Național Portrait Gallery

20150303-093938.jpg

Ideea unei galerii a portretelor mi se pare extraordinara. In lipsa fotografiilor, istoria dezvăluie chipurile celor care au marcat evenimentele. Unele tablouri sunt adevărate opere de arta. Esențial, insa, este faptul ca poți pune o înfățișare peste cronologiile învățate in școala. Este si un mod de a reconstrui istoria in jurul celor mai importante personaje.
Am admirat si un superb portret al singurei femei care a fost speaker al Camerei Comunelor (1992-2000) – Betty Boothroyd. Mi-am adus aminte si de vizita mea la Londra, din 1993, la invitația sa.

In România, nu avem aceasta tradiție, portretele domnitorilor romani fiind risipite -cel mult sub forma de gravuri – prin volumele unor călători străini. Putinele portrete in ulei din secolul 19, sau chiar din secolul 20, cu greu mai pot fi identificate.
Ma gândeam cât de risipitori suntem noi cu ceea ce inseamna radacinile noastre.

16 gânduri despre “Național Portrait Gallery

  1. http://www.romanialibera.ro/aldine/profil/%E2%80%9Eti-aduci-aminte–harry–parca-era-si-brailoiu–dar-el-adormise-intr-un-colt–interviu-cu-harry-brauner-si-lena-constante-366458 Establishment-ul universitar belakunist este bine alimentat cu bani şi onoruri de la statul român. Aceasta se cheamă “discriminare pozitivă”. Unul dintre cei mai vioi întocmitori de ideologie belakunistă pare să fie profesorul universitar Zoltán Rostás. În poteca asociativă am aşezat un interviu mai vechi cules de la Harry Brauner. Acesta declara : „Eu am fost într-un regim, la Zarcă, cum se numea. Acolo, unde l-am cunoscut și pe Nichifor Crainic.” Părintele Arsenie Papacioc spunea despre Zarca din Aiud : “Zarca era o închisoare în închisoare. Făcută de unguri pentru români. Ca să-i omoare.” Îmi pare rău că Zoltán Rostás şi redacţia RL n-au inserat şi declaraţiile martirului român Arsenie Papacioc.

  2. Toate anomaliile astea istorice, culturale o reflectă ăână la urmă pe cea socială !
    O anomalie atent construită pentru a distruge fiinţa naţională a unui popor încăput pe mâna unor străini. De data asta, deloc benefici dezvoltării statale româneşti, România suferind în doar un sfert de veac de „revoluţie democratică” cea mai cruntă spoliere de toate bunurile sale materiale, dar şi de o deteriorare alarmantă a calităţii umane a majorităţii locuitorilor ei !
    Faptul că mulţi dintre români şi-au pierdut orice speranţă de a-l vedea pedepsit legal pe capo di tutti răufăcătorilor care au îngenuncheat România aducând-o într-un asemenea hal de degradare economico-socială, mă face să cred că va exista o cu totul altă pedeapsă, dacă nu divină, măcar uman- răzbunătoare, mai ales că prin alte părţi ale lumii este din păcate, ceva destul de des întâlnit !
    Şi pentru că ultimul caz Boris Nemţov a avut un scenariu uşor realizabil, deci şi uşor imitabil, s-ar putea ca şi malurile Dâmboviţei, sau de ce nu, ale Snagovului să ofere un astfel de spectaculos şi tragic (pentru unii !) episod ! Problema se pune dacă de această dată însoţitoarea ( întâmplător tot blondă 😉 ) va avea avea acelaşi noroc ca şi blonda ucraineancă !?
    P.S.
    Eu să fiu ca Dan Voiculescu, de exemplu, sau ca alţii care au suferit enorm de pe urma sistemului pe care şi-a pus categoric amprenta acest hidos personaj, probabil că n-aş aştepta ca vreuna dintre Justiţii, nici măcar cea Divină, să(-mi) facă dreptate!

  3. papasha
    martie 2, 2015 la 6:17 pm

    De cand SRI stabileste prioritatile si orientarile strategice ale Romaniei, incheie tratate si acorduri internationale, in numele Presedintelui, Premierului si Parlamentului ? SRI este si trebuie sa ramana un simplu instrument in mana decidentilor enumerati mai sus. Un instrument eficient in culegerea de informatii si prevenirea pericolelor eventuale la siguranta nationala. Atat si nimic mai mult. Fie si pentru faptul ca si-a permis sa iasa in public si sa pledeze pentru legi restrictive la adresa drepturilor cetatenului, ar trebui admonestat de institutiile abilitate si, eventual, cine si-a permis sa faca asta, sa plateasca cu functia.
    Helvig, ori este un idiot (ca fostul, incompetentul si fulgurantul/figurantul director SIE – Claudiu Saftoiu – caruia ii curg mucii in fiecare seara pe la tembeliziuni) si vorbeste gura fara el, ori Yoahnnis nu a spus tot ce avea de spus…..consilierii nu i-au dat, probabil, toate paginile din discurs.(Z)
    Dar, in CSAT, sper ca lucrurile se vor lamuri si clarifica.
    Daca Yohannis va reusi sa impuna mai mult filo-germanism si filo-europenism in Romania (decat dezgustatoarea si sterila obedienta pro-americana care scoate ochii din orbite tradatoarei sorosiste Monica Macovei care pune in pericol securitatea Romaniei), atunci va creste mult in ochii mei.

  4. pe-papasha
    Nu americanul, ci, germanul da bani europeni Romaniei. Eu, daca s fi Merkel, as umbla putin la acest ,,robinet”. Si-asa se fura ca in codru si, pana ajung la cei care produc efectiv plus valoare, se topesc in buzunarele functionarilor, consultantilor de tot felul (doar pentru ca au..stamp..ila) si avocatilor. Adica, meserii de doi parai gauriti.
    (Z)

  5. Oare RUMANUL Ion Stan ar merita un portret in galeria marilor romani..???
    –––––––––––––––––––––––––––––––-
    Procesul pe fond s-a încheiat

    Cazul „Ion Stan” şi concluziile apărării

    http://www.cotidianul.ro/cazul-ion-stan-si-concluziile-apararii-257538/

    Luna trecută s-a încheiat pe fond procesul deputatului Ion Stan. Ce condamnare au cerut procurorii DNA. Un remember al unui caz şcoală de execuţie politică. Concluziile scrise ale apărării.

    Pe 11 martie are loc pronunţarea

    Pe 11 martie a.c. se pronunţă sentinţa în procesul intentat deputatului de Dâmboviţa Ion Stan, care este acuzat de către procurorii DNA de trafic de influenţă. Ultimul termen a avut loc pe 24 februarie 2015, iar procurorii au cerut o pedeapsă de 7 ani de închisoare. Procesul lui Ion Stan şi toată tevatura din acest caz au scos la lumină unele practici deloc ortodoxe înregistrate atât la nivel politic, cât şi la nivelul organelor de anchetă penală.

    S-a făcut totul pentru „înfundarea” unei persoane incomode, dar este posibil ca judecătorii să ţină cont de faptul că probele nu sunt deloc solide, că interceptările înserate în dosare ca probe sunt ilegale, procesele verbale ale interceptărilor nu sunt originalele, ci duplicate în plus, lui Stan procurorii nu i-au respectat o serie de drepturi ce ţin de apărare.

    Pentru cunoscători (specialiştii în drept) există motive pentru achitare.

  6. Ultima fraza este intrerupta, pare a nu fi fost timp de continuare si recitire. Sper ca sunteti bine.

  7. Dragul meu vechi prieten , pe masura ce trece timpul , credinta mea ca tu te-ai nascut intr-o tara gresita , sau intr-o epoca gresita , se betoneaza pe zi ce trece .
    Ideile , gandurile , viziunea si preocuparile tale sunt niste OZN-uri pt 85% dintre concetatenii Tarii .

    Infiintarea Muzeului hartilor si tot felul de donatii de carte veche spre alte muzee , activitatile extraordinare de la Fundatia Titulescu nu reprezinta ABSOLUT NIMIC , daca nu esti membru fondator al Muzeului Ciresica , Golden Blitz , si/sau , platitor de membrie regulata la casele de curve obosite si reshapate de prin porturile lumii .

    Ce nu se mai pune la socotaeala , pt. ca s-a vrut asta cu tarie si s-a impus prin defaimare sa fie uitate , sunt si niste alte cateva mici nimicuri de REALIZARI MINORE SI FARA PREA MULTA IMPORTANTA PT. TARA SI POPULA TIE , pe care imbecilii , cretinii si retaradii de hoarde ale javrei chioare , multi dom’le , peste 5 milioane , nu le stiu din cauze de abrutizarea creierului cu alcool :

    ELIMINAREA VIZELOR 2002
    INTRAREA IN NATO 2004
    ADERAREA LA UE

    Le-ai tinut piept , la toti stapanii de colonii , care au pus la repezeala mana pe multele , multele cozi de topor si folosind-u-se de tradatori si de oportunisti au reusit ca in 10 ani sa transforme mandrete de Tara intr-o COLONIE ( aproape ca nimic nu mai este romanesc in arealul respectiv )

    In motivatia cur/tii se explica ca probe directe si/sau indirecte nu „este”, adica nu „ezixta”, dar Nastase trebuie condamnat ca exemplu de beneficiar .VITELOR !

    Ptiuuu mare pacat , daca tot ai fost la Plaza Potobello ( Road ) , pacat ca nu ti- a dat prin minte sa fi valorificat pe la talciocul alora , niste insigne , brichete , umbrele si alte brice si carice , ramase de la Campania electorala .
    Macar ai fi beneficiat si tu PERSONAL de niste „malai” , ca tot te-au ciugulit de cur degeaba justitiarii independenti ai javrei ordinare .

  8. Îmi place că, din cele trei cuvinte ale titlului, unul l-ați scris românește, iar două – englezește. Doesn”t matter…

    Nu compar România cu Anglia, Franța, Italia, Spania… pentru că nu suferă comparația.
    Ce făceam și cum eram noi la 1200, 1500, 1700, 1800, și cum erau susmenționatele?
    Când englezii aveau deja republică, constituție…, noi ce eram și ce aveam?
    Câte colonii au avut englezii și câte – noi?
    Cine i-a cotropit, subjugat și supt pe ei?

    • Cris,
      Ultimii zece ani in ce categorie intra? In Iulie anul trecut, când încă eram la Jilava, a fost practic desființat Muzeul costumelor populare, muzeu creat de mine pe baza donației de 1000 de superbe costume donate de Marghiolita Constantinescu Rogojan.

  9. Din Jurnalul lui Constantin Argetoianu (1935):

    La Cameră, Frontul Național și Partidul Țărănesc sunt încărcate de electricitate de semn contrar.
    După triviale înjurături, goghistul Ianculescu -un escroc- i-a tras o palmă țărănistului Aurel Dobrescu -alt escroc. Robu -escroc și el, dar cuzist- era să-l pleznească pe doctorul Lupu.
    Trimiși în fața Comisiei de Disciplină, aceasta a hotărât diverse penalități care, supuse votului, n-au întrunit majoritatea.

    La Cameră, în fiecare zi gheșeftarii își aruncă unii altora hârdaie de lături în cap.
    Să-i iei pe unii și să dai în ceilalți…

  10. Un alt fel de „portret”. Foarte interesant ! :

    IPOTEZA plecare CHEVRON: n-a gasit ce sa scoata sau a terminat cu ce avea de bagat?

    Iata comentariul cititorului cristi o. postat la CHEVRON PLEACA din Romania pentru ca VIN RUSII sau ca sa ne sperie ca vin rusii? Sau oricum stiu ca va fi razboi, deci deocamdata au luat o pauza?:

    Pleaca Chevron, raman ceilalti… Dupa ce au investit spagile uriase, influenta masonica, forta organizatorica, violenta desantata si ilegalitatile binecunoscute, se retrag, precum o domnisoara agitata, aflata la pubertate, careia nu-i mai plac, brusc si fara nicio explicatie, pantofii pentru care s-a luptat cu mama-sa, o saptamana intreaga… Iar cum Chevron nu e o domnisoara neprihanita (puiul ocultei), asta inseamna ca e ceva putred de tot la mijloc.

    In primul rand, gazele de sist sunt o abureala de zile mari. Randamentul de extractie e frumos doar pe hartie, bun sa impresioneze ‘telectualii care n-au treaba cu extractia si nu ies din birou toata viata lor. In realitate e o afacere neprofitabila in sine (atunci se pune intrebarea: de ce mai baga cineva bani in asa ceva?!?).
    In al doilea rand, au injectat mai multa substanta in sol decat au scos gaze – si nu doar la noi…
    In al treilea rand, substantele injectate sunt puternic otravitoare (avem o mixtura de 500-700 de substante) – victima accidentului de la sonda Pungesti a murit de la stropirea cu amestecul respectiv,
    In al patrulea rand, la exploatarea (deja neprofitabila – unii specialisti au vorbit, riscandu-si viata) se adauga costurile tuturor presiunilor, spagilor, ilegalitatilor, lobby-ului, imaginii sifonate etc etc.
    In al cincilea rand, stim ca nicio companie (bogata si sanatoasa la cap) nu lucreaza fara un profit urias. Chevron invarte sume colosale – de unde au aparut banii, din afaceri falimentare? Nu cred.
    In al saselea rand, care ar fi cea mai profitabila (si sigura ca venit si discreta in contracte) afacere in zilele noastre?!? Nu eliminarea deseurilor toxice si nucleare?!? Stim ca nicio firma in domeniile chimic, nuclear etc. nu poate functiona fara a avea contracte cu procesatori de deseuri (cu cheltuieli uriase).
    In al saptelea rand, toti procesatorii de deseuri NBC (nucleare, bacteriologice, chimice) sunt suprasolicitati si investesc sume infernale pentru amenajarea de noi complexe subterane, adanc in pamant si stocarea deseurilor. Reducerea costurilor si accelerarea ingroparii deseurilor ar aduce profituri si mai mari – adica se cauta noi solutii ieftine…
    In al optulea rand, se tot anunta mari cutremure si o penurie mondiala de apa… (evident, oculta e sigur in spatele problemei)
    Hai sa incercam sa tragem o concluzie (e un punct de vedere personal): Exploatatorul de “gaze de sist”, in realitate, ingroapa deseuri (lichefiate in prealabil) la adancime mare, cu costuri minime, nimeni nu-l poate banui. Ba mai obtine si niste gaze de sist ca produs secundar (fara costuri suplimentare), ce-i ofera acoperirea atat de necesara. Si mai face ceva: fragmenteaza solul si otraveste, pe sute de ani, sursele de apa – adica faciliteaza ocultei controlul populatiei, atat ca hrana cat si ca numar.
    Uite-asa impusca oculta trei-patru iepuri (in cel mai pur stil jidovesc): obtin bani din deseuri, obtin bani din gaze, otravesc/fragezesc solul si pun umarul la reducerea populatiei… Cu costuri minime…
    Daca Chevron isi strange catrafusele, si pleaca cu şutul in posterior, nu se datoreaza, neaparat, fricii ca-si vor pierde cateva zeci/sute de tone de fieratanii de pe exploatari, in cazul unei invazii rusesti. Valoarea aia e o ciupitura de tantar pe spinarea lui King-Kong, fata de cat au bagat in spagi… Grija lor e, sa nu se afle adevarul. Sa nu se afle imediat ca mai mult bagau decat scoteau… Si nici ce bagau ei acolo… Asa ca stergerea urmelor, betonarea puturilor, arsul hartiilor, expedierea unor angajati/parteneri cheie in destinatii exotice, eventual eliminarea unora incomozi, etc. sunt manevre specifice de “spalare a putinei”.

  11. Cris

    Evident că e vorba de denumirea în engleză „National Portrait Gallery”, fără „ț”. Nu vă scapă nimic, și asta e foarte bine! Dar, în apărarea Dlui Năstase, vă spun că atunci când am tastat la tableta mea „National”, ea (tableta) mi l-a corectat fără să mă întrebe, în „Național”, că așa e ea, „dășteaptă”! Sunt sigur că Dl Năstase nu a observat această mică infatuare electronică.

Lasă un răspuns