SRI / FBI

FullSizeRender

 

 

 

 

 

 

 

 

In urmă cu mai multi ani, am vizitat sediul FBI si am primit placheta Serviciului. Uitasem că FBI este incorporat in Ministerul Justitiei dar sub control parlamentar.

La inceputul săptămânii viitoare, va fi aprobat in Parlament noul director al SRI. Legea  de organizare a Serviciului Român de Informatii este insă din 1992. Am recitit acel text. Evident, obiectivele Serviciului s-au modificat in timp – prinderea spionilor a pierdut din importantă, in schimb a crescut preocuparea pentru actiunea antiteroristă, criminalitate cibernetică si combaterea coruptiei, sarcini ce erau initial doar in sarcina politiei. Este adevărat, spre deosebire de actiunile de spionaj, cele ale agentilor de influentă nu sunt incriminate, cu exceptia unor activităti de propagandă clasice prevăzute de legea  penală. Schimbarea obiectivelor a avut loc, de-a lungul anilor, si in FBI si in alte servicii de informatii iar frontiera dintre serviciile de informatii interne si cele cu actiune in exterior s-a estompat foarte mult, datorită nevoii de cooperare internatională.

In mod clar, dincolo de importanta numirii unui nou conducător al SRI, elaborarea unei noi legi de organizare si functionare, in concordantă cu noile circumstante interne si externe, devine imperativă.

65 de gânduri despre “SRI / FBI

  1. Moto : Mulţumesc MAESTRE !

    „La muncă, derbedei, că trece anul
    Şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul.
    Făceaţi pe democraţii cei cucernici,
    Cristosul mamii voastre de nemernici!
    Scuipaţi-vă-ntre voi cum se cuvine
    Şi-apoi convingeţi-vă că e bine.

    C-aţi luat o ţară de mai mare dragul
    Şi i-aţi distrus averile şi steagul.
    S-ajungem colonia de ocară
    Care-şi va cere scuze în maghiară.
    Şi, prin complicităţi cu demoni aprigi,
    Aţi desfiinţat uzine, câmpuri, fabrici.

    Şi, prin vânzări de ţară infernale,
    Aţi omorât cu voia animale.
    La greul greu care mereu ne-ncearcă,
    Răspundeţi cu un greu de moarte, parcă.
    Şi i-aţi găsit şi bolii un remediu
    Întoarceţi România-n Evul Mediu

    Ce căzături, ce târfe, ce mizerii,
    V-aş desena cu acul, să vă sperii.
    Dar voi nici sânge nu aveţi în vine,
    Ci credite din călimări străine.
    Le ştiţi lui Hitler şi lui Stalin taina
    Şi-mpingeţi Bucovina în Ucraina.

    Aşa cum ceilalţi, limpezească-i valul
    S-au compromis negustorind Ardealul.
    De unde sunteţi, mă, din ce găoace,
    Cum v-au putut părinţii voştri face?
    Ce condimente le-au picat în spermă
    De e trădarea voastră-atât de fermă?

    Aţi pus nenorocita voastră labă
    Pe-această tristă ţară basarabă.
    Şi vreţi cu-ameninţare şi cu biciul
    S-o faceţi curva voastră de serviciu.
    Mimaţi respectul pentru cele sfinte,
    Dar vindeţi şi pământuri şi morminte.

    Aţi inventat examene severe,
    Supunere poporului spre-a-i cere.
    Şi toată zbaterea a fost degeaba
    Că-n nas mai marii v-au închis taraba.
    Minciuna voastră v-a adus pe scenă,
    Actori într-o politică obscenă.

    Şi-acum, că-i un prăpăd întreaga ţară,
    Ia cereţi-vă, puţintel, afară.
    Decât să vă trimită ţara noastră,
    Mai bine mergeţi voi în mama voastră.
    Plecaţi de-aici, cu-o grabă funerară,
    Si nu albanizaţi această ţară.

    Băgaţi viteză, că vă trece anul
    Si s-a scurtat şi s-a-nvechit ciolanul.
    Şi ce vă pot eu spune la plecare
    Decât lozinca lui Fănuş cel mare:
    Nenorociţilor, se rupe şnurul,
    “La muncă, la bătut ţăruşi cu curul!”

    Adrian Păunescu

  2. Din pacate asa este, dupa cum afirmati, ,,dincolo de importanta numirii unui nou conducător al SRI, elaborarea unei noi legi de organizare si functionare, in concordantă cu noile circumstante interne si externe, devine imperativă”. Tot din pacate, clasa politica a fost imuna la asemenea comandamente, parca in dispret fata de aceasta institutie si de nevoile reale, venite din interiorul serviciului, dar si din afara!
    Celor care vorbesc despre existenta unui numar prea mare de angajati in acest serviciu si despre sumele imense alocate, le redau cateva aspecte, legate de FBI:. Bugetul FBI a fost, in anul fiscal 2010, de 8 miliarde de dolari;. In 2010, FBI avea 35.590 de angajati, dintre acestia, 13.514 erau agenti speciali, iar restul personal de suport. ; dintre cei 35.590 de angajati ai Biroului, 15.135 erau femei, 8.110 proveneau din randurile minoritatilor, iar 1.201 erau persoane cu dizabilitati; in martie 2010 FBI avea 532 de agenti de origine asiatica, 668 agenti de origine africana si 996 de agenti de origine hispanica; numarul agentilor albi era de 11.140; FBI produce in fiecare zi mai mult de 56 de rapoarte de securitate si proceseaza circa 180.000 de amprente; Biroul identifica mai mult de 650 de fugitivi in fiecare zi; FBI primeste in fiecare an circa 21.000 de dosare prin care oamenii aplica pentru un job la Birou.

  3. Titus Filipas
    ,,Nu înţeleg de ce există un interes exacerbat faţă de personajul umil pe care eu îl reprezint sub numele Titus Filipaş.”
    COMENTEZ:
    Nici eu nu inteleg.
    😉 😉 😉

  4. ps-Titus Filipas
    Asa este, fizicienii germani au plecat, de aceea Hitler nu a avut arma nucleara. (Z)
    ..Dar nici fizicienii germani nu sunt cu mult mai breji: au construit-o pana la urma, chiar daca in alta parte, constienti fiind ca ea va fi utilizata.
    Din cate stiu, unul dintre putinii savanti care au avut rezerve si au tras semnale de alarma (inclusiv la Casa Alba) a fost Albert Einstein.
    Citez:
    ,,Cu venirea lui Hitler la putere în 1933, Einstein, care se afla în vizită în USA s-a decis imediat să emigreze. A primit o funcție la Institute for Advanced Study, în Princeton, New Jersey.
    Einstein a regretat profund faptul că descoperirile sale au fost utilizate pentru crearea bombei atomice, avertizând cu privire la pericolele pe care le prezintă armele nucleare. Din acest motiv s-a implicat nu numai în promovarea sionismului, ci și în mișcarea pentru pace. Astfel că în 1933 publică scrierea-manifest Why War? („De ce război?”).
    În fața imensei amenințări la adresa umanității venită din partea regimului nazist din Germania, Einstein renunță la poziția sa pacifistă și, în 1939, îndemnat de alți numeroși fizicieni, trimite celebra scrisoare către președintele Americii Franklin Delano Roosevelt, insistând asupra necesității producerii bombei atomice, întrucât exista posibilitatea ca și guvernul german să urmeze această cale. Scrisoarea lui Einstein a ajutat la grăbirea eforturilor pentru obținerea bombei atomice în Statele Unite și în 1944 se inițiază Proiectul Manhattan de cercetare în domeniul atomic. Einstein nu a avut nici un rol direct sau personal în fabricarea acesteia.
    ………………………………………………………………………………………………………….
    In 1945, Einstein își manifestă indignarea față de bombardarea orașelor Hiroshima și Nagasaki.
    După război, Einstein s-a angajat pentru cauza dezarmării internaționale și a unei guvernări mondiale.
    În 1948, Einstein, suporter activ al sionismului, salută cu entuziasm crearea statului Israel dar, patru ani mai târziu, în 1952, când David Ben-Gurion îi oferă președinția statului Israel, el o refuză.[25]
    În 1955, Einstein semnează împreună cu Bertrand Russel, o proclamație împotriva amenințării nucleare.”

  5. Oweyn Doars
    februarie 27, 2015 la 3:22 pm

    Stimate coleg, nu numai Romania are nevoie de o legislatie europeana in domeniul apararii, ci, si toate celelalte tari europene (din UE, in special n.r.), cum ar fi: Germania, Marea Britanie, Italia, Bulgaria, Ungaria, etc.
    (Z)

  6. fostă basarabeancă
    februarie 27, 2015 la 5:20 pm

    Excelent, stimata colega. Si eu am o perceptie similara despre Basarabia, chiar daca nu am fost niciodata acolo.
    Paradoxal, dar si eu cred ca romanismul ar fi aparat mai bine daca Basarabia ar ramane independenta (si de UE si de Rusia).
    Macar Basarabia, dupa ce Romania ,,s-a vandut”…pe gratis, ca ultima….de pe centura politicii.
    Comentariul dvs (adresat lui Fragmentarium n.r.) este unul dintre cele mai bune citite de mine pe acest blog.

  7. @Constantin Nicolaescu

    Stimate domn, vorbiţi mai sus „de nevoile reale, venite din interiorul serviciului”, care sunt ignorate de clasa politică. Personal apreciez că dimpotrivă, politicienii au ţinut mult prea mult seama de nevoile subiective ale serviciilor şi puţin, spre aproape deloc de nevoile polulaţiei faţă de aceste servicii.
    Aşa se face că din analiza cifrelor pe care le-aţi prezentat despre FBI, rezultă că SRI-ul nostru are de aproximativ 7 (şapte) ori mai mulţi angajaţi la mia de locuitori decât FBI-ul.
    Ce atenţie mai mare aţi dorii să acorde acestei instituţii de forţă (deseori de opresiune) politicienii români?
    Poate doar o înşeptire a cerinţelor faţă de instituţia în cauză.

  8. Domnul Presedinte Constantinescu a fost invins de servicii, dumneavoastra si domnul Ponta a-ti pierdut pe o „schema clasica”, candidatura din postura de Prim Ministru care, evident, acumuleaza automat toate nemultumirile din tara fara legatura cu programme sau simpatii politice, situatie de care erati absolut constient, atat dumneavoastre cat si domnul Ponta.

    Ar fi foarte util sa aflam cine si mai ales cum a reusit sa aplice aceasta schema, mai ales ca de fiecare data am avut un castigator surpriza …

    PS – pentru domnul Geoana, un prostanac, acest efort coordanat pentru a fi scos din cursa nu a fost necesar …

  9. Aprecierea ca fizicienii germani nu ar fi vrut bomba atomica este o greseala colosala. De fapt, nu fizicienii nu au vrut-o, ci Hitler, pentru ca bomba ar fi ramas in Germania, nu ar mai fi ajuns acolo unde a ajuns. Germania nu trebuia sa devina o putere nucleara, acest lucru trebuia impiedicat, nu neaparat cu orice pret, ci mai degraba cu unul al unei inselaciuni desavarsite.Daca prima bomba nucleara ar fi fost germana, Germania ar fi devenit superputerea absoluta, ceea ce ar fi readus europenismul pe primul loc, pe care in secolul 19 l-a detinut in mod detasat, dar de care, cum s-a vazut, a fost deposedata de atlantism, in secolul 20 si prima parte din urmatorul. WW2 a fost de la inceput cu final cunoscut, vezi aprecierile lui Churchill (planurile sunt facute, victoria, nestramutata), dar si ciudatele evolutii militare in care a fost impinsa Germania de catre Hitler, in pofida vointei celor mai stralucite minti ale elitei militare germane. Secretul cifrului (Enigma) a ajuns la britanici, care le stiau germanilor orice plan si orice miscare, armele V au fost stimulate pana la nivelul de la care cercetarile puteau fi preluate si finalizate in alta parte, frontul din Vest a fost deliberat de uzare a masinii de razboi germane, cel din Est a accelerat uzura iar necapitularea a facut ca in Germania sa nu mai ramana piatra pe piatra. Faimosul zid al atlanticului, menit sa dea sentimentul de siguranta, a cazut pentru ca munitia s-a terminat dupa trei ore, cand de fapt ar fi trebuit sa dispuna de stocuri pentru trei zile.

  10. Mi-am amintit cum v-au luat viza sa nu se rupa „axa”. Oare o sa le-o ia si lui Udrea, Videanu, si celorlalti mafioti care par ca sunt liberi sa calatorasca si sa aibe businezuri la Licurici acasa? Nu ne ajuta unchiul sa ii legam pe toti banditii astia si sa ne recuperam furtisagurile ajunse pe la ei? Ca pe vremea portocalei mecanice americane, vorbesc despre membrul PDL Gitenstein, sucursala SUA, il ventilau pe Basescu si regimul sa nu cumva sa incerce Justitia sa se apropie de ei. Coruptii de serviciu erau PSDistii si mai ales dl Nastase, cel care a indraznit sa afirme ca Romania are interes national si la est nu numai la vest. Cum altfel se poate explica ca DNA a tinut dosarele astea in sertar, si inca le tremura mina sa le scoata pe ale lui Basescu, desi e clar pentru toti ca el a fost Patronul si ea a fost Patroana curvasariei politice din Romania?

    Re. vizita lui Iohannis in Germania: a fost low profile, slab mediatizata. Judecind dupa putinele mesaje publice, nu s-a discutat nimic despre incurajarea investitiilor germane in Romania. Doar despre investitia umana din Romania in Germania. Iar despre Shengen Merkel a fost monosilabica „Nu promit nimic”. Clar. Sigur, tema principala a fost Estul. Nici Germania, nici Romania nu vor o Gubernie putineasca in Moldova.

    Dar despre ce investitii germane in Romania vorbesc eu cind atmosfera de securitate e gri spre maroniu in UE si la periferii? La sud de Europa, in Africa de nord se instaleaza cu o viteza ametitoare dusmanii civilizatiei europene. Cu ajutor involuntar american, englez si francez, care au anihilat niste regimuri despotice, e drept, dar care aveau control cit de cit asupra fanaticilor. Deci, le-a folosit europenilor militarismul american? Nu cred, europenii au lucrat decenii ca sa stabileasca un anumit tip de relatii cu fostii vasali.

  11. Bai, voi sunteti „prosti”? Pai inclusiv presedintele statului are de ales din lista de optiuni propusa de cei din SRI, ce dreacului va agitati atata? N-are cum sa fie numit cineva din-afara serviciului secret, logic! Si este foarte bine asa, caci nimeni nu stie mai bine decat acel Seriviciu, daca este bun sau nu un sef al lor! Pai de ce nu ma puneti pe mine, un simplu angajat privat, la conducerea unui serviciu de informatii al Romaniei? Intelegeti acum de ce trebuie sa fie numit un om ales de subalternii, colegii lui si nu numit politic? Pentru ca nimeni, nici politicienii care au acces sa zicem, la baza de date a SRI, nu stiu ce om este competent pentru aceasta functie de director al Serviciului Roman de Informatii, in afara de colegii care au lucrat cu acest om si care ii stiu competentele, realizarile, succesele, etc.! Deci, eu, o oarecare, imi doresc in fruntea SRI un om din sistemul militar, cu o experientza in domeniu, un profesionist clar, sa fie cel mai bun in domeniul dumnealui de activitate! Va avea sprijinul meu, al nostru care-mi impartasesc ideea, neconditionat, caci am cerut destul de la un asa om!

  12. @ andresclara, martie 1, 2015 la 3:01 am

    NU sunteti prea departe de adevar.

    Seful SRI trebuie sa fie chiar un om din cadrul serviciului respectiv, dovedit cu bune competente atat la birou cat si in teren.

Lasă un răspuns