44 de gânduri despre “1 Martie

  1. Cate un martisor si cate un ghiocel (vai, ce zgarcit sunt!) virtual doamnelor si domnisoarelor de pe blog.

  2. Buna ziua,

    frumos primul serfie. Dar mai frumoase gandurile dvs pentru noi. Si eu ii doresc dnei Dana o primavara frumoasa si multumim pentru descrierea frumoasa din vacanta de la Londra. La mult oprimism si lucruri frumoase pentru toti!

  3. o primavara frumoasa sotiei! si pentru dumneavoastra, vremurile sa va vremuiasca mai cu blindete…

  4. Multumim. Si pt d-voastra o primavara frumoasa, cu multe realizari. 

    În Duminică, 1 Martie 2015 11:50:03, „ministru >> prim-ministru >> blogger” a scris:

    #yiv8464814444 a:hover {color:red;}#yiv8464814444 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv8464814444 a.yiv8464814444primaryactionlink:link, #yiv8464814444 a.yiv8464814444primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv8464814444 a.yiv8464814444primaryactionlink:hover, #yiv8464814444 a.yiv8464814444primaryactionlink:active {background-color:#11729E;color:#fff;}#yiv8464814444 WordPress.com | nastase posted: „Va doresc, tuturor, o primăvara frumoasa, cu motive de optimism. Prietenelor mele de blog le transmit gândurile mele calde, insotite de primul meu selfie.” | |

  5. Vă mulțumesc, domnule Năstase și vă doresc sănătate și o viață senină în familie.
    Sunt flatată de faptul că mă considerați prietenă. e o mare cinste pentru mine.
    Să vă citim și peste 30 de ani! (iar noi, să dea Domnul să scriem și peste 30 de ani!)

  6. Arătați foarte bine. Sunteți în față la British Museum…
    Mi-am făcut și eu un selfie care m-a convins că e mai bine să mă uit la fotografiile de acum 40 de ani, chiar dacă sunt alb-negru.

  7. Din Jurnalul lui Constantin Argetoianu (1935):

    Trăim într-o stare de adevărată psihoză naționalisto-antisemită. Parcă n-ar mai fi nicio altă problemă de rezolvat, și lumea s-a împărțit în două: de o parte mâncătorii de evrei și exaltatorii rasismului cu toți șmecherii lor, speculatori ai tuturor formulelor mai mult sau mai puțin idioate, de alta – ceilalți, în dosul baricadelor democrației integrale, pe jumătate prăbușite, fâlfâind steagul tuturor păcătoșilor.
    Milioane de plugari au ajuns în sapă de lemn, pământul nu mai hrănește omul, comerțul și industria au ajuns la faliment, moneda țării nu mai face nici 5 parale, statul e aproape mofluz, dar cine să se ocupe de asemenea probleme?
    Domnii Goga și Cuza (A.C. Cuza), împerecheați sau nu, numerus valachicus sau numerus clausus (principiu conform căruia evreii nu aveau acces în universități decât proporțional cu ponderea lor în populația totală), d-l Vaida și „frontul românesc”, iată chestiunea care frământă pușlamalele de la orașe și din nefericire 80% din tineretul nostru universitar.
    Dar, mă rog, care e soluția, domnilor antisemiți, admițând că n-am avea altceva mai bun de făcut decât să ne ocupăm de raportul dintre evrei și creștini? Să ieși pe stradă și să strigi cu Cuza „zos zidanii!” sau să iei bieți oameni inofensivi la bătaie cum obișnuiesc studenții noștri, nu e o soluție.
    Bine, rău, trebuie să constatăm că psihoza există și că la orașe a cuprins multă lume. Ieri, cu prilejul alegerilor în barou, a fost război. Istrate Micescu, în fruntea unei adunături de mediocrități, și-a pus candidatura pe baza unui program extremist care merge până la excluderea evreilor din barou. Împotriva lui și-a pus candidatura Grigore Iunian. Toți studenții și toate haimanalele au fost mobilizați ieri și li s-a dat în primire fiecare intrare a Palatului de Justiție. Studenții îi legitimau pe toți și, dacă era evreu sau partizan al lui Iunian, nu era lăsat să treacă, iar, dacă protesta, era bătut măr.
    De la Justiție bătăile s-au întins în toate împrejurimile, geamuri și capete sparte fiind până în Dudești. În Palat, potrivnicii lui Micescu erau dați afară în ghionturi. Vădit, armata era de partea tulburătorilor liniștii publice.
    După reclamațiile lui Iunian, a venit un subsecretar de la Interne, s-a plimbat printre agitatori și le-a spus: fiți și voi mai levenți! Bateți opt și dați drumul la doi înăuntru!

  8. Ma consider una dintre prietenele d-voastra de blog si chiar sunt o sustinatoare fidela a omului politic Adrian Nastase. Va multumesc pentru urari , va doresc o primavara minunata alaturi de frumoasa familie !

  9. Cred ca doamna Macovei nu a primit prea multe martisoare. Azi declara nemultumita – starea sa naturala – ca seful SRI a fost propus fara consultarea NATO. Nu mai e pamintul rotund? A iesit de pe orbita in spatiu fara aprobarea NATO?

    I-o fi soptit cineva de la NATO la ureche in somn…Eu chiar nu stiu daca sefii FBI sau MI6 trebuie sa aiba aprobare de la Cotroceni sau sucursala Bucuresti a NATO. Asta e regula? Si cine trebuie sa semneze acordul, in cit timp inainte de numire? In baza carui act? Si daca nu exista o procedure oficiala NATO de numire a sefilor de „servicii”, despre ce bate cimpii doamna Macovei?

    „Stirea”, „Bomba Zilei” a aparut in Mediafax, vestita agentura de presa, sub acoperire basista:

    http://www.mediafax.ro/politic/macovei-propunerea-lui-hellvig-la-sefia-sri-fara-consultarea-nato-inacceptabila-13914731

  10. Deoarece există o adevărată tradiţie în a vă fi preluate în presa online postările de pe blog, cu comentarii şi înţelepciuni din partea publicaţiei-gazdă , am fost tare curioasă să văd dacă şi postarea de astăzi, cu SELFIE cu tot, va umple spaţiul virtual.

    Vă anunţ că da, sunteţi chiar la concurenţă cu bucheţelul de ghiocei oferit doamnei Carmen de preşedintele tuturor românilor din diaspora, dar dumneavoastră sunteţi „preluat” fără comentarii, doar cu o oarecare surpriză.

    Cu speranţa că mă „calific” la „prietenele de pe blog”, deci pot să mulţumesc pentru urări, am şi o curiozitate: unde Dumnezeu aţi găsit o rază de soare în Londra, taman de 1 Martie?

  11. Prieteni, cât mai aveţi timp , procuraţi-vă nişte umbrele calitativ superioare, pentru că ne aşteaptă o ploaie în rafale, cu partide şi partiduleţe, verzi, noi şi curate, fără nici o legătură cu alea vechi şi corupte la maxim.

    Nu ştiu dacă există această lege a lui Murphy, dar dacă nu există , o lansez eu acum: „orice mişcare centripetă va produce, în mod obligatoriu, în cel mai scurt timp, o explozie fantastică de mişcări centrifuge ”.

    Aşa că, de când cu mare reunificare liberală, visul de aur al lumii, şi mai ales al lui Antonescu Crin, care viza două blocuri puternice şi solide, unul pe dreapta , unul pe stânga , vad că , de fapt, s-au descătuşat energiile creatoare de doctrine şi ideologii noi, adică acele doctrine şi ideologii de care n-aţi mai auzit niciodată, şi care pun la temelia demersului lor strict original „BINELE PUBLIC”!

    Ce spuneţi? Că aţi mai auzit asta? Nu se poate ! Adică Monica Macovei, Sebastian Ghiţă, gemenii bivitelini Geoană +Vanghelie, Bogdan Diaconu, Virgil Guran şi , mai ales, nu-i aşa? Nicuşor Dan, nu sunt ei proaspeţi ca apa neîncepută? Sunteţi răutăcioşi …

    Vedeţi că toţi aşteptă cu drag publicul să se înscrie în partiduleţele lor, cele care vor promova, TOATE, „o altfel de politică”, deoarece de cotizaţii de la fraieri au nevoie toţi. Oferta este, n-am ce să spun , mai bogată decât la mărţişoare, în anul de graţie 2015.

    Ah! şi era să uit : a ieşit şi Băsescu Traian astăzi , de la PMP, şi a declarat că şi partidul lui Tomac e tot o formaţiune de tip nou, că numai studenţi şi tineri frumoşi şi de nădejde, numai nepătaţi, numai integri, numai PRIMA-NTÂIA, marca LUX, dau năvală la înscrierea în partidul de suflet al domniei-sale …

    Ce-ar mai fi de spus ? Poate doar de remarcat, în treacăt, că „mâncărimea politică” din România e ca găina lui Cristoiu încrucişată cu iepuraşul Bocănilă : naşte mulţi pui vii, cu perioade de gestaţie din ce în ce mai reduse !

  12. Tuturor doamnelor si domnisoarelor de pe acest blog le urez sa fie iubite si respectate in fiecare zi din fiecare an.

  13. 1 Martie le aduce romanilor un foarte frumos Martisor : o ierarhizare a proiectelor de infrastructura pentru Romania in functie de eficienta economica si gradul de integrare in reteaua existenta , asa cum apare in Strategia de Implementare a Guvernului Romaniei .
    Aveti in acest document totul : prioritizarea viitoarelor autostrazi si drumuri expres , nationale , porturile , lucrari pe calea ferata , amenajari pentru navigatie , aeroporturile – totul este masurat si cuantificat , cost , lungime , scor de eficienta , posibilitate de finantare europeana sau nu .
    Impresionant .
    Aveti scorul de eficienta pentru Sibiu Pitesti , autostrada , prin Curtea de Arges – 15,30 % ! – Suplacu de Barcau Bors , despre care dl Basescu spunea ca este renumita prin ” ineficacitatea ei economica ” are cea mai mare rentabilitate , 15,70 %( nici eu nu ma asteptam ) ! Iar proiectele de drumuri expres din Moldova , Suceava – Botosani si Suceava Siret , au o rentabilitate de 19,7 % !
    Nu intru in detaliu privind aeroporturile si calea ferata , raman foarte surprins vazand ca investind doar 6 milioane de euro in portul fluvial Braila avem o rentabilitate de 35 % , cea mai mare din Strategie , dupa calea ferata rapida Bucuresti Giurgiu ( 49 % de eficienta ! pentru 25 de milioane de euro ) si aeroportul Craiova – 35 % de rentabilitate pentru 69 milioane de euro .
    Nevoile Tarii in materie de infrastructura sunt , asa cum documentul arata , enorme .
    Avem astazi un guvern capabil sa identifice sectoarele capitale , dupa ce a aratat ca in conditii de criza economica mondiala , este capabil sa dezvolte proiecte ambitioase , abandonate de vechiul regim ( continuarea autostrazii Transilvania spre Tg Mures si Alba Iulia , reala , palpabila , este monumentala ) .
    Intrebarea este – au maturitatea , competenta si inteligenta necesare liderii Opozitiei – Predoiu , Gorghiu , Blaga – de a respecta , odata ei la Putere mai tarziu , acest document , de a-l urma si continua ?
    Sau se vor grabi sa spuna ” nu recunoastem Strategiile de Implementare si Masterplanul din 2015 ” , aruncandu-l intr-un sertar si multumindu-se de improvizatii si amatorism , fara nimic concret ?

  14. va multumesc pt gandul cel bun si va doresc intregii familii o primavara frumoasa cu multa liniste si armonie!!!!
    iar Dumnezeu sa va dea putere in toate incercarile!!!
    e prima oara cand va scriu aici,sant mai…retrasa,asta nu inseamna ca nu citesc tot ce scrieti!!!
    mare,mare respect va port pt demnitatea pe care ati avut-o in cele mai crancene clipe!!! si pt tot ce inseamna omul ADRIAN NASTASE!
    mare respect si pt familia dv,pt sustinerea pe care v-au dat-o mereu!

  15. Centru
    Bineinteles ca leberalii nu vor recunoaste, asa cum persifleaza noul cod fiscal propus de actualul guvern (excelent dupa parerea mea) , extrem de …liberal, propunand, in contrapartida, …CRESTEREA taxelor per angajat si angajator ! Ca sa nu mai spun ca vor sa creasca impozitul pe venit microintreprindere de la 3% in prezent, la 16% in guvernarea lor de cacao (!) cica ,,liberala”. In schimb, PSD propune sa scada cota de impozit pe dividende sub cuantumul de 16%.
    Spuneti si dvs…cine mai poate intelege politicienii Romaniei, mai ales, pe cei din opozitii ?
    De fapt, in Romania, in lipsa ideologiilor autentice, exista doar una-surogat: ideologia ,,gicacontra”.
    (Z)

  16. Cu o mica intarziere, urez si eu o viata cu ghiocei distinselor si inteligentelor doamne si domnisoare de pe acest blog!

  17. blogideologic
    martie 2, 2015 la 6:59 am

    Am incercat sa citesc ce scrie amicul dvs (Dan Culcer n.r.), dar, din pacate, m-am blocat la cuvantul din randul patru – ,,scriere onlainistica”.
    Am cautat cuvantul ,,onlainistic” in Dex, fara succes, insa…tot ce am gasit, au fost cateva asocieri cu cuvintele ,,gibon” si ,,sex”.
    Daca dvs si prietenul dvs v-ati saturat de limba romana comuna, poate de prea mult stat pe coclauri straine, macar spuneti-ne onest, de la inceputul fiecarui comentariu care face trimitere la cugetarile lui Dan Culcer, sau la istorie, sau la miracolele startup-urilor de peste ocean. E adevarat ca la inceput(uri) a fost Cuvantul, dar nu cred ca acela era ,,onlainistic”. (Z)

  18. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Polska_1386_-_1434.png Mamă ! Ce aproape trece Nistrul de Liov ! Vedeţi şi triunghiul aproape echilateral format de oraşele Halici, Pşemîsl (se mai scrie Przemysl, atunci se citeşte aproape ca Pîrjoală), Luţk. Oraşul Sokal de unde provine – se pare- numele de familie al autorului celebrului canular Alan Sokal ce îl ataca pe Ideologul primar Jacques Derrida este aşezat foarte aproape de triunghiul Halici, Pşemîsl, Luţk. Oraşul Sokal este puţin în exteriorul acestui triunghi, dar foarte aproape de latura care uneşte Luţk cu Pşemîsl. Şi un pic mai jos de Cerwonogrod (Oraşul Roşu, vedeţi şi ce zicea Simion Dascălul pe tema aceasta!) vine Cernăuţiul. În fine, oraşele Cernăuţi, Munkacevo (din Maramurăşul nostru istoric), şi pe unde se pare că a mers cea de a treia armată a lui Manuel I Comnenul la anul 1167, Tokai şi Mişcolţ sunt pe linii de latitudine foarte apropiate.

  19. Tatăl meu a fost medic pediatru. Într-o dimineaţă, la cabinetul lui din spital, doi părinţi disperaţi au adus o fetiţă de trei ani, care înghiţise accidental un pumn de medicamente. Nu mai urinase de 12 ore şi iminenţa blocajului real îi punea în pericol viaţa, deoarece se întâmpla pe la mijlocul anilor 60, şi pe atunci, cuvântul ”dializă”, într-un orăşel de provincie, nici nu ştiu dacă se rostea.

    Tata a făcut ceea ce a crezut de cuviinţă; apoi s-a retras. Părinţii copilului au aşteptat puţin, apoi am mers să-l caute, pentru că lucrurile nu păreau să se îmbunătăţească. L-au găsit în camera de gardă , îngenunchiat, rugându-se . Rugăciunea era pentru ca fetiţa să urineze, măcar puţin. Le-a spus că el a făcut tot ce se putea face , la vremea aceea şi cu metodele de atunci; restul rămânea în puterea Domnului.

    Copilul a trăit.

    Ştiu această poveste de la tatăl fetiţei, cu care s-a întâmplat să fiu colegă de serviciu, peste ani.

    Aşa cum vă spun, lucrurile se întâmplau în anii 60, în „odiosul regim”, şi cu siguranţă nu era pentru prima oară când tatăl meu proceda aşa. Credeţi că a năvălit în camera de gardă secretarul de partid să-l mustre pentru că recurgea, într-un spaţiu public, la „opiul popoarelor ”, metodă cu totul retrogradă şi blamată de exponenţii „hidrei comuniste”? Miliţia ? Securitatea? Vă înşelaţi, toată lumea ştia , în frunte cu secretarul de partid. Nimeni nu l-a întrerupt vreodată; din când în când îl rugau să se înscrie în partid. Tata nu s-a înscris. Fusese deţinut politic, avusese domiciliu forţat şi când n-a mai avut, oricum nu s-a mai întors în Bucureşti.

    V-am scris toate acestea pentru că astăzi domnul doctor Şerban Brădişteanu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea „infractorului” Adrian Năstase. Suntem în plină democraţie; în stilul nostru de democraţie, doamna Macovei, procurorii şi justiţia independentă ştiu cum trebuie să se exercite un act medical mai bine decât medicul însuşi.

    Uneori mă simt uşurată că tatăl meu n-a prins regimul democratic de după 1989, şi că a trăit aşa cum a vrut el, a muncit şi a fost fericit în diabolizatul regim anterior.

    P.S.Reporterul de teren spune :”…doctorul Brădişteanu l-a favorizat pe Adrian Năstase care AR FI ÎNCERCAT SĂ SE SINUCIDĂ „; nu-i spune nimeni că acest AR FI este, dacă nu chiar rău-intenţionat, măcar prostesc.

  20. 1. http://www.ziuanews.ro/stiri/augustin-zegrean-planuieste-sa-paraseasca-ccr-se-vrea-judecator-la-curtea-de-justitie-a-ue-165290

    Sa se duca dracu’ sa-i nenoroceasca si pe aia , ca pe noi ne-a ‘mutut” cu erata gurii lui pline .
    N-avem noi norocul sa scapam de asta , care se uita de-odata-n toate partile ( mai bine l-ar lua aia de la politia de frontiera ) , ca am aflat ca trebuie sa dea un fel de examen, teste , etc si pt. ca omu’ e cu certificat handicap , cred ca ramanem cu el pe cap .

    2. http://www.realitatea.net/serban-bradi-teanu-condamnat-la-1-an-de-inchisoare-cu-suspendare-pentru-favorizarea-lui-nastase_1643509.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

    Sa dea Dumnezeu ca jigodiile care l-au condamnat pe dr.Bradisteanu , sa ajunga vinetzi pe masa lui de de operatie , cand este el in concediu in Australia si Noua Zeelanda , si spitalul inchis pt. renovare generala .

    Ponta , fiti-ar coabitarea a dracu ‘ ca vad ca nu se mai termina o data cu jigodia si slugile lui cu care ai semnat tu pactu’ de kkat !
    Unde-i bai piticule dreptatea aia pana la capat ?
    USL-ul traieste !!!!!!!!
    Pe de-o parte imi pare bine , ca slugile javrei o sa-ti faca felul si tie si lu’ guitza al tau ,acush-acush !

  21. @ZeV. Avem norme de scriere ale academiei suficient de permisive pentru a considera ca fiind corecta, in limba romana, scrierea unui cuvant asa cum el se aude. Asadar, on line – istic este corect scris onlainistic. Daca doriti cea mai avizata opinie, nu mai stiu cine este cel mai mare lingvist roman in viata, cred ca dna Rodica Zafiu.

  22. @ George Ban & toți cei care ne-au urat o primăvară frumoasă:

    Vă mulțumesc mult, mult, mult și vă doresc la rândul meu să fiți sănătoși, voioși, la pungă groși, numai seara somnoroși.
    Mi-am prins ghiocelul între ceilalți ghiocei de la tâmple, le-am dat cu fixativ și mă admir în toate oglinzile din casă: sunt frumoasă.

  23. O mare rușine condamnarea doctorului Brădișteanu.
    El și-a făcut datoria, și-a respectat jurământul depus la absolvirea facultății, și iată care e răsplata!
    Era o urgență. Doar nu trebuia să refuze să ajute un pacient în pericol, să-l trimită la Poliție unde pacientul ar fi trebuit să meargă dacă ar fi fost valid.
    Când medicii refuză urgențele, ei sunt condamnați. Când nu le refuză, sunt condamnați…

  24. Ha ,ha , ha , in prima declaratie a marelui director de la SRI , acesta l-a pleznit peste bot pe tacutu’ si l-a lasat cu ochii-n soare !

    Zise confirmatu’ la iesirea din sala , cu subiect si predicat , ca s-a inteles gresit ce-au zis ei la inceput , cu modernizarea si europenizarea seviciului , si ca cea mai importanta axa de cooperare si colaborare a serviciului este cu SUA si cu Clubul de la Berna , si abia dupa aia , urmeaza axa cu serviciile matushicii lui , merkelizda utecista , prietena lui Putin .

    „Fac o precizare. Am văzut că a existat o dezbatere pe acest subiect. Această postare pe un blog personal a avut loc la începutul lunii ianuarie, erau niște considerații generale. Din punctul de vedere al SRI, partenerul strategic al SRI rămân SUA și țările Clubului de la Berna. Nimeni nu are intenția de a muta parteneriatul strategic între SRI și SUA și cred că este spre beneficiul SRI de păstra acest parteneriat strategic”

    Saracutul de el fostul primar al Sibiului inca gandeste ca primarul Sibiului , dar , las’ca in 5 ani invata el care-i axa adevarata , mai de voie , mai de nevoie . La mintea lui , astia de la SRI sunt o manastire de maici si de calugari , care joaca cum canta el !
    Bine a zis Antonescu , daca asta gandeste cum vorbeste , oameni ne-am facut !

  25. Un Congres mic ar putea deveni mare?

    Premierul Victor Ponta a acceptat, ieri, la Antena 3, posibilitatea de a pleca din functie daca impotriva lui va incepe urmarirea penala, dar a exprimat speranța ca guvernele nu se vor mai schimba cu “mijloace judiciare”. Dincolo de cuvinte, mesajul ar putea fi interpretat ca o excludere a riscurilor „mijloacelor de partid”, din partea opozitiei sau din interiorul propriei formatiuni. Vom vedea cat de curand daca s-a inselat sau nu, daca va manca sau nu oua de Paste la Palatul Victoria, cum a tintit o sageata a opozantului Basescu. Prin lansarea programului de guvernare, PNL si-a intensificat ofensiva pentru schimbarea majoritatii parlamentare, iar PSD s-ar putea confrunta cu evenimente interne neobisnuite, la apropiatul Consiliu National al partidului.

    Exista deja o opinie in crestere ca reuniunea Congresului mic, din 20-21 martie, va deveni teatrul confruntarilor directe dintre conducere si delegati. Nemultumirile vin din decizia presedintelui Victor Ponta si a presedintelui executiv Liviu Dragnea de a anula convocarea forului suprem, Congresul PSD si de a discuta modificarile la Statut si masurile de reforma interna la un nivel intermediar, care nu are o astfel de prerogativa statutara. De ce se expun varfurile PSD la riscuri atat de serioase? Raspunsul este unul singur, conservarea status quo-ului, pana la alegerile din 2017. Ocolirea Congresului, care dispune in materie de leadership, este unica modalitate de a elibera conducerea actuala de riscul de a fi schimbata pentru pierderea alegerilor prezidentiale.

    Speranta de intangibilitate a varfurilor PSD nu este intamplatoare. Istoria interna din ultimii ani a PSD a formatat un stereotip, al unei baze de mamaliga, lipsite de reactie fata de faptele varfurile. In opinia mea, daca stereotipul mamaligii va functiona si in cazul unei incalcari atat de flagrante cum este cea a Statutului, consecintele pentru PSD vor fi grave si pe termen lung, mai mult decat orice alte consecinte care ar veni din partea opozitiei. Cu toate cele care s-au spus despre Crin Antonescu, fostul sef al PNL a avut marele merit de a se fi retras de pe prima pozitie, dupa europarlamentare, cu un indiscutabil beneficiu de manevra tactica pentru propriul partid. Daca inertia de leadership sau de masa din PSD va persista, PNL ar putea obtine un al doilea beneficiu tactic. O schimbare de guvern uzat prin mijloace ale opozitiei de dreapta, oricare ar fi acestea, va contrasta cu lipsa de vointa sau de mijloace a adversarilor sai de stanga.

    Nu impartasesc ideea ca o candidatura la prezidentiale de pe pozitii de guvernare ar fi din start perdanta. Sunt suficiente exemple prin alte parti care infirma o astfel de teza, care la noi este folosita ca o scuza a incompetentei, pentru a acoperi brese de concept, ideologice si de campanie. Parerea mea este ca PSD a gresit de doua ori cand l-a obligat pe Victor Ponta sa candideze, o data pentru ca i-a creat o vulnerabilitate personala, ca politician, sef de partid si de guvern, a doua ca si-a creat o vulnerabilitate si pentru sine, ca partid. Desi tardiva, invatatura de minte va trebui subscrisa. Pe viitor, in astfel de situatii, candidaturile sa nu mai angajeze institutii, cum sunt cele de sef de partid sau de sef guvern (din nou sunt nevoit sa semnalez procedura PNL, de desemnare a unei pozitii din linia a doua pentru functia de viitor premier). Nu absolutizez, pot exista si alte motivatii legate de desemnare sau de esec, criza de alternativa, lipsa dorintei de a candida sau chiar de a castiga, le-am mai presarat prin unele analize, nu le mai dezvolt.

    Cred ca, in actualele conditii de leadership, schimbarea de care are nevoie PSD se va putea infaptui de jos in sus. Consiliul National ofera posibilitatea unei motiuni de cenzura, cat si pe cea a unei alegeri de presedinte al Consiliului dintr-o linie relativ discontinua, chiar de dizidenta. Ma gandesc la persoane care au fost excluse de catre o persoana sau la persoane care s-au distantat critic de exercitiul de leadership in curs. Perceptia mea este ca cele cinci candidaturi, daca le-am retinut bine numarul si pozitiile, anuntate pentru sefia Consiliului National, sunt prea legate de prima pozitie, fie si prin simpla presupunere ca o promovare din randurile vicepresedintilor nu va fi posibila fara o asemenea legatura, de sustinere. As mai adauga ca functia de presedinte al Consiliului National ar beneficia cel mai mult de o gandire politica integrativa, cea mai prezenta, in opinia mea, in esantionul fostilor premieri sau fostilor candidati la presedintie. Nu as gasi ceva nepotrivit, de pilda, in posibilitatea ca in aceasta pozitie sa fie ales actualul sef al partidului, cu efectele de antrenare corespunzatoare, in planul reformei interne. Sansa ca un Congres mic sa devina cu adevarat mare ar putea sa fie si sansa ca reforma PSD sa nu se intample la pastele cailor. Asadar, partid de mamaliga, motiune de cenzura sau lovitura de leadership? Sa asteptam si vom vedea. Ganduri, vorbe si fapte bune!

Lasă un răspuns