Zece ani de la semnarea Tratatului de aderare

89

25-1 Pe 25 aprilie s-au sărbătorit 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României si Bulgariei la Uniunea Europeană. Mi-a atras atentia comunicatul dnei Alina Gorghiu, in care se spune: „S-au implinit zece ani de când, sub un guvern PNL-PD-UDMR, România a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”. Pentru rigoare, dna Gorghiu ar fi trebuit să mentioneze si PUR/PC alături de PNL, PD si UDMR, pentru că tocmai fusese realizată „solutia imorală”.

Pe de altă parte, m-ar fi bucurat ca PSD să amintească faptul că negocierile pentru aderare au fost finalizate in 17 decembrie 2004, in plină campanie prezidentială, de către guvernul pe care l-am condus si că semnarea textului Tratatului, in 25 aprilie 2005, in Luxemburg – deci după 4 luni – a fost mai curând o chestiune de protocol. Evident că, atunci, nici presedintele, nici premierul nu au considerat că trebuie să fie invitati, la ceremonia de semnare, si reprezentantii guvernului care dusese greul negocierilor. Mi s-a părut insă că si acum pare mai important pixul cu care s-a semnat Tratatul decât efortul de ani de zile al echipei de guvernare a PSD.

PS Am adăugat două fotografii cu Jean -Claude Juncker, premier al Luxemburgului intre 1995 si 2013, unul dintre cei care au sprijinit fără ezitări aderarea României si care este, in prezent, presedinte al Comisiei Europene.

40 de gânduri despre “Zece ani de la semnarea Tratatului de aderare

  1. ..As remarca ca in aceste zile, s-au desfasurat discutii aplicate intre trei guverne ( al Romaniei, al Bulgariei si al Serbiei) pentru intarirea cooperarii regionale in proximitatea Romaniei. Se pare ca asta este cala intaririi tarilor de la periferia UE pentru a-si creste influenta la Bruxelles. Desigur ca acest eveniment nu este bine receptat de stimata doamna Alina Gorghiu. Poate daca ar fi facut parte din actualul guvern, cine stie… ar fi remarcat si contributia guvernului din perioada 2001-2004. (Z)
    Dar asta e nivelul politicii in Romania, din pacate. De aceea statul roman este un stat slab.
    Iata un motiv pentru care privesc cu neincredere in directia ideologiei. Este foarte greu, in Romania, ca ideologia sa fie altceva decat un pretext conjunctural.

  2. Un moment extraordinar .
    Eram felicitat de strainii care ma cunosteau pentru reusita Romaniei si a guvernului Nastase .

  3. @ZeV
    Bulgaria şi Serbia, două ţări din tot sufletul minionii lordului Putin. Bulgaria şi Serbia, două ţări care au contribuit cu tot sufletul la montarea Catastrofei Naţionale a României (unii îi mai spun încă “revoluţia română”).

  4. Madam Gorghiu face un slalom pentru a evita adevărurile neplăcute: nu numai că „uită” de PC, dar „uită” să pomenească cine era premierul acelui „un guvern”, că, de, Tăriceanu nu mai e în „noul PNL”.Cum se nasc javrele!Fiindcă asta e madama asta cu găinile ce ameninţau „statul de drept”!
    În altă ordine de idei, am convingerea că o bună parte din simpatia activă a dlui Junker pentru România vi se datorează. Fără această preţuire – pe care şi-a şi exprimat-o fără rezerve într-o vreme nu tocmai fastă pentru dumneavoastră, României nu i-ar fi revenit un portofoliu atât de important ca cel pe care-l deţine azi prin dna Corina Creţu.

  5. @ZeV

    Felicitări ! Sunteţi un adevărat patriot într-o vreme când acest lucru este considerat de cele mai multe ori o vină impardonabilă, aproape penală.

  6. @Titus Filipaş

    Cedarea Basarabiei (iunie 1940, nu 1941) a fost tocmai una dintre urmările împărţirii sferelor de influenţă prin pactul Ribbentrop-Molotov, de care Ukraina beneficiază şi acum!

  7. Da, a fost unul dintre momentele istorice deosebite ala României, unul dintre acele momente care cât de cât ne-a făcut țara cunoscută și apreciată pe plan extern. Dar de ce să nu luăm noi un burete mare, gros, bine îmbibat în uitare și nepăsare și să ștergem tot? Blestemul unei țări care tot încearcă să zidească „Mânăstirea lui Manole”! Nu găsim însă o ANĂ, (noi avem o ANI!) care să fie dornică de sacrificare și să se lase zidită!

  8. @ Centru

    Discursul meu nu are de ce să fie straniu, este un discurs împotriva xenofobiei şi intoleranţei, ambele manifestări viscerale de ură bazate pe ignoranţă şi lipsă de raţiune, căci numai aşa poate fi explicată simpatia Dvs pentru o ţară ce ocupă o parte din teritoriul românesc pe care l-a căştigat în urma pactului Ribbentrop-Molotov, ţară având în frunte un preşedinte vânzător de ciocolată !

    Nu m-am focalizat asupra legăturilor etnicilor noştri germani cu hitleriştii ( ar fi multe de spus !), le-am menţionat însă pentru că au existat. Aşa cum au existat şi teribilele abuzuri comuniste din anii 40-50, ca şi crimele făcute de legionari până la distrugerea lor de către Antonescu. Nu este bine să reabilităm memoria legionarilor, care au compromis până şi religia ortodoxă, doar pentru că lor le-a urmat teroarea regimului comunist. În treacăt fie spus, într-adevăr, mi s-a respins dosarul la Institutul de Arte Plastice N. Grigorescu din Bucureşti ; mi-am făcut studiile superioare la altă facultate şi public acum cărţi în ţară şi în străinătate. Încâlcite sunt căile Domnului !

    Amestecaţi, cu bună ştiinţă sau nu, ceea ce s-a întâmplat cu 70 ani în urmă cu ceea ce se întâmplă acum, comportându-vă ca o trompetă exagerată a politicii mafiei portocalii a lui Băsescu şi urmăriţi o vendetă împotriva unei fantome a trecutului ( pericolul bolşevismului/imperialismului sovietic ) care este readus la viaţă doar de o propagandă mincinoasă pentru a-şi justifica acţiunile de un cinism şi o corupţie fără egal, incompatibile cu statutul unei ţări membră UE. Acţionaţi exact ca şi Ceauşescu care se lăuda că fusese în semi-ilegalitate : adică el se ascundea, dar nimeni nu-l urmărea !

    Cât despre generalii celei de-a 42-a Armate ruse ( mă întreb de unde deţineţi asemenea informaţii „top secret” ?), este posibil să fi coordonat acţiunile para-militare în sprijinul civililor ruşi bombardaţi, cu obuze şi rachete, din ordinul propriului guvern. Când sârbii au răspuns militar terorismului albanez din Kosovo, NATO a intervenit bombardând Serbia chiar în şi în ziua de Paşte, sub pretextul că guvernul sârb a folosit disproporţionat forţa împotriva propriei populaţii. Oare ceea ce a făcut guvernul actual de la Kiev cum se numeşte ?

    Aluzia la Alex. Nicolschi mă face să cred că încercaţi să insinuaţi că aş fi de altă confesiune şi/ori naţionalitate decât cea a majorităţii cetăţenilor români. Vă informez că străbunicul meu patern a fost preot în satul Brădiceni, Gorj, eu am fost botezată ortodox, m-am căsătorit ortodox, mi-am îngropat fratele şi părinţii tot după rit ortodox la Cernica, unde un văr al mamei şi-a sfârşit zilele ca monah.

    https://drive.google.com/file/d/0BwxazFrDZePrQ2Q5SDZSWExFSVE/view?usp=sharing

    Aşadar, nu sunt de confesiune mozaică dar, dacă aş fi, care este problema ? Nu vă osteniţi să-mi răspundeţi, pentru că nici eu nu am să vă mai răspund. Este jenant ca pe blogul unui intelectual şi politician de talia Dl. Adrian Năstase discuţia să coboare atât de jos.

    P.S. Doar conştiinţa Dvs ar trebui să vă împiedice să faceţi rău.

  9. Din Jurnalul lui Constantin Argetoianu (1937):

    Lady Hoare, soția ambasadorului englez, e semi-nebună și nu știe niciodată unde e invitată sau pe cine a invitat.
    Zilele trecute o poftise la masă pe Elena Perticari, amica reginei. Elena a sosit cu câteva minute mai devreme, iar lady Hoare a primit-o foarte amabil și i-a spus: „Draga mea, scuză-mă că te expediez, dar mă duc să mă îmbrac pentru că am invitați la masă”.
    Elena, bumăcită, s-a sculat și a plecat. Acasă i-a telefonat unei prietene care a sfătuit-o să se înapoieze la ambasadă fiindcă nebuna nu-și va da probabil seama că ea mai venise o dată.
    Cu toată țănțoșia ei, Elena s-a dus, iar lady Hoare i-a strâns mâna cu vădită surpriză, ca și cum n-o mai văzuse de o lună.

    Încă una:
    Zilele trecute, la ieșirea de la Ateneu după concertul pianistului Barovski, Cella Delavrancea îi spunea unei prietene: „E divin, dar găsesc că pune prea multă pasiune omenească în Beethoven. Beethoven era surd, nu comunica cu oamenii, ci numai cu lucrurile”.

    Frații Goncourt spuneau că nimeni nu aude mai multe prostii decât un tablou celebru într-un muzeu.

  10. @Mihaela Petculescu – ma lasati cu gura cascata , daca as fi xenofob nu as ” simpatiza ” cu ucrainienii care nu sunt ce sunt eu , roman .
    Altii au ca sef de stat ofiteri de rang inferiori de la KGB .
    Deriva spre mafia portocolie basista pe care o sustin eu nici dv nu stiti de unde o scoateti .
    Generalii celei de 42-a armate ruse la lucru la Debaltseve ? – ziarul Le Figaro , martie 2015 , costa 2 euro la chiosc .
    Nicolschi intra pe scena pentru ca ma suspectati , opunandu-ma Binelui , ca as fi legionar – il numesc pe satrap pentru ca el era unul din cei insarcinati sa-i distruga fizic si moral pe suspectii de opozitie fata de Puterea Populara numiti ” banditi ” – ” legionari ” – ” chiaburi ” – ” manisti ” – ” antipartinici ” etc .
    Eu respect mult evreii , am lucrat mult cu ei , stiu ca bogatia Iasiului si a oraselor moldovene , atata cata e , a fost creata de comerciantii evrei inteligenti si intreprinzatori inainte de razboi , stiu cat le datoreaza Europa .
    E tentant sa-l faci pe criticul lui Putin legionar , sa deviezi discutia spre oribilii sasi si svabi ( care preferau Romania Ungariei in 1940 in fata delegatiilor de ziaristi anglo-saxoni in vizita si care au aplaudat unirea la adunarea lor de la Medias ) si crimele SS ( Romania , neavand decat foarte putin timp – cateva saptamani – relatii ostile cu Germania in razboi , a fost scutita de crimele de razboi germane , deci zero amintiri in opinia publica ) , sa-l faci pe critic anti-rus primitiv – Putin nu este Rusia , nu este Turgheniev , Solohov sau Gagarin , este un autocrat aventurier iresponsabil – sau antisemit …

  11. @Mihaela Erika Petculescu spune : +@Titus Filipaş, Cedarea Basarabiei (iunie 1940, nu 1941) a fost tocmai una dintre urmările împărţirii sferelor de influenţă prin pactul Ribbentrop-Molotov, de care Ukraina beneficiază şi acum!+
    Dar eu nu vorbeam despre raptul Basarabiei (bizar că dumneavoastră folosiţi eufemismul foarte inexact „Cedarea Basarabiei“) că s-ar fi petrecut în iunie 1941. Vă reamintesc ce scriam pe cel’lalt fir : +Totuşi, pactul Ribbentrop-Molotov şi diktatul de la Viena s-au petrecut înaintea datei de 22 iunie 1941. Şi amândouă au avut (şi au) consecinţe extrem de dureroase pentru români.+ Din nou, lansaţi mistificarea că pe 22 iunie 1941 ar fi început WWII! Ori dumneavoastră nu înţelegeţi prea bine româneşte ?

  12. @ZeV spune în aprilie 27, la 8:31 am: +,,anchetele lui Nicolschi” ? Păi acel Nicolschi a fost mic copil…+
    Dacă n-ar fi gogomănie, aş spune că-i anti-românism. Văd că ai şi fost aplaudat prompt pentru asta!

  13. @ George ban

    N-au redus tva-ul la carti ci vor sa-l reduca . E o diferenta pentru cine gandeste … Si se introduce timbrul literar 🙂

    http://www.gandul.info/stiri/cu-cat-se-scumpesc-cartile-daca-se-va-aplica-timbrul-literar-de-un-leu-13835789

    Stii , toate masurile astea sunt pentru cei ca tine , cei saraci cu duhul , cei cu loteria bonurilor , cei care se imbulzeau la înmormântarea Marioarei Zavoranu , etc.

    Oricum , masura este buna dar este tardiva si pur propagandistica . Pentru ca in tara asta foarte putini oameni mai citesc si librariile sunt pe duca . Internetul si tehnologia au dat si ele o lovitura grea editurilor prin aparitia e-book-urilor .

    By the way , pentru iubitorii de carti recomand un site EXCEPTIONAL !!! Tons of books can be downloaded … Carti din toate domeniile de activitate , dictionare , audiobook-uri , fictiune , tutoriale , etc. For free 🙂

    http://englishtips.org/

    Am si selectat o carte la intamplare …

    http://englishtips.org/1150883451-one-two-go-london-the-ultimate-guide-to-london.html

  14. De ce a tacut atata timp Victor Ponta? Nu exista decat o explicatie, frica de baronii din PSD! In sfarsit, azi am aflat, chiar din gura premierului, de ce si-a tergiversat atat de mult anuntarea candidaturii la alegerile din 16 noiembrie si, mai ales, de ce s-a lasat invins atat de usor, incat multi am spus, la vremea respectiva, cam cu jumatate de gura ce-i drept, ca nu a vrut sa castige. La aniversarea a trei ani de la motiunea de cenzura care a dus la caderea guvernului Basescu-Ungureanu, Victor Ponta a afirmat ca social-democratii au respectat angajamentul ca USL va avea un presedinte de dreapta, din PNL, si un premier de stanga, din PSD. De ce a recunoscut tocmai acum? Nu-i greu de vazut ca Ponta nu prea mai are de cine sa se teama, PSD a cam fost curatat de baroni!

  15. Nu cred că textul Alinei Gorghiu a fost un „remember”, ci , mai curând, o promisiune cu frişcă deasupra, în completarea inelului de logodnă cu „neprihănita” UDMR, care, deşi s-a măritat cam cu toată lumea până acum, este la fel de fecioară, sfioasă şi îmbujorată, când împinge către următorul pretendent contractul prenupţial, uşor boţit pe la colţuri, de prea îndelungată întrebuinţare.

    Isteria madamei Gorghiu în materie de PSD, dar şi de Tăriceanu şi ai lui, nivelează zilnic, cu cilindrul compactor, orice urmă de raţiune şi de bun-simţ, dar şi istoria recentă, pe care o face afiş în drum şi o îngroapă în asfaltul proaspăt, deoarece, pentru noii liberali, modelul ”AFIŞ” promovat de Klaus pare familiar şi chiar decent.

    Mulţi cetăţeni din România îşi mai amintesc însă cum s-au petrecut lucrurile şi ştiu sigur că n-au stat cu inima cât un purice în aprilie 2005 , din moment ce lucrurile erau tranşate din decembrie 2004.

    Atunci, pentru cine dă comunicate liberala de largă respiraţie ? Pentru poporul liberal, cred… dar nu pentru liberalii vechi, ci pentru cei de rit nou: cu memorie slabă, cu lecturi îndoielnice, dintre aceia cu angoase enorme că vin comuniştii, chinezii, nord-coreenii, Iliescu… dintre aceia care vor să „depontifice” ţara fără să se întrebe ce pun în loc…dintre aceia înflăcăraţi pe Facebook şi uimiţi de panseurile lui Gâgă, primite de la alţi facebook-işti, pe care le consideră aforisme nemuritoare…

    Dintre aceia care-şi imaginează că la sfârşitul lui 2004 Adrian Năstase coordona din umbră fluxul de afişe, brichete şi pixuri din propria campanie electorală, lăsând în plata Domnului negocierile cu UE, care reprezentau un obiectiv secundar.

    Aflu, parţial şi de la poporul liberal de rit nou , că Iohannis a devenit „obiectiv” turistic. Se vizitează locul de unde a pornit cu „primul pas”, adică…pardon , „primul pas” abia acum se scrie, fiind necunoscut marelui public, deci pasul doi , trei…Viaţa lui Iohannis , povestită pe traseu , costă ieftin-doar 50 de lei ; poate nici nu sunt lucruri multe de povestit, şi pentru o istorioară scurtă şi fără haz, 50 de lei sunt de ajuns…

    Doamna Carmen şi-a dus elevii la Cotroceni şi copiii s-au fotografiat cu preşedintele… n-ar fi nimic, dacă ar fi fost „ziua porţilor deschise ” şi ar fi putut veni oricine . Dar nu era – în acest fel , elevii doamnei Carmen au fost „mai cu moţ” decât ceilalţi. Mesajul politic al preşedintelui către vizitatorii săi, pe FB desigur, a fost mieros şi profund interesat:

    „Tinerii sunt cei care vor să schimbe lucrurile şi au energia să facă asta. Sunt generaţia care, daca vrem să schimbam România, va face această schimbare. A venit momentul ca aceştia să se simtă reprezentaţi de actuala clasă politică şi de preocupările politicienilor”.Textul, full de truisme, cu fotografia de grup postată deasupra… familia Iohannis şi tinerii frumoşi şi liberi… cu drept de vot în 2016…

    Toate acestea îmi par atât de rudimentare, atât de ieftine şi de-un primitivism politic atât de accentuat…poate că Doru Buşcu are dreptate , şi se mizează din ce în ce mai mult pe noroc şi pe prostie…

    Cu menţiunea că, totuşi, prostia pare să prezinte rezultate de parcurs, dar şi rezultate finale, mult mai extravagante decât reuşeşte norocul.

  16. Dvs. si echipa Nastase cu munca, doamna Gorghiu cu raportarea „realizarilor”. La alta scara mi s-a intimplat si mie…eu as fi luat-o pe doamna Gorghiu de coditze 🙂

    Departamentul de Comunicare al PSD nu are si el o blonda? 🙂

  17. Titus Filipas

    Tortura si tactica intimdarii din ziua de azi sunt mult mai sofisticate……sunt in asa fel promovate, incat se pot foarte usor confunda cu statul de drept.
    Dar pentru a intelege asta, a cam venit timpul sa scoatem capetele din nisipul trecutului. Desigur, fara a uita esentialul…nu ma refer la episteme si la Antoine Louis Claude Destutt, conte de Tracy.
    (Z)

  18. Modelul propriu al construcţiei preţului pentru afacerea ta cu germenele de întreprindere (start-up) / În care anume celulă, dintr-acelea 9, deja enumerate, intră chestiunea aceasta ? În celula din dreapta, jos http://en.wikipedia.org/wiki/Business_Model_Canvas#/media/File:Business_Model_Canvas.png Într-adevăr, chestiunea preţului se pune acut la fluxurile de venituri. Adică trebuie să îţi faci tu însuţi un model al preţului corect, şi totodată permisibil, pentru afacerea ta. În primul rând trebuie reţinut faptul că preţul nu se pune pe cost, ci pe valoarea economică/dată de utilitate! Dar propunerea ta de valoare economică (adică oferta) are utilitate ? Este nevoie şi de experienţa freemium (dar pe o durată limitată) pentru a verifica dacă produsul firmei tale “este de valoare”!

  19. Centru

    Nu va grabiti sa o judecati pe colega noastra Mihaela Erika Petculescu….domnia sa nu face altceva decat sa faca apel la minimizarea obsesiilor si cliseelor extrem de daunatoare mintii lucide si responsabile cand este vorba de lucruri delicate ce privesc securitatea si interesele generale si de perspectiva ale Romaniei. Chiar este o colega careia nu-i este indiferent in ce tara traieste, ea, si/sau urmasii ei. De fapt, isi doreste pur si simplu o tara independenta si suverana, asa cum imi doresc si eu, partener strategic cu toate tarile vecine care impartasesc principiile generale ale convietuirii si conlucrarii pasnice. In orice negociere trebuie eliminate prejudecatile si premisele ca doar ceilalti sunt rai, doar noi suntem ,,albi si imaculati”. Sau invers, cand este voba de vest, doar occidentalii sunt buni, iar noi, prosti, needucati si corupti din nastere. (Z)
    Iata, ati realizat ca erati blocat pana nu demult in cliseul asaziselor ,,nerealizari” ale guvernului Ponta in materie de infrastructura..sunt convins ca aveti potentialul de a intelege si elemente de politica externa, geopolitica, interes national, pornind de la analiza obiectiva a faptelor, nu de la propaganda mediei occidentale. De cea ruseasca nici nu vorbesc, ea nefiind reflectata in Romania, decat in proportie cu totul nesemnificativa si chiar si atunci, in mod tendentios, sau prin scoatere din context.
    De aici provine si isteria razboinica bazata pe supozitia ridicola ca Rusia nu are altceva mai bun de facut decat sa-si puna mintea cu Romania, adica, cu un stat membru NATO. Este ridicol si absurd, stimate coleg. Rusia va ataca DOAR daca va fi atacata, pe orice cale, din Romania, sau, daca Romania va participa la o eventuala invazie impotriva Rusiei. Asa cum a mai facut-o in timpul celui de-al doilea razboi mondial, prilej cu care trupele romane au depasit orice limita teoretic admisibila si justificabila din perspectiva istorica.
    Chiar si declaratiile referitoare la Deveselu ce sunt postate pe Facebook de diferiti analisti si demnitari rusi, nu se adreseaza pigmeilor din ,,elitele” politice romanesti, ci, unchiului Sam, in mod direct si mijlocit.
    (Z)

  20. Nimeni nu este mai presus de lege: Controlul justitiei prin ea insasi nu este o garantie suficienta, este necesar si controlul parlamentar. Motto: “Masura arestarii trebuie sa fie mai degraba una exceptionala si nu o regula” (Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu). In articolul “Demitizarea justitiei. Ep. 8: “Arestarile sunt abuzive”, de azi, de pe Contributors.ro, Cristi Danilet face o pledoarie pro domo, care exprima, dupa parerea mea, si o mentalitate a unei deformari profesionale care nu admite greseala (proprie) sau replica. Concluzia din final, ca ar fi demontat un mit, al arestarilor preventive abuzive, mi se pare nejustificat de sigura si de sententioasa. Justitia nu este nici mai buna nici mai rea decat societatea, o sustinere contrara frizeaza mistificarea. Tendinta oricarui sistem de a se autonomiza si a se hipertrofia, pe seama sau in raport cu celelalte, este un fapt demonstrat. De aici, principiul controlului exogen, care, fara a-l minimaliza pe cel intern, previne sau corecteaza tendinta respectiva, responsabila de abuzuri si, mai ales, de nesanctionarea lor de catre societate, cand acestea se produc. Controlul civil, prin intermediul parlamentului, asa cum se instituie si pentru alte puteri, nu poate ocoli justitia, fara riscul derapajelor, sub presiunea unor inputuri politico-executive. Eu vorbesc de spirit, nu de litera in care o face autorul, spirit pe care il gasesc in corelatia constitutionala stat democratic-stat de drept, amarnic incercata in deceniul Basescu. C. D. vine cu o idée generala, “arestarile sunt abuzive”, pe care nimeni nu o reclama, si pe care incearca sa o “demonteze” printr-o idée, cum altfel?, decat tot generala. Nu arestarile sunt abuzive, ci UNELE arestari preventive, ceea ce ne coboara din inalturi cu picioarele pe pamant, al concretetii, al exemplelor, care este cu totul altceva, pentru care nimeni nu ar putea garanta contrariul. In al doilea rand, nu despre masinaria procedurala este vorba, pe care D. a descris-o cu lux de amanunte, corecte si legale, ci despre ceea ce se poate intampla inainte de aceasta, respectiv despre posibilitatea influentarii deciziei ca cineva sa fie trecut prin masinaria respectiva, ma refer la spetele politice, fireste, singurele in care pot interveni motivatii subiective, care tin de adversitati legate de lupta sau de exercitiul de putere. Si nu fac vorbire despre politicieni-infractori care au fugit din tara, pentru care sustragerea de sub incidenta justitiei este o dovada indubitabila de vinovatie, ci la cei care s-au pus la dispozitia justitiei, pentru care au operat antepronuntari politice si, culmea, chiar diplomatice, cu sute si sute de martori si de infatisari, cu probe neconcludente (unele suspectabile de a fi fost comandate in sau din afara) etc. Bizare mi se par si neretinerea unei raspunderi in cazul unei probari a netemeiniciei acuzatiilor sau sentintei ori translatarea unei erori judiciare a unor magistrati cu nume si prenume pe seama statului, o forma devenita dintr-o data fara fond (pct.4), cat si spalarea pe maini, ca Pilat din Pont, pentru raspunderea pentru erori, prin trimiterea la despagubiri tot pe seama statului si a unui proces civil, discutabil sub multe privinte din perspectiva unei persoane nedreptatite (pct.5). In opinia mea, eminamente civica, controlul parlamentar ar apara justitia de erori, de indoieli sau de acuzatii politice, care, pe drept sau pe nedrept, s-au abatut asupra ei, in ultimii ani. http://www.contributors.ro/administratie/justitieordine-publica/demitizare-justitiei-ep-8-arestarile-sunt-abuzive/

  21. Necesitând inovaţie şi o conceptualizare de excepţie, cele mai multe start-ups (germeni de întreprindere) eşuează la confruntarea produsului lor (“propunerea de valoare”) cu piaţa. Însă cu toată bizareria lor, ele sunt organizaţii economice a căror prezenţă este cerută în lumea de azi.

  22. Privind la cele doua fotografii, am incercat sa-mi imaginez, intr-o relatie la zi atat de afabila, un alt personaj politic de la varful Romaniei 2015. Nu am reusit.

  23. „We’ve done the maths” – este intitulat mesajul de astazi al laburistilor britanici,care anunta o foarte stransa cursa electorala, cu zece zile inainte de ziua alegerilor. Iata impactul sloganului publicitar al Daciei UK. Laburistii anunta ca mai au nevoie de 77 de voluntari, in ziua alegerilor, pentru cate doua ore. Cine se ofera? Partidul – frate PSD? Doritorii trebuie sa se adreseze Gloriei del Piero („great pokies and great legs..!!” – scrie despre ea un detinator de canal youtube).

  24. @ ZeV
    Scurtă lecţie de istorie românească : „Regulamentele Organice sub conducerea lui Pavel Kisseleff” ? Nu. Sub protectoratul rusesc, reprezentat prin generalul Pavel Kisseleff. Însă redactarea conţinutului Regulamentelor Organice a fost un proces eminamente românesc, gândit de inteligenţa ideologică autohtonă şi naţionalistă, ea cunoscând de asemenea foarte bine paradigma vest-europeană de modernitate ca Ideologie şi totodată ca Epistemă. Când redactarea s-a terminat şi deputaţii români au luat vacanţă, perfidul general Kisseleff adăugă de la el însuşi un codicil secret care prevedea rusificarea principatelor. Cel care a descoperit, indignat şi mirat, codicilul, a fost Ioan Eliade Rădulescu. Pentru că era tipograf, iar la tipografia lui cu drept de monopol trebuia să se tipărească Regulamentul Organic, ca să fie popularizat şi cunoscut de populaţia autohtonă. Aranjamentul acesta implicând tipografia lui Eliade fusese făcut încă de boierul vechi şi luminat Dinicu Golescu, aflat în relaţii excelente cu ofiţerii superiori ruşi. Cadrul negocierilor a fost Sibiul, unde Dinicu Golescu şi Eliade merseseră la anul 1828 ca să tipărească Gramatica românească scrisă de Eliade pentru Şcoala de la Sfântu Sava urmând modele metodologice europene oferite de gramatica filosofică a lui Condillac şi de gramatica generală a lui Destutt de Tracy. Dar Sibiul era ocupat atunci de armata rusească. Dinicu Golescu a recunoscut personaje din Statul Major pe care le cunoştea din alte raiduri ale ruşilor în principate. Aflând perspectivele în Valahia după discuţiile cu ofiţeri ruşi, bătrânul şi înţeleptul boier Dinicu Golescu îi spune lui Eliade să îşi cumpere o tipografie proprie la întoarcerea în Bucureşti, dacă vrea să devină bogat. Unica tipografie existentă atunci în Bucureşti avea dreptul de monopol, totuşi nu făcea bani. Motivul ? Nu se făceau tipărituri multe pentru că nu exista o gramatică românească lămuritoare. Abia cu apariţia Gramaticii de la Sibiu, purcede să crească practic exponenţial numărul tipăriturilor româneşti începând cu anul 1829. Aflat în posesia dreptului de monopol, confraţii literari mai tineri încep să îl critice pe Eliade. La această critică, Eliade răspundea prin celebra replică : „Scrieţi, băieţi, numai scrieţi!” cu semnificaţia implicită „Vă public şi gratuit dacă scrieţi ceva frumos”. Eliade citea cu multă atenţie tot ce primea la tipărit. Eliade îl informează despre codicilul secret de rusificare pe domnitorul de atunci din Ţara Românească, un Alexandru Grigore Ghica din familia nobilă a patrioţilor Ghiculeşti. Domnitorul român a depus atunci un demers diplomatic extraordinar pe lângă generalul Pavel Kisseleff ca să retragă codicilul secret ce mergea în contra intereselor autohtonilor. Fiind prins „cu ocaua mică” dar jucând totuşi fair play, generalul Kisseleff a retras codicilul de rusificare. În final l-a întrebat pe domnitorul român : “Cine-i acest Eliade, şi ce industrii are ?” Kisseleff face apoi tot posibilul (şi îi venea chiar uşor!) pentru ca modelul economic gândit de boierul Dinicu Golescu spre îmbogăţirea lui Eliade să nu se împlinească. Eliade povesteşte despre acestea în cartea lui de memorialistică Echilibrul între antiteze, publicată la 1859. Ion Heliade Rădulescu este în multe circumstanţe criptic şi ascuns în ceea ce priveşte revelarea informaţiei din Echilibrul între antiteze (prima ediţie a fost în anul 1859). De exemplu, titlul cărţii fundamentale despre Ideologia naţionalismului românesc – Echilibrul între antiteze – este un aticism. Reprezintă perioada retorică (adică fraza) încrucişată. Unele perioade retorice au rămas celebre în cultura universală, însăşi structura ta psihică te îndeamnă să le repeţi : „Fericit cel care, ca Ulise …” Cartea Echilibrul între antiteze nu a mai fost tipărită în “anii de libertate” de după 1989, deşi este capitalistă şi anti-rusească (dar poate că aceasta este vina majoră a lui Heliade Rădulescu). Aşa că recitesc o ediţie veche, îngrijită la anul 1916 de criticul literar Petre V. Haneş. Am prezentat doar un foarte scurt rezumat al amintirilor sale privitoare la Regulamentul Organic. Ca să nu rămână ceva criptic, şi nimic ascuns, probabil că ar trebui serializat aici pe blog, în episoade scurte, întregul capitol scris de Ioan Eliade Rădulescu (aşa este scris numele autorului în ediţia din 1916) în chestiunea Regulamentului Organic. Pentru că el –capitolul scris de către Eliade- este un document istoric cu intensă credibilitate.

  25. Lasati ca si mneavoastra nu ziceti nimic despre stadiul negocierilor de aderare … care in 2000 erau cam STAND BY catre Good Bye!!!!

    se parea ca era „imnul” integrarii

    Romania era codasa codaselor la vreo 5 lungimi de tramvai VA 5 de coada Bulgariei. Dpv al „aquisului” cumunitar ,, spre nimci!! Aia 15 mii de specialisti ori nu avusesera timp ori nu stiau limbi straine sa traaduca minimui necesar!! Cu restul si mai rau …
    D’alde Gorghiu se tavaleau de placere (adica se tavaleau ca porcii in noroi) si ca Bruxellu m, Strassbugu si UE ne infierau ptr traficul de copii .. si isi dadeau coate ca nu avem pe unde scoate camasa… Toata lunmea era scadalizata de coruoptia regimului nastase care .. da ala care facuse bani buni era advocatul ex minstru al inJustitiei Stoica!!!
    Ca asta era situatia lasata de proeuropenii PNLei si PDei!!!!
    Eram pe ultimul loc, acuzati si destati.

    Ca apoi in 4 ani sa recuperam in viteza … (nu intrerb cu ce preturi. Adica ce cedari)

    Amintesc doar ca la alegerile din 2004 opozitia cerea sa ia puterea fiindca PSD dorea sa intre in UE doar pentru fonduri.
    Ei bine ADa a ajuns la putere. Romania a avut cea mai mica rata de absortie a fondurilor europene!!

    Da acu heui baby brikwer KlaUS!!

  26. @Huodriger – ” se gasea mai usor de mancare ” – nu ti-e rusine ? un congolez sau un etiopian este mai demn decat unul ca tine .

  27. @ FP,

    da, n-a prea vrut sa castige, i-a fost frica de baronii care l-au impins, n-a avut nici un sprijin din partea serviciilor, l-au sabotat inclusiv in cazul votului din diaspora, nu si-a atacat pe teme de prost gust contracandidatul, nu a practicat pomana electorala si a fost mare-mare parolist caci a ales sa ramana premier de stanga cu un presedinte dat de dreapta… Mare om, mare caracter… Asa un caracter…

    N-am d-alea, fete zambitoare, as umple restul postarii cu ele… Defapt am, dar mi-a lene si oricum, nu trebuie ras de perdanti…

    PS. Cand mai ai si alte d-astea pe de-andoaselea, posteaza-le dar prompt, asta trebuia s-o pui chiar atunci cand a pierdut nevrand sa castige…
    PPS. Nimic personal, se-ntelege!

  28. @Centru
    Cam are dreptate amicul cu nick-ul bizar. Că dacă vei cumpăra „mâncare” ieftină fabricată de bogomili, te îmbolnăveşti. Cum păţeai înainte de 1989 cumpărând din barurile de pe Magheru conserve de carne fabricate în Cehoslovacia. De fapt toată tehnologia „noii alimentaţii” fusese importată din Cehoslovacia. Era un fel de răspuns al Ceauşeştilor dat lui Paul Goma : „Aţi vrut Carta 77? Poftiţi de luaţi conserve de carne fabricate în Cehoslovacia !” Eu am redescoperit anul acesta sezonul urzicilor!

  29. Să sperăm că peste alți 10 ani fiara va pieri, probabil cu riscul de a ne trezi ultimii, rămași ca proștii la cizma suzeranului germano-austriac.

    Porcăria actuală nu reprezintă decît un coșmar. Niște masoni naivi, cu idei vag generoase, au fost utilizați pentru a săpa în continuare temelia existenței popoarelor europene creștine. La fel cum au fost utilizați și masonii din vremea revoluțiilor franceză și americană pentru prima lovitură de amploare.

    Bine, nu toți masonii erau inocenți, dar… treacă de la mine.

    Mizeria federalistă actuală (comprim, oricum lupta următoare, la fel ca și în celelalte momente critice, nu va fi de idei) nu garantează nimic, iar construcția se vede deja cît de hidoasă este. Scuza cu americanii cei răi nu ține, răul profund se află aici, în Europa, de unde a și pornit totul, indiferent dacă s-a lățit și pe alte continente.

Lasă un răspuns