Noutati de la Cornu

20150315-113902.jpg

La Cornu, îmi împart timpul între pregătirile pentru primăvara si lecturile in biblioteca. In plus, ma ocup de situația animalelor din curte. De curând, avem încă noua purceluși. In livada, o parte din pruni vor trebui inlocuiti. Pe anumite porțiuni, iarba a rămas necosita, de anul trecut. Viezurele continua sa se plimbe noaptea prin grădina, lăsând urme adânci in pământ. Uliul a mai luat câteva păsări.
Din biblioteca iau uneori carti de poezie. Spre exemplu, un volum de versuri al lui Paul Negulescu, „Un om se’napoiaza din pustiu”, publicat in 1946. Va redau doar ultima poezie din volum:

„Rămas bun
Rămas bun, rămas cu soare
Zilelor de sărbătoare

Rămas bun, rămas cu Stea
Celor ce n’au vrut sa stea

Rămas bun, rămas cu moarte
Vieții grele ca o carte

Peste care doarme dus
Îngerul venit de sus.”

100 de gânduri despre “Noutati de la Cornu

  1. Dar acum este luni, domnule Nastase, nu mai este duminica, asa ca pot zice ca da, domnule Nastase, in politica poti incalzi si porcul la san si nu numai sarpele. Aveti dreptate!
    O cautare in internet pe tema ” se ducea un om venind” m-a dus la concluzia ca publicatia cu cei mai inteligenti cititori este DC News si ca, nu vesela concluzie, cel mai inteligent dintre cei inteligenti pare un simpatizant al opozitiei.
    Fara nici o legatura cu vorbele de mai sus, sa zic ca am urmarit o parte din interviul acordat de dl Ponta, ieri, la B1TV, cred, din moment ce isi facea de lucru pe acolo Ion Cristoiu. As putea formula doua idei, din ceea ce am urmarit: una, ca dl Ponta a inceput sa emita fraze de tip memorialistic, ceea ce imi induce si mie intrebari despre cat de repede viitorul dlui Ponta va deveni trecut. A doua, ca oricat a subliniat dl Ponta ca este foarte atent in raspunsurile sale, a zis la un moment dat ceva care a facut ca, in ochii mei, atat interviul cat si ceea ce mai zice dl Ponta in afara interviurilor sa se prabuseasca precum un castel din carti de joc. Scriu asta ca sa mai agit spiritele pe blog.

  2. Cati purcelusi din astia mici , draguti si prostuti ai crescut pe langa tine Coane ?
    Cand au ajuns insa ei porci d’aia mari , grasi si nesimtiti , si musca mana care i-a hranit , abia atunci iti dai seama ca ai gresit si nu le-ai luat gatul ca s-ai pui pe tava cu maru-n bot !!!

  3. Romania libertina schimba calimera?!
    GALERIE FOTO: Comunism versus capitalism. Ce a avut și ce a pierdut România – http://www.romanialibera.ro/special/documentare/galerie-foto-video–romania–cum-a-fost-in-comunism-si-ce-a-mai-ramas-in-prezent-370873
    Pe de o parte obiective industriale intactate pe de alta parte pragina si dezolare (totusi as zice ca cel putin Industria Sarmei a apraut ca initiativa capitalista, s-a dezvoltata ijn socialism si a ajuns ruina amu. Unii stoti sunt mai degarba interesat de continuitati decat de dicontinuitati „revolutionere”)
    Si vedeti si Cine se află în spatele contului de facebook al lui Nicolae Ceaușescu – http://www.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/video-foto–in-dialog-cu-nicolae-ceasescu-despre-politica–societate-si–romania-370841

    Entersdant as zice io

  4. miron1947
    martie 15, 2015 la 4:22 pm

    Nostalgia dupa Ion Iliescu este cea mai mare frana in calea modernizarii partidului. Pe timpul primelor mandate ale domnului Ion Iliescu s-au petrecut fapte si actiuni reprobabile, care au stirbit enorm imaginea Romaniei. Pe timpul ,,celui sarac si cinstit” clica Roman-Basescu a distrus industria, agricultura, flota, sistemul bancar, spiritul national al Romaniei (deoarece atunci s-a pus bazele celei mai mari idiotenii din istoria natiunii, adica, ,,drumul unilateral si orb spre vest”).
    Si datorita prezentei lui Ion Iliescu in PSD, de care este legata perceptia de ,,neocomunism”, Victor Ponta a pierdut alegerile. Desigur, factorii determinanti au fost altii, cum ar fi:
    1. insistenta partidului de a sustine, arogant, DOAR un candidat la presedintie ,,garantat PSD”;
    (eu l-as fi promovat pe Calin Popescu Tariceanu)
    2. autosuficienta si atutidinea de campanie a domnului Victor Ponta, care, prost sfatuit de un staff bicisnic (in frunte cu antipaticul Liviu Dragnea), a evitat confruntarea propusa de opozitie si s-a cramponat de participarea mediocra la tembeliziunile de stiri, intr-un dialog al surzilor bazat pe acuze si ironii de doi bani la adresa adversarului. Ponta ar fi trebuit, macar, sa ramana serios, echilibrat si sa se concentreze EXCLUSIV pe proiecte si idei cu larga adresabilitate, mai ales, ca era premier in functie, nu un politruc oarecare.
    Vreau sa spun si domnului Ponta si domnului Adrian Nastase:
    Ironia NU salveaza Romania.
    Ironia, oricat de fina ar fi ea, merge in cenacluri literale, sau la teatru, dar nu in politica.
    Ironia denota aroganta, neputinta si autosuficienta, determinand incapacitatea persoanei de a vedea dincolo de limitele propriului ego.
    3. Incapacitatea partidului de a anticipa diversiunea cu asazisul vot impiedicat din Diaspora;
    (eu as fi promovat, cu orice risc, ordonanata de urgenta intre cele doua tururi de scrutin, pentru a repara ceea ce se mai putea repara, mai ales ca si Livia Stanciu s-a pronuntat in acest sens)
    In concluzie, alegerile au fost pierdute de PSD, deasupra caruia graviteaza etern si blocant umbra mentorului. S-ar putea sa ramana doar cu umbra, dupa finalizarea dosarului mineriadelor.
    Domnule miron1947….timpul nu sta pe loc, iar generatiile nu sunt vesnice.
    Partidul trebuie sa se orienteze, curajos, cu fatza catre viitor, iar Congresul trebuie pregatit ca la carte. Mai este timp ca partidul sa se adapteze, astfel incat tinerii (inclusiv tinerii – oameni de afaceri) sa realizeze ca interesele lor sunt legate de un partid al solidaritatii sociale, mai mult decat de un alt partid (de dreapta n.r.) care le ofera doar un colac pe ocean si un bilet dus catre Diaspora…de multe ori, doar gaura colacului. Un ocean bantuit semet de ,,pacheboturile” transnationalelor.
    Chiar as propune ca motto al viitorului Congres:
    ,,Natiune, competenta, responsabilitate, echitate, solidaritate.”
    Iata ca deja exista Noua Dreapta care confisca extremist mesajul pro-national.
    PSD cu ce va mai ramane ?

  5. As zice, fara sentimentul ca as putea gresi prea mult, ca necazurile domnilor Valcov si Sova se trag de la formule de transpartinism: la dl Valcov, ca traseism politic, ajuns din urma de ceea ce stiu pedelistii despre el, de pe cand, ca sa citez „lingea pantofii” dlui Basescu. La dl Sova, faptul ca s-a bagat cu afacerile peste fieful pedelist de la termocentralele cu pricina; ce, prin raialele pesediste nu cresteau bani? Partea pozitiva cred ca este constatarea ca informatorii nostri isi continua activitatea si dupa moarte, ceea ce a facut ca intalnirile de reculegere ale dlui Valcov, din cimitire, sa fie redate in note informative postume. Loialitatea agenturii noastre apare ca una de invidiat, iar faptul ca tara noastra este aparata si pe lumea cealalta face patriotismul inegalabil, tulburat doar de ideea ca nici pe lumea ailalta nu mai scapam de Romania. Intrebari nu apar, deoarece raspunsul la intrebarea „Romania, tara de rai sau de iad?” a fost deja gasit. Cu aducerea martorilor va fi mai greu, vor trebui exhumati in sala de tribunal. Desi sunt de parere ca si acolo tot cadavre sunt.

  6. am citit pe zooland.ro despre viezure : are ceva din el („in timpul zilei, viezurii sunt complet inactivi si se odihnesc in vizuinele lor!;are o coada scurta, stufoasa sub care se afla o glanda cu secretie dezagreabila, cu rolul de a indeparta dusmanii! masculii dominanti isi marcheaza teritoriul cu materii fecale si apara grupul de intrusi !”);si totusi cred ca
    (in comparatia sugerata !) l-am dezavantajat pe viezure !!!!!!!
    In rest raman o mare admiratoare a dumneavoastra.

  7. Desigur la Cornu e f. frumos.Pentru taierea prunilor (a pomilor in general nu renuntati la Claudel!!Pe cand o revenire in viata politica?.

  8. Luminita Arhire
    De acord, dar as fi preferat ca domnul Ponta sa ne anunte inca de a doua zi (sambata n.r.) ca Darius Valcov si-a depus demisia.
    Asa, se poate interpreta ca ea a survenit, seara, dupa apelul presedintelui.
    Dreptacii exact asta si fac.
    Mai mult, inteleg ca Victor si-a retras mesajul de pe Facebook prin care isi declara sustinerea, atat pentru codul fiscal, cat si pentru Darius Valcov.
    Mai bine nu l-ar fi postat deloc.
    Daca eu eram consilier de imagine, l-as fi sfatuit pe Victor sa lase naibii feisbucul lu’ peste prajit si sa-si trimita purtatorul de cuvant in fata presei, intotdeauna in timp real…dar nu pe individul ala barbos si urat, nesigur pe el…nu stiu prin ce coclauri l-o fi gasit…
    Eu nu am facebook-ul supervizat de serviciile romanesti si straine si nici nu voi avea vreodata. Sunt convins ca evreul Mark Zuckerberg este agent NSA/Mossad sub acoperire.
    Sa nu-l acuzam acum pe Yohannis si pentru incapacitatea de comunicare in timp real , manifesta strident uneori, a domnului Victor Ponta.
    Degeaba vii, dupa, la be unu tv , sa mai dregi busuiocul. Oricum, televiziunile de stiri romanesti sunt cele mai toxice oficine de (dez)informare.
    Ar trebui sa-i spuna cineva premierului sa puna mult mai mult acent pe institutia purtatorului de cuvant si a comunicatelor oficiale de presa.

  9. @Dobre – pentru ca locasurile de cult de la Orhei , Nisporeni sau Straseni sunt acaparate de Patriarhia moscovita , nu au unde sa plece altundeva . Pentru ca au fost bine dresati nu se declara romani – trei valuri de deportari de tarani basarabeni , 90000 ( noua zeci de mii ) de familii in Siberia , in 1941 si 1949 , plus disparitiile in beciurile NKVD , cu glontul in ceafa , plus spalarea de creier cu ” mizerabila Romanie ” si ” imensa , stralucitoare Rusie ” a nepotilor lor , transformati in furnizori de tutun si struguri pentru imperiu , au facut restul .

  10. @Adrian B. spune:
    „Reintroducerea impozitului forfetar la microîntreprinderile fara angajati in suma de 510 lei/luna ( 1530 lei / trimestrial ) la care se adauga impozitul pe venit maxim de 3% . Probabil ca aceasta masura va determina inchiderea a zeci de mii de microintreprinderi !”
    Bine, dar asta-i împotriva tuturor principiilor economiei de piaţă competitive ! De exemplu, în acord cu teorema II-a din modelul Arrow-Debreu, într-o asemenea economie trebuie să existe un număr maxim de persoane cu savoir faire profesional (adică, măcar o meserie s-o cunoască foarte bine!). În Franţa, există un număr foarte mare de microîntreprinderi, chiar dacă ele n-aduc mulţi bani statului -sau poate deloc-, tocmai pentru că perpetuează în naţiune, mai exact în starea de capital imaterial, intangibil, al naţiunii, un volum important de savoir faire profesional (util naţiunii în orice circumstanţe, nu doar „la o adică”).

  11. Desigur la Cornu e f. frumos.Pentru toaletarea prunilor ( apomilor in general )nu renuntati la Claudel!!Pe cand o revenire in viata politica?

    • Domnule Adrian Năstase, ați avut în natură un aliat, un prieten care v- a ajutat să vă regăsiți așa cum ați fost, care v- a dat puterea de a merge mai departe, de a avea încredere , de a înțelege rostul vieții, acela ca și mâine este o noua zi , care oricând poate fi un nou inceput!Natura alina suferințe, natura îți dă putere, natura este un prieten adevărat care nu trădează, este vindecătoare! Pentru că natura este un dar dumnezeiesc !

  12. ..Poate ca ,,dracul nu este chiar atat de negru”……dupa dosarul Microsoft, iata ca si noul dosar legat de ANRP, generat tot de actiunile corpului de control al primului minstru, incepe sa ia amploare, ducand chiar la audierea stimabilului Horia Georgescu (,,dumnezeu” integritatii).
    Sa vedem cum vor evolua lucrurile si sper ca in acest context epigonii si bizonii blogului sa-si citeasca cu mai multa atentie comentariile, inainte de a le posta.
    (Z)
    ps
    Adevarul este ca cel mai mare rau a fost facut Romaniei de catre tradatoarea sorosista Monica Macovei Gherghescu, prin adoptarea ,,restitutio in integrum” si a legilor privind Justitia, prin asumare guvernamentala.

  13. Domnule Năstase, şi totuşi Adrian B. a depăşit orice limite ale bunului simţ. A începul să mi se facă greaţă până să şi citesc articolele postate de dumneavoastră sub care screme comentarii ciudatul specimen, darămite să mai şi particip cu părerile mele.
    Încep să regret că l-am reprimat pe Vsile. Acesta, chiar dacă infesta discuţiile, era mic copil faţă de calamitatea care-şi zice Adrian B. În plus, Vsile îl trata pe hâdul (sufleteşte) exemplar cu uneltele potrivite afecţiunilor sale.
    Cred că ar fi momentul să faceţi o necesară deratizare a acestui spaţiu care este totuşi căminul dumneadoastră virtual.
    Să auzim şi de bine!

  14. Uite, m-am luat si eu odata dupa superficialul Adrian B, si am cam dat-o-n bara…lucrurile nu stau chiar asa, in ceea ce priveste noul Cod Fiscal.
    Ia sa vedem impozitul pentru microintreprinderi:
    In prezent, eu platesc 3% impozit pe venit (l-am ales in locul impozitului pe profit de 16%)…dar, avand cel putin doi salariati, ar urma sa platesc 1%.
    As fi in castig.
    Sau, sa luam dividendele:
    Se prevede (conform Hotnews) eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2016 (dupa alte surse, ar urma sa scada la 3%-cat a fost pe timpul domnului Nastase);
    Daca ar fi adevarat, ar fi excelent…m-am saturat sa platesc 16% la stat ca acum;
    Adrian B ar spune: dar ce facem cu firmele fara salariati ?
    Raspund: dar de ce o persoana fizica sa deschida un SRL, cand poate infiinta un/o PFA ? O gramada de insi suspecti au infiinta firme-paravan pentru a se pierde urma banilor…macar sa plateasca un impozit. (Z)
    Oricum, firmele in insolventa, lichidare, etc, nu vor plati impozit.
    Alte prevederi:

    Cota unica: de la 16% la 14% in 2019;

    TVA

    Reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% in prezent la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016
    Reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% in prezent la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016
    Introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016
    Reducerea cotei TVA de la 20% la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018TVA: de la 34%, la 20%;

    Eliminarea impozitului pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2016;

    ACCIZE
    Diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorina, benzina fara plumb si benzina cu plumb), astfel:
    Scaderea cu 20% a accizei la motorina ( de la 1897,08 lei / 1000 litri la 1518,04 lei / 1000 litri);
    Scaderea cu 18,62% a accizei la benzina fara plumb ( de la 2035,40 lei / 1000 litri la 1656,36 lei / 1000 litri);
    Scaderea cu 16,28% a accizei la benzina cu plumb ( de la 2327,27 lei / 1000 litri la 1948,23 lei / 1000 litri)Scaderea cu 15,38% a accizelor pentru bere ( de la 3,9 lei / hl / 1 grad Plato la 3,3 lei / hl / 1grad Plato)
    Scaderea cu 70% a accizelor la vinuri spumoase ( de la 161,33 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs) si cu 77,7% pentru bauturi fermentate spumoase (de la 213,21 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs)
    Scaderea cu 30% a accizelor pentru alcool etilic (de la 4738,01 lei / hl alcool pur la 3306,98 lei / hl alcool pur)
    Eliminarea din sfera de impozitare atat a titeiului din productia interna cat si a produselor care in prezent se regasesc la Capitolul II „Alte produse accizabile”: cafea, bijuterii, confectii din blanuri, autoturisme etc.

    Taxe si impozite locale:

    Cota impozitului pe cladiri rezidentiale va fi cuprinsa intre 0,08 % 0.2%, fata de cota actuala 0,1 %;
    Cota impozitului pe cladiri nerezidentiale, va fi cuprinsa intre 0,2%-1,3%
    Pentru terenurile situate in intravilan au fost introduse limite minime si maxime, pe ranguri de localitati si zone.
    Pot majora, pentru cladirile si terenurile neingrijite situate in intravilan, impozitul pe cladiri si impozitul pe teren cu pana la 500%;
    Pentru terenul agricol din extravilan nelucrat timp de doi ani consecutiv, se poate majora impozitul pe teren cu pana la 500%.

    Contributiile sociale de stat:

    Introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS de la 1 ianuarie 2016
    Eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016
    Introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri
    Reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2017
    Reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2017

    MAI COMENTEZ:
    Deci, ce nu-ti place domnule ,,inginer” Adrian B ?
    Ori esti peste masura de superficial (stai toata ziua si noaptea doar la televizor), ori esti un inginer amarat care a lucrat la o intreprindere falimentara de stat, iat in prezent repara si desfunda toaletele vecinilor…(Z)
    Culmea, mai si acuzi pe altii ca sunt bugetari, desi, sunt tot mai convins ca habar nu ai cu ce se mananca sectorul privat in care, unii dintre noi, activam de 15-20 de ani.
    Esti un simplu politruc pe blog, prietene, de care virtualul este plin-ochi.
    Daca vrei sa dezbati ceva, pune mana pe carte si informeaza-te temeinic, nu-ti induce colegii in eroare. Mai lasa-le naibii de linkuri din care citesti doar titlul.
    😉

  15. S-a strecurat, mai sus, o eroare:

    GRESIT:

    ,,Reducerea cotei TVA de la 20% la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018TVA: de la 34%, la 20%;”

    CORECT:

    ,,Reducerea cotei TVA de la 20% la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018;

  16. ..Sa va spun ceva despre prevederea:

    ,,Pot majora, pentru cladirile si terenurile neingrijite situate in intravilan, impozitul pe cladiri si impozitul pe teren cu pana la 500%;”

    Dau , spre exemplu, cateva situatii constatate de mine in Iasi: In perioada boom-ului imobiliar , am vrut sa cumpar un teren de casa, intravilan, cu 40.000 de euro (evident, cu credit). Am mai cautat cateva zile si cand am revenit, terenul era la vanzare cu…50.000 de euro. Se pare ca l-a cumparat cineva, dand pe el 60.000 de euro, dupa care, l-a repus in vanzare cu 100.000 de euro.
    ..In fine, am gasit ceva la marginea Iasului (mult mai ieftin), iar peste ani, am revenit in plimbare sa vad ce s-a construit pe terenul intravilan buclucas..nimic, NADA. Doar balarii si sobolani, in plin centrul Iasului.
    Prin urmare, romanii afaceristi, insetati de profit, care au vandut si revandut un teren, doar in scop de profit, nu ar trebui taxati ?
    Eu le-as lua, tuturor celor din lant (de la primul cumparator care nu a construit nimic), nu 500%, ci 2000% impozit.
    Problema in Romania NU este coruptia, ci , lacomia si/sau goana dupa castiguri facile, peste noapte.
    Uneori privesc cu mirare la tineri tunsi chel, insotiti de pitipoance tot-modele, coborand din jeepuri negre uriase, de ca si cum ar fi Secret Service.
    Culmea, se spune ca Romania este o tara saraca, dar in Londra n-ai sa vezi atatea SUV-uri si geep-uri pe km patrat ca la Bucuresti si in principalele orase ale Romaniei.

  17. Sa mai zic ca tinta fosgaielilor judiciare de pe langa Sova si Valcov este Victor Ponta? Hai sa o scriu, totusi: incriminarea lui Ponta urmata de suspendarea sa nu ar fi urmata de caderea guvernului deoarece postul de premier, in cadrul aceluiasi guvern, este preluat de unul dintre ministri. De aceea Ponta este pus in incercuire, dupa reteta Basescu: vor fi incriminati membri ai guvernului pana nu va mai ramane ministru pe ministru. In paralel, muta societate civila va incepe sa faca din nou gura, sa faca gat si sa faca harmalaie ca si o atmosfera imposibila cerandu-i lui Ponta sa demisioneze. Care este termenul acestei actiuni? Pot avansa unul si anume data de 23 aprilie, zi in care lui Tariceanu aceeasi justitie i-ar putea da drumul la partid. Si Tariceanu este cuprins de suficienta fiindca, la o privire mai atenta, ar putea vedea ca necazurile lui vin prin Bistrita, adica de la cuplul Zegrean – Oltean, basisti de frunte. Zegrean a mai si declarat neconstitutional un articol esential din legea partidelor, insa fara a preciza ce lege a partidelor e valabila acum. Iar daca Johannis nu va reusi sa isi puna Gorgona in fruntea bucatelor pana in 23 aprilie, atunci scartz, il mai amana pe Tariceanu pana la toamna.

  18. Nu realitatea, ci perceptia ne omoara. Ma intreb daca nu cumva uliul care tot ia din pasari si-a facut cuib chiar in curte, dandu-se cocos printre gaini. ZeV, deviatia spre dreapta ar fi fost de inteles daca ar fi ramas o tactica de eschiva, dar perceptia este ca a fost mult mai mult, poate chiar o cale prescrisa, dintr-un plan advers. Pentru a ne lua tara inapoi ar trebui mai intai sa ne luam partidele inapoi!

  19. Nu stiu citi dintre voi mai tine-ti minte gluma aia de pe vremea lui Ceausescu: „Nu mincat Verdetz la timp”. Cam asa si cu Justitia romaneasca. Nu a mincat pe cine trebuia la timp, si acum baga pina o sa ii vina rau. Cum poate cineva crede ca Justitia poate functiona eficient si impartial cu atitea dosare pe rol, si probabil cu inca atitea prin sertare? Cine raspunde pentru ca procurorii nu au rezolvat dosarele, ci si le-au pasat unul altuia, sa scape de responsabilitate, si sa nu se supere Basescu care i-a numit?

    Apropo de Basescu, e amuzant ca prima lui aparitie in Justitie este referitoare la un dosar cu doamna Firea, cel in care a amenintat-o la TV? Asta sa fie cea mai grava abatere a lui? Serios? Ceva imi spune ca Basescu nu va aparea in fata justitiei pentru dosare grele. Nu acum. E nevoie de un latrau la poarta lui Iohannis.

    Hai sa ma „iau” putin si de Iohannis, care-l vrea pe Ponta dus cu tot cu Guvern, daca nu toti de-odata, macar cite unul, pe rind, pe la DNA. Sa zicem ca isi aduce „guvernul preferat” care are „viziune de dreapta”. Pe scurt, care e diferenta intre stinga si dreapta? Ca astia de stinga mai dau si la amariti, cu scopul sa primeasca voturi, pe cind ai de dreapta dau la bogati, cu scopul ca astia sa le dea banul gros si repede. Si intre timp, spera ca sunt multi prosti care habar nu au pe ce lume sunt, si sunt usor de manipulat cu propaganda.

    Asa ca eu unul nu-mi fac iluzii ca, vezi Domane, ce „viziune” speciala cu catzei care muncesc sa-si puna singuri covrigul in coada au astia la dreapta Tatalui Iohannis.

  20. Drăgălaşă poză, bucolică, idilică, aproape ruptă de realitatea peisajului contemporan atât de zbuciumat, încât până şi ştiri cu potenţiale implicaţii majore pot trece cât pe ce neobservate : cum a fost cea referitoare la deputatul PMP Marin Anton care a devenit membru UNPR şi va activa de acum încolo în cadrul grupului PSD din Camera Deputaţilor !

    Marin Anton nu este doar o figură controversată şi un traseist politic banal (PNL, PDL, PMP, UNPR), ci un intim al Elenei Udrea şi deci al lui Traian Băsescu. Cu toate acestea, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, îl apreciază şi îl consideră „un bun organizator, cum a fost şi Vanghelie”. Din partea lui Oprea, fost colaborator al aceluiaşi T. Băsescu, declaraţia nu şochează ; tulburătoare este însă lipsa de reacţie a PSD. Oare conducerea acestuia ignoră că Vanghelie şi Geoană s-au apropiat periculos de mult de Băsescu şi că tandemul lor a reprezentat un adevărat „cal troian” în interiorul partidului ?

    Avantajele pe care alianţa PSD-UNPR-PC speră să le obţină de pe urma recrutării lui Marin Anton sunt mai mult decât dubioase ; certă este doar alunecarea lină, dar constantă, a PSD spre dreapta, unde este deja mare înghesuială. O asemenea deplasare nu va avea o altă finalitate decât pierderea identităţii politice şi, în cele din urmă, a electoratului de stânga rămas încă fidel, care – în ciuda unor succese economice incontestabile obţinute de guvernele Ponta – se simte din ce în ce mai părăsit şi mai nereprezentat. Iar ideea că un partid ce poartă titulatura de „socialist” ( singurul lucru care ia mai rămas PSD-ului din ideologia de stânga ) să poată rupe din electoratul de dreapta este pură fantezie. Cine profită de pe urma golului rămas în stânga eşichierului politic ? Partidele şi facţiunile extremiste, bineînţeles !

    În aceste condiţii, am putea considera că tatuarea politicienilor nu ar fi un proiect chiar atât de absurd pe cât pare la prima vedere !

    Să ne bucurăm însă de venirea primăverii, iarna a fugit, lumina primează din nou.

    „Homme ! Ne crains rien ! la nature
    Sait le grand secret, et sourit”

    Victor Hugo (Omule, nu-ţi fie teamă de nimic, natura cunoaşte marele secret şi surâde )

  21. Interviu in Le Figaro cu prim-ministrul polonez , Dusk : ” cei ce cred in buna credinta a lui Putin sunt sau naivi , sau ipocriti . Putin are nevoie de inamici , care sa fie mai slabi decat el si pe care sa-i distruga ” .
    Cum ne privesc strainii ? Sincer , nu am complexe si nici nu-mi pasa – normal , locuitorul Rotterdamului care i se arata de doua ori pe an la TV carute mizere in satele romanesti si care vede ca politia Regatului isi face planul incarcand cersetorii nostri , usor de reperat , stim ce parere are .
    Exemplu – Geografia URSS , traducerea romaneasca in anul 1950 , manual in scolile medii din RPR : ” RSS Moldoveneasca este o republica sovietica tanara . Cea mai mare parte a ei a suferit timp indelungat ocupatia burgheziei si mosierimii romane , fapt ce a ingreunat dezvoltarea ei economica . Centrul RSS Moldovenesti se numeste Codru , aici padurile fiind inainte intinse . Astazi padurile sunt rare ,ca niste oaze de verdeata , fiind taiate de burghezia si mosierimea romana in timpul ocupatiei burghezo-mosieresti romane In sud este o regiune arida , Bugeacul , unde locuitorii se ocupa cu cresterea animalelor ” .
    Mai jos – ” situatia vecinilor europeni era grea in trecut , cand vecinii URSS erau Finlanda , Polonia panilor si Romania burghezilor si mosierilor . Azi situatia s-a schimbat , in Polonia si Romania sunt regimuri de democratie populara , iar cu Finlanda s-a semnat un Tratat de neagresiune ” .
    Alexandr Fadeev , premiul Stalin pe anul 1945 pentru romanul Tanara Garda : ” pentru oricine era clar rezultatul bataliei din fuga nu doar a nemtilor , ci si a complicilor lor de jaf : fascistii italieni , mercenarii italieni si ramasitele armatei lui Antonescu . Soldatii si ofiterii romani fugeau peste tot , in carute cu coviltir trase de cai costelivi . Soldatii romani aveau capul acoperit cu obiecte furate din gospodarii, chiar ciorapi de dama …. O astfel de caruta se opri si in fata casei lui Oleg Cosevoi si din ea cobori ofiterul incartiruit acolo mai demult , impreuna cu ordonanta lui … Cand sa plece , luminata de o inspiratie , bunica Cosevoi trase patura de peste pat : ” unde -i cearcefasul ? ” se repezi ea asupra ordonantei . Dar al doilea cearceaf ?
    … Si asa , cearceaful familiei Cosevoi a ramas in geamantanul ofiterului roman , care l-a dus cu el in Romania , daca nu cumva un partizan ucrainean sau moldovean l-o fi trimis pe lumea cealalta pe acest descendent al Romei Antice , impreuna cu ordonanta lui cu tot ” .
    Are rost sa ne batem capul pentru toate prostiile publicate de prieteni sau neprieteni ?

  22. Adrian B da , e fragil emotional , ca sa folosesc un eufemism .
    Nu as suferi de insomnie daca i s-ar atrage atentia ca aici nu este salon de psihanaliza , nici clinica psihiatrica .

  23. ZeV: situatia firmelor fara salariati o datoram guvernarii…Nastase ! Sa-ti explic, fiindca este si situatia mea.
    In perioada guvernarii Nastase, o scrisoare a ministerului de finante catre ministerul muncii informa ca asociatul unic al unei firme putea deveni salariatul firmei respective. Pana la aceasta scrisoare, se zicea, impotriva legilor in vigoare, ca nu se poate. Drept pentru care m-am infiintat la ITM pentru a face in conformitate cu scrisoarea respectiva. Doar ca acolo am constatat ca, pentru ca guvernul Nastase sa raporteze mari succese pe piata fortei de munca, ce faceau subordonatii de la ITM ai premierului de atunci, amabila noastra gazda de azi? Pusesera conditia ca asociatul unic sa angajeze o persoana ca director, care director urma sa decida angajarea asociatului unic! Adica trebuia, ca sa ma pot salariza, sa platesc altuia o suma mare de bani si sa contribui la rapoarte triumfaliste ale pesedeului, facute de purcelusii incalziti de dl Nastase la piept, despre disparitia somajului. Ca urmare, nu am putut sa ma angajez la propria firma. Asa ca te fac atent ca zici niste tampenii mari cat tine cand sustii ca firmele fara angajati urmaresc sa insele statul. Nici pe departe, statul este format din niste hoti care ar trebui macelariti pur si simplu pentru ceea ce fac.
    Te mai fac atent ca aproape doua treimi dintre firmele romanesti au pana in trei angajati.
    Ceea ce este ingrozitor la acest pedelist traseist numit Valcov, despre ale carui afaceri dubioase ca primar presa scria inca de la vremea respectiva, este dorinta de a angaja oameni cu de-a sila, indiferent situatia economiei sau a ramurii economice respective. Cred ca de fapt nici macar asa zisa combatere a somajului nu-i intereseaza, ci plata catre stat a taxelor specifice angajatilor. Reiau ceea ce am mai scris cu multi ani in urma, guvernantii, guvernul Ponta nu e primul, doresc ca agentii economici sa se angajeze fata de ei in timp ce ei refuza sa se angajeze fata de agentii economici. Ma angajez fata de stat sa platesc orice impozit, cu conditia ca statul sa se angajeze fata de mine ca imi asigura nivelul necesar de business. Nu sa ma bat, in mod cu totul si evident inegal, de unul singur cu multinationale iar statul sa-mi ceara tot soiul de contributii si sa ma considere un hot inca neprins. Nu de alta, dar ma uit si eu in supermarket-uri si vad cate lipitori scot teancuri de bonuri de masa ale statului, mita ascunsa si neimpozabila pe care guvernantii o dau angajatilor lor, Lupta impotriva coruptiei trebuie sa includa lupta impotriva bonurilor de masa si a veniturilor mascate de ele! Relatia pe care cuplul Ponta Valcov o introduce prin codul fiscal nu este una corecta.

  24. Fragmentarium Politic
    martie 16, 2015 la 1:13 pm

    Sa va intreb altfel, constatand ca, fie nu ati inteles, fie va eschivati:
    Ce NU trebuia sa faca Ponta, pentru a nu fi acuzat de adeptii ideologiei absolute (ca domnia voastra) ca este deviationist de la linia partidului ?
    Va reamintesc ca guvernul a fost remaniat, dupa retragerea lasha a PNL, pe baza programului de guvernare adoptat, initial, sub sigla USL (in 2012 n.r.) si in deplin accord cu prevederile constitutionale.
    Din acest motiv , in principal, il sustin pe Victor. Pur si simplu, respecta angajamentele fata de alegatorii USL, care sunt mult mai multi decat votantii PSD.
    Vreti ca acesti alegatori sa nu se mai regasesca in politicile guvernului ?
    Va doriti doua Romanii paralele, una de stanga si una de dreapta, intersectate la infinit, fiecare cu propriul guvern ?
    Ar fi o…,,logica”: un guvern colecteaza si un altul..da. Am inteles bine ?
    (Z)
    Spuneti stimate coleg, ce vreti, nu o mai scaldati atat de ,,subtire” cu tot felul de personaje de fabula. Sper ca nu va simtiti…gaina.
    (Z)

  25. Ma ZeV

    normal a in Romania care e cam saracutza o sa vezi mai multe jipane mari decuat la Londra si mai multe Mercedesuri decat la la Roma (noroc ca astia nu prea au auzit de Bentley si RR si Jag). Findca dehy cu cat cainele e mai slab cu atat purecii sunt mai grasi!
    Ar mai fi de zis da cestia cu cainele slab e baza ..

    SO tiotusi SRL uri .. Nu stiu de ce unii si-au deschis SRLuri in loc de PAF. Nu imi bat capul. Insa sunt unii care prin astea SRLuri au gaist modalitatea de a declara niste venituri .. care sunt mai degrab din zona expedientului si „variabile” (adica pica .. sau nu pica) si mici „ciubucuri”… Baga-le forfetar si vor inchide (deja unii au inchis) insa micile „ciubucuri” raman …

    Da cuopa cum vaz incepi si tu sa observi cainVictor isi cam da cu stangu in dreptu si .. MA refe la mesajul tau de la martie 16, 2015 la 9:53 am .. Insa sa stii ca totu a inceput de la „pactu de coabitare”. Nu ca as avea ceva impotiva copabitarii a la francaise .. insa ce iscali Tonta a fost o capitulare .. Sa fie sanatos ca .. in curand o s aiaba motive de ulcer si HTA

  26. Mihaela Erika Petculescu
    martie 16, 2015 la 4:45 pm

    Si dvs….ce vor alegatorii de stanga, dupa parerea dvs, stimata doamna ?
    Salariile si pensiile s-au marit……hotararile instantelor (legate de profesori) sunt duse la indeplinire…..au fost redeschise spitale inchise de Boc (desigur, mai sunt sincope, datorate manageriatului slab al CJ , fondurilor inca insuficiente si lipsei de personal calificat)…..salariul minim a afost majorat si va creste in continuare…..medicamentele se preconizeaza a se ieftini…utilitatile au fost tinute sub control…firmele au fost incurajate sa angajeze tineri….prima casa….prima masina……indemnizatiile pentru mame au crescut si vor mai creste…..si multe altele, care nu-mi vin in minte acum.
    Deci, ce vreti sa faca mai mult un guvern al PSD ?
    Pare ca si dvs aveti o aversiune fata de mediul privat, ca altfel nu-mi explic reticenta dvs (cel putin partiala) fata de politicile guvernului.
    Tineti, totusi, cont ca o natiune doar cu bugetari nu poate supravietui pe termen lung.
    ps
    Vorbiti ca actuala conducere a tolerat tandemul Vanghelie-Geoana ? Serios ?
    De cand este Vanghelie in PSD ? Cine l-a adus si la promovat ? Eu ? Victor ? Chiar nimeni nu s-a sesizat ca este un derbedeu incult si extreme de toxic pentru partid ?
    Am pus-o eu pe d-na Ecaterina Andronescu – un distins profesor si intelectual – sa surada candid cu ochii plecati atunci cand Vanghelie se lauda ca o garanteaza ? Chiar nu a vazut nimeni ca nu a facut nimic in sectorul 5, asa cum recunosc acum si oamenii ? Le-a dat cate un ,,os” si o sticla de ulei in campanii, ca sa le ia muia…dar canci asfaltari, canci instalatii de apa si canalizare, canci investitii realmente necesare in sector, ca sa nu mai vorbesc de risipa si hotie ca-n codru.
    Culmea, bani a avut pe mana, dar nimeni din PSD nu a vazut ce face Vanghelie cu banii…ori…s-au facut ca nu vad ? Spuneti, stimata colega, a fost buna pasivitatea partidului, DOAR de dragul unor voturi smulse unor amarati ignoranti ? Asta inseamna social – democratia ?
    Daca exista un om in aceasta tara care ma dezgusta mai mult decat Basescu, acesta nu poate fi decat circarul , caricatura si agramatul Marean Vanghelie ! Va place ce spune acum infractorul ? Sau ce declara limbricul Mircea Geoana la televizor? Sau ce fac ei in Parlamentul Romaniei – institutie si tara care au nevoie ca de aer de stabilitate si credibilitate ?
    Sa va spun ceva, ca tot m-am ambalat: Nu regret ca NU l-am votat pe Mihaela Dragostea Mea in 2009. Un ins-marioneta fara coloana vertebrala, artizan semi-inconstient – impins de la spate de ne-telegenicul Voiculescu – al unei aventuri evident perdante pentru PSD (in 2007 n.r.):
    -prima suspendare a lui Traian Basescu intr-un moment total neprielnic, marinarul fiind, atunci, pe val.
    Singurul care poate face ceva pentru partid, in acest moment, este Victor Ponta. Singurul care a rezistat unei presiuni extraordinare venite din partea lui basescu, a peneleului , pedeleului, pemepeului, macovistei, udrei, institutiilor de forta, nulanzilor, merkelilor, jurnalistilor implicati politic, etc si a unei parti din PSD (Mazare, Constantinescu, Oprisan, Vanghelie, Geoana, etc). Ma si mir ca Victor mai este inca in viata. (Z)
    Apropo, cate procente a pierdul PSD la referendum urmare a circarelilor acestui neghiob exotic (Radu Mazare) inconjurat de parashute spalate pe creiere ? A fost bine ca a intrat cu mormanul de fete aproape goale in sectia de vot, sub ochii intregii tari si ai altora din cancelariile straine ?
    In fine…sunt multe de spus, dar am sa incerc sa le astern pe hartie si sa le transmit Congresului partidului.
    Sper ca dupa Congres, murmureala defensiva si carcotelile din interiorul PSD sa inceteze, cel putin, pana in 2016. Partidul trebuie sa devina intolerant fata de malversatiuni si sforarii de culise, sa inceteze finantarea tenebroasa si sa se transforme intr-un fel de unitate militara. Ba chiar intr-un fel de SRI (daca se va putea valorifica experienta lui George Maior). (Z)
    Decenta, masura, fermitate, coerenta, disciplina, competenta, seriozitate, intransigentza. integritate.
    Nu mai este timp de democratie in PSD. De ce ? Vremurile sunt extraordinare.

  27. PS
    ..Da, Mazare a construit cateva case pentru amarati in Constanta…DAR !
    Pentru ca nu a facut nimic si a lasat Cazinoul sa se degradeze, el si Nicusor Constinescu ar primi de la mine cate 10 ani fiecare cu executare.
    Nu este social democratie ce a facut Mazare del Rio.
    Acesti ne-oameni si-au batut joc de imaginea partidului.

  28. @ Zev

    Nu-mi pierd vremea sa-ti explic tie pentru ca oricum nu vei intelege niciodata ! Esti prea bun 🙂 ! Eu ma refeream la aberatiile din codul fiscal si nu la partile lui bune . Pentru ca are si parti bune .
    Este un cod fiscal facut pentru firmele mari si pentru cei cu multi bani si impovarator pentru microintreprinderi si cetateni . Practic , le condamna la inchidere .

    O sa intelegi tot ceea ce am scris eu atunci când te vei bucura personal de ” binefacerile ” noului cod fiscal 🙂 ; numai ca va fi prea tarziu .

    Zev , te-ai gandit vreun moment ce o sa faci daca vreodata nu o sa-ti mai mearga afacerea si nu o sa-ti mai permiti cei doi angajati ? Automat , vei lucra numai tu si va trebui sa platesti si acel impozit forfetar ( 1530 lei / luna ) la care se adauga impozitul pe venit de 3% . Adica atunci când iti va fi cel mai greu , ti-o vei lua cel mai rau !

    Este un simplu scenariu ! Eu iti doresc sa-ti mearga bine si sa nu patesti din astea .

    Tu ai impresia ca daca un administrator de firma si-ar permite un angajat , nu si l-ar lua ? Numai ca cei mai multi dintre ei nu-si permit ! Nu castiga atata cat sa plateasca un salariu ( plus contributiile ) . Unii nu-si acopera nici utilitatile .

    Cei care au microintreprinderi nu sunt oameni de afaceri . Sunt cei care si-au pierdut slujbele in ultimii 25 de ani si incearca si ei sa supravietuiasca cumva prin mici afaceri de familie , servicii , comert , etc.

    Eu n-am spus aceste lucruri cu rautate dar vreau sa trag un semnal de alarma ca sunt niste masuri aberante . Se va ajunge la aceeasi situatie din vremea lui Boc & Pogea când oamenii se buluceau pe la Registrul Comertului sa-si inchida firmele ( cca. 146 000 de firme inchise intr-un an ) . De bine , de rau aceste firme mai aduc cate un ban la buget . Cu ele inchise e mai rau …

    Este nedrept sa tratezi astfel micile firme numai din dorinta de a aduce mai multi bani la buget si de a da salarii aberante unor functionari publici si institutii de represiune .

    In fapt , motivatia ( nespusa ) a acelui impozit forfetar este de a obliga acele mici firme sa-si ia un angajat !!! Suma de 510 lei/luna corespunde contributiilor platite la salariul minim . Deci statul , practic te obliga sa-ti angajezi o persoana !!! Probabil ca asa s-a gandit d-ul Ponta sa creeze acel milion de locuri de munca pe care l-a promis !
    Pai pe principiul asta , putem obliga oamenii sa-si ia fiecare cate o bona la copii sau cate o bucatareasa in casa . Nu conteaza ca nu-si permit …

    Întrebarea este : ce facem daca nu avem bani si nu ne permitem acel angajat ? Închidem sau emigram ?

  29. …Culmea, maimutza Mazare si-ar fi dorit sa preia portul Constanta – entitate strategica a Romaniei !
    Ce sa faca cu el ? Cluburi de noapte pe faleza ? Paradis fiscal pentru acolitii lui ? Praful s-ar alege daca guvernul ar accepta aceasta pretentie aberanta a unui lider local aventurier si absolut iresponsabil.
    Dar altceva ma surprinde…ce structura sociala are Constanta de si-a dat votul unor oameni ca Mazare si Nicusor Constantinescu – un betiv notoriu si supraponderal de atata imbuibare, susprins dormind noaptea in SUV-ul personal taman in mijlocul strazii ?
    Exista zone in Romania care par a fi inghetat in evul mediu.
    Una dintre ele este Constanta.
    Ani de zile am mers la mare cu placere…dar cred ca vor mai trece 150 de ani pana cand pasajul de la intrarea de pe centura in centru, dinspre zona cu supermarketuri, va fi reabilitat. Rusine, constantenilor.
    In schimb, ma incanta Brasovul, ori de cate ori trec pe acolo, desi are primar PDL…un foarte bun gospodar. Excelente bulevarde. Chiar merita o legatura pe autostrada cu capitala si jonctiunea cu Tg-Mures.

  30. ps-Adrian B.
    N-am spus ca am doi angajati ,ci, cel putin doi angajati. 😉
    Atentie: Secretul succesul consta in:
    1. profit minim pe termen lung si tratatarea serviciului facut de ca si cum ar fi pentru mine. Astfel, din aproape in aproape, ma suna mereu alti clienti;
    2. plata la termen a darilor la stat si declaratii depuse la timp…consecinta ? Scrisori de la ANAF din care rezulta stingerea tuturor creantelor fiscale, in fiecare luna;
    3. Oameni de incredere care fac ce trebuie sa faca fara sa stau la f…lor;
    Cu putin, cu masura, cu decenta, cu responsabilitate, dorm linistit.
    Sper sa ramana guvernul Ponta si dupa 2016.

  31. Adrian B.
    Parca vorbesc la pereti…repet:
    ,,mici afaceri de familie ” – asa cum spui, nu presupune sa-ti faci un SRL. Se poate infiinTa un PFA.
    Dar daca vrei musai un SRL, hai sa-ti spun mai detaliat cum sta treaba (eu fiind intotdeauna perfect informat, pentru ca sunt direct interest):

    ,,Nota: Potrivit documentului obtinut de Capital.ro, microintreprinderile care nu au salariati vor plati o cota de 3% la care se adauga 1.530 lei trimestrial

    Acelasi document informeaza ca vor plati 3% si microintreprinderile care nu au salariati si care se afla intr-una dintre urmatoarele situatii inscrise la registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti: dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, declaratie pe proprie raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social sau la sediile secundare.”

    DECI: Daca declari/inregistrezi faptul ca esti in inactivitate temporara si/sau nu desfasori activitati la sediul social sau la sediile secundare, platesti doar 3%. In realitate, neavand venit, in situatiile de mai sus, nu platesti nimic.

  32. ..Personal nu cred ca se va merge pe aplicarea SIMULTANA a cotei de 3% si impozitului minim de 510 lei/luna/
    Pe timpul lui Pogea, era cam asa:
    Daca 3% x V (valoarea fara TVA cumulata din facturile emise de firma) suma forfetara, se platea 3%;
    Eu nu cred ca va iesi o forma finala a codului fiscal care sa prevada plata simultana a AMBELOR sume…pur si simplu nu cred ca sunt inconstienti cei de MF.

  33. Ision Vaerewyck
    martie 16, 2015 la 10:06 pm

    Cred ca dvs nu mai activati in sectorul privat de multi ani.
    Haideti sa va spun eu care este realitatea juridica din prezent:
    Un asociat unic POATE sa se angajeze in propria-i firma. Nu mai exista nicio restrictie si nici o conditionare suplimentara. Este exact situatia in care ma afla eu. Deci, ESTE IMPOSIBIL sa platesc mai mult de 3%, conform noului cod fiscal si sunt si motivat de perspectiva ca, undeva in viitor, sa beneficiez de pensie. Doar nu-si imagineaza cineva ca poti sa ceri pensie fracand menta cu afaceri marunte, eludand pe cat se poate statul. (Z)
    Nu credeti ? Mergeti la ITM, ORC, etc si informati-va.
    De multe ori romanul o da in bara pentru ca NU SE INFORMEAZA. Este superficial. Se plange. Se vaita. cu privirea galesa atintita la stat:
    ,,s-il-vous-plait-monsieur” …. (Z)
    ps
    Aveti o falsa perceptie despre social democratie…nu se confunda cu socialismul. (Z)

  34. Vad ca blogul nu suporta semnele care definesc ,,mai mic”, si ,,mai mare”, deci reiau in cuvinte:
    ..Personal nu cred ca se va merge pe aplicarea SIMULTANA a cotei de 3% si impozitului minim de 510 lei/luna.

    Pe timpul lui Pogea, era cam asa:
    Daca 3% x V (valoarea fara TVA cumulata din facturile emise de firma) era mai mica, cel mult egala, decat/cu suma forfetara, se platea suma forfetara;
    Daca 3% x V (valoarea fara TVA cumulata din facturile emise de firma) era mai mare decat suma forfetara, se platea 3%;

    Eu nu cred ca va iesi o forma finala a codului fiscal care sa prevada plata simultana a AMBELOR sume…pur si simplu nu cred ca sunt inconstienti cei de MF.

  35. ZeV, crezi gresit, doar ca un om care este singur nu are decat cateva zile sa rezolve o problema, daca nu o rezolva, atunci renunta. Acum nu ma mai intereseaza ce permit ei si ce nu permit. Pentru mine a fost important ca, atunci cand m-a interesat chestiunea, au fost magari. E treaba ta cat platesti, daca te simti bine cu 3%, atunci bravo, poate ca dl Ponta iti citeste textul si iti trimite pensia in avans. Te rog sa iti explici fraza „Doar nu-si imagineaza cineva ca poti sa ceri pensie fracand menta cu afaceri marunte, eludand pe cat se poate statul.” De unde stii tu cand am stat eu cu privirea galesa atintita la stat? Nu cred ca stii socialism si social democratie ca sa ii apreciezi pe altii.

  36. Spargerea unei ideologii: Ce ar scrie partidele de la guvernare si cele din opozitie pe cioburile lui Clistene?

    Stimate Z., va apreciez determinarea si discursul de tip argument, ceea ce ma motiveaza sa revin asupra unui subiect pe care imi propusesem sa-l suspend, in aceasta saptamana. Am sa va dezamagesc daca veti astepta niste raspunsuri in termeni dihotomici. Chiar daca le-as avea, nu as risca sa intru in capcana-cliseu a raspunsurilor cu da si nu, cel mai usor demolabile de catre adversar, una dintre lectiile de la maestrii politicii care mi-a ramas bine intiparita in memorie. Desi aceasta recunoastere nu-mi serveste, acum, o fac cu un scop nu neaparat didactic, o deformatie care mi-a ramas, din pacate sau din fericire, ci cu unul politic, pentru companionii politici. Faptul ca am opinii diferite nu inseamna ca am sentimente sau interese diferite. Uneori, trebuie sa jucam si rolul diavolului, daca vrem sa testam argumente si sa tragem cele mai bune concluzii. Este o a doua idée la care tin, care ar trebui larg cunoscuta si practicata.

    In fond, ce reprezinta schimbul nostru contradictoriu de mesaje daca nu un joc de brainstorming sau poate unul de tip think tank, prin care contribuim la oferta de alternative pentru decizie? Totusi, pot sa va asigur ca nimeni nu detine raspunsurile absolute la crizele de partid si de guvernare cu care se confrunta PSD, care sa justifice respingerea, suspendarea sau intarzierea dezbaterilor cu activul si cu masa aderentilor. In dezbaterea democratica se afla toate raspunsurile, prin urmare, sa nu canonizam liderul, ci democratia.

    In democratia greaca antica, prin reforma lui Clistene orice cetatean avea dreptul sa inscrie pe un ciob numele celui pe care il considera un pericol institutional, iar daca denuntul intrunea 3000 de voturi, cel banuit ca potential tiran era exilat pe 10 ani. Al cui nume credeti ca l-ar scrie pe cioburile lui Clistene partidele din opozitie si, aproape incredibil, cele de la guvernare? Cine este vinovat de asteptarea, pentru ca si asteptarea se construieste sau se contracareaza, ca guvernul Ponta sta sa pice? Portarul din Victoria sau din Kiseleff? Cum de este admisibil sau unde este eroarea care face posibila abandonarea, nesanctionabila, de catre parlamentari a angajamentului electoral si bulucirea spre cantecele de sirena ale Alinei Gorghiu? Sau, altfel spus, ce i-ar face sa fuga de Victor Ponta? Este sau se profileaza sau nu o criza de partid, de coalitie si de guvern? Ori, mai suav, se poate vorbi mai degraba de greseli decat de criza?Sau, mai disculpant, de manipularea perceptiei de criza? Vom vedea care din aceste nuante se va impune.

    Nu-i pot da lui Victor Ponta o alta varsta decat cea pe care o are, cu siguranta ca evolueaza dinspre conducerea pe baza de ordine guturale spre cea prin consultare si dezbatere, e o chestiune care tine de experienta si rabdare, care vin cu timpul. Altfel, ar fi stiut sa faca diferenta intre ideologie si politica, intre identitatea pe care o da prima si compromisul care il realizeaza a doua, intre ceea ce este permanent si ceea ce este conjunctural. Mai clar, nimeni nu-i reproseaza premierului concesiile de guvernare facute dreptei, tin de arta compromisului, cum mai este definita politica. Dar concesiile de ideologie nu se fac, ideologiile exprima identitate si interese. Nu trebuie cedate, culmea!, programatic, prin savantlacul de import al centrismului, ci trebuie aparate si promovate, programatic.

    Cu ideologiile nu se fac compromisuri, asa cum nu se fac cu coruptia, identitatea ideologica se confunda cu insasi existenta unui partid. Cu atat mai mult cu cat ideologiile sunt supuse unui atac neintrerupt, venit de la dreapta, a se vedea “Sfarsitul ideologiilor” (Daniel Bell), care este o alta ideologie. Doar lideri tineri ii mai pot cadea victima, cand, in cazuri in care rup sau antagonizeaza legaturile dintre generatii, pot sparge ideologiile propriilor partide. Deci nu varsta, ci stilul poate fi un impediment. Concesiile ideologice sunt avantaje acordate adversarilor, de neconceput in orice competitie. Cine nu discerne pericolul, ar putea replica: “Ce este rau in ducerea stangii spre centru si spre dreapta, nu este un castig, o modernizare si o europenizare?” Istoria, cel putin a ultimilor cinci sute de ani, de capitalism, a aratat limpede ca este o pierdere si o manipulare. Difuzia liniilor dintre cele doua spectre si atragerea stangii in sistemul de gandire si de valori al dreptei duc la confuzie, la atenuarea, pana la disparitie, a identitatii, a reprezentarii politice a intereselor si a potentialului de lupta al electoratului de stanga. O asemenea abulie slujeste status quo-ul inegalitatilor sociale, adancirii prapastiei dintre saraci si bogati.

    Oricat ar fi de suparator, analizele factuale arata acelasi lucru, o criza de conducere si de ideologie. Spargerea ideologiei a devenit un fapt implinit, traseismul combinativ pentru o majoritate neelectorala este pe cale sa se intample, urmaririle penale, arestarile si condamnarile s-au prins ca o molima de corpul partidului si al guvernului. Sunt acestea evenimente create? Nu vad niciun partid alb ca zapada sau negru ca abanosul, desi suntem impinsi sa credem o asemenea partitie. Vad, in schimb, asmutirea licuriceasca a “intetirii ritmului” luptei anticoruptie, ca la o lupta de caini sau de cocosi, vad cum si dupa ce nu mai este in functie cel care a zidarit sistemul, in deceniul guvernoratului, il pretinde ca pe o proprietate, amintindu-ne de regimurile unipersonale despre care Euripide spunea: “Un singur om guverneaza, proprietarul legii.”

    Utila, prin invataminte, ar fi si o analiza contrafactuala. Ce s-ar fi intamplat daca Ponta nu ar fi semnat pactul de coabitare cu Basescu? Parerea mea este ca ciudata intelegere a conservat regimul Basescu, dar cred ca si reciproca este la fel de valabila, pactul a fost un fel de carja pentru ambele puteri. Insa fara stabilitatea politica care a urmat nu ar fi fost posibile reparatiile de dupa taierile de salarii si pensii, prin care electoratul a castigat. Pentru acest castig social-democrat, cred ca istoria va retine pactul de coabitare ca o reusita tactica a micului Titulescu. A existat si un revers, in opinia mea, ca in zicala una calda, una rece. Foarte probabil ca tot de la pactul de coabitare sa se fi tras si soarta USL, un cost politic pentru Ponta, pe care Basescu l-a folosit cu abilitate in avantajul dreptei, prin saltul de la fragmentare la fuzionare, care a dus la noul PNL.

    Un fapt cu adevarat nefavorabil pentru Victor Ponta mi se pare a fi fost candidarea la presedintie. Daca ar fi jucat si dupa destramarea USL rolul “un presedinte de dreapta, un premier de stanga”, din contractul social-liberal, Ponta ar fi iesit din atentie sau ar fi avut un alt scor de imagine, iar Crin Antonescu si PNL ar fi intrat sub incidenta unui alt tip de presiuni. Desi a balbait-o destul cu nominalizarea, Ponta nu a reusit pana la urma sa faca fata cererilor baronilor din propriul partid de a candida, care-si vedeau asigurati sacii in caruta pentru mult timp cu un presedinte socialist. Apare foarte clar ca analiza crizei din PSD va reprezenta baza de la care va porni reforma anuntata. Daca va fi superficiala, obiectivele vor fi la fel, iar reforma, discutabila. Gradul de profunzime cu care va patrunde bisturiul criticii in analiza leadershipului PSD va determina gradul de reforma interna, dar si capacitatea de strangere a randurilor pentru bataliile electorale din 2016.

    Ca analiza prospectiva, as spune ca ar trebui schimbata perceptia despre puterea monocolora, nu va fi un cap de tara daca dreapta va avea presedintia si guvernul. Inainte de a protesta, sa ne gandim ca sistemul american, in care presedintele este si seful guvernului, este exact un sistem de putere executiva monocolora, care fac din SUA, de decenii, cea mai democratica tara din lume. Numai la noi functioneaza fantasmagoria despre “puterea totala”.

Lasă un răspuns