Centrul de cercetare/Fundatia Europeană Titulescu

In cadrul FET, a fost constituit un grup de cercetare, denumit Centrul de Cercetare/ Fundația Europeană Titulescu.

Anexez, comunicatul grupului de initiativă:

„Miercuri, 29 aprilie 2015, a avut loc ședința de constituire a Centrului de Cercetare al Fundației Europene Titulescu. La propunerea președintelui FET, dl. Adrian Năstase, un grup de inițiativă, format din istoricii Florian Banu, Alin Spânu și Liviu Țăranu, a prezentat proiectul unui centru de studii a cărui misiune principală constă în dezvoltarea unui solid program de cercetare istorică, ale cărui rezultate să contribuie la o mai bună înțelegere a trecutului (de către specialiști și publicul larg). Totodată, Centrul își propune să atragă în zona de cercetare studenți din anii terminali ai facultăților cu profil socio-uman, care să abordeze în studiile lor teme fundamentale de istorie și politică externă.

Activitatea Centrului se va desfășura pe două direcții:

  1. Organizarea de evenimente academice (mese rotunde, dezbateri, lansări de carte) la care să participe specialiști de marcă (istorici, diplomați, analiști etc.)

și

  1. Elaborarea și publicarea de studii și volume de documente referitoare la politica externă și situația internă a României (1877-1989): influențe și reacții la contextul european și regional, miniștrii de externe (biografii, activitate, discursuri, realizări); diplomația românească în alianțele politico-militare etc.”

Florian Banu

Alin Spânu

Liviu Țăranu

 

 

41 de gânduri despre “Centrul de cercetare/Fundatia Europeană Titulescu

  1. Iată o iniţiativă strălucită. Personal mă bucur mai ales pentru ideea atragerii tinerilor în curs de formare ca specialişti, premiză pentru realizarea unei adevărate şcoli de istorici de care e mare-mare nevoie!

  2. off topic
    ghita bizonu;
    ,,Deci cine nu respecta drepturile minoritatilor?
    Sau mai precis – in afara de Romania cine mai da atarea drepturi?”

    Stimate coleg, ,,a da” nu se confunda cu ,,a respecta”.
    Drepturile minoritatilor sunt impuse de/prin actualul statut international al Romaniei si, intr-adevar, sunt respectate de cea mai parte a romanilor.
    Dar asta nu inseamna ca Vatra Romaneasca si apendicele sau extremisto-politicianist – PUNR, respecta drepturile minoritatilor in adevaratul sens al cuvantului. Aceste organizatii autarhice si nationalist-sovine (cel putin in declaratii si atitudine) doar tolereaza aceste drepturi, considerandu-le un dat artificial si temporar, neconform interesului national, asa cum percep aceste organizatii interesul national al Romaniei.
    Forta unei natiuni se exprima prin toleranta lucida si capacitate de a interfera constructiv si in avantaj reciproc cu alte civilizatii, fara a face rabat de la valorile nationale fundamentale: limba, cultura, religie, traditii, principii si reguli comunitare, etc.
    Ma intreb, ce ar face domnul Funar daca ar debarca la Alba Iulia un OZN ? Ar veni cu o esarfa alba, sau cu un Kalashnikov ?
    (Z)
    ps
    Ce face Vatra Romaneasca in contact cu realitatea ca mii de hectare de teren , munti si paduri sunt instrainate, in fiecare zi, din teritoriul Transilvaniei si Banatului ?

  3. Perfect!
    Iată și o idee interesantă de abordat!
    http://www.agerpres.ro/externe/2015/05/05/angela-merkel-sustine-cooperarea-spionajului-german-cu-nsa-08-49-07
    Aceasta să fie motivul pentru care socialiștii francezi n-au reușit să-și realizeze ideile lansate încă din 2010, pentru alegerile din 2012 ?!?
    Lui DSK i s-a înscenat tâmpenia cu menajera hotelului și atrebuit să fie înlocuit, chiar dacă s-a dovedit că a fost o făcătură.
    Fr.Hollande nu a reușit să obțină sprijinul lui Obama, deși, teoretic, partidele lor au ideologie similară. Nu m-ar mira să se dovedească că a fost o intoxicare făcută de popularii germani, dar mai este puțină vreme ca o eventuală clarificare să mai poată ajuta cu ceva – în USA deja s-a dat startul alegerilor prezidențiale din 2016!
    Trebuie să recunosc că am căpătat convingerea că tot cooperarea BND – NSA, a generat și apariția adjunctului doamnei Clinton la București pentru a declara că s-au furat 2 mil. de voturi la referendumul pentru demiterea lui băsescu.
    Cam multe porcării au făcut popularii europeni, conduși de nemți!
    Nu știu dacă Franța a avut daune mari, dar știu că, prin cumpărarea și înregimentarea în PPE a două partide din România, s-a asigurat o mai facilă dominare germană – adică ce-și dorea Klaus Kinkel: Germania să câștige acest război, mai ales că-i economic!
    Da, dar cine-s campionii democrației?!
    Germania în nici un caz. Germania este campioană la ipocrizie!
    Asta este, cu siguranță, cea mai mare ironie a sorții – Germania să fie peste Franța la ipocrizie! Se căznesc încă din vremea Războiului de 100 de ani, dar au reușit!

  4. Ceea ce ma face sa cuget ca eu pentru tara asta nu am fost niciodata tanar! Cand am fost tanar, nu am fost tanar, cand am fost matur, nu am fost tanar, iar acum, cand intru in a nu stiu cata tinerete (sau post-maturitate, ca sa folosesc un termen la moda) iar nu sunt tanar! Dom’le, dar pentru batrani o sa faca tara asta ceva? Ce intrebare stupida imi pun! Of corse! Cimitire!

  5. Nestimabile ZeV

    ca cum sa dzicu tie netotzel stalinist ca cand scrii ca Drepturile minoritatilor sunt impuse de/prin actualul statut international al Romaniei te intrebi cumva daca numa Romaniei sau sunt nitel mai universale ?
    Adica ptr putina ta minte ia zi numa in Romania sunt minoritati?! Adicatelea de ce aia Bartki nu a avut conditiile de a invata ungureste ca lumea?!Numa ptr ca traia in Austria?
    Sau extinzand – minoritatea germana. Mai exista in Romania .. unde a avut tot dreptul al scoli si educatie germana. Cumva in Ungaria se pitea invata in lb germana ca in Romania? Dar in .. Cehoslovacia? Polonia?! Auz?!!
    Dar minoritatile romanofone au drepturi impuse prin dracu stie ce internationale ?! Daca nu de nu?!
    Numai Romania are obligatii?!
    Si ca zici de Vatra .. ia zi ai auzit de Jobicl? De cestia aia cu 64 de comitate?!

    Iar in ce privestre porcaria ce restituirile catre urmasii optantilor .. pai deh judecatiorii aia gandesc ca tine.. ca daca am lua exemplul unguresc cei ca tine ar guita pe tioate drumirile cerand cele mai adracului presiuni asupra Romaniei…

    Cat despre OZN la Alba – cred ca dintai aia de la Deveslu i-ar trimite un interceptor!!!

    Si sa nu uitam, – ia zic ce drepturi ale minoritatilor nu res[pectam? Cu aplicatue si la guvernu Ponta tu …

  6. A da

    Aţi avut încredere în Victor Ponta vreodată?
    Nu. Nu am avut şi vă pot spune că l-am desemnat în mai pentru că era liderul USL, care oricum dobândise majoritate în Parlament, deci nu aveam ce să fac. Era clar că PDL pierduse majoritatea şi să fac ce făcusem în 2009, două-trei numiri, când ţara abia ieşea din criză, mi se părea prea mult. Am spus să dăm Opoziţiei funcţia de premier. Mulţi spun că eu l-am numit pe Ponta. Frate, voi i-aţi dat 68% din voturi!

    Citeste mai mult: adev.ro/nntewc

    si mai imi zic unii ca strainii ca pactu’ nu ca Caobitacu este cam Tontelu si nu prea intelege cum este cestia cu alegerile parlamentare …..l-am desemnat în mai pentru că era liderul USL, dobândise majoritate în Parlament

  7. Felicitări! Doresc și eu să devin membru al Centrului de cercetare al fundației.

  8. @ Ghita Bizonu’

    Afirmaţia că Vatra Românească a conlucrat iniţial cu PUNR nu implică vreun raport cronologic : care dintre organizaţii a apărut mai întâi. Ceea ce am vrut să spun este că retorica agresivă nu are şanse să-i convingă pe extremişti să renunţe la iredentismul lor, riscă însă să-i radicalizeze pe acei etnici maghiari care doresc să trăiască în pace alături de noi. Orice relaţie interumană se construieşte pe punctele comune, nu pe disensiuni, iar în acest moment, pentru o bună parte dintre români, ca şi pentru mulţi maghiari, a fi cetăţean european este mai important decât apartenenţa la un stat naţional ori altul : cetăţenia europeană oferă fiecărui individ opţiunea de a-şi căuta prosperitatea materială acolo unde doreşte.

    Cât despre rudele Dvs care nu ştiu româneşte ci doar ruseşte ( cvasi totalitatea populaţiei ukrainene este rusofonă ) şi cu siguranţă că vorbesc şi limba ukraineană, aceasta poate fi şi rezultatul unui fenomen inerent de asimilare, proces mai accentuat în zonele urbane şi mai atenuat în cele rurale, unde comunităţile sunt mai unite şi îşi păstrează tradiţiile un timp mai îndelungat. Însă Dvs îmi aduceţi un argument în favoarea poziţiei mele : nu cu Rusia avem noi probleme, ci cu Ukraina, actualul guvern de la Kiev ducând o politică sistematică de deznaţionalizare. Una dintre primele măsuri luate după venirea la putere a fost abrogarea Legii Limbilor Minorităţilor ( ceea ce a şi declanşat revolta ruşilor din est ) : dacă până acum comunităţile locale puteau aduce profesori de română/învăţători pe care să-i plătească fie din fonduri centrale, fie proprii, astăzi singura limbă oficială este ukraineana, limbă în care se efectuează învăţământul în mod exclusiv. Dacă vă interesează acest subiect, puteţi lua legătura cu una dintre asociaţiile/organizaţiile româneşti din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatica şi veţi obţine ample detalii despre presiunile şi abuzurile la care este supusă minoritatea română din Ukraina vecină şi prietenă, acolo unde oamenii sunt împuşcaţi în plină stradă pentru opiniile lor.

    Nu a fost intenţia mea să dau lecţii nimănui, am arătat doar că raţionamentul meu pleacă de la fapte reale şi nu se bazează pe idei preconcepute ori propagandă mediatică. Însă istoria este ea însăşi o lecţie care ne învaţă că există întotdeauna speranţa de a schimba lucrurile în bine. Şi, până la urmă, aceasta este ceea ce ne dorim cu toţii : propăşirea României, pe plan intern şi internaţional !

  9. @ ZeV

    Mulţumesc pentru apreciere şi sprijin ! Am constatat şi eu anumite accente misogine dar le-am trecut cu vederea, că doar ne aflăm la porţile Orientului. Măcar dacă am şti să tragem foloase de pe urma poziţionării noastre geografice !

  10. Buna ideea.

    Intre noi fie vorba, acest centru trebuia facut totusi imediat dupa acel decembre trist din 1989 pentru a se prevedea viitorul destul de sumbru al Romaniei si a gasi cai de rezolvare.

    PS. Noroc ca nu mor caii cand vor cainii…..

  11. @ZeV
    !. Vatra Românească nu mai există de mult. Şi dacă ar exista în „retrocedările” de care vorbeşti n-ar putea face nimic. Ele se fac în „justiţia independentă” şi, mai ales, incultă şi leneşă. S-au retrocedat terenuri răscumpărate de statul român în aur, după 1918, şi care au ajuns în chip misterios în proprietatea celor despăgubiţi după 1940.
    2. Funar şu kalasnikov? – asta sună a prostie (eufemistic vorbind) A fost primar al Clujului două mandate şi nu s-a întâmplat nimic în afara faptului că UDMR vedea roşu când vedea culorile tricolorului românesc.
    3. Să nu mai aud predici despre toleranţă. Păcatul nostru este excesul de toleranţă. Ai fost vreodată scuipat şi gratulat cu „valah împuţit” în copilărie. Eu, da! Sfatul părintesc: „ocoleşte-i!”
    Unii ca tine fac mai mult rău decât UDMR iştii. Cel mai greaţă mi-e de predicele despre „toleranţă”. Eu am copilărit la Tg.Mureş în regiunea autonomă maghiară.

  12. @ off topic

    ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT , CALCATA IN PICIOARE , PAS CU PAS conceputa de carol al III – lea , mutu’ izdii .

    http://www.cotidianul.ro/holzindustrie-schweighofer-scandal-marca-rosia-montana-261002/
    dragute , acide si bine aplicate comentariile la articolul cu pricina .

    Da PSD-ul de ce nu zice nimic , de ce nu sare de coor in sus sa profite de asa un mega scandal ?
    Zambaretul de Ponta dorme-n bascheti ?

    CONSULTATI-VA BAIETI UNII PE ALTII CA VA LIPSESC NISTE OUA !!!
    4 CONSULTARI IN 3 LUNI , E TARE DE TOT !!!
    PAPAGALII ASTIA SE IUBESC SI NU STIU CUM SA-SI SPUNA !!!

  13. Poate vi s-a întâmplat, prieteni, ca ieşind de la filmul „Dacii” să auziţi următoarea remarcă: „Nasol că au luat bătaie dacii, că eu cu ei ţineam…”
    Aşa şi eu…în telenovela ieşeană, cu ticălosul de primar şi duduia fragilă pe care dânsul o brusca de atâţia ani prin camere de hotel, eu ţin cu ăla care ia bătaie, respectiv cu Nichita.

    Vă rog să mă credeţi că n-am urmărit faptele în dramatismul lor enorm, dar trebuie să fi fost ceva tare de tot, din moment ce este prima oară când aud că un poliţist „plimba prin faţa casei un căţel în civil”, ceea ce mi s-a părut o culme a conspirativităţii dar şi a inteligenţei reporterului de teren (femeie) care a emis propoziţia de mai sus .

    Şi-acum spectacolul:

    De cum se saltă cortina, stop-cadru pe duduia căprioară blondă şi nevinovată, care dă declaraţii pe bandă rulantă despre nenorocitul de amant ; din stânga, îndureraţi, intră în scenă, cu paşi şovăielnici, părinţii victimei, care-i plătesc fetei tratamentul ”ştresului” cu medicamente de 40 de milioane pe lună.
    Din dreapta năvălesc reporterii de teren, ştiristele, un om al legii plimbând un cocker în civil şi trei mascaţi de la DNA, târându-l pe Nichita încătuşat , periculos, sălbatic, extrem de violent, exact aşa cum îl descrie fata. Îmbulzeală… lacrimi… lătrături…căţelul o muşcă de gambă pe domnişoara Samson, deoarece, uşor confuzat din cauza ţinutei civile, el crede că Samson e numele unui alt căţel.
    Nichita primeşte 15 ani de puşcărie, într-o închisoare din America latină.
    Domnişoara Samson, demnă, cu piciorul pansat, vindecată cu ajutorul bulinelor de 1000 de parai părăseşte scena la braţul noului ei amant, un băiat de toată isprava , care i-a mărturisit că îşi doreşte 4-5 copii, între care musai un rând de gemeni.

    The end…ah, ba nu…în 2030 Nichita, proaspăt revenit în ţară, o întâlneşte întâmplător pe fosta Samson,la fel de proaspăt divorţată, din pricina geloziei exagerate a băiatului de isprăvă de odinioară.Cu lacrimi în ochi, cei doi hotărâsc să mai dea o şansă relaţiei lor…

  14. Poate reuşim să mai “dregem” câte ceva din Istoria noastră de vom înţelege că „revoluţia română” a fost Catastrofa Naţională a României. Trebuie să ne organizăm conştiinţa, aceasta e sarcina Libertăţii!

  15. Mihaela Erika Petculescu

    cu tot respectu da cand este vorba despre disparitia unor minoritari romanesti dvoastra vedeti „rezultatul unui fenomen inerent de asimilare” Insa cand este vorba desprer minoritati care in Romania nu au deznationalizate dvoastra vedeti „intoleranta” din partea romanilor.
    Despre asta este vorba nu despre gimnastica verbala pe care o practicati.

  16. SCRISOARE PRIVIND ÎNTÂRZIERI
    INADMISIBILE ÎN DEBLOCAREA DOSARELOR
    PENALE DE CĂTRE SISTEMULUI JUDICIAR (IX)

    DOMNULUI KLAUS IOHANNIS
    PREŞEDINTELE ŢĂRII
    DOMNEI LIVIA STANCIU
    PREŞEDINTE AL ICCJ
    DOMNULUI TIBERIU NITU
    PROCUROR GENERAL AL ROMÂNEI
    DOAMNEI LAURA CODRUŢA KOVESI
    DIRECTOR AL DNA

    „PENTRU REABILITAREA SISTEMULUI JUDICIAR”

    URGENŢA URGENŢELOR
    Intervenţiile acuzatoare – în ultimile săptămâni – ale cetăţeanului Traian Băsescu – la adresa doamnei Livia Stanciu, a domnei Laurei Codruţa Kovesi şi a domnului Tiberiu Niţu – reprezintă argumente suplimentare – pentru deblocarea imediată a zecilor de dosare cu caracter penal în care învinuit este domnul Traian Băsescu şi care au stat îngropate – în mod total nejustificat – în decurs de zece ani.
    Prin deschiderea proceselor penale să i se dovedească cetăţeanului Traian Băsescu faptul că prevederea din Constituţie (articolul 16, alin.2) – „Nimeni nu este mai presus de lege” – devine o relitate şi pentru domnia sa.
    Să i se explice că SUPERIMUNITATEA NECONSTITUŢIONALĂ – ce i s-a asigurat timp de zece ani – a luat sfârşit.
    Să i se probeze că în această ţară există procurori cinstiţi şi judecători cinstiţi care vor să facă dreptate, conform Constituţiei şi legilor ţării.
    DEBLOCAREA dosarelor penale în care este invinuit cetăţeanul Traian Băsescu – va constitui UN PAS SUBSTANŢIAL – pentru REABILITAREA SISTEMULUI JUDICIAR din România.
    Milioanele de cetăţeni care trăiesc din muncă – vor saluta acest PAS.
    Noi, cei din societatea civilă, am transmis la data de 15 ianuarie 2014 – Parlamentului şi tuturor autorităţilor LISTA dosarelor cu caracter penal în care domnul Traian Băsescu – este învinuit.
    La data de 19 iunie 2014, am transmis din nou tuturor autorităţilor această LISTĂ.
    Reproducem în continuare conţinutul LISTEI din 19 iunie 2014, cu speranţa că factorii decidenţi din sistemul judiciar – nu vor mai da dovada de neglijenţă în serviciu, ca în decursul celor zece ani de regim Băsescu.
    „Domnul Traian Băsescu să ia act de aceste dosare cu caracter penal care vor avea parte de procese penale şi să-şi pregătească din timp APĂRAREA, conform regulilor dintr-un stat de drept.
    POZIŢIA NOASTRĂ. Pentru respectarea regulilor statului de drept – cerem să nu se procedeze la ARESTAREA PREVENTIVĂ (cum s-a procedat în mod abuziv şi ilegal în anii regimului băsist). Să i se dea posibilitatea să se apere ÎN STARE DE LIBERTATE.
    Enumerăm aici dosarele cu caracter penal pentru care trebuie să înceapă procesele:
    I. Dosarul „Flota”. Cu pierderi de 324 milioane de dolari pentru poporul român. În acest dosar trimis Justiţiei – domnul Băsescu avea calitatea de INCULPAT, alături de alte 80 de persoane inculpate.
    II. Dosarul „Casa din Mihăileanu”. O hoţie directă cu o casă luată din avuţia de stat – în valoare de o jumătate de milion de euro (peste 300 m.p.).
    III. Dosarul „Cumpărarea şi vânzarea unui teren în zona Privighetorilor. Corupţie şi spălare de bani, cu implicarea unui asfaltator.”
    IV. Dosarul „Casa din zona Băneasa, în valoare de peste un milion de euro pentru fiica cea mare – Ioana, în rezidenţa Popoviciu, pentru care nu s-a justificat provenienţa banilor”.
    V. Dosarul „Fraude electorale şi băneşti pentru promovarea fiicei mici – Elena (zisă EBA), ca europarlamentar (cu un câştig lunar de peste 7000 euro). Frauda electorală prin alocarea de către PDL de voturi pe liste separate – ca „independent” (hoţie electorală excepţională) şi sprijinirea cu bani publici a acţiunii electorale de către miniştrii PDL: M. Ridzi şi E. Udrea. Calităţile EBA: specialistă în „modeling”.
    VI. Dosarul „Ştergerea pierderii de peste un milion de dolari”, pierderi imputate domnului Băsescu în cazul proiectării inutile pentru investiţia de la podul Basarab. Recompensarea juristului salvator (de la Curtea de Conturi) – cu promovarea ca judecător la Curtea Constituţională (un „fost Ceauşescu”). Corupţie politică.
    VII. Dosarul „Complicitate la cauza penală Puiu Popoviciu din zona Băneasa – cu cele 250 ha de pământ luate nelegal de la stat” – prin (1) intervenţie publică în justiţie (la televiziune) în favoarea „miliardarului” care fusese arestat; (2) prin sprijinul acordat de Primărie – declarând zona „defavorizată” şi alocând – fonduri publice pentru utilităţi; (3) şi primirea „recunoştinţei” cu alocarea unui apartament (de peste 400 m.p.) pentru fiica cea mare, pentru care nu s-a putut justifica provenienţa banilor”.
    VIII. Dosarul „Complicitate la cauza penală Constanda – privind distrugerea spaţiului verde în Parcul Bordei şi înstrăinarea terenului, cu pierderi de fonduri pentru Primăria Capitalei.”
    IX. Dosarul „Implicare în cauza ALRO – cu vânzare la preţuri foarte scăzute de energie, cu pierderi de sute de milioane de euro la Hidroelectrica (constatate de misiunea FMI), la care au participat şi consilierii prezidenţiali Th. Stolojan şi E. Udrea.”
    X. Dosarul „Colierul de aur atârnat la gâtul doamnei Băsescu de un interlop”, în cele din urmă, condamnat. Nu se ştie dacă a fost returnat donatorului. Înrudirea cu interlopul cu ajutorul fratelui de la Constanţa.
    XI. Dosarul „Incendierea vaselor în portul Rouen (Franţa), cu pierderi de peste 12 milioane dolari.”
    XII. Dosarul „Implicare în afacerile cu armament şi transportul pe teritoriul românesc – ale teroristului Bout – condamnat în SUA.”
    XIII. Dosarul „Răpirea celor trei ziarişti în Irak, cu acuzaţii de fraude din bani publici destinaţi despăgubirii răpitorilor şi cu blocarea nejustificată şi abuzivă pe 50 de ani – a dosarului.”
    XIV. Dosarul „Fuga teroristului Hayssam, făcut scăpat de regimul băsist, cu aprobarea Preşedintelui ţării.”
    XV. Dosarul „Acte de violenţă fizică. Lovirea unui copil în campania electorală”, care se adaugă la alte dosare (cu lovirea unui buticar, după declaraţiile Elena Udrea şi a unui avocat la Neptun).
    NOTĂ SPECIALĂ. În documentarea privind aceste dosare se pot folosi și analizele publicate în presă de mai mulți ziariști de investigație și cărțile publicate – “Adevărata față a lui Traian Băsescu” – a istoricului Marian Oprea și “Prădarea României” – a procurorului Ciprian Nastasiu și scriitorului Victor Gaetan.
    *
    * *
    ALTE DOSARE
    – Dosarul cel mai proaspăt „Afacerea prezidenţială privind dobândirea unei moşii de 290 ha. Abuzuri şi ilegalităţi.”
    *
    * *
    – Dosarul de turnător la Securitate al domnului Băsescu. Acte oficiale doveditoare au fost făcute publice, sub semnătura a trei generali. Domnia sa îl condamnă public, în mod repetat pe „Turnătorul Felix”. Rămâne întrebarea: atunci, cum se justifică prezenţa ca Preşedinte al ţării a turnătorului dovedit Băsescu?
    *
    * *
    Dosarul „Defăimarea ţării şi a naţiunii”, prin încălcarea articolului 30, alineatul 7 din Constituție – care interzice asemenea fapte.
    Defăimarea s-a făcut prin dezinformarea la Comisia Europeană şi la Cancelariile occidentale:
    a) că s-ar fi dat o „lovitură de stat”, contrar documentelor Curţii Constituţionale, care constată că „schimbările” şi „suspendarea” au fost constituţionale.
    b) că s-ar fi făcut fraude de milioane de voturi la Referendumul Naţional, din 29 iulie 2012, ceea ce a fost o minciună grosolană şi condamnabilă.
    Poporul român a sancţionat aceste defăimări şi dezinformări – prin voturile date la alegerile parlamentare.
    *
    * *
    Dosarul „Lăcomia fără limite.” Folosirea abuzivă a fostelor case de odihnă din perioada Ceauşescu (inclusiv casa Dante de peste 1.000 m.p., unde s-au făcut cheltuieli importante de milioane de lei).
    *
    * *
    Dosarele „Actele de acuzare politică a regimului Băsescu în legătură cu:
    A. Enormele dezechilibre macroeconomice în 8 ani de guvernare băsistă, reflectate în deficitele balanţei comerciale externe şi în deficitele bugetare cumulate, care au provocat creşterea de câteva ori a datoriei externe, însumând astfel o datorie externă gigantică de peste 100 miliarde de euro (de zece ori mai mare decât vârful datoriei în regimul trecut) şi o datorie suverană de peste 220 miliarde de lei.
    Recuperarea acestor dezechilibre şi datorii – va necesita foarte mulţi ani – chiar decenii, creând vulnerabilităţi periculoase pentru stabilitatea economică a României.
    B. Între cauzele majore – se află aplicarea politicilor de jefuire și risipire a banilor publici, concretizate în cei 8 ani de regim băsist – în zeci și zeci de miliarde de euro pierdute de la bugetul de stat (prin evaziune fiscală şi contrabandă pierderi de 90-120 de miliarde de euro; zeci de miliarde de euro de fonduri europene gratuite – neabsorbite din neglijenţa guvernaţilor portocalii; zeci de miliarde de euro pierdute prin „cota unică” de impozitare; multe miliarde de euro risipite în anii crizei pe cheltuieli neproductive şi neraţionale).
    Noi, cei din societatea civilă, am transmis autorităţilor mai multe studii şi analize asupra acestor dezechilibre macroeconomice şi pierderi, care reprezintă o moştenire catastrofală a regimului Băsescu.
    Datele privind sutele şi sutele de miliarde de lei privind dezechilibrele macroeconomice şi pierderile din banii publici în evoluţiile de mai sus – au fost transmise autorităţilor în scrisorile noastre din 2 februarie 2015 (Scrisoarea a II-a), din 23 martie 2015 (Scrisoarea a V-a) şi din 3 aprilie 2015 (Scrisoarea a VI-a)
    *
    * *
    Ultimul dosar aflat în dezbatere publică. Relațiile familiei Băsescu (Mircea Băsescu) cu un clan interlop, care i-ar fi dat spagă (600.000 euro) pentru intervenția în justiție în favoarea interlopului Bercea Mondial (Anghel Sandu).
    *
    * *
    La cele de mai sus se adaugă complicităţile la fraudele din afacerea Microsoft, din afacerea EADS şi din Retrocedările ilegale la ANRP – şi milioanele de euro din acestea care au susţinut campaniile electorale ale PDL şi ale domnului Traian Băsescu.
    *
    * *
    Vă informăm – că peste treizeci de zile vom începe dezbaterea publică pe tema „Reforma radicală a sistemului judiciar în România”
    5 mai 2015
    Grupul de iniţiativă „Reînnoirea”
    Florea Dumitrescu
    Gheorghe Stroe
    Cristian Apostol

  17. Din gândirea francezului Antoine Augustin Cournot (1801-1877), filosofia modernă reţine mai ales ideile de hazard, de probabilitate, de contingenţă. El are deasemeni afirmaţia că din “rege al Creaţiei, omul a devenit concesionarul planetei.”

  18. Excelenta initiativa .
    Sa iesim din scoala de Istorie basista a anilor 2007 – 2015 cu Lucian Boia , Ion Cristoiu , Alex Stoenescu si Grigore Cartianu corifei .
    Imi este dor de un Dan Berindei , de un Ion Scurtu , sa nu mai vorbesc de Cristian Popisteanu .
    Doar ca ultimii nu plac deloc celor ce-i dirijeaza din spate pe sefii partidelor de dreapta din anii 1990 – 2000 – 2010 , cei ce decreteaza ce trebuie propus spre vanzare in librarii , ce invitati , cu ce discurs ( Boia : ” Stefan cel Mare nu stia ce inseamna roman ” la Telejurnalul TVR ) trebuie sa vina pe platourile de televiziune , ce fraze gaunoase , construite de intelectualii din birourile serviciilor tarilor vecine , trebuie sa recite in presa finantata de aceleasi servicii , auto-numita ” elitista ” si ” intelectuala ” cei ce promoveaza gandirea unica si se ocupa activ cu demascarea legionarilor , la putere in Romania mai putin de 4 luni , septembrie 1940 – ianuarie 1941 , si acelea impartite cu Antonescu .
    Sa ne intoarcem la David Prodan , Dan Berindei , Florin Constantiniu , Ion Scurtu , Cristian Popisteanu .
    PS – pagina Facebook din 5 mai a titularului postului de prim ministru al zisului PNL , distinsul Predoiu ” …. actiunea parsiva a lui Ponta impotriva Justitiei . Auzi , Victore ? Auzi , Ghiveciu ? … samd – infiorator – iar PNL il numeste fara sa clipeasca pe acest ostrogot imbecil pentru postul de prim ministru !
    PS – Ponta nu este bun ?
    Dar face lucruri pe care nimeni nu le spera – prelungirea Metroului , crestere economica , reluarea autostrazii Transilvania , numirea unui constructor pentru prima autostrada a Moldovei – centura de 30 de kilometri a Bacaului – , Securitate economica in crestere – sa-l schimb cu Alinuta Gorghiu care declara ” szeretet ” ( va iubesc ) congresistilor UDMR sau cu gentlemanul Predoiu ?

  19. „revoluţia română” a fost contrară aspiraţiei de ordine, de armonie, de bine, ce există în mod natural printre români.

  20. În aceste vremuri pline de touchscreen, pline de mașini care le fac pe toate în locul nostru, vremuri pline de viteză, sau, aș putea spune goană după orice, mă uimește dorința oamenilor de a se detașa complet de natură. Nimeni nu-și mai acoperă casa cu țiglă sau șindrilă, scările nu-s de lemn, cărările din curți nu au iarbă, sau piatră naturală, ci numai pavele artificiale; copilul nu-l scoatem la iarbă verde, ci la un teren de joacă plin de garduri și copaci artificiali unde plătim bani într-un spațiu aerisit numai de aerul condiționat; îl păzim de contactul cu orice insectă sau animal viu (poate să vadă ceva într-o cușcă de sticlă cu găuri, nu mai mult!); nimeni nu caută să mănânce o găină de casă, toți ingurgitează pulpe străvezii anormal de umflate, băuturi fabricate din picături aromate, zahăr și apă…

    Când crește odrasla, nu mai are nevoie cetățeanul de bonă: îi pune plodului o tabletă în mână și îl conectează la net: păi îl mai mișcă ceva de acolo? Mai există pericolul să caște ochii pe geam la vrăbii și să arunce pungi cu apă de la balcon în capul trecătorilor, cu riscul de a cădea? Nu!!! Fiți fără grijă! Tableta e cel mai bun paznic!
    Cred că m-am rătăcit în această lume curat întâmplător! Când mergem la mare, suntem printre puținii din hotel, care se duc să-și moaie picioarele în mare: toată lumea zace la piscină, imediat în apropierea barului, de unde numai face semn cu o unghie și e servit…

    Boala mea pentru grădină e privită cu suspiciune și mirare. Dar eu îmi văd de ale mele. În fiecare an insist să-mi îmbunătățesc colțul. Acum au înflorit lalele și narcisele. Avem culori dintre cele mai ciudate și mai rare pe toate cărările, până în livadă; în rânduri paralele cu ele, acum îmbobocește căldărușa, sau cum i se mai spune în popor, cercelul doamnei și nemțișorul în două culori. Trandafirii își iau avânt, dar mai avem puțin de așteptat. Numai când se vor scutura lalele cele roșii bătute și parfumate, cam pe atunci le vine rândul. Crinii exotici s-au adaptat, stau să îmbobocească: anul acesta pare că vor avea flori imense! Celelalte își așteaptă cuminți în solar rândul : vâzdoage pitice, flori boierești(cârciumărese), petunii, creasta cocoșului, pufuleții, gura leului, frumoasa mării, lobelia, salvia roșie, urzicuța colorată… La momentul potrivit le răsădesc la locul lor, în etaje și culori. Gălbenele și florile de piatră, portolacul, regina nopții, mărărițele, margaretele, crinii de vară cu floarea lor albă și pură, bună dimineața, mâna maicii domnului, iasomia, bujorii, steluțele albastre, garofițele de grădină, menta indiană, cu floarea roșie, exotică și parfumată, ele se descurcă singure pe afară, nu trebuie să le semăn. Gheorghinițele din sămânță au deja 6 frunze…

    Între timp, iată, planific colțul cu aromatice: în jurul foișorului de stuf am oregano, lămâiță și după cum urmează cele anuale: pătrunjel de frunză și de rădăcină, cimbrișor sălbatic și cimbru obișnuit, coriandru, leuștean, mărar, menta care mă invadează agresiv, și, am locul pregătit pentru busuiocul roșu, numai bun pentru salate: chiar pe margine, pentru că se spune că alungă țânțarii! Acolo stăm seara, la grătar, relaxați în fotolii de pai, poți să-ți alegi priveliștea: către flori sau grădina de legume, bei un pahar de vin rece din beci, te bucuri de puterea lui Dumnezeu: tu pui o sămânță în pământ, iar el îți umple grădina! Vântul adie ușor, busuiocul miroase, mușcatele curg din ghivece în jur, un iepure despicat pe lung, stropit cu vin și frecat cu rozmarin sfârâie pe grătar… Și când mă gândesc trist, că puteam să fiu la o terasă îmbâcsită cu fum de țigară, mese de plastic sau de inox, cu niște plante prăfuite și afumate în jur, eu stau la masa mea de brad, cu parfumul de lavandă și alte cele sub nas, copilul este în cireș, mănâncă fructe nespălate direct din copaci, greierii țârâie, broaștele mai orăcăie ocazional, un vițel din vecini își strigă timid vaca întârziată de la cireadă…

    De salată pot lua din grădină orice văd cu ochii, am de toate, le stropesc puțin cu ulei de presă și ceva oțet de vin roșu, tot de la mine din beci, pot să tai și niște caș dulce cuburele, dacă vreau…

    Prietenii mei știu unde stau.

  21. O idee minunată! Dacă nu știm cine am fost, cum ne dăm seama cine suntem și încotro ne îndreptăm? Suntem într-un gând. Cred că sunteți util acestei nații, indiferent cu ce vă ocupați, pentru că văd, nu puteți trăi decât cercetând adevărul și creând. Pentru comunitate. Lumina de la această stea va ajunge târziu, dar va ajunge într-o zi, vorba unui bard genial.

  22. Stimabilul bizon spumega ca o autentica proletara textilista de la Apaca:
    ,,…numa in Romania sunt minoritati?! ”
    Nu, nu numai in Romania sunt bizoni obraznici si sovini. Sunt si in ungurime, dar poportional mult mai putini. Oricum, acestia din urma stiu mai bine sa vorbeasca si sa scrie in romaneste.
    (Z)

  23. ps-bizonu

    Vorba colegei noastre MEP, poate propui ceva pentru minoritatile romanesti din Ucraina. Sau, pornind de la ura obsesiva fata de Rusia, preluam exemplul ucrainean de ,,toleranta” in Romania ?
    Ei ? Ce zici ? Grea dilema…
    😉

  24. Către dl. Adrian Năstase,

    Vă mulțumesc pentru că-mi oferiți posibilitatea de a deveni membru al Centrului de Cercetare al FET! Vă rog să-mi spuneți ce trebuie să fac pentru a deveni membru efectiv și care sunt responsabilitățile ce-mi revin?

  25. Intreb colegii…anumiti colegi, desigur:
    De ce Vatra Romaneasca nu mai exista (asa cum scrie cineva mai sus) ?
    I-a desfiintat cineva in mod abuziv ?
    Sau ardelenii isi pun speranta ca sashul si diaspora le vor apara cel mai bine interesele nationale ? Cel putin la fel de bine asa cum apara interesele austriecilor ?
    😉

  26. Nu vreau să mă cert cu unele persoane, dar observ multă dezinformare, făcută cu stil: subtil, aparent pașnic, părintește, împăciuitor aproape… Profesionist.

  27. In legatura cu grupul de cercetare, din cadrul Centrului de Cercetare/ Fundația Europeană Titulescu.

    Cred ca din acest grup, in afara studentilor din anii terminali, este musai sa avem lingvisti cu inclinatii de studiu catre istoria veche si foarte veche a omenirii, in principal in aria de responsabilitate a limbii/limbilor straine pe care le stapanesc.

    O curiozitate maladiva este de dorit in locul plictisului si necesitatii de a-si gasi un hobby prin participarea la acest centru.

    Accesul la bancile de date ale universitatilor straine de prestigiu este un alt factor care poate ajuta la descoperirea adevarurilor istorice, multe dintre acestea ferecate sub 7 lacate.

    Accesul la bibliotecile straine este un alt factor de luat in seama.
    Examinarea incrucisata a datelor obtinute pentru a stoarce un maxim de adevar istoric este de dorit.

    Probabil ca in timp va aparea necesitatea unei publicatii a centrului pentru a atrage cat mai multi curiosi.

    Unii spun ca lacomia este buna…. – „Greed is good”….
    Daca vreti opinia mea…. – Curiosity is…healthy…..atat pentru omul simplu cat si pentru poporul sau.

    N-am sa revin la sintagma:
    Invatati, Invatati si iar Invatati pentru ca stim cu totii cine a spus-o si mai ales cata dreptate a avut.

    PS.
    Treceti-ma si pe mine pe lista va rog, in cazul in care nu ati facut-o deja.

  28. @ Adrian Năstase
    O temă de importanţă vitală pentru noi o constituie cele două războaie balcanice din Belle Époque, războaie care au precedat prima conflagraţie mondială. România n-a participat decât la cel de al doilea război balcanic, motivul fiind acela că a resimţit extrem de dureros consecinţele primului război balcanic. Trebuie să spunem franc că minoritatea evreiască de la noi – mă refer la intelectualitatea artistică avangardistă- a luat cu totul şi cu totul în derâdere durerile absolut legitime ale autohtonilor români! Chiar şi incontestabil ilustrul Ilarie Voronca, vezi eseul său despre Urmuz ! Însă puterea mondială instigatoare a respectivei atitudini anti-româneşti a fost Rusia. Ea a mobilizat şi coordonat Serbia, Muntenegrul, Bulgaria şi Grecia, împotriva comunităţii Ullah Rum din Rumelia care număra trei milioane de valahi ! Dimitrie Cantemir îi considera la vremea lui pe aceştia ca fiind nişte români în toată legea ! Eu sînt refugiat basarabean din judeţul Soroca. Ei bine, ştiam că aveam acolo şi români epiroţi. Datorită influenţei contelui Capo d’Istria -ministrul de externe rus pe vremea poetului Alexandru Puşkin- românii epiroţi sunt privilegiaţi pentru a obţine înalte funcţii administrative în imperiul ţarist. Iar când primul ministru al Rusiei era Petru Stolâpin, un român epirot din judeţul Soroca ajunge ministru al Educaţiei în imperiul ţarist! Măsurile pe care le ia acesta în favoarea românilor din Imperiu, nu doar cei din zona Angulum, ci şi din toată Romania Orientală nord-pontică, se reflectă şi în prima parte a romanului „La Medeleni” scris de Ionel Teodoreanu. Ştiu din familia mea faptul că ţarul Nikolae al II-lea a sprijinit integral această politică realistă de întoarcere la romanitate în antica provincie imperială Romania Orientală nord-pontică pentru care s-a investit geopolitica îndrăzneaţă a împăratului Nero. Vladimir Putin va obţine oarece succes integrator in relaţiile faţă de România, numai dacă se va întoarce la această politică a ţarului Nikolae al II-lea (ceea ce eu personal nu cred că se va întâmpla).

  29. @ Luminita Arhire:

    Bun, bun detot scenariul telenovelei!

    În altă ordine de idei, media tâmpită nu știe că doi indivizi, fiecare nefiind căsătorit, nu sunt amanți, ci prieteni sau iubiți. Altfel n-ar numi-o pe d-na Samson „amantă”.
    În altă ordine de idei, DNA are în atribuții să acuze de corupție în urma căreia s-a beneficiat de sute de mii de euro, or Nichita nu e acuzat de corupție, ci de abuz în serviciu la adresa Poliției Locale care ar trebui să fie și ea acuzată că a executat ordinele ilegale ale lui Nichita.
    Dacă DNA anchetează un primar care i-a ordonat Poliției Locale să-i urmărească prietena/iubita, înseamnă că DNA a săvârșit și el un abuz.
    Dar cine acuză și cine judecă DNA-ul?

Lasă un răspuns