„WikiLeaks sau ziua in care Google a invins secretul de stat”

DSCN0416               DSCN0422

Miercuri, am avut o nouă prelegere in cadrul cursului organizat la Fundatia Titulescu. Tema era foarte incitantă: „WikiLeaks sau ziua in care Google a invins secretul de stat”. Le-am vorbit cursantilor despre felul in care internetul poate fi folosit ca vector de comunicare in politica externă a statelor dar si de riscul de diseminare largă, necontrolată, a unor informatii. Le-am vorbit despre personajul Julian Assange si despre crearea website-ului WikiLeaks, ca un depozit pentru transmiterea unor informatii confidentiale, despre sistemul de criptare folosit, despre controversele legate de acest site, inclusiv despre accesul la informatie si despre situatiile in care se justifică secretizarea unor informatii. M-am referit si la cartea lui Assange, din 2014, „WikiLeaks – When Google Met WikiLeaks”. Am proiectat si un fragment dintr-un interesant documentar pe acest subiect. Intre subiectele pe care le-am abordat a fost si „pachetul” celor 251000 de telegrame din arhiva Departamentului de Stat american, cuprinzând depese diplomatice din peste 100 de tari. Inclusiv din România. Aproximativ 1000 de telegrame provin de la Ambasada americană din Bucuresti. Eu le-am parcurs pe toate. Sunt extrem de instructive. Intre altele, poate fi admirat profesionalismul diplomatilor americani, dar poti afla multe lucruri si despre oamenii politici, oamenii de afaceri si magistratii români.

78 de gânduri despre “„WikiLeaks sau ziua in care Google a invins secretul de stat”

  1. All
    Un amic cam infocat scrie:
    ,,Mai exista vreo tara in lumea asta in care procuratura sa aresteze in marea majoritate numai de la un partid ( PSD ) iar pe restul ( PNL ) sa-i lase in pace ?”

    Cu exceptia fragmentului selectat mai sus, care este contrazis de realitate, sunt perfect de acord. Nu mai exista o alta tara ca Romania. 😉
    ps
    Am senzatia ca DNA parca lucreaza SPRE BINELE domnului Ponta si nu este normal. Ponta trebuie sa se descurce singur, sau, cel mult, cu oameni din propriul partid. (Z)
    Alo, domnule Ponta, asa vrei sa scapi de uscaturi si rivali politici ?
    1. Valcov, un protejat si garantat Traian Basescu, out;
    2. Vanghelie, un prieten al doamnei Elena Udrea, out;
    3. Geoana…iacata ca Geoana se face ca nu stie nimic de banii lui Niculae, mai mult, cica il da afara pe Vanghelie din partidul care de fapt inca nu exista (sic!)
    …incet incet, mai ales dupa inceperea urmaririi penale a domnului Scutaru, opozitia va face ciocul mic, ca e cam groasa cu finantarile campaniilor electorale ale tuturor partidelor, deci, nu-i sta bine unui ciob sa rada de o oala sparta.
    Spune, madame Gorghiu, ceva…..ce, ti-ai inghitit limba ? Asa advocata de succesuri esti matale ? Ce daca ai pierdut cauzele juridice ale Electrica ?
    Se mai intampla…si Udrea le-a pierdut pe cele ale RAPPS. Deh, la un ,,cantemir” comun, asa rezultate.
    😉
    Nici PMP-ul nu sta prea bine, agatandu-se cu disperare de un colac dezumflat. Vai, mama lor, partidele politice din Romania.
    😉

  2. blogideologic
    aprilie 3, 2015 la 11:47 am

    Nu imi propun sa contrazic cele ce ati scris, doar remarc, acum, modul mult mai inteligibil in care v-ati articulat expozeul.

  3. Mesteri la creat ” republici ” la altii sunt domnii rusi ! Uitati-l pe Malginov cum sare , intrebat de alegerile in Republica Moldova , cu ” alegerile in Republica Gagauza ” ? Republica asta e creata in imaginatia d-lui Malginov ? Cum isi permite asemenea provocare si impertinenta ? 25 de sate si doua orase , trase de par de tovarasii rusi , formate din crestini turci , ” republica ” ?

  4. Cercetarea ştiinţifică în ştiinţele dure mă înspăimântă. Eu sînt absolut convins că de aici provine Apocalipsa în care a fost târât Pământul. „Neştiute sunt căile Domnului”, se spune biblic. Iar pentru că uităm aceasta, nu facem altceva decât să construim Răul şi să-i acordăm credit.

  5. @Adrian B. aprilie 3, 2015 la 4:27 pm

    1.Am răspuns comentariilor dumneavoastră de patru ori in cei aproape trei ani de când scriu aici: iunie 13, 2013 la 6:19 pm; februarie 9, 2015 la 6:03; februarie10, 2015 la 8:53; aprilie 2, 2015 la 7:43. Poate vă amintiți, în care dintre ele v-am mai spus eu o dată că nu vă suport?

    2.”OSANA, osanale: Cuvinte de laudă, de preamărire (exagerată); aclamații, ovații; ca interjecţie (mai ales în imnurile religioase): Laudă! mărire! slavă! “( DEX).Am luat la rând ultimele mele 100 de texte ; numele Ponta apare de vreo 10 ori. Cea mai tare ”laudatio” e că Victor Ponta este un om normal. Aceasta este reprezentarea dumneavoastră despre panegirice și ode?

    3.Când Victor s-a căsătorit cu Daciana , aceasta era deja europarlamentar. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Adina Vălean , și ea era europarlamentar, cu vechime, când s-a căsătorit cu Crin Antonescu. Niciuna dintre ele nu era necesar să renunţe la această calitate doar pentru că și-a ales ca partener de viață un om politic important din România. Ambele au fost votate de cetăţenii României şi nu au fost bănuite de vreo fraudă electorală . Diferit este numai cazul Elena Băsescu; e adevărat că dumneavoastră nu aţi făcut vreodată această distincţie între cazuri.

    4.UMOARE BILIARĂ , adică „secreția externa hepatică (bila) sau fiere – lichid amar, de culoare galbenă-verzuie, secretat de ficat”. Nu-i ceva de râs în hohote; probabil că mumu @ se referea mai degrabă la gustul amar din cerul gurii , pe care oamenii îl asimilează în mod obişnuit cu excesul de secreţie biliară.

    5.Nu-i disprețuiți pe bugetari? Dar asta ce-i? ” Băi nene , tu trăiești din banii celor pe care-i înjuri … O frecangești toata ziua prin birouri , stai pe net toata ziua , muți niște hârtii de pe o masa pe alta și dai lecții de morală ! Și plângi că n-ai destui bani . Un pic de respect … și mâna pe lopată !”

    V-am scris cele de mai sus pentru ca să vă sugerez că și în legătură cu mine sunteți la fel de superficial , cum sunteți și în alte privințe.

    Vă puteți lipsi de mine în calitate de cititor ( nepermanent) al dumneavoastră ? Nu folosiți această mică ipocrizie cochetă…Este mult mai ușor de crezut că postați aici pentru că vă doriți ca să vă cunoască opiniile nu numai proprietarul blogului ci și ceilalți comentatori.

    Dacă n-ar fi așa, ați ține pur și simplu un jurnal și i-ați expedia plicuri închise, îngreunate de semne de exclamare, domnului Adrian Năstase.

  6. @ George Ban
    Şi cercetarea ştiinţifică de la firma Monsanto dezvoltă idei. Dar este vorba despre idei-calamitate pentru omenire.

  7. @ George Ban
    Totuşi este ceva pervertit în tipul de discurs pe care îl construieşti. Să consider intervenţia domniei tale din aprilie 2, 2015 la 4:42 pm. Foloseşti o „portiţă deschisă pentru pisici” (loophole) ca să oferi jigniri. Pe care tu le consideri apoi un mare „succes discursiv”. Îmi amintesc că tot aşa ai procedat şi într-o discuţie despre Eufrosin Poteca. Era vorba despre lectura italiană a textului mult fugărit „De l’Amour” al lui Destutt de Tracy pe care Poteca l-a găsit în librării pe vremea studenţiei la Pisa.

  8. Adrian B- dar mai exista o tara in lumea asta in care sa se fure atit ? iti spun eu ca nu si deci chestia cu „la puscarie” este valabila.Problema este cum se face acest lucru si prin cine.Adica prin judecatori si procurori profund corupti,slugi la diferite „imparatii” este inacceptabil.
    Cit priveste analiza ta economica bazata doar pe ce a spus „marele” analist economic Ionut Balan,de care nu a auzit nimeni,nu este nimic de comentat.

  9. Pentru inima tănără a gazdei noastre.

    CONTROL (GIN)ECOLOGIC

    – Ce ascunde Elena Udrea controlului ginecologic ?
    – Lâna de aur a “agronautului” Traian Băsescu, ce dracu !

  10. Mai Adriane B……am cativa amici care au intrat la ISE cu nota 5, au jucat noapte de noapte (intr-unul din caminele de studenti din Copou) pocker si/sau au frecventat discotecile cu fufele de la medicina, iar acum sunt si ei ,,mari domni economisti”. Cand ne intalnim, radem, in timp ce ei spun: ,,bai, da’ tare i-am mai fraierit pe profesori…am copiat la examene de i-am rupt”.
    Fac mentiunea ca pe atunci se scriau fituici cu o penita foarte subtire, pe suluri mici de hartie care incapeau in cutiile de celuloid fotografic. Dar cu ochelari de vedere speciali, se putea citi. Odata, un coleg si-a uitat ochelarii pe nas…cand sa iasa din clasa. a dat un cap de tocul usii de credeam ca-l demoleaza.
    Ce vremuri romantice…
    😉 😉

  11. Bibicu
    Imi aduci aminte de un banc celebru, cu amantul care pe post de p……a improvizat o protectie dintr-un ziar gasit pe noptiera.
    In fine, a doua zi , basescu (pardon, sotzul), gaseste , asupra lui, petecul de ziar pe care scria : ,,Proletari din toate tarile uniti-va!” (Mergea si ,,marinari”).
    ,,Bine, bine, isi spuse sotul in barba, sa se uneasca, dar chiar in……sotiei mele ?
    😉

  12. Radu Humor

    Am citit integral si cu atentie interviul ambasadorului rus.
    Trebuie sa recunosc ca este un diplomat de mare valoare. De aceea Rusia este puternica si nu poate fi indoita de agresivitatea si manipularea anumitor mari puteri occidentale. Realmente oamenii acestia sunt toba de carte la capitolul diplomatie.
    Bunoara, recent, cand un purtator de cuvant al MAE rus a exprimat rezerva Rusiei cu privire la transferul de arme americane in estul european ( in pofida unor acorduri internationale si bilaterale in acest sens), din Romania, s-au grabit sa replice agresiv, atat ministrul de externe, cat si premierul Ponta (pe o pagina din virtual).
    Asta arata o teribila lipsa de pregatire in materie diplomatica si o lipsa crasa de viziune in zona politicii externe si implicit a interesului national al Romaniei.
    In mod normal (eu asa as fi procedat), ar fi trebuit, cel mult, sa auzim o replica PARITARA (din partea unui omolog – purtator de cuvant), care sa sublinieze sec ca Romania decide in calitate de stat suveran si partener in scop strict de aparare si nu vizeaza afectarea integritatii niciunui alt stat vecin. Atat si nimic mai mult.
    La declaratii diferite, se raspunde la nivel corespunzator de reprezentare: presedinte la Putin, premier la Medvedev, minstru de externe la Seghei Lavrov, purtator la purtator.
    De aici se vede ca Romania NU are institutii si oameni competenti, la nivelul unui ,,jucator” in relatiile internationale, iar iesirile isterice, stimulate de o presa complet iresponsabila si dezacordata, nu fac altceva decat sa arate SLABICIUNE. Ura si resentimentul slabesc ingrozitor un stat si un popor, facandu-le necredibile.
    Pacat, dar asta e tara in care (jncercam sa) traim.
    Eram mai bine reprezentati pe vremea lui Nicolae Ceausescu, cel care NU a implicat Romania in Cehoslovacia (1969 – ,,primavara de la Praga” – cand Dubček a fost înlocuit din funcția de Prim Secretar n.m.), a afirmat permanent independenta fata de Rusia, DAR, a mentinut relatii economice, politice si culturale puternice cu vecinul de la est.

  13. blogideologic
    aprilie 4, 2015 la 6:49 am

    Firma Monsanto ? Hai ca sunteti simpatic. Asta este doar un caz particular de malformare a mediului inconjurator. (Z)
    Dvs credeti ca noianul de medicamente la care se face reclama si care inunda (si) piata romaneasca este destinat sa faca bine ?
    Dvs chiar credeti ca ingurgitarea de paracetamol, antiinflamatoare de tot felul (ca pe bomboane) , pastile pentru digestie si/sau tranzit intestinal, vitamine, calciu, magneziu, etc ambalate in containere realizate chimic, sunt benefice organismului ? Va spun ca se comporta exact ca o grefa de organ…daca nu sunt compatibile cu genomul individului, asa cum sunt sunbstantele care exista in mod natural in plante, in natura in general, sunt respinse, sau sunt tranzitate fara efecte, sau produc efecte adverse.
    Sa va dau exemplul meu: am devenit, la un moment dat, alergic si m-am trezit cu pete pe piele. Mai frate, du-te la dermatolog, apoi la alergolog, fa analize de tot felul, incearca tot felul de scheme de tratament (date la plezneala, spun eu acum)….nimic, absolut nimic, niciun efect de ameliorare….dimpotriva, petele s-au accentuat.
    La un moment dat, merg la un masaj asociat unei terapii pentru dureri de articulatii si cervicala si vorbesc cu experta…..
    Ce imi spune ? ,,Aruncati toate medicamentele si treceti pe ceaiuri, cat mai multe pe zi (,,Trei frati patati”, etc).”
    Ma uit si pe internet, dupa ce medicii au bajbait-o : ,,Ba e aia, ba e ailalta, ba e laie, ba e balaie”.
    Pe internet, se vorbea de pete cauzate, printre altele, de intoxicatie cu medicamente. Am urmat sfatul naturistei si, ce sa vezi ? Petele au involuat exact asa cum scria pe internet ca se comporta daca sunt cauzate de exces de pastille. S-au maronit si au disparut.
    As incerca o concluzie personala:
    Nu cred ca omul are nevoie in mod necesar de vreun medicament, daca duce o viata normala..evident daca POATE si societatea ii ofera conditiile necesare. Prin definitie, omul traieste integrat energetic armonios in natura, iar orice perturbare a mediului, altereaza si echilibrul energetic uman.
    Practic, noi ne imbolnavim, deoarece ne-am imbolnavit mediul ambiant, implicit, ne-am dezechilibrat mental.
    Nu intamplator se spune ca….,,pestele de la cap…..”…..se pare ca este o sintagma cu mult mai profunda decat ne imaginam.
    😉

  14. @ luminita arhire

    Cred ca este dreptul meu de cetatean sa spun si sa fiu revoltat cand vad ca o tara se degradeaza in halul acesta . Din când in când traiesc si eu in tara asta si nu-mi convine ceea ce vad ca se intampla . Chiar nu-mi doresc o tara dupa chipul si asemanarea unora ca Basescu , Kovesi , Ponta si Oprea .

    Sunt unii manelisti pe blog ( de ex. Zev ) care spun ca e normal ce se intampla pentru ca asa e si in Occident si in America . Fara ca ei sa fii trait o zi in America sau prin Occident . Am stat multi ani prin strainatate dar niciunde n-am vazut asa ceva ca in Romania : teroare , saracie , incertitudine , prostie , stat politienesc , manipulare . Si un prim ministru a carui filozofie fiscala si economica este sa aduca bani la buget cu orice pret ( inclusiv cu pretul vietii unora ) , sa ia bani cu japca , sa dea amenzi , sa inchida firme , sa inventeze impozite si taxe noi , sa mareasca impozitele si taxele existente , sa terorizeze , etc. Folosindu-se de ajutorul unor cozi de topor gen Darius Valcov .

    Va repet , postarile mele se adreseaza celor care au cap sa gandeasca cu el si care pricep ce se intampla cu tara asta . Nicidecum yes-manilor , botanistilor si activistilor de partid care inghit tot ceea ce li se serveste . Daca d-voastra nu vedeti sau nu vreti sa vedeti anumite lucruri negative din guvernarea Ponta , asta este ! Eu nu pot sa trec cu vederea faptul ca d-ul Ponta devine tot mai mult un Traian Basescu sau Codruta Kovesi .
    In 2012 lumea a votat PSD si USL tocmai in speranta ca acestia vor redresa tara si vor opri seria de abuzuri a lui Basescu & PDL . Oamenii sperau la o normalizare a situatiei , întocmai ca in perioada 2000 – 2004 . Lucrurile au luat insa o alta turnura , una urata , in mare parte din cauza d-lui Ponta . Din cauza parsivitatii , minciunilor , lasitatii si incompetentei d-lui Ponta .

    In ceea ce va priveste , ” obiectivitatea ” dumneavoastra se vede la pct. 3 din postare . Vad ca gasiti motivatie si raspuns la cele mai evidente magarii ale d-lui Ponta . E ca aia cu pixelul albastru 🙂 Din acest motiv nici iau in serios ceea ce spuneti .

    Ma nedumereste faptul ca imi monitorizati d-voastra postarile . Un alt comentator ( santinela ) ma ameninta zilele trecute cu nu stiu ce mandat 🙂 . Va recomand din nou sa treceti cu privirea peste postarile mele . Eu asa fac cu ale dumneavoastra … Ati avea mai mult timp liber si ati fi mai linistita . Nu veti reusi dumneavostra sa-mi schimbati parerile !

    P.S. Nu mi-ati spus direct ca nu ma suportati ci mi-ati dat de inteles …

  15. Moderator , suntem condamnati pe viata la coabitarea cu acest personaj deviant , obscur , la limita intre dezechilibru emotional /psihic si tulburari de personalitate , Adrian B ? Sadicu si Vsile , cu toate defectele lor ( ca si ale mele , multe ) erau persoane echilibrate si rationale …

  16. Adrian B. a spus câteva adevăruri dure (amintiri de la bunicul) despre politica interbelică din Ardeal. Cred că arhiva blogului suportă şi ce spune Adrian B. acum.

Lasă un răspuns