozitie oficiala.

    În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”.

    Observati magaria : „Cetateanul” Politeía (in latina Res Publica) viseaza ca ar fi „contitutional” sa puna margini capacitatii parlamentare de legiferare altele decat cele dela art 152 (caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuiri) si citeaza art. 131, alin 1 intr-un scop deformat. Caci ce cere „Cetateanul” inseamna de fapt ca :
    – incalca ordinea de drept cerand un drept de cenzura procuratorial asurpa Parlamentului care drept ar infrange cele statuate in art 61 (1)( Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării)
    – vizeaza restrangerea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Alea privind libertatea – adica sa nu fii pus in catuse si arestat ptr ca asa crede unu si latu fie el si porcutotr scolit la Cluj!(sarut mana si sczue Criticos insa zau asa tare ma mir de cum se fac studiile de drept la Cluj !!! Ma rog influenta central europeana da nu stiam ca Adolf si Kafka sunt surse dotcrinare!!). Nu de alta dar daca un politician de notorietate (care are gasca, bani, „gat” si ce mai vreti) poa fi saltat si „uitat” apai unu ca mine .. ce sanse mai are?! Sa nu-mi ziceti ca numa necinstitii … ca au mai fost unii saltati din EROARE!!! Si daca se incapaneaza procuroru sa te declare vinovat .. naspa!

    D’aia va zic voua – intelctualu’ roman are buba la cap!!

  14. Aşa cum observa academicianul francez Jean Guitton (1901-1999), filosofia lui Fichte este principalul factor conceptual care duce la creşterea Germaniei după anul 1806.

  15. Iresponsabila Mediafax , prin foaia ei virtuala Gandul ,publica o harta a Romaniei in care judetele Covasna , Harghita si partea de sud -est a judetului Mures ( orasul Targu Mures impreuna cu Balauseri , Acatari , valea Nirajului spre Sovata ) apar sub o forma unitara in culorile drapelului maghiar …
    Aceeasi ( imaturi ? repetenti de la scoli ajutatoare ? ) ne dau titluri bune pentru cei ce stau in adaposturi in timp ce rachetele Grad ruse cad pe casele lor – citez ” cat de gata este Putin sa declanseze un nou razboi mondial ? ” ; ” amenintare rusa fara precedent la adresa Romaniei ” , avem si actualitate politica interna , si mondena ” atac la rupere la Ponta ” , ” o femeie din Nebraska da in judecata toti homosexualii de pe Planeta ” etc .
    Ce rost , ce folos aduce acest trust de presa , condus aparent de tenebrosul Sarbu , intunecatul care se Lauda ca ar fi castigat banii pentru inceput vanzand ilegal filmul cu executia Ceausestilor ( stim bineinteles ca Sarbu , la fel ca revista 22 , GDS , Gabriel Andreescu , Paul Cornea , Liiceanu , Smaranda Enache etc si altii sunt dirijati si finantati din alte surse decat cele spuse de ei ) …

  16. Inviolabila este numa GODZILUTZA!!!!
    Godzila presedinte!!
    Ca stiti vuziunea suhastrului – dintai tzapul (Ctinescu), apoi lupul (in cazu nost de mare esuta la Ciresica :Basescu) si apo ar fi leul.. … da findca Kaiser nu este prea leonin o sa vam o Godzila pe post de leu!!!

  17. George Ban
    Bingo, prietene ! Exact asta vroiam sa spun atunci cand puneam la indoiala excesul steril de antibasim la A3 si RTV, fara nicio finalitate penala pentru fostul presedinte. Pur si simplu, iti vine sa-ti iei lumea in cap, auzind numai de Udrea si Basescu pe unele posturi si de Ponta si PSD pe celelalte.
    Dar pe toate, in prim plan, troneaza Laura Codrutza.
    Asta este de fapt problema romanilor…nu realizeaza ca acum pericolul nu mai este Basescu. Politicienii se cearta intre ei marind astfel forta de influentare si control a DNA, Basescu este permanent mediatizat, iar in final…tot Basescu va fi invingatorul. El a creat structurile si doar simuleaza ca se simte deranjat de ele…oricum, se vor impaca, cu siguranta. Cand te pupi pe obraz cu Lidia Stanciu, ramane o prietenie ca la fratii de cruce: adica pe viata. 😉
    Asta vrem, asta vom avea.
    Apropo, daca cineva imi va pronunta, de acum inainte, pe strada, cuvantul ,,anticoruptie”, cred ca voi vomita pe interlocutor.
    Ascult, uneori, in masina, pe acest maimutoi numit Moise Guran.
    Dupa el, nu exista decat primari, aprlamentari, ministri, conslieri, etc. corupti. Dar vrea o alternativa. Doar Yohannis este perfect, desi a avut un proces cu ANI.
    Ii propun domnului Moise Guran Solutia Suprema: JURNALISTI DIN TOATE MEDIILE, UNITI-VA. Si luati conducerea acestei tari.
    Macar vreo sase luni.
    (Z)

  18. @Doru
    mai 6, 2015 la 8:33 am
    Este de înțeles că ai nemulțumiri față de ascendenții personali, dar nu-i normal să lărgești cuprinderea.
    Ai încercat să discuți cu madam mă-ta? Fi mai înțelegător, cine știe prin ce evenimente s-a zbătut la viața ei!

  19. E o vorba romaneasca „Omul potrivit la locul potrivit”. Mie imi place ca dl. Nastase ramine neobosit in a isi urmari adevarul, fie el in stiinta, sau politica. Admir un om care lasa in urma lui firul din mosor, ca sa stii unde sa ii afli tesatura la care a lucrat o viata. As adauga insa la vorba asta romaneasca „…la timpul potrivit”. Unda temporala e importanta, pentru ca vedem cum principiile se inmoaie sau se intaresc cu timpurile. De exemplu, principiul „inviolabilitatii deputatului” din acea vreme. Din punctul meu de vedere, nu inviolabilitatea deputatului trebuie aparata, ci profesionalismul organelor de procuratura, si independenta institutiilor de drept. Daca am sti cu totii ca marja de eroare a procurorilor e extrem de mica, atunci am avea incredere ca isi fac treaba, chiar si in cazul unui deputat, sau al unui magistrat, sau a presedintelui. Daca e vorba sa discutam de cine are privilegii in fata justitiei, atunci chiar nu ar trebui sa discutam doar de deputati sau senatori, ci de toate categoriile privilegiate de lege.

    Cealalta chestiune despre independenta justitiei e foarte complexa. Dupa cum vedem, in Romania ea este inca manipulata politic si de catre servicii. Basescu si-a vinat inamicii politici asmutind justitia „libera” asupra lor, in timp ce isi apara gasca, cu ajutorul unor parti din justitie (complete de judecata alese special pentru ca sa condamne, ex. dl Nastase), si tot a unei parti din servicii, de el numiti. Cind parlamentarii stiu ca ei sunt vinati politic, atunci de ce sa nu aibe un „layer” care sa nu ii ofere imediat ofranda in batalia dintre dusmanii politici?

  20. Dacă principiul ăsta era și la 1800, înseamnă că are o noimă, nu e un moft.
    Dacă principiul ăsta există și în constituțiile actuale ale altor țări democratice, înseamnă că nu e o prostie, nu e un „scut”, cum afirmă „deștepții” din cea mai mare parte a mediei.
    Anul trecut, „DNA”-ul italian i-a cerut Parlamentului să aprobe arestarea unui parlamentar acuzat de el, de „DNA”, de delapidare, iar Parlamentul Italian a răspuns:
    Vom analiza cererea și, dacă e legitimă, o vom aproba, dacă nu e, nu o vom aproba.

Lasă un răspuns