„Crimeea sau campania ostilor aliate la Sevastopol”

 

IMG_1651

 

 

 

 

 

 

 

 

FullSizeRender 2

 

 

 

 

 

 

In contextul interviului acordat de ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, m-am gandit sa vă reamintesc o lucrare din 1855, intitulată „Crimeea sau campania ostilor aliate la Sevastopol”, lucrare scrisă de Alexandru Pelimon,  acum 160 de ani.

Alexandru Pelimon a fost unul din primii scriitori si jurnalisti români.  S-a născut in 1822 si a murit in 1881. A scris mai multe volume de poezii sau despre „istoria fundării Bucurestilor”. A mai scris despre Mihai Viteazu sau „impresii de călătorie in România”.

Am adăugat, la aceste informatii, si o interesantă hartă, de la sfârsitul cărtii, „Privire generală asupra teatrul războiului la Sevastopol”.

56 de gânduri despre “„Crimeea sau campania ostilor aliate la Sevastopol”

  1. @ George Ban,
    Despre tendinţa spre preţiozitate a d-lui Filipaş am vorbit de multe ori. De data asta vă contrazic, cuvântul există în DEX

    FIDUCIÁR, -Ă, fiduciari, -e, adj. Care are o valoare fictivă, convențională. ◊ Monedă fiduciară = hârtie-monedă având o valoare convențională și putere de circulație numai în interiorul unei țări. Circulație fiduciară = circulație a monedei fiduciare. [Pr.: -ci-ar] – Din fr. fiduciaire, lat. fiduciarius.

    doar că îndreptarea pe care ne-o dă ne dovedeşte că domnia sa e paralel cu DEX-ul. Evident, el nu doreşte să exprime o părere, să se facă înţeles, ci doar să se izmenească cu o exprimare „rară”, mimând erudiţia. Dom-le, de când îl studiez, mărturisesc că mă uluieşte cu găselniţele din exprimare. Dacă ar exista un dicţionar conţinând expresiile căutate aş înţelege, dar aşa, nu ştiu de unde le scoate. Într-adevăr e uluitor, dincolo de ideile pe care s-ar părea că le susţine, fără însă a le face inteligibile. E un caz!

  2. Carcotasu

    Evident ca am vazut si eu „fiduciaR” in DEX. Dar lectorul Filipas spune „fiduciaL”. Chiar admitand ca a facut o confuzie de litera, definitia din DEX nu corespunde in niciun fel cu textul sau. Este un caz, intr-adevar!

  3. @ Carco
    Rădăcina latinească Fiducia conduce la doi termeni derivaţi : 1/fiducial (semnificaţia am dat-o eu, nu există „capitalism fiducial”, dar există „modele fiduciale” aplicabile chiar şi în socialism, Nicolae Ceauşescu avea intuiţia lor, vorbesc despre intuiţie, pentru că nu bănuiesc că Nicolae Ceauşescu avusese timp pentru studiul modelului economic socialist Lange-Lerner, amintesc că la un moment dat profesorul de fizică al lui Nicuşor Ceauşescu, olteanul Plăviţu de la Universitatea din Bucureşti, el studiase Fizica Mare la Universitatea Lomonosov, îmi ceruse o explicaţie la model, am făcut rău că m-am eschivat atunci, acum văd că modelul economic socialist Lange-Lerner convine chiar perfect în condiţiile folosirii pârghiei MetaDatelor- Big Data pentru alocaţii rapide în toată economia, îndeplinindu-se optimalitatea Pareto) ; 2/ fiduciar (este ce ai propus tu corect după DEX, adaug doar că există şi „capitalismul fiduciar”, care-i poate cea mai veche formă a capitalismului).

Lasă un răspuns