Lansare de carte la Fundatie

IMG_1061

 

 

 

 

 

 

 

 

Miercuri, 11 februarie, ora 11

Fundația Europeană Titulescu

Lansarea volumului
Istoria diplomației. Secolul XX

Autor: ambasador Constantin VLAD
Invitați speciali:
prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE (președintele FET)
ambasador Sergiu CELAC
prof.univ.dr. Ion CALAFETEANU
ambasador Nicolae ECOBESCU

19 gânduri despre “Lansare de carte la Fundatie

  1. Angela Merkel arrives at Passport Control at Paris airport.
    “Nationality?” asks the immigration officer.
    “German,” she replies.
    “Occupation?”
    “No, just here for a few days.”

  2. Varianta „Fahrenheit 451” a existat cu mult înaintea hidrei naziste sau comuniste. În antichitate se practica „damnatio memoriae”, ştergerea numelor de pe inscripţii şi monumente ; însă una dintre cele mai mari pierderi de manuscrise pe care le-a înregistrat omenirea vreodată a fost distrugerea Bibliotecii din Alexandria (fondată în 288 înaintea erei noastre ) şi considerată una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. În 642, în plină ofensivă arabă, califul Umar Ibn al-Khattâb ordonă ca toate cărţile să fie aruncate în apă, considerându-le fie nocive, fie bune, dar inutile, din moment ce toată învăţătura se află cuprinsă în Koran.

    Un capitol final al luptei „sfinte” împotriva celor care acceptă sau propagă învăţăminte contrare Koranului a fost atentatul de la Charlie Hebdo de la începutul lunii ianuarie. În sfârşit, autorităţile franceze s-au alarmat de implicaţiile ideologice ale unor asemenea evenimente şi au decis că este necesară ruperea comunităţilor musulmane de structurile lor religioase (am formulat deja această idee acum câteva săptămâni pe blog). Se va trece deci la laicizarea învăţământului. Şcoala publică franceză este prin definiţie laică încă din sec. XIX, însă de prin anii ′70 s-a impus o laicitate „deschisă”, care recunoaşte elevilor dreptul de exprimare şi de manifestare a credinţelor lor religioase în interiorul aşezămintelor şcolare (este permisă, de ex, purtarea vălului islamic de către fete.) În afara învăţământului public, în Franţa funcţionează deasemenea 52 de şcoli, colegii şi licee musulmane (plus nenumărate alte forme de învăţământ religios neînregistrate). Spre acestea din urmă se îndreaptă cu precădere atenţia şi îngrijorarea autorităţilor franceze, căci insistenţa asupra respectării cu stricteţe a preceptelor unei religii elaborate în sec. VII era noastră pentru o societate nomadă, structurată medieval în jurul clanurilor, conduce inevitabil la neasimilare în societatea de tip occidental a sec. XXI. Rezultatele inevitabile ale unui asemenea anacronism sunt acţiunile teroriste pe de o parte, iar pe de alta islamofobia, un fenomen la fel de periculos, după cum susţine cu justeţe Excelenţa Sa Prof. Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie din Cluj.

    Măsura laicizării învăţământului în Europa ar putea fi nepopulară, totuşi ea este necesară în lupta cu acest nou flagel al lumii contemporane : fundamentalismul islamic. Este metoda cea mai eficientă pentru stoparea propagării oricărui fel de obscurantism mistic.

  3. @centru

    Există, desigur şi alte tipuri de obscurantism care se opun, în numele unor prejudecăţi, difuzării ştiinţei.

    Romanizarea şi abandonarea Daciei constituie un domeniu predilect de cercetare al istoriografiei româneşti datorită importanţei sale pentru istoria naţională. Opinia generală la care cercetarea modernă a ajuns prin analiza izvoarelor literare, coroborată cu descoperirile arheologice, este că populaţia Daciei romane era alcătuită din daci autohtoni şi colonişti romani.

    Dacii, deși au suferit pierderi foarte mari în timpul războaielor de cucerire (din cele aprox. 5000 de inscripţii descoperite în Dacia, mai puţin de 1% poartă nume traco-dacice ), au continuat să trăiască sub stăpânirea romană, însă din motive de securitate, autoritățile romane i-au mutat din cetățile lor situate în zonele de deal și munte în mici sate de câmpie. Având în primii ani după cucerire un statut juridic inferior în cadrul populației libere a Imperiului, cel de „dediticii”, adică fără dreptul de a fi subiectul unor acte juridice legale, situația lor economică și juridică s-a ameliorat după 212 când împăratul Caracalla acordă cetăţenia romană tuturor locuitorilor liberi ai Imperiului.

    În acelaşi timp, cum tot teritoriul anexat a devenit proprietate publică, în Dacia a avut loc o colonizare masivă atât cu cetăţeni romani ( cazul coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa ), cât şi cu „peregrini”, locuitori liberi fără cetățenie romană, țărani sau meșteșugari care au întemeiat sate și târguri : mineri din Dalmaţia au venit să lucreze în minele de aur din Munţii Apuseni, colonişti din Noricum şi Pannonia au întemeiat satele Cașolț și Calbor din Transilvania, iar cei din Gallia şi Germania au fondat centrele meşteşugăreşti Micăsasa și Napoca ; inscripţiile consemnează şi numele a numeroşi negustori orientali de origine semitică, asiatică, iraniană şi africană.

    Principalul factor de romanizare a fost reprezentat însă de armată : recrutată de pe întreg teritoriul Imperiului, aceasta avea o origine etnică foarte diferită şi mulţi militari s-a stabilit în Dacia după lăsarea la vatră, aşa cum o dovedesc diplomele militare descoperite. Unitățile militare erau însoțite de către civilii care trăiau de obicei în așezările de pe lângă castre (meşteşugari, negustori, prostituate, etc.), o altă masă eterogenă etnic.

    Acest expozeu succint este menit să arate cât de cosmopolită a fost de la bun început populaţia Daciei romane. Să vedem acum ce ne spun izvoarele, inscripţiile şi celelalte descoperiri arheologice despre abandonarea Daciei.

    Între 235–284, Imperiul roman trece printr-o criză teribilă, datorată migrărilor survenite în lumea barbară : goţi, sarmaţi iranieni, carpi de origine dacică, heruli, gepizi, bastarni, alamani, burgunzi, franci. Din cauza distrugerilor provocate de atacurile acestora, în 271/2 împăratul Aurelian retrage din Dacia Traiana armata și o parte din populație – în special cea urbană legată de modul de viață roman – pe care le stabileşte în sudul Dunării, într-o provincie nou înființată pe teritoriul pustiit al Moesiilor, căreia îi dă același nume : Dacia (propaganda oficială căuta să mascheze astfel un eşec major ). Dacă viaţa romană continuă în Dobrogea datorită importanţei strategice a litoralului (se construiesc şi se refac în această perioadă fortificaţii atât pe malul drept al Dunării – Dinogeţia şi Murighiol – dar şi pe cel stâng – Pojejena, Gornea, Șvinița, Dierna, Insula Banului, Hinova, Puținei, Ostrovul Mare -), în nordul Dunării situaţia este instabilă, deşi se încearcă crearea unei zone controlate politic prin ridicarea cetăţilor Drobeta şi Sucidava. Invazia hunilor răstoarnă definitiv echilibrul politic. Întreg spaţiul la nord de Dunăre şi interiorul Dobrogei devin dominate etnic, social şi politic de barbari (275-378), lucru dovedit şi de schimbarea ritualurilor de înmormântare ( se trece de la incinerare la inhumare ) şi de genul de ofrande funerare (asiatice). Până şi în garnizoana de la Sucidava apar mercenari huni, a căror prezenţă este atestată de descoperirea unui cazan tipic civilizaţiei lor, produs de bronzierii chinezi. Resturile de populaţie autohtonă, rurală, care mai rămăseseră nu au putut supravieţui, fiind lipsiţi de orice structură administrativă şi militară, decât prin asimilare.

    Concluzia este că teritoriul României a făcut parte din primul imperiu cu vocaţie universală cunoscut de umanitate, şi că pe aceste locuri s-a creat un popor neolatin, românii, care chiar dacă au fost nevoiţi să se refugieze un timp la sud de Dunăre, continuă să existe şi astăzi pe acelaşi meleaguri unde au trăit şi strămoşii lor dacii.

    P.S. Nu am afirmat niciodată că românii ar fi slavi. Vă rog să citiţi cu atenţie cele ce scriu înainte de a mă critica.

  4. @Mihaela Erika Petculescu spune : „românii, care chiar dacă au fost nevoiţi să se refugieze un timp la sud de Dunăre”
    Deci asta era şopârla din final. Gând la gând cu Tamaş Laioş!

  5. @Adrian B

    E frumos din partea dumneavoastră să acceptaţi că aţi utilizat un limbaj…inadecvat.

    Pe de altă parte, în mesajul meu, eu nu am am pomenit nimic despre simpatia sau antipatia pentru Victor Ponta şi nici nu ştiu, de exemplu, dacă peste un an-doi nu vom avea un PSD de tip nou, condus de Marean Vanghelie- şi atunci probabil că va trebui să vă reevaluaţi şi entuziastul „… voi vota PSD totdeauna… ”- ceea ce mi s-ar părea absolut justificat în ipoteza de mai sus.

    Eu încercam să vă spun despre un tipar de mesaje patetice, cu câte trei semne de exclamare în text , cum este cel de mai jos:

    “…am vazut ca si d-ul Gheorghe Feneser alias @sadicu a fost PREFECTUL jud. Alba in mandatul d-lui Ponta !!! Si in pauza de masa il injura pe d-ul Ponta pe internet !!! Mi se pare incredibil acest lucru ! Chiar nu inteleg de ce d-ul Ponta nu foloseste membrii de partid vechi si loiali , preferand in locul lor tot felul de japitze…” .

    N-ar fi nici o problemă cu indignarea dumneavoastră sinceră, numai că, dacă @sadicu nu minte în cele câteva confesiuni pe care le-a făcut, cu trimiteri precise în biografia lui, cam singurele, de altfel, pe care le-am citit cu atenţie, deoarece restul era propagandă joasă, nu este el cel de mai sus şi este doar o coincidenţă de nume. Nu corespund vârsta, instrucţia, cariera, opţiunea politică… Aşadar supărarea dumneavoastră, cu trei semne de exclamare în coadă, nu se justifică.

    Dacă Victor Ponta nu vă place, este OK. Dar…

    Cred că actualul premier se deosebeşte mult de Vasile Blaga, acesta din urmă fiind din punct de vedere intelectual …UN BUN ORGANIZATOR – din câte ştiu, nimeni n-a reuşit să mai spună şi altceva despre domnia-sa de când a devenit persoană publică; mai cred că Victor Ponta este net diferit şi de Băsescu Traian, deoarece fostul preşedinte este născut cu o infirmitate pe care nu am mai sesizat-o, până la el, la nimeni: în loc de simţ moral are o gaură neagră şi, ca urmare, nu deţine cenzura interioară care să-i pună piedică în ticăloşie -e un TIR fără frână, lăsat de capul lui pe şosea.

    Or, Victor Ponta cred că este doar un om normal, cu bunele şi cu relele lui.

  6. O mare personalitate stiintifica, la a carui mana m-a dus, candva, viata, cand, mic polemolog (astazi termenul nu prea se mai poarta), a trebuit sa sustin o teza despre problemele pacii si razboiului, dintr-o perioada extrem de tensionata (criza eurorachetelor era in toi), in fata comisiei de examinare al carei presedinte era nimeni altul decat dl. Constantin Vlad. Cred, daca-mi amintesc bine, ca venea de la ASSP, de la academia mica, cum era denumita intr-un argou de catedra, oricum, noaptea de dinaintea sustinerii a fost alba, mi-am facut si refacut de nu stiu cate ori fisele cu variantele de sustinere si de raspunsuri la o mie si una de intrebari, faima presedintelui comisiei era mare, unul dintre cei mai reputati specialisti in relatii internationale (pe vremea aceea nu erau prea multi care sa stie cu ce se mancau relatiile internationale). La fel de bine ar putea fi numit dupa cel mai mare grad didactic universitar, nu numai dupa cel diplomatic, pentru mine a ramas, in virtutea episodului amintit, un stralucit profesor de relatii internationale. FET-ul, din cate imi dau seama, tinde a deveni si o scoala geopolitica, in expresie diplomatica, ceea ce onoreaza memoria patronului Fundatiei, Nicolae Titulescu, unul dintre cei mai mari geopoliticeni, de factura diplomatica. Cred ca dupa Nicolae Titulescu Romania a mai avut doar doi geopoliticieni de anvergura europeana, maresalul Ion Antonescu, in expresie militara, si presedintele Nicolae Ceausescu, in expresie politica. Greseala primului a fost a dependentei totale, a celui de-al doilea, a independentei totale, pentru care ambii au platit la fel de dramatic. Una din concluzii, poate cea mai importanta, s-ar referi la calea de mijloc, aceasta via regia sau cale de aur, care trebuie urmata si in geopolitica. Felicitari domnule profesor si ambasador CONSTANTIN VLAD, pentru lansarea cartii “ISTORIA DIPLOMATIEI. SECOLUL XX”! La cat mai multe, cu multa sanatate! Va multumesc!

  7. @Mihaela Petculescu – ma deranjeaza teribil afirmatia dv ” n-a existat continuitate daco-romana ” – eu in viata mea n-am auzit roman sa spuna asa ceva ; asa cum , in afara de doua-trei exemplare pe acest blog , nu cunosc romani care sa aplaude nelegiuita agresiune ruseasca in Ucraina .
    Deci daco-romanii au trecut Dunarea cu barca de la Turda la Focsani in 275 si s-au intors in masa 9 secole mai tarziu ?
    Dacii au fost exterminati ? De ce locuitorii Tarii Motilor se imbraca ca si ei ? De ce in Britannia a ajuns o cohorta daca ?
    Teoria e o ineptie inventata de istoricii ideologi ai Imperiului Chezaro-Craiesc .
    In afara subiectului ,un lamentabil fiasco pontist , autostrada cel mai greu posibil de construit , pe care nimeni nu il obliga sa o proclame ca prioritate , Comarnic Brasov , este abandonata . Ponta isi imagina ca o va construi fara sa plateasca ! Ca bancherii parizieni vor scoate ei bani din portofel pentru 7 tuneluri de zece kilometri in plin munte in locul romanasilor .Necazul este ca se minte , se minte , de ce au spus acum un an ca ar fi alocat 600 de milioane de lei de la buget pentru acest segment cand de fapt nimic nu era alocat ? Da , votam ( inca ) cu PSD pentru Nastase si Iliescu , nicidecum pentru acest Ponta ….

  8. Cetățenii, prinși cu bolduri în fața televizorului, ca niște fluturi în insectar, urmăresc filmul reținerii Elenei Udrea. Poporul nici nu respiră până nu dezleagă enigma : dacă avea cătușe când a plecat de la DNA…oare de ce nu mai avea , acolo unde a ajuns…?

    Statul de drept, trufaș, nu obișnuiește însă să dea răspunsuri la frământările nației…

    Despre problema Udrea, să întrebăm mai bine specialiștii. Ludovic Orban , de exemplu, e doctor pe subiectul ăsta. Cum și-a bătut ea joc de țară … cum a furat ea fără rușine…țț…țț…țț…Dar cum a lipit ea afișe, tânără și îmbujorată , cu părul în vânt și cu fustița la fel, tapetând stâlpii, pe care pune taxă astăzi Ponta, cu săgeata liberală , își mai aduce aminte Ludovic? Păi de ce să nu-și amintească…doar erau împreună…abia descoperise juna din Buzău că Ludovic are o perspectivă mai amplă asupra lumii decăt Cosmin Gușă…

    În timp ce doamna Udrea făcea lectură la DNA , ziariștii de teren au făcut și ei ceva: niște cuie zdravene. Să stai pe frigul ăsta atâtea ore , până își citește doamna dosarele, e inuman …ce mai …puteau s-o scoată puțin din sediu , cât s-o întrebe deontologii outdoor: ”ați furat , doamna Udrea?” sau ”cum vă simțiți cu cătușele pe încheieturi?” și să plece și ei acasă, la căldurică.

    Pe lângă reporterii de teren cu țurțuri pe microfoane trece, la un moment dat, un imbecil insolent –VERIGA SLABĂ, îl cunoașteți,un prieten de-al doamnei Macovei, cu care dânsa împarte șaua motorului când și când, prin campaniile electorale- ținând într-un echilibru precar un turn de PIZZA HOT, din spatele căruia imbecilul insolent abia se zărește. El este dornic să hrănească DNA-ul, dulăul cel rău , ținut până mai ieri în lanț de către Băsescu Traian și care astăzi a scăpat prin curte și a mușcat-o de picior pe ”CABINETUL 2 ”.Dar dulăul n-are poftă de mâncare- mare bucurie pe reporteri…
    ………………………………………………………………………………………………
    Și acum:

    Iohannis și-a aruncat paltonul pe capota limuzinei, la Paris, pentru că protocolul s-a cam fâstâcit…o doamnă de la fața locului, cu un buchet de flori în mână, a părut îngrijorată și confuză .

    Stelian Tănase este în plin tic…tac –a scos din grilă Viața SATULUI . Nu-mi imaginez ce va face Pufulica, dacă o pune pe liber …adică nu știți cine este Pufulica? Oaia aia de pluș, de-o mângâiau toți angajații TVR pe cap, ca să le treacă nervozitatea.

    Vanghelie a fost zărit în Parlament la raionul cu rafturile burdușite de liberali . Nuuu, nu venise în scop de conspirație grosieră, cum greșit s-ar fi putut înțelege. El se plimba așa, agale , pe holurile Casei Poporului și s-a rătăcit ”pe persoană fizică ” taman lângă sectorul liberal .Geoană, cu ochelari negri, mustață falsă și trench-coat cu gulerul ridicat, a fost descoperit și el în apropiere, după un filodendron.

    Se preconizează numirea unei judecătoare, fără struți la domiciliu, la Curtea Constituțională.

    Ponta pleacă în SUA; a precizat , prin purtătorul de cuvânt că ” EXCLUS MIAMI BEACH”.
    ……………………………………………………………………………………………………

    Ce vreau să spun cu cele de mai sus? Vreau să spun că în ciuda faptului că doamna Udrea a fost reținută, s-a constatat că lumea a continuat să funcționeze și după incident, cu un scârțâit de rutină care n-a deranjat pe nimeni .

  9. http://www.art-emis.ro/analize/2735-rolul-decisiv-al-mass-media-in-prabusirea-romaniei.html Domnul profesor universitar dr. Ion Coja analizează fenomenul “Prăbușirea României după 1989”. Dar Marea Trădare Naţională a început mai devreme, cu “afacerea Meditaţia Transcendentală”, unde rolul de organizator al culturnikului Andrei Pleşu -mult victimizat şi deplâns- a fost capital! În fapt, “afacerea Meditaţia Transcendentală” a jucat rolul “hârtiei de turnesol” pentru testarea rezistenţei României la următoarea lovitură –“evenimentele din decembrie 1989”- organizată pe baza doctrinei Drang nach Osten (care este într-o manifestare foarte bine reliefată abia acum!).

  10. http://www.theguardian.com/world/2015/feb/10/ukraine-draft-dodgers-jail-kiev-struggle-new-fighters “draft dodgers face jail as Kiev struggles to find new fighters” Guvernul de la Kiev a hotărât întemniţarea etnicilor români (recrutaţi din Basarabia de Sud şi Bucovina de Nord, provinciile noastre istorice date iresponsabil de gratuit Ukrainei de către preşedintele alogen Emil Constantinescu), etnici români ce refuză rolul de “carne de tun aruncată de Kiev” împotriva muscalilor şi a luptătorilor ceceni voluntari. Care se delectează cu tăierea testiculelor !

  11. Ministrul Sorin Câmpeanu refuză într-un mod flagrant articularea –pe româneşte- narativului secolului XXI la problemele româneşti! El declara foarte recent pentru RL că prioritatea sa o constituie “introducerea predării în limba engleză în universitățile din România”! Repet întrebarea : Pe ce think tank (grup de reflecţie) se bazează guvernarea actuală ? Ştim, domnul Klaus Iohannis, care intră tot mai mult în rolul de “preşedinte jucător”, se bazează pe un think tank (Denkfabrik, Beraterstab?) care încurajează sinuciderile !

  12. @ ZeV,

    teoretic premierul e, sau ar trebui sa fie un om extrem de ocupat, asa ca purtatorul sau de cuvant trebuie sa iasa sistematic si sa informeze publicul… daca apare el mereu inseamna ca fie are timp berechet si deci nu face nimic, fie ii place sa-l vada rudele pe sticla…

    Eu cred ca tara asta are atatea probleme grave si foarte grave, incat poate ca am avea nevoie de vreo 2-3 premieri fiecare cu guvernul sau dedicat unei anume tinte, pt ca macar sa putem spera la ceva mai bine…

    Guvernarea „la imagine” nu tine, doar a constat asta recent, nu? Cand te dai dracu’ gol si scoti capul din toate partile, lumea isi da seama ca doar salvezi convenabil aparente… Mai bine intervenea peste Rus si aberatiile sale tv… dovedea ca este impotriva vorbelor fara fapte…

  13. Doru Coarna
    Fii serios, prietene..cine televizeaza un comunicat rostit de purtatorul de cuvant ? Este suficient sa apara vreu inculpat la DNA (oricand fiind posibil), sau vreo blonda in fata camerelor si imediat se taie circuitul cu purtatorul.
    😉 😉

  14. M-am uitat în declarațiile de avere ale lui Udrea: au câștigat destul de mult, și ea, și soțul ei.
    Ea a fost șefa Cancelariei Prezidențiale, a predat la o universitate, a fost autoare și coautoare de lucrări științifice pentru care a primit bani, consilier în Consiliul General al Municipiului București, parlamentar, ministru, a avut un cabinet de avocatură, a făcut afaceri imobiliare, a fost și e acționar la niște firme de la care a primit dividende, soțul ei a fost om de afaceri…
    Am adunat groso-modo veniturile și mi s-a părut că ele justifică traiul lor pe picior mare.
    Nu cred nici că Udrea e vinovată, nici că nu e. Aștept judecata și sentința.
    Constat însă că ielectoratu e înverșunat împotriva ei și că o consideră hoață fiindcă avea bani mulți, comparând-o cu el, cu ielectoratu.
    „De unde avea Udrea bani atât de mulți?” întreabă o mamaie. „E clar că a furat. Eu de ce n-am? Fiindcă nu fur”.
    Boboru nu concepe că există inegalitate din cauza (sau datorită; depinde de punctul de vedere din care privești) datelor native, instruirii, puterii de muncă, muncii prestate…
    Boboru vrea egalitate ori în bogăție, ori în sărăcie. Dacă el nu e în stare să prospere, să nu prospere nimeni!
    Boboru vrea comunism: de la fiecare – după posibilități, fiecăruia – după nevoi. Adică, există un milion de oameni inteligenți, instruiți, care contribuie mult la dezvoltarea societății românești și câștigă mulți bani? Apăi, ei trebuie să-și împartă veniturile cu celelalte milioane care au bani puțini.

    A nu se înțelege că o consider pe Udrea ca făcând parte din acest milion.
    A se înțelege că nu cred că capitalismul are șanse în România, din cauza nivelului foarte scăzut, lenei și invidiei ielectoratului. Tot astea sunt motivele pentru care DNA e foarte apreciat.

  15. @Mihaela Erika Petculescu
    Pentru a vă dovedi buna credinţă, vă rog să demantelaţi chiar dumneavoastră „analizele” istoricului maghiar Tamaş Laioş (în grafia ungurească Tamás Lajos), Dar ţin eu să vă reamintesc contextul general. La anul 1167, prin victoria zdrobitoare de la Sirmium obţinută de strategia Comnenilor, Hungaria a fost desfiinţată, fiind înlocuită de conceptul geopolitic ecumenic numit Ungrovlahia.

Lasă un răspuns