Miercuri incepe cursul de la Fundatie

FullSizeRender 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miercuri, incepe al doilea curs organizat de Fundatia Titulescu. Doar astăzi si mâine mai aveti posibilitatea să vă inscrieti…

 

DESCRIERE CURS

Diplomația ”vizibilă” și diplomația ”invizibilă” – politică externă, servicii de informații și securitate națională

12 prelegeri, 24 ore, 6 ore/săptămână (luni, miercuri, vineri), 17.00 – 19.00 (cu excepția datei de luni, 1 iunie 2015)

Perioada și formatul cursului: 6 mai – 5 iunie 2015

Obiectiv general:

Dobândirea unei înțelegeri aprofundate a rolului diplomației și al serviciilor de informații în promovarea și îndeplinirea obiectivelor de politică externă ale statelor, în lumea modernă și contemporană.

Cursul urmărește:

– dezvoltarea capacității cursanților de a opera cu conceptele și noțiunile fundamentale domeniului analizei politicii externe, diplomației și activităților de intelligence;

– abilitatea de a realiza analize ale evenimentelor importante din cadrul relațiilor internaționale contemporane;

– dobândirea de cunoștințe fundamentale referitoare la istoria serviciilor de informații, atât din România cât și din alte state;

– analizarea și interpretarea proceselor politice europene si internaționale;

– înțelegerea aprofundată a lumii globalizate și creșterea capacității de analiză în ceea ce privește mecanismul relațiilor internaționale în secolul XXI.

Cursul se încheie cu eliberarea unui certificat nominal de absolvire.

Program:

* Cultura de diplomație și securitate – națiune, patrie, stat

dr. Alex Mihai STOENESCU Miercuri, 6 mai 2015, 17.00 – 19.00

* Relația diplomație – servicii de informații

g-ral. Ioan POPA
Vineri, 8 mai 2015, 17.00 – 19.00

* Tendințe în doctrinele de securitate post-moderne

Alex ȘERBAN
Luni, 11 mai 2015, 17.00 – 19.00

* Războiul invizibil din spatele Războiului Rece – câtă diplomație, cât intelligence?
Lucian Ivan
Miercuri, 13 mai 2015, 17.00 – 19.00

* Rolul serviciilor de intelligence în prăbușirea regimurilor comuniste din 1989. ”Adevăruri incomode”
col. (r)Filip TEODORESCU
Vineri, 15 mai 2015, 17.00 – 19.00

* Studiu de caz: Cel de-al doilea război din Irak – diplomație, servicii de informații și decizii de politică externă
prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE
Luni, 18 mai 2015, 17.00 – 19.00

* Scandalul PRISM și dezvăluirile lui Edward Snowden – ce efecte asupra relațiilor diplomatice internaționale?
prof.univ.dr. Adrian SEVERIN
Miercuri, 20 mai 2015, 17.00 – 19.00

* Relațiile externe ale Patriarhiei Române

lector dr. George GRIGORIȚĂ Vineri, 22 mai 2015, 17.00 – 19.00

* Mass-media și rețelele de socializare – instrumente de propagandă și manipulare?
prof.univ.dr. Vasile DÂNCU
Luni, 25 mai 2015, 17.00 – 19.00

* Acorduri secrete între Marile Puteri cu impact asupra Românei

g-ral Mihail E. IONESCU Miercuri, 27 mai 2015, 17.00 – 19.00

* Studiu de caz: Aderarea României la NATO – rolul structurilor de intelligence în negocierile internaționale
prof.dr. Ioan Mircea PAȘCU
Vineri, 29 mai 2015, 17.00 – 19.00

* O nouă strategie de securitate națională pentru România – ce rol pentru diplomație și intelligence?
dr. Georgian POP
Miercuri, 3 iunie 2015, 17.00 – 19.00

Ceremonia de înmânare a certificatelor de absolvire – vineri, 5 iunie 2015, ora 17.00, în prezența președintelui Fundației Europene Titulescu, prof.univ.dr. Adrian Năstase. Absolvenții vor primi un exemplar din seria România după Malta (vol. I – X), precum și un exemplar din ediția I a Romanian-American Partnership. My Contribution, ambele semnate Adrian Năstase.

Coordonator proiect: Bianca Ciuvăț
tel: 021 222 19 83; fax: 021 222 19 82; email: cursurifet@gmail.com

3

21 de gânduri despre “Miercuri incepe cursul de la Fundatie

  1. Mortală „ilustrata” aleasă pentru prezentarea cursului!
    Mi-am amintit de o poantă a doamnei Ecaterina Oproiu: Cică niște găini ciuguleau, undeva în curtea studiourilor de la Buftea, pe o grămadă de peliculă rebutată și comentau – cartea era mai bună!
    Cam la fel este situația și în cazul, citez: „ Diplomația ”vizibilă” și diplomația ”invizibilă” ”!?!

  2. Din filmul “Călăuza” https://www.youtube.com/watch?v=dNiVFCWMrqI Scena finală cu poezia romanticului rus Fiodor Tiutcev (http://en.wikipedia.org/wiki/Fyodor_Tyutchev), recită Monkey, fiica lui Stalker. https://www.youtube.com/watch?v=cBQOaQOpkx8 Filosoful sloven Slavoj Zizek vorbeşte aici despre filmul Stalker (regizat de Andrei Tarkovski). Iată şi o traducere americănească a unei strofe din Fiodor Tiutcev, realizată de pedagogul şi filosoful John Dewey (creatorul Instrumentalismului logic) : “Who would grasp Russia with the mind?/For her no yardstick was created:/ Her soul is of a special kind,/By faith alone appreciated.”

  3. Radu Humor scrie fara nicio jena:

    ,,Cât despre „colega” MEP, acest cui al lui P.Pelea înfipt ca un păduche în acest blog, felicitările primite de ea confirmă de minune faptul că unii dintre intelectuali sunt foarte uşor de prostit !”

    Si dumneata meriti felicitari….pentru ca devoalezi cat de ,,tari” sunt masculii mioritici (in vorbe, desigur). Pana le infinge cate o donsoara o plangere la DNA..dupa care, ai zice ca sunt numai buni de paznici la harem si declara mai apoi ca n-au au auzit in viata lor de verbul ,,a infinge”.
    😉
    PS
    Chiar merita toata felicitarile aceasta stimata colega, fie si daca luam act de faptul ca o sumedenie de ,,barbati adevarati” (adica dispretuitori de ,,paduchi”) se strufoca sa o desfiinteze…. unii prin grobianism de cocalar si/sau glume deplasate demne de o crasma frecventata de suporteri roomani de fotbal, altii prin episteme si analize cohlearo-repagulare menite sa camufleze cine sunt de fapt intelectualii claustrati in propriile proiecte. Ce sa-i faci…timpul nu iarta, chiar daca ne-am dori sa fim cu totii la inaltimea (lunginea, latimea, etc) potentei lui Gheorghe Nichita.
    😉
    Apropo de asta, tocmai mi-am adus aminte: cica Ponta spune ca nu merita sa arestezei un primar pentru ca isi spioneaza amanta.
    Dar domnul Ponta ar trebui sa ia aminte cat de sever se pedepseste in America un simplu cetatean pentru hartuire sexuala.
    In cazul primarului din dulcele targ al Iesilor (probabil agent comercial mascat al produsului numit Viagra), mai avem de-a face si cu deturnarea activitatii unei institutii publice transformata in serviciu de spionaj paralel.
    Ma si mir ca a scapat, pe moment, de arest.
    Si ma mai mir ca inca este vicepresedinte al PSD.
    Prin comparatie, fostul ministru de finante, mare amator de arta, mi se pare un pericol public cu mult mai mic. Recomand concitadinelor mele din Iasi sa se imbrace decent, cam ca jurnalistele romance deplasate in Arabia Saudita. Altfel, cine stie ce pot pati daca trece primarele pe langa ele pe strada.
    (Z)

  4. http://adevarul.ro/locale/botosani/legaturile-nestiute-blaga-eliade-cioran-legionarii-ales-geniile-romaniei-camasa-verde-extremistilor-dreapta-1_5540d647cfbe376e35ae72b3/index.html Principiul raţiunii suficiente / În articolul de mai ‘nainte scrie peremptoriu : “Nae Ionescu, cel care-i forma pe intelectualii legionari” +Întreaga generaţie de intelectuali cu vederi legionare, anti-semite sau pro-fasciste, grupată în jurul grupului Criterion din care făcea parte Eliade, Noica şi Cioran, ar fi fost influenţată, conform specialiştilor, de un singur om, Nae Ionescu, „Profesorul”, ideologul legionar. Filosoful Nae Ionescu. „Dar şi el, şi Cioran, şi imbecilul de Noica, şi grasul Vulcănescu, şi atâţia alţii (Haig Acterian, M. Polihroniade) sunt victimele odiosului defunct Nae Ionescu. Dacă nu era Nae Ionescu (sau dacă nu se certa cu regele), am fi avut, astăzi, o generaţie de conducători valoroasă, între 35 şi 40 de ani. Din cauza lui, toţi au devenit reacţionari.[……] Din cauza lui Nae Ionescu, Haig Acterian şi Polihroniade au murit. Iar prostul din topor Costin Deleanu şi poetul Horia Stamatu sunt fugari în Europa (o să-i vedem în Franţa într-o bună zi), ca şi Eliade, ca şi Cioran, ca şi Amzăr”, scria Zigu Ornea în „Anii treizeci. Extrema dreaptă românească”, citând dintr-o scrisoare a lui Eugen Ionescu către Tudor Vianu. Practic, prin intermediul lui Nae Ionescu, toţi învăţăceii au luat contact cu doctrina legionară şi cu antisemitismul.+ Am mai auzit acest sofism grav şi foarte acuzator al „specialiştilor” (care-or fi oare?). Deci “Prelegerile de metafizică ale Profesorului Nae Ionescu ţinute în 1926 la Universitatea din Bucureşti, pentru a forma „Noua Dăscălime” (cea veche murise, cea mai mare parte, în hecatomba din primul război mondial) în spiritul ideologic al naţionalismului românesc, ar fi provocat naşterea Mişcării Legionare în anul 1927. Vă rog, să mi se explice şi mie frumos relaţia cauză-efect pe baza principiului raţiunii suficiente! Cer eu prea mult oare ?

  5. După Destutt de Tracy, calculul probabilităţilor este „logica bunului simţ.” Însă Augustin Cournot (http://en.wikipedia.org/wiki/Antoine_Augustin_Cournot ), format deja, ca elev de liceu, în spiritul Ideologiei primare din paradigma thermidoriană, considera că probabilităţile trebuie să descrie adecvarea conceptului la obiect. Deci probabilităţile arată şansele ca reprezentarea noastră conceptuală privind realitatea să fie conformă cu această realitate.

  6. @ ZeV
    „analize cohlearo- repagulare” ? Am nevoie de o traducere. E drept că n-am înţeles cam ce căuta Nichita şi afacerea lui amoroasă în postare (nu-i vorbă, că nici la DNA nu avea ce căuta). Să fi fost toată alambicata „analiză…” un mod de a-i declara pe unii şi alţii (între care şi pe mine) drept „expiraţi” (termen în vogă, pe care-l folosesc în încercarea mea disperată de a rămâne măcar între cei în curs de expirare).

  7. @Criticos
    Analiza onorabilului @ZeV : „altii prin episteme si analize cohlearo-repagulare menite sa camufleze cine sunt de fapt intelectualii claustrati in propriile proiecte”, care nu-i iubeşte neam pe bieţii rumâni, se referă de fapt la mine. „Analiza cohlearo-repagulară” este un termen SF, inventat de scriitorul Ivan Antipovici Efremov (alias Ioan Antipa Ifrim), şi folosit în romanul Nebuloasa din Andromeda.

  8. Sunt oameni pentru care agăţatul cu ambele mâini de numele unei personalităţi constituie un obiectiv al existenţei lor- altfel derizorie- în speranţa că astfel vor dobândi un strop de notorietate.

    L-aţi recunoscut cumva, în crochiul de mai sus, pe Cătălin Prisăcariu? Nu? Sigur că nu, cum să-l recunoaşteţi, când nu aveţi de unde dracu’ să-l cunoaşteţi…pe când oficia ăsta la un obscur post TV , existau două obstacole în calea afirmării lui publice: nimeni nu dădea doi bani pe acel post de televiziune, şi dacă vreun rătăcit se aventura totuşi cu telecomanda pe-acolo, butona rapid, de cum apărea ilustra sa figură.

    Mi-e neclar cu ce se mai ocupă nenea ăsta în prezent, dar scrie pe un blog de pe care, nu ştiu din ce considerente tainice, unele publicaţii online îi preiau , nu se ştie în ce scop, postările . Aşa am aflat şi eu ce pecerist, ce tovarăş, ce „scânteist”, ce neocomunist şi, simultan, criptocomunist ( bine, a ratat chestia cu „nord-coreeanismul”, cred că nu i-a „venit”pe moment, în focul creaţiei ) este „Adi” Năstase…

    „Cătă”, ca să mă exprim aşa , că-l văd pasionat de diminutive şi prescurtări, crede că „Adi” Năstase e un… SENECT(!!!) şi bărbos şi arogant .

    Eu cred despre „Cătă” că este un INTELECT (!!!) şi ras şi tuns şi frizat, dar , mai ales, cu un creier suficient de bine dezvoltat cât să încapă confortabil într-o coajă de sămânţă de bostan.

  9. blogideologic
    mai 4, 2015 la 1:25 pm

    Viitorul omului in spatiu este, dupa parerea mea, o perspectiva indepartata cam la distanta unei ere geologice. Deci, o utopie perfecta.
    Pur si simplu fiinta umana este incompatibila cu habitatul indelungat in afara Pamantului. Vidul cosmic este mediul ostil perfect. Vrem, dar n-avem cu ce…..n-avem materiale rezistente la impact si termoprotective la temperaturi exterioare de mii, poate zeci de mii de grade celsius, energii, tehnologie, calculatoare cu adevarat inteligente si fiabile, compensatoare inertiale, compensatoare gravitationale, campuri de protectie, gravitatie artificiala si/sau multe altele in conformitate cu legi noi ale fizicii (nedescoperite inca) , oameni mai evoluati din toate punctele de vedere.
    Fie omul se adapteaza pentru a rezista la radiatii, lipsa gravitatiei si a atmosferei, fie inventeaza o alta fizica care sa stea la baza unor medii artificiale pe care astazi nici macar nu le putem banui…ma rog, vizionarii din SF poate ca isi pot imagina. In fond, ceea ce a imaginat Jules Verne nu a fost departe de realitatea ulterioara, desi, am putea spune ca ideile sale au fost aproape la fel de conventionale ca si in ziua de azi. (Z).
    Chiar si Efremov, cu a sa nava Tantra si succesoarea sa din final (al carei nume imi scapa pe moment) nu a putut depasi o viteza apropiata de cea a luminii, nici macar cu imaginatia. Abia daca se deplasa spre steaua albastra Vega cu cca 900 milioane de km pe ora.
    Prin urmare, a ne gandi ca omul poate coloniza planeta Marte mai devreme de anul 3000-4000 dH, este o pura fantezie. Colonizare pe scara larga fara teraformare si repornirea motorului magnetic al planetei pentru protectia la radiatii, nici nu poate fi vorba. De asemeni, este necesar a se gasi o solutie pentru mentinerea apei si atmosferei in campul gravitational al planetei. Dar sunt romani care insista sa creada si sa spere ca vor fi acceptati pentru zborul spre Marte, in vederea unei asazise colonizari…atentie, doar cu bilet DUS, pentru vreo cativa umanoizi ! Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans. Si viceversa.
    Mare-i gradina acestei specii primitive (specia umana) care traieste in cloaca proprie-i imaginatii si in propriile egouri….induiosator de fragila in fata vicisitudinilor naturii terestre, fara a mai vorbi de amenintarile din spatiu.(Z)

  10. De dragul profitului sfidând cunoaşterea prudenţială (înţelepciunea) acumulată de omul simplu, compania Monsanto introduce corpul nostru – templul nostru sacrosanct adică- într-o distopie.

  11. Câte pasiuni răscolitoare stârnesc romanii din afara spațiu-timpului nostru! Adică cei din străinătate și cei din trecut. Se pare că românii de acum și de aici nu mai au decât grija asta, toate celelalte probleme sunt rezolvate! Cu invidie, felicitări!

  12. Ceea ce a frapat in scandalul sexual avand ca eroi pe Bill si Monica a fost stirea ca domnisoara a pastrat in congelator, timp de doi ani, o rochita cu o picatura de proba. Ceea ce a scos istoria de sub semnul spontanului datorat trabucului ne-bine facut si a „bagat-o pe gatul” ( ca sa citez un mare ganditor de la Murfatlar) premeditarii si, de ce nu, conspiratiei.
    In vodevilul din dulcele targ al Iesilor, care pare a avea ambitia de a apropia, simbolic, Bahluiul si Potomacul, a aparut un detaliu de aceeasi natura. Adina, frumoasa iesita din spuma lacului Ciric, are inregistrari care probeaza comportamentul anti-social al primarelui Iesilor. Si aici imi apare corul antic, compus din amintirea unui coleg de studentie, din Baia Mare (ah, abia astept sa inceapa un scandal sexual si acolo, sa vada lumea ca e plina tara de sex si sexe), al carui nume nu mi-l amintesc si care imi spunea, prin anul III, cu intelepciunea tineretii: in dragoste intotdeauna vine un moment de cumpana in care ori te iei ori de desparti. Asa inteleg ca a fost si intre rumenita Adina si bine coptul Gheorghe. Gheorghe, dupa ce i-a dauit probabil totul, nu i-a mai putut darui decat numele (prenumele inca nu!) si s-a ales nu doar cu raspunsul ntz ci si cu inmemorarea acestui raspuns si a consecintelor sale. Ceea ce, sugeram inca mai sus, scoate povestea dintre chinurile dragostei si ne permite o teorie a conspiratiei frumusica foc. Nu mai zic care ar fi scopurile si mijloacele, las imaginatia cititorilor sa fie mai bogata decat a mea, fiindca oricum toate gandurile se vor intalni intr-un areal destul de restrans.
    Fiindca ma ocup cu creatia de speculatiuni si fantezii politice, dincolo de constientizarea aparitiei rasei Cerbul moldovean (probabil viitor nume de terasa cu mititei), tot asa cum oponentii isi pot boteza restaurantul preferat cu numele Primarul si bestia, sa fac una sugestiune si anume aratarea cartonasului rosu (ah, ma omor dupa expresiile arbitrului Craciunescu!), din punct de vedere pesedistic, dlui Gh. Nichita, iar aceasta fulgerator. Pentru ca dl Nichita a sarit, aproape direct, in zona ironicului si bascaliei, ceea ce pune pesedeul in situatia de a risca disparitia Iesilor de pe harta sa politica, pentru o lunga perioada de timp. Iar in alegerile locale viitoare sa ia in calcul si sustinerea candidatului unui partid aliat.

  13. @ George Ban
    Câte locuri de muncă ai creat? Era invitaţie indirectă să venim să ne anagajăm ?

Lasă un răspuns