Un nou curs exceptional la Fundatia Titulescu

IMG_1706

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În perioada 6 mai – 5 iunie 2015, Fundația Europeană Titulescu organizează cursul cu tema Diplomația ”vizibilă” și diplomația ”invizibilă” – politică externă, servicii de informații și securitate națională.
Cursul urmărește:
– dezvoltarea capacității de a opera cu conceptele și noțiunile fundamentale domeniului analizei politicii externe, diplomației și activităților de intelligence;
– abilitatea de a realiza analize ale evenimentelor importante din cadrul relațiilor internaționale contemporane;
– dobândirea de cunoștințe fundamentale referitoare la istoria serviciilor de informații, atât din România cât și din alte state;
– analizarea și interpretarea proceselor politice europene si internaționale;
– înțelegerea aprofundată a lumii globalizate și creșterea capacității de analiză în ceea ce privește mecanismul relațiilor internaționale în secolul XXI.
Cursul este structurat pe 12 prelegeri cu următoarele teme:
Cultura de diplomație și securitate – națiune, patrie, stat – lector: Alex Mihai STOENESCU
Relația diplomație – servicii de informații – lector: g-ral Ioan POPA
Tendințe în doctrinele de securitate post-moderne – lector: Alex ȘERBAN
Războiul invizibil din spatele Războiului Rece – câtă diplomație, cât intelligence? – lector: ….. (tbc)
Rolul serviciilor de intelligence în prăbușirea regimurilor comuniste din 1989. ”Adevăruri incomode” – lector: col. (r) Filip TEODORESCU
Studiu de caz: Cel de-al doilea război din Irak – diplomație, servicii de informații și decizii de politică externă  – lector: prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE
Scandalul PRISM și dezvăluirile lui Edward Snowden – ce efecte asupra relațiilor diplomatice internaționale? – lector: prof.dr. Adrian SEVERIN
Relațiile externe ale Patriarhiei Române – lector: dr.George GRIGORIȚĂ
Mass-media și rețelele de socializare – instrumente de propagandă și manipulare?  – lector: prof.univ.dr. Vasile DÂNCU
Acorduri secrete între Marile Puteri cu impact asupra Românei – lector: g-ral Mihail E. IONESCU
Studiu de caz: Aderarea României la NATO –  rolul structurilor de intelligence în negocierile internaționale  – lector: prof.dr. Ioan Mircea PAȘCU
O nouă strategie de securitate națională pentru România – ce rol pentru diplomație și intelligence? – dr. Georgian POP
Prelegerile vor avea loc la Casa Titulescu, din Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București. Ele se desfășoară cu o frecvență de 3 zile/săptămână (luni, miercuri, vineri) între orele 17.00 – 19.00, cu excepția datei de luni, 1 iunie 2015. Taxa de participare este de 1.000 lei (800 lei pentru studenți). Cursul se încheie cu eliberarea unui certificat nominal de absolvire.
Mai multe informații legate de program, lectori și procedura de înscriere găsiți la http://www.titulescu.eu/2015/04/diplomatia-vizibila-si-diplomatia-invizibila-un-nou-curs-la-fundatia-titulescu
afis 2

descriere curs

brosura curs

informatii utile

PS Nu intâmplător am adăugat o fotografie inedită, reprezentându-l pe Nicolae Titulescu  alături de Carol II.

49 de gânduri despre “Un nou curs exceptional la Fundatia Titulescu

  1. Uf .. scuze de off topic.
    Mare lucru nesimtirea!!! Citez din Bacania Libertina
    Cât ne costă lipsa autostrăzii Comarnic-Brașov
    Incapacitatea autorităţilor de a demara proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov costă bugetul de stat, dar şi buzunarele românilor zeci de milioane de euro anual, timp în care ministrul Transporturilor, Ioan Rus, pare a duce cu vorba românii în privinţa începerii lucrărilor (………………..)
    Costurile lipsei unei autostrăzi sunt greu de calculat cu precizie, însă pot fi estimate la zeci de milioane de euro, dacă nu la mai mult. Numai consumul suplimentar de carburanţi provocat de circulaţia cu viteză redusă pe Valea Prahovei aduce anual şoferilor pierderi de peste zece milioane de ­euro. Un singur litru de carburant economisit la o sută de kilometri ar aduce economii de 10 milioane de euro dacă luăm în calcul cele 10,9 milioane de călătorii ce au loc anual între ­Comarnic şi Braşov. Aceasta fără a ­socoti traficul greu.

    Studiile oficiale au arătat că lipsa autostrăzii cauzează zece decese suplimentare pe an pe DN1 şi o creştere a timpului de deplasare cu 100 de minute. Aglomeraţia de pe DN1 este răspunzătoare de 63.000 tone de CO2 anual şi de 435 tone de noxe. Veniturile din TVA ale statului ar creşte ­semnificativ, fie că vorbim de TVA aplicată lucrărilor de construcţii la autostradă (24% pe o valoare de construcţie de 1,6 miliarde euro) sau cea pusă pe taxele de autostradă plătite de şoferi, fie că vorbim de activităţile turistice în creştere de pe Valea Prahovei. Impozitele pe profit percepute concesionarilor autostrăzii, constructorilor, antreprenorilor acestora, furnizorilor de materiale de construcţii, agenţilor de turism sau puse pe activităţile comerciale din spaţiile de parcare şi odihnă ar aduce alte zeci de milioane de euro.

    Asta era tainu’ lu’ Rafarinu’ din carui combatere Basescu a castigat ceva voituri in 2004 … Da nimeni nu pare a intreba cat a costat Basescu ?!

    Este de=a dre[ptu extraordinar (adica mult sub ordinar !!) cum dinati axcuzi pe unii ca vor sa faca, bl;ochezi ca apoi sa ii acuzi ca nu au facut …

  2. Am realizat, ascultandu-l pe Ponta, dar citind cu atentie si ce scrie colegul Centru, ca pentru prima data, Romania are sansa implementarii unui sistem rutier complex – pe baza unui Master Plan integrat ce urmeaza a primi avizul (cu eventuale corectii – ramane de vazut) din partea Comisiei Europene.
    Pare a fi cea mai mare realizare in acest domeniu din ultimii 25 de ani, in Romania.
    Daca acest document se va parafa la Bruxelles (asigurandu-i-se implicit si finantare corespunzatoare, in ordinea de prioritati si pe termen lung) , recte, Codurile Fiscale vor fi optimizate si implementate conform calendarului preconizat, nu vad cum ar putea sa piarda PSD alegerile din 2016. Sa vedem daca si cum arbitreaza institutiile de forta si ce vor face cei de pe osia din spate a partidului.
    (Z)

  3. As fi fost foarte interest sa asist la cursul domnului Severin – ,,Scandalul PRISM și dezvăluirile lui Edward Snowden – ce efecte asupra relațiilor diplomatice internaționale?”

    Cred ca in acele dezvaluriri se gasesc si posibile explicatii la actuala iritare americana cu privire la situatia din Ucraina.
    Mai devreme, sau mai tarziu, se va devoala ca planul de destabilizare a Ucrainei era demult pregatit…dar ,,inamicii” se pare ca au aflat inainte de termen.
    (Z)

  4. erata
    interesat
    – scuze, apas pe tasta corespunzatoare, dar nu verific intodeauna daca litera s-a imprimat efectv. Probabil ca pe langa mai multa rabdare, imi trebuie si o tastatura noua. 😉

  5. Opozitia se agita, Ambasada da premii: I se coace ceva Parlamentului?

    Conflictul in curs dintre puterile statului, iscat in jurul pretentiei abuzive de suprematie a arestarii preventive in raport cu prezumptia de nevinovatie, imi aminteste de nabadaile, care ascundeau acelasi sentiment de superioritate, dintre fostele mele colege din vremea cand eram student. Cand locuiau la camin cate trei in camera, doua se uneau impotriva celei de-a treia. Asa si cu alianta tacita dintre puterea judecatoreasca si puterea executiva prezidentiala, care si-a propus sa subordoneze sau sa minimalizeze puterea legislativa. De ce aceasta furie terminatoare? Pentru ca Parlamentul, care reprezinta simultan unicitatea si pluralismul puterii poporului, ca intreg si ca structura, atribute elective pe care celelalte doua puteri nu le au, a inceput sa isi exerseaza cu determinare responsabilitatea de a reabilita parlamentarismul si prezumptia de nevinovatie, principii democratice grav deformate de catre regimul de dreapta al predecesorului presedintelui Klaus Iohannis.

    A fost suficient ca Parlamentul sa nu aprobe cererea DNA de arestare preventiva a senatorului Dan Sova, dupa ce acesta si-a prezentat nevinovatia in plen, pentru ca furia dualista sa se dezlantuie. DNA, la care s-au asociat CSM, Presedintele, PNL, CCR, care impreuna dau si imaginea unei tabere largite, aproape in intregime de dreapta, avand in vedere si numirile fostului presedinte Basescu, a reactionat, considerandu-se ingradita in dispunerea arestarii preventive, pe care o considera un drept absolut. Partea slaba a acestei interpretari este chiar absolutizarea, care nu discerne intre necesar si discretionar, intre regula si exceptie, ceea ce poate duce la abuzuri, pentru care nu exista, din pacate, raspundere si sanctiuni. Cand oricine poate fi arestat, sub rezerva ca vinovatia sau nevinovatia va fi dovedita ulterior, turnura spre vanatoare politica nu poate fi exclusa sau oprita.

    Ceea ce ignora politicienii si procurorii pe stil Basescu, mosteniti de Iohannis, este ca principiul politic al parlamentarismului si cel juridic al prezumptiei de nevinovatie sunt cele care fac diferenta intre democratie si autoritarism sau totalitarism. Miza luptei impotriva acestor principii este posibilitatea controlului unilateral, nedemocratic asupra statului. Tactica de ultima ora, dupa ce Curtea Constitutionala a cerut Senatului sa redacteze hotararea sedintei cu pricina si sa o publice in Monitorul Oficial, pare a fi de a “administrativiza” puterea legislativa, de a o goli de specific si de a o atrage pe taramul administrativ, cerandu-i, in premiera, sa opereze in afara sa cu un act si o procedura ca de subiect administrativ.

    De ce astfel de provocari si de viclesuguri ale celor doua puteri ale statului? Raspunsul este foarte simplu, pentru ca la scoala unui fel de realism politic in plan intern, pe care o tot frecventeaza de ceva vreme, li s-a bagat in cap sa se comporte si sa actioneze ca niste partide politice, pentru obtinerea suprematiei. Sigur, propensiunea presedintelui este mai usor de explicat, are in spate un partid politic, desi de neacceptat constitutional, dar este de-a dreptul scandalos si inadmisibil ca justitia sa se comporte si sa actioneze ca un partid politic. Se vede cu ochiul liber, justitia-partid valseaza pe scena politica odata cu partidele, dar mereu in opozitie cu Parlamentul.

    Cum s-a ajuns la aceasta punere in competitie a puterilor statului? Un popor este imposibil sa fie corupt, nimeni nu ar avea atatea resurse si nici nu ar avea sens. Un parlament, sunt prea multi, ar fi costisitor dar si riscant, este singura putere cu reprezentativitate pluralista si neierarhizata, stapanii unui ales sunt alegatorii. In schimb, presedintele este unul, iar justitia are cativa capi si este si ierarhizata, deci cu mentalitate subalterna, executiva. Cand pe cele doua puteri le mangai pe cap, le sustii sau le dai si premii, iar pe cea de-a treia o demonizezi, ai format taberele si ai indicat tintele. De ce un judecator nu da curs unei invitatii a Parlamentului dar in schimb fruntasi ai justitiei isi beau cafeaua la o ambasada? Oare suspiciunea de coruptie este cu sens unic?

    Fara indoiala, in deceniul Basescu am fost martorii unui fenomen de distorsionare speculativa a principiului separatiei puterilor, prin asezarea lui pe baze de competitie, care sa excluda cooperarea. Insa doctrina separatiei nu contine niciun gram de conflictualizare si nu respinge cu nicio iota cooperarea dintre puterile statului. Ar fi fost si absurd, pentru ca ar fi deschis o cale primejdioasa, spre ruinarea statului. Puterile statului nu sunt competitoare, ci coechipiere, separatia este functionala si cooperarea institutionala, ambele la fel de imperative si de necesare, nuante de care ar trebui sa se tina cont la modificarea Constitutiei.

    Poate ar fi bine de stiut de catre cei care competitioneaza puterile statului ca in nicio enumeratie a acestora nu se incepe cu puterea executiva sau cu puterea judecatoreasca, ci cu puterea legislativa. Daca vor avea curiozitatea sa cerceteze aceasta preeminenta vor ajunge sa afle, fireste, despre caracterul ei generativ, ca sursa a oricarei istoricitati statale.

    Ce va urma? Azi, Iohannis a chemat partidele la consultari, intre care si pe tema regulilor de procedura referitoare la arestarea preventiva in cazuri privind parlamentari. Miza acestor consultari este uriasa, daca presedintele si opozitia vor reusi sa modeleze respectivele reguli de procedura potrivit intereselor dreptei, intre care cele imediate sunt ajungerea la guvernare, stanga va fi lipsita, pe termen lung, de orice sansa cinstita de a mai ajunge la putere.

    Dreapta a formatat climatul discutiilor de azi cu o energie neobisnuita, ca de campanie, dar si evenimente pe care se pare ca sconteaza. Basescu a pus din nou presiune pe Iohannis, afirmand, la o intalnire a PMP Galati, ca daca el ar fi fost ales in 16 noiembrie Ponta nu facea nici revelionul ca premier, iar Blaga a transmis, tot sambata, de la PNL Bistrita, semnale foarte acute privind programul liberal de guvernare, motiunea de cenzura si ceva despre anticipate, ca alternativa. Stiu ei ceva si noi nu stim?

  6. @Fragmentarium Politic

    De acord cu opinia ta, cu o singură observaţie: capii justiţiei nu sunt subiecţii banali ai unui proces de corupere, ei pot fi „cumpăraţi” la momentul potrivit sau cu anticipaţie prin protecţie şi promisiunea unui anume viitor personal. Este o metodă comercială cunocută, aceea de diminuare a costului tranzacţiei. Cea mai serioasă economie în privinţa unei tranzacţii poate fi realizată dacă poţi determina scăderea numărului celor cu putere reală de negociere/tranzacţionare şi dacă poţi determina identitatea persoanelor cu care negociezi în fiinal.

  7. @ off topic

    FELICITARI ROMANIA !
    FETELE NOASTRE AU BATUT CANADA LA MONTREAL , LA TENIS IN ” FEDERATIONS CUP ” CU 3-2 !
    ALEXANDRA DULGHERU SI ANDREEA MITU , SUPERBE MODELE DE LUPTATOARE ! LA TOATA DELEGATIA ROMANA SE SIMTEA UN ADEVARAT SPIRIT DE ECHIPA ADEVARATA !
    FELICITARI SUSTINATORILOR ROMANI PREZENTI IN SALA , CARE I-AU „INGROPAT” PUR SI SIMPLU PE CANADIENI !
    HAI ROMANIA !

  8. Daca a existat vreun consens intre fortele politice la Cotroceni, apoi acela este in ceea ce priveste restrangerea unor drepturi si libertati cetatenesti.
    Ma bucura faptul ca propunerea mea de acum cativa ani, cu alegerea primarilor intr-un singur tur, place tuturor. Cu mentiunea ca toti se fac ca ploua ca e propunerea mea facuta pe blogul dlui Nastase, la vremea aceea nici Basescu n-a fost asa de curajos. Domnule Nastase, un sincer si calduros Huooo! politicienilor romani, in frunte cu Johannis, care culeg pe gratis idei de pe bloguri, pe care si le insusesc de parca si-ar face tezele de doctorat.
    O intrebare pentru Victor Ponta: dle Ponta, as dori sa devin presedinte de CJ, ca independent. Ce trebuie sa fac pentru asta? Este mai usor asa cum preconizati pentru viitorul imediat sau mai greu ca acum? Ce se intampla cu electorii care doresc sa ma voteze pe mine ca presedinte de CJ?

  9. Stapanirea sclavilor nu este identica nici cu politica, nici cu celelalte tipuri de stapanire. (Aristotel).

  10. Funeraliile democratieie in Romania:

    http://2.bp.blogspot.com/-RhWtqcW8eDM/VMIRBAHyBsI/AAAAAAAAFhc/zPqTGNPdPcU/s1600/Laura%2BCodru%C5%A3a%2BKovesi%2BDosarul%2BFlota%2Bfunny%2Bphoto.jpg
    (Furata de la 2.bp.blogspot.com)

    Draga Fragmentzel la noi se inceaeca un noi experiment politic : Democratia neparlamentara. In Ungaria cea iliberala..
    Ambele amandoua sub atenta indrumare a PPE si crez ca cu ceva sprijin NED si altii ca astia. Totu in sos de Secondat, Baron de La Brède et de Montesquieu (de obicei nimeni nu cujeta ca magistratura lu musiu baronu era venala .. si ca ce scria el era de fpat un manifest gen „ce este militienii si ce vrea ei”. adica nobletea de capa se dorea egala celei de spada … )
    Oricum se anunta , din pactate , vremuiri „interesante” .

    PS. aia care zbierau impotriva lu Ielscu ca nu vior democratie prijinela … sunt serviti!! Li se ofera niste cestii mult mai orijinale decat indraznea sa viseze Ilescu …

  11. SUPERBA VICTORIE , INCA O ANDREEA DE AUR ( la barna ) SI UN MARIUS DE ARGINT ( la paralele ) PT. ROMANIA , la Campionatul European de gimnastica de la Montpellier !

    HAI ROMANIA !

  12. @ Ghita Bizonu’aprilie 19, 2015 la 7:28 pm

    Prietene, nu folosesc cuvinte al căror sens îmi este necunoscut; ştiu exact ce este pioletul. Ceea ce îmi scapă adeseori, însă, este aşezarea virgulelor la locul lor; aşadar, a se citi „…ambele bătând cu ciocănelul ( VIRGULĂ), piolet lângă piolet”… ( adică, în mintea mea , un fel de UMĂR LÂNGĂ UMĂR, fără nici o legătură cu ciocănelul, ci cu competiţia alpinistică a celor două blonde, pe care am şi vizualizat-o, cu „ochii minţii” , în timp ce scriam).

    Cum nu pot să spun despre mine: „sunt perfectă, domnule!”, aşa cum a spus Băsescu despre sine, acceptaţi zgârcenia mea cu privire la virgule ca fiind un defect asumat. Recunosc că, de multe ori, schimbă total înţelesul scontat al unei fraze.

  13. Nu sunt liberal, decit in cea ce priveste libertatea de exprimare si de a-ti practica liber religia. Chiar si aici vad posibile unele restrictii. Deci, o sa va mire cind o sa va spun ca mie imi place dl. Tariceanu, ca lider, si ca om de stat. Nu mi-a placut initial, si nici lui de mine. Era Prim Ministru si il deranjau actiunile mele pro-adoptii internationale. Pe vremea aia lucra cu Baroneasa Nicholson, careia ii daduse niste responsabilitati de guvernare in domeniul protectiei copilului, responsabilitati foarte controversate la acea data. Baroneasa impusese Guvernului Tariceanu sa nu permita reluarea adoptiilor internationale. Nu stiu cu ce il avea la mina, dar ceva nu era kosher acolo, si sufereau copiii abandonati. Dar, timpul a trecut si se vede ca a acumulat o experienta vasta politica, si imi pare extrem de bine articulat.

    Ca sa vin la subiect, Tariceanu a afirmat ca va elibera toate documentele cerute in cazul Sova, daca se urmeaza calea comunicarii legale, institutionale, anume, Ministrul Justitiei cere Parlamentului acest lucru, si nu DNA direct. Ori, DNA, cerind a doua oara documentele din dosarul Sova, si amenintind cu infractiunea pe Tariceanu, pare clar implicata acum intr-un joc politic, care favorizeaza PNLPDL. Romania arata iar a stat politienesc, cu institutii slabe, presupuse independente dar supuse politicului. Mai ramine sa il aresteze pe Tariceanu in plen, sa-i puna catuse la Parlament in direct, pe toate canalele, ca si in Ucraina.

    http://www.mediafax.ro/politic/dna-cere-din-nou-senatului-inscrisurile-in-cazul-sova-si-arata-ca-refuzul-constituie-infractiune-14129474

  14. Despre scaderea taxelor, in speta a TVA: o masura foarte buna, dar, ea nu este o masura de stinga, ci una de dreapta. Scaderea taxelor este fundamentul ideologiei de dreapta, desigur, in primul rind a taxelor pe profit, mega-corporatiilor si businesurilor mici si mijlocii (neoliberali), continuind cu taxe pe proprietate (populisti) si terminind cu taxele pe venitul persoanelor fizice. Deci, desi justa si oportuna, apare ca masura de stinga, si nu prea e. Oricum, treaba e destept facuta de dl. Ponta, pentru ca magnetizeaza un segment liberal important. Totusi, apele trebuie separate pentru claritate.

    O masura de stinga ar fi introducerea taxei diferentiate pe venitul persoanelor fizice, si asta trebuie facut chiar maine, pentru ca se poate, conjunctura fiind buna. Masura ar aduce semnificativ mai mult la buget, si ar sprijini proiectele mari de infrastructura in urmatorii ani. Plus ca ar fi mai multi bani pentru programele sociale si anti-austeritate.

  15. Laudabila initiativa de organizare a acestor cursuri, despre care cred aprioric ca isi merita banii. Pacat ca nu pot participa la el, mi-ar fi placut.

  16. Stiati ca doi distinsi (destinsi) europarlmentari PSD au avut minunata idee de a reprezenta la nivelul UE in mod distinct Transilavania, printr-o delegatie?
    IN MOD DISTINCT! PRIN PROPRIA DELEGATIE!

  17. Ipoteza trifuncţională în teoria suveranităţii şi a puterii statale a fost exprimată prima oară într-un mod sistematizat de către antropologul francez Georges Dumézil. Astfel, nu putem avea suveranitate şi putere statală fără 1/funcţia sacerdotală ; 2/grupa de funcţii regaliene ;3/funcţia lucrativă (economică). Pentru această ipoteză trifuncţională, unii l-au acuzat neîntemeiat pe Georges Dumézil de fascism. Dar mi se pare că ideologia sa era deja prezentă la regele englez Alfred cel Mare. Putem atunci să-l acuzăm şi pe regele Alfred cel Mare (http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_the_Great ) de fascism ?

  18. Azi Cretinian Parvulesco ….(curectii politici fiind prin definitie idioti postsovietici care au inlocuit „lupta de clasa” cu „minoritatile oprimate”)
    Redau din Agerpress – http://www.agerpres.ro/externe/2015/04/20/in-romania-post-sovietica-se-inregistreaza-o-feminizare-a-sistemului-de-justitie-presa–16-43-50>

    În România post-sovietică se înregistrează ‘o feminizare’ a sistemului de justiție (presă)

    Majoritatea acestor femei erau eleve atunci când a căzut comunismul, în urmă cu 25 de ani. Astăzi ele creează un sistem de justiție independentă pe baza convingerii lor că nimeni nu este mai presus de lege.

    ”’Feminizarea sistemului de justiție” ajută România să se debaraseze de statutul său de mlaștină a corupției și nepotismului, susține Cristian Pârvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA. ”Aceste femei își imprimă propria viziune asupra României. Înainte, ele nu puteau face acest lucru și acum fac asta într-o manieră curajoasă”, adaugă Pârvulescu.

    Sistemul de justiție în timpul comunismului era un domeniu al bărbaților, care făceau scut în jurul bărbaților din elita conducătoare. Acest lucru a început să se schimbe odată cu venirea democrației și a capitalismului în anii ’90, atunci când procurori și judecători prost plătiți de stat au renunțat la aceste slujbe pentru a deveni avocați și oameni de afaceri, deschizându-se astfel ușile pentru femei în acest domeniu. Rezultatul – 60% dintre procurorii și judecătorii actuali din România sunt femei, notează luni Associated Press, preluată de ABC News.

    In 1930 majoritatea posturilor didactice din invatamantul primar (clasele 1-4) erau ocupate de invatatori. In 1960 la scoala generala no 40 din Andronache mai era un singur invatator .. dl Cartojan. Restul erau invataoare . cele mai multe tinere si dragute (dupa 20 de ani nu mai erau asa de dragute. Da in 60 pe bune eram cam cazut in limba dupa invatatoarea mea .. )
    In 1970 majoritatea medicilor erau doctori.
    Asa cum bine-nteles majoritatea absolventilor de drept erau .. barbati. Si aici erau insa destule femei … in electronica si mecanica de abia apareau primele inginere (si cel putin 2 dintre primele care au absolvit calculatoare in 1968 .. auoliiiiiiiiiiiiiiiiiooooo ! Muica !! Arme de nimicire in masa !! SI pe patu’ de moarte sa fi fost te trecea cu erectie cand le vedeai!!!)
    Omu cu idei viseaza ca cum bărbaților, care făceau scut în jurul bărbaților din elita conducătoare uitand de tiva Ana care „baga spaima in burghezi” si se pare ca era nitel mai a Dracului decat Dragici -n cu cel putin un ordin de marime!)
    Oricum mme Breton era procuror… Dur se zice.

    SI mai erau si altele. Plus judecatoare.
    Cestie naspa rau.

    Cand zic naspa rau nu urla machismu in mine .. ci doar este o observatie… De o pilda.. daca vezi ca un derdedeu da o palma unei muieri sau ca baga mana intr-un buzanr si il „sifonezi” va a aparea in gnl o muiere care te va condamna ca ai lovit biata victima .. Muierile atea au anulat de facto legitima aparare cu prosteala „justei proportionalitati” Cum explicam unei foste colege de liceu , Jiataru de la LMV , este ceva mai usor ca sa dai ca ghiolbanu si sa il omori pe unu (l-ai lovit in tampla, in inima samd) decat sa ii blochezi bratul si sa ii iei cutitu’ da ea blonda si suava nu nu! ca a vazut ea in filme. Pe dracu daca ala a scos cutitu’ justa proportionaliate este ori sa fugi ori sa dai sa il omori ..(mai sanatoasa prima solutie…)
    SI asta ptr ca juristele noastre sunt fete relativ cuminti. care cel mult si-au pierdut virginitatea inaintea castororiei (ele fac mai mult ca zde vieginitate decat mine). In rest .. in rest au trait inre oameni corecti, in familii civilizate, au frecventat cercuri cumsecade. Nu au avut ocazia sa vaza si partea intunecata a societatii . Asa ca , scuze , ele cred ca tot ce zboara sa se mamanca si poti sa le convingi ca tot ce se ia in mana se baga si in gura …
    Asta le reprozez eu.. nu „ginesc marginlili” …

    Si ca majoritea .. pai stam cam asa – Argentina are ei da.. 60 trecuti. Maura si ea. Stefania numa vreo 59. Jeny numa 60. Maria doar vreo 57. Betty numa 60. Fanitza vreo 57. Toate is juriste si foste colege (bine ca nu imi cunosc nickul ca ptr pomenirea varstei lor … oho! Desi daca ar vedea prostu asta primele doua pronto m-ar face albie de porci ..ca deh nume rare si stiu ele bine cine este ala care indrazneste sa creaza in egalitate!)
    Adica hai sa falsidicam corect (trage-i-a-ar un sut in rect cu niste ciocati!!)

    ”’Feminizarea sistemului de justiţie” ajută România să se debaraseze de statutul său de mlaştină a corupţiei şi nepotismului, susţine Cristian Pârvulescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA. ”Aceste femei îşi imprimă propria viziune asupra României. Înainte, ele nu puteau face acest lucru şi acum fac asta într-o manieră curajoasă”, adaugă Pârvulescu.

    Inainte ca cand ? In 2006? In septembrie 2015?

    Primul ‘vânt al schimbării’ a venit în 2005, după ce Traian Băsescu a fost ales preşedinte în urma unei campanii concentrate pe combaterea corupţiei. Anul următor, el a numit-o pe Laura Codruţa Kovesi procuror general al României, prima femeie în acest post. La acea vreme ea avea doar 33 de ani. După aproape un deceniu, Kovesi este cea mai puternică femeie din România, conducând o campanie anticorupţie care urmăreşte fără teamă cele mai puternice personaje ale României, continuă sursa citată.

    D’aia ocoleste cu grija pe Baselu. Si multime de cazuri sezicate ce Curtea de Conturi …

    În ultimele luni, procurorii anticorupţie au pus sub acuzare un fost ministru de finanţe pentru luare de mită, l-au cercetat pe cumnatul premierului Victor Ponta sub suspiciunea de luare de mită şi i-au investigat pe fratele, pe un colaborator apropiat şi pe ginerele lui Traian Băsescu, aminteşte sursa citată.

    Da pe fratele lu Baselu’ s-au abtzinut 2 ani , 3 luni si 29 de zile desi aveau PROBE!! Ins amme Kovesi s-a gandit bine si la mazit pe Iacobescu (din cauza ca er abrabat cumva?)
    Da oare de ce este uitata Bica? Bica procuorarea corupta de la DIICOT!!

    În 2014, cazurile urmărite de DNA au dus la 1.051 condamnări, față de 743 în anul precedent. În acest an sunt așteptate și mai multe cazuri.

    Printre cei condamnați începând din ianuarie 2014 s-au aflat un fost premier, șapte foști miniștri, un fost vicepremier, patru parlamentari, un europarlamentar, 39 de primari, 25 de magistrați și doi magnați. Însuși Traian Băsescu, care și-a încheiat mandatul în decembrie, face obiectul unei anchete conduse de procurorul Adina Petrescu pentru acuzația de amenințarea publică a unui senator și tentativa de șantajare a unui senator care i-a acuzat familia de nereguli.

    Da.. ca nu mai avea ce face draga de Godzilutza. Ca cu fratele Mircea se codea sa primeasca probele …

    Kovesi, fostă jucătoare de baschet profesionist, a devenit magistrat în 1995. ”În urmă cu 20 de ani, se spunea că mandatul de procuror nu este pentru femei și că noi am renunța mai ușor. Sper că am înlăturat această prejudecată”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru Associated Press.

    Kovesi și colegii săi sunt criticați constant de politicieni și în organele de presă ai căror patroni au fost ei înșiși condamnați pentru corupție. Ea are acum gărzi de securitate care îi asigură paza.

    ”Ceea ce surprinde este că acum corupția este prezentă la toate nivelurile și în toate sectoarele. Am văzut oameni care sunt anchetați și ei au ales să continue (pe calea) corupției, să se ascundă în spatele unor metode mai sofisticate și să mascheze mita”, a explicat procurorul-șef al DNA.

    AP face referire și la procurorul Denisa Cristodor, în vârstă de 37 de ani, care ‘a scris istorie’ toamna trecută, când a instrumentat primul caz împotriva unui gardian de închisoare din perioada comunistă, suspectat de crime împotriva umanității. Cruciada lui Cristodor a început din convingerea că ororile epocii comuniste nu trebuie să rămână nepedepsite — indiferent cu cât timp în urmă au avut loc. În ultimul an, Cristodor l-a pus sub acuzare pe fostul comandant al închisorii de tristă amintire de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, și pe comandantul lagărului de muncă forțată de la Periprava, Ion Ficior,unde au murit peste 100 de oameni.

    Cristodor a lucrat la dosarele Vișinescu și Ficior încă din 2013. Ea a vorbit cu zeci de martori, s-a deplasat la locuințele celor care erau prea bolnavi ca să se mai poată deplasa până la procuratură și a vizitat închisoarea de la Râmnicu Sărat. ‘Ceea ce m-a surprins este faptul că (foștii deținuți) nu aveau nicio pretenție de ordin material, reparația istorică a fost de ajuns. A fost un regim de exterminare fizică și psihică. (Prizonierii) se trezeau cu zăpadă pe păr pentru că era foarte frig, iar apa le îngheța în căni. A fost inuman… Comunicau tușind în cod Morse’, a declarat Cristodor pentru AP, în primul ei interviu pentru presă.

    Pârvulescu spune că femei precum Kovesi și Cristodor au adus un nou respect față de justiție în România. ‘Țările creștin-ortodoxe sunt societăți masculine, unde justiția este rezultatul negocierilor. Femeile sunt interesate de valori morale’, spune el.

    AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu)

    Pârvulescu este un om cu idei ,. Adica idiot. Si ignar,… Ca era una procuroare care pena prin 1970 a urmarit pe cei care au tras la Lupeni in 1929. Aia primisera ordin dar ea avea „constiinta revolitionera”.
    Precum Godziluzta, Monicutza si Cretinutza!!

    INSA OBSERVATI Associated Press (AP) americana scrie Romania postsovietica Agerpress cica romana si ea scrie Romania postsovietica!!!
    </i? Scroe careva Polonia psotsovietica? Dar Ungaria postsovietica?!
    Deci numa Romnaia este postsovietica …

    Hm .. mie imi cam miroase putin a Vladimir …

    PS … A nu se intelege ca simpatizez cu Visnescu, Ficior . Niste canalii …
    Da ce legatura au cu excesele de azi?!

  19. Domnule Năstase, mi s-ar părea mai interesant dacă ați completa cursul dumneavoastră astfel: Cel de-al doilea război din Irak – diplomație, servicii de informații și decizii de politică externă + decizii de politică internă în contextul campaniei electorale pentru turul 2 al prezidențialelor din 2014.

    În contextul evenimentelor la zi și în completarea altor postări: AM CONVINGEREA CĂ iohannis (cu binecuvântarea PPE?!) VREA SĂ AIBĂ MOTIV PENTRU DIZOLVAREA PARLAMENTULUI !!!
    DNA, practic, anchetează Senatul ? Din comunicatul ultimativ de azi cam asta rezultă!
    Am o mare nedumerire – noul PNL chiar nu-i conștient de riscul prăbușirii gen PNȚ-CD, în cazul organizării alegerilor în acest an ?!

  20. ghita bizonu’
    Mai baiatule, chiar n-ai pe nimeni in familie caruia sa-i adresezi ultimatumuri ?
    Te-ai molipsit cumva de la DNA ?
    Care DNA nu a aparut din neant (sau din spuma marii), ci a fost ,,margica” scremuta si rostogolita (pana la dimensiuni apocaliptice) pe fondul unor legi fundamentale ,,gandite” si implementate de corifeii PSD (si) in contextul unor strategii si negocieri de aderare pripite si iresponsabile.
    De exemplu, ai idee cine a stabilit ca Ministerul Public este parte a Puterii Judecatoresti ? Eu? Nu cred, mai baiatule. Eu am decis mandatul de 5 ani ? Ce relevanta are faptul ca presedintele nu poate revoca premierul, cand are o sumedenie de parghii si portite (lasate parca intentionat – din aroganta, sau poate din ignoranta) prin care poate, fie controla, fie sabota, activitatea guvernului si a primului ministru ! Avem deja o lunga experienta trista (ca tara) in acest sens.
    Iata ce usor profita DNA si cere acum sa iasa de sub tutela ministrului justitiei – care ministru este PARTE a Executivului ! Are dreptate DNA, din moment ce ati asimilat procurorii cu judecatorii, deci, cu magistratii, chiar prin textul constitutional ! Basca, ati lasat numirile de procurori la latitudinea presedintelui, care poate obstructiona fara limita de timp propunerile ministrului justitiei !
    S-a batut cineva din PSD pentru amendarea Codului de procedura penala, folosit acum (abuziv, dar legal) de orice procuror nenorocit in scopul sa ameninte si sa umileasca Parlamentul Romaniei ? Ati icnit doar aberatia cu salariile si pesiile nesimtite ale parlamentarilor care v-a facut si mai mult de rasul curcilor !
    Dupa cum vedeti, ati facut o Constitutie perfecta pentru statul totalitar si papusarii lui de aiurea si pe care nimeni nu va lasa sa o schimbati in sens democratic.
    Parca vad ca veti da din colt in colt si veti apela (inutil, bineinteles) tot la ,,expertiza” celui sarac si cinstit. Vai de capul vostru.
    Asumati-va responsabilitatea si inchideti, voi (adica toti cei ca tine) , pliscurile insolente si agramate. Voi ati creat, direct sau indirect, institutiile de forta, dar si magi ai coruptiei si influentei oculte in frunte cu Hrebenciuc , Mitrea, Sechelariu, Voicu si multi, multi altii care ne-au facut ,,imaginea” pe care o stie o lume intreaga.
    Vremea voastra a apus, ati facut destul rau Romaniei. Nu le inchideti, vi le va inchide, oricum, DNA, cu voie, sau (mai probabil) fara voie. Cineva doar mai trebuie sa stinga lumina in aceasta tara.

  21. ..Doar un scurt comentariu !…Opinii_!!…Pt. toti cei cu putere si decizie la nivel global !!!…Decit sa tot turnati gaz pe foc in privinta Rusiei mai ales si legat de conflictul din Ukraina ! Mai bine a-ti incerca sa gasiti o solutie la fenomenul ce ia imploare si se numeste „Statul Islamic” !..sau Reintorcerea Evului Mediu printre noi dar in varianta moderna de data asta !,..in sensul ca se folosesc din plin de realizarile lumii moderne pe care o detesta…Asta ar trebui sa va preocupe si nu ceea ce fac Rusii in tara lor si in zonele lor de interese !!..Eu_asa cred ca ar fi mai bine !!!…Bine ! Deocamdata inca nu au ajuns Descreieratii cu decapitarile si alte blestematii demne de Evul de mediu si Khmerii Rosii prin Europa !..Acuma doar fac recrutari de „personal ” !!!….Nu ii invitati un pic pe la VOI_???……si 2. Ori cite sanctiuni ! Ori cite provocari pe fata sau voalate ale agenturilor straine aflate pe teren de o parte si de alta, Eu_1 cred si sunt ferm convins ca Rusia nu va ataca Niciodata Westul decit doar in situatia logica de altfel ca va fi atacata Ea_prima de catre forte ostile sau terte parti, zic si eu !…In rest e doar propaganda si un hai sa-i zicem un asa zis razboi informational prin media sau Net de ambele parti !!!..toate aceste demonstratii de forta sau declaratii belicoase din partea unor lideri politici cu rang inalt fac parte dintr-o strategie de tip ofensiv cu rolul de a stavili elanul unor minti infierbintate de prin West in speta….Da ! In loc sa se ocupe de alte probleme mai importante ce tin de Securitatea interna dar mai ales cea externa a UE, domnii respectivi toOot agita spiritele legat un potential pericol ce ar veni vezi doamne de la Moscova !…Total fals !!..Orice om care poate gindi cu mintea si logica proprie poate sa isi dea seama ca nu Rusii sunt adevaratul pericol la adresa UE si NATO implicit ci cu totu’ altele cum ar fi si acest asa zis Stat Islamic dar si alte pericole de natura economica-ecologice-emigratie ilegala-trafic de droguri si carne vie_ett !…De aceste lucruri ar trebui sa se ocupe domnii de pe la Bruxelles si WW-DC si nu de asa zisa sperietoare Ruseasca~…_O=Minciuna-Ordinara_media de tip propagandistic aruncata in ochii opiniei publice si reactualizata dupa 24-25 de ani de la sf. razboiului rece dar intr-o varianta moderna !!!…Pe mine ca simplu cetatean al UE nu ma intereseaza citusi de putin ce fac Rusii cu Ukrainieni acolo la peste 1000 si ceva de km de granilele mele !!..E_problema lor pina la urma ! Fiind tari Europene si Crestine in acelasi timp au puterea dar si gindirea de tip logic-rationala de a-si rezolva singure diferendumurile de orice tip ar fi ele !!…Prin urmare cred ca NATO si UE ar trebui, mai bine sa isi vada de treburile si problemele lor cum ar fi cele amintie ceva mai sus !!!….asa gindesc Eu ca om simplu dar si alti Europeni satui de de aceasta razboi informational si propagandistic declansat odata cu Euro-maidanul si implicit ca consecinta directa_=_Anexarea Crimeii !!!..Punct .!. …………….Aaaaa’_!….mai exista cumva si_ONU~???~…..~_~_~_

  22. Razboiul excesului de zel. Cui prodest?

    Razboiul de suprematie nedeclarat, pe care DNA si CCR l-au declarat Senatului, sub pretextul arestarilor anticoruptie preventive, a intrat in faza excesului de zel. Altfel spus, niciuna dintre parti nu se lasa, prin recursuri la blocari reciproce pe forma, de care se agata sub motivul indeplinirii atributiilor, dar care de fapt sunt niste exagerari inutile. Daca acest razboi va escalada, rezultatul va fi blocarea functionarii statului roman.

    Deocamdata, Senatul a iesit din clinciul DNA, al amenintarii ca va fi acuzat de infractiune de obstructionare a justitiei, daca nu-i va trimite, pana in 22 aprilie, toate inscrisurile Camerei, din 2014 si 2015, pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie, inclusiv a lui Dan Sova. Azi, Biroul Permanent a cerut secretarului general al Senatului sa se conformeze, un demers inutil, de altfel, deoarece documentele solicitate sub forma scrisa, pe hartie, sunt publice, pe site.

    Pentru un al doilea clinci, se anunta interesant raspunsul Senatului la cererea CCR de a adopta si comunica, prin Monitorul Oficial, o hotarare privind rezultatul votului de neincuviintare a arestarii lui Dan Sova. Seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a diferentiat intre votul care s-a dat pe cererea DNA de arestare preventiva si votul care urmeaza sa se dea, azi, cu majoritate simpla, care sa ateste rezultatul votului pe cerere.

    Pana la aflarea raspunsului, pe care nu vreau sa-l anticipez, aici, dar despre a carui inteligenta juridica nu am nicio indoiala, un scurt fragment din raspunsul lui I.L Caragiale, intitulat “Exces de zel”, la o interventie neavenita a unui avocat:

    “Despre aceasta (artificialitate a diferendumului) dar, cu tot excesul dv. de zel profesional să nu mai vorbim amîndoi. Dacă vreți însă cu orice preț să stați nu ca avocat, ci personal, de vorbă cu mine, ori în ce pricină dintre noi amîndoi, dacă gindiți că e vreuna, sunt gata să o fac oricînd cu mare plăcere — cu o condiție numai: precum eu spun cum mă cheamă pe de-ntregul, așa să spuneți și dv. Dacă – ce știu! — pe dv. v-o fi chemînd Bedros, iar nu Agop, și spuneți curat că sunteți Bedros, pentru ca schimbul nostru să nu fie vreodată lovit de nulitate. Dv. sunteți avocat, știți ce va să zică asta. N-aș vrea să mă pomenesc că m-apucă Bedros după ce am plătit lui Agop, și că sunt silit să intru în forme și cu Agop și cu Bedros: nu sunt amator de așa ceva; refuz categoric — mie nu-mi place ce vă place dv., stimate domnule Agop.” http://ro.wikisource.org/wiki/Exces_de_zel

  23. Deci, statul de drept-procurăresc pregăteşte execuţia statului de drept-stat de drept. Este cronica unei crime anunţate, aşadar Codruţa nu mai umblă cu mănuşi de menaj până la cot, ca să nu lase amprente în abator, pe viitorul leş al vitei cu carotida deja tăiată.

    Întocmirea dosarului penal, procesul şi condamnarea la moarte a Parlamentului –ultima relicvă fosilizată a democraţiei – s-a petrecut în cel de-al doilea mandat al lui Băsescu Traian -acum e doar urcarea pe eşafod pentru ultimul act. Totul a început dintr-o toană a fostului preşedinte, care nu mai avea chef să fie suspendat pentru mărunţişuri cum ar fi violările repetate ale Constituţiei, cu perversiuni sado-masochiste de tot felul ( te şi miri cum făcea el, prin cotloane, toate grozăviile alea erotice, cu o cărticică nevinovată, de numai câţiva anişori…) .

    A văzut sondajele – era pe nişte armăsari mai mari decât trei Biruinţe de 306 metri liniari puse prova la pupa ; şi a pornit războiul, în alămurile aplauzelor unei populaţii isterizate, căreia nu apucase încă să-i taie salariile şi laptele praf pentru copii , ci continua să-i susure în urechi că va trăi bine…

    Aşa că ţara s-a umplut de afişe cu chipul prezidenţial, din care chelia – farmecul lui personal! – era decupată cu grijă, cât să nu incomodeze estetic sloganul ” DE CE LE E FRICĂ, NU SCĂPA” şi sigla micuţă în care 471 de unităţi bicamerale se transformă, printr-un referendum de purificare, în numai 300 de unităţi profund unicamerale.

    La execuţia de astăzi a participat cu entuziasm TOATĂ PRESA. Nimeni nu s-a străduit să-i explice cetăţeanului la ce este util şi cum trebuie întrebuinţat Parlamentul. Toţi i-au sugerat că se poate lipsi liniştit de acest balast astfel că , în 2015, după 25 de ani de democraţie părâtă, există o largă categorie de oameni care merg la serviciu, cumpără de la hipermarket, privesc mult la televizor şi nu citesc niciodată nimic, dar care cred cu sinceritate totală că noi, dacă avem Preşedinte Klaus, ce dracului altceva ne mai trebuie ca să prosperăm ?

    Poate că va exista un instinct de conservare al mult-huliţilor parlamentari; poate că va asculta cineva ce spune , îngrozit de ultimele fantasme de propuneri legislative ale CSM-ului şi DNA-ului, Cristian Pârvulescu, analist care a cochetat şi el la greu cu nişte fineţuri UE-iste potrivite ca nuca-n perete pe teritoriul numit România ; poate că se va trezi, în dârdori, presa cea imbecilizată de fascinaţia pentru Oana Zăvoranu şi multiplele ei cimitire.

    Sau poate că e târziu… cu amendamentul că, atunci când e târziu, de cele mai multe ori e de fapt prea târziu…

  24. Basescu Traian si-a facut ” treaba ” cu Dr. Mohamed Yassin iar Iohannis si Blaga isi fac treaba cu Kovesi , Coldea si Macovei .

    Incet , incet , cei cinci pomeniti mai sus vor transforma Institutia de baza a democratiei ( Parlamentul Romaniei ) intr-o anexa a penitenciarului Jilava si intr-o institutie batjocorita de toata lumea . Totul prin complicitatea puterii executive ( adica Victor Ponta ) si lasitatea parlamentarilor PSD ( condusi de acelasi Victor Ponta ) .

    http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-19226146-laura-codruta-kovesi-trebuie-modificata-legea-privind-ridicarea-imunitatii-unor-parlamentari-nu-este-normal-vot-politic-blocheze-actiune-judiciara.htm

    http://www.mediafax.ro/politic/kovesi-putem-vorbi-de-ridicarea-mcv-cand-parlamentul-va-admite-cererile-de-ridicare-a-imunitatii-14121193

    http://www.romaniatv.net/dna-vrea-mandate-de-retinere-pentru-72-de-ore-propunerile-lui-kovesi-de-revizuire-a-constitutiei_215606.html

    http://www.romaniatv.net/seful-anaf-pus-la-zid-de-parlamentari-noi-nu-suntem-la-cheremul-lui_214892.html

  25. RESPECT Oana Stancu ! RESPECT Mircea Badea ! RESPECT jurnalistilor Antena 3 !

    Toti acesti jurnalisti curajosi si-au riscat viata , familia si libertatea luptand cu sistemul securist al lui Traian Basescu .

    Daca ar avea putina decenta d-ul Ponta ar trebui sa-si dea demisia din functia de presedinte PSD si sa lase pe cineva care vrea si poate sa lupte cu acest sistem securist ! Pentru ca lupta nu s-a terminat …

  26. Faptul că se încearcă acordarea de pensii speciale pentru parlamentari ( eu le-aş numi nesimţite, la fel ca pe cele care se plâng că actualele indemnizaţii lunare nu le ajung decât pentru plata coafatului, sau tichiei de mărgăritar, după caz 😉 !) m-a dus cu gândul la membrii Marii Adunări Naţionale ceauşiste, ai cărei aleşi îşi desfăşurau activitatea fără a fi scoşi din producţie, fiind convocaţi cam o dată pe lună la Bucureşti (sau de câte ori era nevoie), decontându-li-se transportul, cazarea şi masa, în rest salariul era primit de la locul de muncă !
    Acum când internetul permite consultări, dezbateri sau mese rotunde, cu atât mai mult n-ar trebui să există această afacere politică, ce iată, mai nou, va trebui suportată din banii noştri, inclusiv când vine vorba de cheltuielile de la alegeri de tot felul .
    Păcat că nu se realizează/observă că actuala corupţie endemică ce a cuprins România are la bază tocmai această bănoasă funcţie de politician.
    Care duce inevitabil la afaceri din cele mai oneroase, în care sunt prinşi într-un adevărat cerc vicios, toate sectoarele politice, începând de la sat, comună, oraş, judeţ şi până la vârful societăţii, banii furaţi prin aceste activităţi politice cuprinzând ca un cancer întreaga societate. Dispărând interesul pecuniar, politica va putea fi făcută, de abia atunci în interesul comunităţilor !
    Numai un astfel de sistem politic, precum cel existent, a putut genera furturi colosale, cu îmbogăâiri peste noapte, pe care în orice altă ţară nimeni nu le-ar fi putut dobândi decât în vreo 4-5 generaţii ( cu condiţia să nu se ivească pe parcurs vreun urmaş amator de jocuri de noroc, băuturi, femei şi alte accidente din astea nedorite, ce-i drept doar de unii, în viaţa omului 😉 )

  27. Foarte interesante temele alese în dezbatere !
    Dacă ar mai fi fost dezbătute, profitând de prezenţa lui MRU, de exemplu, situaţia Moştenirii Gojdu, sau a Tezaurului de la Moscova, sau de ce nu a datoriei descoperite de Radu Golban că ni se cuvine de la nemţi, probabil că totul ar fi fost mult mai aproape de nevoile din ce în ce mai stringente ale neamului românesc !
    Dar cum n-au intrat zilele-n sac, cum se spune şi nici mintea cea de pe urmă-n capul tuturor celor care propun programa de curs, să sperăm că încă nu-i prea târziu ! 😉

  28. […] De unde ca ce buni erau procurorii, cand loveau in adversarii politici, acum ca ce rai sunt, cand lovesc in Elena Udrea. N-am sa comentez faptul daca Basescu o iubeste sau nu pe Udrea… Insa… Insa ar trebui sa-si dea seama ca face declaratii sub demnitatea functiei pe care a avut-o. Cum poti sa spui ca ti se pare „că, după instalarea la putere a lui Iohannis, se face un spectacol prin care oameni numiţi de mine încearcă să arate cât sunt de utili şi noii puteri, iar asta mă deranjează”? Chiar nu mi se pare decent, in raport cu inalta functie pe care a avut-o, sa faca astfel de declaratii si sa mearga la asemenea emisiuni ca sa se ia in gura cu unul sau altul sau altii sa se ia in gura cu el, e acelasi lucru. Limpede si clar: nu avea ce sa caute la aceasta emisiune! […]

  29. ZeV

    Esrui un mincinos patologic si un pupin inascut.

    Insa am a-ti atrage atentia ca atunci cand scrii „S-a batut cineva din PSD pentru amendarea Codului de procedura penala,” sau „ati facut o Constitutie perfecta pentru statul totalita” samd te faci ca uiti ca VV Ponta era daca nu presedinte al PSD (asta find numa din februarie 2010) macar un membru estrem de important : din iulie 2003 vicepreședinte al Partidului Social Democrat (PSD), din noiembrie 2003 președinte al Tineretului Social Democrat. Din decembrie 2004 este parlamentar. Deci destule dintre acuzele pe care mi le aduci ca eu (neica nimeni , doar votac al PSD) ca as fi facut .. erau in putinta si sarcina lu Victorelu. Carelel cica mai este si jruist si cadru univ de stramb . Deci deputat, sef de partid, jurist – de ce nu s-o fi ocupat de Codul de Procedura Penala?!

    Oricum scumpu tau DNA va inchide alte pliscuri inaintea agramatului meu plisc. Nu de alta da nu eu sunt pretenar si asociatu lu’ Dan Sova „marele corupt” daca ma iau dupa DNA.

    A era sa uit – multe dintre realizarile pe care mi le pui in carxa (repet sunt un nimeni) apartin Monicai Macovei .. de pe vremea cand tu pupai basesc!!!

  30. Buna dimineata domnule presedinte,

    Buna ideea cu acest curs, care din cate vad mai sus este destul de bine structurat.

    Prima mea intrebare ar fi:
    Oare cati dintre cei care vor urma aceste cursuri vor intelege cu adevarat ceva ?

    A doua intrebare:
    Oare cati dintre cei care vor intelege ceva vor aplica cu adevarat in viata de fiecare zi cele invatate in cadrul cursului?

    Ar mai fi si alte intrebari, dar mai bine las generatia mai tanara sa le formuleze.

  31. Am gasit pe un alt blog un comentariu extrem de pertinent care se leaga de adevarata dezbatere care ar trebui, dupa parerea mea, declansata in Romania, pe tema:

    Ministerul Public-PARTE COMPONENTA A AUTORITATII JUDECATORESTI SI NU A PUTERII EXECUTIVE (?)

    Colegul pre numele sau ADRIAN, scrie:

    ,,in buna traditie romaneasca, noi luam forma si uitam de continut sau il alteram atat de rau incat forma incepe sa deranjeze. Noi copiem sistemul francez numai ca in ce priveste procurorii, cred ca s-a ales forma evoluata a sistemului francez (http://fr.wikipedia.org/wiki/Ministère_public_(France))mergandu-se insa la spiritul acuzatorului public din revolutia franceza. (http://fr.wikipedia.org/wiki/Tribunal_révolutionnaire). La noi parca se vrea asa ceva:
    „L’accusateur public, Fouquier-Tinville, utilisant des réquisitoires-jugements pré-imprimés où il ne restait plus qu’à ajouter le nom, la date, et un motif de condamnation, envoie 2627 personnes à l’échafaud en un an (de mars 1794 à mars 1795).”
    Parca ne dorim tribunale revolutionare:
    „Le 10 juillet 2008 la cour européenne des Droits de l’Homme, dans son arrêt „Medvedyev 1″ a estimé que le procureur ne pouvait être considéré comme une autorité judiciaire au sens de l’article 5$3 de la convention : « le procureur de la République n’est pas une autorité judiciaire au sens que la jurisprudence de la Cour donne à cette notion : comme le soulignent les requérants, il lui manque en particulier l’indépendance à l’égard du pouvoir exécutif pour pouvoir être ainsi qualifié »”
    Uitam ca de fapt procuratura ar trebui sa aiba aceasta caracteristica:
    „Le ministère public est, en France, sous la hiérarchie du pouvoir politique par le biais du garde des Sceaux, ministre de la Justice et de la direction des affaires criminelles et des grâces.” Nu este o putere judecatoreasca este un aparat care vegheaza respectarea legii si este sub un control politic drept care procurorii au ierarhie si nu sunt inamovibili ca judecatorii. Administreaza probe in favoare si in defavoarea doar in partea de cercetare penala. Cand se declanseaza urmarirea penala le administreaza pe alea in defavoarea urmaritului iar cu alea favorabile cred ca lucreaza doar pentru a pondera pedeapsa pe care o cere. Cand ajunge in fata judecatorului ca acuzator eu cred ca el trebuie sa fie perfect egal cu avocatul apararii.”

    ADAUG:
    Argumentul ca procurorul este ,,mai egal” decat avocatul este fals, deoarece si avocatul strange probe, preia decalaratii de la inculpati si martori, etc. Pe de alta parte, in practica, s-a dovedit ca procurorul nu este interesat de probe si argumente in favoarea incupatului, scopul sau fiind eminamente sa acuze , sa intemniteze si sa obtina pentru inculpat verdictul de,,vinovat” in fata Instantei. Poate ca si venitul si imaginea sa publica depind de asta (din pacate). Mai mult, ,,balanta” ar trebui sa se prezinte in fata judecatorului in deplin echilibru, pentru ca judecata sa fie una impartiala.

    Realitatea este si o repet, ca societatea romaneasca a lasat totul pe mana avocatilor la elaborarea legilor si, in special, a legilor fundamantale.
    De aceea sunt suparat, inclusiv pe toti cei care au condus aceasta tara inainte de 2004. Traian Basescu , Macovei si monstrii lor (inclusiv MCV) nu au aparut prin teleportare, exact in decembrie 2004.
    Iata acum cat de ironica este soarta: aproape toate cauzele se pierd de catre avocati, in special, in zona arestarii preventive. Imensul lor consum neuronal s-a intors acum impotriva lor. Mai mult, sa fie atenti ce vorbesc si ce fac, sa nu pateasca ca avocata lui Bica, sau altii ca ea. (Z)
    In Romania, nici macar populatia nu mai crede in prezumtia de nevinovatie, EXACT ca in Franta post-revolutionara.
    Deci, in curand, sa ne asteptam ca cine mai sustine nevinovatia (chiar in principiu), sa fie acuzat de ,,favorizarea infractorului”, ba chiar sa fie batut cu pietre in piete publice.
    Asta este Inchizitia in toata plenitudinea ei, sau forma ei moderna, ,,justitia” franceza din 1789 si imediat dupa.
    CE SPUI, DOAMNA AYA, DESPRE FRANTA ATAT DE DRAGA DOMNIEI TALE ? SI-A CERUT VREODATA SCUZE IN FATA ISTORIEI ?
    Sa-mi spuna cineva: si-ar indemna copilul, acum, sa o apuce pe drumul avocaturii ? Eu l-am sfatuit si bine am facut , sa exceleze in IT si mai apoi, daca poate, sa plece din tara fara sa priveasca o clipa in urma, nici macar la parinti.
    Pentru ca si noi suntem la fel de vinovati ca toti cei care am trait inainte de 1989 si n-am stiut ce sa facem cu libertatea noastra.
    De fapt, am inceput cu stangul, asasinandu-l abominabil pe Nicolae Ceausescu chiar pe 25 DECEMBRIE 1989.
    Se pare ca ne-a ajuns din urma blestemul lui.

  32. Adrian B.

    Cine din PSD vrea sa lupte cu ,,acest sIstem securist” si cum ?
    Da-mi macar un nume. (Z)

    Bizonu’

    Acum esti un ,,nimeni” ? Toti va bagati capul in nisip…sa fiti sanatosi, dar nu uitati ca va raman posterioarele expuse, in contextul egalitatii tuturor orientarilor, de orice natura..chiar impotriva naturii. (Z)

  33. Radu Humor
    Mostenirea Gojdu ? Tezaurul de la Moscova?

    hahahaha..hai ca esti un coleg simpatic. Chiar ca ai …humor. 😉
    Unii se gandesc la cai verzi pe pereti, in timp ce muntii, padurile, terenurile si proprietatile, in special din Transilvania, ne scapa printre degete, in fiecare zi ? Ca sa nu mai vobesc de suveranitatea data de pomana de catre actuala si fosta clasa politica.
    Ori s-au legat cu lanturi in casa si au ferecat usa prin interior, ori nu sunt in tara….(Z)

  34. @CRI_ spune : +Mai bine a-ţi încerca să găsiţi o soluţie la fenomenul ce ia amploare şi se numeşte „Statul Islamic” !..sau Reîntorcerea Evului Mediu printre noi dar în varianta modernă de data asta !,..în sensul că se folosesc din plin de realizările lumii moderne pe care o detestă…+
    Statul Islamic nu este o problemă „de stoc”, ci o problemă „de flux”. Este conectat foarte bine la nişte fluxuri de bani, la nişte fluxuri de armament, şi la nişte fluxuri comerciale prin care îşi vând petrolul. Mai ştim de asemenea foarte sigur cine controlează fluxurile de bani pe lumea aceasta. Atunci …

  35. Fereste-ma Doamne de ZeV(zeci) ca de dusmani ma feresc si singur!!

    Cultul si „gramatul” ZeV cel care gaseste noi sensuri si intelesuri termenului de „anglo-saxon” gasind prin Europa mai multe tari anglo-saxone! „inoveaza” si in domeniul expresiilor comune ca cand scrie ca cum vremea voastra a apus, ati facut destul rau Romaniei. Nu le inchideti, vi le va inchide, oricum, DNA, cu voie, sau (mai probabil) fara voie. Cineva doar mai trebuie sa stinga lumina in aceasta tara.
    Pesemne „distinsul” pupac si pupalog crede ca „sa stinga lumina” este ceva de dorit sau ceva ca in reclama aia cu „nici oamenilor nu le cad frunzele”.
    Ntz.
    Ma draga teleptualule a „stinge lumina in tara” este de fapt „ultimul sa stinga lumina” . Glumitza cara de pe vremea cand Impuscatu’ era „erou intre eroi” samd si traiam f nasol – desi inca nu se decoperise cuvantul „austeritate” – si tot mai multi se uitau „peste gard”. Deci „a stinge lumina in tara” isneamna a parasi tital, a „inchide” tara precum camera de hotel cand te duci sa predai cheia …
    Se pare ca asta este sarcina pe care ti-o asumi tu si parca ai incerca sa induci ideea ca ar fi si „sarcina” lu Ponta (desi rezultatele guvernarii mai ne fac sa pseram ca o sa putem sa mai punem un bec …)

    D’aia „prea scump” ZeV unu ca tine este mai bine de numarat printre dusmani decat printre amici … (ptr ca sustinerile tale converg spre ideea ca actiunile abuzive ale DNA sunt „conforme legii” nu interpretari abuzive sau incalcari directe a legii sau a spiritului legio. De exemplu sa nu trimiti citatie dar sa trimiti mascatii sa „salte” pe unu este totusi un abuz …)

  36. Am căutat pe Internet cu motorul Google sintagma “Ideologia revoluţiei de la Timişoara” Răspunsul primit ? +Your search – “Ideologia revoluţiei de la Timişoara” – did not match any documents.+ Am încercat atunci calea ocolită. Ştiam că “ideologul revoluţiei de la Timişoara” a fost domnul Lorin Fortuna (acesta fiind şi personaj cu preocupări ezoteriste avansate). Găsii un text ideologic mai recent scris de domnia sa : „Înainte de Revoluţia Română din decembrie 1989 (RRD-1989), n-am avut un regim politic autentic comunist, ci unul dictatorial pseudo-socialist. Oficial se declara că eram în faza de finalizare/desăvîrşire a regimului politic socialist, urmând ca apoi să se treacă la faza de începere a regimului politic comunist. Titlul oficial al Statului era: Republica Socialistă România şi nu Republica Comunistă România, iar conducerea politică era asumată, în mod exclusiv, de Partidul Comunist Român. Într-un sens similar, însă, în prezent, in România nu avem un Stat capitalist autentic, ci un Stat pseudo-capitalist, tot dictatorial,dar nu atît de dictatorial ca cel anterior RRD-1989 (din punct de vedere al libertăţii individuale), însă cu mult mai corupt şi înalt-trădător (la nivel statal). De drept, însă, ar fi trebuit să avem, dupaă adoptarea Constituţiei statale, în 1991, tot un Stat socialist, dar autentic, deoarece în Constituţie se prevede că România este Stat social […] şi tot aşa, bla bla bla SURSA https://aliosapopovici.wordpress.com/2014/08/07/controverse-vs-monumentul-rezistentei-anticomuniste-din-padurea-verde-timiosoara/

  37. Blog Ideologic, revolutia a fost anticomunista, nu antisocialista. As spune, deci, ca inteligenta politica si civica nu a fost pacalita de catre regimul comunist, ci de catre cel postcomunist, capitalist, adica. Mai precis, de catre stanga care a fugit spre polul opus si s-a metamorfozat in dreapta, in diverse grade, inclusiv de radicalism de dreapta. Partea de esichier a stangii a ramas un loc aproape pustiu, s-a vazut in deposedarea dramatica a celei mai mari parti a populatiei de numeroase drepturi economice si sociale, aproape ca un atac pe fibra etnica, prin efectele de imputinare si de risipire. Politologi de mainstream, mai vechi sau mai noi, ne explicau, cu cinism ca era vorba de un proces „firesc” de acumulare primitiva a capitalului. Din momentul in care anticomunismul a fost transformat in antiromanism, se poate vorbi de o tradare nationala si de un holocaust social. In general, am oroare de „isme” (comunism, capitalism etc.), asa ca as saluta un Partid Social Roman. Includerea denumirii regimului politic in denumirea statului a fost o greseala strategica, in afara celei de a fi fost falsa, pentru ca a desfiintat orice spatiu de manevra sau de posibilitate de flexibilitate, ori capitalul de flexibilitate este cel mai pretios capital politic, mai ales pe termen lung. Rigiditatea, dupa cum s-a vazut, s-a frant, la presiune. Insa ceea ce mi-a format o impresie proasta despre noua clasa politica a fost ca nu a identificat la timp ca anticomunismul a fost folosit pentru deraparea spre antiromanism, de unde si intarzierea si dificultatea de construire de instrumente ideologice si politice adecvate de protectie.

  38. @ Luminita Arhire:

    Am aceeași opinie despre media care, în loc să dea informații corecte despre Parlament și activitatea parlamentarilor, manipulează opinia publică cu „știri” gen Radio Șanț.
    Astfel, opinia publică e convinsă că singurele activități ale parlamentarilor sunt facerea de legi și ședințele în plen, că aceștia pleacă în alte țări pe banii Parlamentului ca să se plimbe, că trebuie să fie la Parlament de luni până sâmbătă, de la 8:00 la 18:00, altfel înseamnă că chiulesc.
    Dezinformarea e o armă foarte puternică.

Lasă un răspuns