După reuniunea Consiliului Național

De mai mult timp, făcusem o rezervare la o clinica din Franța, pentru o ratiune medicală, la sfârșitul de săptămana in care a avut loc reuniunea Consiliului Național. Chiar dacă eram in București, nu as fi participat. Am o alta părere despre ce ar trebui sa fie strategia partidului, după pierderea alegerilor prezidențiale si ofensiva DNA. Nu cred ca mai sunt suficiente cuvinte si discursuri. Cred ca e nevoie de acțiune. In anumite planuri, guvernul pare un spectator. Eu cred ca el trebuie sa se manifeste ca un actor puternic, cu initiative bazate pe experiența unor tari europene. Cred, in continuare, in nevoia de solidaritate si in ideea unui partid inclusiv. Nu cred ca Alina Mungiu-Pippidi va vota vreodată PSD, indiferent câte modificări la statut vor fi făcute.
In opinia mea, Consiliul Național ar trebui sa-si păstreze caracterul deliberativ, altfel el ar fi neatractiv pentru membrii de partid si ineficient in ceea ce privește departamentele si pregătirea de cadre. Sper sa ma însel…
Povestea cu cocosul rosu. Eu nu cred in explicația cu comunismul. Altfel cum s-ar justifica victoria cu 40 la suta in primul tur. Au aflat romanii între cele doua tururi de scrutin ca PSD este comunist? Nu cred in explicația asta. Sigur, acest aspect a fost invocat ca pretext.
O analiza mai profunda va arata greșeala spargerii USL si impingerea lui Victor Ponta sa candideze, lipsa unei strategii de aliante pentru turul doi, unele greșeli conjuncturale.
In plus, este evident ca, in aceste condiții, cu un guvern social-liberal in administrație, PSD are o problema sa atragă votantii de la stânga PSD. Noua platforma ideologica, inevitabil, va marca discrepanta dintre ideologia de partid si formulele de guvernare. Apar unele inconsecvente. Declarația pe venitul global a fost eliminată de guvernul Tariceanu. Acum, împreuna cu Tariceanu, ea este introdusă la loc.
Sigur, sunt subiectiv. Am impresia unei lipse de continuitate in istoria de guvernare si in viața de partid. Am sentimentul ca Noul PSD încearcă sa meargă înapoi la PSDR ul interbelic, pentru a se legitima, uitând rezultatele guvernului PSD din 2000-2004. Sau sărind peste el. Deși, mulți din liderii actuali ai partidului au făcut parte din acele echipe.
Am scris o carte despre „Cele doua Romanii”, încercând sa arat ce greșeli ar trebui evitate. Nu cred ca ea fost răsfoită de prea mulți dintre colegi. Suntem oare sortiti sa repetam, sisific, aceleași greșeli? Sau fiecare dintre echipele de lideri insista sa facă propriile greșeli? Uneori, furând startul. Așa cum a făcut Geoana in 2005, lăsându-se manevrat pentru a ajunge, prea devreme, președinte al partidului. Sau atunci când, in 2010, când a insistat sa rămână președinte, după pierderea jalnica a alegerilor, dându-i posibilitatea lui Victor Ponta sa ajungă președinte, prea devreme, pentru un partid cu „centrul de greutate” mai aproape de vârsta a treia. Sigur, au loc transformări demografice, politice, sociale, de care trebuie ținut seama dar un partid mare este precum un port avion care nu-si poate schimba direcția decât pe o distanță mai mare.
In opinia mea, de fost membru al PSD, cred ca este nevoie de recuperarea votantilor din zona de stânga, „socialista”, pentru ca aceștia sa nu între in zona optiunii anti-sistem.
Ar fi multe alte lucruri de adăugat. Scriu insa aceste rânduri intr-o cafenea de aeroport, sperând ca ele vor fi utile celor care vor sa conducă partidul la victorii politice in viitor.

173 de gânduri despre “După reuniunea Consiliului Național

  1. Teama faţă de Rusia, prudenţa extremă faţă de Rusia, se află înscrise în gena ideologică românească. Astfel în cartea Echilibrul între antiteze, Ioan Eliade Rădulescu anticipa clarvăzător principiul rusesc pe baza căruia s-au desfăşurat evenimentele din decembrie 1989 : „Ardică ţara şi capitala!”

  2. Să zicem că m-aş întoarce cu nişte zeci de ani în biografia mea, aş face unele modificări şi aş fi astăzi studentă la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti… sigur, ar fi o săritură cu prăjina peste destinul meu, dar, de dragul discuţiei, hai să zicem … Ce credeţi că mi-aş dori eu mai mult şi mai mult să mi se întâmple, la ce eveniment m-aş gândi cu emoţie şi bucurie îmbujorată, în timp ce îmi arunc cursurile, în devălmăşie, în ghiozdănel ? Ei bine, răspunsul corect este: la o conferinţă quality cu MRU !

    Pentru că tinerii de la Facultatea de Istorie sunt şovăitori şi nu ştiu cu care picior să facă primul pas în profesiune, în cadrul conferinţei „Dă start carierei încă din facultate” , îndemnurile lui MRU vin ca nişte plasturi mici pe viitorul nebulos al studenţilor, plasturi care fac parte dintr-un pansament mai mare, de circa 500 000 de euro, pe care generoasa Europă ni-l pune la dispoziţie pentru ca de-alde MRU să ne îndrume în viaţă.

    Păi, ia să vedem , la banii ăştia, ce secrete le dezvăluie MRU tinerilor însetaţi de cunoaştere: „Destinul meu până acum… Un dram de hazard, un dram de noroc şi o bună plasare între cei care au ce să-ţi spună”… Păi bine , măi dragă, adică tu nu ai ajuns în vârful căpiţei de oportunist ce-ai fost , ci pentru că ai avut “un dram de noroc”? Al naibii dram de noroc…

    Deci, noi să nu credem că ascensiunea ta are legătură cu faptul că ai fost membru supleant în Comitetul Central al U.T.C. până ţi-a încurcat planurile accidentul din decembrie 1989 …

    Sau că ar avea legătură cu întâmplarea că la Revoluţie erai cel mai talentat gazetar al zilelor fierbinţi şi te-ai descurcat la fix cu întorsul armelor. Aşa că ne-ai relatat în scris cum era să te calce şenila duşmănoasă pe bombeul plin de sânge , în timp ce te luptai în neştire cu „hienele” comuniste. În schimb, se constată că n-ai uitat să-ţi iei o pauză de la încleştarea crâncenă, pentru a-ţi înmuia batista în sângele unor victime (!!!) deşi aveai sânge din belşug pe blugi , cât să umpli câteva batiste . Povestioara asta scrisă nasol – treabă de amator, dragă, fie vorba între noi ! – te-a readus pe spuma delicată a valului şi dramul de noroc, bată-l să-l bată, a licărit din nou!

    Sau pentru că a avut grijă de personalitatea ta sofisticată nenea Soros?

    Sau pentru că erai pe lista scurtă a lui Băsescu Traian ?

    Sau pentru că ai dat elegant din coate ca să ajungi şi pe lista scurtă a lui Klaus – şi, bingo! ai şi ajuns ! după ce ţi-ai înfiinţat o puzderie de partide , mişcări şi alianţe, care nu ţi-au folosit la nimic, din moment ce au răposat în pace, fără convulsii, numai să ai şi tu ce conduce!

    Una peste alta, e bine; faptul că tinerii te-ar putea avea model şi ţi-ar urma traiectoria , este o speranţă minunată pentru România. Dar, mai ales, reprezintă un semnal puternic pentru revitalizarea fabricilor ei de creme, forfecuţe, vinuri scumpe, after-shave-uri, antinevralgice, papuci de casă, beţişoare pentru urechi, piepteni cu dinţi scurţi şi mărunţi, şerveţele, hârtie igienică, prosoape şi, desigur, ferme de taurine Kobe pripăşite decent pe lângă fermele de struţi ale lui Toni Greblă !

  3. Bizonu’

    Protestez cu tărie! „PAP” și „bascist” sunt invențiile mele! Pretind o despăgubire de 1 Euro pentru încălcarea drepturilor de autor.

  4. * in 2009 ….. campanie prezidentiala si pt. parlamentul european .
    * in 2009 chioru’ n-o rupsese inca cu pdl-u’
    * chioru’ si buzata lui , beneficiari finali directi ai multelor milioane de euro de bani negri, din spagi si furturi calificate rezulta el presedinte , ea eurorusine

  5. ZeV, legat de speta pe care ati adus-o in discutie, cred ca in primul rand va fi nevoie de un timp de recuperare medicala. In al doilea rand, nu cred ca sunt inputuri semnificative, ma refer la evenimente politice, care sa solicite o reactie de pozitie sau de solutie. Deocamdata, guvernul isi vede de mandat si nu ar fi recomandabile niciun fel de reactii care l-ar putea obstructiona sau care ar putea oferi in mod gratuit opozitiei teme de speculatie. Deci, inca un motiv de asteptare.

  6. Cred că nu-i momentul (potrivit) să aruncăm în PSD, dar mai ales în Ponta cu bolovanii care ne-au rămas, uitând, sau neputând să-i aruncăm în Băsescu şi ai lui !
    Observ pe aici un fel de acceptare spăşită a faptului că prezidenţialele au fost pierdute de Ponta, când ele au fost câştigate de Iohannis prin unul din cele mai mari furtişaguri postdecembriste !
    E drept că, cu ajutor din străinătate, dar nu cel vehiculat ( milioanele de români din ţară revoltaţi că rudele din străinătate nu pot vota, s-au năpustit la urne 😆 ), ci cu o inginerie care a primit acceptul dat de mai marii UE şi SUA care au acum la degetul mic un preşedinte precum cel „ales” de români !
    Important e ceea ce facem acum pentru a nu ceda toată puterea portocaliilor, ce şi-au tras şi ei, la fel ca licuricii, o marionetă perfectă, pentru care Ţara asta, adică noi, nu valorează aproape nimic !
    Un omca Ponta mai poate fi îndreptat pe drumul cel bun, are veritabile calităţi de politician, iar duşul rece primit s-ar putea să-l fi trezit definitiv la realitate.
    Părerea mea este că la un moment dat n-a mai ţinut cont de sfaturile mentorului său, pentru că refuz să cred că noul Adrian Năstase, călit în focul unor evenimente care au culminat cu întemniţarea sa, din care cu siguranţă că a învăţat mai mult decât în anii când era un răsfăţat al puterii, un asemenea mentor l-ar fi putut sfătui greşit !
    În fine, greşelile se plătesc, dar important este să înveţi ceva din ele .
    Pentru început, s-ar putea ca o atitudine mai smerită faţă de noul preşedinte (unii spun că tot un drac 😉 ) să fie benefică tuturor, dar pe termen lung s-ar putea să fie greşită, chiar păguboasă !
    Victor Ponta are de luptat acum şi cu liota lui Băsescu, dar şi cu cea din propriul partid !
    Important este să se hotărască dacă vrea să învingă pentru cei mulţi, adică pentru Ţară, sau doar pentru o mână de oameni şi câteva privilegii :
    P.S.
    Dacă vrem să-l avem în frunte, trebuie ca toţi să merităm acest lucru.
    Adică şi el 😉
    Prin articolul de astăzi Adrian Năstase a arătat cam ce trebuie făcut.
    Rămâne de văzut dacă şi discipolul a priceput….

  7. Titus Filipas, nu cunosc si nu sustin nicio alta politica in afara celei pro-Romania. O politica de dusmanie, de instigare si de adversitate fata de vecini nu este in interesul Romaniei. Nicio tara si nicun popor nu-si alege vecinii, sunt un dat pentru totdeauna, iar cand ai nevoie de ajutor vecinii sunt intotdeauna cei mai aproape. De aceea interesul, cred ca general, este ca vecinii sa traiasca in pace si in buna intelegere. Cea mai mare eroare politica ar fi sa modelam atitudinea prezentului sau viitorului fata de un vecin sau altul pentru fapte din trecut. Tatal meu a fost trei ani prizonier la rusi. A cazut prizonier in batalia de la cotul Donului, si-mi amintesc ca, intr-un limbaj pitoresc de taran cu patru clase primare, il ocara pe Hitler pentru ca ne-a obligat sa trecem dincolo de Nistru, intr-un razboi care nu mai era al romanilor. Ar fi o imensa stupiditate sa nutresc un resentiment personal pentru o istorie foarte incalcita sau pentru niste vini impartite, aruncate de o parte sau de alta. Dar si mai sinistru mi se pare a proiecta niste stari umorale personale, de antipatie sau de resentiment, vizand un vecin sau altul, asupra noilor generatii sau asupra unui popor intreg. A fi patriot, pentru ca ne-am tot straduit in ultimul timp sa intelegem si sa ne asumam aceasta identitate, nu inseamna a atrage raul sau adversitatea asupra tarii tale, ci binele si prietenia. Consider acest subiect inchis, nu este cazul si topicul de a intra in zone care nu mai tin de substanta ideii sau de civilitate.

  8. Exista dovezi certe ca sistemul capitalist practicat azi duce la polarizare extrema, indiferent cit de bine se administreaza justitia, sau cit de eficient functioneaza statul de drept.

    Polarizarea in Romania e brutala si extrema. Ce se intimpla insa in celelalte tari „etalon” pentru Romania, precum Canada? Pai iata, un raport serios al Universitatii dn Toronto arata ca in urmatorii 10-15 ani, Toronto-GTA, care e un mega-oras format din citeva mici orasele, va finaliza prin a fi impartit in doua „orase”: orasul pentru bogati, si cel pentru saraci.

    „To get an idea of what of what Toronto might look like the next 10 years, researchers from University of Toronto took a look at the last 35 years.
    The result is the Three Cities report — a study on income inequality by J. David Hulchanski of Cities Centre and the faculty of social work at U of T. That report looked at income inequality in the city over a period of 1970 to 2005.
    But looking ever further afar, Toronto’s „three cities” will not only change, but come close to disappearing.
    Dwayne Morgan says he’s proud of growing up in Scarborough. But he says it’s different now — mainly less affordable, with fewer big factories providing jobs.
    „You need companies like that in order to support the economy and give people the hope of the Canadian Dream,” said Morgan.
    The changes that longtime residents of Scarborough notice are reflected in Hulchanski’s report. He’s mapped income levels across the city over time and found that former middle-income areas like in Scarborough are disappearing.
    This is while the city’s richer areas get richer, and its poorer areas get poorer. It’s a trend he says will just continue into 2025 — that is, if nothing changes.
    „Ten years from now, 15 years from now, we’ll have whole parts of the city that are full of people without very good life opportunities, earning very little money, trying to get by that way,” Hulchanski said. „And then another part that is the opposite.”
    The growing gap is not just inequality, but what his report calls income polarization.

    https://ca.news.yahoo.com/toronto-2025-disappearing-three-cities-161910398.html

  9. Azi e Bunavestire şi m-am trezit de dimineaţă cu dorinţa puternică a unor rezultate pozitive la analize, dle A.Năstase.
    În altă ordine de idei, imediat după victoria în alegeri a sasului, mi-a fost frică de două lucruri. Cel dintâi, din fericire a fost evitat: ieşirea de la guvernare a PSD, ar fi fost un dezastru. Al doilea, a fost o proastă analiză a cauzelor acestui eşec şi, prin consecinţă, un proiect ineficient pentru PSD. De asta n-am scăpat, după cum se vede.Îngrijorarea mea e cu atât mai mare cu cât tonul postării dumneavoastră e neobişnuit de tranşant, să spunem, aşa cum n-a fost niciodată ( e prima oară când subliniaţi apăsat că sunteţi un fost PSDist, spre pildă). Cred că aţi ajuns la concluzia că viitorul unei stângi româneşti polarizate de PSD este îndoielnic, eufemistic vorbind. În contextul furibundei ofensive a DNA, suntem în pragul unui haos naţional. Comanda jihadului nu se află la noi.La noi sunt răfuielile cu iz personal din „justiţia independentă” care au motivat alegerea câtorva ţapi ispăţitori. Teroarea cu reducerea la tăcere şi obedienţă a parlamentului şi destructurarea PSD s-a pregătit aiurea.

  10. Criticos
    ,,Teroarea cu reducerea la tăcere şi obedienţă a parlamentului şi destructurarea PSD s-a pregătit aiurea.”

    Nu cred ca se va reusi cu destructurarea PSD. Stiti ce este amuzant in toata aceasta poveste ? Efectul de timorare se observa mai mult in zona opozitiei, care, dupa parerea mea, se va gandi de trei ori daca is doreste, acum, la guvernare. avand o gramada de scheleti/schelete in dulapuri.
    Nu trebuie sa uitati nici un moment ca:
    1. Dosarele Microsoft si ANRP au fost amorsate urmare a sesizarilor corpului de control al primului ministru;
    2. Guvernarea Victor Ponta are, din nefericire pentru adversarii PSD, rezultate excelente;
    3. Tot ce se intampla se poate exprima plastic astfel: Ce nu te doboara, te intareste. Ma refer, desigur, la Victor Ponta si, implicit, la PSD;
    4. Personaje toxice pentru partid, cum ar fi Geoana si Vanghelie, nu mai sunt in PSD.
    (z)

  11. Fragmentarium

    Excelent:
    ,,Cea mai mare eroare politica ar fi sa modelam atitudinea prezentului sau viitorului fata de un vecin sau altul pentru fapte din trecut.”

    ADAUG:
    Si mai rau ar fi sa ne modelam atitudintea dupa interesele altor mari puteri situate, geografic, la mii de mile marine distanta.
    Dupa parerea mea, cel mai nefericit efect ar fi sa credem ca Romania este amenintata de vecini. Nu, se doreste ca Romania sa devina un fel de ,,carne de tun” pe ,,masa de sah” a mapamondului politico-militar. Asa a fost si in 1940 cand, sub iluzia patriotarda a reintregirii, natiunea romana a fost atrasa in jocul geopolitic care ne-a dus mult inapoi pe scara istoriei.
    De aceea sustin mereu, chiar daca acum pare o utopie, necesitatea neutralitatii de tip helvetic a Romaniei. Nu cred ca Elvetia are populatia (numericeste vorbind) si resursele Romaniei. Si totusi….

  12. @Fragmentarium Politic
    Winston Churchill spune altceva, mult mai lămuritor, în Memorii ! Că frontiera legitimă a României la Răsărit era Bugul pontic ! Aceasta fiind decisă prin Capitulaţiunea de la 1740, semnată de Imperiul Otoman şi de Franţa. Nicolae Ceauşescu în marea lui înţelepciune – nu sînt nici condescendent, nici ironic, recunosc doar un fapt- dăduse ordin să fie aduse Memoriile lui Winston Churchill în cinci biblioteci mari din ţară. Eu le-am citit în biblioteca Universităţii din Craiova. Sabin Gherman, care era student acolo în aceeaşi perioadă, n-a catadicsit să le citească. Tratatul de la Kuciuk Kainargi din 1774 suspenda temporar Capitulaţiunea de la 1740. Şi creează – aproape legitim- Rusiei condiţiile cele mai favorabile pentru furtul peninsulei Crimea ! Abia în vremea exilului post-paşoptist, Ioan Eliade Rădulescu reuşeşte să-l convingă, prin mijlocirea cercurilor masonice, pe lordul Palmerston să se revină la Capitulaţiunea de la 1740. Anglo-francezii fac un mare plan militar de cucerire a istmului baltico-pontic (denumit „istmul polonez” de către Fernand Braudel). Au fost lupte victorioase, dar o furtună înspăimântătoare ce traversează toată Europa, din Franţa la Marea Neagră, zădărniceşte totul. Savanţii francezi fac analiza evenimentelor meteo şi conchid că deplasarea furtunii putea fi prevăzută şi anunţată dacă exista un sistem telegrafic. Atunci s-a hotărât Mica Unire a principatelor moldo-valahe Dunărene precum şi aplicarea Cezarismului plebiscitar în noul stat. Direcţia aceasta politică trasată din Vest a înregistrat succesul care s-a numit România modernă.

  13. „Trecem Nistrul …!” / Într-o seară, pe vremea lui Ceauşescu. Aş zice eu, tocmai trecuse amurgul civil. Eram în Craiova, urcasem în autobuz pe la Parcul Bibescu, în direcţia Centru. Nu era lume. La următoarea staţie, urcă un biet estropiat de război, dar avea aparent toate membrele, şi puţină carne pe oase, dar foarte mult sub greutatea normală. Era o mică berărie în staţie, poate băuse şi o gură de bere, dar nu cred că mai avea camarazi. Îl aud, fiind eu surprins plăcut, cum bătrânul luptător pentru ţara noastră începea inimos un marş militar : „Trecem Nistrul …!” Nu mai ţin minte restul. Şi fusese un luptător pentru pământul ţării. Frontiera până la Bugul pontic fusese recunoscută în anul 1740 (Winston Churchill scrie în Memorii că a recunoscut-o iar, pentru România condusă de Ion Antonescu, în cel de al doilea război mondial). Garantată de cea mai mare putere a lumii de atunci, Franţa absolutistă, prin dorinţa tînărului rege Louis XV precum şi a bătrânului cardinal de Fleury. O copie încă perfect valabilă a Capitulaţiunii de la 1740 (prin recunoaşterea anglo-americană) se păstrează la Constantinopol. Mihai Eminescu îl aminteşte pe sultanul generos, în comparaţia : „Braţ molatec ca gândirea unui împărat poet”. Iacob Negruzi observă că Limba Română atingea un moment al desăvârşirii atunci. Constantin Noica le spune multora povestea. Bizar că în „Jurnalul de la Păltiniş”, Gabriel Liiceanu nu îi aminteşte semnificaţia, ca un bun patriot. Dar este oare un patriot Gabriel Liiceanu?

  14. Mihai Eminescu ajunge la sloganuri antisemite de o violenţă extremă : ”Cine-au îndrăgit străinii, /Mânca-i-ar inima câinii, /Mânca-i-ar casa pustia,/Şi neamul nemernicia!” scrie ziaristul Cosmin Zamfirache aici http://adevarul.ro/locale/botosani/cat-xenofob-era-eminescuu-nu-i-suporta-grecotei-bulgaroi-evrei-scris-versurile-cine-au-indragit-strainii-manca-i-ar-inima-cainii-1_5511924d448e03c0fddd13d5/index.html Nicolae Ceauşescu a citat Doina într-un discurs pronunţat la începutul lui 1989. Se doreşte acum să se demonstreze că Nicolae Ceauşescu a fost antisemit ? Şi cât vom avea de plătit noi, românii, dacă se va reuşi “demonstraţia”?

  15. @ serbanfl

    In cartea respectiva sunt listati yes-man-ii si activistii de partid fanatici , asa ca d-voastra ?

    Am sa trec peste rautatile d-voastra si am va spun doar ca d-voastra m-ati abordat pe mine ( a 2-a oara in decurs de o saptamana ) si ca problema de intelegere s-ar putea sa fie la d-voastra :
    nu intelegeti ca suntem intr-o democratie , ca exista libertate de exprimare si de opinie si ca avem dreptul sa spunem ce vedem si ce gândim .

    Tara asta nu-i formata numai din activisti de partid , functionari si yes-mani care pun capul in pamant si asculta orbeste de seful lor . Marea majoritate a cetatenilor sunt oameni simpli , cu probleme si care-si duc traiul cu greutate . Si care sunt foarte afectati de deciziile aberante ale unor politicieni .

    Si totusi , ce anume va deranjeaza la textele mele ? Cu ce am gresit ? Va regasiti cumva printre personajele evocate ? Fiti mai explicit …luminati-ma !

  16. ZeV(zec)

    in 1940 Romania a foste „eliberata” de grija Basarabiei , Bucovionei de Nord si a Tinutului Herzta prin bunavointa lui Stalin. De Transilvania de Nord prin bunavoibta lui Hitlerescu . De Cadrilater prin bunavointa lu’ Maimuzzoloni
    Acum inteleg ca matele Zevzecule sugerizi ca in 1941 Romania ar fi strenuit sa stea .. degeaba. Pai mai Zecule daca suntei mai multi din astia lanag nefefictu de Voctorelu .. pai dincazua voastra e acuzat cavrea cu Moscova si peirde voturi!

    A . Mai este o psobilitate care se poate . Ca nu estei zevvec ci doar vandut .

  17. @Adrian B.
    martie 25, 2015 la 5:16 pm

    Pentru că, în același text, afirmi:
    1)„D.p.m.d.v. d-ul Victor Ponta este un politician care si-a ratat/compromis TOATE obiectivele politice pe care si le-a propus . El se ridica la inaltimea d-lor Boc , MRU , Pogea si Vanghelie . Cam asta e valoarea dansului … Un individ lipsit de idei , stapinit de demonii statului politienesc , ingust la minte , periculos de incompetent , ezitant , lipsit de caracter , alunecos , las si care se cramponeaza de putere . Si cu un anturaj care-mi provoaca greata ! Mie chiar mi se pare ca dansul devine un pericol pentru economia romaneasca .”

    2)„Deasemenea , mi-e foarte clar ca daca va pica d-ul Ponta NE VA FI SI MAI GREU !!! Noul ” PNL ” sunt chiar o gasca de interlopi si de lacuste …”

    ți-am sugerat să încerci să te cunoști și să te împaci tu cu tine.
    Păcat că ești refractar.

    P.S.
    Tehnica de manipulare prin inducerea derutei a fost părăsită de multă vreme.

  18. @ZeV
    Încearcă să înveţi lecţia de istoricitate românească zugrăvită la Moldoviţa. Filosoful Roland Barthes interpreta imaginile murale de la mănăstirea Moldoviţa în cheia Enciclopediei franceze din secolul XVIII. Tocmai urmărind acea istoricitate, mareşalul Ion Antonescu a realizat o performanţă diplomatică în plin război atunci când a reuşit să desprindă trupa română din Grupul de Armate Centru care se pregătea să atace Moscova. Pentru aceasta, Iosif Stalin i-a rămas profund recunoscător ! Tu spui mult prea grăbit, dovedind astfel că nu cunoşti istoria noastră adevărată: „Noroc de întoarcerea armelor…că rămâneam şi fără Basarabia şi fără Ardeal. Să trăiască Regele !” Dar condiţiile corecte pentru „întoarcerea armelor” fuseseră deja negociate la Stockholm. Negocieri la care Majestatea sa, Regele Mihai I, n-a participat nici direct, nici prin emisari. „Întoarcerea armelor” la 23 august 1944, ştergându-se cu buretele toată negocierea prudenţială anterioară în condiţii de război, a însemnat de facto că 160 000 de oşteni români, de cea mai bună calitate umană şi pregătire militară, au fost luaţi prizonieri de sovietici. Dintre aceştia doar 3 % s-au mai întors acasă ! Ceea ce înseamnă că 97% au murit ! Nu ştiu ca Majestatea sa, Regele Mihai I, să fi organizat măcar vreo slujbă de pomenire pentru aceştia. Apoi, Majestatea sa, Regele Mihai I, n-a asigurat pe 24 august 1944 un Preşedinte civil şi democrat pentru Consiliul de Miniştri al României. Se ştie acum că naţional-ţărănistul Iuliu Maniu s-a eschivat, ascunzându-se în vila de la Snagov aflată în proprietatea unui agent de la Intelligence Service (devenit ulterior serviciul MI6, care a organizat şi simulacrul denumit „revoluţia română” din decembrie 1989).

Lasă un răspuns