Călătorie prin bibliotecă

IMG_1114

 

 

 

 

 

 

 

 

Am devenit tot mai curios să aflu cum ne priveau, in trecut, străinii. Recunosc, mă enervează anumite aprecieri despre români ale unor contemporani din Occident. Pe de altă parte, mă intreb dacă istoria dominatiei otomane si a celei fanariote nu a lăsat urme in comportamentul nostru.

Am citit astăzi un volum despre istoria Moldovei si a Valahiei, scris in 1777 de către Jean-Louis Carra si publicat la Iasi, volum considerat suficient de important pentru a fi retipărit in 2009 (in Anglia?). Carra, un aventurier francez instruit, acuzat in câteva rânduri de furt, călătoreste prin Europa si i se oferă posibilitatea de a rămâne la curtea printului Grigore Ghika pentru a contribui la educatia copiilor acestuia si pentru a redacta corespondenta cancelariei in franceză. Reintors in Franta, devine secretarul cardinalului de Rohan, căruia ii dedică această lucrare. Va fi unul din revolutionarii de la 1789 dar va sfârsi sub ghilotină in 1793. Un personaj interesant care a format si subiectul unei ample biografii, publicată in anul 2000.

Regăsim in cartea  lui Carra vechile legende, de genul indemnului mamei lui Stefan cel Mare către fiul său de a se intoarce la luptă, sau istoria familiilor domnitoare Cantemir (Dimitrie Cantemir ar fi murit la 49 de ani, de diabet), Ghika, Cantacuzino, Mavrocordat, Brâncoveanu.

O lucrare interesantă ce descrie, in detaliu, geografia locurilor, climatul, solul, populatia si obiceiurile (mentionând, de exemplu naiul), economia, comertul, artele, veniturile, taxele si impozitele, guvernarea si justitia, dregătoriile.

Când vine vorba despre „caracterul” locuitorilor, Carra mentionează că desi a intâlnit trei invătati in Moldova (Theodorati, Saul si Bogdan), vorbitori de limbi străine si unul in Valahia (Caragea), marea calitate a acestor populatii  este aceea de a fi buni soldati, deoarece „ceea ce ei invată cel mai usor este arta de a-i distruge si de a-si masacra semenii” (p. 213).

Cartea laudă teritoriul principatelor dar nu neapărat pe locuitorii săi – foarte putin civilizati. In esentă, o lucrare de misionar.

 

 

 

69 de gânduri despre “Călătorie prin bibliotecă

 1. Creativitatea Ossianică la frontiera dintre Latinitatea Orientală şi Slavi (Sclavinii, Serbii, Şcheii – teza preferată a filologului evreu Lazăr Şăineanu cum că românii sunt din principiu foarte facil slavizabili!). Mai precis acum despre Angulum ori Ongal, mitul de sorginte lingvistică limpede latină ce a intrat foarte deformat în istoriografia bulgărească. Despre „bătălia de la Ongal“ (http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ongal ) scrie: “The Battle of Ongal took place in the summer of 680 in the Ongal area, an unspecified location in around the Danube delta […]. The battle had an enormous significance and influence not only for Balkan but also for European history with the creation of the First Bulgarian Empire.” Dar descopăr, citindu-l pe Ion Ţurcanu, faptul că în această construcţie literară Ossianică, istoriografia bulgărească a fost puternic inspirată de texte scrise – în cu totul, şi cu totul alte scopuri- de cărturarul Dimitrie Cantemir şi de istoricul Nicolae Iorga. Despre “unghi” (Angulum), în Istoria moldo-vlahică găsim expresia de identificare “ţinutul care se întinde într-un unghi prelung între Hierassus (Siretul, n.n.) şi Tyras (Nistrul, n.n.) către Pont.” Apoi, din aceeaşi lucrare a istoricului IonŢurcanu, +în scrierea Despre numele antice şi de azi le Moldovei (autorul fiind Dimitrie Cantemir, n.n.), putem citi următoarea lămurire : “Numele de Bugeac i-a fost dat acestui ţinut de către turci, cu înţelesul de unghi, căci rîul Tyras se îndreaptă către Pont făcând un cot mai mult către răsărit decât către miazăzi, sfârşindu-se apoi într-un unghi ascuţit, aşa cum se poate vedea pe harta noastră.” În Descrierea Moldovei se vorbeşte despre originea tătărească a numelui, continuă profesorul Ion Ţurcanu citându-l pe Dimitrie Cantemir : “În limba tătărească înseamnă unghi tocmai pentru aceea că regiunea dintre Dunăre şi Nistru se întinde mult spre Marea Neagră şi se termină într-un unghi.” Tot după Ion Ţurcanu, savantul Nicolae Iorga a vorbit în Istoria românilor, volumul II, la pagina 314, despre “regiunea de pescari deasupra Dunării, între lacurile sărate, care s-a chemat la vechii romanici : Ongl, din Angulus, şi a ajuns la tătari Bugeacul”. Ca să rîdem şi noi puţin, fizicianul Albert Einstein, care habar n-avea despre temă, dar fiind în principiu categoric opus constructului geopolitic Romania Neoacquistica numit “România Mare” zicea despre acel teritoriu că aparţine legitim Uniunii Sovietice! Aşa că preşedintele Vladimir Putin, în politica lui agresivă de astăzi a Rusiei în acea regiune, poate invoca sprijinul opiniilor lui Albert Einstein exprimate cu prilejul Răscoalei din Tatar Bunar!

  Apreciază

 2. papasha
  Chioru’ nu va fi priponit, cel putin in aceasta viata, din simplul motiv ca va fi decretat de presa drept nevinovat.
  Vi se pare surprinzator ce spun ?
  Sa nu vi se para, din moment ce timp de 10 ani nimeni din justitie nu l-a deranjat in vreun fel, deci, daca va fi luat la intrebari, presa se va intreba (ca si in cazul Udrei): ,,De ce acum ? ” Deci, pe cale logica, va rezulta ca este o victima a sistemului. (Z)
  Cine este ,,sistemul” ? Evident, Coldea, Ghita, Ponta (ca amic al lui Ghita) si…nu in ultimul rand, Adrian Nastase (ca mentor al domnului Ponta).
  (Z)

  Apreciază

 3. Radu Humor
  Sunteti intr-o mare eroare daca insistati sa va atingeti, pe acest blog, de ,,mitul” Udrea, un simbol de care majoritatea femeilor din Romania si unii barbati suparati pe ,,sistem” se vor agata cu disperare. Majoritatea femeilor, chiar daca nu o spune/spun explicit, admira o femeie de succes, indiferent in ce domeniu/domenii se afirma.
  Cred ca ati auzit de Bonnie Elizabeth Parker (1 octombrie 1910 – 23 mai 1934) și Clyde Chestnut Barrow (24 martie 1909 – 23 mai 1934) intrati in folclorul pop american prin intermediul filmului lui Arthur Penn din 1967.
  Bonnie si Clyde sunt si acum considerati drept exemple pozitive pentru multi tineri americani, mari amatori de povesti de succes care arata cum se lupta unii oameni curajosi cu ,,sistemul”.
  Poate sa fure Udrea 10 miliarde, nu-i bai, pentru ca unei femei de succes(uri) atat la privat cat si la stat, telegenta, frumoasa, cu tupeu si cu logoree mediatica, i sa va trece orice cu vederea.
  Si inca ceva…din moment ce este sustinuta de insusi Traian Basescu (cel care a creat-o si are deplina incredere in ea, deoarece o cunoaste cel mai bine), rezulta, pe cale logica, ca este, pe fond, complet nevinovata.
  Deci, este o victima a sistemului. Cine este ,,sistemul” ?
  Ii spuneam si papashei ca ,,sistemul” este Coldea (cel decorat de Basescu- de parca i-a luat Dumnezeu mintile), Ghita, Ponta (ca amic al lui Ghita) si, nu in ultimul rand, Adrian Nastase (ca mentor al lui Victor Viorel).
  😉
  PS
  Sper ca romanii sa iasa din transa indusa persuasiv de o medie de scandal.
  Spuneam si repet: Presa are nevoie CA DE AER de personaje insolite/intolite, colorate si galagioase, precum Udrea si Basescu, pentru ca aceste doua creaturi neomenesti SE VAND BINE. (Z)
  Yohannis, Ponta, Corina Cretu, etc, nu vor face niciodata rating. Poate doar daca Corinei i se re-deschide dosarelul roz. Ce conteaza activitatea ei de la Bruxelles ? Vax albina, stie cineva ce face ? Eu am aflat si o admir pentru asta, dar nu de la televizor.

  Apreciază

 4. Fragmentarium
  Schimbarea de regim din 1989 s-a datorat unei revolutii anterioare, impusa la cote aberante de Nicolae Ceausescu: revolutia culturala.
  In general, revolutiile sunt imprimate de diferite puteri, capabile sa exploateze contextul, nu de mase. Masele sunt doar …mase de manevra.
  In cazul lui Ceausescu, a fost creat fortat un context, nu a fost un demers natural si benefic pentru initiatori. Practic, si-au pus singuri streangul de gat.
  Starea economiei nu are nicio legatura cu evenimentele din 1989. Mai ales, ca industria grea, alimentara, mobila si de textile/incaltaminte mergeau foarte bine, Romania producand marfuri de calitate si avand piete mari de desfacere. In fine, este adevarat ca si pietele traditionale au colapsat dupa 1989.
  Am un var in Ardeal care, avand meseria de inginer textilist (cu repartitie dupa Facultate n.r.) , era director adjunct in orasul sau si o ducea excelent. Acum, este comis voiajor: (pre)ia esantioane de stofe de la un Italian din Timisoara, apoi, cutreiera tara in lung si-n lat in cautare de comenzi. La mine, in Moldova, nici nu mai vine….nu a gasit parteneri seriosi care sa si plateasca la timp. (Z)
  Da, am invins revolutia culturala si suntem liberi. Dar oare chiar suntem ?

  Apreciază

 5. Luminta Arhire spune foarte bine:
  ,,Vedem, pe toată perioada Băsescu, două tipuri de clienţi pentru DNA : clientul care ”…trebuie neapărat arestat, că am comunicat deja la Bruxelles arestarea , găsiţi-i voi ceva … ” şi clientul care „…ştiu că a făptuit multe , dar nu vă atingeţi de el (ea) , că-i omul meu şi nu-i bine, domnule procuror, că eu v-am făcut procuror… ” . Aceste scheme au funcţionat nişte ani buni .:

  Iata, stimata colega, cum ati reusit sa va dati singura raspunsul la intrebarea:
  ,,De ce este Basescu suparat pe ,,sistem” „?
  Este normal sa fie suparat, din moment ce nu mai raspunde la comenzi (presupunand ca a facut-o vreodata).
  Implicit, aveti si raspunsul la intrebarea:
  ,,De ce ACUM si nu altadata ?”
  Daca insistati sa va puneti aceasta ultima intrebare, neluand in calcul evidentza simpla, ca si doamna Sandra Stoicescu la A3, veti ajunge in situatia de a-l victimiza pe insusi Traian, atunci si daca va ajunge in fata Justitiei. Va fi suficient sa declare public ca ,,sistemul” Ghita &Ponta este de vina. (Z)

  Apreciază

 6. @papasha
  Un strop de zăbavă până la înscrierea în fanclubul – excesiv de numeros – al DNA. Nimic nu s-a schimbat: este tot incometent, abuziv şi şpăgar. Dosarele se întemeiază pe probatoriu testimonial fiindcă nu sunt în stare să facă altceva, când li se oferă pe tavă câte ceva, dacă e cazul, negociază cu avocaţii suspectului dosirea sau neutilizarea probelor pentru o pedeapsă mai uşoară. Şi tot în cârdăşie sunt cu judecători asemenea lor. Nu plâng de mila nimănui dintre cei recent luaţi în colimator, asta însă nu mă împiedică să văd cu scârbă o prostituată deghizată în zeiţa justiţiei!

  Apreciază

 7. ps-Luminta
  Mai mult, la intrebarea de ce ACUM este luata Udrea la intrebari, as putea raspunde eu insumi cu o alta intrebare:
  De ce ACUM Udrea face dezvaluiri (chiar daca nu aduce nicio proba ) ?
  Deci, se prezuma ca a tainuit ceva, in contra legii.
  (Z)
  Parerea mea este ca Udrea, de fapt, incearca sa distraga atentia de la…Basescu. Ce face pentru asta ? Ataca mediatic un general SRI – intrat in colimatorul lui Basescu fiindca nu asculta de ordinele marinarului (vezi si raspunsul SIE in cazul asazisilor ofiteri ecoperiti) – fara sa enunte in scris FAPTELE, stiind bine ca doar agita apele si spiritele, sa nu mai inteleaga nimeni nimic – decat doar ca este o…,,victima” a ,,sistemului”.
  Dar, dupa parerea mea, se joaca cu focul, crezand ca Basescu o mai poate apara. Se prea poate sa fie acuzata si de subminarea sigurantei nationale.
  Eu asa as face, daca as fi procuror militar.

  Apreciază

 8. “Trenul Softronic Hyperion făcut la Craiova”, un articol scris de Andreea Mitrache: +Softronic din Craiova, singurul producător de rame şi locomotive electrice din Europa de Sud-Est, care a pus pe roţi trenul SF Hyperion, exportă pe pieţele vestice şi începe construcţia unei fabrici în Ungaria./ Fabrica Softronic din Craiova, singura care produce rame şi locomotive electrice în sud-estul Europei, se bucură de succes pe pieţele externe, preţul mai mic fiind unul dintre atuurile companiei din Bănie în faţa competitorilor săi. Cunoscută pe piaţa locală ca fiind constructorul trenului SF – Hyperion, care a circulat în perioada 1 august – 13 septembrie 2014 pe ruta Craiova-Bucureşti-Constanţa, iar de la 15 septembrie pe ruta Craiova-Bucureşti-Braşov, compania Softronic a cucerit Vestul. Majoritatea locomotivelor produse în fabrica de la Craiova sunt exportate în Ungaria şi în Germania, dar ele ajung şi în Turcia. Compania Softronic produce locomotive pentru export. La uzina din Bănie se produc două tipuri de locomotive – Phoenix şi Trans Montana. Firma Softronic a realizat până în prezent 20 de vehicule cu motor de cale ferată performante, iar o mare parte au fost cumpărate de companii din Germania şi Ungaria. „Produsele sunt concepute integral de firmă, pornind de la construcţia metalică, inclusiv motoarele de tracţiune sunt realizate de noi. În 1999 am început cu o producţie de echipamente electrice şi electronice pentru locomotive, iar din anul 2009 producem şi locomotive “, a spus Radu Zlatian, consultant în cadrul companiei Softronic. O locomotivă pe lună. Durata de producţie a unei locomotive în fabrica de la Craiova este de o lună, iar preţul se ridică la aproximativ 3 milioane de euro. Preţul este unul dintre atuurile Softronic în faţa competitorilor din vestul Europei, care cer pentru un astfel de vehicul 4 milioane de euro. „În acest moment, aveam în lucru o locomotivă. Se face una pe lună şi la comandă. Un astfel de vehicul cântăreşte aproximativ 130 de tone. Vă daţi seama că se munceşte mult pentru a putea realiza o locomotivă performantă. Am reuşit să ne impune pe piaţă destul de repede şi să producem în special pentru export, CFR a cumpărat ultima locomotivă de la noi în anul 2010“, a mai spus Zlatian. Se construieşte al doilea tren electric Compania Softronic a realizat în premieră în România primul tren electric, care atinge o viteză de 160 de kilometri pe oră, iar acum se lucrează la cea de-a doua unitate de acelaşi tip. Primul tren electric, numit Hyperion, a circulat în perioada 1 august – 13 septembrie 2014 pe ruta Craiova-Bucureşti-Constanţa şi retur, iar de la 15 septembrie efectuează curse Craiova-Bucureşti-Braşov şi retur. Acesta are patru vagoane, este prevăzut cu senzori care monitorizează cantitatea de dioxid de carbon emanată de pasageri, temperatura optimă şi umiditatea. Preţul unui bilet între Craiova şi Bucureşti costa anul trecut 40 de lei, iar între Craiova şi Constanţa – 70 de lei. Spre munte, de la Craiova la Braşov, preţul unui bilet este de 55 de lei. În plus, cătătorii beneficiază de conexiune wireless gratuit. Investiţia pentru realizarea trenului SF Hyperion, care a parcurs deja 450.000 de kilometric, s-a ridicat la 5 milioane de euro. Un nou tren electric va fi pus pe şine Pentru a putea efectua curse concomitant, atât spre mare, cât şi spre munte, de la Craiova, via Bucureşti, la uzina Softronic se lucrează la cel de-al doilea tren SF. „În acest moment se lucrează la cel de-al doilea tren electric. Este identic cu primul şi va intra în forţă pe ruta Craiova-Bucureşti-Constanţa din data de 1 iunie 2015. În momentul de faţă nu putem prezenta acest produs la export. Trebuie să avem măcar două exemplare pe şine pentru a putea avea ce să le arătăm investitorilor din străinătate“, a mai spus consultantul din cadrul companiei. În prezent, la fabrica Softronic lucrează aproximativ 450 de angajaţi, iar o parte dintre ei provin din rândul specialiştilor care au lucrat în anii de glorie la Electroputere Craiova, Avioane Craiova sau la Întreprinderea de Utilaj Greu (IUG). Petre Munteanu, în vârstă de 43 de ani, este unul dintre craiovenii care au lucrat mulţi ani la uzina Electroputere, iar acum este angajat la Softronic. „Am lucrat timp de 15 ani al Electroputere Craiova, însă am fost disponibilizat. De cinci ani lucrez la Softronic pe postul de lăcătuş mecanic. Aici am învăţat multe lucruri, iar toate produsele realizate de noi de la locomotive până la trenul electric sunt gândite de adevăraţi profesionişti“, a spus Munteanu. Softronic vrea fabrică în Ungaria. Compania din Craiova şi LAC Holding din Ungaria au semnat recent o scrisoare de intenţie pentru construcţia unei fabrici de locomotive peste graniţă. Investiţia va fi gata anul acesta, iar producţia va fi demarată în 2016. Pentru început, vor fi create 50 de locuri de muncă, iar pe termen lung – 250. „Motivul pentru care am făcut parteneriatul este legat de relaţiile speciale pe care ungurii le au cu austriecii, dar şi cu alte pieţe din Europa cu care noi nu avem contact. În Ungaria se va face doar partea de ansambare şi montajul general“, a mai precizat Radu Zlatian. Softronic, deţinută de Ionel Ghiţă, Ion Gârniţă, Augustin Popescu şi Oana Miulescu, a realizat o cifră de afaceri de 115 milioane de lei în anul 2013, potrivit reprezentanţilor companiei. Înfiinţată în anul 1999, firma este unul dintre puţinii furnizori privaţi de produse şi servicii pe piaţa feroviară românească. + SURSA http://adevarul.ro/locale/craiova/foto-secretul-trenului-sf-hyperion-facut-craiova-reusit-fabrica-softronic-sa-i-cucereasca-nemti-unguri-1_54e20c33448e03c0fdabfc1f/index.html

  Apreciază

 9. ..Spuneam ca, daca Basescu va ajunge, eventual, in fata procurorilor, ar putea da vina pe ,,sistemul” Ponta-Ghita.
  Dar, de astazi, nu mai are nici acest grad de libertate…iar Udrea, va trebui sa tipe de zece ori mai tare ca sa o mai auda cineva.
  (Z)

  Apreciază

 10. 1. Tot urlu ca animalu’ , de vreo doi ani la micutul asta de victor viorel ca a semnat PACTUL DE COABITARE BLESTEMAT , cu chiombalaul national !

  Ce bou am fost !

  Abia azi am inteles ca PACTUL DE COABITARE era semnat cu mult timp inainte , de catre rudele lu’ victor viorel , surioara , cumnatelu’ , verisoara si cu sotu’ ei , verisoru’ ala de vorbeste rar , sau deloc , impreuna cu toti mafiotii chiorului , excrocii aia de asfaltangii , iar astia doi , chioru’ si micutu’ victor viorel , numai l-au parafat !!!

  2. Guitza , te-asteapta „aia” la portitza !

  Apreciază

 11. Ete na cu ” “ceea ce ei invată cel mai usor este arta de a-i distruge si de a-si masacra semenii””
  Si inate sa va puneti censua in cap de ude credeti ca ne vin cuvinetele șnapan si brigand? De la unii civilzati si mult mai avenasto tehnologic!
  Ia de vedeti in Wiki : brigandine si snaphance …

  Apreciază

 12. Victor Ponta trebuie santajat, pentru a demisiona impreuna cu guvernul. Aceasta este explicatia ocolirii pe la rude. Altfel, atacat direct, intra in stare de suspendare si premier devine unul dintre membrii actualului cabinet, ceea ce impiedica intrarea la guvernare a fomistilor lui Johannis.

  Apreciază

 13. @ Luminita Arhire:

  Bună comparația între situații. Cum zice poporu, pentru unii – mumă, pentru alții – ciumă.
  Băsescu însuși zicea într-un interviu că niciun partid nu declară la sfârșitul alegerilor suma reală cheltuită.
  Dacă niciun înseamnă niciun, înseamnă că intră și PDL și el, Băsescu.
  Important e să găsești niște magistrați care să afle probe. Și, după cum știm, dacă vrei cu tot dinadinsul să condamni pe cineva, găsești probe.
  Dacă, prin absurd, nu găsești și nu găsești, îl bagi la abuz în serviciu.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.