British Museum

20150227-170011.jpg

De ieri, sunt la Londra. Pentru câteva zile. Am un motiv personal dar am decis sa încerc sa recuperez si timpul pe care l-am folosit pentru alte lucruri si sa încerc sa vad locuri pe care mi-am dorit sa le vizitez.
Astăzi, am fost la British Museum. Am petrecut aproape șase ore călătorind in timp, prin mai multe civilizatii. Impresionant. Piese extraordinare, realizate pe diferite continente, cu meșteșug si cu migala. Mărturii despre traditii si obiceiuri. Ofrande sau însemne ale diferitelor religii. Sau, pur si simplu, obiecte de arta. Cele mai multe aduse, in diferite modalități, din coloniile Imperiului Britanic. Din fericire pentru cei care le-au donat Muzeului, in perioadele acelea, procurorii Imperiului nu erau foarte curiosi.
Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost insa prezenta in muzeu a sute de scolari, începând cu primele clase. Muzeografii le vorbeau copiilor iar aceștia completau diverse formulare pregătite pentru fiecare an in parte. Intr-o instituție in care erau mărturii ale trecutului, copiii sunt pregătiți pentru viitor.

47 de gânduri despre “British Museum

  1. O tara trista plina de umor … negru ! Dupa ce a plantat palmieri in centrul orasului si a achizitionat anticonceptionale pentru ciori , d-ul Robu loveste din nou !

    http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-19501296-primarul-timisoarei-vrea-dea-jos-din-mijloacele-transport-public-calatorii-nespalati.htm

    Stiu , se vor gasi vreo 2-3 comentatori ( George ban , gruia lui novac , etc. ) care vor spune ca acest individ este genial !

  2. Va rog sa ma scuzati ca postez acest filmulet dar lumea trebuie sa vada ce fac drogurile din oameni ! Acest drogat face emisiuni de radio/tv când ar trebui luat pe sus si dus intr-o clinica de dezintoxicare ! In cel mai bun caz , daca nu e si traficant … Oare mai exista CNA si antidrog in tara asta ?

    http://adevarul.ro/entertainment/celebritati/necenzurat-andrei-gheorghe-injura-neaos-adrian-nastase-victor-ponta-s-au-ridicat-doua-trei-milioane-le-au-rupt-capul–8_54f077d8448e03c0fd0b1a72/index.html

  3. Asa seriozitate ar fi necesara si in sistemul nostru de invatamant. Avem potential, dar suntem si incuiati in domeniul asta al educatiei. Ministrilor nostri de pana acum din acest domeniu le-a lipsit scplipirea aceea necesara pentru a face lucruri mari, le-a lipsit capacitatea de a intelege elevii si studentii, si cum ar trebui sa fie incurajati in dezvoltarea lor intelectuala. Pacat.
    https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/02/01/rezumat-la-istoria-romaniei-post-89-distrugere-furt-dar-si-speranta/

  4. Intotdeauna mi-a placut Adrian Nastase. Un coleg de al meu, student al d-lui Nastase, mi-a aratat un curs predat de profesorul universitar Adrian Nastase. Mare om, un reper de al meu cu un singur defect. Impunea disciplina prin prezenta sa, mai ales. Daca mergea la Golden Blitz cu o blonda, era pe placul multora. Cei ce au inchis spitale, taiat pensii…Oare o sa plateasca si ei cumva?Cum?

  5. Am remarcat și eu chestia cu copiii: elevi mici și mari. Cei mici erau puși să deseneze sarcofagul unei mumii.
    Nu e mai puțin adevărat că am văzut și în muzeele noastre elevi cu clasa.
    Poate metodele sunt diferite: englezii folosesc metoda interactivă, noi – metoda expozițională.

  6. Recomand si muzeul Victor Victoria.
    Copii de care vorbiti probabil ca asculta invataminte despre istoria reala a poporului din care fac parte. In acelasi timp, copii nostrii invata o istorie antica falsa despre proprii stramosi iar noi cintam in imnul national pe jefuitorul de tara si de neam, imparatul Traian. Pentru asta cred ca ar trebui sa revendicam un loc in Guiness book.

  7. Domnule Nastase,va astept si la Architectural Association,daca aveti timp ,
    sa vizitati expozita dedicata lui Jan Kaplický si a viitorilor arhitecti.
    P.S: Facultatea e foarte aproape de British Museum (Bedford Square)

  8. Si ar mai fi de adaugat un lucru importanta! La British intrarea este gratis! Ca si la Galeriile nationale Britanice, ca si la Muzeul Stiintei, „Victoria si Albert” s.a.m.d.

  9. Mda…impresionant….am vazut acele exponate acum cativa ani, in excursie fiind.
    Ceea ce scrieti imi lasa un oarecare gust amar, pentru ca ma duce cu mintea la atrocitatile comise de militanti ISIS la Mosul (in Irak), care au distrus cu tarnacoapele exponate asazis ,,pagane” ce datau din antichitate.
    Ma gandesc ca marile puteri, inclusiv Rusia, ar face mult mai bine daca si-ar focaliza energiile pentru a apara patrimoniul umanitatii si ar lichida, prin efort militar terestru concertat, focarele de terorism si fanatism extrem (mult mai intolerant chiar decat Al-Qaeda).
    Mi se pare ciudat ca Franta sa atace Libia (unde a lasat haos si incertitudine), dar sa nu faca nimic in zone in care chiar se impune o interventie internationala masiva. Mai ales, ca sunt ucisi bestial, de catre teroristi, atat crestini, cat si musulmani.
    Nu mai vorbesc de America….pentru care par mai periculosi afaceristii si politicienii romani care nu adopta pozitia de ,,drepti”, decat teroristii din ISIS.

  10. Ați scris odată că, în perioada în care ați fost premier, niciodată nu era timp pentru așa ceva ; totul se desfășura între două curse de avion, între două conferințe de presă, între două discursuri, iar orașele erau doar imagini în mișcare, alunecând de o parte și de alta a mașinii oficiale.

    Pesemne că, pentru oamenii ”CARE GÂNDESC ALTFEL”, există un echilibru și o compensație în toate.

  11. Ca un adevărat OM DE DREAPTA, integru, Băsescu Traian ne povestește că în economia de piață, în perioada alegerilor de tot felul, dar și în general , în statul de drept, BANUL –temelia unei campanii electorale de succes- circulă numai cu CHITANȚĂ . Când spune cuvântul CHITANȚĂ, lui Băsescu i se rotunjesc cu tandrețe marginile cavității bucale .

    Chiar și fără legătură cu mobilizarea electorală, îmi amintesc că l-am auzit făcând icoană din peticul de hârtie, înseriat cu grijă, în mai multe rânduri. M-am întrebat tot timpul cam cât cash își închipuie Băsescu Traian că poate suporta o biată chitanță.

    De exemplu, el crede că domnul Cocoș ( ”-Bună ziua ! – Bună ziua ! –Am venit să sprijin campania electorală a domnului Băsescu, pe care eu și soția mea îl simpatizăm” -Da , poftiți, să vă facem o chitanță”…) vine în Modrogan cu o geantă de voiaj, cu multe buzunare și compartimente, în care dorm fără griji 600 000 de euroi , adică circa 2 640 000 de lei , scoate chirpicii de parai de prin cotloane, îi pune grămadă ordonată pe birou, timp în care, desigur , casierul ÎI TAIE, tacticos și prompt, CHITANȚĂ !!!

    Aș fi insinuantă dacă mi-aș imagina că Băsescu Traian, în cadrul îndelungatei sale experiențe de viață, jonglerind valută de tot felul, nu prea a văzut sau utilizat CHITANȚE, ci , mai curând, sacoșe, saltele, geamantane , genți de voiaj, ascunzători sub parchet, Biblii cu mijlocul decupat și cu coperțile intacte, pungi de plastic sigilate și ascunse în rezervorul WC-ului, lădițe îngropate sub nuc , cu un ghiveci de azalee deasupra ,ca să nu uite ”amplasamentul”și plicuri lipite cu scotch sub tăblia mesei din bucătarie ?

    În fine, LEVANTUL, ca singură carte din bibliotecă , aș spune că n-ar fi tocmai indicat să fie scuturat de praf, dacă nu vrem să se umple VILA LAC NU-ȘTIU-CÂT de fluturași pe suport-polimer , cu fir de siguranță magnetic și microtext pe unde nici nu te aștepți !

  12. Asha se lauda cele ,,tzari civilizate” cu rapturile culturale facute dealungul multzilor ani de stapinire coloniala , vezi shi Louvre . Au furat shi au dus la ei in tzara comori de arta inestimabile pe care acum le etaleaza cu o nsimtzire revoltatoare . Ce cauta frizele Partenonului atenian la British Museum ? Perfidul Albion – acelash care a lasat la mina lui stalin jumatate din Europa .

  13. Doamna basarabeanca, mea culpa pentru tulburarea pricinuita, este si motivul pentru care va raspund. Nu este vorba despre sensul propriu, din trecut, la care probabil v-ati gandit. O analiza are mai multe functii (de comunicare a unor idei, de confirmare sau infirmare a altora, de testare a reactiilor etc.), unele se regasesc si in textul in cauza, sunt sigur ca imi intelegeti aceasta filosofie, nu este nevoie sa-mi repet ideile. Sa ne jucam insa un pic de-a problematizarea.

    Problema 1: Cred ca oricine poate spune ce se va intampla cu cele doua Coreei daca la Phenian va fi un guvern democrat, ca cel de la Seul (reiau exemplul pe care l-ati folosit, dar si pentru ca a ramas singurul, cred, cu un popor-doua state). Dar Md. nu este Coreea de Nord, prin urmare ar fi inacceptabil dublul standard in privinta reunificarii sau, oricum, imposibil de argumentat mentinerea sine die a unui popor in situatia anacronica de a avea doua state. In ce orizont de timp se va face, este o alta problema, ar fi putut fi a la long daca nu ar fi aparut acuta criza ucraineana si posibilitatea foarte alarmanta, de care vorbesc SUA si UE, de destabilizare a Md.

    Problema 2: Putem fi chiar atata de convinsi de viitorul democratic al Md., cu un guvern minoritar, sustinut conditionat de catre comunisti? Este adevarat, comunismul a murit ca sistem politic si economic, insa regimul politic este cel care da continut formei, sechelele sau rezidualul la acest nivel se manifesta, la fel ca si chestiunile care tin de profilul psihologic, nu pot crede ca s-a uitat in doua luni de regimul Basescu.

    Problema 3: Cat de viabila sau nu este Md.? Transformarea in republica sovietica a fost artificiala, observati ridicarea in grad (exagerarea/maximizarea) ca entitate politica, putea ramane doar regiune, insa argumentele politice, ideologice si militare (arhicunoscute, nu le reiau) au fost hotaratoare. Realitatea este ca Md. nu este viabila ca entitate independenta, asa cum republica sovietica s-ar fi prabusit fara sustinerea URSS, statul moldovean nu va supravietui (sau o va face la limita) fara sustinerea Romaniei.

    Sunt insa de acord, speta Md. trebuie abordata nu de pe pozitiile trecutului, ci de pe cele ale prezentului (riscurile de securitate) si ale viitorului (alternativa proeuropeana). Recunosc, am fost animat si de spargerea unor stereotipuri de abordare, daca n-am reusit, nu-i ultima sansa.

    PS: O a 4-a problema, ca reflectie (nu vreau sa supar pe nimeni), pentru marimile momentului are oare vreo importanta pe ce mana va mege solutionarea spetei Md., pe a dreptei sau pe a stangii?

    PPS: Nu va consider fosta basarabeanca, toata viata ramanem setati in perceptiile celorlalti dupa pamant, valabila cam peste tot (v. texan, siberian, tibetan etc.).

  14. @ gabi
    Împăratul Traian ne-a lăsat documente existenţiale de valoare unică. De exemplu Tropaeum Traiani, document istoric doveditor, şi document istoric anticipativ ! Semnificaţia doveditoare pentru Tropaeum Traiani este aceea că insera provincia Dacia Felix într-un continuum teritorial nord-pontic. Să nu uităm că prima provincie romană în spaţiul nord-pontic nu a fost Dacia Felix, ci Romania Orientală nord-pontică care crescuse din vechiul imperiu milezian. Ştim că imperiul milezian nord-pontic se alipea de jure Imperiului Roman la anul 133 înainte de Hristos, odată cu metropola sa, Miletul. Romania Orientală nord-pontică devenea efectiv provincie romană la anul 62 după Hristos, pe vremea împăratului Nero. Istoricul german Theodor Mommsen evidenţiază munca lui tenace pentru această construcţie. Abordarea lui Theodor Mommsen este cu atât mai credibilă, cu cât ea mergea încontra ideologiei intereselor expansioniste germane din secolul XIX. Astfel, s-a spus mereu că “valurile lui Traian” din spaţiul nord-pontic ar fi fost construite de goţi. Situaţia aceasta ar fi fost valabilă şi pentru Zidul lui Athanaric (regele care l-a ucis pe Sfântul Sava Gotul şi căruia i se atribuie posesia originară a Tezaurului de la Pietroasele). Totuşi Mommsen atribuie lui Nero iniţierea numitului Zid al lui Athanaric. Aceasta s-ar fi întâmplat pe la Anul Domnului 57. Să nu uităm că împăratul Nero vedea Imperiul Roman ca operă de artă ! La 62 AD, tînărul imperator Nero instituia foarte oficial provincia Romania Orientală din spaţiul nord-pontic. Cucerirea lui Traian inserează astfel Dacia Felix într-un continuum teritorial nord-pontic de provincie romană. În delocalizarea funcţiilor imperiale practicată de către Paleologi, împăratul Manuel al II-lea transmitea drepturile (reprezentate simbolic, apud Alexandru Hâjdeu, printr-o “diademă împărătească”) cele mai legitime asupra spaţiului nord-pontic către domnitorul Alexandru cel Bun al Moldovei. Istoricii ruşi cunosc foarte bine aceasta, şi deţin documente la care nu mai avem acces. Istoricii români au ales să tacă acum, deşi chestiunea era discutată chiar şi la noi mai înainte! Istoricul Zosimus, un advocatus fisci care a scris Historia Nova, şi care nu aminteşte acolo absolut nimic despre “retragerea aureliană”, spune că împăratul Aurelian considera încă provincia Romania Orientală nord-pontică în existenţă reală, ca pe un datum. De acolo Aurelian intenţiona să lanseze o expediţie de cucerire a Persiei trecând prin Porţile lui Alexandru cel Mare din Caucaz. Însă Aurelian a fost ucis de un complot aleatoriu. Tropaeum Traiani consemnează romphaia, simultan armă de luptă şi unealtă agricolă. Dar astfel Tropaeum Traiani devine şi document istoric anticipativ ! Pentru că istoricul Mihail Psellos, primul rector al Universităţii Constantinopolitane creată de Constantin Monomahul, consemnează romphaia la varegii ce coboară în bazinul pontic. Putem bănui de aici un drum al uneltei-arme romphaia cu dus şi întors pe istmul baltico-pontic ! Cred că dumneavoastră nu realizaţi absolut deloc importanţa acestui fapt pentru noi, pentru istoria noastră cea adevărată.

  15. Căci viitorul nu deschide ușa, acelora ce vin fără trecut…

    M-aș lungi cu plăcere la discuții pe acest subiect, cel mai important , înafara sănătății și mâncării, dar plec să-mi pun planul în aplicare. Dacă a mai rămas vreunul dintre prietenii mei în viață, mi-am pus în gând să-i întreb câteva lucruri interesante.

    În loc de mărțișor.
    Sunteți departe și nu ne cunoaștem, deci, îmi este imposibil să vă prind un mărțișor la piept. Întrucât acesta simbolizează un Sfârșit și un Început, lupta dintre Bine și Rău, dintre Iarnă și Primăvară, Întuneric și Lumină și, pe oricare ați prefera-o, ea se va fi sfârșit și vărsare de sânge, adică sacrificiu eroic, așadar, vă doresc tuturor puterea de a fi eroi în viața dumneavoastră! Vă doresc să vă puteți înfrunta pierderile și curaj să semănați din nou, căci, vă asigur, va crește! Numai să nu stați cu mâinile în sân.
    Cu respect.

  16. 1. Din gândirea încătuşată a blondei de la Pleşcoi.

    Pământul s-ar dovedi insuficient pentru un muzeu al hoţilor.

    2. Explicaţie

    Lipsa de etanşeitate de la fereastra coliviei Elenei Udrea este un privilegiu pentru recepţionarea cântatului cocoşilor.

    3.În şoaptă

    – De ce vrea asta să zugrăvească celula, gagico ?
    – Înăuntru-i vopsit gardul, afară e leopardul, tu.

  17. Fragmentarium Politic
    februarie 28, 2015 la 12:51 am

    AAh! Trebuie să plec neapărat!!! Dar citesc și răspund repede! O să mă iertați, dacă nu v-am înțeles pe deplin.

    1. Există această problemă complicată, care ar trebui tratată cu mai multă răbdare și diplomație, dat fiind tocmai aspectul gingaș cu înrudirea de ambele părți, națională și fostă politică. O înțelegere mai mare din partea UE nu ar strica, vedeți spargerea tiparelor. Nu ignor nici partea rusă, niște concesii de altă natură n-ar strica. Dar cred că UE are numai interese financiare, nici capul nu-i doare de rana din sufletul nostru.

    2.Democrația este relativă peste tot. (Vedeți democrația românească în ultimii 10 ani.) Pe alocuri mai pronunțată, prin alte părți nu. Nu-l consider un capăt de țară, sper că nu v-am scandalizat de tot.

    3.O problemă cât se poate de reală pe care o putem rezolva prin căutarea unor soluții, mă repet, dacă nu vă supărați, prin spargerea tiparelor, pentru că este o situație aparte. Provizoriu, dar nu pe o perioadă definită. Răbdare și diplomație, sacrificiu pentru un membru al familiei.

    4. Nu.

    P.S. Nici eu nu știu dacă sunt fostă sau actuală, am ales acest nickname într-o doară, eram supărată pe o entitate, care habar n-are că exist… nu știu dacă mi-a trecut …

  18. Domnule Nastase, mai intai si mai intai succes in treburile personale.
    Va invidiez norocul: in cazul meu, ori de cate ori am fost in Anglia si aveam timp sa vizitez ceva, ba raceam, ba nu stiu ce altceva rau se intampla si nu mai reuseam sa vad nimic. Cu exceptia castelului Windsor, pe care am reusit sa il vad, intr-un tarziu. Cum a zis un mare fizician saxon, ghinion.

  19. @Teos42, fiecare perioada trebuie judecata cu morala si legile ei. In antichitate, talharia era considerata profesiune onorabila si, chiar si astazi, in Romania, multi o considera o ocupatie onorabila. Pana catre vremurile noastre, era cat se poate de firesc – si legal – ca o cetate sau oras care nu se predau si erau luate cu asalt sa fie, timp de trei zile, la totala discretie a trupelor ocupante. Pana astazi, cand suntem plini de drepturi, daca nu erai in stare sa te aperi, trebuia sa fii multumit ca ti se lasa viata. Adevarat ca astazi, la romani, mai bine te omoara guvernantii decat sa iti lase viata asta nenorocita, care e ca un fel de agonie care dureaza foarte mult. Dar, cum a zis un ganditor din Murfatlar, crescut pe langa depozitul mixt a carui existenta a fost sarbatorita recent, cui nu-i place poate sa plece din tara; n-a zis unde, poate in Europa, dar poate pe celalat taram.

  20. Luminita Arhire
    Trebuie sa recunosc ca aveti o imaginatie debordanta, demna de un autor de best seller asa cum a fost celebra si fascinanta Agatha Christie (sper sa nu va volatilizati si dvs, fie si temporar, in neant, precum distinsa romanciera)….citez (din dvs):
    ,,ci , mai curând, sacoșe, saltele, geamantane , genți de voiaj, ascunzători sub parchet, Biblii cu mijlocul decupat și cu coperțile intacte, pungi de plastic sigilate și ascunse în rezervorul WC-ului, lădițe îngropate sub nuc , cu un ghiveci de azalee deasupra ,ca să nu uite ”amplasamentul”și plicuri lipite cu scotch sub tăblia mesei din bucătarie ?”

    Adaug:
    Dati-mi voie sa va ofer un supliment de ascunzatori potentiale, frecvent utilizate in ziua de azi:
    La femei: locatia intima (amplasata in partea superioara a corpului) la care a facut referire doamna Udrea dupa primul contact cu arestul vetust dotat cu obiecte sanitare de rit oriental si in urma operatiunii de streaptease fortat implementate metodic, exhaustiv si profesional de gardian(a);
    La barbati: uneori prin inghitire, alteori pe calea recomandata supozitoarelor.
    (Z)

  21. Teos42
    februarie 27, 2015 la 11:55 pm

    Este posibil sa aveti partial dreptate in ceea ce supuneti, dar va intreb daca considerati ca pretioasele vestigii, daca ar fi ramas in tarile de origine – de unde au fost transmutate si amplasate in locatii special amenajate – ar fi putut fi descoperite, salvate , protejate si cunoscute de intreaga omenire.

  22. Fragmentarium Politic
    februarie 28, 2015 la 12:51 am

    Decat o democratie stramba bazata pe imixtiunea din afara a unor promotori de valori relativiste si de asazisa ,,reforma” a statului prin forta exemplului tarat prin piete publice virtuale, mai bine o Basarabie independenta fie si cu guvern minoritar, in care sa poata supravietui fie si un mic sambure din spiritul romanesc autentic.
    La urma urmei si in democratiile ,,traditionale” statele au fost administrate de guverne minoritare…ba chiar si statul roman, in perioada 2006-2008, cu ajutorul din opozitie al PSD. Culmea, in acea perioada, Romania a inregistrat un boom economic. Nu vobesc acum ca nu s-a stiut bine cum sa fie valorificat pe termen lung acest boom, dar asta cu alta ocazie. (Z)
    Nu vedeti ca si in Ucraina se incearca acelasi scenariu ? … ,,sa luptam cu coruptii”…. in timp ce fiul lui Joe Biden face afaceri fara nicio restrictie in domeniul resurselor naturale ucrainiene. Dar in America nu exista conflict de interese asa cum il percepem noi…..acolo, cine investeste, are si legea de partea sa.
    Doar sa nu fie in primul plan al afacerii politicianul ales/numit intr-o demnitate publica inalta. Normal ca familia poate sa o faca in locul lui, ca doar n-or merge cu totii la cersit. Unii, ca cei din familia Kennedy, mai ocupa, daca pot, diverse functii (cum a fost cea de procuror general al SUA – detinuta de Robert pe perioada mandatului lui John).
    (Z)
    PS
    Exemplul cu Coreea de Nord mi se pare cel putin deplasat.

  23. Interesante consideraţii şi dezvăluiri – pentru istoria noastră la momentul loviturii maghiarilor din anul Domnului 1000- în volumul din care citez aici lucrarea lui Karl Leyser : Cezarism occidental şi Cezarism oriental către sfârşitul secolului X (cu studiul de caz Theophanu divina gratia imperatrix augusta). Theophano, mama împăratului Otto al III-lea, nu avea o reputaţie prea bună în lumea ecleziastică occidentală. Astfel, stareţul Odilo de la mănăstirea Cluny o numise dispreţuitor “Illa imperatrix Greca.” În realitate, vorbim despre o prinţesă bizantină cu bună educaţie şi distincţie, nepoată mai îndepărtată a împăratului Ioan Ţimiskes (“împăratul cu cizmele roşii”). Oricum, mărturiile care ne vin de la prinţesa bizantină Theophanu substanţiază multe din paragrafele aproape incredibile din Cronica despre Bolohoveni a Geografului Bavarez scrisă pe la anul Domnului 830 (deci înainte de venirea ungurilor).

  24. E .. fratilor si nefartatilor e un moment bun sa va (mai) sucar nitel.

    In primul rand Nemtov ala opozantul democrat samd etc samd .
    Sa-i ierte Al de Sus pacatele ca le avea .. incepand cu tinerele blonde sau nu – ca la 55 de ani era langa o tinerica nu langa consoarta veche de 25 de ani si mai bine .. Avea insa pacate si mai grave ..ca a facut parte din „familie”.
    Familie adica gasca lu Boris Eltin . A facut parte din guvernu rus in perioada Marii Fraudatizari cand din nimic unii -cativa – au devemit mari miliardari . In cativa ani niste …… multi cu P(ile)C(nuostinte)R(ude) in PCUS si radacini in Consomol au „acumulat” averi ptr care in occident au fost necesara cateva generatiii. A ca iar se dadu in spectacol Hodorkovski – bisnitar devenit bancher si care a pus laba pe Iukos devenind un mare petrolist ultrabogat si milardar …bine-ntels „democrat” ca a dorit sa isi securize raptu’ prin vanzarea Iukos catre firme americane , totu’ sub protectia lui Eltin si a guvernului sau .. (a da mai a fots si un scandal bancar ..). Prin 1998-98 situatia se imputise atat de rau incat si protectorii amerloci ai „democratiei a la russe” se aratau ingrijorati de nivelul coruptiei.

    A credeti ca la noi este coruptie? Pai comparativ cu Abramovici, Hodorkovsky , Ciubais si altii SOV, Cocos, Udrea, Videanu, Gigi Kent samd sunt daca nu cinstiti macar „cu bun simt” si modici in pretentii!!
    Ziceam ca prin 99 se aratau ingrijorati de niveleul coruptiei ruse.. Pai Hodorkovsky era implicat si in „disparita” a numa vreo 4,8 mld dolarei imprumutati de la FMI (parte din astia au ajuns in banci americane. Ca asa e cu „democratia” hotii e buni atunci cand impart cu Marele Tata Alb – 3 parti lui tatucu una ptr hoti). Mai erau ingrijorati ca 1 din 3 dolari „fizici” (adica bacnota) circulau in Rusia (pai daca doreai numa vreo 4 petroliere de titei sau un tren de lingouri de aluminiu plateai cu valizele). Putea iesi incurcatura* mare de tot …
    Si in timpu asta se impusca nene! Se impusca pe strada, pe sosele, in case .. Au inceput cu Makarovu’ . Vreo 2 romantici si-au facut rost de 357 Python da iute au trecut pe avtamat si nu’ numa Stecekin cu coburpat ci si AKM … bruuuum!!! Erau impuscati ziaristi care erau prea curiosi si guralivi, diversi „dobitoci” care credeau in bancu’ cu democratia si societatea civila , directori de firme prea „neintelegatori”, oameni de afaceri (alti golani pradatori!) care nu acceptau „fuziuni” si mai erau si victime colaterale .. Frumoase vremuri! Democratie si sub atenta conducere a lu’ raposatu Nemtov fidelutza lu’ Boris cel Betiv!
    A da.. alumiul rusesc a fost o cestie interesanta .. Industria aluminiului fusese acaparata de 2 mari grupari de interese… multi morti in conditii extrem de brutale (de ex intrat in casa unuia si bruum!!! pac pac!! ) Acu alea 2 gasti se „respectau” prea mult ca sa se incaiere. Asa ca au facut conclav si au gasit solutia : casatoria ! unu avea o fica .. altu avea un pupil de incredere si care pupil era „nepatat” (de sange) Oleg Deripaska! Care fu incoronat tarul aluminiului rusesc – RUSAL si este si regele aluminiului mondial. Care stapaneste si industria aluminiului din Romania .. si a carui oameni au fost bagati de Clopotel Lenuta la Cotroceni.. Mafia ? Mici copii .. fata de asta!!

    Si se facuse un amestesc sa zicem „mafiot” din lipsa de alt termen. Care cuprindea criminali din vechea garda (se pare ca in Rusia exista o veche si „buna” criminalitate de mare calibru pe care nici Stalin nu a reusit sa o elimine complet!!), „noi recruti” , functionari adtivi (inclus contabili si directori de la intrepinderile de stat), politicieni si kagehebisti de toate rangurile (militenii da… da nu merita sa fie pomeniti!) si care in final avea conexiuni pana la Boris cel Betiv.
    Se vorbea de cestia ca Rusia risca sa ajunga primul stat criminal** din istorie (ma rog ar mai fi fost si Algerul pirateresc) .
    Cestie absolut neconvenabila – stat nuclear, prea mult armanent numa bun de exportat cui da mai mult, prea multe resurse neceare economiei globalizate .. nu puteai avea incrdere in derbedeii aia ..

    A sa va mai zci una rea. Si in acea perioada de „mununata” constrictie democratica la care particiap si Nemtov .. 90 % din totalul rublelor (banii aia emisi de Statu in crus de criminalizare.. hartiile alea cu care era platitya prostimea – inlcus ofiterii, inclus profesorii, medicii, balerinele de la Balsoi si minerii si petrolistii din Siberia) se invrtaeau in triunghiul Moscova- Stk Petresburg-Nijnu Novgorod. Restu Rusiei se decurca cu restu de 10 % .. inlcuiv Siberiea care dadea gazele, diamentale samd. Cum se descurca ? Pai cu trocu’ (iti dau 3 soseste pe care le dai lu’ Ivan ptr 5 pachete de Belormorkanal asa ca da-mi si mie 2 paini!) , caietu de datorii si nci Dracu nu stie cum ca lefurile nu s eplateau cate 3-4 luni la rand! Democatie te halesc!!!

    Si asta este fondul pe care a aparut tacut si modest un anume polcovnic de KGB de se intreba toata lumea „cine p…a dnei ma-sa este si maruntelu’ asta?” si caruia Boris cel Betiv i-a cedat tronul (nu lu Boris Fideluta Nemtov, nu lu Gaidar al celor 500 de zile care au furat Rusia, nu lu Ciubais pemier atotfraidatizator si mai ales nu lui Boris Berezovsky „seful” milardarilor „familie” Eltin si amantu’ Tatianei Diatchenko (fica lu Eltin , consilglier prezidential al tatului ei intre 96-2000 manjita si ea cu zeci sau sute de milioane $ partial proveniti de la FMI) deci cvasi ginere a tarului votcii …
    Si cand se rdica scundacu toti astia ori au pecat in Anglia ori au pupat mana lu Vladimir cel Sobru .
    Si dintre ei se numara azi „democratii”….

    Uitati d’aia Vladimir cel Sobru este atat de sigur pe el. Fiindca este pri El (care plateste totusi lefurile si penziile si face ceva ordine) ori ei – dezordine, mizerie , impuscaturi in strada multiplicate de nspe ori ce mai bardac i bacaleinia lavka si rasputitza . Oalegere simpla nu?

    Acu o sa intrebati daca „opozantu democrat” merita sa moara asa acum?
    Nu acum ci mai devreme. Si nu pe strada ci la zid. Eventual in Piata Rosie cu streangu de gat . El si intreaga „familie”

    * Incuratura provenita din excesu de dolari in Rusia. La o adica dolareii aia ar fi fugit „acasa” in SUA. Unde ar fi fost un exces de lichiditati care ar fi dus la un „boom” si „baltire” si … criza. Ma rog criza a fost da nu provocata de Rusia.

    ** stat criminal – adica condus de criminali de drept comun. Adica nu criminali motivati ideologic ci de insi gen Capone, Luchy Luciani, Guzic. Cu observatia ca Cosa Nostra este o organizatie politicoasa, amabila si care incearca sa evite violenta . Bandele rusesti sunt .. cam arierate , nepoliticoase si imbatate de sange (a ! e buna! Cica la Palermo magazinele de bijuterii sunt cam toate pe aceiasi strada. Pe strada aia nu se fura din buzunare. Nici magazinele de bijuterii nu au alarme antifurt scumpe si moderne. Se multumec cu iale .. Si nici un patrin nu tresare speriat din somn „am incuiat?” ca nu se dau spargeri! Si in cvaz de spargere aia primul telefon pe care il dau nu este la politie ci la MAFIE. Ca toti cotizeaza la MAFIE. si onorabila socetate se stie ca nu le are cu drepurile omului si avocatii asa ca nu este bine sa furi de la cei care isi platesc taxa la MAFIE. De un se vede ca mai bine Cosa Nostra decat „democratii” rusi)

  25. Crearea unui imperiu deasupra caruia soarele nu va apune niciodata…
    –––––––––––––––––––––––––––––-

    Multi s-au intrebat de-a lungul vremii care este legatura dintre magia neagra si crearea unui imperiu care sa dainuie peste secole si care sa nu se farame sub propria greutate.

    Se poate oare construi asa ceva…???

    Unii ar spune ca nu este posibil, altii ca asa ceva ar exista deja si ca DA, a fost construit chiar cu ajutorul magiei negre si al Diavolului insusi….

    Cum multi dintre cei care traiesc in liniste si nepasare pe acest pamant nu-si framanta mintea cu asemenea probleme, unii dintre noi au fost deja abordati intr-un fel sau altul, poate, poate vor incheia pactul cu Diavolul, caci despre acesta este vorba pana la urma, si-si vor vinde sufletul.

    Pentru unii este doar o problema de…pret.

    Vinderea sufletului se poate face contra unei simple semnaturi, putini insa fiind pe deplin constienti de ceea ce va urma dupa aceea, dupa petrecere vreau sa spun pentru ca dragilor, nici macar un singur pact cu Diavolul nu s-a sfarsit cu bine pentru cel care l-a incheiat.

    Urmarind destinul celor care si-au vandut sufletul, dupa ce au beneficiat este drept, de averi nemasurate si de cunoasterea si/sau recunoasterea internationala, pana la urma timpul trece si pactul trebuie onorat.

    Adica, trebuie sa-ti cedezi sufletul Diavolului conform cu ceea ce ai semnat…

    NU, cale de intoarcere chiar NU mai exista.
    Odata ce ai facut acest pas nici macar moartea nu te mai poate salva cu linistea sa, deoarece liniste nu vei mai avea vreodata, din moment ce Eternitatea chiar este…eterna…….iar pasul odata facut, nu mai poate fi desfacut.

    Drept pentru care aviz celor flamanzi de celebritate sau averi nemasurate:

    Totul se plateste pe acest pamant, mai devreme sau mai tarziu, totusi, avand in vedere ca bunul Dumnezeu si Diavolul sunt eterni, este bine sa-ti judeci prioritatile inainte de a face pasul respectiv…..

    Avis a bon entendeur………

  26. 1. Are dreptate Gorby , e o incercare de destabilizare , ca daca Putin vroia ca borisel asta sa dispara , il calca trenul cand isi facea dusul de dimineata :

    http://www.dcnews.ro/gorbaciov-asasinarea-opozantului-boris-nem-ov-tentativa-de-a-destabiliza-rusia_468908.html

    ” Nu este surprinzător că marşul anticriză pe care îl organiza Boris Nemţov duminică la periferia moscovită, s-a transformat după moartea sa într-un apel la manifestaţie în centrul Moscovei ”

    2. Bai dragilor de la politia de frontiera , aveti mare grije , ca asta-i unul din procedeele cele mai simple de infiltrare a teroristlor in Europa .
    Din astia 70 , un 5-10% sunt teroristi . Carantina , procesare , inadvertente , puscarie si expulzare , pam-pam !

    http://www.realitatea.net/caz-dramatic-la-constanta-70-de-migranti-sirieni-si-irakieni-la-un-pas-de-moarte_1642481.html

  27. Daaa! Victoria & Albert Hall, National Gallery… toate astea de stat au intrarea gratuită. Dar ce de taxe plătesc britanicii pentru ele! (și pentru altele, precum învățământ, sănătate, drumuri, poliție, securitate…).
    Mă bucur că ați ajuns să vizitați pe îndelete ceea ce ați ratat cât erați demnitar.
    Președinții, prim-miniștrii, miniștri…merg glonț de la aeroport la hotel, la instituții și înapoi la aeroport, din motive de siguranță.

  28. Da , copiii britanici sunt crescuti intr-un respect religios fata de trecutul tarii lor .
    In timp ce corectul politic parizian evita vizitarea cimitirelor de razboi de catre clasele franceze ( razboaiele , in ochii profesorilor marxisti francezi , sunt vazute in dialectica lui Lenin ) copii britanici si familiile britanice vin in masa la mausoleele engleze din primul razboi mondial din Picardia .
    Nu doar ei , echipa de rugby australiana in noiembrie 2011 , in loc sa se plimbe pe CHamps Elysées , au plecat cu totii la cimitirele australiene din primul razboi in departamente sinistre din Picardia ….
    Ati vazut God save the Queen cantat de pensionarul cu fata rosie si jucatorul Halfpenny pe Twickenham la Turneul celor sase natiuni ?
    Altceva decat lamentarile ignobile ale romanilor ( mai ales femeile , mai ales sudul Carpatilor ) asupra ” saraciei ” lor in fata strainilor .
    Iei taxiul in Bucuresti la Otopeni ?
    Cu ce incepe soferul ?
    ” Aici e saracie mare , dom’ne ” .
    ” Vous etes Français ? ” ” Je gagne 200 euros avec le taxi a Bucarest , ici c’est enorme … ” samd samd .
    De la turci ar veni lipsa asta de demnitate ?
    Dar turcii ne dau lectii de demnitate …

  29. Şi în Turcia, vizita la Mausoleul lui Ataturk este gratuită !
    Dar prima dată am fost impresionat de gratuitatea de la British Museum !
    La ei, chiar nu mă aşteptam …
    Poate că-s şi prea aproape de scoţieni !
    Dar probabil convingerea că „viitorul nu deschide uşa celor care vin fără trecut”, cum frumos ne reamintea cineva, i-a făcut să înţeleagă că prin această pierdere, realizează un imens câştig naţional !
    P.S.
    Vreau să-i prind misterioasei basarabence, cu gândul meu sincer, de sufletul ei românesc, toată admiraţia şi tot respectul ce i se cuvine !
    Nu numai pentru frumoasele comentarii, ci şi pentru simpaticele mărţişoare ! 😉

  30. La foarte pertinentul, dar greu desluşitul 😉 comentariu al Bizonului, ar trebui adăugat ca Nemtzov, ca si partenerii săi, șahistul Kasparov, miliardarii Berezovski, Abramovichi, sau Hodorkovski care-l manipulau pe Elțân pentru a jefui Rusia, nu erau ruși ci aveau altă origine etnică .
    Cautati filmul: The Rise of Putin and The Fall of The Russian-Jewish Oligarchs

  31. Fragmentarium Politic
    februarie 28, 2015 la 3:21 pm

    Ce spuneti ? Daca am inteles eu bine, Hitler nu a vrut cu niciun pret ca Germania sa construiasca (prima ) arma nucleara si de aceea a facilitat, sau a fortat, emigrarea savantilor germani in SUA pentru a o construi acolo ?
    Sa inteleg ca Hitler era agent MI6 sub acoperire si datorita lui anglo-americani au descigrat Enigma si au castigat razboiul ?
    Daca (v-) am inteles bine, va sfatuiesc , respectuos, sa (va) mariti proportia de apa minerala in pahar…daca am inteles rau, am sa (mi-) o cresc eu pana la 100%.
    (Z)

  32. @Radule Humor – doar nu apreciezi si scuzi crimele oribile in strainatate ale serviciilor ruse ? Berezovski spanzurat in baie la Londra cand garda lui era plecata , sinucis , cand omul era ipohondru si cu Ambasada Rusiei la curent cu moartea lui in acelasi timp ca politia britanica ? Litvinenko otravit cu poloniu dupa supa mancata cu doi cioloveci moscoviti in 2006 , ca gaseau englezii urme de poloniu peste tot in avioanele cu care ciolovecii venisera si plecasera ? Ce-si permite individul asta ,ajuns diktator la Kremlin fost ofiter de grad inferior la Dresda , in lumea noastra , este fara echivalent ! Bombardiere rusesti cu arme nucleare deasupra Marii Britanii , atacarea barbara , sub acoperire si minciuna , a unui stat suveran , mai mic si mai slab , inventarea unor ” pamanturi ale noastre – Novo Rossia ” – sunt actiuni demne de Hitler !

  33. @centrule, iar ia luat-o razna, datorita urii si inversunarii.
    Cum iti poti imagina ca individul afemeiat, iubitor de interlopi si betiv (ca si Eltin, cel care a dinamitat din interior URSS) a fost asasinat la comanda Kremlinului ? Ce are de castigat din asta ? In viata, Nemtov ar fi ramas sine die in penumbra opiniei publice.
    Nu-ti place (de) Putin, te inteleg. Dar trebuie sa admiti ca este cel mai inteligent si puternic lider pe care l-a avut Rusia in ultimii zeci de ani. Este la mintea cocosului ca este o provocare, pentru a transforma o nulitate in martir si a agita spiritele opozitiei. Ei, occidentalii, cred, probabil, ca Rusia este o Ucraina ceva mai mare. (Z)
    Astept ancheta FSB-ului si niscaiva personal din agenturi de la ambasada americana expulzat.
    (Z)

  34. @ Marian Nicolae spune : +@ Ghita Bizonu’, Interesant si educativ materialul dumneavoastra.+
    Bună observaţie. Are colegul Ghiţă o putere neobişnuită de a face corelaţii macro foarte bune pentru “potrivirea evenimentelor.” Văd că şi pe aici http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Generatia+X/Emil+Hurezeanu+explicatii+depopulare+dezindustrializare îşi demonstrează arta politică. Mai sunt şi comentariile altora favorabile domnului Adrian Năstase.

Lasă un răspuns