Conferintă internatională la Bucuresti

IMG_1716

Săptămâna trecută, am participat la o interesantă conferintă internatională, având ca temă „Dreptul intre modernizare si traditie.” Conferinta a fost organizată de Universitatea Titu Maiorescu, impreună cu Universitătile din Iasi si Craiova, in cadrul unui program finantat de Fondul Social European,  la care au participat numerosi profesori din Spania, Franta si Italia. Eu am moderat sectiunea de drept international si drept european, unde au prezentat comunicări participantii străini. Au fost câteva ore de dezbateri vii in jurul unor teme actuale de drept international. Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la infiintarea Universitătii Titu Maiorescu, profesorului Jose Manuel Sobrino Heredia, din Spania, i s-a acordat titlul de Doctor honoria causa.

7 gânduri despre “Conferintă internatională la Bucuresti

  1. Sczuati ca io nu este atat de intelctual .. dar vazand asta • •
    Nemulțumiri
    Bilanțul Guvernului Ponta, făcut de români din diaspora
    Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) acuză Guvernul Ponta, la trei ani de la preluarea puterii, că niciuna dintre doleanțele românilor din afara țării nu a fost ascultată.
    Cotidianu de azi ma gandesc sa fac o mic a”donatie” unor oameni mai .. saraco in argumente … si sa [in ceva furat de la altu (c-asa-i moda!)
    Deci cei din Diaspora ca mereu si mereu aduc in prim plan, in mod nejustificat (!), faptul ca ei trimit bani cu miliardele in Romania, ca fara ei Romania ar da faliment, ca ei ar fi niste „Mesia” salvatori. Cifrele nu mint si nu sunt grozave: romanii din diaspora au trimis la rude sau au cheltuit ei insisi in Romania undeva sub 4 miliarde euro in 2013. Aparent suma este enorma, dar vorbim de banii trimisi de 3 milioane de oameni = 15% din populatia totala a Romaniei (!!!), majoritatea apti de munca. PIB-ul Romaniei in 2013 este estimat de institutiile financiare internationale undeva la 160 miliarde euro, adica banii din diaspora ar fi 2.5% din PIB, proveniti de la 15% din populatie. Adica restul de 85% din populatia Romaniei, incluzand copiii, batranii si bolnavii, asistatii sociali si puscariasii, betivii și alti neispraviti, au produs 97.5% din PIB, desi multi dintre cei care muncesc in Romania practica inca agricultura de subsiztenta, cu productivitatea la nivel:…

  2. O Conferinta interesanta, care imi sugereaza si o alta tema de reflectie. Trebuie, oare, ca in toate cazurile sa opereze suprematia legislatiei internationale in raport cu legislatia nationala? Romania a raspuns afirmativ, prin Constitutie, dar sunt reticent, mi se pare o absolutizare, motivata, cred, de o obedienta conjuncturala. Alte abordari, in crestere, le putem afla si din tendinta din interiorul UE de renationalizare a politicii, dar si din ceea ce altii gandesc si spun cu voce tare: „Legea nu poate exista prin ea insasi, doar pentru binele ei. Legea este un instrument al unei ideologii. Geopolitica, strategiile, interesele economice variaza de la o tara la alta si nu pot fi puse in aplicare de o legislatie identica” (Alexander Bastrykin).

  3. E nevoie urgenta de actiuni de lobby si ameliorare a imaginii Romaniei .
    Receptii la ambasade cu ambasadori , consilieri si participanti romani instruiti , distinsi , inteligenti la care sa fie invitati artisti , ziaristi , sefi de intreprindere , politicieni din capitala tarii respective .
    Sa se recurga la agentiile locale de organizare de evenimente si specializate in relational – ei stiu cel mai bine cum sa organizeze un eveniment integrandu-se in cultura locala , locatii , invitati …
    Expozitii cu nume care spun ceva in strainatate – se pot folosi si tablourile maestrilor flamanzi si italieni din marile muzee – in galerii si muzee cunoscute din marile orase din Europa de Vest .
    Articole de presa – turism ( dar fara ciobanul cu slanina , nici fuste maramuresene ) in care sa fie prezentate restaurante internationale bucurestene , vinuri fine , creatori de moda ( adevarati , nu de carton , gen Gianina Sarbu ) , printul Charles in secuime etc etc in revistele saptamanale gen L’Express , Oggi , Le Point .
    Ambasadele sa nu faca enorma tampenie de a-si cheltui timpul in receptii la care invitatii sunt emigrantii romani din tarile respective , osenii de la Paris , barladenii de la Roma , calafetenii de la Madrid – oameni fara nici o influenta in tarile in care sunt , cu un nivel cultural scazut , capabili , pentru a-si satisface ego-ul , de gafe , declaratii si gesturi excesive , de asteptat de la oameni fara educatie .

  4. Există incertitudine foarte mare cu problema datoriei suverane greceşti. Pentru a obţine date cât de cât certe, bancherii au recurs la trei soluţii de substituţie : 1/angajarea unui psihiatru care să realizeze profilul psihologic al ministrului de finanţe grec, studiind video clipuri cu acesta ; 2/ cumpărarea profilului psihologic al doamnei Merkel (decidentul final în problemă) realizat de un spion englez ; 3/ studierea istoriei financiare bizantine pe o perioadă de 1000 de ani, începând cu lansarea monedei împăratului Diocletian. http://www.nytimes.com/2015/04/28/business/dealbook/uncertainty-over-impact-of-a-default-by-greece.html?hpw&rref=business&action=click&pgtype=Homepage&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well

  5. La aceasta conferinta ar fi fost buna si o sectiune despre abuzurile judiciare din Romania ultimilor 10 ani . Despre cum interpreteaza dreptul si legea domnii de la DNA in frunte cu madam Kovesi .
    Cu ceva timp in urma l-am auzit pe d-ul avocat Mateut care spunea ca doreste sa scrie o carte despre aceste abuzuri judiciare .

Lasă un răspuns