O stenogramă interesantă

 

FullSizeRender 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Au trecut doisprezece ani de la o intâlnire pe care am avut-o,in calitate de presedinte PSD si de premier, cu mai multi directori de presă si jurnalisti. Au participat atunci Octavian Paler, Sabina Fati, Ion Cristoiu, Valentin Păunescu, Cornel Nistorescu, Horia Alexandrescu, Valeria Dorneanu, Lucian Mândrută. O discutie de câteva ore. M-am gândit că ar fi utilă publicarea, intr-un volum, a stenogramei discutiei de atunci. Deocamdată, un scurt fragment din introducerea pe care am făcut-o:

„Noi avem, până la sfârşitul anului viitor, o şansă pe care ar fi bine să n-o irosim. Pentru diverse raţiuni nu am reuşit să intrăm în primul grup de ţări din zona noastră care au fost acceptate în Uniunea Europeană. Avem o ocazie pe care cred că ar fi bine să n-o pierdem acum pentru că nu ştim când va veni următorul tren în zona aceasta. Practic, soluţia referitoare la România şi la Bulgaria pentru integrarea în Uniunea Europeană s-a construit pe un fel de compromis politic în care au fost acceptate zece ţări pentru diverse raţiuni, unele neîntemeiate de altfel, din punct de vedere economic, pentru a fi rapid preluate în Uniunea Europeană şi două ţări care au rămas în suspensie şi într-un mecanism de monitorizare şi pentru care Uniunea Europeană încă oscilează neştiind dacă trebuie să finalizeze şi în plan concret mesajul politic iniţial de la Copenhaga cu cele 12 ţări sau să le arunce peste momentul de schimbare propriu agendei Uniunii Europene, care este la sfârşitul anului viitor. Unii spun, chiar acceptând că 2007 este un moment rezonabil pentru noi, că de ce să ne grăbim totuşi atât de tare şi nu aşteptăm să finalizăm negocierile pentru capitole în 2005, eventual poate chiar mai târziu, pentru că totuşi 2007 ar putea să fie atins chiar dacă nu avem momentul 2004 încheiat sub aspectul negocierilor. Problema este că, în măsura în care nu finalizăm negocierile până în octombrie 2004, apar două complicaţii majore. Prima complicaţie este legată de faptul că nu vom mai negocia cu aceleaşi entităţi, va fi o Uniune Europeană formată din 25 de ţări, reprezentând 25 de categorii de interese şi nu 15 ca până acum şi va fi o Comisie Europeană nouă, care nu va mai fi formată din oamenii pe care-i ştim. Nu ştim dacă rămâne Verheugen şi nu vor mai fi 15, ci vor fi 25 de comisari, fiecare bătându-se pentru interesele pe care le reprezintă venind din ţări mai numeroase. Aceasta este o primă dificultate. A doua dificultate este – şi aici a apărut un anumit scenariu , pe care la un moment dat l-au susţinut grecii. Discuţia noastră este off the record, dacă sunteţi de acord, ca să vă pot spune anumite lucruri şi, sigur, puteţi să folosiţi unele dintre elemente, dar să nu mă citaţi. Deci, grecii la un moment dat au considerat că faţă de primul grup care era de 10 ţări integrate, un al doilea grup format numai din România şi Bulgaria este prea mic. Şi ideea lor şi a altora a fost că, de fapt, ar trebui ca aceste două ţări să aştepte să se formeze un „bulgăre” mai mare, la care să se adauge Croaţia, care a depus deja cererile. Poate vor mai veni si nişte ţări din Balcani. Ar mai trebui văzut cu Turcia ce se întâmplă, deşi aici lucrurile sunt foarte complicate… Deci, apare o anumită presiune legată şi de aceste elemente.

Acestea sunt riscurile de care trebuie să ţinem seama. Ce facem noi, ce-am făcut în această perioadă? In primul rând, un efort deosebit pentru a depăşi toate obstacolele legate de negocierile pe fiecare capitol, şi acest lucru este esential. Aceste lucruri sunt deosebit de importante pentru noi pentru că va trebui să vedem în ce măsură reuşim să depăşim aceste obstacole şi în ce măsură reuşim să dinamizăm negocierile. Nu întotdeauna este foarte simplu”.

 

 

66 de gânduri despre “O stenogramă interesantă

  1. Saracul premierul se intreba aseara ca cum cine va raspunde si cand ptr contractele nasoale ale Hidrolelectrica .. alea de pagubira statu de minim 643 milionae euroi …
    Pai cum de cine Victorelu’? Toata lumea stie acu : Sova care a castigat niste banuti facand contracte cu electrica ! 3 contracte !! Ce? Ca nu era Hidro? tot electrica tot buleftrica si de ce nu lasi ma sa fie arestat Sova ?! Asta va sitii la anu votacu’ tanar, inteligent si bine manierat …

    Acu mai avea saracu premieru o nelamurire ; de ce nu se ancheteaza? Pai ca nu iesi la „prioritizare” d’aia! Si cine o fi de vina ? Pai cine a pus-o pe Godzilutza adica TU!!!

    A da.. Si Baselu iesie si el pe piata .. Ca saracu din 1999 se zbate ptr autostrazi … „Pentru propagandiştii mincinoşi care susţin că eu nu am vrut construcţia de autostrăzi în România. Iată proba minciunii voastre:

    Vedeţi numele ministrului transporturilor care a iniţiat primul program de construcţie autostrăzi în România aşa cum el a fost aprobat de PM Radu Vasile în ianuarie 1999.

    ORDONANŢA nr. 16 din 28 ianuarie 1999 pentru aprobarea Programului prioritar de construcţie a autostrăzilor din România

    EMITENT: GUVERNUL

    PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 39 din 29 ianuarie 1999

    Data intrării in vigoare : 29 ianuarie 1999

    PRIM-MINISTRU RADU VASILE

    Contrasemnează Ministrul transporturilor, Traian Basescu

    p. Ministrul finanţelor, Bujor Bogdan Teodoriu, secretar de stat
    Ma rog mipau mai si unii de pe aici propagandist mincinos .. acum sunt confirmati!!!

    nu-i nimic acu afalam si din vina cui nu aveam autostrazi – dinvina mea ca am votata cu PSD!!!@

  2. Adrian B.

    Laura Stefan tine de expert forum. Expert forum care este nitel cam prea interesat de energie. EFOR este una dintre sursele principale de expertiza pe domenii precum energie, resurse naturale sau infrastructura din Romania si implementeaza proiecte de monitorizare a autoritatilor publice cu rol de reglementator sau legiuitor. Expertii nostri au inaintat propuneri de politici publice către decidenți, care se regasesc in legislatia nationala in domeniu (citata din prezentarea EFOR) .Cel putin unu dintre expertii forumului era implicat in lobby pre CEZ .
    Nu dau linku ca nu mai apar da cauta matale Sa ne radem cu si de “expertii societatii civile” din Romania August anu trecut

  3. @Luminita Arhire

    Eu am vrut sa fiu delicat cu domnul Adrian Nastase (pe care il respect ca om politic profesionist, intelectual, bun familist si parinte).
    Dvs ma fortati sa vorbesc acum cat se poate de serios si fara menajamente:
    Nu, doamna, n-am comis nicio gafa. Am spus exact ceea ce gandesc (cat inca se mai poate asta in Romania).
    Haideti sa va spun pe sleau, matematic si fara floricele de roman politisto-siropos adolescentin (mi-a trecut alt cuvant prin minte, dar ma abtin):

    Domnul Adrian Nastase este unul din principalii responsabili de starea actuala in care a ajuns Romania, prin:
    – incredere la limita naivitatii in partenerii externi occidentali, precum si in colaboratori;
    -negociere pe genunchi , in genunchi si in goana calului, a conditiilor de aderare;
    -implicarea armatei romane in conflictul ILEGITIM din Irak;
    -cautionarea unei Constitutii destinate domniei sale (spre a controla celelalte institutii prin asazisa ,,mediere” si ,,veghere la respectarea Constitutiei”), deci, a dovedit aroganta si autosuficienta, convins fiind ca va castiga ,,la pas” competitia cu un badaran portuar.
    Nici acum nu vedeti nimic…nostim, macar in situatia neanticipata creata de pronie ? (Z)

    Iata ca si-a supraestimat poporul (pe care doamna Cris l-a caracterizat in termini duri, dar cat se poate de reali)…iar noi am ramas cu ,,Constitutia perfecta” de care a profitat invingatorul domnului Adrian Nastase.
    Cel putin, asa rezulta, din moment ce institutiile de forta, ,,pitbulii” domnului Basescu, o apreciaza la cel mai inalt nivel, iar Basescu insusi s-a jucat cu toate institutiile statului , fiindu-i permis de penetrabilele articole si prevederi constitutionale sa interfereze in/cu atributiunile Executivului si Legislativului dupa bunul plac.
    Noroc ca neamtul pare a fi plamadit din alt aluat…poate ca e bine sa avem si astfel de oameni (discreti si tacuti) la Cotroceni, dupa ani de zile de sufocare cu circarul de 18:30 care vede acum ce a creat…dar asta este o alta poveste, despre care am vorbit anterior. Si poate voi mai vorbi, pentru ca nu arestarea lui Basescu este miza ci, apararea valorilor democratice autentice in perspectiva salvgardarii Romaniei viitorului.
    A Romaniei unitatii si dialogului.
    Sper ca domnul Nastase nu se va supara foarte tare, fiind convins, in sinea sa, ca, cel putin partial, am dreptate.

  4. Ghita Bizonu’
    aprilie 16, 2015 la 3:54 pm

    Asa este, multumesc pentru corectie: ,,suspiciuni rezonabile”, nu ,,indicii rezonabile”.
    INDÍCIU, indicii, s. n. Semn (aparent) după care se deduce existența unui lucru, a unui fenomen
    SUSPICIÚNE, suspiciuni, s. f……. bănuială, neîncredere.

    Totusi, la o analiza mai atenta, sensurile nu sunt chiar diametral opuse.
    (Z)

  5. adrian nastase

    Sper, cel putin, ca apreciati onestitatea. Adevarul este (cel putin asa cred eu) ca perpetuum laudatio pe care vi-l le aduc unii participanti la blog, precum si sperantele exagerate cu care se agata de dvs, nu va fac intodeauna placere. Nu ca altadata, in orice caz.
    Adevarul nu este dulce decat in povesti/nuvele/romane-fluviu etc., el poate sa fie in acelasi timp si sarat si/sau amarui…
    ..In orice caz si orice ar fi, cred ca PSD are mai multa nevoie de expertiza dvs decat decat cea a domnului Ion Iliescu.

  6. ZeV

    sa te iau maruntel

    Domnul Adrian Nastase este unul din principalii responsabili de starea actuala in care a ajuns Romania, prin:
    (A)– incredere la limita naivitatii in partenerii externi occidentali, precum si in colaboratori;
    (B)-negociere pe genunchi , in genunchi si in goana calului, a conditiilor de aderare;
    (C)-implicarea armatei romane in conflictul ILEGITIM din Irak;
    (D)-cautionarea unei Constitutii destinate domniei sale (spre a controla celelalte institutii prin asazisa ,,mediere” si ,,veghere la respectarea Constitutiei”), deci, a dovedit aroganta si autosuficienta, convins fiind ca va castiga ,,la pas” competitia cu un badaran portuar.
    Nici acum nu vedeti nimic…nostim, macar in situatia neanticipata creata de pronie ? (Z)

    (Z)Iata ca si-a supraestimat poporul (pe care doamna Cris l-a caracterizat in termini duri, dar cat se poate de reali)…iar noi am ramas cu ,,Constitutia perfecta” de care a profitat invingatorul domnului Adrian Nastase.
    Cel putin, asa rezulta, din moment ce institutiile de forta, ,,pitbulii” domnului Basescu, o apreciaza la cel mai inalt nivel, iar Basescu insusi s-a jucat cu toate institutiile statului , fiindu-i permis de penetrabilele articole si prevederi constitutionale sa interfereze in/cu atributiunile Executivului si Legislativului dupa bunul plac.

    De ce nu te limitezi la domeniu tau pupatio culus domini zau ca nu stiu …

    Deci pre pcte

    (A) asa la mica barfa ce zici Ponta era sau nu colaborator al dlui Nastase ?!

    (B) negociere.. Acu intre noi fie vorba in 2001-2004 guvernu Nastase avea ceva probleme. in primul rand nu stiu cam ce mai era de begociat dupa ce „stralucitele reforme” dion Zodia Tzapului au pus pe butuci agricultura ( acordul ASAL) industria (acordul FESAL si post-FESAL [fara nici o leagtira cu locul preferat de buzele tale]) si modul in care a fost distrisa industria petrochimica (planul Bechtel) si Romania devenise mare exportatoare de fier vechi …. SI mai ales erau juni pe aici care tipau ca Ropmania vrea cu Rusia, ca nu vrea UE , ca daca ar fi ei la guvern ar semna tit samd. Ce-i drept Romanai era in urma Vulgariei si asta ptr ca desteptii neamului, aia care tipau din dragoste de Apus .. ei bine aia nu reusisera nici macar sa faca niste traduceri in lb romana!! Da latfel stiua a gavari englezeste mai bine decat romaneste .. Si exact aia in 2004 au facut agitatie ca ei fac Maidan (tampitii dracului.. scriu asta fiindca Maidanu era dupa model Pta Universitatii nu invers da pupincurismu’ intelctual nu poa fi tratat nici cu 7,63 !!)
    Oricum nu prea sa- negociat si findca intelctual roman prin integrare intelegea doar literatura absconsa, ho,mosexualityate si belciug in nas .
    Si matale pe vremea aiai de uitasi .. puaptio Trajani nu? Suava Cis nu cumva si ea cu poza trojana sub perna ?

    (C)-mergi bre la Uau-si-un-ton si tipa ca iubesti .. ce? Bandira Rosa si Kim de Nord? Nu de alta dar gestu’ cu suvolu’ a lu Tzapu’ e doar palavra ptr gagautzi (a nu se confunxda cu gagauzii!!) insa hotararea de a sta „sold la sold” cu Gigi al Doilea Tufios a deschis larg portile NATO :”Jorj te iubesc si sunt la fel de ticalos ca si tine psihi mu!!!” De acu UIncl;es Sam poa avea incr4edere in noi – suntem al fel de netrebnici ,,

    (D)-ma baiete cu „intelctuali” ca tine, Radu ot Canadocia, Cris, Fragmentarium .. orice constinutie nu este buna… Am avut pe aici o discutie lunga lunga .. ia vezi mataputa ce screi Constitutia Franceza despre desemnarea primului ministru. Mai vezui si cum se face ca ajung la coabitari… D ala noi instincu anciliar al „intelctualitati” a facut ca tatucu Traian sa fi prevalat. Da tu stii una si buna Traian era pronia ….
    Oricum in Franta sau Anglia o petentia din asta eu desemnez pe cine vrea muschou meu ! ar duce la suspenmdarea sefului statului. Nu cf constitutioei fiindca constitutia lor nu prevede asa ceva ci de prima craca mai groasa cf

    Da voi este contra ..albi da?! Aristocrati da? A la lanterne!!!

  7. ZeV,
    cel puţin în privinţa Costituţie, te înşeli amarnic. Opoziţia abstinată manifestată printr-o tărăgănare ce nu părea să se termine vreodată, a determinat menţinerea regimului semiprezidenţial. În viziunea dlui A.Năstase, noua constituţie ar fi legiferat o republică parlamentară, cu preşedintele ales de parlament. Greşeşti şi în toate celelalte privinţe, dar asta mi se pare chiar prea de tot!

  8. Adrian B.aprilie 16, 2015 la 8:00 pm

    Am descoperit singur ca in acesti 25 de ani nefericiti de cand am ajuns chiriasi in propria tara, faptul ca aceste cozi de topor sunt atat de multe incat cu greu iti vine a crede….

    De la interpreti de muzica populara neaosa moldoveneasca si pana la amabili pensionari de 68 – 70 de ani toti sunt profund straini de poporul roman.

    Nu, nici macar doamnele de 50 – 55 de ani nu sunt mai breze, incercand sa induca anumite idei in mintea romanilor. Anumite doamne, trezite dimineata la prima ora si prezente la camera de garda a spitalului Theodor Burghele…..

    Nu va mai satura bunul Dumnezeu………

  9. PS Dintr-o regretabilă neglijenţă n-am menţionat despre a cui opoziţie e vorba: despre a dlui Iliescu. Asta ca să nu mai amintesc de absenţa virgulei de după „obstinată”.Halal să-mi fie!

  10. 2002 – 2004 au fost o sansa unica pentru Romania . Asa ca anul 1918 . Este o minune ca vest-europenii in intregul lor ( nu doar francezii in 1859 si 1916-1918 ) au acceptat intrarea Romaniei in Uniunea Europeana stiind ostilitatea anti-romaneasca traditionala a tarilor germanice ( Germania , Olanda , scandinavii ) si rezerva neprietenoasa britanica .
    Daca nu intram in 2004 , astazi eram intr-o sala de asteptare , asaltati de exigente noi in fiecare zi , terorizati de toanele comandate ale unei Lady Nicholson sau a unui Poul Thomsen …n-am fi intrat niciodata , asa cum nu intram in Schengen , s-ar fi venit cu ” Justitia nu este independenta ” ( sic ! ) sau ” coruptia este generalizata ” sau ” situatia orfanilor ” etc etc etc .

Lasă un răspuns