Tezaurul de la Biserica Sf. Nicolae din Brasov

FullSizeRender

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1616

 

 

 

 

 

 

 

 

La Brasov, atractia turistică principală o reprezintă Biserica Neagră. Putini stiu insă comorile pe care le ascunde Biserica ortodoxă Sf. Nicolae din Scheii Brasovului. Sigur, este important si faptul că in curtea bisericii este inmormântat Nicole Titulescu. Tot acolo se află lăcasul primei scoli românesti din Ardeal si un muzeu de carti si icoane exceptionale.

Biserica insă este foarte specială. Cred că este singura biserică ortodoxă cu patru altare. Din păcate, desi este vorba de picturi pe lemn si fresce de o mare valoare, nu au existat, la nivel central si la nivel local, sumele necesare pentru a restaura aceste tezaure de artă ortodoxă din Transilvania.

Vă dau un singur exemplu: o frescă, din unul dintre aceste altare, care infătisează – probabil la nivelul secolului al 17-lea – „roata lumii”, pământul având forma unei sfere.

19 gânduri despre “Tezaurul de la Biserica Sf. Nicolae din Brasov

  1. Splendid comentariul din Libertatea, dedicat acestui articol, copiez un fragment: „Spre exemplu, Năstase creşte la ferma sa de la Cornu purcei magaliţa, găini şi alte orătănii, iar atunci când ia o pauză are preocupări culturale. Aflat în aceste zile într-o pauză de activitate gospodărească, fostul preşedinte al Camerei deputaţilor a dat o fugă la Braşov, unde a vizitat Biserica Neagră, loc în care a descoperit o comoară.”
    Un cunoscut de-al meu, om foarte practic, ar zice: „nu s-au gasit bani, nu s-au gasit; asta e”; si ar incheia discutia. Eu nu sunt chiar asa de practic, asa ca o infloresc zicand ca e pacat ca atat lumea laica de credinta ortodoxa, cat si lumea religioasa ortodoxa, nu are grija de valorile sale, care nu o data sunt foarte mari, din punct de vedere cultural. Ma asteptam la mai mult, in aceasta directie, de la IPS Daniel, pe care l-am vazut ca pe un individ foarte gospodaros. Cu atat mai mult ca o intreaga istorie nationala, religioasa si laica, se leaga de aceasta biserica.
    Prin eforturi personale, exista in Youtube cateva filmulete despre aceasta biserica si despre prima scoala romaneasca. Va invit sa urmariti unul dintre ele, avand realizarea sponsorizata de Electromagnetica, probabil ca trebuie sa adresam multumiri dlui director Eugen Scheusan. Mai sunt si alte filmulete, inclusiv cu un discurs din octombrie al dlui Ponta, rog sustinatorii dlui Ponta sa il aduca, nu doresc sa postez prea multe imagini.
    https://youtu.be/OC60aPMvUjM

  2. Cu adevărat tulburătoare „roata lumii ” , cu paznicii ei spirituali. Nu-mi amintesc să mai fi văzut vreodată aşa ceva, din câte se pare cel puţin unul dintre cele patru personaje este femeie, dacă nu chiar două, sensul de rotaţie este ciudat şi sare în ochi la prima vedere , nu atât pentru că este în plan vertical, lucru care poate fi explicabil ca o concesie de reprezentare artistică, dar mai ales pentru că este în sens invers acelor de ceasornic. Cei patru par să depună un efort deosebit -nu este explicit dacă pentru a urni sfera terestră sau pentru a-i încremeni mişcarea.

  3. „Timpul nu mai are răbdare cu noi. Evoluțiile interne și internaționale cer în mod imperios o Românie puternică, înarmată cu un nou model politic și instituțional, cu un model economic și social regândit. Pe scurt, un Nou Proiect de Țară, pe care 91 la sută dintre cetățeni ni-l cer și pe care votul din 16 noiembrie îl face posibil.”

    Frumos, prieteni? Frumos…Cine credeţi că este talentatul prozator cu timpul strâns laţ în jurul gâtului şi cu un tremur de nerăbdare în tălpi? Cine este ineditul, prospătura, trufandaua, originalul, promotorul noului, gânditorul avangardist, pionierul salvării patriei din ghearele demonicului Ponta?

    N-aţi ghicit, nu este unul dintre „scriitorii” consacraţi ai laconicului Iohannis şi textul nu a apărut pe pagina lui de FB, din care curg „like”-uri date în neştire de fani cu ţara luată înapoi – nu , prieteni, e chiar Mircea Geoană, cunoştinţa noastră mai veche, exaltatul domn Geoană, perdantul de serviciu, jupânul tuturor cauzelor ratate, spaima conspiraţiilor şi obeliscul eşecurilor electorale maxime
    .
    Deci, 91 la sută dintre cetăţeni nu mai pot să respire dacă nu se consolidează siamezii Gorghiu-Blaga ( uniţi în zona abdomenului, prin fabulosul stomac comun, şi nicidecum în zona creierului), cu un degeţel partinic Social Românesc, subţirel şi vioi, cu care să se scarpine cei doi în urechi, în zilele ploioase.

    Cel mai mult mi-a plăcut cum a calculat el procentul de 91% entuziaşti ; mi-a amintit cu plăcere de reclama la detergentul pentru vasul de toaletă, care omoară negreşit 99,99% dintre batalioanele de bacterii .

    P.S.Este vorba despre scrisoarea-deschisă a lui Geoană către duetul Gorghiu-Blaga; dacă a ajuns el, săracu’, la stilul epistolar-cu-poalele- suflecate, înseamnă că-i disperat rău de tot ca nu cumva să construiască ăştia doi amanţi politici triunghiul amoros cu altcineva.

  4. Adevarat BISERICA SF. NICOLAE CONTINE TEZAURE VECHI SI UNICE.Ele trebuie ingrijie ocrotite avem nevoie the organizatii sa de-a bani pentru intretinerea lor Se pot face donatii…….Salvati TEZAURUL Bisericii.

  5. Ision Vaerewyck
    martie 17, 2015 la 3:39 pm

    Nu astept pensia in avans, mai am rabdare vreo 15 ani. Poate mai creste pana atunci, daca voi fi sanatos iar in Romania razboiul politic se va diminua la un moment dat lasand locul dezbaterii serioase si strategiilor pe termen (mai) lung. Trebuie sa invatam sa nu ne suparam cand altcineva este de alta parere. Mie mi se pare ca asta a fi cheia finalitatii constructive a unui dialog controversat.
    (Z)
    Nu trebuie sa va simtiti vizat, stimate coleg, de remarcile mele, eu incerc sa exprim idei si principii ca aplicabilitate mai larga, pornind, uneori, de la consideratiuni ale colegilor mei si raportandu-ma la propriile mele experiente si perceptii. Ca orice perceptie si perceptiile mele sunt perfectibile la argumente. Repet, la argumente.
    (Z)

  6. @ZeV, dupa cum cred ca ati observat mai sus, v-am oferit scuze, chiar am avut o zi enervanta, de marti trei ceasuri rele. Nu voi mai intra in dialog cu nimeni de pe blog, exceptie facand, desigur, gazda si tot desigur, dl Filipas, fiindca vad ca si vocabularul meu a inceput sa deranjeze. Pe de alta parte simt ca nu mai pot face fata atator persoane geniale, doar ele in stare sa lanseze argumente in timp ce eu ma limitez la vorbe goale fiindca, desigur, atata ma duce intelectul meu prapadit. Imi recunosc totala inferioritate, neputinciozitatea udresca, chiar, si ma retrag rusinat in grota din care am venit.

  7. Trebuie avut grija de monumentele religioase romanesti din Ardeal , construite inainte de Unire in orasele mari , cu mari eforturi si in pofida ostilitatii privilegiatilor ( un sef de breasla ungur din Cluj : ” nu vom da voie valahilor sa-si construiasca templu in Cluj , nu vom lasa aceasta rasa de hoti si puturosi sa intre in Cluj ” ) : Biserica Sf Nicolae din Brasov , Biserica Bob din Cluj , Biserica cu Luna din Oradea , ansamblul metropolitan de la Blaj .
    Cand ma gandesc ca Onor . Statul maghiar , in ura lui primitiva si rasismul lui ordinar , a cedat toate imobilele pe care le detinea in aceste orase in 1918 bisericilor maghiare , reformate si romano-catolice , numai sa nu ajunga in mainile valahilor .
    Asa se face ca , de exemplu , Banca greaca Alpha Bank plateste chirie pentru sediul ei clujean Episcopiei Romano Catolice maghiare de Alba Iulia ; City Bank plateau si ei chirie unei biserici maghiare … frumos exemplu de toleranta si ecumenism a dat Statul Maghiar in 1918 …

  8. Nu-a așa că nu știați că în timp ce DNA-ul ronțăie cu poftă, la micul dejun , prânz și cină, politicieni și înalți reprezentanți ai statului de drept, iar la cele două gustări, între mese, Cocoș cu garnitură de Mazăre, pe planetă se petrec tragedii al căror ecou ne poate afecta definitiv existența precum și evenimente la producerea cărora Universul întreg vibrează ca un diapazon uriaș, în ciuda faptului că, ignoranți, punem seara capul pe pernă ca și când nu s-ar fi petrecut nimic?

    Uite, bunăoară, în timp ce dormiți liniștiți, Mihail Neamțu –un băiat, îl știți…- se retrage de la conducerea glorioasă a unui partid de care n-ați auzit domniile voastre vreodată. Ia să vedeți cum se desparte Mihail Neamțu de creația sa politică, la perdeluță- vă asigur că-i pe bune:

    „Există momente în viaţă când ierarhia priorităţilor noastre se resetează. O întâmplare fericită petrecută-n familia mea face obligatoriu acest anunţ. Sunt astăzi soţ şi viitor tată, ceea ce n-am fost în perioada fierbinte de structurare a mişcării Noua Republică.Trei ani de viaţă adultă i-am dedicat, cu timp şi fără timp, vieţii în Cetate. Acum a sosit momentul unei retrageri. De astăzi, 16 martie 2015, renunţ la funcţia de Preşedinte al singurului partid românesc afiliat încă din 2013 la Alianţa Conservatorilor şi a Reformiştilor Europeni“.

    Ca la orice despărțire marcată de-o nostalgie abruptă, insul face un soi de bilanț, din care, cu emoție, desprinde câteva realizări epocale; unul dintre punctele forte ale activității sale i se pare a fi:…” Am redactat sute de comunicate de presă şi reacţii rapide !”. Mie mi s-a părut tare paragraful ăsta , pentru că , dacă nu făcea bilanțul final, nici dracu′ n-ar fi știut că s-a ocupat cu așa ceva.

    Dincolo de toate, însă, pe mine mă încremenește chiar și gândul accidental că o persoană de gen feminin a putut, de bună voie și nesilită de nimeni , să spună ” DA ” în fața vreunui primar cu eșarfa pe burtă, într-un moment al vieții sale când ar fi trebuit neapărat să se mai gândească.

    Ce-o să facă duduia aceasta inconștientă când și-o face ăsta pasele de alungare a comunismului, cu funii de usturoi, prin sufragerie?

  9. http://www.nytimes.com/2015/03/17/science/memories-become-weaker-without-reinforcement-study-finds.html?hpw&rref=science&action=click&pgtype=Homepage&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well Văd că acum studiile psihologice de asociaţionism (există o prezentare excelentă a noţiunii respective în Filosofia cognitivă a lui David Hume, invocată la anul 1926 şi de către domnul Nae Ionescu în Prelegerile ţinute dăscălimii române celei noi la Universitatea din Bucureşti) sunt combinate cu studiile experimentale de imagerie pe bază de rezonanţă magnetică nucleară (RMI).

  10. Dupa decizia salutara a judecatorilor de a-l mentine pe Mazare in libertate, constat o evolutie pozitiva, datatoare de speranta. Daca procurorii au prins curaj in urma apelului sashului ca sustine lupta anticoruptie, iata ca si judecatorii , adica ADEVARATII SI SINGURII MAGISTRATI LEGITIMI se simt mai putin timorati.
    Astept aceeasi tendinta, multiplicata daca se poate, si din partea Parlamentului – institutia suprema de reprezentare a poporului roman.
    Sper ca Senatul va respinge cererea abuziva a procurorilor de arestare preventiva a domnului Sova.
    ,,Argumentul” procurorilor, absolut aberant, subliniaza ca Sova refuza sa-si schimbe…atitudinea dispretuitoare (sic!) si ca a incercat (in traducere libera) ,,sa-si bata joc” de procurori distrugand, chipurile, probatorii ipotetice.
    Incredibil, dar devarat. La urma urmei, toate documentele incheiate sunt semnate de cel putin doua parti, deci, un exemplar trebuie sa exista la societatile Turceni si Rovinari.
    Tot mai mult realizez ca DNA nu lupta pentru dreptate, ci, este un instrument de lupta imporiva politicienilor romani. DNA nu analizeaza probe, ci, CAUTA probe in toate ghemotoacele institutiile statului, doar doar or mai compromite vreun politician notoriu pe care a pus a priori anatema de vinovatie. DNA este un fel de tele-vedeta care priveste spre ,,stapan” : ,
    ,Iti place ce fac ? Prea putin ! Iarta-ma taticule, maine mai arestez doi.”
    Se pare ca Basescu stie cate ceva, din moment ce-l ia gura pe dinainte si vorbeste explicit despre ,,lingatori de clante” la usile si portile anumitor ambasade.
    Scoate tot, Basescule, cat mai ai timp..noi te ascultam. (Z)
    ps
    Salut, de asemeni, cea mai inteligenta decizie a domnului Mazare de pana acum: aceea de a nu mai candida pentru un nou mandat la Primaria Constantei.

  11. Mi se pare ciudata asazisa sustinere a populatiei pentru actiunile procurorilor.
    In mod normal, conform umilei mele logici, o comunitate umana civilizata, instruita si in mod natural onesta, nu se bucura cand cineva este arestat si trece pe un al canal de televiziune.
    Concluzia care ma tulbura este ca, de fapt, cetatenii se comporta dupa sintagma ,,hotul care striga hotul”. Cetateanul injectat si cu satisfactia ejectata exprima frustrarea, invidia si ura omului vexat ca cineva a reusit sa adune mai mult decat el, nu sentimentul dreptatii pentru ca respectivul stigmatizat de procurori ar fi furat pur si simplu.
    La fel s-au manifestat sarantocii si lenesii satelor si oraselelor de provincie imediat dupa razboi, cand a existat in Romania o adevarata prigoana impotriva chiaburilor, capitalistilor de tot felul, politicienilor partidelor istorice, specialistilor, oamenilor de cultura, ba si chiar impotriva invatatorilor.
    Sper sa nu ajungem iarasi in situatia de a fi condusi de scursuri , doar pentru ca sunt saraci si cinstiti si/sau n-au stiut sa-si faca avere, in traducere romaneasca, n-au stiut sa fure, in traducere corecta, n-au stiut sa invete si sa munceasca eficient.
    Daca in America ar fi existat o asemenea tendinta (sa moara capra vecinului), foarte posibil ca aceasta mare tara sa fi ramas si in prezent fragmentata si vasala Coroanei britanice.
    (Z)
    Din pacate, cei care se erijeaza in ,,salvatorii patriei”, in aducatorii de ,,solutii miraculoase, nu sunt altcineva decat ratatii Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Daca nu ar fi de plans, ar fi cu siguranta de rasul curcilor.
    O auzeam pe Alina impleticindu-si limba de emotie:
    ,,Te rog, domnue Ponta…te implor…fie-ti mila de noi….fa un bine tarii, te rog, si pleaca de la guvernare”.
    Credeam ca detinatoarea celui mai lung CV feminin va izbucni in lacrimi, isi va smulge parul din cap si-si va da poalele peste cap la o ora de maxima audienta.
    Simcer sa fiu, in acele momente am simtit o imensa mila….iar pe Udrea n-o mai privesc la fel de reticent, prin comparatie.
    Sustin femeia in politica, dar ar trebui sa admitem cea mai pozitiva discriminare din lume.
    (Z)

  12. @ ZeV,

    eu sper ca Mazare sa ramana primar si sa mai candideze, nu de alta dar are in curs de finalizare o autostrada ce leaga Mamaia de Navodari si eu am mare nevoie de ea ca sa pot ajunge la Kauflaunul din Navodari, de unde ma aprovizionez cand sunt la mare… Dealtfel, baiatul asta a reusit doar in ultimul an sa faca mai multi kilometri de autostrada decat guvernul Romaniei, intelegi?

    Exista multi alti primari care ar trebui sa se retraga, dar Mazare, asa pitoresc cum e el, n-ar trebui…

  13. Am văzut biserica. E frumoasă și emoționantă.
    Mormântul lui Titulescu îi dă un plus de liniște și solemnitate.

Lasă un răspuns