48 de gânduri despre “Dezbaterea despre Ucraina

  1. George Ban
    Sunt de acord cu dvs ca Radu Mazare este un ,,politician sincer si direct.”
    Din prietenie, insa, nu vreau sa intru acum in detalii.
    😉

  2. T-Rex

    ,,Rusia nu a fost si nu va fi niciodata un stat european.
    ……… Ocuparea ilegala a unei parti a unui alt stat, oricit de ruseasca ar fi acea provincie, e semnalul ca Rusia nu se mai considera un stat obligat de tratate internationale”

    V-as intreba amical: Ruperea prin actiune militara a provinciei Kosovo de Serbia, dupa destramarea anterioara (fortata) a Iugoslaviei, se datoreaza tot Rusiei ?
    Bombardamentele asupra Belgradului (poduri, televiziunea, etc), au fost initiate de Putin cu ale sale Suhoi, sau de altcineva detinator de F-uri, B-uri, rachete de croaziera si Stealth-uri ?
    Este foarte simplu sa actionezi de la distanta, jucandu-te in fata monitoarelor destul de aproape de ,,tinte” pentru a le nimeri, dar suficient de departe astfel incat sa nu vezi si consecintele asupra vietii unor oameni foarte concreti si prin urmare poti evita cu usurinta mustrarea de constiinta.
    Aceasta nu a existat nici in 1945, cu exceptia pilotilor de pe B-29 Enola Gay, care, dupa eveniment, nu au mai avut niciodata un somn odihnitor.
    Cred ca este inevitabil ca omenirea sa ajunga in situatia de a realiza cine este inamicul popoarelor, inamicul democratiei, inamicul oamenilor simpli.
    Va intelege si romanul, in cele din urma.

  3. Centru

    Excelent comentariul dvs despre paiatza ambulanta si alegorica Radu Mazare:

    ,,Centru
    martie 17, 2015 la 1:36 pm

    Incet , incet , igienizarea Romaniei anilor 2010 continua .
    Mazare – personaj grotesc ; nu vorbesc de bereta rosie a armatei britanice , nici de Jeep-ul US Army cu care se plimba – ce a facut acest individ dintr-o perla , Mamaia ( imi amintesc Hotelul Rex , construit in anii 1930 , vazut din apa , o splendoare ) ?
    A facut ceva ce seamana cu el – turismul , pentru el , se limiteaza la ” m-ati vazut ? sunt cel mai tare ! am masina cea mai frumoasa iar pe apa fac schi fara sa-mi pese de cei care sunt pusi in pericol de barca cu motor ” , femeile pe plaja – egalele lui , faptura lui Dumnezeu ? nici vorba – sunt obiect de placere , atat .
    Caraghiosul a cumparat o piesa muzicala de doi bani din Croatia , a facut-o ” Imnul Mamaiei ” – cand in afara sezonului acum 6 luni o juna americanca care se plimba prin statiune era sa fie macelarita de haite de caini vagabonzi ! Sa amintesc micuta de 6 ani , ucisa de cainii vagabonzi in 2007 in orasul ” lui ” ?
    Cazinoul , o bijuterie – inchis , schele , geamuri sparte , o catastrofa – acolo e ceva mai complicat decat sa strigi la inferiori cu bereta rosie pe cap si sa dansezi inconjurat de manechine in bikini
    Vroia si Portul , si i l-am fi dat , pentru ca este ” al nostru , din popor ” , adica chipurile membru PSD ?”

    DAR !
    NIMENI, DAR ABSOLUT NIMENI, nu trebuie arestat preventiv daca nu este un pericol direct pentru siguranta si integritatea cetatenilor.
    Argumentul procurorilor ca este in interesul anchetei, denota neputinta anchetatorilor si lipsa lor de scupule si convingeri democratice atunci cand practica, de fapt, TORTURA MASCATA. Tortura nu se practica , astazi, ca in Evul Mediu (cu mijloace barbare care produc suferinte fizice extreme), ci, cu tehnici de persuasiune psihologica bazate pe santaj, amenintare si celebra dar omnipotenta ,,picatura chineazeasca” pentru a determina inculpatul sa vorbeasca, sa denunte, ba chiar sa semneze ceea ce scriu insisi procurorii. Este foapte posibil ca unii procurori sa fi primit instructia si procedurile anchetatorilor de la Guantanamo, cine stie….nimic nu mi se mai pare imposibil in colonia americana numita, pompos, Romania.

    Cat despre Mazare, acest individ toxic trebuie condamnat doar daca exista/se identifica probe judiciare suficient de credibile, respectand ad literam codul de procedura penala, pentru ceea ce a eventual facut efectiv in conflict cu legea si totodata izolat dpdpv politic deoarece acest om si-a batut joc de principiul dualitatii inseparabile dintre politica si moralitate.
    Nu poti sa te lauzi cu turismul sexual la Mamaia practicat in weekend-uri, printre cativa palmieri amarati si nefiresti, de pustani cu chelii stralucitoare si pipitze din Bucuresti certate cu textilele doldoda de parai si de sute de cai putere, etaland insolent natiunii trista realitate neo-capitalista ca nu ai nevoie nici macar de bacalaureat pentru a reusi in viata.
    Este un exemplu extrem de prost pentru un partid social democrat asa cum se pretinde PSD-ul autoerijat in partidul oamenilor care muncesc pe salarii modeste, al familiilor longevive si al pensionarilor.
    Insusi Fragmentarium ne spune: mai presus de orice este ideologia. (Z)
    Eu sper ca primarele de Constanta sa ramana in libertate, deoarece nici partidul si nici natiunea nu au nevoie de un martir, fie el si unul construit din carton poleit, uniforme de SS si confetti. (Z)
    ps
    Sper, de asemeni, ca (si) oamenii care l-au ,,garantat” pe Marean Vanhelie sa faca cel putin un pas in spate.

  4. Nu am citit documentul de sinteza, ma grabesc spre o activitate, dar mi-a atras atentia, fugar, imaginea cu unchiul de peste ocean si cu cel de pe continent, care trag de harta Ucrainei, unul de partea portocalie, celalalt de cea albastra, si cu reactia amenintatoare a ursului estic, care isi pune laba grea pe intregul design, ca un „Niet!”, de necontrazis. Rusii, din cate imi dau seama, percep Rusia Kieveana ca pe o casa stramoseasca, a parintilor fondatori, ceea ce-i explica comportamentul furios, de respingere a impartirii a ceea ce ii apartine, genealogic, „Despre ce finlandizare sau win-win cu altii poate fi vorba, par a spune rusii, cand e vorba de casa parintilor mei?”. Nu cred insa ca au dreptate in ceea ce priveste partea de vest, de care trag albastrii (care probabil o vor si rupe).

  5. @Fragmentarium Politic spune : “Ruşii, din câte imi dau seama, percep Rusia Kieveană ca pe o casă strămoşească, a părinţilor fondatori”.
    Aceasta este esenţa doctrinei Karamzin. Bazată pe texte ossianice apocrife.

  6. @Doru Coarna – nu credeti ce auziti de la vecinii de masina cand va faceti plinul la statia de benzina .
    Mazare nu construieste , nu a construit nici o ” autostrada ” care sa lege Saturn – Venus sau Mamaia de Constanta sau Siutghiol sau mai stiu eu ce .
    Daca vorbiti de autostrada din Dobrogea si ramura ei spre Sud , este o investitie a Guvernului Romaniei .
    Cand , in 2011 , ” sincerul si deschisul ” Mazare a fost intrebat ce crede ( intrebare ca la noi ) despre primii 14 km deschisi de Boc in Dobrogea personajul a raspuns ” care autostrada ” ?

  7. „De asemenea, inculpaţii achitau sume care ajungeau uneori la 10.000 euro lunar unui grup de persoane, pentru care foloseau titulatura „postaci”, şi al căror rol era de a posta comentarii sub identităţi fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de ştiri. Aceste persoane primeau zilnic de la persoana care s-a ocupat de coordonarea echipei de comunicare mesajele pe care trebuiau să le promoveze, după care accesau paginile de internet care le erau indicate şi comentau articolele relevante pentru a canaliza opinia participanţilor la aceste discuţii în direcţia dorită. „Postacii” erau plătiţi în funcţie de numărul comentariilor formulate, pe baza unor statistici ţinute de acest coordonator al echipei de comunicare a organizaţiei PDL Bucureşti, care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a inculpatei Udrea Elena Gabriela.”
    Sper că nu vorbim de funie, în cazul unora de pe aici…..

  8. Asta-i societatea pe care au creat-o in ultimii 10 ani d-nii Basescu , Boc , MRU si Ponta : saracie , teroare , stat politienesc , abuzuri , arestari , impozite si taxe de nesuportat , ura , vrajba , delatiune , nepasare , oameni lasati la mana sortii , hotie , incompetenta , minciuna , ticalosia …

    Guvernantii si institutiile de represiune au privilegii si salarii occidentale iar poolimea este exploatata , terorizata si cocosata cu impozite si taxe .

    Omenia , mila , intelepciunea , patriotismul , libertatea , bunul simt , intelegerea si compasiunea sunt valori care au disparut de mult din peisajul romanesc !

    http://adevarul.ro/locale/targoviste/imagine-horror-intr-un-magazin-titu-patronul-apanzurat-vitrina-1_5509808e448e03c0fdacb9fd/index.html

    http://www.dcnews.ro/ia-i-incident-grav-un-barbat-disperat-i-a-dat-foc-in-sediul-unei-banci_470810.html

  9. Hm .. nu stiu daca sa rad sau sa plang
    Advocata Alinei Bica a fost „retinuta” (adcia arestata) .. Dpv juridic imi „scapa” motivatia da imi aduca aminte de versurile „nu cerceta cestelegi/c’ajungi nebun cand le-ntelegi”.
    Pesonal eu zic ca baroul zis Constitutional nu ar mai trebui sa egziste .. ca quod este nullus ab initio nullus producit effectum” si resolituo urusi dantue eresolvitur jus accipentes si a spea mie oara ma mir ca cum au ajuns unii sa profeseze dreptul (eu nu am reusit) .
    Insa sa o arestezi pe aia pe motovele invicate de supusii Luluzeu Gojira e deaj .. deja prea mult.
    Deci a fost condamnat un medic ca si-a facut meseria (ca in evul mediu. Dupa cate stiu comunistii nu au reusit astfel de performanta) ma refer la Bradisteanu.
    Azi a fost arestata o avocata ca isi facea meseria . Cestie pe care comunstii o cam faceau (de obicei dupa proces)
    Totu in numele democratiei sub egida UE si in numele „democratiei” si principiilor vestice (ma .. pe !)

    Ce sa fac? Sa rd? Sa plang?!

  10. Vai de steaua noastra cu astfel de personaje !

    http://www.antena3.ro/romania/ministrul-muncii-prin-noul-cod-fiscal-se-vor-putea-crea-500-000-de-locuri-de-munca-in-cinci-ani-287630.html

    Dupa milionul de locuri de munca promis de d-ul Ponta a mai venit si doamna asta ( experta in mediu , protectie sociala , finante , drepturile femeilor , etc. ) sa ne mai minta inca o data . Pai in curând vor crea mai multe locuri de munca decat populatia Romaniei .

    Cum poti sa minti cu atata seninatate ? Cat de ridicol trebuie sa fii ca sa spui astfel de aberatii ? Cat de rupt de realitate trebuie sa fii ca sa afirmi astfel de enormitati ?
    Ei n-au creat 500 000 de locuri de munca in ultimii 15 ani !!!

    Nu numai ca nu se vor crea noi locuri de munca dar se vor inchide zeci de mii de microintreprinderi si somajul va creste si mai mult . Codul fiscal prevede o multime de noi impozite , de cresteri ale celor existente si de alte prevederi aberante .

    Este destul sa faci o plimbare pe arterele centrale ale oraselor si sa vezi cate spatii comerciale inchise sau de inchiriat sunt ! Magazinele sunt pustii si toate afacerile sunt in agonie ! Romanii nu mai au bani nici sa-si plateasca utilitatile sau hrana zilnica . E plin de cersetori si de someri . Oamenii se omoara din cauza datoriilor !

    Asta e situatia REALA a economiei romanesti .

    Pe ce planeta traieste femeia asta ?

    http://www.jurnaluldeafaceri.ro/numarul-firmelor-nou-infiintate-la-minimul-ultimilor-6-ani/

  11. Apopos de absolventi de drept ..

    Musiu Tontelu. Absolvent de stramb (ma rog degeneratia lui a cam facut facultatea revolitioner pe la mitinguri plus Prisca era un „dulce” nu ca Murariu Omu De Bazalt care se uita nepasator intr-un decolteu 3 „rusesc” al unei june de 25 si zicea glacial „reveniti sesiune viitoare numai dupa ce ati invatat BINE!!!” [Decolteul ei la vremea aia era ceva uliuuuuuuuuuuuuuuuuuu maica ca imi vine sa fac ca lupu cand imi amintesc Au-au-uuuuuUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!! Dama misto era Argi ..])
    Ma rog a dat cu Prisca sau catedra lui totusi. Sa nu mai zic ca Tontelu ar fi sau ar fi fots cadru profesoral ..

    Si ce face dragu de Tonta ? „Negociaza” cu Iohanescu numele ministrului de finante!!
    Al cui o fi cabinetu? Al prermierului sau la presedintelui?
    Si daca este al presedintelui atunci nun cumva preshu vpoa zice „demisia ba!!” ? Nu de alta da daca este cabinetu’ presedintelui atunci e cazu’ sa fie si premieru’? Da stiu 107 alin 2 da’ asta nu inseamna ca nu poa sa ii caera demisia si ala sa si-o dea ca deh nu zice „mazil bre” …

  12. Postarea de mai jos are foarte mare legatura și cu Ucraina.

    De ce oamenii se grupează precum oile, în spatele unei prostii? Se discuta acum, cu un aer doct, serios, „de ce a pierdut PSD alegerile din noiembrie”? Din păcate, chiar Victor Ponta pare că susține aceasta idee caraghioasă! E oare atât de greu de priceput că acele alegeri au fost aranjate de Ambasadă? La fel ca în 2004, la fel ca în 2009!

    Una din cele mai bune analize ale alegerilor prezidentiale ii aparține lui Adrian Severin. A fost publicată pe 17 noiembrie 2014.

    „Într-o democrație alegerile – libere și corecte – dau cetățenilor posibilitatea de a alege dintre mai multe oferte politice existente pe cea care le apare a fi cea mai potrivită aspirațiilor lor. Toate ofertele sunt respectabile și respectate. Una singură întrunește majoritatea voturilor. Cei investiți cu puterea de a pune în executare oferta preferată, o vor face cu grija de a integra în acest proces interesele minorității, în așa fel încât diferența legitimă de opțiuni să nu constituie cauză a divizării națiunii. Oferta aleasă prin vot majoritar este platforma pe care, după scrutin, se clădesc solidaritatea și unitatea națională. Alegerile nu consacră dictatura majorității și nu legitimează terorismul minorității.
    La români, însă, de vreo zece ani încoace, alegerile par un alt fel de revoluție. Nu numai în campanie (care, inevitabil, polarizează cetățenii) dar și după anunțarea rezultatelor forțele concurente se comportă ca și când nu ar fi fost vorba de un concurs între soluții alternative ci de o luptă între “bine” și “rău”, între “revoluție” și “contra-revoluție”, între “democrație” și “dictatură” ca două sisteme incompatibile care se exclud reciproc. Cel care câștigă alegerile se simte îndemnat și legitimat să îl excludă pe celălalt, să îl desființeze, să îl anihileze. Cel care le pierde se simte trecut în ilegalitate și de acolo duce o luptă de partizani cu învingătorul.
    Dacă alegerile sunt o revoluție ceea ce le urmează este un război civil. Câștigătorii proclamă “recuperarea” țării (!!) când de fapt ei nu au primit decât un mandat – limitat ca atribuții și ca durată – spre a administra o țară care este a tuturor. Perdanții, transformați într-un fel de apatrizi, sunt astfel împinși spre revendicarea țării care li “s-a luat”, când de fapt nu li s-a luat decât puterea de a guverna o țară pe care o au în comun cu ceilalți.
    Acest radicalism se explică, dincolo de unele aberații comportamentale interne ținând de precaritatea culturii politice autohtone, prin aceea că alegerile din România au caracter geo-politic, ele aducând în luptă puteri străine care doresc să controleze țara și, în acest scop, nu îi permit dotarea cu o conducere națională puternică, populară, competentă, independentă, deci, cu adevărat legitimă. Partidele românești nu sunt fețe ale aceleiași monede democrate întrucât ele au devenit – nu neapărat cu știința sau cu voia lor – măștile sub care se ascund jucători externi care se bat pentru a domina strategic România din perspectiva unor interese, abia acelea, ireconciliabile.
    Ceea ce am văzut din ziua primului tur de scrutin și până în duminica celui de al doilea tur, cu ecouri care încă nu s-au terminat (inclusiv aseară târziu, prin fața casei mele s-a perindat o coloană de demonstranți care strigau, nu știu cui, “Demisia!”), a fost o adevărată lovitură de stat. Voturile românilor (cred eu corect exprimate și numărate dar influențate prin acțiuni de intoxicare și manipulare ample), inclusiv problemele în mare măsură artificiale ale votului diasporei, au fost doar alibiul pentru lovitura de stat.
    Cu câteva luni înainte, avuseseră loc alegeri prezidențiale în Slovacia. În acele alegeri premierul socialist Robert Fico pleca drept favorit indiscutabil. În final a pierdut în favoarea unui independent aproape necunoscut, apărut în ultimul moment. Am fost consultat atunci de mai mulți lideri politici români în legătură cu semnificația acelor alegeri. I-am prevenit că lucrurile se vor petrece la fel în România căci, în asemenea țări, nu se admite ca toată puterea să fie dată unei singure forțe politice; cu atât mai mult cu cât acea forță este una reală și foarte populară, deci oricând aptă să recurgă la sprijin popular pentru o politică națională (nu naționalistă). De aceea sfatul meu a fost ca fie Ponta să creeze o largă coaliție populară renunțând la Pactul de coabitare și denunțând MCV-ul cu orice risc (ceea ce ar fi consolidat atașamentul milioanelor de cetățeni care votaseră pentru demiterea lui Traian Băsescu și i-ar fi fidelizat baronii PSD care, hăituiți de DNA, acum au defectat spre a-și salva pielea prin tranzacții individuale), fie să se caute un lider “independent” care să fie promovat, cu susținerea discretă a principalelor forțe democratice, ca lider atipic dacă nu chiar anti-sistem. Nu am fost ascultat. Mi s-a zis din nou că rezultatele alegerilor sunt decise de voturile românești.
    Partea cea mai gravă acum este că executarea loviturii de stat nu s-a putut face decât recurgându-se la grupări și forțe fascistoide și legionaroide. Tineri violenți au strigat pe stradă (în România și în străinătate) “Jos comunismul!”, fără să știe prea bine ce este acela și de ce strigă. Așa au strigat și batalioanele de asalt naziste în Germania interbelică. Peste câteva luni, la fel ca pe timpul ascensiunii naziste, acești tineri vor striga “Jos evreii!” Tot așa, fără să știe de ce. Și sub greutatea acestor strigăte ale străzii, distilate în justițiarismul de asemenea fascistoid al supra-structurilor politice reprezentate de unii ca Monica Macovei sau Sorin Ioniță, vom ajunge să vedem că jos, cât se poate de jos a fost adusă națiunea română dimpreună cu visele ei europene.
    Ceea ce este absolut necesar și urgent acum, este ca Victor Ponta, care, spre a evita concentrarea întregii puteri politice într-o singură mână, trebuie să rămână premier (sau în orice caz PSD trebuie să rămână la guvernare), să încerce a-i sprijini pe Klaus Iohannis și ACL să se desprindă de forțele fascistoide care tind să îi ia sub control (tot așa cum Hitler s-a desprins de Rohm și SA – scuzată fie-mi comparația). Diplomația română va avea acum misiunea de a-i convinge pe jucătorii globali și regionali care au stat în spatele loviturii de stat sau al celor care au suferit grave pierderi de influență în România din cauza ei, că susținerea misticismului justițiar-populist de tip fascistoid care a fost folosit până acum spre a slăbi capacitatea românilor de a-și promova interesele naționale în lume, se va întoarce, în cele din urmă, împotriva lor.
    Ce-a fost a fost. Acum România trebuie restituită românilor; tuturor românilor. Altminteri vechii demoni care au mai însângerat și altădată Europa se vor ridica din nou. Atunci nu vor mai fi nici învinși nici învingători ci numai supraviețuitori”.

  13. D-le Adrian Năstase,

    Citind mai multe postări şi comentarii de pe blogul dv., simt nevoia de a posta şi eu unele gânduri şi concluzii la care am ajuns, pentru că le consider şi de actualitate şi de stringentă necesitate, în prezentul cotidian. Am rugămintea însă, şi chiar vă rog, să nu-mi cenzuraţi nici un cuvânt, deoarece nu folosesc cuvinte în plus şi vreau să nu fie alterat înţelesul exprimării. Totodată, vă asigur că nu voi promova polemica sub nici o formă, pentru că, în condiţiile actuale, foarte uşor se ajunge la agresivitate şi la insulte. Însă, concluziile şi părerile la care am ajuns le exprim clar, concis şi ferm, fără nici o teamă sau reţinere. Vă mulţumesc.

    În unele comentarii se afirmă: „Ponta e un mincinos”, „Ponta a promis …”, „Ponta …”, … „Ponta …”. Am mai auzit asemenea afirmaţii: „Năstase e un îngâmfat”, „Năstase e corupt”, „Năstase are un miliard de dolari în marea Chinei” şi multe altele, vânturate zilnic pe toate canalele media şi accentuez: pe toate canalele media. Şi ce-a urmat? Zece ani de distrugere sistematică şi premeditată a ţării.
    De trei ani, Ponta se chinuie şi chiar a reuşit, în ciuda serviciilor, procuraturii şi ambasadelor occidentale, să refacă şi să dea un nou suflu ţării. Asta nu convine însă structurii mafiote a statului şi ambasadelor occidentale şi, mai devreme sau mai târziu, Ponta va fi înlăturat. Ce va urma? Cei care îşi vor „lua înapoi ţara” şi la guvernare, hămesiţi şi furioşi că au fost înfruntaţi, meschini, lacomi şi răi, fără nici o îngrădire, se vor înfrupta cu şi mai multă voluptate din venitul ţării, sub umbrela „statului de drept” oblăduit de ambasadele marilor „democraţii occidentale” şi de organismele europene. Oare ce statut diplomatic permite ambasadelor occidentale să lucreze direct cu DNA şi DIICOT? Şi ce apără ele în faţa organelor de procuratură? Cum ar urla toţi aceşti „democraţi” dacă, de exemplu, ambasada rusă ar lucra cu DNA?
    Grei vor fi anii care vin …

    Numai că … „Nu mor caii, când vor câinii!”
    Poporul meu dac, care, cu mlădioasa şi melodioasa limbă dacă, cu credinţa în Dumnezeu şi în nemurirea sufletului, toate zămislite cu peste zece mii de ani în urmă şi pentru prima dată în lumea asta largă, şi-a continuat cu străşnicie şi cu vrednicie viaţa pe aceleaşi meleaguri, nu numai că va trece şi peste furtuna ce vine ci, în noua epocă istorică ce şi-a vestit zorii în 2014 [a se vedea 1)], va înflori în deplinătatea însuşirilor sufleteşti ce-l caracterizează din vecie: omenia, frăţia, bunătatea. Dacii mei n-au practicat sclavia şi n-au cucerit şi exploatat pe nimeni, de-a lungul întregii blestematei „epoci a civilizaţiei”.
    Cine nu crede sau doreşte amănunte şi argumente, le găseşte pe blogul meu „Structură şi evoluţie”, unde sânt [a se vedea2)] postate o serie de rezultate ale cercetărilor din studiul „Structură şi evoluţie. Structuri fizice, cosmice, aura, sufletul şi credinţa în Dumnezeu”. Aci, din postarea „Adevăruri care se vor uitate”, prezint doar aspectele referitoare la anul 2000 şi la guvernarea Năstase:

    „Alegerile parlamentare din 1996 au produs alternanţa la putere, PDSR cedând puterea Convenţiei Democrate din România (CDR). Noua putere, sub pretextul unei reforme radicale a economiei, a distrus radical (complet) economia ţării. Ca distrugerea să fie rapidă, chiar din primele luni, administrativ, leul a fost devalorizat cu circa 300%. Economia s-a prăbuşit brusc şi a continuat să scadă timp de trei ani. În anul 2000, economia n-a mai scăzut şi s-a considerat, propagandistic fireşte, un succes al guvernului Isărescu şi chiar s-a inventat termenul de „creştere zero”. De fapt, economia era atât de distrusă încât nu mai avea cum să coboare: producţia industrială atinsese minimul, agricultura era inexistentă, transporturile de asemenea, ţara întreagă era o paragină, părea un teritoriu părăsit. Dezastrul era total: economic, bancar şi politic. Dezastrul bancar a fost marcat şi de „diversiunea Bancorex”: directorului Bancorex i s-a instrumentat proces penal, iar banca a fost desfiinţată, pentru a se şterge urmele tranzacţiilor executate prin bancă. În acest fel, nu mai puteau fi dovediţi cei care şi-au însuşit fondurile din străinătate, realizate înainte de 1989, dar nu mai puteau fi urmărite nici tranzacţiile dubioase din primii ani de după 1989.

    Nota 3: Pentru că unora, cu memoria mai scurtă sau selectivă, li se vor părea neveridice afirmaţiile de mai sus, voi relata un fapt ce poate fi verificat prin cercetarea documentelor de trafic feroviar ale vremii şi anuarul statistic. În luna mai 2000, am fost nevoit să călătoresc la Videle şi la Roşiori, pentru a obţine o adeverinţă necesară pentru deschiderea succesiunii după decesul părinţilor. Călătoriile au fost făcute cu trenul, pe linia Bucureşti – Roşiori – Craiova – Timişoara. Am plecat din Bucureşti în jurul orei 7 şi am ajuns la Roşiori în jurul orei 9. Am mers la judecătorie şi am fost dirijat la o doamnă judecător, căreia i-am comunicat verbal, cererea mea. Doamna judecător a rugat o doamnă grefier, să cerceteze dosarul de succesiuni. Doamna grefier a cercetat dosarul şi a bătut, la maşina de scris, o adeverinţă de câteva rânduri, prin care se arăta că nu a fost deschisă nici o succesiune la judecătoria din Roşiori. A întins adresa doamnei judecător, aceasta a semnat-o, a ştampilat-o şi mi-a dat-o. Am mulţumit cu respect şi am plecat de la judecătorie, unde n-am stat mai mult de o jumătate de oră. Neavând alte treburi în Roşiori, am mers la gară, pentru a mă întoarce la Bucureşti. Am ajuns în gară, în jurul orei 11. Am avut primul tren spre Bucureşti, după ora 14. Timp de peste trei ore cât am stat în gara Roşiori, n-a trecut prin gară, în nici un sens, nici un fel de tren de persoane sau de marfă; nici măcar o drezină. Era o zi de primăvară caldă şi însorită. Dar în gara pustie în care aşteptam singur, am avut impresia copleşitoare că mă aflu într-o ţară părăsită. Mă aflam nu pe o linie secundară, ci pe una dintre principalele magistrale feroviare ale ţării: Bucureşti – Craiova – Timişoara. Iar traficul feroviar de pe o asemenea magistrală era caracteristic pentru traficul din toată ţara. Şi ca dezolarea să fie şi mai mare, mai menţionez două aspecte:
    1. Toate clădirile din gările pe care le-am parcurs erau cu geamurile sparte, dărăpănate, părăsite. Dacă mai erau funcţionale cel mult 2 – 3 încăperi şi am văzut chiar şi un chioşc, pe peronul unei halte, care fiinţa drept gară.
    2. Pe tot traseul parcurs, de o parte şi de alta a căii ferate, n-am văzut nici o parcelă de teren lucrată. Tot câmpul, până în zare, era plin de scaieţi şi de ciulini.
    În aşa hal fusese adusă, scumpa noastră ţară!

    Alegerile de la finele anului 2000 au adus la putere, din nou PDSR, cu un guvern condus de Adrian Năstase. Ulterior, PDSR a devenit PSD, unindu-se cu Partidul Social Democrat şi luând numele acestuia.
    Adrian Năstase, bun conducător şi organizator, şi-a stabilit câteva proiecte cu obiective clare, pe care le-a urmărit cu perseverenţă.
    De exemplu, pentru relansarea producţiei agricole, a introdus subvenţiile pentru agricultori. Unii au băut aceste subvenţii, dar mulţi, mai ales cei din jurul oraşelor, le-au folosit pentru cultivarea zarzavaturilor. Astfel, dacă în anul 2000 şi legăturile de mărar verde erau aduse din Turcia, treptat au apărut şi s-au înmulţit pe piaţă, zarzavaturile, fructele şi alte produse alimentare ale producătorilor autohtoni. Piaţa a devenit mai bogată, preţurile au scăzut, inflaţia a scăzut.
    Au crescut salariile şi pensiile şi, în consecinţă, a crescut şi nivelul de trai, dar ponderat, astfel încât inflaţia a fost ţinută sub control. Aşa s-a ajuns ca inflaţia să fie redusă de la valoarea de peste 30%, în anul 2000, la valoarea de cca. 10%, în anul 2004.
    Prin reluarea investiţiilor interne, a relansat economia, care a devenit atractivă pentru capitalul străin. Economia a început să crească în ritmuri susţinute, atingând un ritm de peste 8%, în anul 2004.
    Şi-a propus realizarea obiectivului de intrare în NATO, fixat încă cu zece ani mai înainte, şi l-a realizat în anul 2003. Şi-a propus finalizarea negocierilor tuturor capitolelor pentru aderarea la Uniunea Europeană, până la finalizarea mandatului în decembrie 2004, şi a reuşit şi acest obiectiv.
    Adrian Năstase a avut multe realizări în mandatul său şi felul cum s-au comportat, ulterior, colaboratorii săi, miniştrii şi secretarii de stat, ne îndreptăţeşte să afirmăm că a fost numai şi numai meritul său personal. Cu excepţia profesorului Atanasiu, fostul preşedinte al Partidului Social Democrat la unirea cu PDSR, toţi ceilalţi miniştri din cabinetul lui Adrian Năstase s-au dovedit a fi limitaţi atât din punct de vedere politic cât şi organizatoric.
    Dar, prins în atâtea proiecte şi dăruindu-se cu ardoare obiectivelor urmărite, întrezărind perspective favorabile de dezvoltare durabilă şi susţinută a ţării, prin intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană, Adrian Năstase n-a avut clarviziunea de a integra şi corela aceste perspective cu convenţiile internaţionale care ne patronau. Să ne explicăm: până la intrarea în NATO, România a fost sub influenţă sovietică şi apoi rusă, dar după intrarea în NATO, înţelegerea privitoare la România, luată la Potsdam în iulie 1945, a încetat şi România a trecut sub influenţă americană totală.
    În numeroasele discuţii cu oficiali americani, Adrian Năstase a fost surprins totdeauna de reţinerea acestora faţă de problemele româneşti, dar n-a înţeles că, de fapt, până la intrarea în NATO, reţinerea provenea din obligaţia americanilor de a respecta influenţa rusă în România, iar după intrarea în NATO, provenea din faptul că el, ca persoană, nu era agreat de structurile de putere din Statele Unite, pentru că nu era nici corupt şi nici şantajabil.”

    1) Din martie 2014, lumea a devenit multipolară şi a luat cursul neabătut către o nouă epocă istorică. Martie 2014 e începutul sfârşitului blestematei epoci a civilizaţiei, epocă a exploatării, jafului şi fărădelegii şi a falsei religii, care a întinat şi pervertit până şi curata credinţă în Dumnezeu.
    2) Am scris „sânt” pentru că acesta este cuvântul dac şi „nici o” pentru că sânt cuvinte distincte. Lingviştii au alte păreri, să fie sănătoşi.

  14. Ponta face ce face si ne lasa cu gura cascata pe toti defaimatorii lui .
    Deci spun si eu , ca francezul secolului 18 , ” il n’y a que les imbéciles qui ne changent pas d’avis ” :
    Romania are , dupa un clasament al unui mediu de afaceri german , a doua pozitie in Europa Centrala ca rata a cresterii economice si a atractivitatii investitiilor ( asta o spune Ziarul Financiar , ziar Mediapro ) .
    Se lucreaza – ultradiscret , din pacate – la renovarea caii ferate la intrarea in tara , la Curtici – nu ma intrebati , nu inteleg mare lucru , noi linii electrice , ma depaseste – nu e TGV -ul lui Alstom dar e mult pentru noi .
    Marile investitii private straine in centre de afaceri si birouri , apartamente , centre comerciale in Bucuresti , de zeci de milioane de euro , sunt reluate de investitorii care le abandonasera in 2008 .
    Lanseaza mega-santiere la care nimeni nu se gandise – autostrada A10 intre Ardealul de Nord si de Sud , Turda – Alba Iulia – Aiud – Teius – Sebes dupa aceea Sibiu si Deva – sau pe care toti le uitasera in 10 ani – continuarea autostrazii Transilvania spre Targu Mures , reusind sa imagineze mai mult decat ne multumeam noi sa ne imaginam , adica un Nadlac Sibiu desigur capital pentru Romania dar inceput la 4 ani de la venirea lui Basescu la conducere si inceput cu pretul sacrificarii , din motive infantile de ego , a proiectului de autostrada din 2003 .
    Daca pot sa imi permit o remarca – nu este bine sa concentram tot efortul investitional intr-o singura provincie .
    Nu este bine sa uitam Vasluiul , Botosaniul , Focsanii .
    Dupa cum nu este bine sa toleram conservarea acestui jurnalism tembel promovat ( de cine ? ) la Serviciul Stiri al TVR Publice , incapabil de altceva decat sa anunte false stiri , ca astazi ( stire marca Radulescu ) : ” tot mai multi copii prematuri se nasc ( imagini cu bebelusi intubati ) . Cauza sunt bolile de sange ale mamelor ( sic ! ) ” etc – stire de inceput de Telejurnal National – cui prodest ?

  15. Blog Ideologic, Ossian a fost un bard scotian legendar din secolul trei, despre care exista suspiciunea ca poemele i-ar fi fost atribuite. Nikolai Karamzin este un scriitor si istoric rus din secolul nouasprezece, care a scris Istoria statului rus, dupa modelul istoricului englez Edward Gibbon, care a scris despre istoria si declinul imperiului roman, in termeni foarte critici si ironici, cat si de denigrare deschisa a religiei. Textele ossianice ar fi putut fi, intr-adevar, apocrife, adica sa nu aiba legatura cu Ossian, insa cele ale lui Karamzin si Gibbon nu pot fi banuite de asa ceva, ele chiar le apartin. Ca s-ar fi putut inspira din texte apocrife este altceva, aici s-ar putea sa aveti dreptate. Multumesc pentru observatie.

  16. Dupa ce straluciti antevorbitori si antescriitori s-au pronuntat in privinta Ucrainei, cred ca pot sa scriu si eu ceva. Scurt. Trist. Dar adevarat. Ca, oricum ar continua si oricum s-ar incheia conflictul din Ucraina, Romania trebuie sa se inarmeze, urgent. Pana in dinti. Si sa se dezvolte, tot urgent, fiindca sub magistralul presedinte – jucator am ajuns de ne luptam din greu ca, la unele capitole, sa ajungem din urma Burundi sau alte tari de acelasi fel devenite, in comparatie cu noi, tari dezvoltate si in care, in urma cu trei decenii, exportam felinare de vant, ca sa aiba si oamenii aia cate o lumina, la culcare.

  17. @ ZeV
    Am primit şi eu invitaţie la Consiliul Naţional PSD, de asemenea PROGRAMUL DESFĂŞURARII CONSILIULUI NAŢIONAL. M-am mirat că nu a fost organizat ca un hackathon http://en.wikipedia.org/wiki/Hackathon . Să fie folosit Internetul, să meargă totul rapid, să fie acoperit tot volumul de idei bune ale naţiunii române. Omenirea progresează. Nu şi PSD. Ţi-l poţi imagina pe ministrul Ioan Rus participând la un hackathon ? Este adevărat, PROGRAMUL DESFĂŞURARII CONSILIULUI NAŢIONAL avea o rubricaţie pe ateliere, precizându-se : 1/DOMENIUL, 2/ TITLUL ATELIERULUI, 3/ COORDONATORUL ATELIERULUI, 4/ SALA. Pentru că exista şi DOMENIUL EDUCAŢIE cu focalizare pe “Misiunea şcolii în secolul XXI”, m-ar fi interesat să prezint la CN propunerea de a crea canale de distribuţie pentru învăţământul MOOC http://en.wikipedia.org/wiki/Massive_open_online_course în Limba Română care vine realmente cu noţiuni noi, şi extrem de utile, pentru supravieţuirea noastră ca naţiune în mediul globalizant aflat în continuă mutaţie. Ministerul Educaţiei ar trebui să furnizeze un canal de distribuţie pentru MOOC. Mai este altă problemă acută. În unele locuri din ţară, dreptul regalian al statului român de a folosi Limba Română pentru educaţia publică a fost deturnat. În final, să observ că nici o naţiune nu poate progresa fără un model psihologic corect al omului. Ar fi deci o dezbatere naţională utilă pe tema aceasta. Nici nu este prea greu de ales. Cum spunea filosoful Sergio Moravia : între „omul maşină” (Julien Offray de La Mettrie), şi „omul sensibil” (Ideologii primari). Alegerea corectă fusese deja făcută la Şcoala de la Sfântu Sava. Dar s-a uitat la momentul Meditaţiei Transcendentale.

  18. @ZeV spune: „V-as intreba amical: Ruperea prin actiune militara a provinciei Kosovo de Serbia, dupa destramarea anterioara (fortata) a Iugoslaviei, se datoreaza tot Rusiei ?”

    Foarte amical va raspund ca vorbim aici de Rusia, si nu de Germania sau SUA. Sigur ca Germania si SUA au responsabilitatea lor fata de Kosovo si ce s-a intimplat in Iugoslavia, dar haideti sa nu deflectam de la subiect. O au si fata de Ucraina, in special in ce priveste „portocaloizarea” miscarilor de la Kiev. Nu despre asta e vorba. Ci de faptul ca, in final, Rusia a incalcat flagrant tot ce tine de dreptul international privind respectarea si inviolabiliatetea frontierelor, invadind si ocupind teritoriul unei alte tari. Indiferent citi rusi ar fi in Crimea. Chestiile astea despre dreptul international le stiu si de la dl. Nastase, caruia i-am fost student o scurta bucata de vreme.

    Cunosc cred eu destul de bine „sufletul rusesc”. E al lor, si nici un outsider nu poate sa-l inteleaga. Ei au o problema istorica cu Vestul. Si Napoleon si Hiler au incercat fara sa reuseasca sa ocupe Rusia. A existat aceasta obsesie istorica a Vestului de a controla Rusia, de a o subjuga. Si de aia Rusia nu vrea sa fie „stat european”, pentru ca pe ei Vestul i-a agresat permanent. Cu atit mai mult azi, cind la usa lor bate NATO si un alt imperiu „al binelui”, UE. Filonul lor pro-european este mult mai mic decit cel muscovit. Dar problema lor este ca la sud de ei sunt fie musulmani, fie chinezi, culturi cu care au avut destule divergente majore istorice. Asa ca, prietenii lor cel mai bun sunt mesteacanul, balalaika, si povestile de razboi. Drame. Oricum ai da-o, se lasa cu lacrimi si cintece hipnotizante.

    As fi vrut insa sa spun citeva cuvinte despre jaful ce s-a facut in Romania in ultimii ani, dupa Revolutie, fara sa dau nume. Ne-am furat caciula clar. Pentru ca azi, daca nu se fura atit, si nu era preocupata clasa politica cu furtul, si am fi avut o justitie care isi facea treaba la timp, atunci am fi avut o Romanie mult mai prospera, o putere reala care ar fi putut „disipa” bunastare si la Est. Ce mult ne-ar fi servit azi, sa fi fost atit de dezvoltati incit sa ajutam Basarabia la timp. Asa, ei inca nu stiu cu cine sa „voteze”. De ce estul tarii este inca atit de sarac? Si din cauza culturii furtului, care, repet nu e un trademark al Romaniei, ci deriva din deschiderea Cutiei Pandorei, a capitalismului tip american. Sper ca ne-am oprit la timp.

  19. Echinocțiul de primăvară în 2015.

    Prima zi de primăvară.
    20 martie 2015 – și cu senin, și cu ploaie mocănească, și cu eclipsă solară, și cu Luna la cea mai mică distanță de Terra, și cu Ziua Francofoniei, și cu Ziua Povestirilor, și cu o serie de aniversări (La mulți ani Felicia Filip!), și cu ceva comemorări (Dumnezeu să-i odihnească!).
    Sincer să fiu – anul acesta n-am deloc impresia unui nou început. Nu-mi vine a-mi pune, în gând, nici împlinirea unor mai vechi așteptări, nici împlinirea unor noi dorințe. Nu-mi vine a ura ci, mai degrabă, a înjura sau a blestema. Of, Doamne – iartă-mă!
    Se caută haosul, se întreține o stare de tensiune. Scopul? Dumnezeu știe.

    Sau Dumnezeu știe? Sau Dumnezeu știe!

    Ăștia-s la Putere din mai 2012. Au dres-o economic și tot pe asta merg, adică, de fapt, nu fură sau nu fură cât se fura înainte. Însă ăilalți au avut grijă să confiște justiția, să cumpere, cu banii furați(!), presari (că ziariști sau jurnaliști nu li se mai potrivește), dar și să se vândă și să ne vândă …… Cui ? Ei știu precis cui! Dar noi știm? Nu prea mulți și nu complet!

    Chiar nu pot ăștia să scape de ăilalți? Ce-o fi așa de greu să votezi în Parlament abrogarea legislației macoviste ?

    Uite că este! Păi liberali, vechii liberali, cei veniți la putere în mai 2012, s-au speriat atât de tare că au renunțat la portofoliul Justiției și au aruncat pisica moartă PSD-iștilor! Și moartă a rămas până azi.

    Așa o fi și la alții? Da, așa-i și la alții! Întăi Marea Britanie – a fost ajutată să scape de Toni Blair. Apoi, pentru că n-au înțeles ce i s-a întâmplat englezului, francezii și-au făcut publice intențiile, cu doi ani înainte de alegeri – așa că prezumtivul candidat la Președinția Franței, deși era mai marele FMI, a avut parte de o înscenare de răsunet mondial. Partea tare-i că Fr. Hollande, când a ajuns Președinte, a fost lăsat fără muniție! A mers omu’ la Obama să-i ceară ajutor, dar … . A mai încercat odată – tot fără succes! Acum Președintele măreței Franțe este mulțumit că-i lăsat de Merkel să-i stea în preajmă și să-i țină hangul.

    Dacă ar fi să iau de bună predicția unui numerolog, atunci, în cazul în care actualul Guvern scapă cu viață până la solstițiul de vară, la echinocțiul de toamnă asistăm la prăbușirea întregii șandramale băsisto-macoviste.

    Asta ar însemna ca Rusia să ajute Grecia și să renunțe la nebulosul sprijin al Germaniei pentru Crimeea. M-aș bucura, dar nu prea cred.

  20. Vad ca pe aici sint unii care nu au loc de Mazare si-i pun in circa degradarea Cazinoului din Constanta.Vadit facatura fiindca este cunoscuta lupta lui Mazare cu Udrea si altii pentru ca acest Cazinou sa revina la primarie.
    Unii din deontologii astia uita ca primarul Constantei a fost ALES de atitea ori de oamenii din Constanta ceea ce il legitimeaza.In rest sint povesti si deranjamente la ficati pentru unii pe care probabil Mazare nu i-a servit vara !

  21. Voilà de vezi!

    Din stenogramele de la DNA în cazul Udrea aflăm că postacii basciști de pe bloguri erau plătiți cu până la 10.000 de Euro pe lună! Individualizarea sumelor se făcea in functie de numărul și de fanatismul postarilor. Păi la așa sume, să tot înjuri PSD-ul! Să tot intri la Adrian Năstase ca să-l pupi pe Băsescu! Acum, fondurile au secat. În consecință, postacii basciști au început să treacă în adormire. (Somn ușor și lung, Sadicu și Vasile!). Pe Hotnews poți vedea acum și postări anti-Udrea și anti-Băsescu. Dar unii foști mercenari incă mai speră la revenirea vremurilor bune. Continuă să mintă și să nege evidențele, doar-doar eforturile lor vor fi retribuite mai târziu.

    Ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi aflat că susținătorii PSD sunt plătiți cu 10.000 de Euro pentru postări? Păi ar fi luat foc EU și Ambasada! Doar pentru niste amărâte de telefoane, țineți minte ce scandal a fost!

  22. Se pare că prioritatea „0” a regimului Ceauşescu a fost construirea bombei nucleare. În discuţiile din începutul lui decembrie 1989 purtate la Malta între Mihail Gorbaciov şi Bush Senior privind soarta rezervată României, a fost prezentat şi un dosar extrem de acuzator fabricat de serviciile din RFG : România îmbogăţeşte uraniul pentru bombe prin procedeul de ultracentrifugare! Ştiu, din discuţii particulare cu persoane de încredere, că s-a lucrat la motoare puternice de ultracentrifugare în centrul de inginerie tehnologică de la Electroputere Craiova. Nu li s-a spus că lucrează pentru bomba nucleară românească. Li s-a spus că lucrează pentru germani, pentru că germanii n-aveau voie să dezvolte acea tehnologie. Ceea ce era în parte adevărat. Dar erau întrebaţi în permanenţă din Germania despre stadiul lucrărilor, şi tot mereu asistenţa secretă din RFG îi ademenea pe drumuri în care bieţii români trebuiau să ceară materiale tehnologice sofisticate! Aici a lucrat naivitatea notorie a lui Nicolae Ceauşescu în ceea ce priveşte mitul cu „suveranitatea şi independenţa”. Cât de naiv era Nicolae Ceauşescu ? Psihologia lui Ceauşescu a fost cercetată de germani prin două metode. Prin prima metodă –care era şi o prindere în capcană-, iau fost „dăruite” gratuit României planurile tancurile Leopard. Ştiu aceasta din reciclările pe care le făceam anual, ca ofiţer rezervist. Un ofiţer român de rang superior ne-a spus asta, şi cred că era foarte bine şi corect informat. După 1989, trădătorul Ion Mihai Pacepa a lansat dezinformarea că el ar fi furat planurile tancului Leopard prin spionajul industrial pe care l-a condus. Era o tentativă de a şterge implicarea germană în organizarea evenimentelor din decembrie 1989 (aici includ şi întâlnirea Bush-Gorbaciov de la Malta). În cea de a două metodă, germanii au folosit agentul lor Andrei Pleşu. Implicat foarte puternic în Afacerea Meditaţia Transcendentală. Altminteri nu înţeleg de ce s-a băgat Andrei Pleşu într-o chestiune pendinte de psihologia aplicată. Ce rost a avut deplasarea de interes spre „sectanţi”, intimidarea, innnegrirea de imagine, pentru Institutul de Cercetări în Pedagogie şi Psihologie ? Ca fost dascăl de liceu la Craiova, citeam cu multă atenţie şi mare plăcere intelectuală toate articolele publicate în revista lor de specialitate. La un moment dat am făcut o sinteză scrisă a lecturilor şi am prezentat-o colegilor mei într-o şedinţă oficială a consiliului pedagogic de la Liceul Comercial din Craiova. Spre surpriza mea, am fost aplaudat ! Performanţe similare nu am reuşit să mai obţin şi la Catedra de Fizică din Craiova, atunci când încercam să vorbesc despre modelul psihologic al omului. Cred că pentru aceasta trebuie să-l blamez pe profesorul universitar şi demnitarul Oliviu Gherman. Reamintesc că domnia sa a venit la Craiova aproape la fel cum s-a instalat domnitorul fanariot Constantin Mavrocordat în Ţara Românească. Adică foloseau amândoi acelaşi model al omului.

  23. George Ban
    Corecta in linii mari, analiza lui Severin.
    Totusi, am doua observatii:
    1. Nu cred ca PSD nu are a-si reprosa absolut nimic. Nu cred, de exemplu, ca Dragnea trebuia mentinut in aceeasi functie politica, dupa alegerile din noiembrie 2014;
    2. ,,gruparile fascistoide” nu exista in afara partidelor. Ele au intrat in genomul partidelor politice, malformandu-le prin metastaze tot mai greu controlabile.
    La ordinea zilei, in aceasta perioada, este cuvantul ,,intoleranta”.
    Nimeni nu mai este dispus sa dialogheze, nimeni nu mai asculta, toti acuza pe toata lumea, nimeni nu-si mai pastreaza calmul pentru a intelege in mod real si temeinic ce se intampla.
    Nimeni, nici de la PSD, nici de la ACL, PMP, sau alte partide…culmea, vad o oarecare normalitate in comportamentul a doar doua partide politice:
    UNPR si UDMR.

  24. T-Rex
    ,,A existat aceasta obsesie istorica a Vestului de a controla Rusia, de a o subjuga. ”

    Asa este, prietene, iar aceasta obsesie, s-a amplificat in ultimii ani.
    Vreti sa stiti care este cel mai serios argument, dupa parerea mea ?
    Va spun: Intoxicarea sistematica a opiniei publice rasaritene (in general) si romanesti (in special) cu privire la asazisa ,,agresivitate” a Rusiei care ne-ar pune, chipurile, integritatea si valorile in pericol. As fi tentat sa intreb retoric : ,,care valori” ? …dar ma abtin deocamdata. (Z)
    Este de fapt o propaganda razboinica indusa de servicii straine (occidentale n.r.) pentru a pregati populatiile in cazul unei eventuale reactii colaterale a Rusiei la provocarile vestului. Lumea trebuie sa creada ca tot ce face Rusia este sa puna in pericol democratiile si stabilitatea vecinilor sai, nu ca isi apara pur si simplu interesele si cetatenii de etnie rusa.
    Este o propaganda de tip ,,ABC” care se invata in armata (informatii si contrainformatii militare), sau, in orice serviciu de contrainformatii: seamana ,,vant”, in teritoriul inamic, in speranta ca ,,furtuna” se va abate cel mult, doar asupra vecinilor inamicului, acestia fiind deja pregatiti sa se sacrifice.
    (Z)

    ps
    Saracia nu este un rezultat al ,,cultului hotiei” practicat, spuneti dvs, de populatia din estul Romaniei…as spune ca, uneori, cazurile puctuale de hotie, se datoreaza saraciei. Dar, de cele mai multe ori, hotia se datoreaza non-educatiei, incapacitatii de a munci eficient si sustinut si, nu in ultimul rand, lacomiei far’de limite a fiintei umane. Unii reusesc sa-si infraneze acest inctinct, altii il lasa sa zburde complet liber.
    Cat despre cauzele saraciei, mi-as dori ca domnul Adrian Nastase sa posteze un amplu comentariu pertinent, dupa care, noi sa comentam.
    (Z)

  25. ps
    T-Rex
    ,,Saracia ca rezultat al ,,cultului hotiei” este chintesenta ideologica a dreptacismului extrem si fals justitiarist de tip fascisto-macovist. Exact asa spunea populatiei Hitler si acolitii sai. Sper sa rezistam…la contaminare. (Z)

  26. E o chestiune de civilizatie ca atunci cand cineva ne invita pe blogul sau, sa ne dea si adresa exacta a acestuia. A se vedea, ca cel mai recent exemplu, costinelteo: „Cine nu crede sau doreşte amănunte şi argumente, le găseşte pe blogul meu „Structură şi evoluţie”…”
    Unde este „blogul meu”? La costinelteo.wordpress.com, există textul „Salut lume!”, datat 11 octombrie 2012 şi… atât!!!!

  27. costinelteo
    martie 20, 2015 la 9:28 pm

    Excelent, stimate coleg, sunteti, dupa parerea mea, un balon de oxygen pe acest blog bantuit de atata morman de ura viscerala la adresa lui Victor Ponta.
    Unii, vor ajunge sa-l acuze pe Victor chiar si atunci cand vor da rateuri premature in relatiile corp la corp de interes personal. (Z)
    Poate daca s-ar odihni mai mult si vor stinge televizorul la orele 22 nu vor mai genera frustrare celor dragi. (Z)
    In fine, sper sa va inselati, iar singurul premier responsabil al Romaniei (dupa Adrian Nastase) sa-si duca mandatul pana la capat.
    Daca nu va fi asa, inseamna ca PSD are, asa cum tare ma tem, o mare problema de coerenta si clarviziune, iar pierderea alegerilor din toamna lui 2014 se va dovedi a fi fost un banal rezultat perfect logic si cat se poate de obiectiv.
    Spun si acum ca dupa tradarea PNL, ar fi fost mai bine daca premierul Victor Ponta nu ar fi candidat intr-un asemenea context geopolitic ostil Romaniei. Oricum, PSD nu era pregatit sa sustina cu toate fortele un candidat propriu.

  28. De Ce-i Tremura Lu’ Yohannis Spilhozenii Pe El…

    ..si de ce bat cu piciorul in pamant penalii lu’ Blaga, in frunte cu el, sa dea cu orice pret jos actualul guvern?
    De frica, dragii mosului, de ce altceva? Va imaginati dvs. ce prapad ar fi pentru actuala Opozitie ca masurile pe care urmeaza sa le ia actualul guvern, asezonate cu deja o guvernare care a pus tara pe drumul cel bun sa fie implementate si romanul, dupa ce a suferit la greu in anii de trista amintire basista(chiar mai trista decat in “iepoca de aur”), ar urma sa beneficieze la greu de imbunatatirea traiului de zi cu zi? Cu cine credeti dvs. ca ar vota romanii anul viitor, la parlamentare? Cu Yohannis si alde Blaga care in timpul guvernarii basescu au taiat salarii, pensii, indemnizatii, au dus TVA-ul la cea mai mare valoare din UE, au dat afara sute de mii de romani, lasandu-i someri si fara posibilitatea asigurari unui trai la limita supravietuirii, sau cu actuala guvernare care pe langa faptul ca a reparat cat s-a putut nedreptatile inumane la care au fost supusi cetatenii cu drept de vot, intentioneaza sa ia si masurile fiscale nevisate chiar si de liberali, masuri care sa duca la o crestere vizibila si mult asteptata a nivelului de trai a oii neagre a UE din acest punct de vedere? Raspunsul cred ca si-l poate da si un copil la aceasta intrebare.
    Si atunci ce face Opozitia in frunte cu garantul Constitutiei si aparatorul din campanie al Justitiei din Romania, herr Yohannis? Pai ce sa faca, cat mai mult rau posibil, aplicand legea lui Murphy care stipuleaza ca atunci cand un lucru merge bine, musai sa apara niste descreierati interesati doar de gramajul casacavalului si carnea de pe ciolanul ce ar urma sa le intre lor la burdihan, care sa puna mana pe Putere si sa faca in asa fel ca lucrurile sa mearga din nou prost.
    Si o fac cu varf si indesat, faultand, dand goluri a la Maradona, cu mana, scuipandu-si adversarii si mituind arbitrul pe fata. Ca ce altceva inseamna pozitia lui Yohannis in acest joc, decat faptul ca de pe pozitia de arbitru el actioneaza de fapt in cadrul echipei Opozitiei, fara niciun pic de respect fata de Constitutia pe care inca se mai vad urmele juramnantului de investitura prezidentiala? Mutalau Voda, dupa ce in campanie i-a prostit pe bucfeisisti cu gogoasa a el va fi garantul aplicarii Justitiei, decum s-a vazut cu sacii in caruta, pe modelul basescului, a confiscat saraca putere fara putere din statul de drept si o foloseste fara rusine pentru a scapa de guvernul Ponta.
    Handicapat sau cu IQ sbunitar trebuie sa fii ca sa nu-ti dai seama ca pe langa hei-rupismul practicat de DNA in aceasta perioada cand vor sa se lepede pe fata de fostul stapan caruia pana in decembrie ii faceau spalaturi rectale, acelasi DNA actioneaza la ordinele noului stapan cotrocenist in sensul de a darama actuala guvernare.
    Ce este mai trist in toata aceasta mascarada este faptul ca pe langa prezenta la Cotroceni a unui uns care are aceleasi metehne de neam prost ca si preahulitul basesc, situatia guvernarii Ponta depinde de labilitatea si predispozitia catre tradare prin schimbarea taberelor politice ale actualilor parlamentari, incapabili pana la proba contrarie sa vada mai departe de fermoarul propriului portofel, dispusi oricand ca fie la un santaj, fie la promisiunea unui muschiulet in loc de osul din ciorba sa o dea dracului de deontologie, doctrina a partidului din care fac parte, promisiunilor de campanie si sa cada la pace cu “mituitoru’ ” votand o eventuala Motiune de Cenzura.
    Pacat ca Yohannis nu poate si nici nu vrea sa fie presedintele acestei tari si ca prefera pestilentiala si aducatoare de molime mlastina mostenita de la chiombu.

  29. @Costilneteo – 100 % de acord cu dumneavoastra .
    Am un exemplu suplimentar referitor la mizeria extrema in care infundase Tara regimul clientelar , corupt , amator si incompetent PNT PNL PD UDMR in anii 1997 2000 : un prieten si-a cumparat un apartament in februarie 2000 , a trimis zece mii de dolari prin mandat postal familiei sale , intr-un oras resedinta de judet , 80000 de locuitori – cand sa fie schimbati dolarii in lei la banca nu puteau sa o faca , cu toata bunavointa , marea problema era ca nu aveau in toate bancile reunite ale orasului echivalentul in lei al zece mii de dolari …. ingrozitor .
    Adrian Nastase si guvernul lui au facut ca acea perioada sa para un vis urat .

  30. DNA si serviciile si-au pierdut complet busola .
    Episcopul greco-catolic de Oradea , Virgil Bercea , este tarat in proces si inculpat de zbirii DNA pentru ” dare de mita ” .
    ” Darea de mita ” este interpretata asa inchirierea la Beius de care Biserica GrecoCatolica a unor imobile primarului de acolo , un corupt , la ” preturi sub-evaluate ” .
    Ca chiria era ” sub-evaluata ” este pus pe spatele prelatului , care nu inchiria el direct , ci firma primarului .
    Va imaginati un episcop dand buzna in birouri si spunand ” pretul chiriei este prea mic , mariti-l ? ” un episcop nu este agent imobiliar …
    O mica paranteza , sa ne amuzam un pic , in cea mai tanara ” Episcopie Ortodoxa ” a tarii , cea a Salajului ( traditional Salajul tinea administrativ de Episcopia Ortodoxa a Maramuresului , o parte a judetului , si de cea a Vadului , Feleacului si Clujului , alta parte a judetului ) , creata acum 5 – 6 ani , cu un sediu pompos si nou care a costat zeci de milioane de euro , in care preotii tineri care vor sa se instaleze trebuie sa unga mana Preasfintitului de la Zalau , nu cu mir , parohiile ortodoxe sunt obligate sa cumpere fete de masa pentru slujbe de la Sediul Episcopiei , pretul mergand pana la CINCI MII DE LEI fata de masa … sunt sigur ca DNA si serviciile urmaresc atent aceste nevinovate abateri de la morala crestina si ca vor interveni imediat , asa cum fac in cazul Episcopului greco-catolic de Oradea .

  31. Cum o chema pe coresponda TVR la Constanta in epoca Basescu , Neli Predoiu sau asa ceva – o doamna cu ochelari , fata metisa intre european si asiatic – ea este eroina de pe un vas de razboi rusesc in Marea Neagra celebrand scufundarea crucisatorului Moskva in 1941 repezindu-se cu ” marinarii de pe MOSKVA au fost eroi ” – de fapt tovarasii venisera sa improaste cu obuze grele Constanta si Mangalia –
    – la 3 luni in epoca Basescu doamna corespondenta la TVR Constanta ne dadea un reportaj la Telejurnal cu marea onoare care i se facea Constantei , nave de croaziera pentru pensionarii englezi si francezi , clasele lor populare , faceau escala la Constanta – nobilii turisti erau condusi la Cazinoul in ruina , dupa aceea inapoi la vapor , si erau intervievati , dupa o ora de Romania ” what do you think ” ” do you like Romania ” si alte prostii – toti erau sub socul Cazinoului in ruina …

  32. @ George Ban

    * bine zisa stimate domn , incheierea de la postarea din 21/03/8:56 .

    * eu tot atrag atentia de mult timp , ca una din marile probleme ale PSD-ului cel nou , al tinerilor frumosi , destepti si nepatati ( ca sunt tineri si n-au avut cum sa fie contaminati de communism !!! ) este COMUNICAREA DEZASTRUASA , cu toata suflarea nationala , pro si contra lor !

    * papagalii astia de „telectuali” ( aproape toti cu diplome luate pe puncte de pe la ” marile facultati si universitati de renume comunal ” cu cate 18-25 de studenti fiecare ) aroganti si parveniti habar n- au cum sa speculeze greselile adversrilor politici , s-o dea de-a rostogolu’ la toate posturile de tv si pe toate blogurile si/sau sa fructifice o gaselnita istetza de-a lor . Prostii astia se bat singuri , cu guitza-n frunte , marele geniu al net-ului .

    * la toate astea , se mai adauga si scrobagistul ala de barbos umflat si libidinos , consultantul si strategul lu’ ponta , care dupa ce le-a luat milioanele de euro la prosti si le-a pierdut alegerile – by the way , asta n-a castigat in viata lui NICI O ALEGERE SI I-A NENOROCIT PE TOTI PE CARE I-A ” AJUTAT ” ( se zice ca si-ar fi luat nu stiu ce castel prin Monaco ) , i-a lasat cu ochii-n soare pe prosti , si mai prosti decat i-a gasit !!!

  33. Bătălia pentru Ukraina

    O excelentă trecere în revistă a evenimentelor din Ukraina şi a implicaţiilor internaţionale. Se impune totuşi o observaţie. În ciuda tuturor teoriilor de drept internaţional, cei ce deţin puterea au tendinţa să o folosească. Din acest motiv, discuţia despre cine are sau nu dreptate ( Rusia/vs/Ukraina, Rusia/vs/SUA, UE/vs/Rusia ) este total inutilă : contează doar cine are puterea să-şi impună dreptatea. Răspunsul la această întrebare vine de la sine : Rusia şi Statele Unite, cele două supra-puteri mondiale ce-şi dispută sfere de influenţă politică şi economică, şi care îşi pansează, printre altele, orgoliile rănite : Rusia a acordat azil spionului Edward Snowden ce a furnizat presei internaţionale secrete ale Agenţiei Americane de Securitate ; SUA au sprijinit aproape pe faţă lovitura de stat de pe Maidan, ajutând la răsturnarea unui preşedinte democratic ales, într-o zonă de influenţă rusească ; Putin le cere oligarhilor ruşi să-şi repatrieze averile, lansând un avertisment dur finanţelor internaţionale ; etc. ) Spre deosebire de aceşti doi titani, Europa nu se află pe o poziţie de forţă. Sancţiunile economice aplicate Rusiei au afectat-o, fără dar şi poate, pe aceasta din urmă, însă s-au întors în acelaşi timp ca un bumerang împotriva UE, a cărei economie a devenit stagnantă după pierderea unor sectoare importante ale imensei pieţe ruseşti, şi riscă să ajungă din nou în recesiune ( până la urmă, crearea unui bloc economic euroasiatic – cu facilităţi vamale, printre altele – nu ar fi o idee chiar atît de rea ! )

    Tocmai această poziţie neavantajoasă, între ciocan şi nicovală, a silit Franţa şi Germania să urgenteze demersurile pentru realizarea acordului Minsk 2. A contat şi motivul propagandistic ( Ukraina riscând o înfrângere ruşinoasă cu 8.000 de soldaţi prinşi în încercuire la Debaltsevo ), dar şi mai importantă a fost asigurarea securităţii continentului, americanii anunţând că intenţionează să furnizeze arme ( defensive !? ) Ukrainei, ceea ce ar fi condus la o escaladare fără precedent a conflictului, deja internaţionalizat atât prin armament cât şi prin luptătorii care iau parte (militari ruşi voluntari alături de separatişti, neo-nazişti – batalionul Azov – şi jihadişti islamici încadraţi în armata ukraineană )

    Dacă pentru SUA ar fi vorba doar de un război colonial ( ca în Irak, Siria sau Libia de ex. ), alimentarea antagonismului Rusia – SUA ar fi o catastrofă pentru Europa. Acestea sunt raţiunile care au stat la baza înţelegerii de la Minsk din februarie. O învoială – chiar imperfectă – este mai bună decât o stare de beligeranţă. Diplomaţiei îi revine sarcina de a găsi soluţii pentru dezacordurile care persistă încă.

    @ ZeV
    Şi eu m-am întrebat dacă NATO ar bombarda vreodată civili ce sărbătoresc Paştele Catolic aşa cum au făcut cu locuitorii Belgradului într-o duminică a Paştelui Ortodox prin anii ´90 ?

  34. @T-Rex spune: +Cunosc cred eu destul de bine “sufletul rusesc”. E al lor, şi nici un outsider nu poate să-l înţeleagă.+
    Ei, nu-i chiar aşa ! Influenţa umanismului, a primului umanism, ori a „umanismului bizantin” aşa cum este numit acesta în Occident, rămânea în spaţiul arian nord-pontic din Romania Orientală. După o tendinţă ideologică inaugurată de Montesquieu şi Voltaire, occidentalii se feresc să spună Romania, preferă să-i pună eticheta iluministă Bysance. Umanismul acela de veche şi pură sorginte intelectualistă din Romania noastră, din Romania căreia îi aparţinem cultural prin ortodoxia continuă şi autentică, îşi pune chiar amprenta peste “melancolia rusă”! Care se naşte din tragedia greacă via umanismul din Romania Orientală nord-pontică. Acelaşi umanism îi influenţează deopotrivă în scrieri pe Alexandru Puşkin şi pe Costache Negruzzi. Când ajunge în acelaşi spaţiu în cel de a doilea război mondial, Radu Tudoran scrie ‘Un port la răsărit’, roman ce-i forjează stilul din ‘Toate pânzele sus’ care seamănă uimitor cu stilul lui Constantin Paustowski! Mi se pare interesantă relaţia pur culturală dintre acest nou Sud literar al NovoRossiei şi Rusia moscovită, aşa cum se vede ea în piesa “Trei surori” a lui Anton Cehov. Anton Cehov era născut la Taganrog, un orăşel de pe ţărmul Mării Azov, un spaţiu care, împreună cu Valea rîului Kuban şi Valea inferioară a Donului, fusese romanizat cu aproape două secole înainte de cucerirea Daciei de către romani. Tema ariană la Anton Cehov (vezi Livada cu vişini) are acelaşi punct central ca şi la Ion Creangă (vezi Făt Frumos, fiul Iepei). Pe vremuri, toată zona aceea făcea parte din Romania Orientală nord-pontică. Will Durant scrie convingător despre civilizaţia din Romania spaţiului nord-pontic, la fel ultima carte (neterminată) a lui Thor Heyerdahl antamează legătura dintre Romania spaţiului nord-pontic şi Regii vikingi ai Nordului. Nicolai Gogol se naşte şi el în acest spaţiu arian nord-pontic, mai precis la Sorocinenii Mari! Chiar să nu fie vreo legătură cu străvechea cetate Soroca fondată de genovezi ? Dar noile localităţi ale lui Potemkin din NovoRossiia nu mai sunt civilizate în spirit occidental de genovezi, şi ei creaţi în spiritul din Romania Orientală prin grandioasa şi geniala politică a delocalizărilor practicată de către Împăratul de Aur Mihail al VIII-lea Paleologul. Că este ceva putred în NovoRossiia, că rămâne ceva cultural putred în Ucraina şi Rusia Meridională de acum, ne este dovedit de faptul că în oraşele lui Potemkin se naşte demografia rusească a “sufletelor moarte” descrisă de Gogol, o lume distopică născocită din utopia închiderii năvălirilor din Orient peste Europa cu poarta imperială rusească !

  35. @ Centru, este vorba de o autostrada care continua bulevardul Mamaia pana la Navodari si care, mai tarziu, va merge catre nord pana la Galati! Faleza din Mamaia se va extinde cu circa 15 km si va fi asortata cu restaurante, hotelurile deja existente, magazine, cluburi nautice, etc. Toate astea aduc venit in sezon, si unde merge venitul asta? In prezent aproape este gata, mai trebuie definitivate trotuarele, pasarelele si apoi se va da liber la constructii de pravalii! Mi se pare interesant pt ca este prima autostrada romaneasca prevazuta sa scoata profit!!!!!!!

  36. @ Titus, las-o moarta in papusoi, colega! Romania nu si-a pus niciodata problema realizarii unei bombe atomice pt simplul motiv ca nu o putea fauri, nu o putea proteja, nu o putea transporta sau lansa, nu avea cu cine, cu ce si nici cum! Si oricum, rusii n-ar fi fost deacord…

    Realiytatea e ca tara era condusa despotic si anapoda iar omenirea progresase, astfel ca odele nu mai tineau de foame, eram falimentari prrecum contii aia ce aveau castele si datorii imposibil de acoperit…

  37. @ Doru Coarna, martie 21, 2015 la 6:33 pm

    NU sunt de acord cu ce spuneti un pic mai sus.

    Valoarea celor 1256 de mari intreprinderi romanesti lipsa, in care lucrau peste 10.000 de romani sau chiar mai multi, se invarteste in jurul cifrei de 1500 de miliarde de euro.

    Din vanzarea acestor intreprinderi si demantelarea lor, altii au trait BINE din 1989 si pana acum. Nu noi, altii.

    Daca economia romaneasca era atat de proasta, acei terti nu ar fi trait atat de bine pana acum, nu credeti…???

    Plus PIB-ul de @ 3000 de miliarde de euro din 1989 si pana acum.
    Ma intrebati unde este acest PIB…???

    Nu stiu, trebuie sa-i intrebam tot pe terti si despre aceasta mica problema….

Lasă un răspuns