Lansare de carte la Fundatia Titulescu

20150129-105508.jpg

Astăzi, la ora16, la Fundatia Titulescu, va avea loc lansarea celui de-al patrulea volum din seria „România -Supraviețuire si afirmare prin Diplomație in anii Războiului Rece”. In acest volum publicat sub egida Fundatiei noastre, sunt tratate, in special, aspecte legate de Diplomația multilaterala.

Volumul a fost coordonat de ambasadorul Nicolae Ecobescu iar la dezbaterea de astăzi, alături de mine, vor participa ambasadorii Sergiu Celac si Neagu Udroiu.

Dezbaterea poate fi urmărită și live pe site-ul Fundatiei. Calitatea transmisiei sper sa fie mai buna…

44 de gânduri despre “Lansare de carte la Fundatia Titulescu

  1. ..

    “Frumoasa” Tiitoare Nationala Adusa Cu Duba, Pe Cand Si Bestia ?

    Este oficial, Udrea a fost pusa sub invinuire pentru spalare de bani si falas in declaratii. Doar atat, sau asta este “motto-ul”? Asteptam cu interes si descinderea Bestiei din duba. vom reveni
    sa fiti iubiti,
    marcus

    Duba, Duba, Tra La, La… Pentru Voda Zis Belea Si Pentru iubita sa

    Agentia Erevan News anunta, pentru data de 07.12.2009, lansarea pe piata a noului hit al formatiei The Guardians of Gherla, “Duba, duba, tra la, la… pentru voda zis Belea”, dedicat d-lui Basescu Traian, fericit posesor al unui nou mandat pe viata (conform dorintei sale).
    A consemnat pentru Dvs.
    Vartan Vosganian

    Redam, in premiera, textul hitului:

    Vine duba cu zabrea
    Sa ne scape de Belea,
    Pe chiombila sa il umfle
    Loc pazit cu el sa umple.

    Refren:
    Duba, duba, Tra la, la
    Pentru voda zis Belea!

    Nou mandat ii va aduce
    La cel vechi ii pune cruce
    Nou mandat, bratari la mana
    Gardian dotat cu vana.

    Refren:

    Pentru bani furati cu sacu’,
    Chiombu a cam dat de dracu’.
    O rezerva cu pripon
    Il asteapt-acu’ pe domn!

    Refren:

    Mare domn cu-alai oranj
    Scapa tara de deranj,
    De scandal si mahala
    De mic Boc si gasca sa.

    Refren:

    Mandat cu costum in dungi
    Nopti de post si zile lungi
    Cu program si vorbitor
    Pentru asa un orator.

    Refren:

    Chiftelute, maraseasca
    Peste gard va sa primeasca
    De la blonda cea nurlie,
    Tiitoarea lu’ chelie.

    Refren:

    Senectutea de-o veni
    Ispasit il va gasi,
    Pocait si resemnat
    C-a mai vrut inc-un mandat

  2. Bravo PONTA ,

    http://www.enational.ro/dezvaluiri/ponta-ii-arunca-lui-iohannis-manusa-serviciilor-455395.html/

    daca continui tot asa , te voi ierta de 1/2 din pacatele trecutului apropiat ( de chestia aia cu pactul de coabitare cu dracu’ , n-o sa te iert niciodata ! )

    Hai sa-i vedem gandirea galesa a marelui tacut ( a manuitorilor ) .

    Are de numit sefi „numai” la 3 parohii din 7 ( si se pare ca cifra corecta este 5 parohii din 7 ) , o joaca de copii !

    The show must go on ! Si asta-i numai inceputul .

  3. Sper ca Mumu sa nu abandoneze blogul, asa cum imi doresc sa revina si Sadicu. Oamenii care stiu sa-si argumenteze ideile, scriind (si) extrem de corect dpdv gramatical, chiar daca o fac, uneori-deseori, cu tenta de ironie sau de cinism, sunt o ,,rara avis” in virtual.
    De exemplu, m-ar interesa ce parere are domnia sa (Sadicu n.r.) despre efectele recente ale turnatoriei dambovitene la DNA si daca poate anticipa efecte viitoare.
    😉

  4. Sunt convins ca astazi, la DNA, a ajuns Victor Ponta travestit, cu o peruca blonda pe cap pentru a crea confuzie printre jurnalisti. (Z)
    Nu se poate ca toata campania de presa a dreptei, intens sustinuta de iRealitatea TV (post coordonat de fostul prieten al Udrei – mercenarul Cosmin Guse) , BITV, Hotnews, Romania libera, etc, din care rezulta, ,,fara dubii”, implicarea masiva a domnului Victor Ponta in dosarul Microsoft, repet, campania de presa sa se dovedeasca o simpla apa de ploaie buna la efectuat tele-gargare.
    ..Aceeasi campanie de presa care focaliza pe prezumtiva coruptie generalizata din PSD, care a dus la alegerea unui papagal biped la Cotroceni.
    Care papagal, ,,ieri” spunea ca MCV (raportul Monicai Macovei Gherghescu n.r.) trebuie ridicat, iar ,,azi” declara ca MCV este pozitiv, deci, benefic pentru Romania.
    Iti place, Romanie, tara de sclavi, unde ai ajuns ? Daca da, somn usor, draga ,,tara”…..
    ,,Big Brother” vegheaza, chiar si fara o lege specifica. (Z)

  5. http://videonews.ro/video/romania/nu-primesti-bon-fiscal-nu-platesti-TsTh9dtCFYa.html

    Prin aceasta ” geniala ” masura economica , d-ul Ponta reuseste sa-i ridice si pe unii consumatori/tzepari/tupeisti/infractori impotriva comerciantilor , sa incurajeze tzepele , japca si delatiunea , etc.

    D-ul Ponta a uitat in ce tara traim sau n-a priceput niciodata !

    Astazi am auzit o discutie intre doi tineri care spuneau ca-si vor face cumparaturile de pe la buticuri si ca vor intrerupe curentul de la panou ca sa nu le poata da bon fiscal si apoi vor pleca fara sa plateasca …

    Oare chiar asta-i nivelul d-lui Ponta ? Doar sa stranga bani cu orice pret ? Doar masuri militzienesti care n-au nimic de-a face cu bunul simt ? Doar sa ia banii cu japca si sa calce pe cadavre ?

    Imi pare rau ca trebuie sa spun dar d-ul Ponta este de aceeasi teapa cu Basescu , Boc , MRU , Pogea & Co. ! Nicio diferenta ! Are aceeasi gandire ingusta de procuror/ militian si este incapabil sa inteleaga anumite aspecte de viata , aspecte economice si implicatiile masurilor pe care le ia dansul !

    Prin masurile pe care le ia , d-ul Ponta ( si toti securistii din jurul lui !) transforma viata romanilor intr-un calvar ! O tara in care mie si altora ne e scarba sa mai traim …

    P.S. Nu inteleg de ce nu se preocupa d-ul Ponta ( si sleahta lui de securisti ) de crearea de noi locuri de munca , de atragerea de investitii straine , de ajutorul si încurajarea oamenilor de afaceri autohtoni , de eliminarea birocratiei , de reducerea pretului la carburanti , utilitati , alimente si medicamente , de construirea de locuinte sociale si autostrazi , cu apararea cetatenilor impotriva abuzurilor bancilor , etc.

    De fapt , inteleg ! Pentru ca aceste lucruri necesita multa munca si inteligenta si sunt greu de realizat ! Este mult mai usor sa faci rau ! Sa pui biruri , sa intimidezi , sa terorizezi oamenii …

    Fara a fi un fan al dansului , d-ul Dan Diaconescu Direct avea dreptate !
    PDL = USL = Aceeasi mizerie !

    Nu exista partide bune si rele . Toate sunt la fel ! Exista oameni buni si rai care atunci când ajung la conducerea unui partid/guvern/tara pot influenta lucrurile in bine sau rau !

    Asa s-a intamplat si in Romania ! Haos intre 1996-2000 si 2005-prezent si prosperitate/normalitate intre 1990-1996 si 2000-2005 .

  6. As vrea sa mai adaug ceva …

    Am un prieten foarte bun care a luat un credit in franci elvetieni pentru a-si achizitiona un apartament cu 2 camere . Este casatorit si are un copil de 4 ani .
    A patit exact ce-au patit si ceilalti cca. 73.000. de cetateni romani . Si-a pierdut job-ul , nu si-a mai putut plati ratele la banca si este in plina procedura de executare silita . Zilele trecute mi-a spus ca a actionat banca in judecata si ca i-au cerut taxa de timbru 7000 lei !!! Bineinteles ca nu are acesti bani !

    Imi este prieten bun si vorbesc mereu cu el . Mi-a spus ca se simte un om invins , umilit si ca ar vrea s-o ia de la inceput in alta tara !

    As vrea sa va pun o intrebare , fara a deveni patetic ! Cine credeti dumneavoastra ca trebuie sa-i ajute pe acesti oameni ? Si când ?

    Stiu , sunt alte lucruri mult mai importante in tara asta : legea Big Brother , dosarele Revolutiei , condamnarea comunismului , legea bonurilor fiscale , MCV-ul si probabil salvarea unor specii rare de plante .

    Intr-o tara normala nu trebuia sa se ajunga la aceste lucruri ! Intr-o tara normala nu se dau credite in alte valute , doar in moneda tarii respective ! Intr-o tara normala , guvernatorul BNR si tot consiliul de administratie al BNR isi dadeau demisia pentru incompetenta !

    Intr-o tara normala , guvernantii apara interesele cetatenilor sai si nu ale strainilor ( banci sau furnizori de utilitati ) !

    Toate astea intr-o tara normala …

  7. romanii au ales in 2004 ………10 ani cu TATUCU’
    iar in 2014 au ales ……….. 5 ani cu TACUTU’

    Parerea mea in treaba cu Maior , este ca omul asta a ajuns „sa deranjeze” prea multa „lume buna” din haznaua politica .

    Daca-l mai lasau acolo pana-n 2016 , ramanea TACUTU ‘ fara viitorul govern de suflet , NEANGAJAT POLITIC ( pai , cu peste 5000 de dosare in lucru la DNA si toate de la grupa mare, pe repede inainte………… !!! ).

  8. Pentru cei care nu stiu , Peter Pan a existat si a fost roman ! S-a nascut in Banat , la Rusca Montana . Povestea lui fascinanta , mai jos .

    http://www.banaterra.eu/romana/node/1709

    Este o precizare legata de acest articol :

    http://www.agerpres.ro/social/2015/01/29/principele-nicolae-cartea-copilariei-mele-a-fost-peter-pan–16-49-42

    Alaturi de Dracula , Peter Pan poate fi un alt mit/simbol folosit de cei care promoveaza Romania .

  9. http://www.romanialibera.ro/economie/companii/jumatate-din-agricultura-de-subzistenta-din-ue-se-face-in-romania-365503 Iată o ştire excelentă : Jumătate din agricultura de subzistență din UE se face în România. Excelentă într-adevăr, pentru că „Omul sfinţeşte locul!” Bunicul meu analfabet nu ştia nimic despre Turgot şi David Ricardo. Însă, în refugiu, spunea mereu că „Omul sfinţeşte locul”. În programele şcolare de la noi, se consideră că fraza citată este un proverb. Dar citind studiul economic al iluministului Turgot despre exploataţia agricolă, constatam că el extindea şi dădea claritate înţelepciunii bătrâneşti din fraza „Omul sfinţeşte locul”. David Ricardo preia aproape nemodificate ideile fiziocratului Turgot din analiza sistemului de producţie (doar exploataţia agricolă la Turgot). Sunt principii de bază şi în microeconomia neoclasică de acum. Tot aşa, chinezii nu ştiau mai nimic despre colbertism (mandarinii probabil că ştiau 🙂 ). Dar succesul lor economic de acum este colbertism/mercantilism în toată legea !

  10. papasha, Ian 29, 6:25pm

    TĂTUCU’ – TĂCUTU’!!! O poantă excelentă! E un semn de sănătate, de imunitate la prostie și ticăloșie! Felicitări!

  11. Cred și sper că monstrul DNA își va mânca părinții. AȘA și trebuie, AȘA e drept.
    Citesc pe Mediafax și ProTV despre arestarea lui Cristian David (a nu se înțelege că îl simpatizez. Am ales un caz la întâmplare):
    Procurorii: în 2007, Mladin, mandatat de Cecilia Știrbulescu să facă demersurile pentru retrocedarea unui teren din Buzău, a apelat la Nițescu, șeful de cabinet al ministrului David, pentru ca acesta (Nițescu) să intervină pe lângă prefectul de Buzău, Bîgiu.
    Nițescu i-a spus că el nu-l cunoaște pe Bîgiu, dar că o să vorbească cu David care îi are în subordine pe prefecți, și că va face asta contra 1,1 milioane de euro din care 500.000 îi va da lui David.
    Denunțul a fost făcut în nov. 2014 (nu scrie de cine).
    Pe acest simplu denunț David a fost arestat.

    Dosarul Flota a intrat la DNA cu prejudiciu 300 de milioane de dolari. DNA și-a pus „specialistul” în evaluări să socotească din nou, iar prejudiciul a ieșit ZERO.
    Dosarul Trofeul Calității a intrat la DNA cu prejudiciu ZERO. DNA și-a pus „specialistul” la treabă, iar prejudiciul a ieșit 1 milion de euro.
    Dosarul ICA a intrat cu prejudiciu ZERO. DNA și-a pus „specialistul” la socotit, iar prejudiciul a ieșit 80 de milioane de euro. Toate celelalte privatizări au adus vagoane de bani la Buget, au continuat activitatea și au creat locuri de muncă, numai ICA a fost rea (în condițiile în care în institut s-a investit, i-a fost păstrat profilul, a creat locuri de muncă…).

  12. ”Pentru mine ați venit toți aici? Sau așteptați pe altcineva?” asta a întrebat doamna Udrea cu un mic zâmbet sau un mic rictus în colțul gurii , pe treptele de la DNA.

    Doamna Udrea a jucat mulți ani partide peste partide cu mize foarte mari. Cine joacă în felul acesta, cu dinții strânși și cu stomacul pregătit, clipă de clipă, pentru orice fel de lovitură la exterior și orice fel de reptilă vie, de variate dimensiuni, la interior, nu cred că nu are, de asemenea, în fiecare zi în fața ochilor copertina din policarbonat, delicat arcuită peste intrarea în DNA.

    Sunt convinsă că doamna Udrea mai are cărți de jucat. Sau cel puțin așa crede. N-ar fi neobișnuit ca, atunci când Băsescu Traian i-a arătat contractul din Mihăileanu, cu declarația lui pe propria răspundere că nu are altă proprietate, doamna Udrea să fi tras la xerox câteva copii… așa , ca să nu se piardă … cât a ieșit președintele până la toaletă. Se știe că doamna Udrea are o conduită disproporționat de …”grijulie ” cu tot felul de bilete și înscrisuri- deformație de pe vremea când era , ziua, șefa cancelariei prezidențiale, iar mai pe înserat, ”blonda de la Golden Blitz”. Și poate că sunt multe astfel de coli A4 cu semnături celebre pe care le păstrează doamna într-un album, ținut într-o cutie, așezată la rândul ei într-un sipet mic, încuiat într-un seif, zidit în peretele unei case, casă pe care n-o va percheziționa nimeni, nimeni , niciodată.

    Nu s-a întâlnit cu Videanu, a aflat abia la domiciliu că Adrean a avut mai puțin noroc, și nu-și va petrece noaptea în căsuța modestă cu living, birou și trei dormitoare mici …a! și ”casa-poartă”- era să uit – 1 300 metri pătrați cu totul ….

    Una peste alta , a fost o zi ciudată . Dar a fost și o zi nasoală, nasoală rău de tot: a reapărut la TV, ca și cum n-ar fi dispărut niciodată, Cristina Pocora. Are o mică schimbare de discurs, dar nesemnificativă : nu mai spune, cu gura frumos rotunjită, din trei în trei vorbe, ”Antonescu” , acum spune, ușor legănat, din două în două vorbe, ”Iohannis” .

  13. Ce vedem in Europa? O placinta calda cu coca de dreapta, dar umplutura de stinga. Din placinta iese abur intens.

    Cum a iesit Syriza invingatoare cum s-au umflat muschi de stinga in Spania (PODEMOS), si se inrosesc in obrajori social-democratii europeni, cu exceptia notabila a lui Ed Milliband, laburistul caruia nu-i plac etichetele de „Ed cel Rosu”. Hollande insa l-a felicitat cald pe Tsipras. Stinga pare sa fi experimentat cu reinvierea.

    In Romania? Se intimpla lucruri bune in justitie. Videanu, Udrea, dau cu subsemnatul, ceea ce ne face sa speram ca buboiul va crapa si infectia se va opri.

  14. Un domn prozator și distinsa sa soție , își doresc să devină membri USR. Pare un lucru simplu, bazat pe niște reguli clare; nu este… Cei doi spun că li s-au cerut : bani… miel…cârnați…bani …și iar bani… e o poveste românească extrem de familiară tuturor.

    Domnul prozator face plângere la DNA –o scrie literar și artistic, că doar el cu scrisul se ocupă; dă și la Curtea Constituțională , contestând legea de funcționare a USR. Reclamă faptul că EL A DUS CÂRNAȚII ȘI MIELUL, CINEVA A VENIT ȘI I-A LUAT DE LA CAPĂTUL ALEII, CA SĂ-I TRANSPORTE UNDE TREBUIE …APOI I S-AU CERUT 6000 DE EURO, și domnul zice că de unde să fi avut el așa o sumă?

    L-am căutat în burta uriașă a internetului pe domnul care, cu nervozitate , a scris la DNA despre bani , cârnați și miel. Primul text care-i aparține și pe care l-am deschis se numea ”Ratarea rataţilor , forma bunului simţ la români”. M-am întrebat , totuși, dacă a butonat vreodată televizorul în ultimii ani, dacă a văzut spectacolul cătușelor blurate și al mâinilor apăsând capete la intrarea în mașinile statului de drept, pentru mai puțin de 6000 de euro, uneori chiar numai pentru un miel și-o damigeană de vin?

    M-am întrebat dacă un om pentru care materialul cu care lucrează ar trebui să fie frumusețea, în nenumăratele sale întruchipări, poate să-și ia răspunderea unei astfel de finalități pentru denunțul său.

    Despre cei care i-au cerut ceea ce i-au cerut, n-am nimic de relatat.
    După cum spuneți, e și așa suficientă mizerie în jur…

  15. Foarte bună ideea de a transmite live evenimentele fundaţiei.
    Am fost contemporan cu întâmplările diplomatice prezentate în cartea “România – Supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii Războiului Rece”, dar mărturisesc că am luat cunoştină despre ele doar tangenţial, din informaţii generale, aidoma unui spectator somnoros, care urmăreşte un film documentar de lung metraj despre obţinerea, prin evaporare naturală, a sării oceanice. Am urmărit deci cu destul interes expunerile domnilor ambasadori, dar mai ales intervenţiile dumneavoastră. Din scurtul „intermezzo” de după intervenţia „grea”, cu substanţă a domnului Celac, am înţeles cu neplăcere şi destulă îngrijorare că lumea actuală pierde tot mai mult din democraţia globală, din cauza micşorării rolului iniţial al instituţiilor create pentru dialog şi colaborare şi că numărul statelor cuprinse în actul de elaborare a deciziilor este tot mai mic.
    Amuzantă gluma cu care a trecut domnul ambasador Udroiu peste incidentul cu microfonul. Sau n-a fost o glumă?

    • Mumu,
      mă bucur că am reusit să punem la punct sistemul de transmitere live a dezbaterilor de la Fundatie. In plus, cei interesati pot urmări, ulterior, inregistrarea discutiilor.

  16. Din sursa “Byzantine Military Organization on the Danube, 10th-12th Centuries”, scrisă de istoricul militar român Alexandru Madgearu. Există acolo o informaţie privitoare la o provincie balcanică Burjan -cu un district chemat Tracia- amintită la anul domnului 982 de către un geograf persan rămas altminteri anonim. Populaţia din Burjan – numele trimite în mod evident la vechea organizare teritorială pe bază de forturi-burgus, unele dezvoltându-se în localităţi urbane, instituită de către împăratul Valens-, deci populaţia din Burjan plătea impozite pe teren unui rege din Rum! Prin care trebuie să înţelegem noi de fapt denumirea persană pentru împăratul de la Nova Roma. Apoi, în sprijinul documentaţiei lui Alexandru Madgearu, mai vine şi numele de localitate Burgus ce era încă amintit în Cronica Notarului Ungar Anonim despre nişte localităţi de pe Limes care îşi au data de naştere, ştim bine aceasta, prin organizarea de apărare teritorială a împăratului Valens.

  17. Din Memoriile lui Constantin Argetoianu:

    Altă fire era Mihalache.
    De la tribuna Camerei, țoapa de la Topoloveni vorbea ca și cum ar fi dat cu sapa să spintece pământul. Accentele lui calde îi încântau pe cei care nu veniseră în contact nici măcar cu manualele, și erau mulți în Camerele alese, după război (1918).
    Dacă n-ar fi fost războiul, dacă n-ar fi fost introdus sufragiul universal, Mihalache ar fi rămas un simplu învățător încântat să cârmuiască cooperativa din satul său. Sufragiul universal l-a împins însă de umeri.
    La începutul carierei sale, Mihalache a comis însă o mare greșeală care i-a acrit viața: s-a dus la Palat să depună jurământul de ministru, în cămașă și ițari, și a făcut astfel din constumul său un simbol de care n-a mai putut scăpa.
    După aceea, după ce s-a dat la franțuzească și englezească, după ce a înghițit volumele de economie politică recomandate de Madgearu, după ce l-a plimbat Titulescu la Geneva și Cap Martin, grozav ar fi vrut să se elibereze de rolul de fenomen rural care-l punea pe o treaptă inferioară față de interlocutorii săi.

  18. Adrian B.
    Stimate coleg, simt ca, sub imperiul unuor impulsuri emotionale, va ia valul si incepeti sa amestecati lucrurile.
    In Romania NU se poate lupta impotriva evaziunii fara masuri coercitive.
    Toata lumea exala din tribune: ,,Vrem eliminarea evaziunii !”..dar ei, ,,vigilantes”, cer bon la casa ? (Z)
    Iata, s-a diminuat TVA la paine. A disparut evaziunea din panificatie ?
    Da, oamenii de afaceri autohtoni trebuie incurajati, dar daca ei ( inclusiv miile de comercianti si buticari n.r.) nu respecta legea, trebuie pedepsiti fara discriminare (evident, exclusiv pe baza de probe indubitabile).
    In acelasi timp, vreti investitii straine stimulate…pai atunci, de ce scrieti:
    ,,Intr-o tara normala , guvernantii apara interesele cetatenilor sai si nu ale strainilor ( banci sau furnizori de utilitati ) !” (??)
    Stimate coleg, credeam ca ati inteles ca strainii care controleaza Romania au interes ca intreaga economie (PRODUCTIVA , FINANCIARA SI COMERCIALA – inclusiv resursele naturale) sa fie acaparata de marile corporatii, marile banci si marile lanturi de magazine. Aceasta este o politica globala, incurajata de la Bruxelles si Washington. Am vrut spre vest, fara discernamant si preluare selectiva ? Vest, sa mancam ! Cu baieti, sa ne insuram ! Sa fim, toti, charlii (adica sa-l mistocarim pe insusi Dumnezeu)! Sa ardem icoanele din scoli ! Sa oprim construirea Catefralei Mantuirii Neamului, prin mari mitinguri de strada !
    In prezent, nu se mai poate face nimic, decat, doar daca INTREGUL POPOR ROMAN VA FI UNIT SI LUCID, IAR ROMANIA VA FI CONDUSA DE OAMENI POLITICI VIZIONARI SI IN CONSENS DEPLIN IN JURUL INTERESULUI NATIONAL !
    Iata cat de demn este poporul grec ! (Vom vedea, cat de curand, cate suferinte va indura, dar cred ca va trece peste ele).
    Din pacate, majoritatea politicienilor au devenit niste zombies, sclavi ai oricarui portar de la ambasada si lustragii ai oricarei trepaduse gen nuland.
    De asemeni, faptul ca multi cetateni lauda institutiile de forta , incurajeza delatiunea, accepta cu seninatate interceptarea si aplauda tele-justitia (punand stigmatul de VINOVAT DEFINITIV pe fruntea oricarui politician, DOAR pentru ca este politician) arata ca filonul de demnitate romaneasca este aproape putred, justitia a dobandit caracterul totalitarismului din epoca lui Maximilien François Marie Isidore de Robespierre, iar instinctul democratic este cel mult un rudiment pe cale de disparitie.
    Asa ca, degeaba se mai iluzioneaza blogideologic ca mai exista speranta pentru poporul roman si natiunea romana.
    Eu incep sa privesc amuzat si detasat lucrurile si astept ,,vizionari” capabili sa-mi spuna ce ne mai rezerva viitorul.
    (Z)

  19. Isteria stimulata de jurnalisti (uniii dintre ei cu credite in…franci – vorba lui Moise Guran) la care asist, stupefiat, in aceste zile – legata de asazisa nedreptate facuta de ,,camatarii fara inima” din sucursalele bancilor comerciale straine – arata ca cei 25 de ani au trecut degeaba peste Romania.
    Romanul a vazut in lovilutie doar o simpla oportunitate de a castiga cat mai usor, cat mai multi bani. Indiferent de metoda si procedura. Nu a vazut o oportunitate de a invata si de analiza aprofundat inainte de a decide ceva pentru el si familia lui.
    De aceea au escaladat astronomic, pana la o dramatica prabusire (inevitabila n.r.) , FNI si Caritas. De aceea s-au imprumutat romanii in valuta, DESI, Mugur Isarescu a adresat numeroase mesaje (le-am ascultat deseori la radio si televizor) ca oamenii sa contracteze credite IN MONEDA PRIN CARE LE SUNT PLATITE SALARIILE).
    Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca BCR ar fi solicitat guvernului liberal, sau celui democrat liberal (din acele timpuri), o lege care sa impuna acest lucru.
    Nici nu vreau sa-mi imaginez ce scandal ar fi facut oamenii, politicienii si , mai ales, institutiile financiare si cancelariile straine !
    Dar, asa este romanul: populist prin definitie. Deci, asa este politicianul roman: populist prin definitie. Deci, asa este Romania: o tara de mana a doua, condamnata pentru eternitate la statutul de colonie asistata (din ,,fonduri europene”) si inapoiere educationala si culturala. Ce are notabil romanul generic in mentalul sau intim ?
    LACOMIA si…PROSTIA.
    In cazul specific actual, prostia are un pret exprimat in franci. (Z)

  20. Stie cineva cati americani si-au pierdut locuintele simplu si multiplu ipotecate(dormind in orase de rulote), in perioada marii crize de acum cativa ani ?
    Sapati in goagal.
    Ce face America acum ? A fortat scaderea temporara a pretului petrolului pentru a ,,incalzi” economia si a stimula consumul prin…creditare. Totodata, pentru a tine cat de cat sub control datoria federala prin incasari suplimentare la buget.
    Ce face Europa acum ? Rascumpara titlurile de stat de la banci, pentru a stimula…creditarea si consumul, prin cresterea preturilor si veniturilor (pentru ca oamenii sa poata ,,albi” , intr-un numar de ani cu doua cifre, paraii tipariti far;de numar, far; de numar).
    Asta stie capitalismul, oricat de complex pare. Dar stiti de ce este atat de complex ? Datorita unui enorm consum de materie cenusie in….. ,,inginerii financiare”. (Z)

  21. Un articol publicat în anul 1867 de cotidianul londonez The Times vorbeşte despre atmosfera ideologică românească predominantă atunci la Bucureşti. Deşi –evident!- articolul este scris în limba engleză, a fost folosită în mod expres sintagma franţuzească “grand idées”. Am mai scris pe aici că metodologia de nation-building, exprimată în epistema de modernitate (vezi sensul pe care îl dă filosoful francez Michel Foucault sintagmei), vine prin Ideologia primară a lui Destutt de Tracy avându-şi sursele în paradigma thermidoriană, adică în Marea Revoluţie franceză din secolul XVIII. Fotocopia textului relevant din The Times poate fi văzută aici http://adevarul.ro/locale/hunedoara/istoria-fabuloasa-romanilor-relatata-jurnalistii-the-times-1867-1_54ca71d9448e03c0fd14d465/index.html

  22. @Luminiţa Arhire
    Când intri în lumea relaţiilor interpersonale ale scriitorilor ai nevoie, nu o dată, de prevenţie serioasă pentru greaţă şi vomă. În cazul în speţă nu exclud ipoteza ca delatorul în cauză să fi oferit din proprie iniţiativă un peşcheş pentru grăbirea procedurilor şi poate pârătul să fi sugerat un adaos. De un trist amuzament este numai alegerea de mare actualitate a instituţiei: DNA. Illo tempore era partidul şi,ceva mai târziu, securitatea. Cu ce primejdii pentru cel turnat, nu mai trebuie să spun. Şi nu s-a inventat procedeu travestirii conflictelor personale în unele ideologice, politice sau morale la jumătatea veacului trecut. E un nărav vechi care a cunoscut o epocă de recrudescenţă dezgustătoare în anii 90 prin intermediul CNSAS-ului. Poate, cândva, se vor inventaria victimele CNSAS-ului şi nu vor fi puţine, deş, cu graba timpului nostru, s-ar putea ca totul să se îngroape definitiv. Deşi e destulă mizerie în jur, cum bine a spus gazda noastră, o curiozitate masochistă ar putea urmări spre pildă războiul lui Nichifor Crainic cu Liviu Rebreanu, acesta din urmă în calitate de victimă.

  23. @ ZeV spune : „Iată cât de demn este poporul grec!”
    Care „popor grec”? Spune ! Pe bune ! Toţi „eroii greci” care au construit „Grecia modernă” în seculii XIX şi XX sunt vlahi la origine !

  24. Ii multumesc lui Mumu pentru postarea cuvantului domnului Nastase la Fundatia Titulescu.
    Am retinut o citare, de catre domnul Nastase, a unei formulari antologice rostite de Nicolae Titulescu:
    ,,Maretia Romaniei inseamna/se realizeaza prin actiune” (am citat din minte).
    COMENTEZ:
    Asa este, domnule Adrian Nastase. Romania a cunoscut mai multe ,,maretii” de-a lungul istoriei…din pacate, acestea au fost frustrant de efemere. Singurele ,,maretii” notabile au coincis cu ,,alinierea astrelor” (a se citi ,,marilor puteri”) si au rezistat atata timp cat marile puteri au considerat ca este in interesul lor.
    In rest, sa spunem (intr-o viziune optimista) ca celelalte au reprezentat trepte ale suferintei catre devenirea nationala. Cred ca mai avem ceva trepte de urcat chiar si acum.

  25. Milanul se află în Liguria. Însă doi dintre arhitecţii eminenţi din Milano îşi stabiliseră câte o reşedinţă de vacanţă la Craiova, pe strada care duce spre Parcul Bibescu (ori, alternativ, el fiind numit Parcul Romanescu). După ce au venit comuniştii la putere în România, vilele acelor arhitecţi furlani din Milano, construite de ei în regie proprie, au fost expropriate! Una dintre acele vile extraordinare, cu o arhitectură milaneză de excepţie, a fost oferită spre locuire profesorului Oliviu Gherman, numai ca să vină de la Cluj la Craiova ! Miza reală pentru care i se oferea atâta consideraţiune atunci? Trebuia să iniţieze „valiza nucleară” a României ! Ceilalţi belakunişti mai mici din echipa lui Oliviu Gherman aveau, şi ei, pretenţii (deşi în particular poate că unii erau tipi OK) ! O asemenea familie belakunistă venită din Cluj cerea la Craiova şi un anumit tip de parchet pe jos, şi un anumit model de tapet pe pereţi! Conducerea judeţean-regională a partidului era stupefiată ! Dar au găsit ei, până la urmă, soluţia ! Povestea o ştiu chiar de la cel care trebuia să pună în practică soluţia. Spuneam la început că Milanul se află în Liguria. Însă Raetia Prima şi Liguria se învecinau. Furlanii vorbeau (unii încă mai vorbesc) o neo-latină de origine reto-romană. Neolatina reto-romană din Raetia Secunda a influenţat într-o măsură extraordinară limba germană MittelHochDeutsch în care a fost compus Parzifal, şi de asemenea Cântecul Niebelungilor unde este amintit prinţul valah Ramunc, venit împreună cu garda lui de români din Burjan, adică de la Dunărea de Jos, la nunta de la Izvoarele Dunării.

  26. @ Blogi,

    sa stii ca nu te mai citesc, imi pui mintea pe moatze! Cum naiba debitezi atat de aiurea? Postarea de la 4.47 m-a ucis, nu numai ca n-am priceput nimic in afara regretelor tale totale, dar cred ca te-ai apucat vartos de beutura, si spun asta ca sa nu cred altceva!

  27. @ZeV

    Aș fi vrut să mă exprim și eu despre cele tratate de Dumneavoastră mai sus în legătură cu francul elvețian, loteria bonurilor, justiția televizată și politicianul (în abstract) vizionar, dar nu am energia potrivită. Numai citesc. Am ieșit din starea mea de lehamite, pe care o mai numesc eufemistic detașare ca să vă spun că suntem într-un gând.

    Eu, muritorul de rând, sunt eurosceptică, de convingere socialistă, ușor conservatoare, cred că fără viziune vom deveni în 5 minute (nu mai mult) sclavii absoluți ai pomeniților (Bruxelles și Washington), nu putem face omletă dacă nu spargem ouăle (despre evaziune zic), regândirea educației este salvarea noastră și stimularea afacerilor mici de familie.

Lasă un răspuns