Ghid de invătat ungureste

IMG_0998

 

 

 

 

 

 

 

 

La un moment dat, s-a propus ca românii din Covasna si Harghita să invete si să vorbească, in mod obligatoriu, limba maghiară. Sper că nu va fi cazul, desi există, in continuare, propuneri ale celor deranjati de apropierea sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire. Oricum, dacă se va pune o astfel de problemă, propun să fie utilizat un manual de acum aproape 200 de ani – „Graiul roman in linba domnitoare sau modul mai usor d’a invăta românu linba ungurească”, scris de Moisi Bota, „românescul invătetoriu din Ghiroc lucrat…”, publicat in 1836, la Buda, „cu tipariul crăescii tipografii”.

50 de gânduri despre “Ghid de invătat ungureste

  1. O, nu…Sper că nu va fi nevoie de acest dicționar, ori de „pașaport de liberă trecere”! S-ar răsuci atunci în mormânt toți cei de la IP și Trăznea, (în unele documente ale vremi, trecut Tresnea! ), toți cei care s-au opus unui mârșav Diktat de la Viena! O Românie n-ar mai fi întreagă, reală, n-ar mai fi așa cum au lăsat-o ca zestre mai marii noștrii înaintași.

  2. Dar frumos vestmant chirilic avea limba noastra in 1836 !
    Domnii ideologi ai RSS Moldovenesti nu inventau nimic , scriind romana in caractere chirilice .
    Gratie fondului de aur slavon pastrat cu sfintenie de progresista , curajoasa , dezinteresata de material , intelectuala Biserica Ortodoxa Romana nu aveau decat sa se intoarca la ce se scria in Principate inainte de 1864 .
    Adevarat ca tradatorii renegati ai Bisericii Romane Unite cu Roma incepeau , ei , descoperind radacinile romanilor , sa scrie déjà inainte in alfabetul latin .
    Revenind la subiect , inspaimantatoare mentalitatea rasista maghiara din Romania – romanii , in ochii intelectualilor maghiari si a sefilor politici maghiari din Romania sunt sau inexistenti sau inferiori – in interviurile autobiografice ale lui Marko romanii nu apar deloc sau cand apar e ceva ” noi stim foarte bine ca nu e adevarat ca a existat continuitate daco-romana ” sau ” in Muntenia vedeti spiritul , sau dezordinea balcanica ; nici o casa nu are gardul drept ” samd samd – sociologii – filozofii maghiari vorbesc de o asa zisa bunastare in Ardeal Banat si mizerie in rest – fals , Salajul , parte din Satu Mare , Maramuresul si Bistrita Nasaud sunt zone sarace si inapoiate .
    Cu Putin Hitler in plina forma razboinica la 300 de kilometri de frontierele noastre , cu o clasa politica formata din mari valori ca Sova , Ponta , Predoiu , Alina Gorghiu ( discurs al distinsei sefe de partid ” sa fim mai buni ” sic ! ) unde va fi Romania in 2018 ?

  3. @Treide – satenii de la Ip si Trasnea nu s-au opus nimanui – au cazut victime consatenilor lor unguri la Ip – masacrul nocturn a fost facut de indivizi cu ochelari de motociclist , sa nu fie recunoscuti , la instigarea notabililor maghiari locali ( se pare ca intampinarea episcopului Iuliu Hossu , cu ocazia unei vizite pastorale , de satenii romani de la Ip , calare si in costume cu tricolorul , era in ochii lor o crima de neiertat ) iar la Treznea unor obscure intelegeri intre o subunitate a armatei maghiare si proprietari de teren maghiari de la Zalau – Bay si Wass – dupa o noapte de chef la Zalau in cinstea armatei eliberatoare maghiare , asa cum populatia maghiara a organizat ( spontan ? ) peste tot in septembrie 1940

  4. Romanul prefera sa invete tiganeste,ii este mai usor…manelele i-au intrat in suflet…mai limba… Cinste exceptiilor ! ! ! Sper sa fie multi….

  5. Fragmentarium
    ,,Neindoielnic, cand presedintele Iohannis s-a referit la necesitatea unei resetari de sistem, nu a sugerat ducerea institutiilor si relatiilor dintre acestea pe o tabula rasa, ci asezarea pe alte baze, de functionare congruenta, care sa duca la progres…”
    COMENTEZ:
    Eu nu am nimic cu cuvantul RESET (desi, trebuie sa recunosc ca-mi displace profund, deoarece sugereaza si prezumtivul esec al unei/unor generatii, ceea ce eu nu cred), dar, nu pot sa accept ca Yohannis este mult mai mult decat un demagog, din moment ce ne spune ca ,,noul” PNL, fost recent la guvernare (nefacand mai nimic) si bine impanat cu orbani, boci, udrii, anastase, olteni, videni, blagi, etc), ar fi intr-adevar ,,nou”.
    Prea suntem luati de prosti in fiecare zi, pe toatel canalele media, ba de politicieni resapati, ba de jurnalisti-afaceristi loviti de revelatii, ba de frustrati de toate genurile/genele care chiar cred ca la inceput a fost cuvantul.
    O fi fost, dar a cam venit vremea faptelor in Romania. In general (cu ceva exceptii), cine face, tace mai mult. dar reciproca, inca nu s-a dovedit valabila intoate cazurile relevante.
    As vrea sa cred ca Yohannis este un astfel (adica altfel) de presedinte. Dar, sincer sa fiu, nu mai sunt impresionat de holograme mediatico – feisbuciste, fie ele nemtesti, blonde, sau asistente TV, care lucreaza la ,,foc continuu si incrucisat” – spre deliciul masei de telespectatori superdotati in teorii conspirationiste si permanent la zi cu cel mai noi evenimente de can can care te fac sa uiti de foame. In principal, de foamea de cultura, evident. (Z)

  6. Acum cativa ani am fost cu elevii in excursie la Ip, in schimb de experienta cu scoala din localitate. Am vazut cu totii si am auzit din gura localnicilor ce a insemnat ocupatia lui Horthy in Ardealul nostru! Insa, spre surprinderea mea, am intrat si in singura Biserica romaneasca, frecventata de locuitorii din Ip, ortodocsi! Este o adevarata catedrala, cu o pictura fantastic de frumoasa fiind si singura biserica ortodoxa din tara, cel putin acum 5 ani, care era incalzita, iarna, iar oamenii aveau si bancute, incat nu iti mai venea sa pleci de acolo!!! Mai jos de aceasta biserica era si un monument ridicat in cinstea martirilor, care au sfarsit sub baionetele si gloantele unguresti! Alaturi de regretatul Adrian Paunescu, care a avut initiativa de a veni la Ip dupa evenimentele de la Targu Mures, a mai fost cineva, care s-a implicat in mod direct, pentru a ridica romanilor de la Ip un bastion in calea maghiarizarii post-decembriste. DUMNEAVOASTRA, Domnule Prim-ministru!!! Am aflat atunci, ca domnul Adrian Nastase a dat bani din buzunar pentru a ridica acea catedrala romaneasca! Si mai stiu ca la dezvelirea monumentului ati fost impreuna cu domnul presedinte Ion Iliescu si poetul Adrian Paunescu! Si ati mai construit si o fabrica in apropiere, care a dat locuri de munca locuitorilor din zona! Toate acestea le-am aflat de la directorul scolii si de la localnici, atat romani cat si maghiari, cu care am interactionat la Ip!!!! Am scris toate acestea, deoarece, doresc, ca roman, SA VA MULTUMESC! Si sa aveti ani multi si sanatosi!

  7. Nu-mi vine să râd când îmi amintesc de primul meu Abecedar; nu-mi vine să râd când știu că pe jumătate nu sunt româncă dar nu mi s-a oferit ocazia să învăț limba maternă: aveam de ales între „moldovenească” și rusă. Moldoveneasca se scria în chirilică, având o mulțime de artificii care pot părea comice astăzi. Aceea a fost o tentativă reală de a extermina o parte a unei nații. Din fericire, s-a terminat. În schimb, viața acolo este un amestec deosebit de complex de rusofonie, rusofobie și tradiții românești neatinse de vremurile noi în combinație cu cele pe care au încercat să le schimonosească după forma și asemănarea celor din Rusia.

    Izolarea forțată (de România, de întreaga națiune) a conservat în mod miraculos multe obiceiuri și tradiții, expresii, povești,etc. și când văd un obicei sau aud o doină, o vorbă de om bătrân fără neologisme, parcă mă uit printr-un geam înapoi în timp.

    Țin minte că bunica mea, născută la 1917, în serile de sărbătoare ne făcea pe ascuns plăcinte cu „noroc”, ne cânta cântece vechi de când lumea, învățate de la bunica ei… Parcă-i un film, parcă nu mi s-a întâmplat mie niciodată.

  8. O cunoștință mucalită îmi spunea că noi nu ar trebui să învățăm englezește, franțuzește…, ci ungurește, bulgărește și rusește, ca să contracarăm revizionismul și iredentismul.

  9. @ bodo ildico:

    Inși cu diplomă/diplome folosesc cuvintele mișto, nasol, nașparliu/nașpa, gagiu, gagică…, de te întrebi cine și unde se integrează, ei în noi? sau noi în ei?

  10. “Problema valahă în secolul XVI” : Am fost absolut siderat să citesc în volumul colectiv “Whose Love of Which Country? Towards an Intellectual History of Patriotic Discourses in the Early Modern Period”, patronat de Universitatea Central Europeană din Budapesta, vezi http://www.ceu.hu/events/2006-05-20/whose-love-of-which-country-towards-an-intellectual-history-of-patriotic-discourse , un capitol scris de cercetătorul Gábor Almási de la Institutul Habsburg din Budapesta şi intitulat “Problema valahă în secolul XVI”. Reacţia unui om din Vest ar fi : “Băi, (Boy!), ce altruişti sunt ungurii faţă de valahi!”. Eu sînt mai bănuitor. Cum ? Exista oare o “Problemă valahă” în secolul XVI? Şi care a fost soluţia la problemă valahă ? Ea a venit în prima jumătate din secolul XVII. Sub forma etnocidului valahilor din “războiul de 30 de ani”, precum şi a Păcii din Westphalia care a lichidat complet Legea străbună a Valahilor (Lex Antiqua Valachorum). Prin titlul acelui articol scris acum, cercetătorul maghiar Gábor Almási de la Institutul Habsburg din Budapesta se străduie să justifice, subtil, cele două crime abominabile împotriva umanităţii.

  11. Tripartitele lui Verboczy / Nobilimea maghiară a practicat o reprimare de infinită cruzime a „naţiunii inexistente” (adică românii) la mişcările din anii 1437-1438 (dar a trecut la reprimarea aceea numai după ce murise împăratul Sigismund de Luxembourg, ca să înţelegem bine cât de laşă era nobilimea maghiară!), precum şi mişcarea din anul 1514. Juristul István Werbőczy (1465 – 1541) a verbalizat pe latineşte acest comportament barbar al nobilimii maghiare într-un text sacralizat de unguri (chiar şi de către cei de acum !), text chemat „Opus tripartitum juris consuetudinarii inclyti Regni Hungariae” tipărit la anul 1517. Sau „tripartitele lui verboczy”, cum spun românii acelei legislaţii, în justificat dispreţ. Cu tripartitele lui verboczy în aplicare, era absolut normal ca oricare coeziune militară în Ungaria să se destrame de la sine. Dar istoriografii unguri îi blamează acum pe olteni şi evrei, iar nu cruzimea tripartitelor lui verboczy, pentru înfrângerea uriaşă, totală, suferită în bătălia de la Mohaci din anul 1526. Apoi, după trei veacuri şi jumătate, veniţi la putere prin Ausgleich, ungurii vor reuşi performanţa ca datorită înapoierii lor medievale să distrugă în aproximativ 50 de ani multisecularul Imperiu habsburgic ! Juriştii maghiari vor adopta Codul Civil Roman abia cu un veac în urma românilor. Această întârziere seculară demonstrează înapoierea juridică a ungurilor. Credinţa vie în „tripartitele lui verboczy” explică antisemitismul şi şovinismul de Ev Mediu care înfloresc azi în „regatul” Ungaria condus de prim-ministrul extremist Viktor Orban. Cercetătorul Gábor Almási de la Institutul Habsburg din Budapesta foloseşte informaţia asimetrică – un principiu distorsionant pentru Adevăr-, atunci când domnia sa ne vorbeşte de “Problema valahă în secolul XVI”. Sigur că s-a creat o “problemă valahă în secolul XVI”! Dar aceasta numai în perspectiva de re-evaluare a problemelor făcută de intelectualii de la Vatican după marea înfrângere de la Mohaci din anul 1526. Atunci elita militară a Regatului maghiar reconstituită de împăratul Sigismund de Luxembourg prin sprijin acordat Corvineştilor valahi în contra-partidă pentru renunţarea la ortodoxie şi trecerea la catolicism, a fost aproape complet nimicită în primul rând datorită trădării pe faţă a liderilor reformaţi maghiari. Cercetătorul Gábor Almási vorbeşte despre o “Problemă valahă în secolul XVI” ? Elita militară valahă n-a luptat suficient de angajată faţă de Regatul maghiar? Eu cred pur şi simplu că elita militară valahă n-a fost suficient de numeroasă ! Ea fusese aproape decimată prin efectul pervers al Tripartitelor lui Verboczy! Dar, dar, dar, la Vatican urmează reconsiderarea pozitivă a elitei militare valahe. De aici decurge şi sprijinul financiar masiv acordat acordat de Vatican liderului militar valah Mihai Viteazu.

  12. Sâmbătă seara, 07.02, am vizionat pe T.V. 2 filmul Taras Bulba, o ecranizare relativ mediocră după celebrul roman omonim al scriitorului rus ( de origine ucraineană ) N. Gogol. Acţiunea este centrată în jurul luptei cazacilor zaporojeni împotriva polonezilor, plus un pic de amor, dramă, etc. M-a frapat însă programarea unui asemenea film tocmai în momentul când se duc tratative pentru stoparea conflictului din Ucraina, iar Zaporojie – unde s-a aflat între 1552-1775 statul cazac de pe malurile Niprului inferior – este una dintre ţintele declarate ale ofensivei separatiştilor. M-am întrebat dacă nu cumva este vorba de o propagandă mascată pro-ucraineană ; nu se pune problema că ar putea fi pro-rusă !

    Se impun unele precizări. Cazacii zaporojeni nu erau neapărat ucrainieni, în sensul de slavi estici, spre deosebire de ruşi şi bieloruşi care sunt slavi vestici ; termenul de „cazac” desemnează o categorie socială (aceea de luptător independent), şi nu o etnie sau un popor. Zaporojenii au fost iniţial bande de slavi ce au coborât spre sud pe Volga şi Nipru şi s-au amestecat cu elemente asiatice, cumani, pecenegi, turco-mongoli – însuşi termenul de „kozak/kazak” este derivat din vacubula turco-mongolă „quazaq” ce înseamnă „om liber”. Cazacii zaporojeni, ţărani liberi organizaţi militar şi democratic sub conducerea unui hatman, se opun avansului tătarilor luptând iniţial în slujba Poloniei şi Lituaniei ( reunite într-o confederaţie între 1569-1795 ) ; după răscoala condusă de hatmanul Bogdan Khmelnitsky ( 1648 ), cazacii cer sprijinul ţarului Alexis I al Rusiei împotriva polonezilor şi în 1654 se semnează Tratatul de la Pereaslav prin care malul stâng (estic) al Niprului intră sub dominaţie rusească ( regiunea Donetz, unde au loc astăzi confruntările, se situează între Nipru şi Don ). Hatmanatul zaporojan de pe Nipru este suprimat din raţiuni politico-religioase de ţarina Caterina II în 1775 ; o parte din zaporojeni se refugiază în Delta Dunării/nordul Dobrogei sub dominaţie turcească, alţii însă sunt recompensaţi pentru serviciile lor din timpul războiului ruso-turc din 1787-1792 cu pământuri de-a lungul fluviului Kuban, sarcina lor fiind de a păzi extremitatea sudică a Imperiului rus, la graniţa cu Imperiul otoman. În 1860, aceşti urmaşi ai zaporojenilor se aliază cu cazacii din nordul Mării Negre şi formează Hatmanatul Kuban care a existat până în 1918. După căderea ţarismului, cazacii luptă în Armata Albă împotriva bolşevicilor ; în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unii sunt înrolaţi în Armata Roşie, în timp ce alţii intră în Waffen SS (din motive social-politice, ca anti-bolşevici, şi nu din motive naţionalist-hitleriste precum ucrainienii care sub conducerea lui Stepan Bandera au participat, printre altele, la torturarea şi exterminarea a aprox. 4.000 de evrei din ghetoul de la Lvov. )

    Cât despre „Ghidul de învăţat ( obligatoriu ) ungureşte” pe care ni-l propune Dl. A. Năstase, şi care sper să trezească nostalgii în sufletul ardelenilor atât de pro-occidentali, acesta mă face să-mi amintesc că unul dintre motivele de discordie care împiedică încetarea ostilităţilor în estul Ucrainei este faptul că guvernul ultra-naţionalist post-Maidan a decis ca limba ucraineană să fie singura limbă oficială, iar limba rusă – vorbită ca limbă maternă de circa o treime din locuitori şi cunoscută de întreaga populaţie – să fie decăzută la statutul de … dialect regional !

    @ centru

    Nu prea a existat continuitate daco-română ; în 272, în timpul împăratului Aurelian, armata şi întreaga administraţie romană, plus populaţia se retrag la sud de Dunăre (în provincia Moesia) din cauza atacurilor goţilor.

  13. Excelent, ZeV, nu termenul este problema, ci sensul si contextul, pe care si in care il folosim. Ati sesizat bine, adevarata problema va fi succesul resetarii. In mod deliberat nu am abordat-o, pentru a nu taia din start avantul unui nou presedinte, mi se pare o chestiune de buna credinta, sa lasam intai omul sa arate ce poate. Cred ca startul ar putea fi util Romaniei, cel putin la capitolul unor noi enunturi. Ideea ca noul PNL ar putea deveni vechiul PDL, „pas cu pas”, pentru a-l cita pe Iohannis, este pe drept preocupanta si de urmarit (am exprimat niste idei pe tema). Acum, pentru ca tot ati exprimat o indoiala, marturisesc ca si eu sunt curios sa vad daca neutralitatea sau partizanatul va face resetarea. Si intr-un caz si in celalalt concluziile vor fi clare. Am vorbit de pericolul formalizarii excesive, care poate fi blocant pentru actiune, cineva de undeva va trebui sa inceapa. Ramane de vazut daca resetarea va fi dupa un crochiu de partid, eventual de la PDL, sau dupa un crochiu bipartizan, cum am spus, stanga-dreapta, privind interesul national.

  14. @ bodo ildico

    Una din lectiile pe care mi le-a dat tatal meu a fost aceea ca : niciodata nu vei auzi un ungur care sa vorbeasca de bine un roman !

    Dumneavoastra imi confirmati aceste spuse !

    S-ar putea sa fim din aceeasi zona doar ca eu sunt roman …

  15. @Cris – adevarat .
    Ar fi bine ca romanii sa fie capabili sa articuleze fraze simple in limbile vecinilor lor si sa le cunoasca civilizatia .
    E un vis , bineinteles , nivelul cultural al populatiei romanesti in anii 2010 este inferior nivelului cultural al aceleasi populatii in anii 1980 – 1990 .
    Romanii nu mai stiu lega simple constructii in franceza care-i lasau cu gura cascata pe ziaristii parizieni in ianuarie 1990 francofonia romaneasca se stinge .
    PS – nu mi-a fost simpatica niciodata dar nu-mi este mai simpatica inversunarea Securitatii impotriva lui Elena Udrea .
    Securitatea asta , care se amesteca peste tot in tara ( doar acolo unde pica banul – banci , turismul de afaceri , Tarom , portul Constanta , vama , televiziuni , marile spitale universitare , ministere etc ) dar nu misca un deget sa contracareze campaniile antiromanesti din Occident , sa distruga retelele de cersetori romani care sunt echivalentul unui atac aerian impotriva tarii noastre in Occident , sa anihileze retelele de hoti de vite din satele din Baragan , care terorizeaza taranii , sa atace de front coruptia pe care o intretine si o tolereaza …
    Florin Coldea , generalul de 42 de ani Referendum , o va baga la zdup pe Udrea in 48 de ore ?

  16. Criza din Ucraina: Un risc de securitate europeana implica o solutie europeana

    Initiativa franco-germana de pace „Minsk plus”, discutata de cancelarul Angela Merkel si presedintele Francois Hollande, joi, la Kiev, cu presedintele Piotr Porosenko si vineri, la Moscova, cu presedintele Vladimir Putin, reprezinta o prevalare a luciditatii europene. Intr-un ultim moment, liderii europeni si-au dat seama ca Ucraina este problema Europei, care nu poate fi solutionata prin procura.

    Un razboi Ucraina-Rusia sau NATO-Rusia ar implica securitatea europeana in cel mai direct si mai dramatic mod posibil. Europa ar deveni, inevitabil, un teatru de razboi. Razboiul din Irak a antrenat in efectele sale intreaga zona geopolitica, in care terorismul a devenit un aliat sau un succesor al razboiului. Sunt lectii de care europenii nu au cum sa nu tina cont, prin politici de coordonare si de compromis.

    Instigarile si amenintarile de razboi, adresate NATO si Kievului si respectiv Moscovei, cresc pretul nu numai pentru ucraineni si rusi, ci si pentru europeni. Pretul platit va creste pentru toti, asa cum s-a probat deja in cazul sanctiunilor economice.

    Trimiterea de arme in Ucraina ar inseamna gaz pe foc, o stimulare a conflictului, dreptul la aparare nu poate fi invocat pentru uciderea populatiei civile. Sporirea trupelor si rachetelor de-a lungul frontierelor de Est ale NATO si UE este o incalcare a tratatelor semnate la incheierea Razboiului Rece. O strangere a randurilor militare in jurul Ucrainei este comparabila cu o inaltare a unui zid militar, iluzoriu ca Zidul Atlanticului.

    Jucarea europenilor pe tabla de sah a unui conflict geopolitic care nu este al lor si pe care nu si-l doresc este inacceptabila. Istoria Europei folosite a luat sfarsit, a se lasa folosita este impotriva intereselor populatiei europene (pe care, uneori, imi este greu sa nu o numesc popor european, dupa aceleasi criterii ca pentru poporul american, desigur). O declaratie de independenta mi se pare oportuna, necesara si legitima. In semi-razboiul rece dintre SUA si Rusia, care angreneaza doua parti, nemaifiind antagonisme ideologice sau sistemice care sa implice intregul, Europa nu se poate lasa folosita ca mijloc sau interpusa, precum o colonie.

    Ucraina a facut aceasta greseala, totul a pornit de la vectorizarea antiruseasca, inceputa cu populatia rusofona din Est, prin deraparea violenta de la standardele europene privind drepturile minoritatilor si drepturile omului. Autoritatile post-Maidan au mers de la inceput pe un teren minat, ajungand la un punct de unde nu mai pot merge nici inainte, nici inapoi. Situatia din Vest, unde sunt mase mari de alte minoritati (polonezi, romani, unguri etc.), poate deveni la fel de critica, in conditiile unei politici nationalist-soviniste, pe care noua putere o reitereaza cu fiecare prilej. Deocamdata, proeuropenismul Ucrainei de Vest este o plasa de siguranta, a carei slabiciune este insa multietnicitatea, care poate genera tot atatea forte centrifuge, spre deosebire de monolitismul etnic, prorus, din Ucraina de Est, care are o singura tinta, Maica Rusie.

    Presedintele Piotr Porosenko pare sa fi constientizat, in sfarsit, riscul prinderii integritatii teritoriale a tarii intre doua forte de forfecare, dovada declaratia neasteptata ca Ucraina este gata sa accepte incetarea neconditionata a focului, in Est. S-ar putea ca planul „Minsk plus” sa-i fi deschis ochii, niste linii de demarcatie, chiar cu un teritoriu mai mare pentru insurgenti, sunt preferabile unor frontiere de statalitate independenta, desi nu este sigur daca nu se va ajunge aici. Ori poate a jucat un rol si Conferinta de securitate de la Munchen, unde si-a exprimat speranta ca planul de pace Merkel-Hollande ar putea functiona, pentru a asigura „mai multa securitate in Europa”, declaratie interesanta, cred ca in premiera.

    Ce va urma? Probabil ca dosarul Crimeei este inchis sau se va inchide, cat de curand. Sarkozy a exprimat foarte plastic trendul panslavist al Crimeei, care a ales Rusia si nu i se poate reprosa. Cele doua Ucraine ireconciliabile vor alege, foarte probabil, drumuri diferite, care s-ar putea sa nu fie neaparat doua. Ucraina de Est, din nou nereprosabil, sa impartaseasca destinul panslavismului. Discriminarea etnica si represiunile salbatice la care au fost supusi prorusii estici sunt imputabile politicii Kievului. Separatismul sau desprinderea este reactia la agresiunea militara si identitara, presarata cu atacuri teroriste, la care prorusii au fost supusi. Predictiile privind Ucraina de Vest sunt mai greu de facut, fiind legate si de unele cordoane sanitare care au fost impuse de logicile razboiului mondial si razboiului rece. Varfuri ale aisbergului le-am vazut in 1956 si in 1968. Nu exclud ca tocmai cei care acuza de redesenari de harti politice sa o faca. Oricum, cartea pe care a mers Guvernul Maidanului va fi una perdanta.

  17. Draga Centrule

    nu stiu daca esti prost, prost scolit, rau voitor incult (adica teleptual) au doar catolic sau o combinmatie intre astea . Dar nu are emportanta.

    Emportant este ca oculezi – din ignoranta sau din cauza apartenetiei religioase – faptul ca opul din fotografie este tiparit totusi in Ardeal. Adica in zona unde activa Biserica Unita cu Roma. Care nu prea a avut mari merite in introduicerea grafiei latine .. nici „macar” cat Heliade Radulescu! Intamplator ortodox. Ca si ceilati care la 1864 adoptat alfabetul latin ca alfabet oficial al Romaniei. Fara nici un merit uniat!

    Insa daca nu dormeai la liceu (pe care nu stiu cum l-ai facut …. ) ai fi aflat ca totusi primii care au afirmat ascendenta latina a poporului roman nu au fost uniatii ci .. niste moldoveni ortodcsi .
    Aşişjderea și limba noastră din multe limbi este adunată și ne este amestecat graiul nostru cu al vecinilor de prinprejur, măcară că de la Rîm ne tragem, și cu ale lor cuvinte ni-s amestecate. Cum spune și la prédosloviia létopisețului celui moldovenescu de toate pre rându: ce fiindu țara mai de apoi ca la o slobozie, de prinprejur venindu și discălicându, din limbile lor s-au amestecat a noastră: de la râmléni, céle ce zicem latină,Letopisețul țărâi Moldovei, de când s-au descălecat țara , Grigore Ureche (mort 1647)
    tot el scris-a

    „rumânii, cîţi se află lăcuitori la Ţata Ungurească şi la Ardeal şi la Maramureşu, de la un loc sîntu cu moldovenii şi toţi de la Rîm se trag”.

    Nitel mai tarziu, pe la 1686 :
    „Așa și neamul acésta, de carele scriem, al ţărâlor acestora, numele vechiŭ și mai direptŭ ieste rumân, adecă râmlean, de la Roma. Acest nume de la discălicatul lor de Traian, și cât au trăit pănă la pustiirea lor di pre acéste locuri și cât au trăitŭ în munţi, în Maramoroș și pe Olt, tot acest nume au ţinut și ţin pănă astăzi și încă mai bine munténii decât moldovénii, că ei și acum zic și scriu ţara sa rumânească, ca și românii cei din Ardeal.” neamul moldovenilor, Miron Costin (1633-1691)

    Uniatia dateaza de la 1697. Scoala ardeleana apare ceva mai tarliu. Cu vreo 70 sau 80 de ani dupa moartea lui Costin…

  18. @zev
    Prietene, ca să avansați ideea că eu emit niște opinii din pricina unei discrete solidarități cromozomiale care mă leagă de doamna Udrea … hm… e cumva insolent, să zicem…dar mai bine să rămân cu încredințarea că e din partea dumneavoastră doar o deficiență de percepție.

    Nu trebuie să am ”afinități ” cromozomiale cu doamna Udrea ca să vă spun, de exemplu, că sunt complet dezgustată de previzibila arestare a acestei femei, mâine probabil, că nu vreau să văd așa ceva, că nu-mi oferă nici cea mai modestă satisfacție, că nu cred în simulacrul acesta de justiție.

    Nu dau cecuri în alb nici unui personaj din vârful vreunei instituții sau cățărat în șaua vreunui serviciu secret ; din punctul meu de vedere , se va avansa UN PAS doar dacă vor fi trimiși la plimbare toți: Codruțe, Floriani, Livii , Ionuți… dacă-i despărțire, dacă-i divorț de statul reformat de Băsescu, atunci să fie pe bune, fără întâlniri prin spatele blocului și îmbrățisări febrile peste găleata de gunoi pusă frumos între protagoniști.

    E o colcăială de inși care schimbă funcții între ei –azi sunt procurori , mâine judecători la Înalta Curte, azi conduc DNA-ul , mâine își odihnesc fundurile în tapițeriile scaunelor cu cotierele trase în foiță de aur, de la CCR, azi sunt în societatea civilă , mâine sunt miniștri ai Justiției, azi sunt la ONPCSB, mâine devin inamovibili și pronunță sentințe….de zece ani , schimbă scaune ergonomice între ei…de zece ani mereu și mereu aceleași nume.

    Sunt ani de când Florian juca într-o ” scrisoare pierdută” cu nume de judecători de la CCR , care erau ”dați în lucru”… și el e tot acolo . Codruța a condus tot ce era posibil de condus în Parchete și dacă i se termină mandatul, o ia de la capăt, ca Procuror General, cu o prospețime de invidiat -că doar nu sunt două mandate la rând. Morar își bea liniștit ciocolata caldă de la bufetul CCR, pentru încă vreo șase ani, apoi e numai bun de pus la ANI. Livia Stanciu, când termină cu Înalta Curte, e liber scaunul de la Curtea Constituțională…Sunt curioasă dacă actualul președinte o să-l păstreze cu drag și pe Marcel Opriș.

    Gașca financiară a lui Băsescu Traian a fost formată formată din puțini indivizi, care s-au tot rotit între ei -din contrabandiști au ajuns miniștri , din finanțatori oculți au ajuns consilieri, din evazioniști nesătui, dar care cotizau ritmic, au ajuns șefi la ANAF…. Dar și gașca lui din Justiție și Servicii , e la fel de restrânsă.

    Așa că mi-e lehamite de toți.

    Știu ce veți spune , că partenerii noștri externi…că LICURICIUL …că Mama Europa… că stabilitatea …

    Mi-e la fel de lehamite…

  19. Ponta si cu fostul basist Valcov ( sotul Laviniei Sandru !? ) cultiva URA , DELATIUNEA si TEROAREA … E mult mai usor sa fii NEMERNIC decat sa-ti pui mintea la contributie si sa nu instigi oamenii unii impotriva altora !
    Sper sa inceapa verificarile cu escrocheriile facute de Valcov la Slatina , cu trustul Realitatea ( aflat in insolventa ! ) si cu afacerile familiilor Ponta & Sarbu .

    http://www.realitatea.net/valcov-cumparatorii-vor-putea-reclama-magazinele-care-nu-emit-bonuri-fiscale_1627419.html

    PS. Stiu , se va gasi vreun CRETIN ( centru , george ban ) care sa spuna ca e bine ce fac acesti domni , ca e bine si cu Legea Big Brother si cu toate abuzurile ; ca spun astea pentru ca am eu vreo afacere si ma afecteaza …
    Le transmit acestor domni ca eu lucrez in strainatate si ca acolo unde lucrez nu exista astfel de legi aberante !

    Iar d-ul Ponta face pasi mari in a-si atinge propriul nivel de incompetenta !

  20. @centru
    Mi se pare cu totul excesiv atacul la adresa bisericii ortodoxe contrapunându-i-o pe cea greco-catolică. Şcoala Ardeleană, pe care o invoci, a reprezentat un moment al istoriei drumului spre redescoperirea rădăcinilor latine, început cu secole înainte de cronicari, ortodocşi, deh, şi – în privinţa scrierii, împlinit de generaţia paşoptistă – în atâtea feluri întemeietoare. De altfel, Şcoala Ardeleană n-a fost o mişcare religioasă antiortodoxie, cum insinuezi, ci una politică pentru drepturile românilor ardeleni. Mi se pare absolut inadmisibil să arunci anatema asupra bisericii ortodoxe care nu e nici mai bună, nici mai rea decât cea greco-catolică sau cele ale altor confesiuni. Personal nu cred în biserici „martire”, ci doar în martirajul – dacă chiar vrei – al unor feţe bisericeşti. Dacă îl citeşti cu atenţie pe N.Steinhard (Jurnalul fericirii) te lămureşti, asta în ipoteza că chiar o doreşti, deşi nu mi se pare că ai această dorinţă. Ca să revenim în actualitate, după 89, greco-catolicii s-au ilustrat mai cu seamă printr-o aprigă dorinţă revanşardă al cărei mobil era de altfel recuperarea bunurilor şi care tocmai prin exces a dus la înstrăinarea multor credincioşi care ar fi revenit altfel la confesiunea care fusese a lor sau a părinţilor lor. Am avut ocazia să cunosc destule cazuri de acest fel.

  21. Cris
    februarie 8, 2015 la 3:28 pm

    Excelent, doamna Cris…..exceptional indrumar de logica elementara. Ati surprins perfect situatia artificial creata in jurul creaturii de tip holograma aparent blonde.
    Asa este, daca Traian Basescu ,,n-are niciun mijloc de verificare” (desi, ni s-a inoculat sistematic in subconstient convingerea ca Basescu este cel mai informat om din Romania), atunci, DACA individul crede toate mascarile proferate de Udrea la suparare, doar pentru ca asa spune Udrea, cum am putea noi, muritori de rand, mult mai putin informati, sa punem la indoiala tanguiala galagioasa a blondei de la drept ? (Z)
    Mai in gluma, mai in serios, exact pe inocenta multimii (al carei IQ mediu este inca perfectibil), se bazeaza toate teriile conspirationiste legate de O.Z.N.-uri.
    Pai daca spune ,,un fost oficial” (desigur, in deplin anonimat si fara probe), ca guvernul american detine o nava extraterestra in arealul 51, cum sa nu crezi asa ceva ? Mai ales ca ne si plac, ba chiar ne fascineaza povestile.
    Iata cat de bine ar fi fost, doamna Cris, sa nu fi citit atat de mult. Cu cat invatam mai mult, cu atat ne indepartam de adevarul elementar, punand ,,cu nerusinare” la indoiala ce spun oamenii cu carte si oamenii de ,,(sa traiti) bine”, indiferent de podoaba capilara. Mai bine ignorant si fericit, decat sa pui la indoiala ce spune o clona basista. Care clona, in mod natural si prin definitie, este mai aproape de Creator (precum camasa) decat alte fiinte apropiate, cum ar fi sotia, copiii si/sau nepotii. Clona este 100% a ta, pe cand copiii, doar in proportie de 50%….ca sa nu mai vorbim de sotie. (Z)
    Vedeti ce simplu este sa ajungem la concluzia ca un semen de-a nostru este cel mai cinstit dintre pamanteni ? E suficient sa-i cunoastem genealogia politica, la care se adauga, ca un ketchup abundent extrem de picant, tupeul si…sustinerea publica a divinitatii terestre.
    (Z)
    ps
    Cand scriam, mai sus, cuvantul ,camasa”, ma gandeam ca se combina perfect cu atributul substantival ,,de forta”.
    (Z)

  22. Cris-ps
    Regret un singur lucru: ca m-am lasat pacalit de un smecheras portuar de duzina, de un traficand de blugi cu ,,scoala vietii” si tupeu nemasurat ajuns, prin voina poporului roman, din ,,cersetor” (post-lovilutionar), ,,print” pentru 10 ani. Nu mai pun la socoteala ,,vointa” bucurestenilor carora le-au trebuit multi ani de halaici, lisi si basesti, sa aleaga si un medic, adica un intelectual, la conducerea primariei capitalei.
    Dar stiti ce ma calmeaza ? Gandul ca oameni cu mult mai titrati decat mine, cu ar fi domnii Plesu, Liiceanu, Tartarescu si Tismaneanu (zis si Volodea – vorba lui Eugen Mihaescu) au patit-o MULT mai rau.
    (Z)

  23. @ Mihaela Erika Petculescu
    Despre Aurelian, Zosimus spune altfel / Zosimus a fost un istoric din Nova Roma despre care, ca personaj uman real, nu se ştie când s -a născut, şi nici când a murit. Însă, oricum, se ştie foarte exact că intervalul vieţii sale include şi momentul articulaţiei între secolele V şi VI. Este deci o certitudine că a trăit în civilizaţia excelenţei din Romania Orientală. Se mai cunoaşte de asemenea că acest istoric roman a fost contemporan cu împăratul Anastasius I (491-518) de la Constantinopol. De ce se crede aceasta cu fermitatea certitudinii ? Zosimus însuşi ne furnizează un indiciu foarte puternic, întâlnit pe o anumită porţiune (II, xxxviii) din textul Historia Nova rămas de la el. Este vorba despre emiterea actului de suprimare a impozitării Chrysargyron de către acest Anastasius I. Să adăugăm că taxarea Chrysargyron era judecată de contemporanii care o sufereau volens nolens ca fiind atâta de infamă, încît instituirea ei fusese atribuită chiar împăratului Caligula, acela care la şapte ani după chinuirea pe cruce a Mântuitorului Iisus Christos, îşi instalase statuia în templul din Ierusalim! Deşi poate că este cu mult mai plauzibil ca această impozitare, în aur şi în argint după cum ne arată şi numele său grecesc, să fi fost înfiinţată de către marele împărat finanţist Diocletian. Lucid şi absolut implacabil, acel împărat instituise taxa chrysargyrum ori „collatio lustralis” ca pe un exemplu de impozitare absolut egalitară, care nu scutea chiar pe nimeni, adresându -se tuturor, dar tuturor proporţional cu puterea deţinută. Iată însă că Zosimus însuşi, când scrie despre Chrysargyron consideră totuşi, diferit de alţii, că împăratul Constantin cel Mare ar fi aşezat taxarea aceasta în Romania. Probabil că Zosimus ştia prea bine ce spune. Într -adevăr, în acord cu patriarhul Fotie (aşa este dacă îi scriem numele în grafia cea mai comună din literatura noastră, dar el este unul şi acelaşi cu personajul Photius, dacă folosim grafia cea mai latinească), Zosimus îndeplinise în activitatea sa publică funcţia de advocatus fisci, adică funcţionar fiscal de rang superior în imperiu. Ni s -au păstrat mai multe părţi din cartea de Istorie Nouă a lui Zosimus, părţi copiate în scriptorii diferite, şi de către personaje (rămase anonime) diferite. Este interesant că primul folio din primul quaternion care ni s-a transmis este o copie efectuată la celebratul şi mult imitatul scriptorium de la mănăstirea Studium din Constantinopol. Putem bănui că acolo manuscrisul lui Zosimus a fost de fapt copiat integral, nu doar partea care ne-a rămas. Sfântul Teodor Studitul ori Studiosul (759 – 826) a fost stareţ la Studium. La mănăstirea aceea înflorise cel dintâi umanism când la noi apăreau colindele cu Lerui, expresia românească a umanismului contemporan cu umanismul din Romania Constantinopolitană. Există aceeaşi cauză pentru amândouă tipurile de perfectă exprimare prin verb: gramatica generativă intens stimulată de către iconoclasmul împăraţilor isaurieni. Este subliniată uneori exclusiv oralitatea colindelor. Fenomenul colindelor nu poate fi cu adevărat înţeles fără a recurge la conceptul de gramatică generativă, aflată într- un binom non-dual cu oralitatea colindelor. Deşi stareţul Nicolae de la Studium (848-845 şi 855-858) a refuzat să îl recunoască pe laicul cărturar Photius (despre care ştim că s -a născut în anul 820 la Constantinopol, de asemenea ştim că murit la 893 AD în Armenia) ca patriarh, acesta din urmă citea cu mare plăcere copiile manuscrise făcute la mănăstirea Studium din Constantinopol. Cronologic, după Sfântul Părinte Ierarh Ioan Gură de Aur, în biserica noastră Fotie este considerat drept cel mai mare patriarh. În anul 858, împăratul Mihail al III-lea Amorianul l-a numit direct pe laicul cărturar Fotie în rangul de Patriarh la Constantinopol. Cărturarul grămătic Fotie îl citeşte foarte atent pe cronicarul Zosimus, acela care ne dovedeşte faptul că nu a existat „retragerea aureliană” impusă nouă ca dogmă actuală politiceşte corectă de către istoriografia occidentală. Filip Arabul –considerat a fi fost primul împărat creştin, scrisorile de la Origen confirmă- crease deja precedentul de a nu mai face cheltuieli romane în Dacia. Rămâne destul de neclară chestiunea impozitării. Oricum, Aurelian o lămureşte în anul 271, atunci când retrage administraţia fiscală din Dacia. În acelaşi an 271, Aurelian îl lichidează pe regele got care la Abritus în anul 251 îi omorâse pe Decius şi Etruscus. Scrierile lui Zosimus sunt luate în consideraţie în istoria francilor foederati, care nu aveau cetăţenie romană, dar nu şi în istoria dacilor provinciali, care aveau cetăţenie romană ! Extind comparaţia. Clovis I fondează ţara, viitoarea France, prin unirea dintre un stat foederat, Austrasia, şi un „rump state”, Neustria. Rămânând în siajul Zosimus, să folosim mai departe argumentul monetar. Să spun că eu însumi am văzut, este drept că aproape în fugă –proprietarul era temător- o monedă romană de bronz de circa 10 grame, găsită de un coleg profesor de liceu, ori de către cineva din familia lui, într-o vie de lângă Craiova. Or, asemenea monede apăreau în Romania (nu am zis România) după anul Domnului 294. Deja la acel moment „Imperiul Roman” înceta ca denumire de teritoriu, şi începea folosirea numelui Romania exact pentru acelaşi teritoriu. Acea monedă de tipul numit, poate incorrect, follis –denumirea vine din greceşte- se ţinea într-o pungă de piele împreună cu altele, identice. Este, în opinia mea, indiciu că viaţa comercială romană în jurul Craiovei a continuat şi după aşa-zisa “retragere aureliană”. Care a fost numai retragerea administraţiei fiscale. Este drept că aceasta nu-i demonstraţie riguroasă privind eresul chemat “retragerea aureliană”. Însă după psihologul cognitiv francez Henri Wallon, în circumstanţe de mare naivitate, cum este “retragerea lui Aurelian”, indiciul este mult mai puternic decât demonstraţia! Moneda aceea romană de bronz, o monedă mare de tip follis, bătută la 294 AD, este, după mine, dovada existenţei unui „rump state” ori stat-vestigiu în zona Craiovei şi după 271 AD, un moment istoric, desigur, important, descris cel mai frecvent prin eresul chemat „retragerea aureliană”. Afirmaţia mea face parte din ceea ce se cheamă istoria inductivă. Care trebuie să fie istoria cu ponderea cea mai mare. Şi mai este un fenomen produs în lumea romană care, posibil, introduce mistificarea privind interpretarea anului 271. Este vorba despre epidemia de variolă dintre anii 250 şi 271 supranumită Pesta lui Ciprian, după numele episcopului Cartaginei care o descrie în eseul De mortalitate.

  24. Criticos
    Mai mult, priviti ce fac televiziunile: o statistica prin care contrapun in mod mecanic numarul de biserici la numarul de spitale de pe plaiul mioritic (fara sa mentioneze cate biserici sunt ortodoxe).
    De exemplu, ei spun ca intr-un judet sunt 600 de biserici, dar vreo 15-20 de spitale. Realizati perversitatea jurnalistului ? Numara toate bisericutele, din toate orasele si satele, de ca si cum, in fiecare sat/catun ar fi fost la fel de normal si la fel de usor sa construiesti…un spital (si!). Adica, o unitate complexa, cu aparatura de milioane , personal adecvat si remunerat adecvat, pentru, sa spunem, vreo 100-200 de familiii de la tara.
    Sau, se gandesc (probabil) ca ar trebui un spital langa fiecare manastire de maici, sau calugari, pierduta in nemarginimea montana.
    Iata ce usor se face dezinformarea si diversiunea, plecand de la fragmente de adevar, insailate fortat intr-un cadru de telenovela. Ce iese ? Evident , monstrul doctorului Frankenstein. (Z)
    Daca vor asa, haideti sa numaram, in contrapartida si toate dispensarele medicale, cabinetele medicilor de familie, punctele de prim ajutor, depozitele de materiale sanitare si farmaciile de pe tot cuprinsul patriei. Sa vedem atunci ce iese. (Z)
    PS
    O cunostinta de-a mea detine doua farmacii intr-o comuna…dar stiti ce-i amuzant ? Se plange de…concurenta !
    😉
    pps
    Realizati ce presa plina de retardarti si…asistente TV avem ?
    😉

  25. Luminita Arhire

    Doamna, si eu ,,sunt complet dezgustat de previzibila arestare a acestei femei, mâine probabil, nu vreau să văd așa ceva, deoarece nu-mi oferă nici cea mai modestă satisfacție”, dar, totusi, cred ca justitia, per ansambu, actioneaza in acest moment in mod independent de factorul politic. In fine, ,,dependent” de lege, asa cum este ea.
    Si eu am o problema cu arestarea preventiva, in general, dar cadrul legal (codurile in vigoare) a fost implementat prin votul alesilor.
    Nu poti sa vii acum ca parlamentar si sa spui : ,,Nu votez pentru arestare preventiva, deorece nu avem de-a face cu un criminal, violator, traficant de droguri, pedofil, spion, tradator national”, uitand ca tot ,,eu, parlamentarul”, am validat codurile, care spun si altceva.
    Eu nu uit cum au facut parlamentarii damboviteni (asazis apartinatori sexului tare) in pampersi atunci cand, o initiativa BUNA (din asanumita ,,martea neagra”) sustinuta initial atat de pesedisti, cat si de liberali, a fost renegata doar pentru ca au sarit in sus ca arsi/arse jurnalistii, cateii basistii, steinii, atasatii si trapadusele de tip nuland.
    Daca vreti sa vorbim despre perceptii, imi fac timp si discutam o saptamana, plecand de la filosofii antici.
    (Z)
    Dar ar fi bine sa nu uitam ca nu exista in terminologia politica notiunea de politiciana, sau presedinta. Avem de face cu: cancelarul Angela Merkel, cu primul ministru Margaret Hilda Thatcher ( e adevarat, Baroneasă Thatcher), sau, secretarul de stat Hillary Diane Rodham Clinton.
    Toare aceste demnitati sunt de facto la genul neutru, raportate la sfera politicii, nu simple masculinisme derivate din misoginism cum ar fi tentati unii/unele sa creada.
    De fapt, toate persoanele enumerate mai sus au fost atat politicieni rasati si competenti, cat si adevarate doamne (in cel mai bun sens al cuvantului), impunand predilect in public sentimentele de respect si consideratiune pentru MINTEA lor stralucita. O minte autonoma, care n-a depins intrinsec de ,,protectia” si/sau sustinerea niciunui barbat (politic) puternic.
    Dimpotriva, Hillary a fost aceea care si-a sustinut sotul la greu, intr-o situatiune limita pentru cariera acestuia. (Z)
    Cat despre trup, care este un apendice al mintii, si l-au imbracat intotdeauna adecvat, distins, cu bun gust si decent, in acord perfect si onorant cu inaltimea demnitatii in stat.
    O simpla problema de perceptie, stimata colega….deci, subiectiva.
    (Z)

  26. -Rex
    februarie 7, 2015 la 2:11 pm

    ,,Americanii au procedat intelept alegind neescaladarea in Ucraina prin furnizarea de arme…”
    COMENTEZ: Nu americanii, prietene, ci, nemtii si francezii sunt cei intelepti.
    Eu sunt foarte multumit ca se discuta acum in cadrul patrulater Germania-Franta-Ucraina-Rusia, deci, fara americanii care au sprijinit masiv lovitura de stat de la Kiev si care americani, vor sa transforme estul european in carne de tun, in eventualitatea in care armele NATO (adica ale unchiului Sam) chiar vor ajunge in Ucraina.

  27. Luminita Arhire-ps
    Doamna, nu va suparati, dar nu cred ca puneti corect problema in legatura cu instituiile. Sefii se schimba periodic si sunt, de regula, civili (inclusiv in armata, la ministerul de interne si la servicii.
    Dar institutiile inseamna mult mai mult decat sefii, mai ales, serviciile (entitati interconexate cu altele similare din NATO, UE si Israel. Daca vreti sa vedeti competenta, puteti sa va imaginati ca ea chiar exista in servicii, pentru ca standardul este impus de calitatea pe care o are Romania in acest moment in structurile de aparare multinationale. Nu exista posibilitatea ca un incompetent, sau un infractor, sa faca multi purici intr-un serviciu secret.
    Este imposibil, imi asum cele spuse.
    Prin urmare, atunci cand un politician urmarit penal arunca cu noroi la televizor intr-un ofiter de cariera din SRI (institutie in care nimeni nu misca un deget fara a fi supravegheat, verificat si validat de altii, tot din interior), optiunea mea este de a spune, fara rerezerve, ca acel politician minte cu nerusinare.
    Iar daca vorbim de nerusinare, stiu un personaj politic, in prim planul mediei de rating, care are din belsug din aceasta ,,calitate” cu care ar putea sa faca un partid.
    ….O simpla problema de perceptie, stimata colega, deci, subiectiva.
    (Z)

  28. Luminita – pps
    Nu va pierdeti increderea si implicit coerenta. Nu toti sunt la fel , iar eu sunt convins ca in statul roman sunt oameni care isi fac treaba in interes national.
    Dar este foarte adevarat ca o multime de oameni situati in afara vizorului public trebuie sa muncesca din greu pentru a tine peste linia de plutire o gramada de politruci, paraziti mediatici, corupti si incopetenti, in special din zona politica.
    Sa nu va mire ca unii sefi vremelnici nu sunt pe placul domniei voastre, dar ei au ajuns acolo pe filiera Electorat-Ales-Numit.
    De aceea nu cred in formula yohannista ,,stop si de la capat” care nu ascunde altceva decat intentia ,,rotirii de cadre” in zona politico-administrativa” a patriei, pe cu totul alte criterii decat oportunitatea, competenta si buna credinta.

  29. Dan Culcer : +Discurs pentru un Ardeal independent sau propagandă pentru Ungaria Mare? A székely hadosztályra emlékezett a HVIM (2014-12-01) Mi se pare extraordinară credința acestui grup de agitatori și propagandiști în soluția politică a Ardealului independent. Dar, în eventualitatea că ar fi posibilă o astfel de soluție de guvernare, despre cum ar fi să fie asigurată independența nu se spune nimic. Acest mic detaliu de geopolitică nu pare să preocupe vorbitorul plin de importanța misiunii sale. Nostalgia Ungariei Mari subîntinde aceste vorbiri patetice. Cred că îl putem încredința pe junele vorbitor că măcar noi, cei care producem această sinteză pe un blog, nu suntem nici naivi, nici înfricoșați de o asemenea perspectivă. În primul rând fiindcă le vorbim limba și le cunoaștem cultura. Inclusiv cultura iredentă. Din motive strict demografice, populația unui Ardeal independent este și rămâne majoritar românească. Ceea ce înseamnă că, prin regula majorității, conducerea Ardealului va fi majoritar românească. Crede cineva că interesele românilor ar fi aceleași cu ale maghiarilor, în acest caz improbabil în Ardeal? În ce mă privește, mă mir că nimeni nu vorbește de maghiarii săraci și de românii săraci, care sunt majoritari în Ardeal, ale căror interese nu coincid cu ale foștilor și noilor magnați care au reușit prin matrapazlâcuri juridice și ilegalitățu, complicități cu oligarhia și cleptocrația de la București, să se înstăpânească pe bunurile colective ale comunităților etnice locale. Acest lucru va înceta când ne vom debarasa de cleptocrația româno-maghiaro-secuiască. Și vremea asta a venit.+

  30. Nu inteleg de ce Adrian B ia apararea hotilor (cei care nu emit bonuri fiscale). Cica statul ii instiga pe oameni impotriva lor! Pai tocmai asta e vechea noastra problema, ca i-am suportat prea mult pe borfasi!

    Iar apoi, AB ii face CRETINI pe cei care nu sunt de acord cu el! Oare aparatorul hotilor ordinari e mai destept ca mine?

    Stimati moderatori, cuvantul CRETIN e permis la adresa colegilor de blog? Ca sa stiu si eu…

  31. George Ban
    Si eu eram cat pe ce sa intru in ,,tredul” solidaritatii de tip ,,Eu sunt Charlie” si sa parafrazez cu ,,Si eu sunt CRETIN”.
    Dar n-am facut precum charliii, spre a ma delimita de ei, tocmai pentru a sublinia ca nu sunt.
    😉
    ps
    Reiau ca initiativa premierului este buna, in principiu; totusi, nu pot fi de acord cu sintagma ,,Ia marfa si pleaca fara sa platesti, daca nu primesti bon.” Cum naiba vine asta Victore, ca doar nu suntem pe timpul lui Robin Hood ?! Nu primesc bon, merg sa-mi fac cumparaturile in super market si sa-i aud atunci pe micii comercianti ca fac galagie de prea acerba concurenta.
    😉 😉

  32. @Ghita Bizonu – esti prea gentil . Prea clasa . Vrei o batista sa te stergi pe buze , uite ai urme de scuipat … Vezi ca in lumea noastra romaneasca oameni atat de fini si rafinati ca tine sunt considerati prosti ! Apropo , Buda este capitala Ungariei . Ortodoxii nationali scriau peste tot romana in chirilica in epoca respectiva , ca s-ar fi aflat la Dragasani sau Melbourne .
    @Mihaela Petkulescu – Eu inteleg ca gospodin Putin se intelege cu Orban Viktor iar dv aveti un vag accent …Deci cei mai nou veniti in Europa , ungurii , ar avea dreptate sa se ia de romani , care , oriunde ar fi fost , erau prezenti inaintea ungurilor aici . Deci daco-romanii s-au retras in masa din Muntenia , Moldova , Ardeal , in locul lor vidul iar apoi , in plina instabilitate , 9 secole mai tarziu , aceeasi daco-romani migreaza in sens invers in tinuturile stramosilor lor ? Teoria lui Rossler este imposibila , o nebunie . Ce ne facem cu toponimia daca – Somes , Arges , Olt , Mures – gotii ne-au transmis-o ? Dar limba urmasilor daco-romanilor , gotii , gepizii si slavii le-au transmis-o , aeasta limba romanica ?

  33. Cât de vechi e gândul că între fiinţa de « român » şi Romania pământească există o legătură ? Adevărul devine efectiv doar când se afirmă printr-o distincţie. Care-i adevărul despre români, când devin ei conştienţi că există „ca români”, chiar fără stat ori protector lumesc pe scena Istoriei? Atunci când apare distincţia revelatoare. Bazându-se pe certitudinile sale iniţiale şi finale, teza gradualistă: daci romanizaţi, protoromâni, români e astăzi larg acceptată, însă e dificil a măsura pe vernierul documentelor datate punctul de trecere de la dacii romanizaţi la protoromâni, necum „vo piatră ce înseamnă a istoriei hotară”. Când împăratul Diocletian creează provincia Dacia Ripensis, având capitala lângă Vidin (Ratiaria), el se referea de fapt, în nişte termeni mai inteligibili pentru noi, la o ‘Dacia ripariană’. Era, ştim aceasta chiar din texte latine, o zonă bine controlată de daci înainte de stăpânirea romană la nord de Dunăre. Mult mai târziu, prin numele Iflak (Valahia), otomanii recunoşteau o identitate între vlahii de la sud de Dunăre, şi valahii din nord. Din ceea ce scrie istoricul maghiar Tamás Lajos rezultă că „strămoşii viitorilor români” trăiau pe malul sudic al „zonei ripariane” a Dunării, însă un organism grăniceresc divin i-ar împiedicat, până la capitulaţiile turceşti, să treacă pe malul nordic al Dunării! „Natura are oroare de vid”, n-a auzit oare Tamás Lajos acest principiu medieval? Nici editorii de la Wikipedia se pare că nu au auzit. În articolul despre Ladislau I (Laslău Craiul) se propagă ideologia că în secolul XI ţinuturile din Transilvania şi din zona ripariană a Dunării aflate mai jos de Câmpia Panoniei nu erau locuite! Cum să fi fost în secolul al IX-lea strămoşii viitorilor români confinaţi pe malul sudic al Dunării, evitând, tenace şi anti-entropic, trecerea pe malul nordic al fluviului ? Fiind „politiceşte corect”, domnul Tamás Lajos are bineînţeles puterea să contrazică istoria noastră. De unde rezultă puterile domniei-sale şi ale Wikipediei împotriva legilor entropiei? Neadevărul anti- entropic spus de Tamás Lajos este flagrant, cel propagat de Wikipedia este egregios. Dar istoriografii din această categorie acceptă mitul despre vânătorul maghiar ce urmăreşte tenace o căprioară din Munţii Altai până în Munţii Carpaţi!

  34. @Titus Filipaș

    Vă salut cu plăcere, eu sunt puțin mai tinerică; din păcate, în R. Moldova mă duc în calitate de cetățean străin, când și dacă mai merg. Așa le-a aranjat viața pentru mine de 26 de ani încoace. Aici mă regăsesc fără probleme, de fapt, oriunde aș fi trăit între români, pe pământ românesc, aș fi bine.E rău de cei plecați în lume care-și cresc bieții copii nici români, nici de-ai locului respectiv. O reală tragedie…

  35. @ fostă basarabeancă:

    Dintr-o excursie în Basarabia, am rămas cu un proverb în minte, spus de ghid, apropo de faptul că o parte dintre turiști se fofilaseră de la o manifestare culturală: mai răruți, dar mai drăguți.
    De atunci, folosesc des zicerea asta înțeleaptă ori de câte ori nu mă aflu în grupul majoritar: mai răruți, dar mai drăguți.

Lasă un răspuns