Calendarul asezat pe sapte planete

IMG_1137IMG_1149

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu am stiut că preocupările de astrologie au o istorie indelungată la noi. Astfel, „Calendarul asezat pe sapte planete”, tipărit cu litere chirilice (vă dati seama si de aici că eu sunt omul de legătură al lui Dughin in România), apare intre 1823 si 1858, explicând, in functie de evolutia astrelor, cronologia evenimentelor pe o perioadă de 140 de ani. Evident, am vrut să văd ce se intâmpla cu zodia Racului si, de asemenea, ce evenimente vor mai avea loc in anul acesta. Din păcate, calendarul (editia din 1858) se opreste cu previziunile in 1956…

30 de gânduri despre “Calendarul asezat pe sapte planete

  1. A TRECUT 1 AN!
    AM AVUT DREPTATE, CA INTODEAUNA, TIMPUL IMI DA DREPTATE!

    SCRISOARE DESCHISĂ: 18februarie 2014
    DOMNILOR COPREŞEDINŢI AI USL,
    CRIN ANTONESCU SI VICTOR PONTA
    Orgolii , cocosi, fiecare vrea sa se scarpine cu mâna celuilalt. Razboi fară victorie, ci cu 2 mari învinşi de propriile arme. Domnilor, vă ratati politic, uman, patriotic, iar timpul nu-l veti mai întoarce inapoi. Când venerabilul Mircea Ionescu Quintus la 95 de ani vă cere sa renuntati la orgolii, să dati dovadă de maturitate, întelepciune, inteligenţă, discernământ, trebuie ascultat şi respectat. Când I. C. Bratianu spunea că în politică “numai boul este consecvent”, eu am fost consecvent şi pt că în 1995 am depus “MOTIUNEA JUSTITIEI” cerând înlocuirea guvernului Văcăroiu cu 9 luni înainte de alegeri s-a spus că “noi lovim în noi,”am părasit scena politică care mă putea propulsa în locul fiecăruia dintre domniile voastre. Eu am un respect pentru oamenii integri, dornici de a schimba în bine România. Cu domnul Crin Antonescu am fost coleg în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor. Dezbaterile la Legea Învăţământului nt. 84/1995 (la care am introdus amendamentul de acordarea a 4% din PIB pentru învăţământ, împotriva partidului al cărui membru eram şi era la guvernare, amendament votat de opoziţia de atunci şi PUNR) l-au făcut pe dl. Antonescu să-mi propună să trec la liberali.Desigur ca profesor de Istorie şi Istoria Dreptului stiam şi apreciam rolul PNL în istoria românilor, dar “cloaca politică” nu-mi permiteau să continui să mă lupt cea mai grea luptă: ”cu mine însumi.”
    Cercul în care munciţi, vă sfătuiţi, dialogaţi, inclusiv unii oameni interesaţi din mass media, vă induce, în anumite momente, opinii negative, idei contradictorii, stress, neliniste, ceaţă, îndoieli, suspiciuni, neîncredere în propriile forţe, în prietenii şi colegii ce vă înconjoară. Poate unele bănuieli sunt adevărate , poate altele sunt strecurate abil, parşiv, obsesiv şi paranoic. Poate consilierii dumneavoastră nu sunt mereu la înălţimea cerinţelor şi functiilor ce le deţineţi ca rezultat al votului popular, nu au curajul să vă spună o dată pe zi, odată pe săptamână, o dată pe lună, o dată pe an: ALJUNGE! PÂNĂ AICI! ASTA NU SE POATE!ASTA E DOAR O VICTORIE DE MOMENT,DAR CU BĂTAIE LUNGĂ, PIERDEM CU TOŢII!
    Sunt lucruri pe care doar dumneavoastră şi cercul dumneavoatră intim le cunosc. Închideti-vă amândoi o noapte într-o cameră unde să nu aveţi telefoane, senzori, televizor, secretare, consilieri. Puneţi pe hârtie TOATE, dar toate problemele ce vă frîmântă, focurile fără fum, trecutul, prezentul şi viitorul, juraţi cu mâna pe Biblie şi în faţa icoanei că între fapte şi gândire, între vorbe şi acţiune este semnul egal. Schimbati rolurile între voi 1 -2 ore, o noapte de lumină, renunţaţi la cei care bagă băţul prin gardurile televiziunilor, la cei care pun gaz pe foc şi gânditi-vă că ţara trebuie guvernată, condusă, iar muncă românilor, preţuită şi răsplătită. V-aţi pus întrebarea ce haos va fi şi ce satisfacţii vor avea unii neprieteni dacă pică guvernul?
    Ce să înţeleagă electoratul,milioane de români, părinţii, copiii, tinerii, şomerii, străinătatea din aceste certuri demne de grădiniţă şi de trimitere acasă? De peste 2 luni Avocatul Poporului nu are conducere pentru că nu aveţi timp, răbdare, pricepere, preocupare să desemnaţi candidatul la funcţia de Avocat al Poporului şi adjunctul acestuia. Oare sunt interese ca acesta să nu mai atace la Curtea Constituţională codurile, ordonanţele, legi ce încalcă drepturile omului? Legea amnistiei poate fi un nod gordian al neîntelegerilor, dar lipsa mai multor jurişti de înaltă ţinută profesională de pe listele electorale vi se datorează în egală măsură. În urmă cu 2 ani m-am pus la dispoziţia domniilor voastre cu “Mişcarea pentru Justiţie, Producţie Naţională şi Drepturile Omului.” Cu excepţia domnul Antonescu care mi-a răspuns elegant că programul USL cuprinde déjà principii şi acţiuni pentru STATUL DE DEPT ŞI DOMNIA LEGII, am fost tratat cu tăcere, distanţă şi indiferenţă de unii membri ai USL.
    Domnilor copresedinţi ai USL, nu vă cerşesc vreo funcţie, chiar dacă de 2 ani v-am solicitat să revin la Avocatul Poporului, că la CNSAS n-aveţi curaj să mă desemnaţi,pentru a nu deranja oamenii umbrelor care vă bagă în ceaţă, întuneric şi gura lumii, nu vă lasă să gândiţi şi acţionaţi lucid, nu-mai fac iluzii că mă veţi chema intr-o audienţă de 90 secunde să vă încredinţez secrete şi un program legislativ de urgenţă. De Legea Lustraţiei nu v-am auzit pe niciunul, de aici începe BUBA! Până nu vom avea această lege, clară, limpede, eficientă, certurile, scandalurile, circul convine umbrelor, sforarilor, culisarilor pentru a vă transforma cu ajutorul mass mediei, prietenilor şi neprietenilor, în simple marionete. Credeti că drumul lui Nastase a fost pavoazat de el? Credeţi că alegerile pentru Parlamentul European vă iartă bijbîielile, bâlbîielile, boroboaţele, vanităţile?Vedeţi că Legea 33 din 2007 privind alegerile pentru PE este discrimninatorie şi neconstituţională prin dispoziţiile art. 121 ce solicită minim 100.000 de semnături pentru un candidat independent!!! Personalităţile, valorile, academicienii, profesorii universitari, tehnocraţii, juriştii, economiştii, oamenii de cultură şi de ştiinţă nu vor putea strînge in 40 de zile x 8 ore x 60 minute, decît maxim 19200 semnături. Ar fi echitabil reducerea numărului de semnături la 10 mii dacă vreţi ca la PE să ne reprezinte patrioţii, specialiştii, profesioniştii şi nu listele de partid.
    Gânditi-vă la ce aşteaptă românii de ani de zile şi îndeosebi după ce v-au dat votul , la priorităţile şi oportunităţilor naţionale, la disoluţia autorităţii şi a instituţiilor centrale, în multe dominând haosul , incompetenţa, corupţia, rubedenia, acoperiţii, la legea vânzării pământului către străini, la exploatările de la Roşia Montană, Pungeşti, Băile Felix, Costineşti, Baia Sprie, la şomeri şi tineri absolvenţi, la pensionari şi producţia naţională, la cele 1256 de intreprinderi falimentare cu peste 1000 de muncitori fiecare, la bugetari şi multe salarii nesimţite, la morţii revoluţiei pentru libertate şi democraţie, la România-săraca ţară bogată! Cum veţi privi în ochii milioanelor de români după un eventual divorţ şi le veţi cere votul în luna mai pentru PE şi eventual alegeri anticipate?Stilul acuzator şi inchizitorial nu va mai merge!
    Creaţia şi construcţia USL, despre nevoia căreia am scris de peste 10 ani, nu este rezultatul unui grup elitist, ci a solidarităţii şi interesului naţional! Nu le îngropaţi pentru că ISTORIA, NU UITĂ ŞI NU IARTĂ!
    În speranţa că veţi găsi în sinceritatea şi pledoaria mea, doar dorinţa lui Alexandru Ioan Cuza:”Deie domnul Dumnezeu să meargă ţării mai bine fără mine, decît cu mine!”
    Altfel, vin cu un singur gând: ”Când doi se ceartă, al treilea câştigă!”Desigur, nu eu, nu românii. Ştiţi voi mai bine!
    SUNTEŢI CONDAMNAŢI SĂ CÂŞTIGAŢI ÎMREUNĂ SAU SĂ EŞUAŢI ÎMPREUNĂ!ALEGEREA VĂ APARŢINE!
    18 feb. 2014

  2. Eu cred ca un premier a carui familie este acuzata ca a deturnat fonduri europene, trebuie sa-si dea demisia imediat… Sigur insa, nu este cazul… tot asa cum un presedinte cu fratele arestat trebuia sa plece in secunda doi…

    Totusi, fara Ponta dreapta ar face apoi ravagii daca ia si guvernarea… Iata deci ca de dragul echilibrului, trebuie sa admitem coruptia… Hahaha!

    Pe firul precedent cineva lansa ca Ambasada conduce Romania… Nu este adevarat, am vrea noi sa fie asa dar nu e, SECURITATEA o conduce si tot ea culege beneficiile prin clasa politica… Justitia doar potenteaza raportul…

    Sigur treaba merge de minune, dar asta doar pana o stranuta Putin… sau Sam, unchiul nostru, al tuturor…

    Acesta fiind peisajul, nu ne putem decat felicita si lansa cu devotament in postul Pastelui! Lucrurile oricum, nu mai pot fi schimbate…

    Cui sa multumim ca am ajuns, dupa 25 de ani, tot aici?
    Spune tu, blogi, nu esti multumit cand vezi ca doar ne-am invartit in jurul cozii si nu s-a schimbat in esenta nimic?

    Ca sa nu devii insa complet trist, afla ca presedintele de atunci nu putea avea un frate arestat iar neamurile premierului de atunci nu puteau ciordi valuta… Astfel, doar shoricul s-a schimbat, acum e infinit mai gros…

  3. Stiind ca 80 % dintre romani , ca erau nasaudeni sau mehedinteni , erau analfabeti inainte de 1864 , faptul ca limba noastra era scrisa in frumosul vestmant slavon n-a avut consecinte deosebite .
    La fel ca slavona bisericeasca , taranii romani participanti la slujba nu pricepeau o iota , astazi se da peste cap BOR sa nu moara frumoasele amintiri slavone din limbaj si ne da , in 2015 , emisiuni intr-o romana moderna si adaptata secolului 21 cu ” zamislitul de har ” , ” preacinstitul praznic imparatesc ” ” savarsirea ” , ” pogorarea ” etc etc .
    Slavici se ingrijora undeva in amintirile sale asupra riscului de a avea o prapastie intre romani din cauza alfabetului si din cauza calendarului ortodox pe stil vechi , ca intre sarbi si croati , rasufla usurat ca nu era cazul mai tarziu .

  4. Nu ştiu, fostele purtătoare de cuvânt, ajunse în vârful vreunui partid, n-ar fi bine să-şi ia purtător de cuvânt? Ar fi nepotrivit? Poate ar avea nevoie de cineva mai temperat , mai puţin sfidător, de cineva care să înţeleagă că nu este suficient să fornăie impertinent de câte ori vede un microfon şi că sunt şi alte lucruri mai inteligente de făcut pe lume, decât să-l plimbe pe Vasile Blaga, care nu vorbeşte niciodată, dar ne răsfaţă regeşte cu fermecătorul său zâmbet!

    Prima dată când am simţit cum mă încearcă fiorul unui misoginism neîndoielnic, mi s-a tras de la Cristina Pocora. Nu credeam că este una şi mai şi , tot în Partidul Naţional Liberal. De ce nu-i spune nimeni cuconiţei ăsteia că dispreţul afişat cu ostentaţie şi în mod permanent, nu numai că nu-i aduce simpatia maselor, în general, dar îi atrage şi antipatia colegilor de partid, care, oricum, au înghiţit cu noduri faptul că Iohannis i-a pus să aleagă între Alina Gorghiu şi Gorghiu Alina!

    Răutatea afişată, la o persoană de gen feminin, este ca un zâmbet fără dinţii din faţă : arată hidos şi în acelaşi timp, trist. Doamna Gorghiu nu pare să-şi dea seama de asta.

  5. Tariceanu la Telejurnal in direct .
    Sef de guvern perfect .
    Om de stat .
    Alina Gorghiu , Vasile Blaga sau Catalin Predoiu nu au nimic din ce inseamna un om de stat .
    PS – apropo de chirilca – Creanga vorbeste de scoala elementara de teologie in care ajunge si unde elevii invata alfabetul chirilic fara sa inteleaga nimic , silabisind caracterele intr-o fonetica straina , spune de unul care a innebunit in urma cursurilor .

  6. Umorul dumneavoastra e foarte fin, Dle Nastase.
    As indrazni sa fortez o PARALELA (COMPARATIA ar fi jignitoare) intre Ideologul RAPPS Gitenstein si ideologul Bazelor Geopoliticii, Alexandr Dughin. E trist daca ne gandim cam pe unde ne aflam.
    Lasand la o parte ticalosia si lipsa de acoperire in realitate a insinuarilor de la B1, alaturarea e onoranta pentru orice adevaratom de stat prin consistenta personalitatii lui Dughin.
    Din pacate, prezenta dvs activa in viata publica se lasa indelung asteptata si vedeti bine cu ce ne-am ales..

  7. În stele scrie că mâine este ziua în care putem să începem să aducem în concret tot ceea ce am construit în abstract. Dacă nu ar fi fost ora 22.34, aş fi scris „azi este ziua”. Fiindu-mi deja somn, nu pot să spun decât că şi ieri gândeam la fel şi să mă întreb dacă astăzi am făcut ceea ce gândeam.

    Zâmbesc. Am pus azi în concret atât cât mi-a permis răbdarea, priceperea, încrederea, timpul. Şi tot, absolut tot este o proiecţie a mea, aşa cum sunt eu, in întregul meu. Ceea ce nu-mi place sunt eu, în aceeaşi măsură cu ceea ce îmi place.

    Şi mi-l amintesc pe Noica( după nişte ani petrecuţi aiurea în închisoare pentru a-şi exprima opoziţia faţă de ideile lui Marx, pe care l-a înţeles de altfel foarte bine, abia după ce dorinţa de supravieţuire l-a obligat să-l citească) definind sărbătoarea ca formă de exprimare a lui ” a fi” într-o enumerare de banalităţi ce culminau cu minunata sărbătoare a de a nu fi nicio sărbătoare.

    Tot ce nu s-a împlinit azi mâine are o continuare. Puterea minţii noastre de a cuprinde viitorul prin anticipare este un zâmbet abia mijit în faţa puterii absolute a universului în care trăim de a ne surprinde. Tot ceea ce este necesar este să fim noi înşine în întregul nostru.

    Scrie în stele.

  8. @Luminiţa Arhire
    Dna Gorghiu nu are abilităţi de lider şi le suplineşte printr-o agresivitate răutăcioasă de domnişoara Cucu. Arţagul necontenit e menit să ascundă o dezolantă lipsă de idei şi să-i ofere o „oglindă, oglinjoară” în care să-şi admire stupid forţa combativă.

  9. Anul Nou chinezesc al caprei de lemn, marcat în România

    http://romanian.cri.cn/341/2015/02/18/1s157572.htm

    Anul Nou chinezesc a fost marcat, luni, Teatrul Excelsior din Bucureşti, printr-un spectacol organizat de Casa Româno-Chineză, la care au fost prezenţi ministrul Administraţiei şi Internelor, vice-premierul României Gabriel Oprea, Ambasadorul R.P. Chineze în România, E.S. Xu Feihong, alături de comunitatea chineză şi prietenii Chinei din România.

    Ministrul Gabriel Oprea a declarat că parteneriatul cu China a condus la rezultate deosebite în diverse domenii, România dorind consolidarea cooperării cu China.

    La rândul său, Ambasadorul Xu Feihong a subliniat valoarea schimburilor culturale, care au jucat şi joacă rol important în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, subliniind implicarea organizaţiilor şi asociaţiilor neguvernamentale în consolidarea schimburilor culturale şi relaţiilor bilaterale. Potrivit presei chineze, la eveniment au fost prezenţi aproximativ 200 de spectatori.

    Potrivit Agerpres, Ambasadorul Xu Feihonga amintit de relaţia de prietenie tradiţională dintre România şi China, precizând că schimburile culturale dintre cele două ţări se întind pe o perioadă lungă. „China şi România au o prietenie tradiţională şi schimburile culturale au o durată lungă. Acum sărbătorim 65 de ani de relaţii diplomatice şi relaţiile noastre devin din ce în ce mai solide şi mai strânse, acest lucru datorându-se şi schimburilor frecvente culturale dintre cele două ţări şi popoare, fiindcă prin schimburi culturale cele două ţări pot să aibă o înţelegere mai profundă, mai bună”, a declarat ambasadorul Xu Feihong.

    Vicepremierul Gabriel Oprea, preşedintele Casei Româno-Chineze, a amintit că relaţia de prietenie româno-chineză, de la începutul căreia se sărbătoresc 65 de ani, „este cel mai important lucru”. „Este o mare onoare pentru Guvernul României, pentru toţi românii şi pentru membrii Casei româno-chineze să vă primească într-un moment deosebit. Anul Caprei este anul în care vă spunem „La mulţi ani!” şi cred eu că este cel mai important lucru pentru relaţia de prietenie pe care o sărbătorim: 65 de ani de prietenie româno-chineză. (…) Cred că este cel mai important lucru în această perioadă, în care sunt foarte multe probleme economice, mondiale, de securitate, ca două popoare, atât de departe unul de altul, să sărbătorească 65 de ani de prietenie dovedită în perioade grele de timp, că putem sărbători această prietenie consolidată dintre poporul român şi Republica Populară Chineză”, a afirmat Gabriel Oprea.

    Spectacolul de gală a fost deschis cu unul dintre momentele tradiţionale chinezeşti, Dansul Leului, urmat de o demonstraţie de arte marţiale. Seara a continuat cu orchestra Colegiului Naţional de Artă „Dinu Lipatti”, condusă de dirijorii Racu Nicolae şi Racu Andrei. În program au fost prezente atât melodii din cultura chinezească, cât şi melodii din cultura românească. Spectacolul a fost încheiat cu o reprezentaţie oferită de pianistul Horia Mihai şi violonistul Gabriel Croitoru.

  10. doru coarna

    ,,Iata deci ca de dragul echilibrului, trebuie sa admitem coruptia… Hahaha!”

    De ce stimabile ? Victor Ponta a spus ca cine a gresit ( a se citi – a incalcat legea) , va plati. Din cate se vede, justitia este complet libera, ba chiar abia mai face fata sub avalansa de denunturi si anonime.
    Dar va fi si mai libera daca va redeschide dosarul Flota.
    Daca s-a putut cu dosarul mineriadelor, nu vad niciun motiv sa nu se efectueze o noua expertiza, avand in vedere ca in capitalism totul este relativ.
    (Z)

  11. Un timp al Moldovei Comnene / Dimitrie Cantemir în Descrierea Moldovei face iar o aluzie la vremea cea îndelungată : „istoricii neamului zic cu toţii că moldovenii, după ce s-au întors din Maramureş în patria lor cea veche…”. Despre ce timp, şi despre ce mişcare să fie vorba ? Dar să nu mergem totuşi cu intervale excesive în inferenţele noastre. Mi se pare că-i vorba de un timp pe care am putea să-l definim drept cel al „Moldovei Comnene” şi despre acei autohtoni recrutaţi pe teritoriul ei pentru alcătuirea celei de a treia armate a lui Manuel I Comnenul de la anii 1166-67. Din păcate, textul martorului hotărâtor, anume Ioan Kinnamos -cronicarul comnen- a fost distrus. Aceasta este circumstanţa pe care o speculează istoriograful maghiar Tamaş Laioş (profesor la Universitatea din Cluj imediat după Diktatul de la Viena) împotriva noastră.

  12. Bulgarizarea Valahilor din Larissa de către ţarul Samuil / Oraşul Valahilor din Larissa controla toate drumurile cheie din Tessalia. Bulgarii lui Samuil au asediat Larissa pe toată perioada 977-983. Abia instalarea foametei în Larissa îi forţează pe valahi să deschidă porţile, din interior. Populaţia a fost dusă pe teritoriul Bulgariei de astăzi şi bulgarizată forţat !

  13. „Teoctist de neam bulgar si diacon al lui Marcu din Efes, pentru a dezradacina din Moldova samanta catolicismului si sa ridice pentru totdeauna tinerilor putinta de a citi sofismele latinilor, a incredintat pe Alexandru cel Bun sa surghiuneasca din tara pe oamenii de alta credinta si sa scoata literele latine din toate scrierile si cartile si sa introduca in locul lor, pe cele slavone.” (Dimitrie Cantemir)
    „Toata greco-bulgarimea e nepoata lui Traian!” (Mihai Eminescu)
    Ca razbunare, nu ne mai ramane decat ca PF Daniel sa aranjeze in Bulgaria un patriarh care sa convinga parlamentul bulgar ca bulgarii, in religie, sa adopte alfabetul latin si limba romana! Macar o jumatate de mileniu!
    Asa si azi, ne nenorocim luindu-ne dupa toti strainii, in loc sa le taiem capetele.
    P.S. De evenimentele din 1956 din Ungaria ce scrie? Dar de arestarile de la noi din acelasi an?
    P.S.1. Nu va cred omul de legatura al lui Dughin in Romania, e prea limitat; si scrie la betie.

  14. Sa fi pierdut americanii controlul ,,taurului” justitiei, care, simtindu-se complet liber, da cu coarnele si copitele in toate directiile ? Inclusiv in tesuturile bune din jurul tumorii ?
    Pana la urma, daca daramam totul, sa nu se astepte nimeni ca americanii vor veni ei sa umple golul. Dimpotriva, cred ca, trecandu-se in extrema cealalta, a jocului de imagine al unor justitiabili, s-ar putea ca investitorii strategici sa mai astepte. De aceea americanii au o lege pe care ai nostri se tem inca sa o implementeze si anume, legea lobby-ului.
    Pana la urma, se impune o dezbatere ampla asupra ordiniii de prioritati, cu finalitate in metodologii si strategii de a asigura locuri de munca si prosperitate cetatenilor Romaniei.
    Poate ca a venit timpul ca societatea romaneasca sa-si regaseasca echilibrul, in primul rand prin legi corecte si neinterpretabile, promovate cu curaj, care sa restabileasca raporturile firesti dintre puterile statului. Abuzul in serviciu, expertiza si decizia de oportunitate, trebuie scoase de sub jurisdictia procurorilor.
    Altfel, nu mai are sens sa mergem la vot. Daca procurorii cred ca vor trai bine intr-o republica ce la va purta numele, sunt (ei n.r.), dupa parerea mea, intr-o mare eroare.

  15. Astrologia, ca pseudo-ştiinţă ce pretinde că analizează sau prezice evenimente individuale ori colective pe baza mişcărilor astrale, nu putea să-i ocolească pe români, mai ales sub forma versiunilor ei populare, horoscopul şi zodiacul. Una dintre personalităţile marcante ale culturii europene a sec. XVII-XVIII (ignorat astăzi de memoria colectivă occidentală, ca mai toate figurile ce provin din ţări mici şi neînsemnate) s-a preocupat intens de astrologie în cel puţin trei dintre lucrările sale : „Divanul sau Gălceava Înţeleptului cu lumea” (1698) prima lucrare filozofică în limba română ; Sacrosanctae Scientiae Indepingibilis (1700) ; Istoria Ieroglifică (1703-5), roman alegoric şi pamflet politic.

    Este vorba, în mod evident, de Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei (1700-1) de oricine tătară (patronimul său vine de Khan Temir : „khan/kan” înseamnă în turco-mongolă „conducător”, iar „temir” = „fier” ). În cele trei opere menţionate mai sus, Cantemir continuă linia trasată de filozoful englez Fr. Bacon şi încearcă să integreze determinismul ştiinţific (descoperirea heliocentrismului sistemului solar în timpul Renaşterii adusese o lovitură teribilă antropocentrismului astrologiei) cu metafizica medievală, pe care el o studiase la Constantinopol.

    Mai interesantă mi se pare însă utilizarea relativ tardivă a alfabetului chirilic, datorat nu strămoşilor lui Dughin, ci pentru că începând cu sec. X, biserica ortodoxă a folosit un alfabet derivat din greaca medie şi glagolitică (slavonă), creat de discipolii călugărului Chril, cel care împreună cu fratele său Metodie au evanghelizat popoarele slave din Europa Centrală (sec. IX). Spun utilizare târzie, pentru că deja înainte de 1830 apare alfabetul de tranziţie, cu litere chirilice şi latine (steagurile lui Tudor Vladimirescu – 1821 – sunt un exemplu al acestei perioade intermediare, promovată atât de mişcarea culturală latinizantă din Transilvania, dar şi de aşa-numita generaţie „paşoptistă”, şcolită la Paris. ) Din 1860, odată cu unirea Principatelor, se trece definitiv la scrierea latină, cu ortografie etimologică.

  16. Mihaela Erika Petculescu, 19 feb 4:29pm

    Foarte interesant și clar ceea ce spuneți! Era nevoie de Dvs, mai ales în avalanșa de discursuri imposibile ale Dlui Filipaș.

    Văd că acest blog atrage toate valorile feminine! Și sunt una și una! Felicitări, Dle Năstase!

  17. @ Euric Schenk
    Dar Alexandru cel Bun (vedeţi Echilibrul între antiteze de Ioan Eliade Rădulescu) a primit „diadema împărătească” de la Paleologi. Adică titlul de Cezar pentru provincia Romania Orientală nord-pontică. Aceasta în cadrul marelui proiect de politică Welt instituită de Mihail al VIII-lea Paleologul, supranumit Împăratul de Aur. Era începutul Cezarismului pentru un stat românesc ! Dimitrie Cantemir uită să ne spună aceasta, deşi foarte, foarte, foarte probabil ştia. Însă „dezvăluirea” l-ar fi adus inevitabil în ceartă aprigă cu Imperatorul Petru Velikii.

  18. @Mihaela Erika Petculescu
    Sunteţi excesiv de superficială pe o temă de mare complexitate. Să reamintesc un episod al istoriei medievale arătând relaţiile concurenţiale între români şi Rusii. După ce Marele Cneaz Ivan al III- lea (1440 -1505), Gosudarul ori „Cel care a strâns Rusiile”, se căsătoreşte cu Zoe -Sofia, fiica lui Toma Paleologul, frate al lui Constantin al XI -lea Paleologul, ultimul împărat la Constantinopol, se creează mitul că Rusia moscovită preia drepturile Paleologilor. Căsătoria lui Ivan cu Zoe avusese loc pe data de 12 noiembrie 1472. Era această căsătorie mărturisirea pretenţiilor imperiale pentru Rossiia. Însă mireasa aştepta de multă vreme la Moscova, şi fixarea datei nu era întâmplătoare. Ea ne arată cât de bine funcţiona la acea dată spionajul Moscoviei. Cu o lună mai devreme, mai precis pe data de 14 septembrie 1472, avusese loc în Moldova căsătoria voievodului Ştefan cel Mare cu prinţesa Maria de Mangop, din familia imperială a Comnenilor. Nouă, ne povesteşte frumos despre acestea Mihail Sadoveanu în romanul „Fraţii Jderi”, volumul al doilea. În felul acesta se stabileşte legitim o continuitate legală între Moldova Comnenă şi Moldova Muşatină. Cel puţin un spion al Moscoviei fusese impresionat de fastul nunţii în cetatea de scaun de la Suceava şi a raportat Gosudarului ce a văzut. Mitropolitul Filip I (1464–1473) al Moscovei s-a opus într-un mod constant căsătoriei ţarului Ivan al III-lea cu prinţesa Zoe (Sofia) Paleologhina. Motivul ? Această Zoe Paleologhina de fapt nu era de religie ortodoxă, ci de religie uniată. Căsătoria lui Ştefan cel Mare cu Maria de Mangop a provocat accelerarea deciziei la Moscova. Se renunţă la serviciile mitropolitului Filip I, şi se recurge la serviciile protopopului Osea din Kolomea pentru oficierea căsătoriei. Spionul Moscului avea ce să afle despre puterea internaţională a Moldovei lui Ştefan. Pentru că : „Sosise solul veneţian Chiaparelli cu daruri de vestminte ; de asemeni, Ludovic Sforţa Maurul, ducele Milanului, trimisese doi nobili ai săi cu dar de arme scumpe. Doi soli de la Mateiaş-Crai şi doi de la Cazimir-Crai.” Dincolo de intrigă şi detaliile relaţiilor istorice, teologia politică se găseşte de fapt în inima expozeului sadovenian din „Fraţii Jderi”. Epistemologia romanelor sale istorice se bazează pe teologia politică. Citeşte de asemenea într-“O samă de cuvinte” adunate de cronicarul Ion Neculce povestea tirului cu arcul la Putna. Arcul domnitorului Ştefan cel Mare era un simbol imperial, iar sluga n-avea voie să-l depăşească atunci când era vorba despre alegeri decizionale, iar nu despre o competiţie în luptă. Ceea ce sluga proastă n-a priceput. / Sofia Paleologhina şi-a convins soţul, pe Marele Kniaz Ivan al III-lea, să îl desemneze ca urmaş la tron pe fiul lor Vasili, în locul prinţului Dimitri Ivanovici (1483–1509), fiul Olenei Voloşenca, fiica lui Ştefan cel Mare, aşa cum fusese planificat mai demult. Teologia politică este prezentă şi în scrisoarea călugărului Filofei din Pskov adresată fiului Sofiei Paleologhina, Marele Cneaz Vassili al III- lea (1479 – 1533) care la 1510 cucerea oraşul, când îi precizează acestuia : „Două Rome au căzut. Cea de a treia Romă s-a ridicat acum.” Scrisoarea „păstrată” este de fapt un text apocrif. Dar nu aceasta contează, ci starea de spirit în Rusia care ducea la crearea acestor documente apocrife. Ştim că François Rabelais îi punea pe muscali în aceeaşi categorie cu troglodiţii ! Însă erau troglodiţi agresivi. În anul 1589, este surprins de această stare de spirit agresivă a Moscovei, patriarhul Ieremia al II-lea de la Constantinopol. Prea Fericitul Ieremia de la Ţarigrad călătorea în Rusii pentru a colecta ajutoare. Îndemnat de Boris Godunov -o corcitură de slav şi de tătar, setea lui de parvenire îl făcuse să urce până la rangul de şambelan al ţarului Ivan cel Groaznic pe care îl depăşea prin cruzime, totodată ucigaş al ultimului cneaz vareg Riurik îndreptăţit să domnească peste Rusia Moscovei şi Vladimirului- clerul rus profită de vizita patriarhului ecumenic Ieremia al II-lea. Manevraţi de Boris Godunov, ruşii monahi cer patriarhului de la Constantinopol să recunoască o biserică autocefală la Moscova. Capitală pe care să o declare totodată “Cea de a treia Roma”. La început, marele cărturar Ieremia al II-lea, fin cunoscător de Teologie Politică, rezistă la acele presiuni nu doar lipsite de cea mai elementară civilitate, chiar transmiţând ameninţări abia voalate. Oricum, el ştia mult mai multe decât bieţii monahi ruşi. Anume, faptul că în Teologia Politică eticheta “a treia Romă” avea semnificaţia unui anunţ apocaliptic. Dar muscalii pravoslavnici insistă, fie din ignoraţă, fie din teama lor faţă de reacţia sângerosului Boris Godunov. Teologul grec Ieremia al II-lea cedează presiunilor muscăleşti mai mult din frică. Însă redactează un document conţinând de fapt venin prin recunoaşterea patriarhului Iov la Moscova – declarată “a treia Roma”. Este amuzant că întru susţinerea drepturilor imperiale pentru Ivan al IV-lea (cel Groaznic), ambasadorul greco-rus la Constantinopol face un plagiat după Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie. Plagiatul este dovedit şi prin păstrarea numelor româneşti “Neagoe”, “Teodosie”, “Neaga” (mama lui Neagoe Basarab), “Stana”, “Roxana” și “Anghelina” (fetele voievodului Neagoe Basarab) în textul muscal ! Peste Rusia Moscovei şi Vladimirului se va năpusti o foamete cumplită. Prinţul nostru Dimitrie Cantemir îl lămureşte în 1721 pe imperatorul Petru cel Mare despre adevărata semnificaţie din actul scris de patriarhul grec Ieremia al II-lea de la Constantinopol la anul 1589. Incontestabil, Petru cel Mare detesta prostia. Prin ukaz, el desfiinţează imediat patriarhatul de Moscova creat de Boris Godunov. Eugen Ionescu povestea că un mare intelectual francez vorbea compătimitor despre românul Paul Goma „care nu are suprafaţă”, spre deosebire de rusul Soljeniţîn. În anul 1941, Stalin decidea reînfiinţarea patriarhatului de Moscova, pentru mobilizarea energiilor ruşilor pravoslavnici în lupta contra “ocupanţilor fascişti”. Dizidentul anti- stalinist Soljeniţîn nu protestează în vreuna din cărţile sale pentru a denunţa patriarhatul apocaliptic de Moscova formalizat artificial de Stalin. Superficialitatea lui Soljeniţîn? Sub textele pravoslavnice scrise de Soljeniţîn poate fi decelată ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon-Karamzin, o ideologie anti-Romania şi anti- românească. Ortodoxia românească, mult mai veche decât pravoslavismul rusesc, este latină şi logică. Deci nu este mistică precum pravoslavismul rusesc. Noi credem că prudenţa teologică a patriarhului Ieremia al II-lea se datora evitării unui impuls de transformare geopolitică pe care legitimarea sintagmei Moscova-a-treia-Roma l-ar fi creat. Noi, ortodocşii români, nu trebuie să dăm totdeauna credit spuselor în biserici ruseşti închinate partriarhiei de Moscova. Pravoslavia neagă drepturile noastre legitime româneşti, în primul rând dreptul suprem, acela de a fi moştenitori ai sintagmei–sigiliu Nova Roma, sintagmă afirmată de conciliul de la Constantinopol din anul Domnului 381. Lucrările acelui conciliu, realmente un think tank dacă numim faptele şi evenimentele folosind termenii cei mai moderni, au fost pregătite de primii doi Sfinţi Părinţi Ierarhi, Sfîntul Vasile cel Mare şi Sfîntul Ierarh Grigore Teologul (ori Bogoslovul, dar această denumire este folosită abia după inventarea limbii artificiale şi sacre chemată slavonica de către sfinţii cărturari bizantini Fotie, care aşeză principiile gramaticale, apoi fraţii Chiril şi Metodiu, care implementară acele principii ale umanismului bizantin). Patriarhia de Moscova, să nu uităm, pur şi simplu a furat de la noi sintagma–sigiliu Nova Roma !
    Motivele de putere pur politică, la început numai peste ceea ce Nikolai Karamzin, ideologul şef al Moscovei, va denumi Rusii-Rutenii, apoi peste întreaga lume, au fost evidente. Insist, ortodocşii români nu trebuie să acorde credibilitate patriarhatului apocaliptic de Moscova. Iar pentru că a fost investit cu funcţia de locţiitor al catedrei episcopale din Cezareea Cappadociei, unde a predicat pe vremuri Sfîntul Ierarh Vasile cel Mare – teolog şi filosof, un geniu mai mare decât Albert Einstein– patriarhul BOR este foarte îndreptăţit acum să vorbească şi pentru pravoslavnicii ruşi.

  19. @ Centru spune : „zămislitul de har”, „preacinstitul praznic împărătesc”, „săvârşirea”, „pogorârea”.
    Este un limbaj frumos. N-am ştiut că ţi-ai pierdut complet simţul estetic. Fără să mai voirbesc despre respectul necesar faţă de religia altuia.

  20. @ George Ban
    Nici măcar n-ai observat anacronismul din discursul ţinut de buna noastră colegă @Mihaela Erika Petculescu. Datorită acelui anacronism, discursul domniei sale e foarte asemănător în esenţă cu discursul liderului etnic maghiar Kelemen Hunor. Am mai vorbit de precipitarea anti- românească a „liderilor etnici maghiari”. Aş fi vrut ca această precipitare să fie exprimată printr-un discurs ideologic real. Chiar dacă ar fi vorba despre un discurs îndepărtat foarte mult de Ideologia noastră primară, dominantă în Sud, printre Mitici, aşa cum ne vorbeşte Ioan Eliade Rădulescu în celebrul său „Echilibru între antiteze”. Am mai zis că acelaşi acquis ideologic thermidorian a servit şi americanilor, pentru naşterea Jeffersonianismului (la ultima vizită a preşedintelui François Hollande în USA, atât domnia sa, cât şi preşedintele Barack Obama, au fost de acord cu această interpretare), tot după cum a servit şi ruşilor, pentru naşterea Dekabrismului (liberalismul rusesc). Totuşi, liderul etnic al UDMR ce are laleaua lui Soliman Magnificul de la Mohaci ca simbol politic de instituţie are tupeul nemaipomenit să ne admonesteze : „Construcţia naţiunii române a întârziat un secol faţă de vest-europeni. Alcătuirea naţiunii române n-a început la debutul secolului al XVIII-lea, ci, în cel mai bun caz, odată cu revoluţia din 1848-1849, adică începutul secolului al XX-lea.”
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/kelemen-hunor-atac-dur-romania-nu-este-stat-natiune-dan-voiculescu-tumoarea-canceroasa-a-politicii-romanesti-289020.html Kelemen Hunor speculează chiar şi acum efectele negative ale epocii fanariote. Cât de negative au fost ele ? „Arheologia cunoaşterii” (vezi Michel Foucault) ne arată aceasta. În iarna 1785-86, filosoful moral utilitarian englez Jeremy Bentham traversa Valahia şi Moldova.Ţări ai căror autohtoni tăceau, în grai pierdut, sub oprimarea fanariotă. Jeremy Bentham era totuşi gata de conversaţie cu locuitorii autohtoni. Nu găseşte vreunul capabil de a purta un dialog. În Bucureşti („oraş cu multe turnuri înclinate, Pisa are doar unul şi este celebru”, remarca filosoful moral), Jeremy Bentham găsea atunci doar un grec capabil să discute despre filosofia lui Helvétius ! Despre autohtonii din Valahia şi Moldova, Jeremy Bentham va scrie apoi că aceştia erau nişte „legume” („vegetables”). Dar la începutul secolului XIX, pruncii români quintesenţiali, vorbesc despre Ioan Eliade Rădulescu şi Petrache Poenaru, îl citeau pe filosoful şi economistul Destutt de Tracy, discutau ideile sale chiar înainte de Revoluţia naţională de la 1821 condusă de Tudor. La această Revoluţie autentică, de fapt unica revoluţie autentică din România!, Petrache Poenaru a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu. Viaţa ne-a arătat cum în prima jumătate a secolului XIX, incorporarea ideologiei primare a lui Destutt de Tracy, ca un acquis în ideologia naţionalismului românesc, a permis locuitorilor autohtoni să depăşească stadiul de „legume” în discursul lor. Aş mai sublinia faptul că Ideologii primari sunt „generaţia pierdută a Iluminismului”! – după expresia filosofului Marc Regaldo. Ideologia primară (sau paradigma thermidoriană) a construit şi o metodologie de nation-building. Care se găseşte incorporată în ideologia naţionalismului românesc, dar nu şi în ideologia iredentismului maghiar pe care se bazează organizaţia UDMR! Nu sîntem cu nimic mai prejos decât cei din MittelEuropa. Începând cu deceniul doi al secolului XIX, mişcarea asociativă generată de „pruncii români” avea să conducă la formarea Partidei Naţionale, mişcare modernă ce a condus la democraţie. Impulsionată endogen, dar totodată ajutată de ideologia primară a lui Destutt de Tracy asimilată ca acquis european. Revoluţia de la 1821 confirmă geneza ideologică a naţionalismului românesc. Ce permite rumânilor să învingă consecinţele nefaste ale epocii fanariote.

Lasă un răspuns