Holocaustul

Astăzi are loc comemorarea anuală, la nivel international, decisă printr-o rezolutie ONU, din 2005, a victimelor Holocaustului. 27 ianuarie marchează data la care, in 1945, prin deschiderea portilor lagărului de la Auschwitz/Birkenau, omenirea a descoperit un act imens de barbarie. Moartea celor 6 milioane de evrei si a altor persoane – de alte nationalităti – a lăsat o pată imensă de sânge pe ceea ce a insemnat si inseamnă civilizatia europeană. Nazismul a reprezentat forma extremă a rasismului, a refuzului de a CONvietui.

As vrea să adaug că in România există si o Zi Natională de Comemorare a Holocaustului, 9 octombrie, data fiind stabilită pornind de la momentul in care, in 1941, a inceput deportarea evreilor din Bucovina in Transnistria.

Prima comemorare natională a avut loc in 2004.

32 de gânduri despre “Holocaustul

  1. Domnule Adrian Nastase, de acord cu dvs ca evreii au suferit in timpul razboiului, au suferit enorm,dar ce facem cu holocaustul comunismului? Ce facem cu cei care au condus Romania intre 48-89? Cand se va admite cu adevarat ca in tara noastra nu a fost holocaust iar maresalul Antonescu a murit ca un erou ce era..

  2. Eu nu pot sa vad imaginile cu armata germana in ultimul razboi de la marturia unui soldat german asistand la asasinarea prin impuscare a femeilor si copiilor evrei dintr-un sat din Ucraina : ” copiii plangeau , se agatau de mamele lor … ” ; cireasa pe tort este copilul evreu de 10 ani din ghettoul din Lublin , care a albit in fata plutoanelor de executie …
    Mi-e rusine ca am fost aliati cu aceste fiare .
    Ca sa raman la emotiile negative , fotografie azi in Le Figaro cu inmormantarea unui copil de 11 ani din Dobaltseve , enclava ucrainiana in teritoriul ocupat de rusi , victima a bombardamentelor de artilerie ale ” Fortelor Armate ale Noviirusia ” – un copil prea mic pentru sicriu , trei femei plangand langa sicriu , un camion in fata si un barbat tanar cu spatele la scena – parca ar fi o scena de la asediul Leningradului .
    Asasinii utilizeaza marile mijloace – la Dobaltseve asa zisii separatisti sunt condusi de generalul maior Kutuzlov , din statul major al celei de 58 -a armate ruse ; un artilerist rus ranjeste ” din 5 septembrie am tras 3000 rachete Grad ” , in oras sunt incercuiti 3000 de soldati ucrainieni .
    Intre timp Godzilla , care nu pare pregatita sa ia Mariupol , cu cei 500000 de locuitori ai sai , bombardeaza parcarile din oras – 30 de morti civili sambata …
    Si , ca sa trecem la stiri mai bune – CNADR a numit azi castigatorii pentru loturile autostrazii Campia Turzii Targu Mures , finantata de UE – la aproape cinci luni de la deschiderea ofertelor … acum vin contestatiile …
    Sa termin tot cu o veste proasta – n-au anuntat castigatorul pentru Bors Suplacu de Barcau , desi oferetele acolo sunt deschise din iulie 2014 – clar , Ponta nu vrea sa finanteze tronsonul – macar ca e gata jumatate si ar lega Romania de Europa de Vest direct pe 60 de kilometri de autostrada – asta ar fi o autostrada destinata in special comertului si investitiilor intr-un fel de zona economica speciala de la frontiera . Ma rog ,alte proritati – dar de ce spune ” o terminam , o facem ? „

  3. D’ale ecumenismului : 😉

    Un ţăran puţin cam afumat, care răspândea un miros îngrozitor de băutură ieftină şi care avea un sac şi un ziar vechi se urcă în autobuz şi se aşează lângă un preot catolic cu un aspect foarte onorabil.
    Apoi scoate din sac o sticlă de băutură aproape goală din care bea până la ultima picătură, după care începe să citească din ziar. La un moment dat i se adresează preotului:
    – Scuzaţi-mă, părinte, ştiţi cumva din ce motive se ajunge la spondiloză ?
    – Desigur, răspunde preotul, care simţea o neplăcere crescândă, şi o mare dorinţă de a-i da o lecţie ortodoxului şi pe un ton de o politeţe rece şi sarcastică începe :
    – Factorii care duc la spondiloză sunt: o viaţă dezordonată, tovărăşia unor femei de calitate îndoielnică, consumul exagerat de tutun şi alcool, beţii care se termină cu nopţi petrecute în bordeluri, toate astea duc la spondiloză…
    – Aauuu, auu, au ! N-aş fi crezut niciodată… răspunde omul şi se întoarce la ziarul său.
    Preotul, milos de felul lui, după ce se gândeşte la cele spuse, se adresează din nou beţivului, de data asta pe un ton bland şi împăciuitor:
    – Scuză-mă, n-am vrut să te jignesc, de când suferi de spondiloză, fiule?
    – Eu ? Nu, părinte… eu niciodată n-am suferit de aşa ceva !
    Am citit în ziar că Papa are spondiloză…. 😉

  4. Cu ocazia acestei comemorari am aflat din Polonia ca de fapt Auschwitz-ul ar fi fost de fapt eliberat de ucrainieni… Fara cuvinte.

  5. sorry , @ off topic

    Am si eu trei intrebari de om simplu , la care astept raspunsuri de la ultrademocratii libertatilor absolute ale spiralei urinii frecate cu clabuci :

    a) daca un nenorocit de criminal de terrorist ii ia ostateci pe mata si/sau pe copiii tai , NEGOCIEZI cu ei rascumpararea lor , sau nu ?

    b) ai fi gata sa cedezi de buna voie anumite libertati in comunicarea electronica , extrem de bine definite printr-o lege , in vederea prevenirii unor acte teroriste in care s-ar gasi printre ostateci si membri dragi ai familiei tale ?
    Cine raspunde NU la ambele intrebari e cretin , sau terorist , ca normal nu poate fi .

    c) cine imi da mie raspunsul adevarat , straightforward si nu cel politically correct , la intrebarile mele si cine ma pazaste pe mine de criminalii astia de teroristi ? Constitutia , Curtea Constitutionala sau altcineva ? Cin-sa fie , cin-sa fie ?

    Astept provincia .
    Multumesc .

  6. @ Adrian Năstase
    „As vrea să adaug că in România există si o Zi Natională de Comemorare a Holocaustului, 9 octombrie, data fiind stabilită pornind de la momentul in care, in 1941, a inceput deportarea evreilor din Bucovina in Transnistria. Prima comemorare natională a avut loc in 2004.”
    Nu „a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria.” ! Evreii din Bucovina au primit atunci nişte hârtii din partea administraţiei Ion Antonescu ce le recomandau pentru colonizare teritorii depopulate din Transnistria, care pe vremuri, zice-se, fuseseră locuite de khazari ori de khabari ! Am discutat, la Craiova, cu un evreu din Bucovina, care îmi povestea râzând toate acestea ! Or, dacă ar fi fost vorba despre suferinţe, el n-ar fi rîs ! El primea de la statul român o pensie fabuloasă de fost „deportat în Transnistria”, deşi el nici măcar n-a fost pe acolo ! Şi mărturisea că mii de evrei din Bucovina fuseseră într-o situaţie similară lui ! Din cauza aceasta, institutul Elie Wiesel a refuzat mărturia preotului militar ortodox şi legionar Iustin Pârvu, ba chiar, în mod bizar, a şi existat un atentat împotriva vieţii lui, exact înaintea deschiderii Institutului Elie Wiesel ! Acestea sunt faptele !

  7. http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2015/01/27/syrie-les-kurdes-repoussent-l-ei-de-kobane_4564210_3218.html Halep este un nume de familie kurd ! Vedeţi excerptul :”Selon Selahattin Halep, un commandant du front est à Kobané, interrogé lundi par le journal pro-kurde Özgur Gündem, les « Unités de protection du peuple » (YPG, affiliées au parti des travailleurs du Kurdistan, le PKK, interdit en Turquie) ont gagné du terrain au sud et à l’est de la ville, réussissant à reprendre une portion de route cruciale pour l’EI entre Alep et Raqqa.” Aceiaşi lideri kurzi din Siria vorbesc despre faptul că Statul Islamic pretinde acum teritorii în România!

  8. Hitler, un alt idiot umflat cu pompa de multe zeci de milioane de inconștienți. Merită văzute și revăzute discursurile lui și reacțiile ascultătorilor. Tâmpenia personajului e clară, clară, clară! Cu toate astea, mulțimea îl divinizează! Ea, mulțimea, a spus după război, că nu știa nimic despre Holocaust. Să zicem că n-a știut, dar izbucneau în urale când Hitler spunea că de vină sunt TOȚI evreii.

    Fascinația maselor în fața prostiei! Chiar și în prezent asistăm la acest fenomen, pare-se caracteristic speciei…

  9. Off topic
    Ana, pentru ca abia acum ti-am citit expozeul pe un fir anterior, ma simt obligat sa exprim, public, cateva nedumeriri/preocupari:
    1. Patrimoniul locativ al capitalei este in adminstrarea autoritatilor locale, sau a celor centrale ?
    2. Mai inainte de a face un gest curajos, fie el si demagogic (sub presiunea ,,intelectualilor agresivi de sorginte gestapoist-legionara autoerijati in ,,constiinta neamului”), Traian Basescu ar fi trebuit sa prezinte natiunii propriul dosar de securitate, sau nu? Daca milioane de cetateni simpli au asemenea dosare, poate fi credibil sa se fi pierdut, sau sa nu fi existat, dosarul unui personaj implicat, structural, in activitatea statului comunist ?
    3. In ultimii ani, numeroase gesturi ale ,, anticomunistilor” din CNSAS au fost definite de instante ca fiind abuzuri. Din aceasta perspectiva, cred ca a venit timpul ca atat CNSAS, cat si ANI, sa fie desfiintate. Nu inteleg de ce trebuie sa platesc, in calitate de contribuabil, o particica de venit pentru o adunatura de paraziti extrem de bine remunerati care fac, in mod evident si tendentios politic, dosare de cadre si activitate de politie politica de cea mai joasa speta.
    Pe mine nu ma intereseaza cine a colaborat, sub presiune psihologica, santaj, sau nu, vreau sa vad dosarele artizanilor sistemului, ale celor care au dirijat, coordonat si comis acte antidemocratice. Poate nu intamplator nu se re-gaseste dosarul marinarului, din moment ce niciun dosar al vreunui ofiter cu acte in regula incadrat in structurile masinii de teroare nu este accesibil.
    Legea CNSAS, asa cum este ea configurata, permite doar darea publicitatii a unor dosare de tip plevusca, intotdeauna utilizate in scop politic (vezi si cazul doamnei Mona Musca, devenita incomoda pentru ,,vechiul” PNL).
    In acelasi timp, o parte insemnata si cu stele multe a personalului de decizie in Securitate si-a continuat, bine merci, activitatea intr-o institutie a statului (chipurile) reformata, in virtutea principiului mai mult sau mai putin scris ca securistul nu are mama si nu are tata: are doar sefi noi, misiuni noi si..stimulente pe masura.
    Cat despre Andrei Plesu, despre care s-a insinuat precum picatura chineazesca ca ar fi un fel de Dalai Lama mioritic reincarnat, exista si alte pareri…cum ar acelea exprimate de scriitorul Mihai Pelin:
    Acesta a dat un interviu in 2006Cu toate astea, ati avut timp sa puneti „tunurile” pe Andrei Plesu. De ce?

    Domnule, el este un fel de sef al unor asa-zisi intelectuali de elita care mi-au adus nenumarate afronturi, mai ales dupa momentul in care am intrat in arhivele SRI. Stiau foarte bine ca eu voi da acolo de niste informatii care s-ar putea sa-i lezeze. Mi s-au intamplat niste chestiuni care doar atunci cand le pun pe hartie pot avea credibilitate. Am fost supus unor nenumarate intepaturi, ca sa ma exprim elegant, din partea unor domni si a unor cucoane. In ciuda faptului ca n-am avut in viata mea nici un fel de diferende cu ei si nici macar nu-i cunosc.

    Dar ce legatura are Plesu cu acesti oameni?

    Pai, de la el pleaca totul. Cand am publicat eu cartea in care se arata cum i-a urmarit Securitatea pe scriitori (Cartea Alba a Securitatii – Istorii literare si artistice 1969-1989, Editura Presa Romaneasca, 1996 – n.n.), Plesu a scris un editorial in „Dilema” in care a spus ca ar fi foarte curios sa vada dosarul meu de Securitate. A stat sase ani in Colegiul CNSAS si nu a reusit sa gaseasca dosarul meu. Ce mai vrea? Insa remarca lui a reprezentat un semnal. In afara de asta, ei au liste cu oameni care trebuie laudati si cu oameni care trebuie atacati.

    Este stiut faptul ca ati stat cativa ani buni in arhivele Securitatii si ca, evident, ati studiat foarte multe dosare. Ce-a fost Andrei Plesu: un disident sau un om care a colaborat cu Securitatea? Despre el se vorbeste elogios, dar sunt voci, si nu putine, care-l acuza de oarece colaborare cu Securitatea. Un exemplu in acest sens este Gabriel Andreescu, o voce bine conturata a societatii civile romanesti.

    Domnule, nu pot sa spun ca a fost informator al Securitatii, pentru ca, impotriva tuturor normelor morale, el, Dinescu si ceilalti din CNSAS nu vor sa deconspire propriile lor dosare. Cu asta trebuia inceput. Insa din ce se cunoaste, Plesu a fost un disident autodeclarat, iar disidenta lui a fost facuta pe banii comunistilor. Plesu a fost angajat la Institutul de Istorie a Artei si Institutul de Arte Platice mai mult de 15 ani, iar Liiceanu 15 ani in cap la Institutul de Istorie a Artei, ca de lucrat n-au lucrat nimic. Nu au miscat nici un pai din loc. Si totusi leafa le mergea. Nu le cerea nimeni nimic. Nu le cerea nimeni sa-l laude pe Ceausescu.

    Ce legatura a existat intre Plesu si ofiterul de Securitate Vasile Malureanu?

    Din propriile declaratii ale lui Plesu rezulta ca a furnizat acestuia date despre ce s-a intamplat in anii ’80, la Meditatia Transcendentala. Acum, trebuie vazute rapoartele lui Malureanu, care precis se afla in dosarul lui Plesu, pentru ca, dupa fiecare intalnire, ofiterul facea un raport. Ramane de vazut daca spusele lui Plesu privitoare la Meditatia Transcendentala erau impotriva celor care au aderat la aceasta miscare sau in favoarea acestora. Totusi, in ’81, daca nu ma insel, Plesu a fost dat afara din Partidul Comunist pentru ca a participat la sedinte de meditatie transcendentala. Nu era o sanctiune usoara in epoca. Din contra. Intr-adevar, nu era o sanctiune usoara. Acesta a fost motivul pentru care a ajuns sa-i scrie lui Ceausescu si sa-i ceara, cu palaria in mana si cu lacrimile in ochi, sa-l ierte. Sa nu-l dea afara din partidul in care intrase la 19 anisori, ca-i distruge viitorul. Ce este important de retinut: Meditatia Transcendentala functiona legal. Avea aprobarile Ministerului Invatamantului si ale altor institutii. Insa, la un moment dat, cineva s-a dus la Elena Ceausescu si i-a spus ca acolo se intampla lucruri necurate. Ceauseasca a dat ordin sa nu se mai ocupe de aceasta afacere Securitatea, care, in opinia ei, dormea in cizme – de fapt, o monitoriza molcom -, ci partidul. Totodata, a ordonat ca adeptii Miscarii sa fie dati afara din Partidul Comunist. Chiar daca Plesu se afla in relatie cu Vasile Malureanu, Securitatea n-a putut sa-l salveze, pentru ca ordinul era ordin.”

    ADAUG: Poate de aceea este atat de suparat Andrei Plesu pe vechea Securitate….nu l-a putut sprijini sa evite umilinta.
    (Z)

  10. Dle A.n., vă mai aduceţi aminte de epilogul „Ghepardului”? Era acolo o amintire mincinoasă a Angelicăi urmată de un comentariu încărcat de o tristeţe detaşată pe care o parafrazez aici: şi aşa s-a mai adugat o minciună la construcţia unui trecut fals.Cam aşa stăm noi cu holocaustul evreilor de pe teritoriul României şi, spre tristeţea mea tot mai profundă, cu memoria mareşalului Antonescu.

  11. Poate ca ar fi bine sa ne gandim si la infiintarea unei Zile Speciale de Comemorare a Victimelor Colaterale ale Tururor Razboaielor Omenirii.
    Ne-am cutremura daca cineva ar fi capabil sa cuantifice cati au murit prematur urmare a agresivitatii genetice a rasei umane.
    S-au putea ca unii sa gandeasca cinic (cinismul apare intodeauna atunci cand omul incearca sa-si justitifice actele neconforme standardelor asumate ale specie umane):
    ,,Da, dar a fost o asanare necesara…altfel, de cata hrana am fi avut nevoie sa-i hranim pe toti bipezii lumii ?”
    Culmea, s-ar putea ca unii sa mai gandeasca in acesti termeni. Si mai si, s-ar putea ca o parte dintre ei sa detina putere de decizie.

  12. papasha
    Cine or fi ,,ultrademocratii libertatilor absolute” ?
    Eu, in afara de caricaturistii iresponsabili de la Charlie Hebdo, nu am auzit de altii…eu, spre exemplu, nu sunt adeptul libertatii absolute de expresie, de aceea ma autocenzurez, de multe ori, chiar daca as fi tentat sa raspund interlocutorului cu aceeasi moneda. Dar daca as face asta, ar trebui sa ma astept la escaladare, care ar putea sa urce oricat de sus, daca exista conditii prielnice. Si implicit, la limita, as putea afecta libertatile semenilor mei ca reactie a autoritatilor la efectele neanticipate dar previzibile (paradox aparent) ale libertatii mele confundate cu bunul plac tocmai prin legi abuzive si restrictive. Aceste legi nu rezolva, in fapt, nimic, deoarece, niciun seif din lume nu este absolut sigur asa cum nimic de face omul nu este absolut perfect.
    (Z)

  13. @ centru,
    Imagini asemănătoare cu cele descrise de tine ca le-ai vazut într-un film din Ucraina eu le-am văzut în Iugoslavia, Copii morți, oameni fără cap, femei gravide doborâte de exploziile rachetelor. eram pe un vas romanesc care a ramas blocat între podusrile daramate de bombele americane. Consider că şi acela a fost genocid. Nu am sa uit ura cu care eram privit de sarbi pentru ca eram român iar România era aliate americanilor
    Iata ce ne asteaptă de la Ukraina https://popateapa.wordpress.com/2015/01/28/razboi-rusia-ukraina-curand-si-in-romania/
    http://youtu.be/7EOuDOeVRIc
    http://youtu.be/i_bC_ri7WKg

  14. […] Parlamentul unicameral de la Kiev (Rada Supremă) a adoptat marți un text prin care Rusia este declarată ”stat agresor”, iar autoproclamatele republici separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei sunt calificate drept ”organizații teroriste”, deputații ucraineni făcând în același timp apel la comunitatea internațională să recunoască ”actul de agresiune” împotriva Ucrainei și ocupația de pe teritoriul ei, transmite agenția Unian. preluată de agerpress […]

  15. @papasha

    Dragă domnule, din puţinul timp de când am revenit pe acest blog, am înţeles că aveţi o vârstă respectabilă. Din modul relaxat cu care vorbiţi gazdei, am dedus că sunteţi apropiaţi. Dar n-am înţeles în niciun chip de ce aţi abordat stilul de adresare al lui Viorel Grigorenco.
    Eu sunt un om simplu, obişnuit, din provincie şi am înţeles că adresaţi, aproape imperativ celor ca mine să participe la lămurirea întrebărilor dumneavoastră.
    S-o luăm deci pe rând:
    a) „daca un nenorocit de criminal de terrorist” o ia ostatică pe mama, ar fi extraordinar. Ar însemna că nenorocitul „de criminal de terrorist” ar fi nu doar mort, dar şi bine putrezit, asta în ideea că respectivul n-ar fi din categoria sfinţilor, caz în care ar fi beneficiat de o mumificare dumnezeiască. Dacă mi-ar răpi copiii, desigur că aş începe o negociere, dar în paralel aş cere imperativ Preşedintelui meu, senatorului şi deputatului pe care i-am votat, să facă urgent tot ceea ce este necesar ca răpitorului să i se provoace un saturnism acut.
    b)Drepturi şi libertăţi ne sunt şi în prezent îngrădite prin legi care prevăd un filtru judecătoresc pentru abolirea lor. Să admit ca filtrul să dispară şi să rămân la discreţia unora, care îmi vor chipurile binele, ar fi o curată lipsă de discernământ. Întâmplător cunosc câţiva dintre cei care lucrează în structurile respective. În unii n-aş avea încredere să-i las nici să mă treacă strada. Structurile au suficiente mijloace, metode şi forţe să mă protejeze, respectând filtrul judiciar, de acte teroriste. Trebuie doar să vrea să o facă.
    c) Pe dumneavoastră, ca pe noi toţi de altfel, trebuie să ne apere structurile destinate acestui scop, care nu sunt nici slab încadrate şi dotate, nici slab retribuite. Este obigatoriu insă, ca ele să fie departe de parti-prís-urile politice.
    Sper, domnul meu, ca răspunsurile mele să vă satisfacă cel puţin parţial.

  16. Ce-mi spune mie articolul asta? Ca vreti sa mai faceti politca. Apropo de trenduri politice si capacitatea politicienilor de a le percepe, dezbaterea despre un stat palestinian si recunoasterea lui este tzipator de in surdina in Romania, ca nu se aude de loc. Nu ca as fi un fan al ideii, dar dezbatere tot ar fi utila, ca sa vedem unde ne situam. Nu pare ca MAE e preocupat sa exprime o pozitie pe tema asta. E adevarat, nu ne arde azi, dar maine ne va putea durea putin la o masea.

    Atrocitatile si barbaria trebuie denuntate permanent ca acte anti-umane, oricine ar fi fost sau sunt calaii. Trendurile anti-evreiesti in Europa sunt si o urmare a politicii ultra-nationaliste, de extrema dreapta, a cercurilor care conduc Israelul azi, si relatiile lor cu statele din alianta trans-atlantica. Ocupatie, exploatare, izolare, infometare:toate sunt forme de tortura a oamenilor. Parerea mea, nu ca ar conta cumva. Oricum nu mi-a cerut-o nimeni, dar am simtit nevoia sa ventilez 🙂

  17. Ceea ce se uită despre Auschwitz este faptul că acolo a fost, seculi în urmă, chiar înaintea vremii lui Mihai Viteazu!, un teritoriu foarte important al valahilor din MittelEuropa. Care au fost ucişi, crima aceasta precedând acţiunea genocidară a generalissimului Albrecht von Wallenstein împotriva valahilor din Boemia. Ultimii despre care vorbesc eu aici fuseseră integraţi totuşi –de bine, de rău- sub umbrela ecleziastică de protecţie ecumenică numită Ungrovlahia, prin marea victorie a împăratului Manuel I Comnenul, o victorie zdrobitoare obţinută cu trei armate în anul 1167 la Syrmium. Este popularizată şi cunoscută mai ales istoria primei armate. Dar şi istoriile celorlalte două armate sunt impresionante !

  18. Georgica,
    Pai eu am scis atceva nu ” Vandalizatoarea” Si inca o chestiune repet inca o data pentru ticalosi si dobitoci , oameni lipsiti de caracter, aceia care incearca sa se imbrace cu haine oneste pe aici.
    Pentru acest „c” romanesc dintr-un nume de familie fratele meu Victor a fost deportat si nu a mai putut intra in Romania. A murit departe de tara la mii de km. intr-un oras minier Abai .
    Desi litera k sau c mutiplicata te aduce mai aproape de restul turmei dumneata ai mari probleme si la partea superioara , care de fapt este inferioara!

    Papi , observ ca ma iei la tinta!

    Dumneata esti o persoana matura si inteligenta nu un georgica si intelegi ca nu se poate raspunde cu da si nu la chestiuni de o asemenea ,abvergura ,gravitate.

    Poti sa-mi spui logic ce legatura are terorismul ca notiune generala „cu ostateci pe mata si/sau pe copiii tai si negocierea”?. Daca te gandesti la cei ucisi de teroristi prin decapitare prin bombe sau atacuri armate , intr-adevar toti au fost la un moment dat ” mata si/sau pe copiii tai ”

    Libertatile absolute „ultrademocratii libertatilor absolute ale spiralei urinii frecate cu clabuci ” unele care ne convin sau nu ne convin , includ si dreptul de negociere, drept pe care teroristrii precum vezi din practica il refuza, deci eu as sti din practica ca nu mi se va acorda sansa, si mai mult as sti ca si negociatorul isi va pierde capul !Ca sa cedezi ceva mai ales ca acest caz este vorba de liberatati abstrate dar si concrete pe care partea civilizata a lumii le-a cistigat in sure de ani , dupa revolutii,rascoale si multe sacrificii.este intradevar ceva imposibil! Poate doar un al treilea razboil mondial ne va intoarce la comuna primitiva , rezolvand aceasta axioma!
    Aici nu este vorba nici de principii in cazul in care lumea ar ceda si s-ar inchina asa cum vrei dumneata cu fata la Mahomed aici nu este vorba de bani sau de un avion un automobil unde te poti lipsi de o piesa de un oarecare acaret!
    Sincer m-as fi bucurat daca persoanele respective nu ar fi fost ucise si asa cum spui dumneata capurate , pentru o pretinsa negociere ., „ca sa-si bage mintiile incap caricaturistii astia!”
    Dar cind au doborat avioane, au aruncat in aer case au omorit ,ostateci „pe mata si/sau pe copiii tai ” a fost loc de ceva negociabil?
    Terorismul si teroristii , vorbesc de cel de sorgine religioasa ,daca doresti sa intelegi si nu te pozitionezi infantil precum altii , se socotesc mai presus decit Dumnezeu, al lor sau al nostru,orice pas mic inapoi inseamna un mare pas inainte pentru ei ….
    Nenorocitii nu au puterea de care a dispus Hitler si din aceasta cauza folosesc ,pentru inaintare, tactica decimarii, dezbinarii,pasuiti de unul ca dumneata care ar negocia ,repet , fara sanse adica in genunch nu te poti transforma nci tu la o adica ,in viitor decit propriul lor sclav obligat sa-si faca circumcizia singur!!

  19. Observ un presupus domn cum se contrazice ca de obicei pentru ca logica afirmatei sau negatiei este pentru el o chestie prea grea .Cind este vorba de de Hitler hai sa-l vedem cum dezavueaza el terorismul:, „Hitler, un alt idiot umflat cu pompa de multe zeci de milioane de inconștienți”Aferim georgica bey!

    Hitler si-a cladit ascensiunea pe terorism, politic ,religios si ultranationalist , cu aceleasi masura folosita azi de teroristimul religios, umflat de citeva mii de inconstienti !Teroristii Georgica nu si-au descoperit inca propriul lor Hitler , poate te oferi dumneata ca voluntar! Aferim georgica bey!

  20. @Doru Coarna

    Stau, stau, nu fug încă nicăieri! Toţi teroriştii suferă de boli psihice, nu însă de demenţă în sensul strict medical, ci în sensul de nebunie, surescitare paroxistică, schizofrenie. Fanatismul este tot o boală psihică, să-i zicem, de amorul artei, demenţă.
    Breivik nu făcea parte dintr-o societate depresivă, predispusă la sinucidere, Norvegia în 2011 fiind situată din punct de vedere al ratei sinuciderilor sub media europeană, sub România chiar, Luxemburg şi Elveţia fiind mult deasupra.
    Breivik era un fanatic rasist şi ideologic, un extremist de dreapta, care ura emigranţii şi mai mult decât pe acestia, pe oamenii cu ideologie de stânga.
    Breivik nu este un simplu dement, el este un terorist tipic, cu o construcţie filosofică bine conturată.
    Breivik a primit pentru faptele sale 21 de ani de detenţie, maximum prevăzut de legislaţia norvegiană, cu posibilitatea unui adaus de 5 ani la terminarea pedepsei.
    Nu exclud faptul că „Bazinele care produc teroristi sunt eminamente lovite de saracie, indiferent ca vorbim de populatii din state musulmane sau sarace, ori de comunitati defavorizate, de orice fel, din state bogate.”, dar în absenţa fanatismului individual, terorismul n-ar fi posibil. Dacă întreaga populaţie din Spania sau din Irlanda, unde au acţionat ETA şi IRA, ar fi dorit cu fanatism eliberarea, am fi avut de-a face cu insurecţii de elberare generalizate, ci nu cu acte de terorism cuantificabile.
    Actele de terorism cărora le-au căzut victime Benazir Bhutto, Indira Gandhi şi Rafic Hariri, n-au avut legătură cu săracia, nici severă, nici blândă.

  21. @ Mumu,

    in cazul ultimilor au existat scopuri perverse, politice, trebuiau eliminati din motive lesne de inteles… in rest suntem ok, gandim la fel.

    O singura nota: cultura nordica este relativ sangeroasa, acolo cand pustii se bat in curtea scolii nu se ajunge la cabinetul medical ci direct la spital, la urgenta! Sunt destul de violenti pustii, si evident, mai tarziu tinerii… Poate pt ca inainte se numeau vikingi…

    Uite un exemplu din cultura lor, noua ni se spun basme cu Fat Frumos care, ma rog, pana la urma omoara balaurul, niciodata semeni de-ai sai, dar lor bunicii le spun ca li s-a pus mancare in fata unor frati, unul a mancat doar carnea iar celalalt a mancat si oasele, deci a castigat intrecerea si apoi si-a omorat fratele… Deci lacomie, violenta, actiune… La noi eroul ramane cu fata, si noi doar cu speranta in ceva actiune… Asta-i diferenta.

  22. Am revăzut în ultima vreme, cu totul întâmplător, „Lista lui Schindler”, „Pianistul”, „La vita e bella” și „Una giornata particolare”.
    În general, nu-mi place să văd filme pe tema holocaustului, dar astea îmi plac, de aceea le-am și revăzut.
    E interesantă discuția despre resorturile care au împins zecile de milioanele de germani și italieni alături de Hitler și Mussolini, mai ales că mulți din aceste zeci de milioane erau oameni cu carte și educație, deci nu ignoranța e singura explicație.

  23. Din Memoriile lui Constantin Argetoianu:

    Masacrele de evrei, la Iași, în Moldova, în Basarabia, au fost oribile. A fost ceva inuman în veacul nostru. Oameni care au fost acolo îmi povestesc lucruri de necrezut care dovedesc că suntem foarte jos. La Iași nu s-au ucis și legionari sau comuniști, cum s-a spus. S-au ucis numai evrei, și în modul cel mai barbar. Măcelul a fost provocat de legionari. Câțiva au tras de la ferestre atingând un maior german. Alți legionari au început să strige: „Ovreii trag în armată și în nemți”. Atât a fost de ajuns și s-au aruncat toți pe evrei. Casă după casă au scos familii întregi în stradă și i-au măcelărit. Peste 7000. Restul a fost dus la gară, convoaie de oameni bătrâni în zdrențe. Când se poticnea unul și cădea, pleava de derbedei se năpustea cu lovituri de bâtă. Supraviețuitorii au fost urcați în vagoane de marfă înecate în creolină. Vagoanele au fost închise, iar nenorociții – plimbați patru zile fără apă și hrană. Când s-au deschis vagoanele, o duhoare pestilențială a ieșit din ele, căci cadavrele și excrementele făcuseră masă cu cei vii.
    La Ștefănești, în județul Botoșani, avocatul Darie a văzut sute de cadavre pe marginea șanțului. La Herța, îmi povestește Șoneriu, au fost luați mai întâi 200, apoi restul. I-au împins pe jos, cu o legăturică în mână, peste Prut și mai departe, peste Nistru. Bătrânii și nevolnicii care cădeau erau împușcați pe loc.
    În Ucraina, nemții i-au trimis înapoi peste Nistru. După drumuri încoace și încolo, nenorociții care au scăpat au fost închiși la Edineți unde sunt pe cale de a muri de foame.
    La Noua Suliță, casele au fost stropite cu petrol, li s-a dat foc, iar evreii care căutau să scape erau împiedicați de trupă și aruncați înapoi în văpaie.
    Moldovenii cu care am vorbit pretind că în Moldova, Basarabia și Bucovina nu mai sunt evrei. Toți au fost omorâți sau goniți. Procedee inumane pe care mi-e frică că le vom plăti scump într-o zi.

  24. @ Cris
    În primul rând, olteanul Constantin Argetoianu nici nu cunoaşte bine geografia acelei zone din Basarabia centrată pe Iediniţa (Argetoianu foloseşte termenul incorect Edineţi). Denumirea provine din topografia armatei ţariste : Iediniţa înseamnă Unitatea din notaţia matematică, cifra „1” adică. Ai mei erau de pe-acolo, tot mereu îi auzeam povestind în copilăria mea oltenească de refugiat basarabean la Craiova despre „iarmarocul de la Iediniţa” şi am înţeles că se înţelegeau excelent cu evreii de-acolo. De altminteri dizidentul anti-comunist Gheorghe Ursu a fost ucis de nişte interlopi angajaţi din exteriorul României pentru că refuza în mod constant – era un om cinstit- să fabuleze ceva despre aşa-zisul Holocaust din Basarabia.

  25. Din Memoriile lui Constantin Argetoianu (1937):

    Din informațiile aduse de pretutindeni, rezultă că curentul pentru Garda de Fier e formidabil. Satele sunt pline de tineri și studenți care trec cântând, și singura lor propagandă verbală este „dreptate și omenie”. Scurte lozinci cu semnul Partidului Totul Pentru Țară sunt lipite pe toate gardurile, pomii și stâlpii telegrafici.
    Ieri, pe când așteptam Simplonul de la Craiova, a trecut cu personalul de Severin un vagon clasa III plin cu legionari care cântau. Toată lumea căsca gura.
    Ca în 1919 în jurul lui Averescu, se crează acum legende în jurul lui Zelea Codreanu. Unii l-au văzut pe un cal alb înconjurat de flăcări, alții – cu biciul în mână gonindu-i pe șperțari și evrei.
    În tren, au venit necunoscuți să-mi spună că Zelea a fost împușcat, și vestea părea să-i tulbure adânc. Bineînțeles, era doar un zvon, dar faptul dovedește cât de preocupați sunt oamenii de persoana „căpitanului”. Sunt foarte curios să văd câte voturi vor lua, că doar nu le va fura guvernul pe toate…

    1938:
    Garda de Fier se organizează ca un stat în stat. După Corpul „Moța și Marin”, un fel de SS valah, după atâtea alte formațiuni politice, sociale și gospodărești, căpitanul a mai înființat ieri „Corpul Foștilor Militari” compus din foștii ofițeri și subofițeri înscriși în mișcarea legionară.
    În curând o să avem profesori legionari, magistrați legionari, popi legionari și escroci legionari.
    Popii și escrocii ar putea forma un singur corp.

  26. Legionarii din Basarabia / Citesc la adresa URL http://ciobanita.wordpress.com/2009/10/20/completari-si-precizari-la-articolul-aroganta-imposturii-si-noii-agenti-ai-rusoilor/#comment-73 : “Grupările legionare – cuiburile – erau foarte strânse sub raport sufletesc. Legionarii au adunat în jurul lor cea mai de seamă elită culturală a neamului românesc.” Cred că evaluarea aceasta se referă corect numai la cuiburile de legionari din Basarabia interbelică. Discuţiile de acolo erau foarte elevate. Şi erau anti-bolşevici mai ales datorită profesorilor ruşi albi refugiaţi în Basarabia, şi care făceau parte din intelligentsia rusă albă. Ei veneau mai ales din zona Sankt Petersburg, erau foarte culţi, ştiau deja o vernaculară neolatină (franceza, italiana, spaniola, dacă nu chiar pe toate trei) şi le era foarte uşor să înveţe bine Limba Română. Avea doctorate luate la universităţi ţariste, şi dacă dovedeau cunoaşterea bună a vernacularelor neolatine erau admişi ca profesori în acele şcoli din Basarabia organizate pentru copiii de ţărani moldoveni cu patru clase după sistemul agregat gimnaziu+liceu agroindustrial în profilul reluat ulterior în RSR de sistemul Mircea Maliţa, + trei ani de facultate care le dădea în final diploma de subingineri, licenţă s-ar spune acum. Dar focalizarea pe anumite cărţi de filosofie din Epoca Luminilor le era facilitată de profesorii ruşi care învăţaseră româneşte. Pot să amintesc aici traducerile din Descartes şi Jean-Jacques Rousseau, care erau seminarizate în cuiburile de legionari din Basarabia. La aceeaşi adresă URL se mai poate citi : “Iar ceea ce vedem cu toţii astăzi, auto-intitulaţii legionari sunt cu toţii nişte papagali penibili, cărora li se pare că dacă se îmbracă în verde şi flutură steaguri verzi fac mari acte de patriotism.” Felicitări!, iată un adevăr bine reliefat prin critica bine punctată. Adevărul este că legionarii vroiau numai să imite ţinuta lui T.E. Lawrence, supranumit “Lawrence al Arabiei”. Vezi http://en.wikipedia.org/wiki/T._E._Lawrence şi http://passouline.blog.lemonde.fr/2009/04/26/lawrence-revisited/ . Era în ţinuta adoptată şi mărturisirea unei determinări pentru acţiune, la fel ca aceea manifestată de colonelul T.E. Lawrence. Cămăşile lor kaki şi celelalte accesorii erau de inspiraţie britanică (vezi în DEX : KAKÍ2 s.n. Culoare galben-cafenie cu nuanțe verzui. [art. kakíul] (din fr. kaki < engl. khakee, khaki = (de) culoare cafeniu-gălbuie; stofă de această culoare folosită în armata britanică din Indii pentru confecționarea uniformelor < urdu, hindi / khākī = plin de praf; de culoarea prafului < persan khākī = plin de praf; de culoarea prafului < persan khāk = praf) [def. MDN, etim. TLF]), chiar ţineau de eleganţa pur englezească a hainelor bărbăteşti, nu aveau vreo legătură cu “cămăşile negre” ale fasciştilor italieni (deşi, s-a dovedit acum, mişcarea lui Mussolini era plătită cu banii imperiului britanic!, Iosif Constantin Drăgan scria că elveţienii deţin nişte documente foarte compromiţătoare pentru britanici din arhiva lui Mussolini aflată în CH. Vezi aici http://www.guardian.co.uk/world/2009/oct/13/benito-mussolini-recruited-mi5-italy, “Benito Mussolini was recruited by MI5 in WWI […] Mussolini’s payments were authorised by Sir Samuel Hoare, http://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Hoare , an MP and MI5’s man in Rome, who ran a staff of 100 British intelligence officers in Italy at the time.”). Nu este exclus ca mişcarea legionară din România să fi fost iniţiată în urma unui impuls primit de la Intelligence Service, şi cu bani ai Imperiului Britanic ! Legionarii autentici erau filo-englezi şi cămăşile lor kaki de asemenea n-aveau legătură cu “cămăşile brune” ale naziştilor germani !

  27. @Cris – Argetoianu nu e cea mai fiabila sursa . De unde stie Argetoianu toate astea ? In 1941 era un demnitar carlist la pensie in Bucuresti .

  28. @Centru:

    Am spus de la început că jurnalele și memoriile nu sunt decât surse subiective, complementare altor surse istorice, deci nu dau spusele lui C.A. ca pe niște certitudini.
    Pe de altă parte, C.A. a fost un mare boier cu inteligență și carte multă, demnitar timp de zeci de ani, deci în miezul evenimentelor dintre care unele nu erau relatate în presă și documente oficiale.
    Cred că trebuie să luați scrisele lui ca pe o povestire relaxată despre vremurile trăite de el (așa le și intitulează C.A.: amintiri pentru cei de mâine) în care mult timp a fost actor principal. Apoi, cred că stilul și umorul sunt principalul atu al Memoriilor.
    Cei pasionați de istorie vor compara și corobora Memoriile cu lucrările științifice, dar vă asigur că istoricii serioși nu ignoră jurnalele și memoriile când elaborează un studiu.
    Numai bine și doar bine!

Lasă un răspuns