24 de gânduri despre “Astăzi, la Târgoviste.

  1. Nu știu câte întrebări vom avea la dispoziție așa că încerc una de pe-acum:

    În discursul uneia dintre lansările la volumule de față (cred că cea de la Gaudeamus) spuneați că putem afla din carte (adică din povestea anilor 2000-2004) câteva din lucrurile care s-au întâmplat recent (2014). În sensul că, zic eu, repetabilitatea unor mecanisme (politico-electorale, mai ales cele greșit confecționate) îi pedepsește pe ignoranți.

    Dacă suntem atenți, putem afla din carte și câteva din lucrurile care nu s-au întâmplat încă?

    Petruț

  2. Adrian B
    Se pare ca eşti obsedat de persoana mea, de mă pomenesti mereu. Sau postările mele te ustură intr-atât?
    Pentru confirmare: Bravo Ponta, arde-i pe evazionişti! Sunt sigur că te vei simţi vizat şi vei încerca să treci de barajul Dlui Năstase cu încă o injurie.

  3. Inchisori secrete in Romania ?

    ,, Intr-un interviu acordat revistei germane Spiegel, fostul presedinte Ion Iliescu admite ca a pus la dispozitia CIA un „sediu”. Revista scrie ca multa vreme oficialii romani au negat cu vehementa existenta centrului, care in raportul despre practicile de tortura CIA este identificat drept „Detention Site Black”. Spiegel il numeste pe fostul presedinte roman „al doilea sef de stat care recunoaste existenta centrelor secrete de detentie ale CIA dupa fostul presedinte polonez Alexander Kvasnievski”.

    In interviul acordat Spiegel Online, Iliescu a povestit ca in perioada sfarsit de 2002 – inceput de 2003 „aliatii nostri americani ne-au rugat sa le punem la dispozitie un sediu”. In calitate de sef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea in principiu. De detalii s-ar fi ocupat fostul sef al administratiei prezidentiale si consilier pe securitate nationala Ioan Talpes, afirma Spiegel.

    Ion Iliescu, scrie revista, vorbeste insa numai despre un „sediu”. Ca acolo ar fi functionat o inchisoare secreta nu stia, conform spuselor sale. „Era vorba despre un gest de bunavointa in perioada de dinaintea aderarii noastre la NATO”, a declarat fostul presedinte pentru Spiegel.

    „Noi nu ne-am amestecat in activitatile lor de acolo. Mie, ca sef de stat, mi s-a parut o chestiune minora. Eram aliati, luptam impreuna in Afganistan si Orientul Mijlociu, asa ca nu am mers in detaliu in ceea ce priveste cererea unui aliat de a avea un sediu in Romania”.

    Daca ar fi stiut ce urma sa aiba loc acolo, raspunsul „cu siguranta nu ar fi fost pozitiv”, a mai spus Iliescu pentru Spiegel. „Din aceasta situatie am invatat ca pe viitor sa fim mai atenti si sa cantarim cu constiinciozitate problema”.

    CE SE POATE SPUNE ?

    Sa incerc asta:

    Nu intodeauna obedienta atrage recunostinta…….s-a convins si domnul Constantinescu, cel care a fost invins de ,,sistem” desi a acordat drept de survol avioanelor americane pline ochi cu petale de trandafiri destinate belgradenilor si, in egala masura, domnii Iliescu si Nastase, cei care au implicat Romania pana la gat intr-un conflict ilegitim in cautare de potcoave de cai morti prin desertul irakian.
    Pana la urma, tot in carca lor a fost meticulos asezat ,,fenomenul coruptiei endemice in Romania” , iar pe frunte , li s-a amprentat stigmatul de ,,neo/cripto/comunisti”. Au fost buni pentru…parteneri, atata timp ca si-au putut manifesta utilitatea. Cand au vazut in Basescu tipologia slugii perfecte ce le servea pe deplin interesele, s-au reorientat imediat. Stapanilor nu le plac vasalii intelectuali si/sau cu experienta politica.
    Nici acum PSD nu si-a revenit din corzi si nu intelege ca nu exista si nu poate exista parteneriat egal cu o superputere implicata activ in globalizare. Exista si functioneaza doar binomul ,,master-slave”.

  4. Nu există un management prin obiective al creativităţii. Dar creativitatea este un răspuns la sfidări. De aici se poate întrevedea o cale pentru a pune în operă creativitatea.

  5. Un rezumat foarte serios despre WWII, rezumat ce poate fi folosit (şi a fost folosit !) ca o bază de lansare pentru ideile noi a fost eseul “As We May Think” scris de Vannevar Bush în iunie 1945 http://www.theatlantic.com/magazine/archive/1945/07/as-we-may-think/303881/ Îl caracterizez ca fiind un eseu despre Ideologie&Tehnologie. Pe această linie gândesc acum antropologii care lucrează în noile industrii. De exemplu Genevieve Bell de la Intel. Foarte dragă mie pentru că aduce în discuţie invenţia stiloului de către Petrache Poenaru. Invenţie care, subliniază Genevieve Bell într-un mod expres, nu a produs vreo “panică morală” ! Când a obţinut brevetul de invenţie pentru stilou, fostul pandur Petrache Poenaru studia la Şcoala Politehnică din Paris pe baza unei burse româneşti devenită disponibilă. Aceasta pentru că destinatarul originar al bursei, Ioan Pandele, fost elev la Sfântu Sava, se sinucisese cuprins de o “panică morală”. Cine a fost Ioan Pandele? Într-o scrisoare către Vasile Alecsandri, memorialistul, profesorul şi prim-ministrul Ion Ghica îl aminteşte în fugă : „Când a venit în Bucureşti dascălul Lazăr, băieţii de la Udricani, de la Sfântu Gheorghe, de la Colţea şi de la toate bisericile, au golit acele şcoli şi au alergat la ‘Sfântu Sava’ cu Petrache Poenaru, cu Eufrosin Poteca, cu Simion Marcovici, cu Pandele, cu Costache Moroiu şi cu mulţi alţi tineri din şcoala grecească.” “Panica morală” a lui Ioan Pandele a fost produsă de mulţimea de convenţii noi în matematică. Era o dezvoltare iniţiată în matematici de către Leonhard Euler după lectura celebrului text al lui David Hume despre cauzalitate. Şi la noi, metafizicianul Nae Ionescu revine la tema respectivă în celebrele sale Prelegeri din anul 1926 (considerate de culturnicii ghedesişti a fi pus bazele teoretice ale doctrinei legionare, eu le consider a fi pus bazele cercetării operaţionale). Zdrobit de ciocnirea cu zidul convenţiilor noi în matematici pe care nu le putea asimila rapid, Ioan Pandele se sinucidea. Stiloul inventat de inginerul român Petrache Poenaru propunea lumii întregi o renegociere ontofanică a scrierii.

  6. Republica procurorilor .

    http://www.cotidianul.ro/laura-codruta-kovesi-vrea-ca-parchetul-sa-devina-putere-necontrolata-in-stat-260305/

    Este la fel de interesanta si declaratia d-lui Cazancioc ( varul lui Ponta ) care ne arata cam ce vremuri traim si cum am fost pacaliti de domnul acela cu ” Dreptate pana la capat ” si cu ” Pactul de coabitare ” .
    Prin gândirea , comportamentul , minciunile si lasitatea lui , d-ul Ponta pune in pericol democratia din Romania .

    http://www.mediafax.ro/social/cazanciuc-cat-timp-la-conducerea-ministerului-justitiei-si-guvernului-sunt-fosti-procurori-statutul-nu-se-va-schimba-14134804

    P.S. Cred ca urmatorii politicieni pe care-i va trada d-ul Ponta vor fi Calin Popescu Tariceanu si Serban Nicolae . Sunt singurele voci curajoase din Parlamentul Romaniei si cei care sesizeaza pericolele statului politienesc .

    Intre Parlament si ” stat politienesc ” , n-am nicio indoiala ce va alege d-ul procuror Ponta .

  7. Tema genții lui Udrea arată cât de înapoiat e acest ielectorat, cu media în frunte, și mai arată cât de proști și incompetenți sunt procurorii.
    – a zis cineva că Udrea și-a luat o geantă scumpă și toată lumea a crezut.
    – procurorii s-au uitat pe „net” la preț, deși n-au văzut geanta în original și nu știu dacă ipotetica geantă luată de Udrea e identică cu cea de pe „net”.
    – reporterițele indignate că n-au și ele genți scumpe au întrebat-o pe Udrea cum de și-a permis să-și ia geantă scumpă când se tăiau salariile și pensiile; Udrea nu era o simplă bugetară, ci era acționară la niște firme, era cadru didactic la o universitate și era căsătorită cu un afacerist bogat; ce treabă au oamenii de afaceri cu salariile bugetarilor? trebuia Dinu Patriciu să țină post fiindcă se tăiaseră salariile bugetarilor?
    – admițând faptul că Udrea și-a luat o asemenea geantă (deși mi-e greu să cred că ar fi avut curajul să țină în casă și să umble în lume cu o poșetă cu diamante), cum poți dovedi că și-a luat-o din presupusa mită?

    E o țățărie în societatea românească ce nu s-a văzut, iar DNA-ul e dirijorul corului de țațe.

    N-am agreat-o și n-o agreez pe Udrea, dar de-aici și până la a mă ofusca pentru niște presupuneri tâmpite debitate de o instituție populată cu țopârlani proști, e cale lungă.
    Aștept procesul și dovezile zdrobitoare ale procurorilor ageamii.
    Eu zic că Udrea poate să stea liniștită. E adevărat că poate să stea liniștită doar dacă judecătorii sunt imparțiali, altfel…

  8. Dl. Aurescu, a venit sa arunce pe piata de relatii internationale un nou produs, cu eticheta „Security Trusts”. Ce o fi aia exact nu inteleg nici in engleza nici in romana, dar am incredere ca dl. Aurescu stie exact. Pe scurt, dl. Aurescu doreste ca prin dialog cu vecinii vecinilor nostri la Est, si clockwise spre Sud, Europa, ca de ea e vorba dragalasa, sa actioneze pentru sporirea increderii. Sigur, nu cred ca e un produs nou, ci poate sticla are un nou format, si eticheta colorata altfel. Made in Romania. Dar, ce inseamna asta de fapt? Dl. Aurescu a dat putine informatii despre ce ar insemna asta concret, diplomat fiind, a ascuns dibaci citeva oua de ciocolata sa le gasim noi: situtia economica precara in Nordul Africii, instabilitate in Orientul Mijlociu, la Ucraina si Rusia nu s-a referit direct. Dar implicit sugereaza dialog cu Rusia. OK, OK, dar toata lumea stie asta, de ce ar raspunde cineva acestui apel pasnic venit din Romania? E toata mamaliga asta o oferta spre Rusia? Acum, cind Poroshenko vrea referendum popular pentru aderarea Ucrainei la NATO? Pai asta ar raci mamaliga respectiva rapid. Sigur, Ucraina poate sa faca referendumuri pe ce teme vor ei, sa fie primiti si pe Marte, dar primeste NATO vreo tara care e practic in razboi cu un vecin? Nu cred.

    Apoi, mai are UE bani sa bage in Nordul Africii? De abia mai au sa faca respiratie gura la gura Greciei. Cine baga bani in Nordul Africii, Romania? Iar aceasta Ucraina e saraca lipita, ca sa se dezvolte e nevoie de 10 ori mai multi bani decit dau azi Greciei.

    Mi-ar fi placut sa aud ceva mai realist, mai credibil de la Dl. Aurescu, nu doar o declaratie de salon. Sigur, sa spui ca vrei pace, e un pas urias inainte, dar cind tu ai din ce in ce mai multe trupe si arme straine in tara la tine, participi activ la tot felul de exercitii militare internationale, parca cuvintul „pace” nu e cel mai adecvat. Sa faci „pace” cu arma spre inamic…nu stiu cine trage primul ca sa instaureze pacea lui.

    http://www.mediafax.ro/politic/bogdan-aurescu-este-nevoie-de-construirea-unei-centuri-de-securitate-in-jurul-europei-14143731

  9. Occidentalii au gasit repede ,,solutia” pentru imigrantii clandestini care vin in valuri (uneori ramanand acolo) din zonele de conflict:
    armele…..tot armele si navele de patrulare, bata-le Dumnezeu sa le bata… dupa 2000 de ani de istorie si cultura, inca nu au descoperit Graalul. De fapt, daca ar cauta mai atent, si-ar da, poate, seama ca prin venele noastre curge cate putin din ceea ce unii cauta si acum cu disperare. (Z)

  10. @Luminita Arhire
    aprilie 22, 2015 la 10:29 pm

    Cuvintele dumneavoastră înseamnă mult pentru mine. Vă mulțumesc.

    Aveți acel sentiment, probabil, pentru că „simțiți enorm”, așa cum au mai făcut-o și o mai fac unii. Dar nu toți au darul de a se exprima într-un fel care să transmită. Poate că eu îl am. Sper că mulți mai simt ca noi. Știu că nu putem să facem nimic pe moment; prezentul e mai ușor, se circulă destul de liber. Pe mine trecutul destinelor întoarse pe dos mă tulbură: cine știe ce am fi fost azi împreună, dacă cei cu harta și pixul n-ar fi decis altfel.

    Nu sunt genul care trăiește în trecut, dar dacă nu știm cine am fost, cum putem să ne dăm seama cine suntem?

  11. 🙂

    http://www.dcnews.ro/mircea-badea-daca-tot-impozitam-orice-darul-de-la-nunta-nu-se-impoziteaza_473916.html

    Eu vreau Legea ” Citizen arrest-ului ” si impozitarea monezilor din carucioarele de la supermarket .

    http://en.wikipedia.org/wiki/Citizen's_arrest_in_the_United_States

    Si sa se introduca si taxa aceea de pe vremea lui Piticu pentru cei care n-au copii : taxa pentru port ilegal de scula .

    De asemenea , s-ar putea introduce si un impozit forfetar ( in genul celui introdus la microintreprinderi ) pentru cei care consuma shaworma sau bere la PET . Sau whatever …
    Sunt sigur ca echipa aia de experti a lui Darius Valcov si a lui Ponta ar putea sa le puna pe hartie si sa le dea si un aer de legalitate . 🙂

    http://www.capital.ro/inspiratie-pentru-autoritatile-romane-cele-mai-stupide-taxe-din-sua-144009.html

    Sunt niste masuri geniale care ar aduce bani la buget , ar face o tara mai sigura , s-ar consolida MCV-ul , s-ar reduce coruptia , bla bla bla . Si s-ar gasi si oameni sa le laude … unii chiar aici pe blog .

    Daca-i circ , circ sa fie !

  12. Cunoașteți fiecare, cred, ființe ( de genul feminin, de obicei) care n-au inhibiții să arunce când și când câte-o privire pe gaura cheii.

    Ei, așa și eu – fac ce fac, citesc presa, dar nu mă pot abține, la intervale decente, să nu ridic puțin colțul plăpumii, ca să văd ce face în așternuturi ”Revista 22”. Sigur că este un fel de perversiune… sunt conștientă că e destul de indecent să citesc Andrei Cornea sau Gabriel Liiceanu ( bine, ăsta are texte mai puține, deoarece cred că sunt rezultatul unor scremeri mai îndelungate)… dar, în fine, nimeni nu-i perfect; logic – nici eu…

    La o ridicare de-asta de plapumă am găsit-o dedesubt, în întreaga-i splendoare inchizitorială, pe doamna Brândușa Armanca…ce, e cineva care nu știe cine este Brândușa Armanca, promotoarea presei de menuet și gardiana blogurilor din detenție ? Vai, dar e VIP intelectual și jurnalistic, nu se poate să n-o știți !

    Întâi am citit un editorial care analiza condamnabila practică a postărilor din închisoare : Adrian Năstase era , bineînțeles, exemplul negativ cel mai flagrant… bine, și cel mai condamnabil, pentru că, după cum se spune: ”cetățeni, nu-i mai certați pe alții, că el a început !!!”. Apoi am citit: ”Igienizare de Paști: Mircea Badea a plecat”( s-a bucurat degeaba, doamna Brândușa, că ”măscăriciul Antenelor”, după cum îl numește, era colea, după colț, pân′ la NewYork). Cred că mi-a fost suficient -am prins ideea de armancă.

    Doamna Brândușa are poză la fiecare producție gazetărească . Sfatul meu este, totuși, să nu mizați pe aspect : deși are chipul grăsuț și jovial, doamna e inflexibilă ca un ”rigor mortis”.

    Bre, doamnă Brândușa, mata să nu te râzi niciodată în viață, nici la Mircea Badea, nici la Pătraru, nici la Adi Ursu? ( ăsta e mai mult serios, dar când e să fie ironic, crede-mă , madam , că-i reușește) . Matale nu ți-e urât să șezi așa încruntată, severă și corectă din toate punctele de vedere politice, ca o tunică încheiată la toți nasturii, mulată pe fizicul lui Kim Jong- Un?

    Dar să vă spun una bună : doamna zice, cu o îngâmfare stranie pentru o persoană ”de dreapta ”( c-așa sunt toți la ”Revista 22”) , că scrie pro bono pentru săptămânalul intelectualului de succes; ei, atunci e explicabil, doar nu poți să te bucuri de viață făcând la nesfârșit muncă patriotică și revoluționară, pe stomacul gol !

  13. Arta podişului indian Deccan între anii 1500 şi 1700, o „instalaţie” la New York. Ca politică renascentistă, mi se pare impulsionată de politica timuridă (care de asemenea îi va da pe Marii Moguli) şi de renascentismul timurid (căruia şi Dimitrie Cantemir zicea că-i aparţine ; să amintesc “Timur şi băieţii lui” carte excelentă pentru educat atitudinea). http://www.nytimes.com/2015/04/24/arts/design/review-sultans-of-deccan-india-unearthly-treasures-of-a-golden-age-at-the-met.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=mini-moth&region=top-stories-below&WT.nav=top-stories-below#

  14. Triunghiul Halici, Pşemîsl, Luţk : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Polska_1386_-_1434.png Mamă ! Ce aproape trece Nistrul de Liov ! Vedeţi şi triunghiul aproape echilateral format de oraşele Halici, Pşemîsl (se mai scrie Przemysl), Luţk. Oraşul Sokal de unde provine – se pare- numele de familie al autorului celebrului canular Alan Sokal ce îl ataca pe Ideologul primar Jacques Derrida este aşezat foarte aproape de triunghiul Halici, Pşemîsl, Luţk. Oraşul Sokal este puţin în exteriorul acestui triunghi, dar foarte aproape de latura care uneşte Luţk cu Pşemîsl. Şi un pic mai jos de Cerwonogrod (Oraşul Roşu, vedeţi şi ce zicea Simion Dascălul pe tema aceasta!) vine Cernăuţiul. În fine, oraşele Cernăuţi, Munkacevo (din Maramurăşul nostru istoric), şi pe unde se pare că a mers cea de a treia armată a lui Manuel I Comnenul la anul 1167, Tokai şi Mişcolţ sunt pe linii de latitudine foarte apropiate.

  15. Din Jurnalul lui Constantin Argetoianu (1936):

    De la primul pas pe care-l fac în Germania lui Hitler îmi dau seama că nemții trăiesc azi într-o stare de halucinație și că nu mai văd lucrurile decât cum le vede Fuhrerul.
    Așa, de exemplu, Fuhrerul a hotărât că Olimpiada de la Berlin e cel mai de seamă eveniment de la război încoace și că așează Germania în fruntea civilizației mondiale. Și a mai hotărât ca acest eveniment să fie un prilej de reabilitare și de mântuire, ca o revanșă pentru umilințele suferite după înfrângerea din 1918. Și la glasul lui Hitler toată Germania s-a ridicat ca un singur om.
    Ceea ce impresionează însă mai mult e ecoul pe care cuvintele lui Hitler l-a deșteptat în sufletul fiecăruia. Pe stradă, oameni de toate felurile nu vorbesc decât de recordurile stabilite zilnic. Cu mic cu mare sunt cu ochii beliți la edițiile speciale ce apar de 3-4 ori pe zi, care comentează nu știu ce performanțe, desigur strâns legate de soarta lumii…
    Manifestările astea spontane și exagerate ar putea să dea impresia că asistăm la o nebunie colectivă provocată de un nou mit. Trăim desigur într-o epocă în care preocupările sportive par a fi luat locul preocupărilor culturale de altă dată.
    Accesibil oricărui prost, sportul a ridicat valuri pe care cultura nu le-a putut ridica.
    Dar mobilizarea extraordinară a poporului german nu are la bază curentul sportiv, ci mitul hitlerist. E destul să stai câteva zile în Germania că să-ți dai seama că Fuhrerul e stăpân absolut pe spiritul maselor. Cei câțiva intelectuali răzvrătiți nu îndrăznesc să se arate.
    În peste 70 de milioane de oameni bate o singură inimă.

Lasă un răspuns