Reuniunea Consiliului consultativ al MAE

 

_mae0010

 

 

 

Vineri, am participat la reuniunea Consiliului consultativ al MAE, la invitatia ministrului Bogdan Aurescu. M-am bucurat ca a fost reluata, dupa cinci ani, aceasta forma de consultare pe politica externa, initiata de mine, la inceputul anilor ’90, in perioada in care eram la conducerea ministerului. Au participat 11 fosti ministri de externe. Nu voi face comentarii despre ceea ce s-a discutat deoarece intelegerea a fost ca dezbaterea sa se desfasoare pe baza regulilor Chattam House. In schimb, voi adauga aici comunicatul transmis de ministerul de externe:

„Reuniunea Consiliului Consultativ al MAE la nivelul foştilor miniştri ai afacerilor externe ai României
Tip: Comunicat de presă
Data: 17.04.2015
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit vineri, 17 aprilie 2015, reuniunea Consiliului Consultativ al Ministerului Afacerilor Externe pe tema priorităților de politică externă ale României în raport cu vecinătatea estică. La reuniunea de astăzi au participat foştii miniştri ai afacerilor externe Adrian Năstase, Teodor Meleşcanu, Adrian Severin, Petre Roman, Mircea Geoană, Mihai-Răzvan Ungureanu, Adrian Cioroianu, Lazăr Comănescu, Cristian Diaconescu, Teodor Baconschi, Titus Corlăţean.
Reuniunea, convocată la iniţiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, marchează reluarea lucrărilor acestui format după cinci ani de la reuniunea anterioară.
Consiliul Consultativ al MAE este o platformă de dialog informal, reunită în scopul valorificării expertizei existente la acest nivel înalt pentru consolidarea şi dezvoltarea procesului de reflecţie strategică a MAE asupra temelor de actualitate de politică externă.
“Situația actuală din mediul internațional, mai ales din punctul de vedere al securității în sens larg, cu precădere din vecinătatea noastră estică, impune o acțiune cât mai eficientă a diplomației române, iar sub acest aspect dumneavoastră puteți avea o contribuție esențială, datorită expertizei instituționale și profesionale considerabile pe care o dețineți”, a declarat Bogdan Aurescu, în deschiderea reuniunii. Totodată, ministrul a subliniat importanţa unei abordări consensuale la nivel naţional a temelor, sensibile prin definiţie, de politică externă.
Participanţii la reuniune au salutat reluarea activităţii Consiliului Consultativ şi au fost de acord că politică externă a României trebuie să constituie o temă de consens național și de coeziune, întrucât beneficiarii demersurilor de politică externă, pe termen mediu şi lung, sunt, în mod firesc, toţi cetățenii țării. În acest sens, ministrul afacerilor externe și membrii Consiliului Consultativ au pledat pentru o strategie de politică externă asumată ca proiect național de țară, care să aibă ca obiectiv creşterea profilului internaţional al României şi îmbunătăţirea percepţiei statului român în plan extern. De asemenea, a fost subliniată necesitatea unui efort mai amplu de explicare profesionistă şi clară, în societatea românească, a temelor şi obiectivelor de politică externă ale României, în actualul context internaţional şi regional complicat, care presupune o adaptare eficientă şi rapidă a modalităţilor de acţiune diplomatică.
Dezbaterile s-au concentrat asupra provocărilor situaţiei din Vecinătatea Estică, cu accent asupra perspectivelor crizei din Ucraina. Au fost, astfel, discutate dificultăţile punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, posibilităţile de evoluţie în continuare şi căile de acţiune ale comunităţii internaţionale. De asemenea, au fost abordate rezultatele contactelor diplomatice româno-ucrainene la nivel înalt, realizate recent, fiind dezbătută cea mai bună modalitate de consolidare a relației bilaterale cu Ucraina, care cunoaşte o evoluţie pozitivă în ultimul an.
Printre temele asupra cărora s-au concentrat discuțiile au mai fost: susținerea parcursului european al Republicii Moldova, combaterea riscurilor pe planul securităţii regionale, cu accent pe regiunea Mării Negre, procesul de modernizare a Politicii Europene de Vecinătate, inclusiv eforturile şi implicarea activă a României în acest proces, reconfigurarea relaţiilor comunităţii occidentale cu Rusia şi modalităţile de reacţie adecvată faţă de conduita acesteia. Participanții la reuniune au subliniat că un impact semnificativ asupra contextului geopolitic actual trebuie luat în considerare pe palierul riscurilor asimetrice, al metodelor hibride de război, al securității energetice și al combaterii terorismului.
În acest context a fost avansată ideea potrivit căreia, dincolo de apartenența la structurile europene și euro-atlantice, România trebuie să continue să își contureze în mod consistent profilul la nivelul ONU, dar și în cadrul structurilor de cooperare regională, în corelație cu definirea cât mai clară atât a vulnerabilităților, cât și a oportunităților pe care țara noastră trebuie să le ia în considerare în acțiunea sa de politică externă.
De asemenea, a fost abordat și subiectul pregătirilor pentru preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, care îi va reveni României în 2019, şi al modalităţilor de punere în valoare a parteneriatelor strategice ale României, ca teme de dezbatere viitoare ale Consiliului.
Ministrul Bogdan Aurescu și foștii șefi ai diplomației au agreat necesitatea întrunirii periodice a Consiliului Consultativ al MAE, pentru dezbaterea în profunzime a temelor de politică externă prioritare pentru România și identificarea celor mai adecvate răspunsuri la provocările geopolitice actuale.”

63 de gânduri despre “Reuniunea Consiliului consultativ al MAE

 1. Centrule

  nu et da jignit pe gratis .. se poa tr45aduce si cu mana proprie .. nu te gnadi numa la prostii … sau nu iti place findca comparsu tau nu are loc de intors?!

  Apreciază

 2. Unde este presa noastră la Bruxelles? Nicăieri! Aşa cum nu există presă serioasă la Parlamentul României. Ziariştii Antenei 3 se iluzionează în legătură cu deschiderea unui canal de comunicare cu autorităţile americane. Păi nu din lipsă de informare au acţionat ei aşa! Trebuie să fii naiv tare să crezi asta!

  Apreciază

 3. Bizoane….prin semne, frate, nu mai bate campii. Cui, naiba, i te adresezi ? Macar d-ta stii ce-ai vrut sa spui ?
  Ponta stie mai bine decat noi si voi toti cum sa se exprime in public. E din ce in ce mai bun si mai …indispensabil PSD-ului. Dar e foarte greu sa tragi la o caruta cu osia din spate fara roti. Pentru prima data, un premier al Romaniei chiar are argumente…de aceea spumega pede-penelistii lu’ peste prajit.
  S-a gasit un ,,ghita” agramat sa-i dea sfaturi. Mare-i Gradina…..
  😉

  Apreciază

 4. PS Dle a.Năstase, nu ştiu eu exact dedesubturile concrete ale rolului Bruxelles-ului în scoaterea dvstră din spaţiu public (inclusiv, scandalosul verdict al CEDO), dar esenţa lor îmi este foarte clară. Nemernicul chior s-a îndcris cu voluptate pe trend. Ce mocirlă şi ce viespar!

  Apreciază

 5. ZeV

  nu incerca sa o dai dupa gard …
  Ai scris ca au fots intaruite prerogativele prezidentiale. Adu demostreaza sau cere-ti iertare ca bahsesti aici de parca ai fi la Gorghiu pe blog
  hai sa te „ajut” cam ca funia pe spanzurat) .. In constitutia revizuita in 2004 la ARTICOLUL 107 scrie ca (2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.
  Asta dupa capul tau find o intarire a functie da?!
  Ptr cazul in care ai uitat ce ai scris reiau (adica citez din postul tau) :
  ..Dar mai vad si prerogative extinse pentru presedinte…nu cred ca domnul Nastase se gandea ca dupa 2007 sa se renunte la tipul de republica semiprezidentiala, avand in vedere ca nu asta are legatura cu post-aderarea si, mai ales, daca privim la Franta, stat co-fondator al UE, cu un presedinte si mai puternic. Poate isi dorea sistemul francez in totalitate Unde vezi tu „prerogative extinse pentru presedinte”? Altundeva decat in propaganda bahsita.
  Asa ca ciocu mic si tine minte : mai bine sa iti tii guira si sa lasi o banuiala decat sa sa o deschizi si sa oti etlazei nula odata cu dantura ! De o pilda .. eu tipam tars atentia ca textul legii prevede „suspiucinui” nu „indicii” – cestie neutra care nu ridica suspiciuni asupra onoarabilitaii tale si nici a inteligentei (doar o carenta de informatie destul de benigna). Insa matale nu.. de ce sa nu te dai fudul si sa zici ca pana la urma ce e aia suspiune ce o fi aia indiciu ca e cam la fel … (nu ma fa ca caut opera ta!!! ca nu iti va fi bine!!!)

  Asa ca fa bine si pastreaza=ti „inteligenta” si „malitiile” pentru aia de aceiasi „statura intectuala” …

  Apreciază

 6. @T-Rex spune : „Şi au venit, şi grofi şi banfi şi stafiile…”
  Excelent ! Dar „stafiile” acelea nu veneau din Strigonium, aşa cum presupunea împăratul Otto al III-lea ? Deci erau stafiile vechilor romani (maghiarizaţi după Ausgleich). Nu spunea Mihai Eminescu despre unguri că sunt nişte „adversari comici” ? Noroc că l-au găsit pe seniorul Corneliu Coposu care i-a luat în serios…

  Apreciază

 7. „M-am bucurat ca a fost reluata, dupa cinci ani, aceasta forma de consultare pe politica externa, initiata de mine, la inceputul anilor ’90, in perioada in care eram la conducerea ministerului.” Aceasta fraza formateaza mesajul, plaseaza initiativa la locul ei…Interesant de aflat ar fi daca discipolul a luat notite de la profesor…sau invers…si cum vor fi puse ele in practica…
  (notitzele)

  Apreciază

 8. Cum ajunge cineva la vârsta înţelepciunii şi realizează că e prea târziu să mai păţească ceva dacă vorbeşte sincer şi deschis, este catalogat senil de cei care atunci când minţea să le facă pe plac, îl ridicau în slăvi. Când se apropie de moarte, şi cei mai convinşi dintre atei se apropie inevitabil şi de(un) Dumnezeu,
  Cele afirmate de Naom Chomsky. sunt bine cunoscute de majoritatea analiştilor de bun simţ, dar faptul că o personalitate de anvergura sa are curajul să spună lucrurilor pe nume, demonstrează odată în plus că sistemul iudeo-masonic a ajuns la final, cel mai criminal şi terorist stat din lume este obligat acum să dea cărţile pe faţă !
  Nici o propagandă, oricât de abil şi costisitor susţinută nu mai poate păcăli !
  Elefantul dus de nas de şoricel (Israel) se pare că se va opri la timp :
  pe marginea prăpastiei spre care a fost condus parşiv de perfidul partener !
  Reflecţii la :
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-19955580-noam-chomsky-cea-mai-grava-campanie-terorista-din-lume-pana-acum-fost-orchestrata-washington-europa-prea-lasa-pentru-independenta.ht
  postat de Fragmentarium Politic

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.