O stenogramă interesantă

 

FullSizeRender 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Au trecut doisprezece ani de la o intâlnire pe care am avut-o,in calitate de presedinte PSD si de premier, cu mai multi directori de presă si jurnalisti. Au participat atunci Octavian Paler, Sabina Fati, Ion Cristoiu, Valentin Păunescu, Cornel Nistorescu, Horia Alexandrescu, Valeria Dorneanu, Lucian Mândrută. O discutie de câteva ore. M-am gândit că ar fi utilă publicarea, intr-un volum, a stenogramei discutiei de atunci. Deocamdată, un scurt fragment din introducerea pe care am făcut-o:

„Noi avem, până la sfârşitul anului viitor, o şansă pe care ar fi bine să n-o irosim. Pentru diverse raţiuni nu am reuşit să intrăm în primul grup de ţări din zona noastră care au fost acceptate în Uniunea Europeană. Avem o ocazie pe care cred că ar fi bine să n-o pierdem acum pentru că nu ştim când va veni următorul tren în zona aceasta. Practic, soluţia referitoare la România şi la Bulgaria pentru integrarea în Uniunea Europeană s-a construit pe un fel de compromis politic în care au fost acceptate zece ţări pentru diverse raţiuni, unele neîntemeiate de altfel, din punct de vedere economic, pentru a fi rapid preluate în Uniunea Europeană şi două ţări care au rămas în suspensie şi într-un mecanism de monitorizare şi pentru care Uniunea Europeană încă oscilează neştiind dacă trebuie să finalizeze şi în plan concret mesajul politic iniţial de la Copenhaga cu cele 12 ţări sau să le arunce peste momentul de schimbare propriu agendei Uniunii Europene, care este la sfârşitul anului viitor. Unii spun, chiar acceptând că 2007 este un moment rezonabil pentru noi, că de ce să ne grăbim totuşi atât de tare şi nu aşteptăm să finalizăm negocierile pentru capitole în 2005, eventual poate chiar mai târziu, pentru că totuşi 2007 ar putea să fie atins chiar dacă nu avem momentul 2004 încheiat sub aspectul negocierilor. Problema este că, în măsura în care nu finalizăm negocierile până în octombrie 2004, apar două complicaţii majore. Prima complicaţie este legată de faptul că nu vom mai negocia cu aceleaşi entităţi, va fi o Uniune Europeană formată din 25 de ţări, reprezentând 25 de categorii de interese şi nu 15 ca până acum şi va fi o Comisie Europeană nouă, care nu va mai fi formată din oamenii pe care-i ştim. Nu ştim dacă rămâne Verheugen şi nu vor mai fi 15, ci vor fi 25 de comisari, fiecare bătându-se pentru interesele pe care le reprezintă venind din ţări mai numeroase. Aceasta este o primă dificultate. A doua dificultate este – şi aici a apărut un anumit scenariu , pe care la un moment dat l-au susţinut grecii. Discuţia noastră este off the record, dacă sunteţi de acord, ca să vă pot spune anumite lucruri şi, sigur, puteţi să folosiţi unele dintre elemente, dar să nu mă citaţi. Deci, grecii la un moment dat au considerat că faţă de primul grup care era de 10 ţări integrate, un al doilea grup format numai din România şi Bulgaria este prea mic. Şi ideea lor şi a altora a fost că, de fapt, ar trebui ca aceste două ţări să aştepte să se formeze un „bulgăre” mai mare, la care să se adauge Croaţia, care a depus deja cererile. Poate vor mai veni si nişte ţări din Balcani. Ar mai trebui văzut cu Turcia ce se întâmplă, deşi aici lucrurile sunt foarte complicate… Deci, apare o anumită presiune legată şi de aceste elemente.

Acestea sunt riscurile de care trebuie să ţinem seama. Ce facem noi, ce-am făcut în această perioadă? In primul rând, un efort deosebit pentru a depăşi toate obstacolele legate de negocierile pe fiecare capitol, şi acest lucru este esential. Aceste lucruri sunt deosebit de importante pentru noi pentru că va trebui să vedem în ce măsură reuşim să depăşim aceste obstacole şi în ce măsură reuşim să dinamizăm negocierile. Nu întotdeauna este foarte simplu”.

 

 

66 de gânduri despre “O stenogramă interesantă

 1. O să mor fără să ştiu cine l-a susţinut din umbră de la Bruxelles pe chiorul beţiv împotriva dumneavoastră. E clar că şi acum are protecţie. Udrea e ţapul ispăşitor, azvârlit mulţimii. De altfel e clar că nici madam Votcă, nici Luluţa nu o au la inimă, şi asta numai pentru că le-a eclipsat ca femeie.

  Apreciază

 2. Da. S-au dus lupte grele pentru aderare…A fost un proces dureros, dar lumea n-a reținut decât că am fost primiți când Băsescu era președinte, iar Tăriceanu – prim-ministru.

  Apreciază

 3. 1. Prietene drag , cate maini stangi poti sa ai , la alesul oamenilor ( !!!!!! ) ,
  in afara de Octavian Paler ( Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l ierte ) , numai cooorve bashshite si flatulate ai avut ca invitati si culmea culmilor este ca era anul de gratie 2003 !
  Ce le-ai zis tu , analize profunde ale contextului international , si ce-au facut ei , sunt actiuni din filme diferite . Bravo !

  2. Revenind la zilele noastre , inregistrez o premiera absoluta in viata mea , de om de stanga , cand sunt de acord 100% cu ideea unei lesinate de liberale de dreapta , care vrea sa aplice o masura de stanga !!!!!
  Bravo liberalo !
  http://www.enational.ro/news/politica/pocora-cere-ca-psd-ul-sa-mareasca-alocatiile-copiilor-inaintea-pensiilor-alesilor-469746.html/

  3. Ce-avem noi aiceaaa ?
  Surprize , surprize din dosarele Comisarului !

  Cica la DNA ar fi aşteptaţi în perioada următoarea Silviu Prigoană (candidat la Primăria Generală), Anca Boagiu (preşedinte PDL Sector 2 şi fost ministru al Transporturilor), Liviu Negoiţă (fost primar al Sectorului 3), Sulfina Barbu (fost ministru al Mediului şi Muncii şi candidată la primăria Sectorului 4), Cristian Poteraş (fost primar al Sectorului 6), Romeo Raicu (preşedinte PDL Sector 4 şi apropiat al lui Vasile Blaga), Mihai Atănăsoaei (fost prefect al Capitalei şi candidat pentru primăria Sectorului 5), dar şi Lucian Duţă (fost şef al CNAS şi preşedintele PDL Sector 1).

  4. Hai baieti si cu niste condamnari definitive , ca daca o duceti tot asa , numai cu circul arestarilor preventive si apoi la domiciliu si apoi un mare fassss , o sa iasa lumea-n strada !

  Apreciază

 4. @ Marcion Pontchardon

  Intr-adevar , ma refeream la aspectele legate de curaj si onoare , la distributie , la interpretarea actorilor , la locatii , dialoguri fabuloase , etc. si mai putin la valoarea istorica a filmului . Ai dreptate , chiar nu ma pricep la istoria acelor vremuri .
  Dar una peste alta , filmul este motivational si reprezinta o lectie de valori umane pe cale de disparitie : curaj , onoare , recunostinta , loialitate , etc.
  Si seamana foarte mult cu viata politica din Romania ultimilor 10 ani !!!

  http://filmehd.net/last-knights-2015-filme-online.html

  Apreciază

 5. La Vodiţa, la Tismana, la Coşuna etc există cel puţin câte o cărămidă romană incorporată în zidirea mănăstirii. Aceasta arată că ele sunt cu mai mult decât simple comunităţi monahale. Sunt mici republici teocratice.

  Apreciază

 6. Sincer , din lista aceea dumneavoastra sunteti cel mai bun ziarist ! Citesc cu placere si scrierile lui Octavian Paler sau articolele d-lor Marian Nazat , Ioan Grosan , Cornel Nistorescu si Tudor Octavian . Doar ca ultimii doi au o problema de caracter si de pozitionare .

  Apreciază

 7. Foarte interesant!Cred ca stenograma, ingloband si expunerea off-record, ne va ajuta sa intelegem mai bine caracterele, sau lipsa de caracter, a majoritatii invitatilor din media. Pare ca acesti oameni, cu cat i-ati autat sa inteleaga mai mult si mai bine, cu atat v-au dusmanit mai mult si au dat in dumneavoastra cat au putut. Astept insa sa citesc intreaga stenograma.

  Apreciază

 8. …O stenograma interesanta ??…O fi d-le Nastase ! Dar mai interesanta a fost prima tragere la loteria fiscala din ziua de luni !…Ce ziceti d-le Nastase ??…Cum vi sa parut ??….Imi ?…Un mare tam-tam cu mediatzare pe masura pt. ca in final a se dovedi un Simplu_FISSsss_governamental !!…Aveti perfecta dreptate~…Auzi ! Deja sunt inregistrati peste 4245 cistigatori impartiti la milion de lei ! Nu Euro asa cum am crezut Eu_initial face 235 Lei !…Si pina in ultima zi de-depunere se vor mai aduna cu siguranta inca citeva mii !!!…Asta insemnind un cistig mediu de 100 si ceva de lei !…Cei care detin mai multe bonuri vor incasa citeva sute sau poate 1000 si ceva de lei !!!…Mdehh ~ ~ ~…~Mai oameni buni ! Voi ce credeati !?…Ca faceti S-mare pe spinare~A governului ??..Asa credeati VOI ???….Pai-Da ! Normal asa era ! Sa puna la bataie cel putin minim un 1 mil. de Euro sau hai un 10.000.000 Lei !…Nu e mult ! La cit sa furat si se fura in continuare cu acte in regula in tarisoara asta, nu e o suma mare !…E chiar mica !!!…..Biine !~ Sa vedem !~..ce putem face !…zise puncte-puncte ~!~…He~…

  Apreciază

 9. Din Jurnalul lui Constantin Argetoianu (1936):

  Am luat masa cu Pamfil Șeicaru care e persona gratissima la Palat și care mi-a spus că regele ar fi înclinat s-o termine cu Duduia.
  O fi bine informat Șeicaru, dar nu-l cunoaște pe rege.
  Poate să-l vedem în pușcărie pe Urdăreanu, exilat pe Puiu Dumitrescu, dar lichidare cu d-na Lupescu, niciodată.
  O fi fost regele enervat într-o zi. Poate că tocmai în ziua aceea guma pentru lipitul timbrelor nu s-a lipit cum trebuie, sau poate că într-un moment de luciditate își va fi dat seama că căcăniul de pe lampasurile unui regiment nu se potrivește cu violetul de pe șapcă, sau viceversa.
  Poate că nu găsește o panglică originală pentru o nouă decorație – ipoteză peste care trec, nevrând să mă opresc în fața unei asemenea catastrofe.

  Apreciază

 10. Foarte interesantă, într-adevăr, stenograma pe care o faceţi cunoscută publicului . Dar este numai o faţă a medaliei, pentru că reprezintă proiectul unui bărbat de stat responsabil, aflat la răscruce de timpuri şi de oportunităţi volatile. Adică, faţa fermă a medaliei.

  Reversul acesteia este însă mult mai instabil, ca apa unui lac pe care este suficient să o atingi cu degetul ca să se desfacă în cercuri largi, deoarece reprezintă suma de acţiuni, idei şi declaraţii ale acestor „fruntaşi” ai presei „libere” de atunci, ulterioare întâlnirii . Remarc că adunarea nu este mult diferită de cea de astăzi; este adevărat, neîmpăcat, Octavian Paler a plecat dintre noi, iar Valeria Dorneanu – o prietenă atât de veche de-a mea, şi atât de îndepărtată acum de mine, nu numai în timp şi spaţiu, – nu mai este la MEDIAFAX, nici la Digi 24 şi nu mai ştiu cu ce se ocupă… restul sunt „pe baricade”.

  Mi-am amintit că am citit odată pe site-ul lui Mugur Ciuvică , sub eticheta de „nervos” aplicată lui Adrian Năstase, următoarele cuvinte adresate de dumneavoastră unor jurnalişti:

  “Dacă eu, în momentul în care merg în străinătate, sunt conceput, sunt privit ca un neisprăvit, ca un corupt, cum pot eu să particip la lucrurile astea? Nu pricepeţi?.”

  Nu am certitudinea că exact acestea au fost cuvintele, pentru că nu sper în relatări absolut obiective despre Adrian Năstase pe site-ul respectiv. Dar SENSUL lor, sunt convinsă că nu mi-a scăpat.

  Cu alte cuvinte, eu nu cred că vă refereaţi la PERSOANA Adrian Năstase, persoană care a avut de suportat nenumărate mizerii şi fantezii imunde, propagate cu lejeritate în presă, de-a lungul timpului . Eu cred că la PRIM -MINISTRUL unei ţări numite România vă refereaţi dumneavoastră atunci şi imaginea acestui PRIM-MINISTRU doreaţi să o protejaţi.

  Şi mai cred că ei, marcaţi de un orgoliu steril şi obosit, n-au “priceput”.

  Apreciază

 11. Călin Popescu Tăriceanu spune că a fost oprit pe stradă de unii cetăţeni, în vârstă, cred, care l-au întrebat dacă nu cumva, în cazul în care vor fi recuperate sumele ameţitoare raportate de DNA ca fiind rod al corupţiei generalizate (milioane, zeci şi sute de milioane de euro), aceşti bani se vor regăsi în creşteri de pensii ,salarii sau măcar în ajutoare sociale.

  Popor, nu vreau să te dezamăgesc, dar părerea mea este că, să fim serioşi : canci! Şi spun „canci” cu felurite argumentaţii, care mi se par a fi „suspiciuni rezonabile ” în situaţia dată.

  În primul rând, nu te iluziona că vei găsi sub patul cu baldachin al lui Vanghelie Marean cele 90 de milioane de euroi cu care te îmbie la manifestări sonore indignate doamna Codruţa; pentru că, în realitate, Codruţa a făcut socoteala, şi nu numai la Marean, ci în mai toate cazurile, cam la fel cum a calculat şi Daniel Morar că s-au fraudat 1 500 000 de voturi la Referendumul de demitere al ăluia care te-a băgat în acest… în această materie vâscoasă. Adică, dacă într-o secţie dintre cele 18 548 de secţii de votare a găsit 80 de voturi „vopsite”, Daniel Morar a înmulţit cu numărul total de secţii şi …bingo! Ete-te frauda de proporţii! În acelaşi context, nu aştepta, popor, nici cele 300 000 000 de euro(!!!!) de la Hrebenciuc , pentru că alea nici nu s-au dat , nici nu s-au luat . Poţi primi, cel mult, nişte crenguţe din codrii patriei, cu care să-ţi aprinzi focul de sub grătarul cu mititei şi fleici, de 1 Mai -asta dacă rămurelele sunt suficient de uscate.

  Dar să nu crezi totuşi, cetăţene, că nu vei primi nimic; puţinii bănuţi recuperaţi în sfârşit, după îndelungate tertipuri, şi după ce DNA va fi angajat un profesor de matematică serios ca să refacă toate calculele umflate din birou şi toate sumele scoase din joben, puţinii bani reali, deci, îşi vor găsi o întrebuinţare, pentru care te vei bucura mult: vei primi mai mulţi procurori pe metrul pătrat, vei avera parte de tehnici de ascultare mai sofisticate şi mult mai scumpe, dintr-acelea cărora nu le scapă nici un suspin de-al tău şi nici o înjurătură, vei avea mai multe închisori şi mai văruite „cu model”, cu celule cochete, unele poate chiar dotate cu scaune de porţelan la toaletă, şi vei admira câte-un sediu DNA nou-nouţ în fiecare orăşel mai răsărit. Este posibil ca, din ceea ce a mai rămas, să primeşţi în căsuţa poştală pliante colorate cu beneficiile DNA-ului, cu „Ghidul turnătorului amator”, ca să ştii cum să procedezi când îţi este antipatic vecinul de palier, şi cu istoria romanţată, cu ilustraţii, a Codruţei.

  Te vei îmbujora, popor român, de toate aceste răsfăţuri, iar dacă-l bagă şi pe Şova la închisoare, aşa cum ai ieşit tu însuţi în stradă să ceri, vei fi cu mult mai fericit.

  Însă seara, când pregătindu-te să-ţi faci somnul de frumuseţe, vei deschide în treacăt uşa frigiderului, cred vei constata că este la fel de gol ca înainte , cu toate că s-a rezolvat şi ultima problemă a patriei prin arestarea lui Şova; iar asta, mi-e teamă că va fi o enigmă domestică pe care nu vei reuşi să o dezlegi, până să adormi fără vise.

  Apreciază

 12. Tare, tare de tot, scrisoarea deschisă a lui Adrian Severin către ambasadorul Germaniei la București, Werner Hans Lauk.

  Noi OAMENI avem… ce Dumnezeu ne lipsește, totuși?

  Apreciază

 13. Interesant, nu stiam de idea grecilor de a cupla Romania si Bulgaria la un „bulgare” mai mare de tari inainte de a decide aderarea. Asta ar fi aminat indefinit aderarea. Banuiesc ca ati contracarat cumva idea asta in final, si ca grecii au acceptat ca Romania si Bulgaria sa adere fara Croatia si mai stiu eu ce alte tari balcanice.

  Apreciază

 14. Domnule Năstase, despre care din elementele „compromisului politic” credeți că aveau cei de la masa negocierilor căderea să-l considere a fi cel mai critic pentru țara noastră, pe atunci? Mulțumesc!

  Apreciază

 15. Se pare că aţi aruncat mărgăritare în troacă,cu mici excepţii ,bineînţeles.Iar în ceea ce priveşte intrarea în UE,iar ni s-a cam luat.Ce „drepturi”au cetăţenii europeni în teorie şi ce se întâmplă de fapt cu libera circulaţie,cu dreptul de muncă este altă poveste,adică este strigător la cer.Poate dacă negocierea ar fi fost dusă până la capăt de oameni responsabili altă făină s-ar fi măcinat acum la moară din punctul ăsta de vedere.

  Apreciază

 16. Papasha- cu parere de rau dar nu este 1 aprilie.Tu chiar crezi ca aia pe care i-ai insirat vor fi deranjati macar de DNA. ? Eu nu cred si sint gata sa tin un pariu !

  Apreciază

 17. Criticos
  Sunt total de acord cu dvs ca asistam in aceste zile, culmea, dupa ce am crezut ca am scapt de o dictatura intunecata, la un atac concertat si fara precedent impotriva Parlamentului Romaniei, baza democratiei in orice stat civilizat.
  Din pacate, stimata colega, Parlamentul nu este o entitate omogena, ci, o reuniune de particule browniene becisnice care isi irosesc putina energie ciocnindu-se reciproc si de peretii incintei, far’ de niciun sens si folos pentru tara.
  Priviti si dvs…….in loc sa mearga inainte cu dezbaterea, analizarea si promovarea initiativei domnului Serban Nicolae, referitoare la restrictionarea arestului preventiv (avand in vedere ca starea normala a fiintei umane este starea de libertate, atata timp cat nu este condamnata definitiv de o instanta de judecata), ce fac onorabilii catavenci si trahanachi ?
  Initiaza o lege care sa le adauge o indemnizatie la salarii, astfel incat, dupa trei mandate, sa beneficieze de ce putin 4000 lei pensie pe luna, marte si pamant !
  In conditiile in care o mutime de cetateni romani primesc 2000 de lei dupa 40 de ani de munca !
  Sa-i fie rusine pesedistului care a propus mizeria asta, cand toate ,,tunurile” bat in Parlament ! Sa-i fie rusine si PSD-ului ca nu sustine decis initiativa domnului Serban Nicolae si nu-i da peste bot celui cu majorarea pensiilor parlamentarilor ! Ce fac ei, concret, pentru Romania, pentru a merita asta ? Eu le-as imjumatati si actualele venituri si pensii, ca tot freaca menta degeaba. Scuze pentru pleonasm, dar am vrut sa fiu cat mai bine inteles.
  Oricum, orice ar face, parlamentarii vor fi bombardati…macar sa dovedeasca barbatie si determinare pentru a apara statul de drept, nu statul absolutist al procurorilor, ,,mai egali” chiar si fata de judecatori !
  DOAR UN SINGUR PARLAMENTAR ESTE, DUPA PAREREA MEA, DEMN DE TOT RESPECTUL: CALIN POPESCU TARICEANU.
  O reverenta, stimate Parlamentar al Romaniei.

  Apreciază

 18. Daca Horatiu Dumbrava vrea eliminarea imunitatii parlamentarilor, atunci sa dispara si cea a judecatorilor si procurorilor. ba chiar si a Presedintelui.
  Si, totodata, sa se modifice Codul Penal astfel:
  1. Arest preventiv in puscarie DOAR daca inculpatul este pericol public (cazuri de crima, pedofilie, viol, trafic de droguri, spionaj, talharie cu violenta);
  2. Interzicerea interventiei procurorilor in incinta unei institutii a statului, pentru a retine un inculpat;
  3. Denunturile celor arestati definitiv sa nu fie luate in seama;
  4. Denuntatorii sa nu beneficieze de clementa, adica, sa li se reduca pedepsele si/sau sa ramana cu banii;
  5. Eliminarea abuzului in serviciu din sfera de cuprindere a notiunii de coruptie si, implicit, trecerea ei sub jurisdictia altor institutii ale statului, care sa fie investite cu capabilitatea de a evalua si recupera eventualele prejudicii;
  6. Sa se revina la sintagma ,,indicii temeinice”, in locul ineptiei actuale ,, indicia rezonabile” ;
  7. Aducerea la audieri a inculpatului acuzat de coruptie DOAR prin citatie; in caz ca nu se prezinta, abia atunci poate sa fie adus cu forta, dar cu respectarea conditiei de la alin. 2 ;
  In toate cazurile, catusele trebuie sa dispara, cu exceptia cazului in care inculpatul devine violent, refuza, sau se opune aducerii in fata organului de ancheta;
  8. Deciziile de oportunitate ale administratiei, contractele negociate si incheiate intre stat si privat, trebuie scoase din sfera penala – pentru partea privata; Este o aberatie acuzatia de ,,complicitate la abuz in serviciu” , in afara cazurilor in care s-a dat mita, sau au fost exercitate presiuni demonstrabile temeinic pentru incheierea unui contract;

  Este inadmisibil ca Fenechiu sa faca puscarie, Vosganian sa fie acuzat ca a ajutat un sector economic, iar Sova sicanat cu arestul preventiv pe motivul pueril ca ar fi fost formatate harddiskurile firmei. O imensa prostie ! Si eu, periodic, formatez hardiskul, pentru a optimiza functionarea calculatorului.
  Intreb si eu: DE CE PROCURORII TERGIVERSEAZA A INSTRUMENTA DOSARUL LUI SOVA SI APOI SA-L TRIMITA PE MASA JUDECATORILOR.
  A nu se uita niciun moment (aviz pentru jurnalistii tembeli si rauintentionati);
  SOVA NU ARE IMUNITATE LA URMARIREA PENALA !
  De ce procurorii nu fac asta ? Incerc un posibil si logic raspuns:
  1. Procurorii nu au probe temeinice impotriva lui Sova;
  2. Scopul procurorilor, in general, nu este dreptatea si pedepsirea vinovatilor de catre Instante. Scopul lor este CIRCUL MEDIATIC, UMILIREA SI TIMORAREA CELORLALTE INSTITUTII ALE STATULUI, DE CARE DEPIND DECIZII ESENTIALE IN FAVOAREA ALTOR INTERESE DECAT CELE NATIONALE;
  Sa arate ca ei sunt ,,stapanii” Romaniei”.
  De aici trag concluzia ca ,,cineva” din afara orchestreaza totul, dar are complici in interiorul Romaniei. Mai devreme, sau mai tarziu, Macovei si compania (adica cei creati dupa chipul si asemanarea acestui monstru) vor suporta rigorile legii pentru inalta tradare nationala.
  Cand se va intampla asta ? Din pacate, nu cred ca noi, cei din actuala generatie de peste 40 de ani, vom mai apuca.

  Apreciază

 19. Adrian Nastase

  ,,Avem o ocazie pe care cred că ar fi bine să n-o pierdem acum pentru că nu ştim când va veni următorul tren în zona aceasta (UE n.m.).”

  COMENTEZ:
  Sincer, ati fost extrem de nostim. 😉
  Sper ca acum realizati ca, fie si daca nu ar fi vrut, Romania tot ar fi fost adusa in spatiul UE, datorita pozitiei strategice in flancul estic al Europei si NATO. Macar daca ar fi intrat mai tarziu, negociind mai atent si mai la rece conditiile.
  Iata ca Turcia nu este nici acum in UE. Si ?
  De ce nu este Turcia in UE ? Incerc un raspuns probabil: nici cu mama EADS-ului nu se putea bloca infiltrarea unor pesoane dubioase din tari arabe cenusii.
  Eu, cel putin, realizez acum ca UE a avut mult mai multa nevoie de Romania decat am avut si avem noi, romanii, de UE.

  Apreciază

 20. NÓSTIM, -Ă, nostimi, -e, adj. 1. spiritual, amuzant. 2. plăcut, simpatic, grațios.

  Retin, cu prioritate, sensurile de ,,simpatic” si ,,amuzant”….se intersecteaza cu bunele intentii si buna credinta duse la extrem, in vecinatatea naivitatii.
  (Z)
  ps
  Daca partenerii (externi) si colaboratorii dvs ar fi fost toti (sau in majoritate) ca dvs…din nefericire, nu intodeauna si nu pentru toti scopurile declarate sunt si cele reale.

  Apreciază

 21. Cris
  Nu se vor da banii oricum: bonurile fiscale vor trebui sa contina datele inscrise lizibil si, mai ales, se vor verifica casele de marcat care le-au eliberat – daca sunt omologate, apartin efectiv emitentului bonului si exista un duplicat al bonului emis introdus in contabilitatea agentului economic respectiv.
  Dupa parerea mea, cca 1/3-1/2 din bonuri vor fi invalidate de ANAF, inaintea acordarii premiului.

  Apreciază

 22. A aparut, pe Contributors, o analiza interesanta a profesorului Valentin Naumescu, privind inceperea cursei pentru Casa Alba. Inevitabil, este si discutabila, ca orice pariere inainte de finis. Nu cred sa existe vreo motivatie satisfacatoare care sa mai sustina vreuna dintre candidaturile celor doua familii, Bush si Clinton. Cele doua candidaturi, a lui Hillary si a lui Jeb, sunt mai degraba niste cantece de lebada pentru aspiratiile dinastice. La acest capitol, inteligenta politica americana, democratica prin vocatie, nu poate fi pacalita. Daca este adevarat ca exista o desemnare si o pregatire de succesiune cu mult timp inainte, parerea mea este ca ar trebui privit cu luare aminte la campania lui Marco Rubio, candidatul de origine cubaneza. Dupa un afroamerican, un amerocubanez ar tinti acelasi gen de rebrenduire, in conditiile in care alte resurse nu ar mai putea-o face, dar si pentru ca se urmareste o alimentare a geopoliticii americane. Deocamdata, o legatura cu evenimentele interamericane nu se poate face, dar daca fac parte din plan, legatura nu va intarzia sa apara dupa alegeri. http://www.contributors.ro/global-europa/incepe-cursa-pentru-casa-alba-ne-intereseaza/

  Apreciază

 23. blogideologic
  ,,(Sub presiune externa n.m.) reacția lui Iliescu a fost promptă, în mai puțin de trei luni, în octombrie 2003 el a anunțat oficial numirea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel și Membru de Onoare al Academiei Române, profesorul Elie Wiesel. „Comisia Wiesel” a fost compusă din personalități publice din România, Statele Unite, Franța, Germania și Israel și având ca vice-preșdinți pe generalul profesor dr. Mihail E. Ionescu, dr. Tuvia Friling, Șeful Arhvelor Statului Israel, și pe dr. Radu Ioanid, de la Muzeul Memorial American al Holocaustului. La 11 noiembrie 2004, Comisia a prezentat președintelui Iliescu „Raportul final al Comisiei pentru Studierea Holocaustului în România” care a fost omologat în totalitate și declarat „document de stat”.
  În 2005, la propunerea președintelui Iliescu, guvernul României a instituit Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

  CONCLUZIILE din raportul final nu au fost contestate de nicio autoritate importanta a statului roman, inclusiv, cei trei presedinti de pana acum:

  ,,…..“comisia conchide, împreună cu marea majoritate a cercetătorilor de bună-credinţă ai acestui domeniu, că autorităţile române poartă principala responsabilitate atât pentru planificarea cât şi pentru punerea în practică a Holocaustului. Aceasta include deportarea şi exterminarea sistematică a majorităţii evreilor din Basarabia şi Bucovina, precum şi a unor evrei din alte zone ale României, în Transnistria; uciderea în masă a evreilor români şi a celor locali; execuţiile masive ale evreilor din timpul pogromului de la Iaşi, discriminarea şi degradarea sistematică la care au fost supuşi toţi evreii români în timpul administraţiei antonesciene… Evreii au fost supuşi degradării pentru simplul motiv că erau evrei, au pierdut protecţia statului şi au devenit victimele lui. O parte a populaţiei roma din România a fost, de asemenea, supusă deportării şi morţii în Transnistria”.

  ADAUG:
  Doar n-o sa pun eu , un profan, la indoiala asemenea documente si concluzii insusite de toti liderii de stat postdecembristi ai Romaniei.
  Ma rog…..sa-i intrebe cineva pe domnii Ion Iliescu si acad Razvan Theodorescu daca isi mentin atitudinile negationiste initiale.
  ..Domnul Adrian Nastase nu stiu ce atitudine finala a avut…dar banuiesc ca avea in minte scopul vietii domniei sale ca Romania sa adere la NATO si UE.
  Deci…. cel putin oficial nu poate sa promoveze o alta atitudine.

  Apreciază

 24. Un om politic responsabil.

  Bine ar fi fost ca majoritatea politicienilor să fie pe calapodul dlui Năstase.

  Si astăzi regret, ca de tâmpiți ce suntem, a fost ales nemernicul de Băsescu președinte.

  Apreciază

 25. Din Jurnalul lui Constantin Argetoianu (1936):

  Beneș Curcanul (Eduard Beneș, președintele Cehoslovaciei) și Paul Karageorgevici (prințul regent al Iugoslaviei) au sosit ieri în București, la Gara Băneasa refăcută pentru înalți oaspeți.
  Municipalitatea nu s-a obosit să-i dea orașului un aspect de sărbătoare. Câteva mizerabile stegulețe cehoslovace și iugoslave atârnate în vârful unor prăjini strâmbe, câte un steag românesc la zece case, și atâta tot.
  Era însă imposibil ca regele să nu profite de acest eveniment și să nu născocească ceva la rubrica vestimentație.
  A introdus oficial albul ca ținută de vară, dar pe moda engleză. Toți sergenții de oraș au fost îmbrăcați în alb, cu căști coloniale tot albe. Toți ofițerii au fost de asemenea în alb.
  Pentru șarjele Curții și pentru miniștri, Maiestatea Sa a croit un mic frăculeț -bineînțeles tot alb- fără coadă, care poate să-l prindă pe un zvelt horse-guard la Londra, dar pune într-o ridicolă evidență, la București, grăsuliile posterioare românești.
  Dealtminteri nu s-au supus modei noi, în afară de militari, decât Urdăreanu-Murdăreanu (șambelanul Curții) de la Palat, și Franasovici dintre miniștri.
  Aștept cu nerăbdare să-l văd pe Iorga ministru și gătit în frăculeț alb.

  Apreciază

 26. Din Jurnalul lui Constantin Argetoianu (1936):

  Aseară – dineu regal la legația cehoslovacă.
  De data asta toți miniștrii arboraseră frăculețul alb de pânză, fără coadă.
  Victor Antonescu cu cartoful în gură și cu curu în vânt, era „a croquer” (accent grav pe a).
  Inculeț însă îi bătea pe toți prin exhibiția mapamondelor sale care stăteau față în față, ca oștile lui Andrei Mureșeanu.
  Fracul alb fără coadă e marea preocupare a regelui pentru moment.
  „Adoptați-l și voi!”, mi-a insinuat aseară.
  Nu-mi dau seama cine sunt acești „voi”. Poate oamenii cumsecade.

  Apreciază

 27. Mi se pare de necrezut primitivismul concetatenilor mei, in special a ziaristilor, care se bucura cand cineva, neaparat adversar politic (sau politician din tabara adversa), este saltat si tarat prin colb cu catuse la maini intr-o mare de microfoane si blitzuri, generand isterie si confuzie in randul populatiei.
  Oare cand vom realiza, cu totii, stimati cititori, ca miza NU ESTE ARESTAREA LUI X, SAU Y, FIE EL SI TRAIAN BASESCU ? NU ESTE TREABA NOASTRA SA STABILIM VINOVATII PENALE ! SI NICI A PRESEI !
  Cum se face ca o televiziune de elita, cum se pretinde A3, se comporta exact la fel ca iRealitatea TV, cu singura diferenta ca unii au dat deja sentinta de ,,vinovat” pentru unii, iar ceilalti, pentru adversarii politici ai primilor ?
  Absolut neproductiv, iar ambele televiziuni INCURAJEAZA TELEJUSTITIA SI ABUZUL, criticandu-le, totodata, cu o imensa ipocrizie. Mai ales cand sunt arestati ,,ai nostri”.
  Ne transformam , incet incet, intr-o natie de procurori si judecatori POLITICI, pentru care ,,prezumtia de nevinovatie” a devenit o aiureala semantica.
  Cum spunea cineva, ,,somnul ratiunii naste monstri”. Eu propun sa ne privim mai atent in oglinda….
  Eu nu vreau sa fie arestat Traian Basescu, oricum, fara o judecata corecta, completa si impartiala, departe de presa si efervescenta insetata de sange a opiniei publice, asa cum nu vreau sa se comita abuzuri impotriva lui Sova, Vosganian, Dragnea, Udrea, Bica, Georgescu, etc.
  Pana la urma, conteaza cum ne construim viitorul. Daca o facem pe baze strambe si pe rafulieli politicianiste, INTERFERAND ILEGITIM, FARA SA NE DAM SEAMA, CU ACTUL DE JUSTITIE, vom ignora principii de baza ale democratiei si ale statului de drept, cu repercursiuni adanci, cu greu vindecabile pe termen nedefinit.
  Practic, in aceste zile, chiar noi cautionam abuzul si statul de ne-drept, cerand (sau bucurandu-ne de) arestarea lui x si criticand-o pe a lui y, cand de fapt, ar trebui sa identificam prioritatea constructiei unei structuri politico-institutionale echilbrate si functionale, in deplin acord cu drepturile omului, legea si interesele generale ale societatii romanesti.
  La randu-i, presa face un imens deserviciu ideii de justitie in Romania prin mediatizarea la saturatie a informatiilor scurse (intentionat) din dosarele incropite pe genunchi DOAR pentru a fi bifate de initiatorii MCV.
  Parlamentarii ar putea sa dea un exemplu, lasand de-o parte ranchiuna reciproca, incompatibila cu misiunea pentru care au primit votul alegatorilor si concentandu-se impreuna pe prioritati. Una ar fi ,,Revizuirea Constitutiei”.
  In acest moment, asa cum sunt pozitionate partidele politice in/din Parlament, aceast obiectiv este imposibil de atins…spre satisfactia misecuvenistilor patriei.

  Apreciază

 28. @ZeV aprilie 16, 2015 la 11:31 am

  Prietene, dacă ai apucat să comiţi o gafă, încearcă , pe cât posibil , să nu o îngroşi .Dacă încerci să-l dregi pe „NOSTIM” cu …”bunele intentii si buna credinta duse la extrem, in vecinatatea naivitatii”, cred că nu repari , ci mai mult strici.

  Apreciază

 29. @ ZeV
  Domnul Adrian Năstase spunea pe blogul domniei sale : „Aş vrea să adaug că în România există şi o Zi Naţională de Comemorare a Holocaustului, 9 octombrie, data fiind stabilită pornind de la momentul în care, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Prima comemorare naţională a avut loc in 2004.”
  Am comentat la acel moment: Nu „a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria” ! Evreii din Bucovina au primit atunci nişte hârtii din partea administraţiei Ion Antonescu ce le recomanda pentru colonizare teritorii depopulate din Transnistria, care pe vremuri, zice-se, fuseseră locuite de khazari ori de khabari ! Am discutat, la Craiova, cu un evreu din Bucovina, care îmi povestea râzând toate acestea ! Or, dacă ar fi fost vorba despre suferinţe, el n-ar fi rîs ! El primea de la statul român o pensie fabuloasă de fost „deportat în Transnistria”, deşi el nici măcar n-a fost pe acolo ! Şi mărturisea că mii de evrei din Bucovina fuseseră într-o situaţie similară lui ! Din cauza aceasta, institutul Elie Wiesel a refuzat mărturia preotului militar ortodox şi legionar Iustin Pârvu, ba chiar, în mod bizar, a şi existat un atentat împotriva vieţii lui, exact înaintea deschiderii Institutului Elie Wiesel ! Acestea sunt faptele ! Vezi şi http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/deportatii-din-transnistria-viata-cu-400-de-grame-de-paine-pe-zi-246085.html Deportaţii din Transnistria: Viaţa cu 400 de grame de pâine pe zi. Că unii ţigani nu s-au mai întors, există o explicaţie. Studenţii geologi români care făceau practica în Siberia au întâlnit şatre de ţigani originari din România. Doi asemenea studenţi, integraţi într-o grupă de studenţi rusofoni –normal!- s-au întâlnit cu o şatră într-o gară. O ţigancă bătrână i-a auzit vorbind româneşte, a venit la ei, şi a început să-i pupe zicând : “Românaşii mei!”. Toate documentele arată că zona Bugului (Transnistria) era o regiune de prosperitate agricolă.

  Apreciază

 30. ZeV

  ref la mesajul de la aprilie 16, 2015 la 9:32 am ( v mai sus)

  6. Sa se revina la sintagma ,,indicii temeinice”, in locul ineptiei actuale ,, indicia rezonabile”

  textul actual zice „suspiciuni rezonabile”. Ptr diferenta dintre indiciu si suspiucine te las sa consulti un dictionar …

  Cat despre mesajul precedent de la aprilie 16, 2015 la 8:47 am unde scrii Sa-i fie rusine pesedistului care a propus mizeria asta, cand toate ,,tunurile” bat in Parlament ! Sa-i fie rusine si PSD-ului ca nu sustine decis initiativa domnului am a adauga ca PSD ul are si un presedinte … care in persepctiva anului 2016 (in care vor fi alegeri) ar fi facut bine sa „jumuleasca” in privat pe d’alde Daea Petre ca d’aia este sef de partid :SA IL CONDUCA!!! Da de unde nu e nici eu nu am ce cere…

  Apreciază

 31. Felicitari pentru arhiva personala.
  Nu aveti, cumva, si vreun exemplar original al contractului autostrazii ce trebuia construita de Bechtel? Ca bietul Sova nu tine arhiva sa metodic (sau o tine doar pentru el). Si ar fi vrut sa ni-l prezinte cand desena proiecte pe harta…

  Apreciază

 32. Demonstratie la Pitesti a muncitorilor de la Dacia .
  Cu totii cunoastem complexitatea si profunzimea scandarilor muncitorilor Dacia , de mult , din 2008 pana acum , intr-un cor de fluieraturi se aude clar ” Hotii ! Hotii ! ” .
  Normal , muncitorii Dacia Pitesti sunt incapabili sa inteleaga ca marca Dacia este a Renault , ca Renault , asistata de regele Marocului si guvernul marocan , a construit o mega-uzina la Tanger , ca Marocul a construit un imens port de containere la Tanger , ca daca Renault este inca la Pitesti nu este pentru ca li se admira muncitorilor argeseni mustata , parul naclait sau inteligenta , ci pentru costul lor , de zece ori mai mic decat la Douai si Sandouville …
  Muncitorii striga , stiind ca asa li se vor rezolva cererile ( cer , ascunsa dupa asa-zisa cerere ultimativa privind autostrada Pitesti Sibiu , salarii si mai mari ) , ” jos Iohannis ” si ” Jos Ponta ” …
  Chiar daca s-ar fi acordat atentie din 2013 autostrazii Sibiu Pitesti ( singura finantata de UE ) in loc sa se piarda timpul pentru homerica , lipsita de finantare si izolata Comarnic Ploiesti nu am fi fost astazi mult mai avansati , am fi fost la stadiul semnarii contractelor .
  Si , sa fim seriosi , Renault va pleca cand va vrea , cu Sibiu Pitesti sau nu , asa cum a plecat Nokia …

  Apreciază

 33. Isabela Vasiliu-Scraba, într-o polemică internaţională despre Emil Cioran : + IsabelaVS.CioranRespingereColocv2015doc/ 14aprilie 2015/ 20586 car./ 2981 cuvinte. 21/o3/2015 În filozofie, să spui NIET cu argumente care nu stau în picioare este descalificant. Cum şi mai descalificant este să nu fii deschis spre dialog şi să nu cauţi alte argumente dacă nu ţi-a reuşit din prima mişcare argumentarea punctului de vedere.
  Mulţam de vorbele bune
  Isabela Vasiliu-Scraba – Despre filosoful Vasile Băncilă
  20/o3/2015 « Am primit textul dv., nimic nu mă mai miră. A ajuns un străin să spună niet unei gânditoare autohtone de marcă ».
  18/o3/2015
  IsabelaVS-DemarsColocv2015doc/18martie 2015/ 5673car./800 cuvinte.
  18/03/2015Isabela Vasiliu-Scraba, SCRISOARE DESCHISĂ către dl Aurelien Demars*
  *Dl Aurelien Demars (n. 1981) – membru al Societății „Benjamin Fondane” (Franța-Israel) -, a fost susţinut în 2007 de dl Sorin Vieru (școlit la Moscova în 1969, n.1934, unul dintre auto-declarații „discipoli” ai lui Noica, vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Himera discipolatului de la Păltiniș, URL https://fr.scribd.com/doc/201494372/IsabelaVasiliuScrabaScoala1Paltinis ) să-și treacă la Lyon un doctorat în Cioran, devenit pentru mulți paradisul gândirii dezarticulate.
  Dl A. Demars predă engleza la Maison des Languages care oferă studenților şi cadrelor didactice de la Universitatea Lyon III oportunitatea să învețe limbi străine.
  Intâmplarea a făcut ca dl Demars să fie probabil surprins de referatul scris de mine pentru Colocviul Cioran 2014 unde (printre altele) mă referisem la părerea negativă pe care Cioran a avut-o despre un Sartre comunist susținut de Moscova (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Cioran un mistic în lumea filozofiei, 2014, URL https://fr.scribd.com/doc/201531861/IsabelaVasiliuScrabaCioranSibiu2014Colocviu ). Ar fi de presupus această reacție, pe de-o parte întrucât „cioranologul” lyonez (invitat an de an la Sibiu) trece (ca mai toți psihologizanții de la noi) peste bine cunoscuta mărturisire a lui Cioran din Ecartelement („Je ne voudrais pas vivre dans un monde vidé de tout séntiment religieux”). Pe de altă parte, datorită indistincției cu care dl Demars amesteca în 2011 imanența cu transcensența asociind singurătății cioraniene pe acel „ganz andere” prin care R. Otto a indicat transcendența. Dar și pentru că la Academia Română din Roma, dl Demars, în loc să trateze despre Cioran și Italia (tema Colocviului de la Roma din 2011), a completat titlul unei cărți de Sartre ca să contabilizeze dezlânat „Ființa și neantul singurătății (/singurătăților) la Cioran”, prilej chiar și pentru o întrebare în doi peri despre originalitatea lui Cioran în raport cu Sartre.

  În anul centenarului nașterii lui Cioran, dl A. Demars m-a audiat probabil la Rășinari (de aici iscându-se confuzia asupra prezenței mele la Sibiu în 2014) citind textul Cioran –profet al adevăratei sfințenii (despre Mircea Vulcănescu în viziunea lui Cioran https://fr.scribd.com/doc/187765196/IsabelaVScrabaCioranSibiu2011Prophete ) pe care româneasca sa insuficientă nu i-a permis să-l distingă de referatul meu din 2014 (trimis tuturor participanților la acel Colocviu la care am fost pusă în imposibilitate să particip) și nici să-l deosebească de propunerea pentru Colocviul din 2015 (Cioran prin singurătăți asceto-mistice, URL http://arhiva-romanilor.blogspot.ro/2015/03/isabela-vasiliu-scraba-scrisoare.html ), unul din motivele invocate pentru respingerea participării mele la Colocviul din mai 2015 fiind acela că, vezi Doamne, m-aș repeta.
  Stimate domnule Aurelien Demars,
  Argumentarea respingerii participării mele la Colocviul Cioran din 7-9 mai 2015 este atât de șubredă, încât v-aş ruga să faceți efortul să găsiţi temeiuri mai convingătoare. Dacă rațional nu v-ați putut susține poziția defavorabilă mie (aşa cum voi arăta în cele ce urmează) înseamnă fie că irațional (după vizionarea pe youtube a comunicării mele, vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Cioran- prophète de la vraie sainteté , URL http://www.scribd.com/doc/187765196/Isabela-Vasiliu-Scraba-Emil-Cioran-prophete-de-la-vraie-saintete la Colocviul Cioran 2011, inregistrată** în două părți https://www.youtube.com/watch?v=vabhvW-nU9U şi partea doua https://www.youtube.com/watch?v=2BHknoJPFpg sau după citirea textului https://isabelavs2.wordpress.com/emil-cioran/isabelavs-cioranmistic15/ ) v-au copleșit porniri negative de discriminare (din cauza sexului, a vârstei și a originii) fie că a fost vorba de un refuz a priori, iar dumneavoatră v-a revenit doar misiunea de a-i da o formă acceptabilă, lucru care nu v-a reușit la prima încercare. Poate o să vă reușească la a doua tentativă de argumentare pe care v-o solicit acum.
  Îmi scrieți că v-a părut cu atât mai rău că n-ați reținut propunerea mea (Cioran prin singurătăți asceto-mistice) cu cât ați avut ocazia DE A MĂ FI ASCULTAT în 2014. Oare cum v-a reușit performanța să mă vedeți și să mă ascultați în 2014 când am fost practic împiedicată să ajung la acel Colocviu Cioran printr-un atac mitocănesc din ziarul „Tribuna Sibiului” declanșat puțin înainte de începerea lucrărilor Colocviului ? Pentru respingere invocați si data limită pe care n-aș fi respectat-o întocmai, prin trimiterea rezumatului „cu câteva minute înainte de miezul nopții”. Dacă ați fi făcut o cât de onestă socoteală a timpului, ați fi observat că între ora 22h 49PM și ora 24 care încheie ziua de 15 martie (data limită a predării rezumatelor) sunt mai mult de „câteva minute”. La semnătură nu v-ați pus numele, ați preferat să treceți „La coordination scientifique du Colloque international Emil Cioran de Sibiu”, uitând că în text scriseseți următoarele: „notamment sur la philocalie, le rapport à Staniloae… nous avons déjà accueilli des communications de D. Kraus, de E. van Itterbeek, de moi-même, etc). Ce altceva să însemne „moi-meme” decât Aurelien Demars? V-as ruga să-mi precizați*** din comunicările citate de Dvs. în legătură cu Filocalia, pagina unde ați trecut Dvs., domnule A. Demars, ori unde a scris Kraus, sau Itterbeek numele stilizatorilor traducerii Filocaliei, stilizatori de care eu menționasem că intenționez să vorbesc la Colocviu (a se vedea punctul de vedere pe care urma sa-l dezvolt https://isabelavs2.wordpress.com/parintele-arsenie-boca/isabelavs-tradufilocalia5/ ).
  În legătură cu textul respingerii pe care mi l-ați trimis rapid pe 16 martie 2h53 ar fi multe de observat. În argumentarea dumneavoastră gândirea șablonardă m-a impresionat cel mai neplăcut. Văzând în textele mele pentru Colocviile Cioran cuvântul „mistic” (https://fr.scribd.com/doc/201531861/IsabelaVasiliuScrabaCioranSibiu2014Colocviu ), gândirea dumneavoastră pe șablon a adăugat automat „domeniul istorico-politic”, scoțând din burtă „la dimension « théologico-politique » de Cioran au tournant des années 1940”. Or, „singurătățile asceto-mistice” sunt în afara istoriei. Din nefericire acest lucru elementar scapă celor obișnuiți să asocieze automat cuvinte. De pildă, lângă „misticism” să pună neapărat cuvântul „mesianism” cum am remarcat și în conversația Dvs cu Mihaela Gențiana Stănișor care m-a lămurit nu numai asupra șabloanelor dumneavoastră de gândire, dar si asupra lucrurilor nesemnificative pe care le-ați reținut în legătură cu relația dintre studentul Cioran si profesorul Nae Ionescu despre care am scris și în lucrarea pentru Colocviu Cioran 2014 (http://isabelavs.go.ro/Articole/IsabelaVS-CioranMistic15.htm ) precum si în volumul meu din 2000 În labirintul răsfrângerilor. Nae Ionescu prin discipolii săi : Țuțea, Cioran, Noica, Eliade, Mircea Vulcănescu și Vasile Băncilă (despre scrierile mele a se vedea textul memorialistic http://www.alternativaonline.ca/IVS1307.html ).
  Căderea în timp este un titlu cioranian care se explică mult mai puțin complicat decât v-a dus pe dumneavoastră fantezia, pe calea lui „penseur d’occasion”, în latină occidere=tomber şi de aici : La chute dans le temps.
  CĂDEREA ÎN TIMP este o expresie a lui Nae Ionescu (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Metafizica lui Nae Ionescu, în unica și în dubla ei înfățișare, Ed. Star Tipp, Slobozia, 2000, on-line https://fr.scribd.com/doc/132110995/IsabelaVasiliuScrabaNaeMetafizica ), preocupat de păcatul originar si de mântuire așa cum a fost toată viața și Cioran. Wolfgang Kraus observase că lui Cioran „îi pare foarte importantă cunoașterea păcatului originar”. Vienezul mai notase în jurnalul său că „trăirea mistică e capitalul lui Cioran… şi că, în opinia lui Cioran, CEI CARE NEGLIJEAZĂ RELIGIA SUNT TOTAL NEINTERESANŢI”.
  În textul referatului meu din 2014 reținusem din Cioran că mântuirea nu-i este indiferentă și că numai un om cu coardă religioasă îl poate înțelege. Dumneavoastră sunteți atât de opac la religie, încât nici ascetica n-ați sesizat-o ca moarte pentru evenimentele timpului istoric, considerându-mi comunicarea în afara tematicii MORTII. Ţinând seama de idiosincraziile pe care vi le trezește religia, v-aş propune o altă temă a mea pentru Colocviul din 7-9 mai 2015 : “CIORAN DEVENIT UN NOU MARX”.
  Cu cele mai bune gânduri,
  Isabela Vasiliu-Scraba
  18 martie 2015
  **Această inregistrare (https://www.youtube.com/watch?v=vabhvW-nU9U de la Colocviul Internațional Cioran- 2011) a scriitoarei Isabela Vasiliu-Scraba postată de utilizatorul „mirelvv” a fost -ca şi alte conferințe înregistrate ale Isabelei Vasiliu-Scraba-, în mod abuziv „legată” împreună cu înregistrări video din alte surse, adăugate probabil ca un fel de „represalii dictatoriale” în scopul de a aduce discursul meu pe linia gândirii „monolit”, prezentă în celelalte înregistrări adăugate. La o superficială trecere în revistă a unor astfel de „securiste” grupaje video (pe care greața provocată de asemenea abuzuri m-a împiedicat să le văd, deși componența grupajelor este înșirată pe coloana din dreapta), se remarcă mai multe tendințe: (1) îngreunarea căutării după „Isabela Vasiliu-Scraba”, întrucât lanțurile de înregistrări video nu oferă conferința mea, ci oricare alt video din grupaj ; (2) prin unele dintre înregistrările adăugate de inchiziția internetului se urmărește plasarea (în preajma puținelor mele conferințe publice) unor foști ideologi comuniști (a căror neștiință într-ale filozofiei e compensată de titlul de doctor în filozofie) care prezintă varianta prefabricată a discursului de la care eu, gândind pe cont propriu, mă depărtez; (3) alte înregistrări plasate cu de-a sila urmăresc o anume sugestionare subliminală: aceea că, abătându-mă de la tezele oficiale din cărțile fostei Edituri Politice, aș face politică „legionaroidă”, cum scria într-un comentariu un profitor al regimului comunist și post-comunist ascuns după pseudonim. In al doilea caz abuzurile cuplării forțate a înregistărilor mele postate pe youtube urmează stilistica anchetatorilor de genul torționarului Alexandru Nikolschi/ Nicolau/ Grumberg din închisorile comuniste care asociau cu de-a sila oameni apoi îi schingiuiau să recunoască a fi complotat împreună într-o formațiune politică indicată de ei, spre a confecționa GRUPURI de opozanți ai regimului comunist chiar din inși care nu avuseseră nimic în comun. Așa cum nici eu nu am nimic în comun cu inregistrările adăugate „din umbră” pe care nu le-am văzut şi probabil nu le voi vedea, mai ales forțată a o face prin astfel de practici securiste.
  ***Este poate de prisos a menționa tăcerea cioranologului lyonez care nu mi-a răspuns la această scrisoare trimisă în 18 martie 2015. Doar s-a mulțumit ca odată cu o respingere a participării mele să-și dea aere de mare cunoscător, sfătuindu-mă ce-ar fi fost de accentuat în rezumatul respins. Mă întreb dacă vreo colegă a d-lui Demars din Comitetul de coordonare științifică a Colocviului Cioran l-o fi ajutat cu traducerea în franceză a rezumatului meu scris în românește.
  16/o3/2015De : “aurelien.demars@free.fr”
  À : Isabela Vasiliu-Scraba
  Envoyé le : Lundi 16 mars 2015 14h53
  Objet : Re: Tr : pt Colocviu CIORAN, 7-9mai 2015, REZUMAT text ‘Cioran prin singuratati asceto-mistice’
  Chère Madame,
  Merci pour votre proposition et l’intérêt que vous portez au colloque international Cioran de Sibiu. Malgré les atouts de votre proposition, nous sommes au regret cependant de vous informer que vous n’avez pas été retenue pour participer cette année. Nous imaginons votre déception d’autant plus que nous avions eu l’occasion de vous écouter avec attention l’année dernière. Nous avons été particulièrement sollicités cette année, et votre proposition, déposée in extremis quelques minutes avant minuit hier, vient s’ajouter à une masse déjà considérable de propositions. La sélection est drastique et nous sommes déjà au complet. Qui plus est, après examen de votre proposition, il s’avère que celle-ci ne porte pas sur le thème retenu cette année («La mort»), mais sur la dimension « théologico-politique » de Cioran au tournant des années 1940. Or, d’une part, la relation de Cioran à la mystique en général et à la philocalie en particulier est une perspective de recherche passionnante mais déjà fort étudiée depuis assez longtemps (et notamment sur la philocalie, le rapport à Staniloae… nous avons déjà accueilli des communications de D. Kraus, de E. van Itterbeek, de moi-même, etc.). C’est la partie la plus intéressante de votre proposition – vous auriez de toute façon gagné à vous concentrer sur l’essentiel. Car, d’autre part, la dimension historico-politique en général devient un thème vraiment éculé, qui accapare à l’excès les études sur Cioran et délaisse des perspectives qui nous paraissent plus fondamentales et sur l’une desquelles nous aimerions nous pencher cette année. Mais surtout, votre double axe de travail répète le thème du colloque de l’année dernière (« Transfigurations », thème sur lequel plusieurs conférenciers ont abordé et les questions du rapport au sacré, à la mystique, à l’extase… et les questions historiques et politiques, le rapport à l’amour du pays, le lien avec les légionnaires…). Si nous acceptons quelques communications en marge du thème, cette année nous en avons déjà bien trop, et votre proposition fait donc doublon avec l’année dernière. C’est pourquoi votre proposition est donc rejetée. Nous vous savons active et productive, et nous ne doutons pas que vous trouverez une occasion plus propice à la diffusion de vos recherches.
  Cordialement,
  La coordination scientifique du Colloque international Emil Cioran de Sibiu.
  Envoyé le : Dimanche 15 mars 2015 22h49
  Objet : pt Colocviu CIORAN, 7-9mai 2015, REZUMAT text ‘Cioran prin singurătăţi asceto-mistice’
  IsabelaVS-Cioran2015rezumat.rtf/15martie 2015/6054 car./ 875 cuvinte.
  Isabela Vasiliu-Scraba, Cioran prin singurătăți asceto-mistice / Oare singurătatea lui Dumnezeu este mai mare decât a omului ? Cioran constatase că teologia nu a răspuns la această întrebare (Amurgul gândurilor). De aceea a crezut că poezia e cea care a dat răspunsul, accentuând pe singurătatea omului. Dar fără Dumnezeu, singurătatea omului „s-ar transforma în urlet sau disperare împietrită”. Pentru Eminescu însă, singurătatea lui Dumnezeu este mai mare decât a omului, căci „de plânge Demiurgos, doar el aude-și plânsul”. După Cioran, poezia apare avantajată față de filosofie, prin plusul ei de intensitate și de suferință, nu doar de singurătate. În suferință, ca și în mistică, inima ar reprezenta un loc aparte, ca simbol al întregului univers. Revenit în România după trei ani, Cioran publică Amurgul gândurilor (1940) scris la Paris între 1938-1940 sub imperiul acelorași preocupări spirituale din care a ieșit volumul din 1937, Lacrimi si sfinți (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Cioran- prophète de la vraie sainteté , URL http://www.scribd.com/doc/187765196/Isabela-Vasiliu-Scraba-Emil-Cioran-prophete-de-la-vraie-saintete ). Cum momentul apariției cărții din 1940 n-a fost propice receptării care i s-ar fi cuvenit, Cioran a păstrat în memorie doar discuțiile din jurul volumului Lacrimi și sfinți, carte redactată într-un moment când a trăit „o adevărată luptă” cu sine însuși. Credea că „e cea mai bună scrisă în românește” (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Cioran -un mistic în lumea filozofiei http://fr.scribd.com/doc/235621503/IsabelaVasiliuScrabaReferatColocviu2014Cioran ), fiind un volum „de adnotări pentru și împotriva religiei”, un fel de „auto-biografie mascată” (Cioran), căci „o autobiografie trebuie să se adreseze lui Dumnezeu, și nu oamenilor” (Amurgul gândurilor). La vremea celui de-al doilea război mondial și încă vreo câțiva ani după, Cioran s-ar fi străduit să-și îmbunătățească stilistica scrierilor românești citind cu atenție limbajul scrierilor religioase, al Bibliei (tradusă de Gala Galaction) în mod special. Foarte probabil, la Biblioteca Bisericii ortodoxe române din Paris citise și primele volume ale Filocaliei românești apărută la Sibiu (1945-1948). De la profesorul Nae Ionescu pe care Cioran îl admira atât de mult încât îl însoțea la curs fără să-i fie asistent, el reținuse că „religia merge mult mai în adâncime” decât orice altă cale de cunoaștere. Drept comentariu la cursurile de fenomenologia actului religios ținute de Nae Ionescu, Cioran notează că spre deosebire de filozof care meditează asupra Divinității, o esență abstractă, un aspect indirect al lui Dumnezeu, credinciosul se gândește la Persoana lui Dumnezeu. Credința este „un transcendent nemijlocit”. Vitalitatea ei și-ar trage seva chiar din „ruinele esenței impersonale”. În anul școlar 1936-1937, pe când era profesor de filosofie la Liceul ortodox din Brașov, Cioran avusese o adevărată criză religioasă. Întâmplarea face ca din anul 1937 să dateze şi manuscrisul românesc al Filocaliei, cu scrieri mistico-ascetice pregătite la Muntele Athos pentru tipar, manuscris copiat de Părintele Arsenie Boca și adus de la Sfântul Munte în vara anului 1939.
  „Cufundat în lectura misticilor, credeam că-i înțeleg”, va spune Cioran amintindu-și perioada tinereții: „Am trăit clipe când te afli dincolo de aparențe. O înfiorare năvalnică te surprinde pe neașteptate. Te simți cuprins de o plenitudine extraordinară…Cele câteva momente de iluminare trăite de mine m-au condus la înțelegerea fericirii supreme de care vorbesc misticii. Oricum, din Paradis… nu te mai întorci niciodată același care ai fost” (Cioran, http://fr.scribd.com/doc/70857079/Caiet-2-Cioran ). Ecoul „întoarcerii din Paradis” – păstrat neîntinat de nici o răzvrătire a lucidității, aroganței și cinismului său obișnuit (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Ideas- A Variable Background in Cioran ’s Writings , URL http://isabelavs.go.ro/Discip/CAP8.html ) -, transpare într-o scrisoare către părinți, când fratele și sora lui au suportat fără de vină regimul de exterminare din temnițele comuniste (fratele 7 ani, iar sora 4 ani). „Nu trebuie să vă lăsați copleșiți” –le-a scris atunci Cioran părinților săi. „Din moment ce aveți credință în Dumnezeu, adică singura mângâiere valabilă care există sub soare, mi se pare că sînteți destul de înarmați pentru a suporta orice suferință”. Amintindu-și durerea pricinuită de întemnițarea Virginiei și a lui Aurel, Cioran recunoaște peste ani că atunci „ar fi trecut de partea lui Dumnezeu”. În scrisoarea către ai săi are și revelația falsei sale necredințe: „poate nu sunt în fond atât de necredincios pe cât par”, mai scrie Cioran.
  Un indiciu al lecturilor sale postbelice din Filocalia românească am găsit în ultimul volum scris în românește la Paris. Misticul Evagrie Ponticul descrie dracul întristării care – spre deosebire de toți ceilalți draci care „fac sufletul iubitor de plăceri.. -, nu primește să facă aceasta, ci el taie și usucă prin întristare orice plăcere a sufletului…Simbolul acestui drac este năpârca al cărei venin copleșește veninul celorlalte animale” (Evagrie în Filocalia , vol. I, Sibiu, 1945). În volumul Razne, Cioran transpune fragmentul din Evagrie în felul urmăror: „În a roade măduva vieții, există un vierme mai necruțător decât toți viermii, mai insinuant decât târâtoarele, mai harnic decât moliile și mai crud ca râmele văzute și nevăzute, este iadul vârât în tine, este Tristețea” (Cioran, Razne , 2012, p. 25).
  În continuare voi arăta că admirația lui Cioran față de frumoasa limbă românească în care a fost tradusă Filocalia fusese mult mai întemeiată decât și-ar fi închipuit el vreodată. Fiindcă stilizarea traducerii au făcut-o la Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus doi dintre cei mai mari poeți mistici din literatura românească: Zorica Lațcu (Maica Teodosia) si Nichifor Crainic.
  Cuvinte cheie: Cioran, Filocalia românească, dracul întristării, închisori comuniste, Părintele Arsenie Boca, Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Autor : Isabela Vasiliu-Scraba, 15/o3/2015+ SURSA https://isabelavs2.wordpress.com/emil-cioran/isabelavs-demarscolocv2015doc/

  Apreciază

 34. @ Cris,
  Îmi pare rău, v-am supraestimat. Chestia cu bonurile fiscale şi cu ce-ar fi trebuit să plătească statu’ lu’ Ponta, mi se pare de domeniul anecdoticului, susţinut de o „naivitate” cumplită! 🙂
  Părerea mea despre rezultatul final este că foarte multă lume stă cu mâna-ntinsă şi aşteaptă orice oportunitate cu speranţa unei „lovituri”. Dezamăgirea pe care-o expuneţi mă face să cred că vă încadraţi în această categorie.
  Din momentul în care s-a anunţat că pentru valoarea cumpărăturii se rezervă o singură cifră, era clar că totul e o glumă. Dar să fim înţeleşi, cine a făcut chestia asta e un tip deştept! Dacă-i Ponta, jos pălăria! 🙂

  Apreciază

 35. Se pare ca a aparut o noua meserie in Romania : cea de cautator in gunoaie dupa bonuri fiscale !!!

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19924369-aradean-adunat-peste-1-500-bonuri-fiscale-din-cosuri-gunoi-23-sunt-castigatoare-loterie.htm

  Eu cred ca ar trebui sa fie legalizata , introdusa in nomenclatorul de meserii , activitatea in codul CAEN , fiscalizati ca atare ( sa-si faca PFA-uri sau freelanceri ) si beliti de lovele …

  La cum arata tara asta , cred ca guvernul Ponta si-ar putea atinge obiectivul de 1 milion de locuri de munca numai cu acestia ! Singura problema ar fi tomberoanele ; nu stiu daca sunt 1 milion de tomberoane in tara asta si exista riscul sa se incaiere intre ei . Dar pe cine mai intereseaza lucrurile astea … 🙂

  De asemenea , nu inteleg de ce guvernul nu impoziteaza si monezile pe care le introducem in carucioarele de la supermarket ? De ce ? Eu sunt revoltat de acest lucru !!! 🙂
  Ar fi o masura geniala a guvernului si ar veni la pachet cu alte masuri geniale : impozitarea bacsisului , loteria bonurilor , prigoana micilor intreprinzatori , legea pensiilor speciale , etc.
  Prin introducerea fisei in carucior noi ne bucuram de un serviciu , banii se rotesc prin supermarket , caruciorul cara marfa , bla , bla , bla. Sunt convins ca echipa de ” experti ” a lui Darius Valcov de la MFP ar putea elabora un proiect de lege in acest sens si masura ar fi aplaudata de o multime de oameni , inclusiv de pe acest blog .
  Cu banii castigati s-ar mai putea asculta niste telefoane , s-ar mai putea angaja cativa procurori la dna sau s-ar achizitiona niste masini noi la TVR .

  Apreciază

 36. Am reflectat la superficialitatea presei noastre, la lpsa de interes a cremei presarilor de a trece dincolo de reprezentări stereotipe despre UE şi de aânţelege şi a sprijini eforturile guvernului. Nici măcar după istoria cu referendumul din 2012 nu s-au schimbat prea mult lucrurile. Pe mulţi dintre cei prezenţi la vila Dante îi dispreţuiesc pentru orbire şi autoadmiraţie.

  Apreciază

 37. Gorghiu , lesinat-o , ia-ti animalul grobian si du-te dracu’ cu el cu tot !
  Rusine liberala istorica !
  Mai sunteti bai nenorocitilor ?
  In gura mamii voastre asta inseamna „dreptatea pana la capat” ?

  http://www.stiripesurse.ro/explica-ie-de-liberal-de-ce-vrea-pensie-speciala-am-promis-ca-vom-restabili-nedrepta-ile_953115.html

  Uite cine vrea sa dea guvernul jos si sa ia conducerea Tarii .
  Se screme constipata de 6 luni cu termene , de-ti vine sa-ti versi matzele cand o vezi si o auzi ce idiotenii zice , iar tacutu’ faceboocist o soarbe dintre ochi .

  http://www.stiripesurse.ro/gorghiu-pune-cruce-guvernarii-pnl_953109.html

  http://www.nasul.tv/ce-a-mai-tacut-astazi-presedintele-nostru/

  Apreciază

 38. Nu cred că este om în România care să nu fi observat schimbarea abruptă de atitudine a fostului președinte cu privire , nu neapărat la Justiția independentă – deoarece Udrea este încă în faza de antrenament cu intrări-ieșiri din arestul preventiv- ci fix la temelia creației sale, recte DNA.

  Cine a urmărit atent lucrurile a putut observa întâi curtea sfioasă în jurul Codruței ( Udrea zburda încă pe-afară), apoi înțepăturile verbale, apropo-urile și bătutul obrazului cu degetul ( când Udrea a intrat fără cătușe și după o săptămână a ieșit puțin), apoi nervozitatea nedumerită ( când Udrea a intrat la loc), apoi atacul mixt Băsescu-Echipa de comunicare, împletindu-și acuzele ( când Udrea a acceptat fatalitatea că trebuie să văruiască în celulă, deoarece nu se știe cât timp i se vor deschide ochii dimineața pe pata de mucegai de deasupra patului), apoi furia necontrolată ( când Udrea a început să înțeleagă că materialul de șantaj și amenințare rămas pe computerul lui Băsescu, absolut întâmplător, e subțire rău…) .

  Abia după aceea a venit panica. Toată revărsarea de postări –fluviu pe FB din ultima vreme spun că Băsescu Traian nu doarme bine deloc și că o privire fugară aruncată-n viitorul său, atunci când închide ochii, nu-l mai arată pe el mândru și combinator, la cârma unui mare partid care îl va face prim-ministru, ci, mai curând, citind Levantul la lumânare, cocârjat de marginea patului metalic de deasupra, încercând să-și sufle nasul cât mai puțin sonor, ca să nu-și deranjaze colegii de cameră.

  Aș paria că știu ce anume i-a provocat fostului șmecher suprem fiorul ăsta rece pe șira spinării. Pentru că, așa cum eu am auzit și-am înțeles ce a spus Codruța, bănuiesc că și el are auzul setat pentru nuanțe. Nu numărul enorm de arestări ( rețineri, să spunem, pentru rigoare, deși Codruța nu pare să facă distincție) pe care și-l propune doamna l-a zguduit în adâncuri pe atletul statului de drept, ci noul parteneriat asumat senin de aceasta . Căci iată ce ne spune nouă șefa DNA: că n-o interesează ce crede fostul președinte; că nu-i pasă de ceea ce afirmă oamenii politici. Ea ascultă doar de CETĂȚEAN . Numai mesajele de încurajare ale acestuia o motivează, o măgulesc și o îndeamnă în continuare să practice cu pasiune chirurgia fără anestezie.

  Ajuns în acest punct, Băsescu Traian are două probleme, ca două tumori ivite brusc, în talpă :

  1.Mai țineți minte că Procuratura Generală, condusă de o anumită doamnă Codruța ne-a ”arestat ( reținut) ” listele cu semnături de la Referendumul de demitere al președintelui jucător? Sigur că pe urmă instituțiile statului s-au jucat de-a frauda masivă, de-a SMS-ul ucigaș și de-a votanții cu grad mare de ubicuitate. În ciuda acestui praf în ochi, eu cred că doamna a răsfoit alene listele adunate în metri liniari de dosare și a înțeles că realitatea iubirii de Băsescu Traian e chiar acolo, în cele 7 400 000 de semnături nervoase, și nu la B1 TV.

  Și-atunci, ce dovadă de dragoste, pentru presupusa căsnicie de piatră cu cetățeanul pe care îl curtează și încearcă să-l seducă definitiv, ar putea născoci Codruța , mai teribilă decât capul chel așezat frumos pe tipsia unei condamnări definitive ?

  2.În ciuda a tot ceea ce se spune , eu știu (pentru că am urmărit declarațiile, ezitările, și , în fine, acceptarea compromisului) că Băsescu Traian nu a numit-o de bună-voie pe madam la cârma DNA. Nu a vrut-o nici el , nici Macovei ( aliată de nădejde pe atunci cu prezidentul), nici personalul din DNA , care s-a și revoltat puțin, cam cât trece un tramvai.

  Aici are dreptate perfectă doamna Udrea – Coldea a numit-o.

  Dar dacă știu eu, fără îndoială că știe și Codruța. Iar despre faptul că știe Codruța, n-am nici un motiv să mă îndoiesc că știe și Băsescu…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.