Intrebări despre „Charlie”

Am urmărit cu atentie ceea ce s-a intâmplat in Franta si, in general, in Europa, după asasinatele de la Paris. Dincolo de gestul incalificabil al omorârii, cu sânge rece, a unor jurnalisti pentru caricaturile la adresa Profetului, discutiile s-au transferat mai ales in zona libertătii de exprimare si a eventualelor limite ale sale.

Eu cred  că ceea ce se intâmplă in prezent reprezintă miscări „tectonice”, la o scară largă, generate de incapacitatea de a găsi solutii pentru „coabitarea” unor civilizatii cu valori diferite. Istoria a marcat cruciade, misionari, forme diverse de prozelitism religios, fluxuri si refluxuri migratorii. In prezent, copiii si nepotii celor care au venit, individual, din foste colonii sau din diverse tări, in Franta, Germania, Marea Britanie, Belgia, Olanda, din nevoia de a asigura brate de muncă, s-au transformat in comunităti inchise, neintegrate intr-o societate care ii respinge. In plus, evenimentele din Africa de Nord, din Siria, Irak, Afganistan, „primăvara arabă”, turbulentele din Libia au creat conditii pentru „exportul” in Europa a fundamentalismului radical islamic, apărut, in germene, in conditiile conflictului arabo-palestinian.

Mi-e teamă că aceste asasinate si diverse alte incidente reprezintă „eruptiile” incipiente ale unor conflicte intre civilizatii care refuză să mai comunice si să se accepte reciproc. Se creează, prin marsuri, etc. forme de solidaritate in comunităti bazate pe etnie sau pe religie. Ele dau expresie si temerii de asimilare sau de „invadare” a spatiului simbolic. Evolutiile demografice ale diferitelor grupuri etnice sunt urmărite atent atât in SUA cât  si in Europa. Am vizitat, la inceputul anilor ’90, Africa de Sud. Am văzut ce insemna atunci segregarea si impărtirea populatiei pe cartiere. Astfel de evolutii apar si in Europa. Intr-o anumită măsură, la Marsilia, spre exemplu.

Declaratia UNIVERSALA a drepturilor omului, din 1948, a reprezentat o constructie juridică bazată pe filozofia europeană, o incercare de a impune valorile europene in intreaga lume. Egocentrismul european a fost insa invalidat prin miscările de decolonizare din anii ’60 si prin aparitia a peste 100 de state noi in ultimii 50 de ani. Formulele de „multiculturalism” (comunităti care convietuiesc autistic pe acelasi teritoriu statal), iată, au fost aruncate in aer prin miscările masive, alimentate de frustrările celor care consideră că nu sunt acceptati in civilizatia europeană. In plus, aparitia terorismului pe axa Afganistan, Pakistan, Siria, Irak/SUA a alimentat cu fanatism religios acest conflict mocnit. La fel, militantismul agresiv al Organizatiei Statului Islamic.

Dincolo de asasinatele barbare de la Paris, care trebuie condamnate cu toată vehementa, cred insă că va trebui să ne aplecăm, cu mai multă atentie, si asupra unora din aspectele mentionale mai sus.

Este adevărat, unii au considerat că incidentele de la Paris se leagă exclusiv de dreptul la libera exprimare, la libertatea cuvântului. A apărut o controversă intre cei care consideră că libertatea de exprimare trebuie să fie absolută si cei care consideră că libertatea cuvântului trebuie să fie limitată in functie de anumite criterii, existând o relatie intre libertatea de exprimare si responsabilitate. Primii si-au asumat identitatea „Charlie” („Eu sunt Charlie”), ceilalti s-au declarat „anti-Charlie”, considerând că trebuie să existe anumite limite ale libertătii de exprimare intr-o societate multi-culturală, eventual prin auto-cenzură. S-a creat impresia că cei care care se declară „Charlie” se pronuntă, IN ACELASI TIMP, impotiva asasinatelor SI pentru libertatea de exprimare.  Eu cred că sunt două discutii diferite. Una, in legătură cu respingerea asasinatelor si căutarea de solutii pentru convietuirea unor culturi diferite iar alta in legătură cu libertatea de exprimare. Nu cred că asasinatele de la Paris trebuie să ne influenteze o  judecată mai largă.

Iată câteva intrebări, la care nu cred că raspunsul este simplu: Ar putea CNA să se declare „Charlie”, adică să sprijine o libertate a cuvântului fără limite? Nu cred, pentru că CNA cu asta se  ocupă – cenzurează cuvintele la televiziuni. Dacă s-ar declara „Charlie”, a doua zi CNA ar trebui să se auto-desfiinteze. Există două forme de libertate de exprimare, una la televiziuni si alta in presa scrisă?

Ar putea Inspectia judiciară a CSM să se declare „Charlie”? Nu cred, pentru că, in mod necesar (dincolo de părerile mele subiective pentru anumite cazuri), este necesar să fie păstrată o anumită imagine a justitiei intr-un stat modern.

Ar putea Constitutia României să se declare „Charlie”? Nu cred, pentru că atunci ar trebui să elimine textul referitor la protejarea „propriei imagini”. Si Codul Penal ar avea probleme (insulta, calomnia, etc).

Solutiile constitutionale si institutionale, noi le-am preluat din Franta si, in general, din tările europene.

Este evident că viata PASNICA in societate necesită limitări si autolimitări pentru exercitiul unora dintre libertăti. Alternativa o reprezintă conflictul, violenta, războiul. Suntem pregătiti sau ne dorim noi cruciade pentru a impune „adevărul” nostru sau vom  incerca să exersăm, din nou, dialogul?

115 gânduri despre “Intrebări despre „Charlie”

 1. Pentru ca vorbim de mortii altora si nu de mortul viu din propria casa!

  De ce Statul Roman in calitate de partener al OMV-PETROM Romania nu cere la nivel de actionar principal, constituirea unei mari rezerve de titei ,la pretul actual al pietii?

  Raspunsul domule Ponta ar fi pentru ca pe nimeni nu il interezeaza de rezervele tarii. Pretul actual de extractie si transport din Romania este asadar chiar mai mic decit valoarea actuala a barilului pe piata si importul ar fi nerentabil.

  Dar daca previziunile sunt cit de cit reale si pretul barilului va creste in a doua jumatate a anului, intre timp cu un cistig mai mic nu ar fi fost normal ca guvernul Ponta sa salveze atat cit se poate salva din rezervele de titei ale Romaniei?

  Alooo, zevisti din lumea intreaga l-ati omorat a doua oara pe Charlie, dar cu tara ce aveti de gind?
  Proful Filipas tace pentru ca nu gaseste inca vreo legatura intre alogenul Yoh si ne-alogenul titei , neexploatat de Decebal ci doar de Traian !

  Apreciază

 2. Aflu din media ca Ucraina a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Sa luam asta ca pe o campanie de a-i transforma pe tinerii romani din Ucraina in monumente? Unul din ele pe aeroportul din Donetk? Este dispus statul roman sa intreprinda ceva pentru acesti tineri?

  Apreciază

 3. Apropo, armata ucrainiana le-a turtit fesurile rusilor pe aeroportul din Donetk, in urma unui atac de tancuri. De aici reactia lui Putin care vrea renuntarea la armamentul greu, in conflict.

  Apreciază

 4. @ armaturul

  Sunteti sigur ca un M16, chiar si cu accesorii, costa 42000 usd ? Greu de crezut ca nu ati gresit, avand in vedere ca puştile AK-47 produse în România – versiuni semiautomate ale modelului Kalaşnikov, costa cca 500 dolari per bucata.
  Mai revedeti putin cifrele.
  Daca este asa, diferenta mare de pret ar conduce catre decizia logica de a dota , in continuare, armata romana, cu AK 47 modernizate, produse in Romania.
  CITAT 1:
  ,,Armele AK, produse în România şi comercializate în SUA de compania Century International Arms sub denumirea de WASR-10, au devenit cea mai comună armă ce poate fi cumpărată din SUA şi vândută mai departe în Mexic.
  ………………………………………………………………………………………………………
  uştile AK-47 produse în România – versiuni semiautomate ale modelului Kalaşnikov – s-au dovedit a fi foarte populare în cadrul cartelurilor drogurilor din Mexic, arată o analiză a The Center for Public Integrity (TCPI).”

  CITAT 2:
  ,,Comparatie: Mitraliera Colt AR-15, denumita oficial de armata americana M16 e mai usoara, ma precisa, permite mai multe modificari dar trebuie intretinuta cu atentie. AK47 e de calibru mai mare dar mai galagioasa si grea, in schimb e foarte ieftina si poate fi intretinuta de oricine.”

  PS
  Poate ca de aceea este preferata de teroristi. (Z)

  PPS

  De diferenta de pret, mai bine dotam armata cu munitie suplimentara, decat sa cumparam pusti americane scumpe si dovedite nu foarte precise, la nivelul reclamei (vezi citatul 2), in Vietnam si Irak.

  Apreciază

 5. @ Zev(zece),

  Ai preluat rolul de zbir pe acest blog, dupa cum se vede???. Inainte era Aya care „critica” totul, stand 25 de ore din 24 pe blog si inregistrand, la secunda, toate mesajele participantilor. Tu, inafara de a te ocupa de mesajele altora, mai lucrezi si altceva? Fiindca esti mereu la datorie, pe baricadele Comunei din Paris 😀 😀 😀
  Uite, ca nu ma intimidezi cu tonul tau. N-ai nici o competenta sa ma iei la intrebari. Chiar daca folosesti clisee securistice nu ai nici o farama de forta de convingere. Ramai ceea ce esti: un zgaraie branza. 😀 😀

  P.S. Te bagi in discutiile dintre participanti fara sa ceri voie. Apoi, nu intelegi ce citesti si interpretezi aiurea. Cand am spus ca „am incheiat orice discutie pe tema asta” il atentionam pe ban ca degeaba insista fiindca doctoratul lui Pinochio nu este „cusher” si asta a fost demonstrat de revista Nature, de Comisia desfiintata abuziv de sindicalistu’ lui peste(aka l.pop), inclusiv Comisia de etica a U.B.Cand totul este clar ca buna ziua, la ce rost sa pierzi vremea despicand firul de par in patru? Si, apropo, Pinochio nu este o porecla, ci renumele de care se bucura Ponta in presa si in lumea politica, interna si internationala, vezi in acest sens ce a spus si Geoana recent.
  Capisci?

  Apreciază

 6. “Forma fără fond” / Trebuie să menționăm că toate acele discuţii de politică aparent statală din secolul XIX au avut loc de fapt pe fundalul Ideologiei Clasice Germane (sintagma îi aparține lui Karl Marx). Iar în România în particular ele au fost – uneori chiar fără a se fi sesizat această circumstanță!- numai diverse interpretări ale principiului Fichte (principiul identităţii, I=I, despre care şi Constantin Rădulescu-Motru vorbeşte în cartea ‚Cultura română şi politicianismul’). Respectarea principiului I=I ca regulă de politică statală a fost denumită „Forma cu fond”, alternativ încălcarea lui însemnând „Forma fără fond.” Însă politica statală reală în România acelei vremi a fost cezarismul plebiscitar. Au observat bine și Mihai Eminescu, și I.L. Caragiale.

  Apreciază

 7. @ vsile Charlie

  Pe mine te inteleg ca esti suparat dar Papa Francisc ce ti-a facut ?
  De ce nu stai matale cu privirea fixata in tavan , sa-ti iei doctoriile si sa urmaresti din cand in cand reducerile de pe la supermarket-uri ? Intri pe net , te certi cu toata lumea si apoi tot matale esti nemultumit … 🙂

  @ centru Charlie

  Asa vorbiti de parca ati lupta si d-voastra pe acolo . Cum ati reusit sa-i numarati pe soldatii aia ? Cu socotitoarea sau din auzite ? Sau le-ati numarat cashchetele si gamelele ?

  Apreciază

 8. Vsile
  Spune-le liberalilor sa-ti infieze ideea cu rezervele de titei, in programul lor de guvernare, stabilit de Vanghelie a fi adoptat pe 30 februarie 2015.
  😉
  Dar, in prealabil, inregistreaz-o la OSIM, pentru a evita plagierea. Poate te alegi cu un nou filon de pensie, cine stie… (Z)
  Din pacate, liberalii, ca si PMP, doar critica din opozitie (a se citi, macane) , spunandu-ne ca nu sunt inca…pregatiti sa guverneze. (sic!).
  Cine spune asta, dovedeste ca nu are , nici viziune pe termen lung si nici curajul asumarii din postura actului de guvernare. De fapt, au dovedit asta prin retragerea din guvern. Daca isi aroga meritele victoriei lui Yohannis, isi fac teribile iluzii. (Z)
  De fapt, liberalii si-ar dori un guvern marioneta condus de infantilul ,,Mihaela dragostea mea”, pe care sa-l sforareasca din umbra, pana prin 2016.
  Sper ca sunt suficient de logic, domnule Vsile. (Z)
  Fie si pentru acest motiv, va trebuie sa curga multa apa pe Dumare pana cand ,,zevii” isi vor da votul dreptei.
  Care dreapta (inclusiv PMP-ul udristo-basist) cere…..ordonante (populiste prin definitie -dezavuate, principial, de Nuland) pe care, evident, tot guvernul Ponta trebuie sa le emita, pentru a scoate din impas (a se citi – a se scoate castanele cu mana premierului) zecile de mii de romani care au crezut in vorbele mieroase ale exponentilor adevarati ai capitalismului rapace si anume, bancherii privati de pretutindeni. Halal atitudine de dreapta la ,,noul” PNL si la minunatul si parfumatul PMP.(Z)
  Regret ca Romania nu are o dreapta autentica…are doar social democrati, la putere, capabili sa adopte si masuri liberale, daca viata si piata o cer. (Z)
  Il felicit pe Victor Ponta si-i cer sa continue pana la capat. Nu are alternativa in acest moment. Momentul retragerii ar fi fost optim imediat dupa alegeri (pentru a lasa liberalii in offside). Acum, cineva trebuie sa se gandeasca si la Romania. Mai ales ca americanii vor liniste, nu scandal, la granita de est NATO si UE. Yohannis se pare ca a inteles foarte bine mesajul. Din pacate, sustinatorii sai sunt prea mici pentru un razboi atat de mare si pentru ca au chiulit de la unele cursuri esentiale de logica, preferand feisbucul. (Z)

  Apreciază

 9. Luminita,
  Ai omis sa-mi aduni cc-urile si de aici lipsa hranei care-ti hraneste creierul, ideea!

  Ghizonul,
  Ca „amic” si fost co-echipier la ping-pong ,nu te las sa scapi ci te trimit ca combatant la is is! Sesizezi deformat iesire politica a „papei de la roma”.
  De fapt subiectul l-am reluat si eu dar mai exact . MAMA , dl. Ghita este sfanta fie ea ateu, crestin sau musulman.Dupoa dumneata si ceilati „islamisti” si mama care isi transforma propriul copil in bomba este sfanta! Papa de la Roma, nu s-a explicat prea clar , dar oricum era vorba de propria dansului mama pentru ca se vede ca nu i-a pasat de mamele copiilor ucisi de barbari si nici nu a indraznit sa-i treaca in randul martirilor crestini , dar nici o grija o sa dea o „masa” in amintirea asasinilor!.
  Cum zicea francezul ala, cine se aseamana se aduna, asa si tu ,zev,bran AB,sau luminita ,v-ati adunat intr-un car rasturnat, din … greseala!

  Adriane B ,
  cu Bde la bau sau brav ce te faci dumneata cind n-ai „extaz’ , la inde-mana? Porti ochelari , nu-i asa?
  Pai mai traducatorule de doua parale inca esti sub influente straine gandului sanatos , chiar asa tinere ,chiar absolut fara fara logica ce legatura ar fi avut , „a fost o data ca niciodata” cu textul care urma, ce legatura avea insa cu ” unii dupa un timp”, se vede , inca nu sunt bine crescuti, invata engleza in salturi avansand la fiecare sut pe care-l primeste-n locurile adipoase!

  Apreciază

 10. Carl Sagan
  ianuarie 18, 2015 la 6:42 pm

  Domnule, d-ta generezi confuzie.
  Nimeni de pe acest blog, in frunte cu Adrian Nastase, nu suStine reactia violenta si crima. Dar chiar si fara sustinerea noastra, aceste reactii se produc si se reproduc oricum si mai ales, pot fi foarte usor anticipate.
  Domnul prim ministru, eu, Luminta, George Ban, Adrian B, Radu Humor, etc, spunem urmatorul lucru: o civilizatie care se considera superioara trebuie sa anticipeze si sa previna consecintele propriilor fapte, desene si vorbe, nu prin legi, ci, prin autocontrol si discernamant.
  Altfel, dovedim, prin acte evidente de provocare – subsumate unei asazise ,,libertati suzerane de expresie”, pe care le promovam ostentativ si arogant, ca nu punem mare pret pe viata oamenilor, pe dreptul altor comunitati – mai ales, foste si actuale colonii – la demnitate si, in ulitma instanta, pe libertatile fundamentale ale propriilor cetateni – alterate de legi restrictive, cum ar fi, Big Brother. Cineva este evident interesat sa…asculte, dar nu in sensul bun al cuvantului. (Z)
  Poate si din acest motiv am dubii ca acei caricaturisti au fost realmente liberi si/sau dezinteresati si nu, eventual, manipulati/platiti, etc, pentru a experimenta si…… incuraja Congresul american si parlamentele tarilor aliate sa majoreze fondurile destinate ,,apararii”.
  Dreptul de a spune orice, oricand, oriunde, nu este un principiu, in sine, ci, expresia unui autism cronic, admisibil, cel mult, la nivelul unui pacient de la spitalul nr.7/9. Dar ,,napoleonii” nu sunt periculosi pentru ceilalti, daca nu sunt lasati de capul lor pe strada. Cel mult, pot bantui blogurile, acolo/aici fiind inofensivi. (Z)

  Apreciază

 11. ps- Carl Sagan
  E problema fanaticului Charb daca doreste sa moara in picioare, dar asta nu trebuie sa duca si la moartea altor semeni nevinovati ai domnile sale. (Z)
  De fapt, evenimentele recente dovedesc ca ateii isi doresc cel mai mult sa creada in Dumnezeu, dar, vor, in prealabil, sa-l pipaie.
  Daca nu reusesc, executa un perpetuu lucru manual si-si dezvolta narcisismul. Fie si pentru o secunda pe scara timpului cosmic, domnule Sagan. (Z)

  Apreciază

 12. @Zev. Buna ziua ti-am dat, belea mi-am capatat! O arma moderna de infanterie are surprinzator de multe si scumpe accesorii, de exemplu accesoriul de tragere pe timp de noapte, de departe cel mai scump din setul de usd 42000, cred ca peste usd 30000. Aruncatorul de grenade si tot ce se mai poate pune deasupra si pe sina Picatinny. M4, inlocuitoarea lui M16, se zice ca e mai ieftina in sensul ca totalul costului complet accesorizata este doar usd 27000. Nu vorbiti de rau M16, AR-15 si AR-14 (mama lor!). Toate acestea sunt concepute de Armalite care e un nume respectat printre producatorii de arme. Pentru M16, Colt a cumparat licenta de la Armalite si a mai facut, mi se pare, niste perfectionari. AK-47 este o arma de temut pentru care, retineti, toate indiciile duc ca a fost realizata de celebrul armurier german Hugo Schmeisser. Daca veti citi cu atentie biografia lui Kalasnikov, veti vedea ca acesta nu pare a fi fost mai mult dacat un sergent tractorist cu pile mari. Iar Schmeisser a fost luat la munca fortata la sovietici exact in perioada in care trebuie ca a fost facut AK-47. Cred ca a existat o intelegere intre sovietici si Schmeisser deoarece Schmeisser nu a reclamat niciodata realizarea pentru el, in schimb sovieticii au incercat, imagistic, sa-i atribuie la cunoscutul MP-40, care a fost creat de catre Heinrich Vollmer. Asta profitand de faptul ca Schmeisser crease o alta arma cunoscuta, mult mai devreme, MP18. De fapt, poti compara StG43 si StG44 ale lui Schmeisser cu AK-47 si realizarea precedenta a lui Kalasnikov (care nu a mers si veti intelege de ce), un pistol mitraliera Thompson cu teava de PPSh-41 (o porcarie!). Sa iti mai aduc la cunostinta ca, in ultimii ani de razboi, in industria de armament germana aparuse indicatia „de sus” (nu mai stiu daca Hitler sau Speer) pentru cat mai multe piese stantate, ceea ce explica si tehnologia lui AK-47. Dincolo de faptul ca un AK-47 trage si dupa ce e calcat de camion (iar al meu, in armata, nu tragea nici calcat de camion decat un singur glonte) iar AR-14 nu, ambele arme au generat „inimi”, mecanisme: de aceea o multime de arme au mecanismul lui AK-47 (inclusiv PSL, sa zicem), iar toate armele americane de la M-16 incoace au sistemul lui AR-14.
  La PS-uri: pe noi, ca europeni, ne intereseaza mai degraba ceea ce putem face noi la Cugir. In ceea ce priveste productia nationala, dupa cateva zeci de ani de produs AK, avem experienta de a ne realiza propria arma prin evolutia romaneasca a AK. Putem sa vedem si daca nu putem evolutiona armele noastre sau cele licentionate in al doilea razboi. Dincolo de asta, ne intereseaza mai degraba H&K sau Browning (FN), poate austriecii, daca ar fi sa apelam la strainatate. Dealtfel si avem niste H&K, insa foarte putine, un batalion parca. Georgienii aveau vreo 7500 si tot nu le-a folosit la nimic dact ca le-au capturat rusii.

  Apreciază

 13. http://www.huffingtonpost.fr/2015/01/19/ukraine-russie-soldats-russes-rebelles-prorusses_n_6500816.html?utm_hp_ref=france&ir=France Ce fausspatroane perfecționate și-au fabricat rușii ! Sînt curios dacă firma constructoare este particulară, ori de stat. Totuși, numai statul poate aplica sistemul managerial Gosudar ! Drept consecință la distrugerea aeroportului din Donețk, rușii au introdus acum în zona aceea încă 700 de militari. Revenind la succesul militar de la Donețk, trebui să subliniem că nu haholii au luptat și au murit acolo (haholii au curaj să aplice „politica toporului la brâu” doar față de etnicii civili români dacă aceștia nu sunt înarmați), ci etnicii români recrutați cu forța din provinciile noastre istorice Basarabia de Sud și Bucovina de Nord, provincii pe care Occidentul ne-a forțat la conferința din 1947 de la Paris să i le dăm lui Stalin ! Ca să vedeți ce concepții defetiste asupra drepturilor noastre teritoriale istorice aveau partidele noastre istorice după „revoluție” să amintim ce gest de trădare față de România a comis președintele alogen Emil Constantinescu atunci când a cedat definitiv Basarabia de Sud și Bucovina de Nord, acționând, desigur, în siajul gândirii megalitice fără de prihană a seniorului Corneliu Coposu.

  Apreciază

 14. Despre zguduitorul eseu “Generaţia ratată a tatălui meu ” de Răzvan Corneţeanu ( nu-l căutaţi, vă fac eu un rezumat; aveţi multe ale lucruri mai bune de făcut decât să-l citiţi , credeţi-mă)

  Eu nu am vrut să aflu atâtea lucruri nasoale despre tatăl lui Răzvan Corneţeanu; el a insistat însă că trebuie să iau la cunoştinţă despre nimicnicia tatălui său, despre starea lui de nevertebrată incapabilă să deschidă computerul (iată cum apăsatul pe butonul computerului devine pentru Răzvan un etalon al inteligenţei), să ştiu ca este un individ care a adus”reflexul minciunii la nivel de artă” , să aflu că i se potrivesc etichetele de hoţ, leneş şi delator – o canalie, ce mai!

  Cum se înghesuia el să prindă loc în autobuz, cum rupea porţile fabricii la sfârşitul programului, cum era el o moluscă inertă din masa amorfă şi needucată, cum „palma” săpunurile, tacâmurile şi cearceafurile din hoteluri, la vreme de concediu, cum tăia el frunza la câini în timpul programului …

  Tatăl lui Răzvan Corneţeanu este sau a fost o mare lichea- nu spun eu, că eu nu-l cunosc, dar spune feciorul lui . Un profitor pe care-l duceau cu auto-speciala la lucru dimineaţa, fără să se înghesuie în trafic, pentru ca apoi să nu facă nimic toată ziua, în afară de a mai ochi ceva bun de furat. Om de nimic- dar, încă o dată, nu spun eu, aşa zice Răzvan .

  Şi tot citind despre această familie de prăpădiţi, pentru că se înţelege că nici celelalte rude de sânge nu erau mai puţin ratate, din moment ce flagelul ticăloşiei se întinsese peste o întreagă generaţie ( pe care însă distinsul editorialist n-a putut-o cunoaşte nemijlocit, ci foarte mijocit prin cei apropiaţi lui), ajungem şi la miezul fierbinte al problemei . Răzvan are nişte frustrări mult mai lumeşti decât cele provenite din păcatele generaţiei părinţilor săi, a căror apăsare zice că o simte pe grumaz.

  Băiatul ăsta, care scrie AŞA DE PROST şi care îşi imaginează că doar etalându-şi hidoşenia interioră şi vulgaritatea de Miţă Baston, câştigă puncte, fără să se întrebe cam ce categorie de homunculuşi îi ţine isonul, are o supărare extrem de concretă: el a vrut să candideze la funcţia de primar în Tărtăşeşti. Şi a şi candidat, ca independent. Şi-a făcut afişe; şi-a redactrat un program -s-a străduit, de! Scopul lui ? Nu veţi crede, BINELE PUBLIC !

  Ei, dar dezastru… ideile lui despre binele public au fost premiate cu doar 63 de voturi. Mai mult decât atât, ăia din generaţia lui tac’ su, i-au cerut bani ca să-l voteze ! Intolerabil! Cum aşa , maestre ? În România asta unde lucraţi voi, tinerii frumoşi, liberi şi de dreapta , din zori până în noapte, reconstruind ţara distrusă de rataţii voştri părinţi, voturile ÎNCĂ se cumpără? Nu-mi vine să cred! Taică-tu ştie?

  Oricum, a ocolit el cât a ocolit, dar tot la Victor Ponta a ajuns. Că premierul ar fi rodul „generaţiei ratate a tatălui său”.

  Păi, amice, să nu fim stupizi: cel mai grăitor eşec al tatălui dumitale, bine ilustrat de ceea ce scrii , eşti chiar dumneata şi nici într-un caz Victor Ponta!

  Apreciază

 15. armaturul
  De ce, ,,belea”, stimate coleg ?
  Mie mi se pare ca am de-a face cu un partener competent in materie de armata – in general si tehnica de lupta -i n special, de aceea mi-a facut placere sa va adresez un comentariu. (Z)
  Cunosc multi militari de elita, in functiune, sau in retragere, iar tatal meu, dupa ce a fost si la Stalingrad si in muntii Tatra, mi-a insuflat admiratie fata de soldatul roman generic. Si fata de pusca AK-47. (Z)
  De altfel, aceasta pusca, i-a invins pe americani in Vietnam.
  Spuneti destul de corect ca a contat experienta germana.
  Asa este, a contat si pentru rusi si pentru americani, care, altfel, nu ar fi construit bomba atomica. Oricum, nu atat de repede.
  Si, mai ales, nu pot sa nu relev rolul decisiv jucat de Werner von Braun (constructorul celebrelor misile V1 si V2) in reusita aselenizarii americanilor (admitand ca nu a fost trucata, asa cum sugereaza internautii lumii care pretind ca le stiu pe toate). (Z)
  Determinant a fost rolul rachetelor purtatoare Saturn 1B si, mai ales, Saturn 5 – capabila sa puns pe traiectoria de interferenta a orbitei Lunii, un ansamblu tehnico-electronic atat de complex.
  Iata, von Braun a decedat, iar de programul NASA s-a cam ales praful, odata cu explozia fragilelor sicrie zburatoate (construite din aluminiu !) -recte, Space Shuttles.
  Batranele Soiuz inca sunt indispensabile pentru lansarea si plasarea de cosmonauti pe orbita statiei spatiale internationale…
  😉

  Apreciază

 16. Algoritmii folosiți în computeristica afectivă („afect” definit de Spinoza și Maine de Biran) au atins un asemenea nivel de încredere (sau de reliabilitate), încât creează tentația deschiderii unor germeni de întreprinderi bancare bazate pe analiza în linie a psihologiei clienților. http://www.nytimes.com/2015/01/19/technology/banking-start-ups-adopt-new-tools-for-lending.html?hpw&rref=technology&action=click&pgtype=Homepage&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well&_r=0

  Apreciază

 17. Adrian B.

  Ei nici chiar asa eu nu ma cert cu toata lumea ,sau daca o fac , o fac din masochism ca sa fiu servit ca pe doamne in aplauzele dumitale de un derbedeu!
  Adriane ca sa intelegi ceva din ce iti zic eu ai nevoie de amandoi chiar si la 1% din capacitatea unuia d’al meu , dar la tine de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere darmite vsile!
  Eu nu am nimic cu Papa de la Roma , mai ales ca i-a impacat pe comunistii tai cu americani rai ,dar cind vorbesti de religie , nu o compari cu o mama nebuna care-si echipeaza copii in bombe umane si te superi si imi dai una , daca o fac mama nebuna!

  Si apoi precum vezi nu ma cert chiar cu toata lumea , pe blog mai sunt si persoane inteligente!

  Apreciază

 18. pare ca in ultima vreme si dl hrebenciuc si-a recapatat (sau i-a fost recapatata) libertatea cuvantului. o fi si dumnealui ‘charlie’. dar dl geoana va deveni si dumnealui ‘charlie’? poate chiar dvs veti deveni ‘charlie’ si veti aprecia daca domnul v ponta a plagiat sau nu lucrarea de doctorat. vom trai intr-o lume plina de ‘charlie’ frumosi si fericiti.

  Apreciază

 19. Alui de isi zice „Carl Sagan” (asta dupa mine este deja obraznicie extrema!) Este nevoie de restrictii .. mai ales cand unii ca tine sustin „libertate de expresie fara limitare” .Ar trebui sa stii ca uneori „proprotional” pentru o insulta care care pica prost, proportional ziceam inseama moartea… Nu de alta da uneori mana e mai iute decat mintea … (o insulta „reusita” blocheaza mintea … ) Da’aia e bine sa ai restrictii – si principul proprotionalitatii este tot o restrictie .. Si asa este contruit omu indiferent ce crezi tu ….
  La sat ar trebui sa se gadeasca toti aia care zbiara despre „loberate de expresie ” – ca uni se mai exprima si cu cutitu sau AK ul Poti s aii bagi la inchisoare da mortu de la groapa nu se mai intoarce ..

  Apoi indignarea ta cea plina de „virtute” cu privire la crimelel ISIS (sunt!) este cel putin ipocrita daca nu stupida. ia zi cum de s-a ajuns la ISIS ai idee? Nu de lata dar [ptr zona aia regimul Assad era cat de cat decent.. Insa „cineva” a hotarat sa „democratizeze” zona. Asa au aprut ISIS si alti dementi. A da .. dar nu ai auzit si de faptul ca de vreo 30 de ani in sudul Sudanului „se petrec” niste crime cu substrat religios ? (desi la cati bogatani crestini cam reactionari sunt pe lumea asta .. se putea aranja un „ajutor” discret constand in arme si un mic contingent de fosti soldati din RSA. Soldati negri si crestini … Unii dintre ei sunt considerati printre cei mai buni din lume) Da nu e monetu tovarsi. Asa cum nu era mometi sa se zica despre bisericile din Kosovo. Incendiate in numele multiculturalismului …

  Apreciază

 20. armaturule,

  de ce il dezamagesti pe Zev. Are si dansul un M16 electronic , Made in China,, cind se supara pe sat trage pina vin brancardierii!

  Zev.

  am inteles, tragi papucul dupa tine si iti miroase urat o rezerva de titei la vremuri grele pentru un popor sarac sau asa de bogat ca-l are pe Viorel Victor Ponta.
  Pai daca erau la putere liberaslii si erau tot asa de neispraviti ca Ponta&Co. le aminteam lor ce este bine acum pentru Romania, dar cum nu sunt ei ce sa fac hranesc porcii cu margaritare!
  Mai Zevule problema plagiatului poate ramane ca in gara ,asa cum te-am vavut sa sughiti dar legea plagiatului va ramane eterna ca legea plagiatorului!
  Si te rog fi decent si nu ma amesteca in mizeriile dumitale politice fie ele liberale ,taraniste ,basiste ca p’asta l-ai votat, sau PSDiste ca ti-a mai venit ceva minte la cap!
  Pai nu iti este rusine,dumneata votantul din 2004 al lui Udrea si Basescu sa-mi spui mie de PMP de PPM sau de orice alt partid de aceasta sorginte?

  Apreciază

 21. Gruia lu’ Novac

  Moaamma, ce limbaj de smecher. M-ai facuta praf, dreptacule de carton, obraznic, ca majoritatea sustinatorilor dreptaci, in special, din virtual.
  Imi amintesti, cu un gust teribil de amar, de menestrelul Orban. Ti-l amintesti si d-ta ? Dupa discursul a la Himmler, sau Goebbels, din campanie, de sustinere a candidaturii lui Yohannis, avea pretentia sa conduca PNL. Era bine sa si reuseasca, pentru ca asta este acum, adevaratul PNL: un conglomerat imoral, insipid dar cu miros vetust, dupa chipul, izul si asemanarea lui Ludovic Orban. O peltea fara coloana vertebrala altoita pe structura PDL, pe care l-ati infierat proletar ani de zile, pentru ca si-a batut joc de romani. Acum, ati uitat si pupati in toate vinclurile adversari care se parea a fi eterni si ireconciliabili in raport cu liberalismul elitist, pe care l-ati promovat ipocrit, fara a avea si fondul. Ati inselat, pana la urma, milioane de romani care au vota USL in 2012.
  Dar noi nu uitam, stimate. Eu nu uit. George Ban nu uita, Luminita nu uita.
  Nu-ti place ca-ti spunem adevaruri ? Nu sunteti, voi, ,,Charlie” ?
  😉
  ps
  Totusi, de ce tot amanati motiunea ? Il asteptati pe Geoana ? Sa-l puneti premier ? Grea e treaba cu asumatul….
  (Z)
  pps
  Am presupus ca esti leberal. Dar nu este exclus sa fi Marean. Sper sa ma insel.
  (Z)
  Nota finala:
  Regret, dar pentru a posta ceva, cer voie doar gazdei acestui blog.
  Capisci, prietene…roman ?
  (Z)

  Apreciază

 22. @T-Rex -Anglo-saxonii sunt o rasa pragmatica . De ce ar investi Chris Patterson la Pucioasa sau Chisineu Cris ? Pentru ca este nebun ? Nu ” americanii ” investesc in Romania , ci firmele americane particulare . Investesc unde cred ei ca au interes si nu-si pierd banul .
  Investitiile lor in Europa sunt in Europa de Vest , in special in sedii de conducere ale operatiunilor de comert in restul Europei .
  @Ghita Bizonu – ne faceti la toti sange rau – nu e deloc agreabil sa contemplezi pilonii abandonati ai schitei de pasarela peste centura Bucurestiului care trebuia sa aduca A3 in Capitala , nici viaductul de la Suplacu de Barcau abandonat de 6 ani care rugineste …
  Ponta a pierdut alegerile si s-a discreditat in ochii populatiei in primavara lui 2013 , cand subiectul zilei erau , pe de o parte , plata a 38 de milioane de euro lui Bechtel ca sa plece din Bihor ( puteau lucra un an cu banii astia ) si , pe de alta parte , constructia a doua pasarele pentru pietoni la Busteni .
  Nu cred ca PSD -ul d-lui Ponta este incompetent , cred doar ca pentru el investitiile pe termen lung sunt lucruri secundare , care trec mult in spatele costului asistanatului .

  Apreciază

 23. Multe sti acum de mine dar putin de amandoi
  Toti avem perechi de bine
  Multi au chiar perechi de boi,
  Bolile ca sa nu vina ne ajuta amandoi
  boli de’ntorci acum in bine ii gasesti pe amandoi!.

  Luminita inteleg va miroase vasile nu-i cititi „opera”
  unde este pina la urma rabdarea profesorului luminat ,
  masura si echilibrul pedagogului de scoala veche,
  in ce buzunar al cap otului ati uitato,
  nu cred ca gresesc ,dar vsile este cel care
  in acest mileniu munceste si pentru ca dumneata sa primesti pensia
  tactica daca nu decent ,daca nu mutumiri , va rog fara „injuraturi”
  errare humanus est ..perseverare vsileum
  in fine ar mai fi sa-mi cititi sarada ne trucata si ne plagiata va ved o..

  Apreciază

 24. Până la urmă, că a fost un 9/11 parizian, sau a fost o demonstraţie de forţă criminală a unor tineri, care deşi urmăriţi, fişaţi, reţinuţi, reciclaţi, reeducaţi de un sistem care deşi funcţionează de mult ( acum cere doar un certificat de naştere oficial, care să-i permită să-şi ridice alocaţia de la buget :
  cel puţin 2% din PIB-urile tuturor statelor strânse în careul politico economico-financiar european) au reuşit să realizeze în plină zi, în plin centru parizian o astfel de acţiune teroristă, teoretic imposibilă !
  Care a reuşit să lase în urmă vreo 17 morţi, a căror apartenenţă etnică (mai ales!) a reuşit să facă uitate alte victime, de ordinul miilor ( Nigeria, Gaza, Ucraiana, etc.) sau sutelor ( Pakistan, Anglia, Suedia etc.), peste care s-a aşternut o tăcere oarecum nefirească !
  Indiferent deci de felul desfăşurării acestui criminal atentat, cui îl datorăm, el a folosit de minune celor care parcă de abia aşteptau un asemena motiv, pentru a declanşa la rându-le o altfel de acţiune, tot de suprimare, de această dată a unor libertăţi primite prin naştere, unii zic chiar de la Bunul Dumnezeu !
  Oricât i-am acuza pe primii, nu putem să-i scuzăm pe ceilalţi, care au profitat de o nenorocire, s-au folosit de ea, prinzând momentul, l-au exploatat emoţional ( altfel cum ar fi ajuns 50 % dintre francezi să ceară Big Brather-ul ca pe un mult aşteptat izbăvitor de rele ?!) şi ne trezim că ( vorba vine, că nu ne-am trezit 😉 ) putem dormi liniştiţi ! Mai ales dacă ştim pe ce, sau care parte 😉
  Are cine veghea pentru noi şi nimic rău nu ni se poate întâmpla !
  Până la proba contrarie, binenţeles ! Care cu siguranţă, nu va întârzia prea mult să apară !
  Până atunci se întâmplă alte atrocităţi şi crime răzleţe :
  45 de biserici distruse şi incendiate şi câteva zeci de morţi !
  Dar toate astea ( pierderi colaterale ? !) se pare că au fost prevăzute, dar nu în sensul de a le împiedica….
  P.S.
  Citindu-l pe @Carl Sagan am avut impresia că-l aud pe Mordechai Keidar

  Apreciază

 25. Gruia lui Novac
  ianuarie 19, 2015 la 3:06 pm
  @ Zev(zece),

  Ştiam că-i de nota 10 !
  Data viitoare e suficient să scrii Zev X !
  Dar dacă nu te duce mintea, continuă cum ai fost învăţat.
  În cei 7 ani… 😉

  Apreciază

 26. @ZeV

  Eu n-am zis ca sustineti violenta… am zis si repet: limitarea libertatii de exprimare NU FOLOSESTE LA NIMIC… oamenii astia se antreneaza pe rupte si credeti ca, daca noi ceilalti vom tacea malc, ei vor renunta sa se manifeste? Oricum vor cauta si alte tinte… cei de la Charlie Hebdo au murit, se vor termina atacurile teroriste?

  Boko Haram, Abubakar Shekau: “Oh you French people, oh you who follow the religion of democracy, between you and us is enmity to eternity”. Cretinii astia au omorat recent 2000 de oameni, de care apropo, lumea civilizata nu a facut atata caz ca de cei 17 oameni ucisi in Paris. Si nu cred ca victimele lor faceau caricaturi prin jungla…

  Schimbarea noastra de atitudine, limitarea dreptului nostru de exprimare ii va face pe acesti fanatici sa nu mai ucida (desi sunt inarmati pana in dinti) sau ii va incuraja sa urmeze cu si mai mult fanatism drumul pe care au apucat, razand de slabiciunea noastra?

  O da, isi vor face sape si tractoare din tancuri, iar din praful de pusca artificii de anul nou…

  In ceea ce priveste presupunerea ca angajatii de la Charlie Hebdo ar fi fost „manipulati/platiti” ca sa-i provoace pe islamisti sa-i omoare si, ca o consecinta, sa fie votata legea Big Brother, mi se pare lipsita de logica.

  Daca erati in locul lor ati fi fost de acord sa va transformati intr-o tinta vie?

  Mai naturala ar fi manipularea sefilor acestor organizatii extremiste, astfel incat soldatii lor sa fie trimisi sa loveasca unde si cand trebuie.

  Daca pe Charbonnier il catalogati drept fanatic, cum ii catalogati pe cei care l-au ucis? Sau ei sunt doar simple victime, victimele desenelor lui?

  Je suis Charlie!

  In sfarsit, si pentru a nu lungi vorba, o da, sunt ateu. Si, pe cuvant, nu-mi doresc sa cred, asa ca sunt o exceptie de la regula enuntata de dvs.

  Dar oricum, lumea ar fi bine sa explice existenta si bunatatea lui D-zeu celor 2000 de oameni, rasi cu sate cu tot, de pe suprafata pamantului… lor si altor mii de oameni nevinovati, victime ale fanatismului religios (si nu numai)… pe care noi, „civilizatia superioara” nu putem sa-i salvam, nu-i putem ajuta… noi putem doar sa ne limitam libertatea de exprimare, sa ne introducem capul in nisip si, eventual, sa le luam petrolul si resursele… in caz ca mai e ceva de luat, bineinteles… ei, daca resursele s-au terminat: „da-i dracului de oameni, sa se descurce cum pot”…

  Ipocrizia… dupa parerea mea… exprima cel mai bine mizeria umana…

  O seara buna tuturor! 🙂

  Apreciază

 27. @Vsile, vsile…țț…țț…țț…așa un mesaj trivial și simpluț ca răspuns la comparația între grațioasa cacofonie pe care ați comis –o și virtualul coș expandat din vârful distinsului dumneavoastră nas…puteți mai mult , dacă vă străduiți , sunt convinsă!

  Apreciază

 28. Ceauşescu – puţin cunoscut / În articolul ”Voievozi am fost, Callimachi rămânem!”, din revista electronică Agero, vezi http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/Callimachi%20de%20RC.htm, domnul Radu Căjvăneanu ne atrăgea atenţia asupra unei faţete mai puţin cunoscute a lui Nicolae Ceauşescu, omul : „Nicolae Ceauşescu, în biografia vieţii lui, pe care a dat-o unui francez, Michel P. Hamelet, preciza că a fost în casa […] prinţului şi scriitorului Scarlat Callimachi […] Probabil că Nicolae Ceauşescu voia să-şi pună o pecete, un blazon pe o biografie mai tenebroasă, mai încâlcită.” Plecând de aici, întrebarea noastră este: are Nicolae Ceauşescu o „biografie intelectuală” ? A fost ironizat faptul că singurele studii serioase şi dovedite ale lui Nicolae Ceauşescu au fost „cele patru clase primare”. Întîmplător, am făcut „cele patru clase primare” la o şcoală geografic apropiată, şi asupra mea a acţionat ceva din vechiul spirit formator al învăţătorilor şi inspectorilor şcolari din acea zonă. Am studiat la Piatra Olt, unde chiar se făceau experienţe de ştiinţe naturale la şcoală, ele se interpretau reflexiv, după cum se învăţa foarte corect noţiunea de masă inerţială, intuitiv, dar exact în sensul dat de sir Isaac Newton. „Cele patru clase primare” au imprimat un impuls formativ foarte puternic în personalitatea viitorului dictator. Prin 1968, un fost avocat ţărănist, om cu un solid doctorat în ştiinţe juridice şi proaspăt ieşit din puşcăria politică, comenta cu sinceră preţuire abilitatea lui Nicolae Ceauşescu de a umbla printre ideile noi. Tot pe atunci, Nicolae Ceauşescu afirma că activiştii de partid comunişti ar fi trebuit trimişi să înveţe carte. Avocatul Boiangiu jubila. Presa de specialitate în limba română publica lucruri uimitoare, care m-au format şi mă ajută şi acum, vreau să amintesc numai Metoda Delphi. Oricum, nu se poate nega faptul că Nicolae Ceauşescu a iniţiat şi a sprijinit un program uriaş de transformare intelectuală a ţării, program destinat în primul rînd să ajute procesul de luare a deciziilor corecte pentru propăşirea economică. Ce anume a blocat acel program generos, realmente entuziasmant? Faptul că World Bank şi FMI au început să pompeze în ţară sume imense în sprijinirea industrializării forţate care nu se sprijinea şi pe dezvoltarea concomitentă a unei raţionalităţi instrumentale. Tot ceea ce i se cerea în schimb liderului român era „să strîngă şurubul”. Afirm că Nicolae Ceauşescu a fost împins să devină un dictator prin politica adoptată de World Bank şi FMI faţă de România. A urmat apoi imitarea modelului vest-german de organizare microeconomică. Economia Germaniei Federale de atunci era una dintre cele mai eficiente din lume. Era o „economie socială de piaţă”, care îmbina trăsăturile economiei de piaţă liberă şi trăsăturile unei economii planificate, tipică unui stat socialist. Iar în organizarea microeconomică a întreprinderilor şi chiar în macroeconomie se practica informaţia asimetrică. În România, aplicarea acestui model al „informaţiei asimetrice” a fost interpretată ca justificare pentru cenzura la diverse nivele de informare. Aşa s-a instaurat, treptat, dictatura unicei persoane cu putere decizională. După cum au fost create şi condiţiile ce au condus la generarea mîndrei clamări muncitoreşti : „Noi muncim, nu gîndim!”.

  Apreciază

 29. Lumi…..

  atat ati inteles ?Sarada nedezlegata , ttt!
  Printre teroristii nostri de aici de pretutindeni .Orice asemanare insa cu ai nostri este doar o pura coincidenta.
  Sau corespondenta ne trucata!

  „Aderizat la Romania cu bomba la valiza ascuns, tregut fara broblem control la aerobort. Pastrat dolar american blestemat, bentru construit aigea bomba, dat jumadate la taxi, jumate furat tigan din buzunar.

  Indalnit frate Ahmed, batron magazin, ajudat la mine. Discutat cu el la cafenea plan bomba, consumat egler broaspat, intoxicat cu zalmonel, noi ajuns la sbital, doctor roman durut la cur, noi luat cur fok.

  Jefu, gu bomba praf antrax nu putut facut la Romania, cineva furat antrax, deci ingercat plan bomba cu bum-bum!

  Mutat apartament frate Ahmed, adus mult frumos aminde de tara mia, fara apa la robinet, geamm sparte ca la Beirut, tigle kazut cap cind vind bate.
  Urmarit PROTV emiziune explozia camion azotat, facut frica la mine. Astia romani are tupeu nu gluma! Urgent trebuie recrutat, jefu! Bomba cu azotat mare efect aveam!
  Inderesat pilotat avion bentru lovit gladire la roman. Vazut delevizor, aparat zbor MIG brabusit singur in ogor la taran, plus taran roman stricat singur gladire, adormit beat, tigara abrinsa, murit soacra, facut chef mare la ei!

  Draga Jefu,
  Gineva furat la mine gas pastrat bentru bus la bomba, iar azeara, gind iesit cumbarat baclava, exblodat budelie la barter. Aicia la Romania, mult cretin!
  Zbierat, zguibat la sin, cacat be mine de frica!
  Jefu,

  Ma indorg acasa! Asta romani nu are nevoie de terorism, face singur treaba”

  Eu nu ii intreb pe papa de la Roma ,un politician ,cap al bisericii catolice ,o personalitate care nu isi poate depasi conditia de mentor sau pastor , si factor de echilibru in relatite interconfesionale.Eu vorbeam de noi de luminita, zevica, adisor , persoane care nu au nici o scuza pentru afirmatiile aberante , pliate inca pe trairi si frustrari!
  Sa nu condamni fara echivoc un act de terporiosm este o crima!
  Acum l-as intreba pe dl. Filipas , este aceasta plasmuire actul unul alogen ,sau actul unui neaos care vede societatea fara ochelari de cal?

  Faptul ca Filipas ii cinta si ii descinta in continuare osanale lui Ceausescu nu face cinste nici unui profesor , educator sau daca vreti pedagog!

  Apreciază

 30. Carl Sagan in dialog cu teroristii nostri!

  Vreti sa va dau anticipat si raspunsulul lui Zev?
  Sau poate intervine Georgica, Adita sau Luminita, pentru ca si dansii au ceva de adaugat!

  Apreciază

 31. @R.(H)umoare,

  Cand te adresezi, de exemplu, lui Marin, ii spui „Marine” sau lui Dan(ii spui „Dane”), adica mai adaugi un „e”. Acum intelegi semnificatia acelui zece dintre paranteze? Asta ca sa te lamuresc. Da, am cei sapte ani de acasa fiindca pe vremea aceea se mergea la scoala doar dupa implinirea varstei de 7 ani. Dar tu sigur nu ii ai, nu doar pentru ca ai fi mers la 6 ani. 😀

  @ Zev(zece),

  Ramai ce esti: un pierde vara
  Desi te „lupti”, din zori in seara
  N-ai stofa, clar, de analist onest
  Esti doar un cusurgiu, in rest,
  Esti comunist din tata-n fiu
  Si negru, nu doar, in cerul gurii, stiu.

  @ G ban,

  Vrei, cumva, sa spui ca onor Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti nu era competenta sa analizeze plagi-teza lui Pinochio? Atunci, spune-mi, te rog, de ce Pinochio i-a adresat rectorului Dumitru acea scrisoare in care promitea ca vrea sa renunte la titlu? Unde s-a mai vazut minunea asta? Nici in tarile bananiere un prim ministru prins cu ocaua mica nu da dovada de atata nesimtire si demisioneaza pentru a mai salva ceva din onoarea tarii: cum poate fi „vazuta” o tara guvernata de un copist?

  Mateut, acest globtroter al salilor de judecata, a fost cooptat drept expert al comisiei lui l.pop pentru a analiza lucrarea lui Pinochio, in baza carui act?

  Apreciază

 32. @ZeV. Destul de corect? Ha, ha, ha! (citat)
  Romanii au folosit Beretta 38A, Orita, MP40, MP41.

  Am omis Beretta, un fabricant pe care dl Nastase a fost tentat, a zis media, sa o aduca in Romania, ca si partener. Beretta are reputatia de a fabrica arme cu buna precizie si fiabile; pistolul din aceasta perioada al armatei americane este un model Beretta, care a tras peste 25000 de gloante, in probe, fara nici o defectiune. ARX160, arma care apare si in filmulet, poate fi interesanta fiindca (mi se pare mie) e construita cam ca AK, adica are un piston de gaze cu actiune lunga. Tatal meu mi-a zis ca in armata a avut un pistol Beretta 1934, de care a fost absolut incantat. Adica dl Nastase nu a avut o idee rea.

  Apreciază

 33. centru

  despre pierderea alegerilor … atunci cand strada cere capu’ lui X si tu ajungi la coabitare .. strada (gloate) va cere capul tau.
  In cazul in care ai nemultumiri plange-te Creatorului (adresa : Sus in Rai prim amabiliattea patriahiei/papalitaii/sharifului de Meca samd) sau Evolutiei de ce nu ne-ai tras complect din maimuta fa stiintifico?!

  Pentru rest (adica Un zid părăsit/ Şi neisprăvit,/ Cânii, cum îl vad,/ La el se răpăd/ Si latră-a pustiu/ Si urlă-a morţiu)multumeste altora .. din gasca baseasca si teleptualime care parca ar vrea autostrazi da voteste cu aia care promit sa nu faca …

  Apreciază

 34. Aluia de isi zice „Carl Sagan”

  eu ma lipsesc de o anumita libertate de iecspresie … Caricatura aia infama cu Sf Treime m-a facut sa fiu mult mai ingaduitor cu fratii Kouachi… si sa zic ca desi din motive gresite totusi … Si nu sunt unu din aia de merg la biserica .. da asa cum a zis Bergolio uneori trebuie sa te astepti la un pumn.

  Insa nu ar fi mai bine sa argumentezi ce chichirez avu sa se faca „Primavara Araba”- ca fara aia nici ianuarie insangerat la Charlie.
  Pricum s e[pare ca tu esti un „ingenu” care nu ai auzit de ala Brevick (66 de adolescenti) der „anii de p;umb” si „strategia teroorii”. Oricum meri aici http://fr.wikipedia.org/wiki/Terrorisme_en_France#Chronologie_des_actes_terroristes_en_France si citese de la 1960 incoa si apoi ada-ti aminte de cine a pus o bomba la bordul vasului Rainbow Warrior a lu Greenpeace.

  Cat despre Boko Haram e o „afacere africana” Ce sa le pese unora de niste incurcatzele prin Nigeria (ia de cata si Biafra) . Ca tot africana era si cearta dintre hutu si tutsi.. si in Africa mai sunt cateva „afaceri” in derulare (S Sudanului ,, ceva prin Liberia, Niger.. ) din motive in primul rand africane nu religioase (ma rog ptr unii religia este un motiv facil de invocat. Ptr aia mai slabi de minte adica.) Apropos prin anii 90 niste „democrati” decapitau cu satele prin Algeria .. pana cand guvernul a distribuit masiv arme miliatre (AK si AG 7) si apoi „democratii” s-au duas sa lupte prin Bosnia . Ghci cine sprijinea musulmanii in Bosnia ?!

  Asa ca vezi tu … violenta si utilizarea ei nu sunt o scuza ptr insultele gratuite. Insa pot fi un preludiu …

  Apreciază

 35. Drept la iecsprimare sau la autoanulare?!

  ia vedeti aici : Philosopher and medical ethicist Francesca Minerva argues that killing a newborn is little different to aborting it in the womb http://www.dailymail.co.uk/news/article-2108433/Doctors-right-kill-unwanted-disabled-babies-birth-real-person-claims-Oxford-academic.html?ICO=most_read_module

  La final unu Julian Savulescu the journal’s editor, said that the article’s argument has been made before by eminent figures.

  He added: ‘I’m not defending practising infanticide. I’m defending academic and intellectual freedom.’
  oare ca care ar fi reactiuile daca unu ar zice „stiti nu agrez Holocaustul insa in numele dreptului la libera iecsprimare hai sa discutam daca nu ar fi practic sa continuam?”

  Insa vedeti si biografia asta : Peter Singer .Mare luptator pentru drepturile animalelor si adept al „avortului postnatal” (uciderea copiilor dupa nastere) pana spre varsta de 5 ani (!!!!) ca ar fi inferior psihic unui animal sensibil de erxemplu un porc….
  Si asta in societati care cam sufera de oligantropie. Si care sunt speriate cica de pericolul islamic .

  De fapt noi ne sinucidem ca civilizatie. Chiar si ca rasa (alba). In numele „libertatii de expresie” ….

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.