Au răsărit ghioceii

 

IMG_0548

 

 

 

 

 

 

 

 

Au răsărit ghioceii. La fel ca in fiecare an. Viata lor, din păcate, este foarte scurtă. Privesc in grădină. Unii dintre pomii pe care i-am plantat in urmă cu 25 de ani s-au uscat iar altii nu mai rodesc. Pe unii a trebuit să-i tai dar numai după ce am gasit puieti pe care să-i pun in loc. Altfel grădina ar fi fost năpădidă de buruieni. Mi-e teamă insă că unii dintre ei nu se vor prinde iar altii s-ar putea să fie dintr-un soi rău.

99 de gânduri despre “Au răsărit ghioceii

  1. centru
    Asa este, Putin a daramat guvernul legitim al Ucrainei si l-a exilat pe Ianucovici, pentru a pune mana pe Crimeea si nu numai…
    ps
    ..Dar daca ar fi sa admitem asta, ar trebui sa credem si conspirationistii vestului (salbatic) care sugereaza ca americanii si-au distrus singuri turnurile gemene pentru a pune mana pe resursele petroliere ale Irakului.
    😉

  2. Sibilla spune foarte bine:
    ,,O legendă românească spune cam acelaşi lucru: Dumnezeu a creat trandafirul, iar diavolul i-a făcut spinii.”

    Iata ce definitie corecta are femeia.
    😉

  3. Adrian B.
    Nu fa si d-ta precum basistii si neo-liberalii, adica sa pui semnul egal intre ,,noi taxe si impozite” si ,,legea bonului fiscal”.
    ..Ca sa nu mai spun ca dreptacii (cica) liberali varsa lacrimi pe altarul suferintei imprumutatorilor de franci pe care ii vrea facilitati si mangaiati pe bietele scafarlii.
    Da’ de unde, neamule, da’ de unde ? Nici taxe, nici evaziune combatuta (altfel decat demagogic), basca, vor si reducerea TVA + alte facilitati (evident, pentru firmele ,,lor”, nu ale ,,celorlalti”).
    Da’ de unde, neamule, da’ de unde ?
    Din fonduri europene ? Sa le-o spuna lui mutu’, ei care au absorbit…cine stie ce (forme sau din forme – geometrice) dar euroi in niciun caz.
    Desigur, cu exceptia propriilor buzunare far’ de fund.
    😉

  4. […] Într-un interviu acordat unui  site de știri maghiar filosoful naționalist rus Aleksandr Dughin a vorbit despre viziunea sa asupra Uniuni Eurasiatice condusa de Rusia – care să includă Austria, dar și Ungaria, România, Serbia și Slovacia. In interviul preluat de ediția austriaca a site-ului   The Local se prezintă opinia lui “Dughin, care are legături strânse cu Kremlinul, dar şi cu politicieni de dreapta din Austria. Ultima dată în august a cerut  “genocid” împotriva ucrainenilor. Interviul acordat  site-ului  de știri ungar alfahir.hu este intitulat “Un imperiu împotriva Occidentului“. Se ştie că site-ul de știri este  simpatizant  al partidului de extrema-dreapta Jobbik din Ungaria, al treilea cea mai mare partid din parlamentul Ungariei. În articolul Viziunea unui naționalist rus asupra Austriei  cei de la The Local arata ca  la întrebarea referitroare la viziunea sa asupra viitorului Ungariei Dugin a răspuns că el prevede un capăt la statele naționale și că țări precum Ungaria și Austria ar putea fi absorbită într-un “bloc eurasiatic” mai mare. Aleksandr Dughin si soarta Romaniei El a adăugat că acest lucru este o parte din planul   unei noi ordini mondiale, care ar consta din trei mari blocuri:  Statele Unite, Europa de Vest (condusă de Germania) și o Uniune Eurasiatică condus de Rusia. Aleksandr Dughin este aliat cu miliardarul Konstantin Malofeev, un naționalist rus ortodox, cei doi încercând să creeze un ‘club elitist’ al politicienilor care susțin naționalismul rus.  Din păcate nu cunosc limba maghiară şi nu am putut citi articolul original. Va ofer o serie mai mare de documentare despre Bilderberg, Guvern Mondial, etc şi manevrele lor aici:  Noua ordine mondiala […]

  5. Din Memoriile lui Constantin Argetoianu, 1922:

    Cu liberalii ca regizori, îndată după votarea reformei agrare, s-a dezlănțuit în Cameră cel mai hidos spectacol. Deputații țărăniști au fost zvârliți asupra noastră precum câinii turbați. Insultele cele mai triviale plouau.
    Într-o zi înăbușitoare de iulie s-a întâmplat catastrofa. Nu căderea guvernului, ci prăbușirea mea.
    Ședința dura de ceasuri în mijlocul scandalului, pe o căldură de moarte, și era pe sfârșite. Pe banca ministerială rămăseserăm Tăslăuanu și cu mine. Madgearu se urcase la tribună și ne amenința cu un discurs de două ceasuri. Eram exasperat și mă treceau nădușelile. Mi-am pierdut controlul și, uitându-mă în ochii armeanului, i-am susurat: „Să mă pupi în …!”, binișor, să nu m-audă decât el.
    În loc să tacă și să se răfuiască cu mine după ședință, sau să mă reclame că l-am insultat fără să reproducă cuvintele, Madgearu a început să urle ca un disperat: „Mi-a spus să-l pup în …! Mi-a spus să-l pup în …!” Făcuse bale la gură. Toată opoziția în picioare a început să mă amenințe cu pumnul și să strige: „Guvernul insultă opoziția! Demisia! Demisia!”
    Eram fiert. Nu pentru că-i spusesem ce-i spusesem lui Madgearu, ci pentru că cedasem unui impuls nepotrivit cu situația și mă arătasem inferior din punct de vedere politic. Brătianu și liberalii căutau nod în papură și eu l-am oferit prostește.
    În loc să stau calm și să dovedesc că eram tot atât de tare de înger ca și cei disimulați în afectata lor indiferență, m-am dat în spectacol și am permis opoziției să părăsească terenul afacerilor și să calce pe cel al „demnității jignite”.

  6. Parcurg „revista presei” pe tema ghioceilor, făcută de d-na Arhire și nu-mi vine să cred că unii „jurnaliști” sunt atât de proști.
    Partea bună a lucrurilor e că ceea ce scrie d-l Năstase e citit de multă lume.
    Citiți! Citiți! Că aveți ce citi. Chiar dacă nu înțelegeți, măcar mai învățați niște cuvinte…

  7. @Luminiţa Arhire
    Aţi ajuns la inepţia „ghiocei răi” de la nr.1 ? Şi se mai râde de Vanghelie!
    Şi apropos de Almanahe. asocierea cu Geoană e vrednică de pana unui comediograf, au în comun viclenia, În sinea lor, fiecare socoteşte probabil că-l foloseşte pe celălalt drept unealtă. În plus semianalfabetul cred că e mândru în sinea lui că e cu două capete mai deştept decât partenerul de tenis al unei celebrităţi cehe (acesta era titlul de glorie cu care-l lăuda cred că Tismăneanu, după eşecul răsunător de la alegerile pentru primăria Bucureştiului). E drept că nu e foarte greu să fii mai deştept decât Geoană.

  8. Cred ca prea multe interpretari ezoterice ale unui text exoteric izvorasc din imense asteptari ale sperantei, dar nu cred ca este cazul sa ne amagim. Ma inscriu in acest curent al sperantei, dar daca dl. Adrian Nastase ne va anunta, peste putin timp, ca au plesnit mugurii ciresilor din gradina domniei sale, nu vad temeiuri pentru a forta niste comparatii politice. Cel putin nu atata timp cat ceva esential nu se va produce in niste zone formale, pe care adversitatea le foloseste ca un corset politic. Intre timp, pe langa noi se scurg evenimente care ar putea fi cu adevarat prevestitoare. Cel de ieri, de la Consiliul National al PNL, de “asumarea guvernarii si alcatuirea unei noi majoritati” sporeste, cel putin retoric, presiunea pe actualul guvern. Cand insa nu se intentioneaza asa ceva din partea unei opozitii?! Decizia lui Victor Ponta de a nu convoca Congresul ci doar Consiliul National al PSD mi se pare un semnal politic de moderare, transmis liberalilor, “iuti la manie si de graba voitori de putere”, pentru a parafraza o cunoscuta caracterizare de cronica a unui voievod. “ Fete si baieti, din PNL, nu va incurcati cu false probleme, mai aveti de asteptat pana in 2016”, concerteaza presedintele-premier, cand de la Victoria, cand din Kiseleff. Pe de alta parte, sunt intrigat de un alt semnal, oarecum in contradictie cu cel dat liberalilor. Departamentele PSD s-au inscris, de-a lungul timpului, pe o sinusoida, urmand o evolutie polara in raport cu guvernarile social-democrate. Cand PSD era in opozitie, departamentele erau active, ca o memorie de analiza si de suport pentru guvernul sau din umbra. Cand PSD atingea gratia guvernarii, departamentele sale il urmau, schimbandu-si doar haina sub care se infatisau. Antiparalelismul, cu alte cuvinte, este extrem de bine motivat la PSD, din perspectiva teoriilor rationalitatii. De aceea, restartarea departamentelor ar putea insemna revenirea pe cealalta bucla a ciclicitatii, impreuna cu alte doua lucruri, inteligenta si controlul proiectiilor. Revenind la ideea de inceput, nu prea vad o schimbare de fond fara un reset electoral.

  9. Cu cativa nai in urma scriam ca „regimu Baescu” imi amintea de povestile despre incpeutul anilor 50 cand pwersoane cu „origini santoase” erau „promovate” rivolutioner …
    Azi citesc pre Nistorescu .. si vaz ca am avut dreptate. Ca si eu pot reprosa unele cestii BNistorescului este una … Insa sigir ca el cunoaste „marfa” alaturi de care a defilat niste ani . Deci
    • •
    Ce vreau să spun
    Despăducherea statului român :

    Arestarea şi declanşarea cercetărilor în cazul celui mai mare trăgător de sfori din regimul Băsescu, mă refer la Dorin Cocoş, deschid larg porţile spre imperiul întunecat al afacerilor păstorite de Traian Băsescu. Deciziile privitoare la Elena Udrea şi Adriean Videanu accelerează procesul. Mulţi dintre oamenii de afaceri spuneau că nimic din ce însemna un mare proiect, contract sau modernizare nu trecea fără viza Elenei Udrea şi fără o decartare la Dorin Cocoş. Culmea este că nu ne aflăm în faţa unei mari invenţii. ”Vorbeşte cu Dana” a fost laitmotivul altei guvernări şi vine probabil de la o altă propoziţie celebră, cunocută în Comitetul Central al PCR:

    – Tovarăşa este de acord?

    Asta a fost România şi puterea ei în mai toate etapele istorice.

    Dar, în ultimii 10 ani, parcă a fost mai grosolan ca niciodată! O adunătură de sfertodocţi înfometaţi de putere, spoiţi prin şcoli de mâna a treia, plini de tupeu şi cu dexterităţi nebănuite în manevrarea gologanilor, rozalii şi machiaţi ca la circ, toţi s-au strâns în preajma Comandantului şi au format o guvernare în stil bandă care ocupă un oraş, o comună sau o ţară. Parcă am fi fost în povestea în care un echipaj de piraţi, conduşi de Lupul cel Bătrân, specialist în vândut ţiţei cu uriaşe tancuri petroliere, ar fi hotărât să dea lovitura vieţii lor. Să fure iahturi şi bărci, să şterpelească vapoare dintr-un port şi să le vândă, să falimenteze bănci sau fabrici, toate li s-au părut floare la pălărie. Povestea zice că piraţii s-au entuziasmat şi ar fi strigat cu toţii un ura prelung când Lupul cel Bătrân ar fi spus:

    – Să cucerim o ţară!

    Mânuitori de săbii şi făclii, clovni şi vrăjitori, piraţii au coborât în port şi l-au cucerit ca pe o tavernă. Toată pegra s-a adunat în jurul lor, toţi hoţii şi urmăriţii au văzut în ei speranţa şi salvarea. Başca sprijinul naivilor care vedeau în ei o schimbare radicală în oraşul şi în ţara lor leşinate de resemnare.

    Nimic din ce s-a învârtit în regimul Băsescu, mă refer la roţile mari de caşcaval, nu s-a clintit un centimetru fără ştirea Comandantului.

  10. Lansarea unui adversar liberal, pentru a-l confrunta direct pe detinatorul social-democrat al magistraturii de premier, mi se pare ca o alergare a unuia de catre celalalt, pe intregul ring, ca la un meci de box. Pentru a va deconecta, urmariti episodul de mai jos. Nu va dezvalui cum i-as identifica pe cei trei din ringul de box cu Catalin Predoiu, Victor Ponta sau Klaus Iohannis, va veti face singuri o parere.

  11. Trebuie să înţelegem că ne aflăm într-un punct de răscruce în Istoria noastră. Când România – statul suveran România- dispare sau nu. Guvernul Victor Ponta, supus necondiţionat străinătăţii, ajutat de ONG-uri trasează un plan pe 20 de ani menit să conducă la dispariţia suveranităţii noastre. Semnele –semnalele- sunt destule şi neliniştitoare.

  12. Multi probabil gindesc: ce bine ca Germania e singura putere in UE. Nu e bine. Germania nu are experienta de conducere in relatiile internationale suficienta, si nu trebuie sa isi impuna impuna punctul de vedere in relatia cu Grecia. Opiniile venite din Germania analizeaza simplist situatia: Grecia a luat bani, sa ii dea inapoi cu dobinda. De ce iau bani grecii doar ca sa ii dea pe consum?

    Realitatea e ca Grecia foloseste banii din imprumuturile externe in cea mai mare proportie pentru plata datoriei, a dobinzilor mai precis. Au ajuns intr-o situatie imposibila tocmai pentru ca politicienii germani sunt inflexibili in ce priveste re-esalonarea sau reducerea datoriei, daca nu stergerea ei.

    Iesirea Greciei din EURO zone va fi, daca nu un dezastru, cel putin un pas mare in acea directie. Consecintele pentru constructia europeana pot fi catastrofale, inclusiv pentru Romania.

    Care este pozitia Romaniei? Este ea una care sa ajute Grecia, sau sa o ostracizeze? Poate dl Iohannis sa influenteze intr-o oarecare masura ce decizii se iau la Berlin relativ la o tara in vecinatatea Romaniei, cu care avem relatii traditional foarte bune, fiind si o tara ortodoxa?

    http://www.nytimes.com/2015/01/30/opinion/paul-krugman-europes-greek-test.html?_r=0

  13. Americanii si ucrainenii ii trimit pe romani sa lupte cu rusii ?

    Chiar nu inteleg … 🙂 De ce nu merg pe front cei care au impins Ucraina in acest razboi : fratii Klitschko , Arseny Iatzeniuk , ginerele lui Timoshenko , fiul lui Poroshenko , fiul lui Joe Biden , John McCain NoBrain , etc . Sau generalul Degeratu , vlad Filat , d-nii Fota sau Chifu sau alti war makeri ! Sau chiar aici pe blog sunt cativa care instiga la razboi : centru , santinela , etc. Sa mearga ei …

    http://adevarul.ro/locale/suceava/Ingroziti-razboi-romanii-ucraina-fug-inrolare-oficiali-ucraineni-acuza-romania-gazduieste-recrutii-disparuti-1_54cc94f0448e03c0fd234563/index.html

  14. # George Ban , Zev

    Masuri de genul ” bonul fiscal ” nu fac decat sa invenineze viata si asa oribila a romanilor ! Astfel de masuri care instiga oamenii impotriva comerciantilor le poate lua orice Gigel de pe strada , orice tembel cu 2 neuroni ! Eu am pretentii de la un PM .

    Daca voua va plac astfel de masuri sa fiti sanatosi !

    Mi se pare total ANORMAL ca singurele masuri economice ale guvernului Ponta sa fie inventarea de noi impozite si taxe , crestrea celor existente , sa stranga bani cu orice pret si din când in când cate un pact de coabitare !

    Dar va repet , daca voua va plac astfel de masuri oribile si securistice , sa fiti sanatosi !

  15. @Porthos

    Vai, dar deţineţi nişte informaţii minunate! Deci , pe când finanţa Microsoft România , cu generozitate, nişte proiecte „umplute cu substanţă ”de către Mircea Mihăieş ( fără să precizeze, de ! substanţa respectivă), înţeleg că se călca lumea în picioare ca să asculte conferinţe despre îngeri? Dumnezeule, am bănuit mereu societatea românească de rafinamente supreme, dar că stau cetăţenii la coadă, îşi rup hainele şi se calcă pe picioare ca să prindă o frântură de discurs despre îngeri, nu mi-ar fi trecut prin minte.

    Şi Microsoft România nici n-a dat mici şi bere, cum dau nişte alţii, ci numai teme serioase, abstracte, unse pe fursec cu grijă, să ajungă la toată lumea.

    Cred că România este raiul filozofilor. Eu nu ştiu în care altă ţară ţin filozofii câte un Siegfried ( BMW ) şi- un Marcello ( ALFA ROMEO) în garaj , aşa cum ţine Gabriel Liiceanu.

    Imaginea mea despre filozofi era cu totul alta , în urmă cu nişte ani; credeam că filozoful arată cam ca Petre Ţuţea . Dar cred că Petre Ţuţea nu s-a prea descurcat în viaţă . Ghinion, ce să-i faci!

  16. Adrian B.
    Asta, ,,noul PNL” si-a finalizat ,,programul de guvernare” ?
    Inteleg ca vrea sa guverneze fara taxe si impozite, sa schimbe Constitutia din condei (desi au dovedit ca sunt incapabili sa finalizeze ceva) si sa impuna vot electronic pentru Diaspora chiar daca romanii de acolo nu platesc statului roman nici un euroi, vorba lui Ponta. (Z)
    ps
    Pun pariu, Adriane, ca, daca vor reusi in demersul lor ,,democratic” de acaparare a intregii puteri, nu vor desemna un premier …de sacrificiu dintre ei. Ei sunt destepti, vor sa fie in acelasi timp si la putere si in opozitie, ca asa e la moda pe malurile Dambovitzei. (Z)
    Cand te gandesti ca vorbesc, prin gura gestapoistului Ludovic Orban si a gardienei de la Auschwitz – Alina Gorghiu, despre ,,reformarea clasei politice”, sa-i vezi ca infiereaza traseismul si nesiguranta ideologica….sa razi ?…. sau sa plangi ?
    Parerea mea: Sa razi de politicieni, dar sa plangi de poporul roman.
    pps
    Eu NU ma voi dezice de Victor Ponta, orice s-ar intampla.
    Este inca tanar…si unul dintre putinii politicieni curati.
    (Z)

  17. Fragmentarium

    ,,Departamentele PSD s-au inscris, de-a lungul timpului, pe o sinusoida, urmand o evolutie polara in raport cu guvernarile social-democrate.:

    COMENTEZ: Stimate coleg, credeti ca multi dintre membrii organizatiilor PSD din Iasi, stiu ce-i aia o sinusoida ?
    Nici macar Steaua Polara n-o nimeresc din ochi. Daramite un Luceafar al elocintei cum ar fi..Fragmentarium.
    😉 😉

  18. @Adrian B – oricum iti manifestai zgomotos pe aici dezgustul de Romania ( te uiti o ora pe zi la RomaniaTV , Realitatea TV , ProTV si Antene ? atunci nu ma mir ) – daca te-ai duce TU la prietenii tai rusi ? La Celiabinsk sau Omsk ? Sau si mai aproape , in Moldova siberianului Smirnov de langa Nistru – la Dubasari sau Tiraspol ( unde directorul scolii romanesti Lucian Blaga este arestat si terorizat ) ? Sa vezi cum o sa te primeasca ….A
    i maniere de a vedea , te manifesta si intelege intr-adevar speciale . Nu trupele si militiile rusesti sunt in Ucraina ? Trupele si militiile rusesti , la 100 de km de frontierele ruse , intr-un stat strain ce cauta acolo ?
    Porosenko este seful unui stat suveran , ales prin vot de cetatenii Ucrainei .
    Unde incit eu la razboi , unde vede si intelege unul ca tine , care are aici o activitate cu valoare adaugata zero , ca a-l arata pe Putin ca ceea ce este , un dement , atata la razboi ?
    Pacifistii anului 1938 cu acordurile de la Munchen isi imaginau ca aduc pacea , lasitatea lor l-a incurajat si mai mult pe Hitler .
    PS – ultimul meu mesaj adresat tie ; cred ca este valabil si pentru mesajele pe care le vei posta in continuare , este ultimul pe care il citesc .

  19. Adrian B

    Din moment ce eu plătesc impozit pe TOT venitul meu, vreau ca așa să facă TOȚI. Deci aplaud măsura „bonului fiscal”. M-a dezamăgit faptul că imediat ce vi se amenință niște venituri necuvenite, vă răsuciți cu 180 de grade și îl înjurați pe cel înainte lăudat. Și Dvs să fiți sănătos!

  20. Destabilizarea unui mare partid, un risc major pentru esichier si democratie. Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, sâmbătă, la Consiliul National al partidului, că, indiferent dacă PNL va intra sau nu în acest an la guvernare, PSD nu trebuie lăsat „să crească la loc”, acest partid având „o capacitate imensă de regenerare în rău”. Gorghiu a lansat, astfel, o ideologie-tinta, a destabilizarii PSD, care este nefasta, prin dezechilibrarea esichierului politic. Tanara lidera a liberalilor nu arata a sti prea multe despre istoria foarte recenta a luptelor dintre partide din Romania sau despre inexorabila lege a actiunii si reactiunii, care nu poate fi manipulata politic. A uitat, probabil, ca monstruosul scor parlamentar, de doua treimi din voturi, pe care l-a obtinut USL, in 2012, a venit dupa o politica asemanatoare a PDL. Daca i-ar intreba pe seniorii liberali, Gorghiu ar afla ca iarba cosita creste mai repede si mai viguroasa. Oricat de mica, o lectie de principii este necesara pentru fatuca Alina. Un mare partid, cum este PSD, exprima interesele si asteptarile unei mari parti a electoratului. De fapt, cel mai mare partid al stangii reprezinta, in raport cu dreapta, principala contrapondere, deci un factor fundamental pentru echilibrul esichierului, implicit pentru stabilitatea democratiei. Stiu ca sintagma “stabilitatea democratiei” nu prea se foloseste, de obicei legam stabilitatea de guvernare si de presedintie, uitand ca democratia este cea mai mare valoare politica. Dar un popor se afla realmente in pericol, cand se ataca reprezentarea politica a saracimii, mai ales intr-o tara de stanga, cum este Romania. Reprezentarile “tara de stanga” sau “tara de dreapta” nu sunt date de politici sau de ideologii de partid, ci de statistici economice si sociale, care vorbesc, in limbajul neescamotabil al cifrelor, despre decalajul dintre bogati si saraci. Traian Basescu si-a incheiat mandatul cu cea mai mare minciuna, ca lasa in urma sa “o tara de dreapta”. Adevarul e ca prin politica taierilor si ciuntirilor, Basescu nu le-a lasat romanilor nici macar dreptul la acele amarate salarii si pensii, cele mai mici din UE, pozitie care pare sa fi fost batuta in cuie, la integrare, din moment ce orice am face se tine ca o raie de Romania. In mod ciudat, Iohannis nu l-a contrazis, mai mult, ceea ce a combatut in campanie, neconcentrarea intregii puteri in mainile unui singur partid, i-a devenit, acum, linie de conduita politica. Ideologia nu trebuie amestecata cu guvernarea, prima este neinduplecata, a doua este alternanta, cand se intampla se ajunge la partidul-stat, de care Gorghiu, formal, se oripileaza, dar catre care, pe fond, se angajeaza. O tara de dreapta cu un popor de stanga nu rezolva problema dezvoltarii, ci doar amana solutia, concomitent cu ascutirea decalajelor si nemultumirilor sociale. Exista o vorba ca de ce ti-e teama nu scapi, daca doamnei Alina Gorghiu ii este teama de greci, romanilor nu le va fi, nu vor ramane sine die cu o jumatate de esichier.

  21. Povestea pirului

    Minunat! Am citit posologia grădinilor și livezilor și m-am gândit la grădina mea, am și o livăduță. Am și buruieni.

    Eu grădina, cam pârloagă, am moștenit-o. Am săpat vreo trei ani adevărate cratere ca să scoatem o „plantație” de salcâmi scăpătată din cauza căreia nu mai creștea nici iarba rea; am trecut la fructiferii sălbăticiți definitiv, adevărate fabrici de omizi și focare de boli de toate felurile, fructe nu făceau nici o dată la trei ani! Am lichidat garduri lăbărțate, șuri aproape risipite pe sub care am descoperit catacombele șobolanilor, adăposturi de dihori, cuiburi de păianjeni veninoși, mușuroaie de furnici, șerpi și șopârle în beci. Când ne-am apropiat de gardurile din fundul grădinii, ia-le de unde nu-s! Lăstari de hamei, verde peste uscat, încolăciți de zeci de ani, strangulau parii putrezi, niște pruni prăpădiți semănați de vânt, un nucușor ce n-a făcut nuci în veci, niște merișori plini de bube suflau și ei abia printre curpenii nesătui! Am pus mâna pe scule și am transformat locul în strat negru de cernoziom de se cruceau vecinii c-au înnebunit orășenii.

    Unde vreau să ajung? La casa veche. La urmă ne-am apucat s-o demolăm. Era făcută din furci cu lut, nu vă mai explic metoda, vă spun că am desfăcut-o cu mânuța ca pe o mătură strâns legată, pentru că refuza să cadă! Sub casă, alta: pământ negru, atât de bătătorit, încât am pus niște stropitori să ude trei zile ca să putem ara locul. Degrabă nu pica singură… Am aflat de la niște vecini de o sută de ani, că pe vremuri, după ce se turna o temelie precară, cu puțin ciment, aceasta se umplea cu pământ negru din pădure. Tinerii însurăței îl udau cu gălețile toată ziua și seara plăteau niște țigani scripcari din târg ca să le cânte și chemau toți vecinii la joc, atenție, ca să taseze bine nisipitura! Distracția se repeta trei seri la rând, ca să fie treaba temeinică. Uite-așa am demolat noi căsuța făcută cu mâinile goale de neamuri și vecini la clăci, din furci de salcâm și alun de pădure umplut cu lut adus de căruțe, toate cu muzică lăutărească, vin rece din beci și voie bună…

    Ne-am apucat de plantat: meri, pruni, peri, caiși, piersici, viță de vie, trandafiri, iasomie, mânuța-maicii-domnului, luleaua turcului, hortensii, bujori, lalele, crini, narcise, brândușe, stânjenei (îmi cer scuze, eu acuma tânjesc la bloc, aștept căldura și mă consolez cum pot)… Păi după 14 ani de frământări, vă pot spune că nu pot scăpa de niște pir sub nici o formă! M-am luptat cu salcâmii care nu pier cu una-cu două, am scăpat de curcubețică (zisă și omag-veninos, mărul-lupului și nu vă spun cum îi zice pe la olteni), am ținut în frâu toate buruienile și toți dăunătorii, nu mă dovedește decât pirul acela de sub liliac. PIRUL TOT MOȘTENIT. Poate că e vina noastră: refuzăm să folosim erbicide, vrem o grădină curată. Ne temem să nu omorâm toporașii de umbră, lăcrămioarele… Oricât de insistent săpăm noi, el vine înapoi pe sub gard din drum. Pot despirui tot satul???

    E drept că ce-i frumos e gingaș și are viață scurtă, florile care ne bucură toată vara sunt cel mai greu de îngrijit; piersicii care stârnesc pasiunea gustului se supără din orice și mor repede, altora le moare altoiul pe geruri crâncene, unii pomi au rodit mere pădurețe și perișoare acre din prima, un alun de pădure nu vrea să înflorească nici în ziua de azi, nu știu de ce nu-l tai și la ce mai sper. Poate că a venit momentul să iau niște măsuri mai drastice, pentru că am consumat prea mult timp, puteri și nădejde în zadar.

    Mă gândesc să încerc și kiwi, am auzit că se adaptează.

    Aceasta este o poveste reală despre grădina mea moștenită de la țară, dar domniile voastre puteți să înțelegeți ce poftiți, după cum vă este cheful azi.

  22. Ispita unui redivivus: Noul PNL, o clonare a vechiului PDL?

    Stim zicala despre lup, care-si schimba parul, dar naravul ba. Nu o evoc intamplator, ci in stransa legatura cu tendintele din noul PNL, care seamana, ca doua picaturi de apa, cu practicile vechiului PDL.

    In ultimul timp, ni se tot sucesc mintile cu ideea despre “proiectul Iohannis”. Inteleg acest proiect pana la punctul de la care nu incepe sa se extrapoleze in domeniile guvernului. Ori, tocmai aici, PNL vede un nod gordian, pe care este ispitit sa-l taie, in ideea unui nou presedinte-premier, care sa-l aduca la guvernare, desi diviziunea constitutionala separa, fara urma de echivoc, responsabilitatilor sefului statului de cele ale seful guvernului.

    Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, sâmbătă, că premierul Victor Ponta este un pericol în calea dezvoltării României și că împlinirea proiectului președintelui Klaus Iohannis nu poate fi pus în aplicare fără asumarea guvernării de către liberali. S-avem rezon, dar proiectele de politica externa si de securitate, pe de o parte, si cel de gestiune economica, pe de alta, au titulari distincti, fara nicio legatura cu culorile lor politice.

    Catalin Predoiu, care a facut parte din nucleul dur al fostului PDL, absorbit de noul PNL, isi testeaza, prin astfel de pretentii hazardante, limitele influentei asupra presedintelui Iohannis si sansele de grabnica accedere in functia de premier. Tactica prin care leaga asteptarea alegerilor de o cale “comoda” si parteneriatul dintre un guvern PNL si presedintele Iohannis de “responsabilitate” este pur propagandistica, fara temeiuri constitutionale sau electorale.

    Fara voturile dizidentilor din PSD, care par prinsi in mrejele aceleiasi himere a puterii, o eventuala motiune de cenzura introdusa de PNL va ramane o simpla incercare a marii cu degetul. Ramane de vazut pana unde va merge impertutbabilul Iohannis pe mana nucleului dur din fostul partid al lui Basescu, daca nu cumva PDL va avea nesabuinta sa aspire la a-si transforma premierul intr-un levier de partid pentru manevrarea presedintelui, in ceva de genul unui “premier-presedinte”.

  23. Ia te uită cum s-au rupt pantalonii statului de drept chiar de la betelie în jos și i se văd toate alea, de nici nu-ți vine să crezi că așa o stofă ce părea trainică și bine țesută, la care atâta lume a muncit vreo 10 ani , poate fi doar o putreziciune și-o grămadă de scame!

    În sfâșierea aceasta însoțită de-un zgomot infernal, unii au mai încercat, în primele zile, s-o mai dreagă olecuță cu acul și degetarul, dar când au văzut că se destramă de peste tot, au băgat degetul în răritură și-au zis că dacă tot se face praf, atunci măcar să-i tragă curentul pe toți participanții !

    Mi-e teamă că nici Băsescu Traian nu se simte prea bine, și-l încearcă un junghi în spate de când cu aerisirea asta naturală de la mijloc în jos; mai săptămâna trecută, cu un tupeu splendid, dădea în judecată Guvernul României că nu-i dă casa visurilor lui .

    Azi i se pare destul de apropiată de propriile-i aspirații vila în care a locuit vremelnic Petre-ești-cel-mai-bun și în care Mioara Roman zice că stă cu ligheanul în living, că plouă înăuntru atunci când plouă afară. De la niște hectare de parc, piscină interioară încălzită, perdeluțe înflorate alese de Nuți și debarcader, cică acum sunt buni și 500 de metri pătrați de spații verzi neamenajate, cu un bloc de locuințe în coastă și cu niște locatari ai blocului stând cu coatele pe parapetul ferestrei și uitându-se fix, cât își fumează țigara, taman în dormitorul lui.

    Dar la așa evenimente în desfășurare ceva îmi lipsește totuși… Ce zice, de exemplu , presa străină, prin acoperiții ei români ? Ce zice LICURICIUL? Ce zice Vivianne ? Dar domnul Barroso Jose Manuel ? Că tare le-a mai fost frică să nu se distrugă în vara lui 2012 această mândrețe de țesătură!

  24. Nu pot sa nu las un comentariu…
    Bunicul meu se ocupa de altoit pomii. Facea slujba asta cu placere pentru intregul sat. Nu stiu cati dintre domniile voastre stiu cu ce se mananca altoitul si nu o sa insist.
    Am pe suflet insa sa ii transmit domnului Nastase ca poate si-a gresit vocatia. Gradinaritul este o arta si bunicul avea o zicala: ” Eu simt ca o sa traiesc o vesnicie!”. Acum inteleg la ce se referea.

  25. http://adevarul.ro/cultura/istorie/dezbatere-historia-surprize-uriase-arhivele-nationale-continea-document-emis-mihai-viteazul-unire–8_54cb526c448e03c0fd1b00d8/index.html Un proiect de istorie arhivistică românească este patronat top-down condescendent de Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta. Aceasta prin “grija” istoricului Marius Diaconescu, produs ideologic al acelei universităţi http://www.mariusdiaconescu.ro/curriculum%20vitae.htm Altminteri, istoricul Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naţionale, precum şi ziaristul Ion M. Ioniţă cooperează admirabil în realizarea acestei emisiuni româneşti (în măsura în care li s-a permis de către Marius Diaconescu). Istoria arhivistică prezentată începe cu anul 1200 şi este focalizată pe Transilvania. Însă narativul controlat de profesorul titular al Universităţii din Bucureşti Marius Diaconescu este pro-maghiar ostentativ până la exces. Cu un minimum de efort intelectual şi cu mult Românism responsabil (conceptul respectiv a fost propus de către eruditul român Bogdan Petriceicu Haşdeu), domnul Marius Diaconescu ar fi putut depăşi cu brio acel exces. Împăratul Manuel I Comnenul (1143-1180) punctase epoca lui cu victoria zdrobitoare de la Sirmium din anul 1167. Victorie prin care Hungaria era inclusă în imperiul Romania şi se creează în locul ei conceptul ecumenic Ungrovlahia. Din păcate, istoricul Marius Diaconescu ghidează astfel emisiunea respectivă, încât nu se pomeneşte absolut nimic despre toate acestea! Şi nu-i singura “scăpare” anti-românească intenţionată din acea emisiune. Pentru că începuturile istorice absolute sunt complet uitate. Este vorba despre imperiul pontic milezian creat în secolul VII înainte de era curentă şi care generează provincia Romania Orientală nord-pontică pe vremea împăratului Nero. Prin grija împăratului Traian, ce preia într-o considerabilă măsură ideile de strategie militară propuse de Nero, apărea drumul roman de la Porolissum la Tyras care trecea prin Angusta (azi localitate latină îngropată în Ţinutul Secuiesc). Filmul emisiunii ne arată fotocopia unei scrisori caligrafiată de cărturarul Nicolae Valahul, precum şi scrisoarea trimisă de Mihai Viteazul de la Hotin (azi oraş ucrainean) la cetatea saxonă Bistriţa. Emisiunea s-a ferit cu grijă mare a sublinia circumstanţa că locuirile în burguri saxone din Transilvania s-au făcut sub influenţa civilizatoare a Cruciadelor în Romania Ierusalimului. Nu ştiu dacă planul de (re)culturalizare a României cu ajutorul ONG-urilor iniţiat de premierul Victor Ponta va propaga informaţia (revelată de istoricul militar Alexandru Madgearu) privind provincia balcanică Burjan -cu un district chemat Tracia- amintită la anul domnului 982 de un geograf persan. Populaţia din Burjan – numele trimite în mod evident la vechea organizare teritorială pe bază de forturi-burgus, unele dezvoltându-se în localităţi urbane, instituită de către împăratul Valens-, deci populaţia din Burjan plătea impozite pe teren unui rege din Rum! Prin care înţelegem denumirea persană pentru împăratul de la Nova Roma. Apoi, în sprijinul documentaţiei lui Alexandru Madgearu vine şi numele de localitate Burgus, încă amintit în Cronica Notarului Ungar Anonim despre burgurile de pe Limes ce îşi au data de naştere prin organizarea de apărare teritorială a împăratului Valens. Localitatea Buda pe Dunăre provine totuşi dintr-un burg valensian, ni se sugerează vag în acea emisiune. Fugit de la Hotin, Ieremia Movilă îşi înfiinţa o domnie în Podolia Mică (azi mândru teritoriu ucrainean prin grija dictatorului Stalin). Domnia lui Ieremia Movilă ajungea până la Edisan ? Oricum, Mihai Viteazu îşi trimitea emisari la Olbia, oraşul antic aflat în estuarul Bugului pontic.

  26. Pentru o regulă de cut-off (mă rog, de “retezare a pretenţiilor”, ca să evit barbarismul) în predarea istoriei altora în şcoala românească // Am înţeles că România s-a angajat ferm să introducă în curricula preuniversitară a învăţământului public, adică plătit pe banii naţiunii române, următoarea programă şcolară : Cap. 1 Evreii în lumea antică şi medievală. / a. Evreii în spaţiul antic european : Imperiul Roman. / b. Evreii în evul mediu european : statut juridic, economic şi cultural. / c. Prezenţa evreilor în Ţările Române (sec. XV-XVIII). / Cap. 2 Istoria evreilor din România./ a. Statutul evreilor din România înainte de 1878./ b. Evreii din România între 1878-1919. De la marginalizare la emancipare. / c. Emanciparea evreilor. / d. Evreii din România între 1919-1938. / e. Statutul juridic al evreilor din România Mare. / f. Participarea evreilor la viaţa cotidiană. / g. Manifestări ale mişcării antisemite (1919-1938). / h. Începuturile legislaţiei antisemite; guvernarea Goga – Cuza. / i. Noul antisemitism (1938-1944) / j. Emigrarea evreilor din România . / Cap. 8 Evreii în lumea contemporană. / a. Sionismul. / b. Constituirea statului Israel. / c. Conflictul din Orientul Apropiat. Palestina şi Israel./ d. Israelul azi. / Cap. 9 Contribuţia evreilor la dezvoltarea patrimoniului economic şi cultural românesc. / Este vorba de un curs de 1 oră pe săptămână tot anul şcolar. Total curs, 35 ore. Dar există vreo referinţă românească la tema aceasta ? Sigur că da, prinţul nostru scriitor Ion Ghica ! În Memoriile epistolare către Vasile Alecsandri, acesta spunea : +Acum vreo cincizeci de ani populațiunea țărei se compunea numai de români, afară de câteva sute de familii de greci, venite cele mai multe în urma fanarioților, de câțiva armeni refugiați din Turcia; nemți foarte puțini, iar de ovrei nici vorbă. Rar, foarte rar se auzea prin orașe câte un bocceagiu strigând: ‘Marfă, marfă’, cu legătura rezemată pe cot. Invaziunea jidovească a început cam după la 1830, de când în Austria și în Rusia îi iau la oaste.+

  27. La noi DNA este substitutul Syriza, un substitut cu totul îndoielnic nu numai pentru năravurile lui, demonstrate cu prisosinţă încă de la înfiinţare, ci şi pentru că, în opinia mea, se mulează perfect pe o scădere naţională „să moară şi capra vecinului”. Pe de altă parte, în absenţa de lideri adevăraţi, cu viziune, nu se încheagă nimic constructiv. Ţi se face greaţă când o auzi pe noua lideră PNListă agitând isteric drapelul luptei împotriva baronilor PSD ( având în dotare o mocirlă din care Falcă e numai un exemplu). În fond se încearcă doar o răsturnare a guvernului PSD şi revenirea în fruntea bucatelor a mizeriei PDListe. Acum UE, cu picioarele de lut ale popularilor germani, trebuie să facă faţă provocării ucrainiene – şi nu se întrevede vreo soluţie – şi fenomenului Syriza care văd că se întinde: în Spania e pe cale să învingă şi aud că şi în Franţa e în căutarea unui lider care să o închege..

  28. In timp ce oamenii Antenei 3 profita de conjuntura – de care am amintit anterior, in care oamenii lui Basescu se incaiera unii cu altii iar unii chiar au vorbit despre mecanismele exercitarii puterii prin detinerea catuselor – spre a reafirma nevinovatia penala a lui Voiculescu, pesedistii au taiat si ultimul fir care ii lega de Adrian Nastase, desi nevinovatia penala a lui Adrian Nastase este mult mai vizibila. Nu am pentru PSD-isti decat o singura fraza: sa va fie rusine, magarilor!

  29. Ca un PS adaug că o bună cunoştinţă a mea, un pictor absolut remarcabil, V.Gheorghiţă, pronostica acum vreo 2-3 ani că nu fiica lui, ci nepoţii vor fi bolşevici (în sens de extremă stângă, evident).

  30. La ce calitate umana afiseaza PSD-istii, nu ma mai mira faptul ca atatia oameni de acolo ii considera pe manelistii politici Mircea Geoana – Homles si pe Marian Vanghelie printul Ferentarilor ca fiind valori ale social democratiei si sperante politice pentru viitorul tarii. Tradator politic prin vocatie, Geoana va sfarsi prin a se trada pe sine insusi.
    Cat priveste inspiratia politica PSD-ista, ea e una de poveste: exact in momentul in care adversarii politici isi aplica singuri lovituri, ei aleg sa se fragmenteze. Bine, ma!

  31. Legat si de afirmatia anterioara a unui domn comentator, era de mult cazul ca factorii politici romani sa adopte un sistem de protejare a etnicilor romani de pe teritoriile istorice aflate sub ocupatie slava. Ti-ai gasit insa, cu Johannis si Ponta! Romani adevarati, nene, cu simtire geto-daca.

  32. L-am auzit , pret de cateva minute (dupa care am comutat pe alt canal TV) pe Mircea Geoana.
    Ascultandu-l, am inceput sa cred in reincarnare. Diferenta consta doar in lipsa mustacioarei caporalului.
    In acest moment, nu mai regret ca l-am votat pe Traian Basescu in 2009. Am, desigur, un gust amar ca PSD, ori nu-si promoveaza candidati competitivi, ori nu-i sustin cu toate fortele si in mod credibil. Ar fi si greu cu stigmatele de ,,neocomunism” si ,,baroniada locala”.
    Sper ca la Congres, Victor Ponta va reusi sa impuna decuplarea functiilor administrative de cele politice, macar la nivel de Consilii Judetente.

  33. T-Rex
    Ce gluma buna…Yohannis este un guvernator identic cu Basescu (adica la fel de obedient), cu diferenta ca vorbeste (mult) mai putin.
    😉

  34. Arde-i, Nutzy, Cu Puradelu’ Peste Cap, Zi-le Mascari De Mama!

    In ciuda bucuriei imense pe care mi-a provocat-o plecarea lu’ Uciga-l Toaca de la Cotroceni, trebuie sa marturisesc faptul ca la momentul respectiv m-a incercat si un sentiment de regret. Materialul inepuizabil pe care mi l-a oferit acest saltimbanc bun de resapat pentru postarile mele aproape zilnice, care pentru mine s-au constituit intr-un letopiset al celor mai negri ani din istoria contemporana a acestei tari se parea ca nu va putea fi inlocuit cu altceva de o asemenea “calitate”.

    M-am inselat insa amarnic!

    A fost necesara doar punerea sub invinuire si control judecatoresc a inculpatei Udrea Elena Gabriela si circul a revenit in toata splendoarea lui, insotit si de numerele de umplutura oferite si de ceilalti mafioti basiti, care pentru a-si scapa cat de cat pielea de la saramura se toarna intre ei mai scabros decat ultimii gainari prinsi la ciordeala la cotetele gospodarilor din sat.

    Nutzyca insa ii depasete pe toti si, pe modelul “la asa ibovnic, asa tiitoare” intregit de milenara experienta in materie de scandal public a satrei noastre cea de toate zilele, din care isi trage radacinile etnice ‘mneai, a inchiriat un puradel, l-a luat de picioare si a sarit cu bataia pe ditai sefu’ SRI-ului romanesc prins cu catusele in manute cand vroia sa priponesca puterea din Romania si s-o foloseasca dupa bunul plac. Nemultumita de rezultatul mardelii aplicate, intr-un decor alb-negru amintind de preapremiatul “Lista lui Schindler” a la fel de preapremiatului Spielberg, Nutzyca, inspirata din scena memorabila din Basic Instinct, asezonata de reprezentatiile in domeniu ale co-etnicelor sale, si-a tras in prima faza fustele in cap aratandu-i aceluiasi nefericit Coldea cavitatea sa subpelviana, care a propusat-o in politica, cavitate neprotejata de chiloteii tanga de firma, urmata de intoarcerea cu spatele si baterea intru bajocura a feselor, insotita de o cascada de sudalmi si mascari neaos tiganesti care l-au determinat pe sarmanul general sa ordone o ancheta interna la SRI in care el sa se ancheteze pe sine si sa afle adevarul in ceea ce priveste acuzele aduse de metresa nationala.

    Superb!

    Si asta nu este totul! Blonda ne-a promis un serial in care mai mult ca sigur ca vor aparea si alti mafioti, gen Codruta Kovesi si de ce nu, chiar chiombila daca o lasa de izbeliste si miros de Targusor cu perspectiva de viol multiplu in calitate de prospatura pentru fetele preastatute din onorabilul stabiliment de reeducare.

    Unde sunteti voi urmasii lu’ Traian care l-ati votat in prostie si care v-ati fi dat sufletul pentru tatuca, garantul justitiei si al statului de drept in Romania acum, cand zi de zi apar denunturi si autodenunturi care mai de care, din care rezulta ca amarasteanul de rand se sinucidea pe motiv de taiat de catre basescu a salariilor si deci imposibilitatea de plata a ratelor, in timp ce toti mafiotii aflati sub pulpana nasului basescu se infruptau in nesimtire crasa, fara niciun regret sau urma din bun simt cu spagi de zeci de milioane de euroi?

    Totusi spectacolul parca nu are sare si piper fara chiombu’. Stapanul detronat al catuselor, deghizat in tataita iubitor de nepotei, se da mascat la teren si pute al dracului in iarba. Dar nu-i timpul pierdut! Sunt convins ca el va scrie epilogul Noii Tiganiade Dambovitene in sunet de sirene de duba, cu alai de mascati, zgomot de catuse si chemari la vorbitor.

    Doamne Ajuta!

    Pana atunci insa, intarata-i drace ca si mie-mi place!

    Multi ani iti doresc, Traiane, cu bratari la-ncheieturi
    Pan-o rugini inox-ul si-ti va face bataturi.
    Sa privesti printre zabrele, jinduind dupa pachet,
    Sa-ti pui curu’ la bataie, concurent “Mister Borfet”.

    Sa ai parte de plimbare doar o ora, insotit,
    De zdrahonii cu pulane, iute pusi pe otanjit.
    Sa ai pat legat cu lanturi de perete peste zi
    Doar cu vorbitor la luna, sa ai parte de copii.

    Chiftelute, din elastic, sa-ti parvina peste zid
    Zeama lunga si-arpacasu’, aliment sa ai in blid.
    Iar de vrei corespondenta, sa astepti din Targusor,
    Ravasel semnat Lenuta, sa-ti aline al tau dor.

    Si iti mai doresc, Traiane, nopti cu tine ca saltea
    Tabacindu-te gealatii, incantati de muhaia.
    Mă mai rog de sanatate, far-alcool, in abstinenta
    Zile-n ger sau in dogoare, pe platou sa faci prezenta.

    Caci la raul ce facut-ai cat o tar-ai birjarit
    Loc mai bun pentru odihna, altul nu-i mai nimerit.
    Asta de n-o vrea frac-tu’ Mircea, ofertant de loc de veci,
    Sa te gazduiasca-n tihna, intre patru dale reci.

    Sa ma ierti de-ntarziere, pentru dar in rime scris
    As fi vrut versuri alese la asa distins proscris.
    Mi-a iesit, precum vezi bine, o naiva poezea,
    In care-ti aduc omagiu, pentru-asa o viata grea.

  35. @ George Ban

    Sper sa prinzi ziua in care iti vor implanta si vreun cip in creier . Sunt convins ca vei bate din palme si vei gasi si o motivatie nobila …

    Cu din astia ca tine , statul politienesc va inflori !

  36. @ centru

    Esti o victima a manipularilor ! Nu sunt filo rus dar incerc sa fiu corect si echilibrat ! Ceea ce dumneata nu poti fi !

    Chiar daca tu il consideri pe Putin un criminal , 82% din rusi il considera un erou ! Si cred ca asta conteaza …

    In Ucraina a avut loc in 2013 o LOVITURA DE STAT sponsorizata de americani si care a schimbat total ordinea constitutionala ! In fruntea Ucrainei a fost numit un guvern de MARIONETE si tradatori ( cu 3 dintre ministri , cetateni americani ! ) care au impins tara in razboi si au nesocotit faptul ca in Ucraina sunt milioane de etnici rusi !

    Raman la parerea mea ca americanii le-au facut un mare serviciu rusilor prin organizarea acelei lovituri de stat ! Acestia si-au recuperat Crimeea si probabil ca vor mai lua si S si E Ucrainei .

  37. Nu sunt de acord cu schimbarea majorității și a guvernului. Părerea mea e că majoritatea trebuie să reiasă în urma alegerilor, nu prin trecerea dintr-o parte într-alta, și că guvernarea actuală e bună.
    Toată istoria democrației noastre e marcată de schimbări frecvente de guvern, ceea ce nu a fost bine. Măcar o relativă stabilitate e necesară ca să ai realizări cât de cât. Nu există guvernare proastă în întregime sau bună în întregime, pentru că realitatea, condițiile concrete nu te lasă să faci tot ce ai vrea.
    Un guvern liberal nu poate face mai mult decât actualul. Nu poate elimina taxe, eradica toată evaziunea fiscală, toată munca la negru, crește salariile bugetarilor, crește alocațiile, pensiile…
    Îmi pare rău că trebuie să spun că nu vreau PNL la guvernare ACUM. Îmi pare rău să spun că mă depărtez afectiv tot mai mult de PNL. Nu m-au enervat ieșirea din USL, fuziunea… cît m-a enervat candidatura lui Ioh și mă enervează atitudinea PNL de azi. Nu-mi place opoziția de dragul opoziției.

  38. Fiecare dintre industriile importante îşi are congresul său. Dar nici un congres industrial nu-i mai relevant pentru starea lumii decât acela organizat de industria jocurilor video. Acolo apare în faţa ochilor uimiţi forma virtuală şi ludică a Contractului Social. El urmează reglementările cyberspaţiului enumerate de Lawrence Lessig http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Lessig): 1/Legea, 2/Piaţa, 3/Normele sociale, 4/Arhitectura în linie.

  39. Din Memoriile lui Constantin Argetoianu (1930-1935):

    Îl văzusem pe Duca pentru prima oară la Paris, cu vreo 30 de ani înainte. Era un tânăr sârguitor, cu multă ținută, dar fără farmec și fără nicio notă personală. Trecuse vremea și se cam uscase, dar, ca porumbul surprins de brumă fără să se coacă, îmbătrânise tânăr.
    O viață întreagă Duca a fost o pereche de ochelari sub o pălărie cenușie uzată, un veston negru peste pantaloni vărgați și deformați. Cine zicea Duca vedea un costum și două cioburi, nu un om.
    Inteligent era, desigur, dar de o inteligență mărginită la anumite compartimente ale cugetării, cu o supărătoare dibăcie de mânuire a locurilor comune.
    În afară de intriga politică și de Nadia Polizu (nevasta lui), nu-l interesa nimic decât caii de curse și sonoritatea numelor nobilimei italiene. Mormăia toată ziua și repeta ca un zănatec: „Ludovisi Buoncompagni principe di Piombino” sau „don Marc Antonio Colonna principe de Palestrina”, scandând silabele cu accente extaziate de actor de provincie, cu gesturi care căutau să cuprindă infinitul și să-l închidă într-o cutie de chibrituri.
    N-a lăsat o dâră în urma lui, nici în familie, nici printre cunoscuți, n-a lăsat un prieten, căci n-a iubit pe nimeni.
    Îmi aduc aminte că la moartea lui Ionel Brătianu, până și adversarii acestuia erau înduioșați. Singurul nepăsător a fost I.G. Duca, tovarășul de fiecare zi al celui dispărut căruia îi datora cariera lui. „Ciudat”, îmi spunea el, „moartea lui Brătianu mă lasă indiferent”.

  40. Centru, intreaba candid ?
    ,,Unde incit eu la razboi ?”
    Iaca aici, prietente:
    ,,Pacifistii anului 1938 cu acordurile de la Munchen isi imaginau ca aduc pacea , lasitatea lor l-a incurajat si mai mult pe Hitler .”
    😉
    ps
    Sunt convins ca vei citi atat comentariile lui Adrian B, cat si pe ale mele.
    Mai ales ca le voi concentra sa inteleaga si….
    😉

  41. @Cris
    Păi avea o foarte lungă istorie de familie în urmă! Începând de la Cezarul Ioan Duca. Şi se lăuda! Motiv pentru care l-au omorât nicadorii megleni. Asta-i fascinaţia şi puterea Istoriei noastre (Vezi ce spun Fernand Braudel şi Miron Costin).

  42. Ma bucur ca la Cornu se apropie primavara.
    Dar ce trista asemanare cu PSD-ul, cu liderii lui. Ce multi „puieti” tineri „ati plantat” in PSD si ce putini s-au maturizat si au dat rod bun. Sau – poate – ca multi dintre ei n-au apucat sa iasa in fata, poate ca cine v-a urmat la conducerea PSD nu i-a vrut in preajma, sa nu-i scoata la lumina „goliciunea” si oportunismul. Pacat pentru Romania, pentru noi – romanii – si mare pacat pentru dumneavoastra.
    Ne-am pus mare speranta in dl.premier Victor Ponta, pentru ca a fost „crescut” si promovat de dumneavoastra si speram sa aiba macar rezultatele Dvs. la guvernare. Nu-l judecam (eu si familia mea) pentru unele „compromisuri” pe care le-a facut din convingerea ca sunt anumite actiuni si atitudini care nu sunt destinate publicului larg. Tocmai de aceea speram in continuare.

Lasă un răspuns