Valentin Nicolau

A plecat. A plecat Valentin Nicolau. Masina pe care o conducea nu a vrut să se mai supună. A plecat luând cu el intreaga revoltă dar si proiecte neduse pâna la capăt. Piese de teatru, televiziuni fără Rodica Culcer, romane de succes intr-o lume in care printul nu se mai caută.

L-am pretuit si mi-a fost prieten. Nu ne-am inteles intotdeauna foarte bine. Mi-a plăcut insă spiritul lui de frondă. Mi-au plăcut editorialele scrise de el, pe care le recitesc acum. Si cred că el ne-a arătat si cum poate fi condusă televiziunea publică si cum poate fi condusă o editură.

La Jilava, imi trimitea, prin Andrei, ultimile aparitii editoriale. Când am iesit de acolo, a vorbit la o lansare de carte despre volumele mele, Blog and Roll, 4 si 5.

In locul lacrimilor mele de neuitare, prefer să va trimit vorbele lui, rostite in urmă cu câtiva ani:

”      Cu trecerea anilor, transcriu pe hârtie din ce în ce mai puţin poveştile care se nasc         şi mor în mine. De aceea fiinţa mea e încărcată cu o stare toxică. Cuvintele sunt ca apa de izvor: dacă le ţii în tine, se strică, dacă le dai drumul, devin proaspete şi bune. Poveştile nescrise putrezesc. Nevoia de a mărturisi nu trebuie reprimată. Literatura nu poate fi decât mărturisitoare, pentru că înţelegerea lumii este actul cel mai personal posibil.
Echilibrul dinamic dintre pelerinajul interior şi trăirea în comuniune, dintre regăsirea sinelui şi împărtăşirea lui cu celălalt îmi face sufletul transparent redându-mă mie şi lumii deopotrivă. Abia atunci când braţele mele întinse ca pe o cruce nevăzută află echilibrul, scriu aşa cum iubesc, fără efort”.

Dumnezeu să-l ierte iar noi să-i ocrotim o frumoasă amintire.

23 de gânduri despre “Valentin Nicolau

  1. Păcat! Dumnezeu să-l odihnească-n grădina SA! Îl întâlnisem în urmă cu câțiva ani în foaierul „Teatrului Dramatic” din Brașov la „Târgul de carte”. Era la standul editurii pe care o conducea, „Nemira” prezentând una dintre cărțile aflate pe raft, vorbind despre biografia autorului și …doar așa , tangențial, subiectul cărții. Nu dorea să strice plăcerea cititorului de a descoperi singur fascinația romanului. Păcat, literatura română, presa literară, mai pierde un om de valoare în plină floare a vârstei!

  2. Odihneasca-se in pace .
    I-am vazut fotografia , da , nu pare , cel putin dupa ochii mei subiectivi , deosebit de simplu , nici prietenos sau simpatic dar m-am inselat de atatea ori in privinta oamenilor …
    Editura Nemira era o forta in anii 1990 – de fapt , in anii 1990 , cu toata mizeria morala si cinismul lor , era mult mai multa inteligenta , cultura si civilizatie decat in Romania anilor 2005 – 2014 .
    Vesti foarte proaste , foarte proaste , pentru cine stie sa asculte si sa inteleaga printre randuri .
    Recital Rus la televiziune , exercitiu de propaganda ieftin ” putem finanta pana la 75 % din fonduri POS-T ” , simulari de solutii de finantari pentru comedia d-lui Ponta , Brasov – Comarnic . Apa de ploaie . D-l Ponta este prins in cleiul propriilor promisiuni – minciuni .
    Vestea proasta este ca Rus nu a dat nici un termen , nu a vorbit nimic despre singurele segmente de infrastructura in asteptare adevarata pentru a fi incepute – Bors Barcau , gata 50 % , si Turda Tg Mures , finantat de UE , care sunt ” la evaluarea ofertelor ” din vara , respectiv toamna anului trecut .
    Pentru cine este capabil sa traduca , guvernul nu vrea si nu este motivat sa deschida concret fronturi de lucru reale in acest an .
    Alti nebuni ca mine au posturi de raspundere in presa – exemplu Alina Neferu , articol Ziarul Financiar 7 ianuarie 2015 : ” Sova , o catastrofa pentru infrastructura romaneasca ” .
    Realizeaza PSD ( Dusa , Dragnea , Rus , cei care conduc barca ) ca blocand investitiile , sau involuntar , din incompetenta sau frica de asumarea raspunderii , sau voluntar , pentru asistanat , contribuie la perenizarea saraciei , mizeriei morale si materiale si abatorului de pe soselele Romaniei ?

  3. Ca la noi – studenta de 22 de ani la Medicina , ucisa de un TIR pe trecerea de pietoni la Bucuresti , iesind de la examen .
    Prin anii 2007 – 2011 era un adevarat abonament la moarte pentru studente soseaua Kiseleff , tot pe trecerea de pietoni , bineinteles fara ca nici o masura sa fi fost luata – semafor , ralentizoare , agenti de circulatie , sensuri unice
    Acum omorarile si schingiurile pietonilor se muta in plin centru , in fata facultatilor si scolilor , normal , pe trecerea de pietoni pe care mioriticii soferi nu o vad si nu o respecta .
    Asa ceva nu vezi la Budapesta , Paris sau Bratislava – tari cu un indice al dezvoltarii intelectuale si culturale Superior celui romanesc .
    Nu ca m-as astepta de la soferul roman de TIR , ca de la oricare sofer profesionist roman , la un nivel de civilizatie si respect fata de celalalt pe care nu il are – avem de-a face cu indivizi profund primitivi – dar oroarea se putea evita .
    TIR in plina capitala , ruland ca pe un drum judetean ?
    Normal , chiar daca ai vrea sa-i impiedici pe acesti indivizi sa intre cu masinile lor grele in Capitala nu poti sa o faci pentru ca nu poti – metropola bucuresteana nu are centuri capabile sa preia traficul greu .
    Si nu vedem personalitati de prim plan dornice sa le construiasca altfel decat cu creionul si vorbind ore in sir , fara rost , la televizor , promitandu-le .

  4. Fara sa-l fi cunoscut personal pe regretatul domn. pare sa fi fost intradevat inzestrat cu calitati multiple , multe benefice societatii!Nici domnul Nicolau nu a prea fost lasat sa se desfasoare cu un PSD care la uitat o data cu plecarea lui Nastase si alte partide ,oameni de cultura fatarnici cu interese de grup.
    Din pacate domnule Nastase sunteti la varsta la care se acumuleaza suma pierderilor si se diminueaza chiar si rarele bucurii.
    Ne mor prietenii nu si dusmanii!

  5. Ce evenimente catastrofale din Romania istorică sunt comparabile cu dezastrul național suferit de România în decembrie 1989 ? Dezastrul de la Manzikert din anul 1071, pe vremea împăratului Romanos IV Diogenes, și dezastrul de la Myriokephalon din 1176, pe vremea împăratului Manuel I Comnenul.

  6. Observăm că doctrina anti-Romania elaborată de triada iluministă Montesquieu-Voltaire-Gibbon este inserată în chiar titlul cărții de istorie scrisă de Robert Browning: „The Byzantine Empire” (în loc de Romania, așa cum ar fi fost corect).

  7. Manuel I Comnenul a mai supraviețuit patru ani după dezastrul de la Myriokephalon. A murit în anul 1180. Manuel I Comnenul l-a lăsat drept succesor pe fiul său, Alexios al II-lea, în vârstă de doisprezece ani. Regența a fost asigurată de văduva Maria de Antiohia. Dar împărăteasa mamă era sincer detestată de populația din Constantinopol. Atunci, pentru a-și menține puterea, împărăteasa mamă recurge la sprijin străin. Ce speranțe avea? Că sprijinul ar fi fost potențial furnizat de către alogenii apuseni care înregistrau niște profituri enorme la Constantinopol ? S-a înșelat. Mulți membri ai familiei Comnenilor îi erau ostili atât ei, cât și latinilor în general, fie aceștia apuseni ori răsăriteni (care nici nu dețineau de facto putere economică ori militară, fără să mai vorbim despre puterea de jure!). Oricum, familia Comnenilor gândea în masă: Romania nu poate fi susținută de către un copil și de o femeie străină ! Folosind termenul modern de crowdsourcing (recurs la inteligența colectivă), ei bine, Comnenii dispuneau din plin de așa ceva, prin familia lor extinsă. Însă era nevoie și de un Conducător! S-a întâmplat ca acesta să fie exact „oaia neagră” a familiei, anume Andronikos I Comnenul. Văr bun cu Manuel I Comnenul. Se întrecea cu acesta în calități. În primul rând posesia unei energii demoniacale. Poate că tocmai din acest motiv, Andronikos I Comnenul este singurul ‘bizantin corupt” pe care Gibbon îl laudă.

  8. Mihaela Erika Petculescu
    ianuarie 13, 2015 la 7:49 pm

    @ ZeV

    Vulgaritatea caricaturilor de la Charlie Hebdo ar fi trebuit cenzurată de public şi în nici un caz de autorităţi, pentru că libertatea de exprimare, atât timp cât nu incită la violenţă, reprezintă unul dintre principiile fundamentale ale democraţiei, care – cu toate slăbiciunile sale – rămâne până la urmă singura formă de guvernământ perfectibilă.

    AM INCHEIAT CITATUL

    COMENTEZ;
    Draga Mihaela Erika Petculescu, dvs chiar credeti pasajul cu ,,nu incita la violenta ?! (sic!).
    😉
    Mai mult, revista recidiveaza ostentativ, stiind ca genereaza nemultumiri in randurile comunitatii islamice (multi lideri, inclusiv muftiul Ierusalimului), au protestat si au condamnat abuzul (provocator) de libertate.
    A devenit evident, acum, ca actiunea provocatoare se face cu buna stiinta, reac credinta si in perfecta cunostinta de cauza. De aici si pana la teoria conspiratiei este o cale scurta, de neoprit, daca nu este infirmata credibil.
    Imaginati-va ce s-ar intampla daca revista ar fi luat in bascalie simbolurile religioase ale evreilor…imediat, ar fi intrat in functiune regulile ,,corectitudinii politice” – destul de discriminatorii, daca ne raportam la evenimentele recente. Mai mult, s-ar fi gasit cu siguranta si o lege care sa apere demnitatea poporului evreu.
    Spunea un coleg lucid ca libertatea de exprimare trebuie sa fie asociata cu exprimarea unor idei, prezumat, generoase.
    Spuneti-mi dvs, ce idei generoase exprima caricaturile profetului Mahomed ?
    Eu sunt crestin orthodox, dar nu-mi voi permite niciodata sa spun ca, virgula, crestinismul este superior altor religii.
    Am citit (partial) Coranul si am constatat destule similitudinicu Biblia, sau, Talmudul evreiesc. Desigur, exista si diferente, unele, majore. Trec peste faptul (eu nefiind judecator sau exeget teologic) ca in acea carte, despre care „Mizbeach” declara ca „nu exista nimic superior Talmudului Sfant” , se regasesc sintagme, precum (CITEZ):
    ,,doar evreii sunt oameni iar non-evreii sunt „goy/goyim” care sunt pe aceeasi scara cu vitele sau orice animal. (Urmeaza citatii socante dar exacte din diverse carti ale „Talmudului):
    -Aboda Sarah 37a: „O fata non-evreica care are doar 3 ani poate fi violata.”
    -Abhodah Zarah 2a T: „Fa bisnita in continuare cu non-evreii daca au sa dea bani.”
    -Abodah Zarah 17a: „Nu exista o singura curva in lume cu care rabinul Eleazar sa nu fi facut sex.”
    -Abodah Zarah 22a-22b: „Non-evreii prefera sex cu vacile.”
    -Abodah Zara 26b: „Chiar si cei mai buni dintre non-evrei trebuie sa fie omorati.”
    -Abodah Zarah 36b: „Fetele non-evreice sunt in stare de „niddah” (mizerie) de la nastere.”
    -Babba Bathra 54b: „Proprietatea non-evreiasca apartine evreului care a folosit-o primul.”

    Samd..nu vreau sa intind pelteaua off-topicului, dar se poate discuta mult pe aceste teme…dar, cu alta ocazie, cand vom fi cu totii capabili sa judecam la rece si cu responsabilitate, fapte – cu semnificatiile lor, si mai putin vorbe, chiar daca vorbele par calea cea mai facila de exprimare.

  9. Tot regretul petru cel disparut, dar nu pot sa nu remarc ca domnul Adrian Nastase este incapabil sa imagineze teme care sa nu duca, in viziunea domnilor Centru si Vsile, la sosele, guvern, PSD si, bineinteles, vinovatul de serviciu (Victor Ponta n.r.), chiar daca ar fi ca acest ,,drum” sa treaca prin vecinatatea planetei Saturn, conexiunea cu Pascani fiind demult rasuflata.
    (Z)

  10. senzatia mea a fost de-a lungul timpului o centrare excesiva pe dna culcer (in anumite perioade si pe dna mungiu-p); din exterior pare a fi o forma de resentiment. oricum centrarea pe persoana dumneei pare in opinia mea disproportionate fata de influenta sa reala; de aici intrebarea- plecarea ei a modificat notabil tv-ul ?(sau in general lumea noastra, etc.).
    dincolo de asta mor de curiozitate (la modul sincer) sa aud parerea dvs despre
    – pierderea alegerilor
    – mai vechea mea obsesie legata de interminabilul periplu al doctoratului dlui ponta (cu chiu cu vai l-am terminat si eu…)
    A posteriori vreu sa va felicit pt articolul „non bis in idem”; merita citit acum, poate si completat si explicitat pe ici pe colo…
    Va rog sa aveti incredere in sinceritatea aprecierilor mele,
    Cu respect
    virgil

  11. Chiar dacă în urma unui om ar rămâne doar asemenea (gâ)rânduri :
    „Abia atunci când braţele mele întinse ca pe o cruce nevăzută află echilibrul, scriu aşa cum iubesc, fără efort”., fără nimic altceva, gândurile mele pioase l-ar însoţi în lungu-i drum spre ce-l aşteaptă… Dincolo.

  12. Zev,

    Eu nu cred ca dumneata esti capabil sa rumegi ceva inteligent! Te-ai exemplificat glorificind textul unui domn,prieten in exprimari cu domnia voastra care a avut probabil un puseu de derbedeu. Inca nu si-a cerut scuze sotiei ,mamei dansului ,sau poate a facuto ,in mod sigur dumneata acela care a reiterat murdaria nu ti-ai cerut scuze doamnelor respective!
    Sa fi si dumneata sanatos!

  13. Dumnezeu să-l odihnească!
    N-am citit nimic scris de el, dar îmi place fragmentul reprodus. Se vede că era un om profund și cultivat.

    1. Rodica Culcer n-a condus „televiziuni”, ci a fost șefa departamentului Știri al TVR 1, numită politic, fără concurs, fără competiție…
    2. Știrile TVR 1 n-au fost mai bune cu ea la cârmă, fiindcă se vedea de la o poștă că erau trup și suflet cu Puterea.
    3. Înșiși salariații de la Știri TVR 1 erau nemulțumiți de managementul ei pentru că tipa nu avea experiență în domeniu. Doar făcuse cafele la BBC sau unde naiba lucrase. Fusese secretară.

  14. Valentin Nicolau a plecat sa isi ocupe locul printre stele pentru ca ingerii au fost nerabdatori, mult prea nerabdatori, sa citeasca continuarea Basmaniei–Raspantia gandurilor. Ingerii s-au grabit. Puteau sa mai astepte vreo 40 de ani pamanteni adica doar o singura clipa pentru ei. De ce s-au grabit atat de tare? Valentin Nicolau mai avea atat de multe de facut, scris si de spus pe Pamant, atatea proiecte minunate au ramas neterminate.
    Valentin Nicolau reusea prin vorbe putine, uneori doar prin gesturi sau printr-o singura privire sa scoata la suprafata sufletului nostru tot ce aveam mai bun. S-a intamplat si cu mine si pentru asta va avea pentru tot restul vietii un loc in sufletul meu.
    Valentin Nicolau “era o forţă” … “În tot ce a făcut a strălucit” a declarat Mircea Diaconu. Pe cei care iubeau intunericul i-a deranjat acesta stralucire. Ingerilor le-a placut.
    Sa privim cat mai des cerul! Ziua sa cautam si sa intelegem “Norii mei” si noaptea sa privim stelele. De undeva, o stea, Steaua Valentin Nicolau ne va ocroti cu blandete visele, visurile.
    “A plecat luând cu el intreaga revoltă” spune domnul Adrian Nastase pe blogul lui. De fapt cred ca Revolta a ramas in noi, cei care gandim si simtim la fel si doare al naibii de tare. Daca pe mine ma doare atat de mult despartirea imi dau seama cat de multa durere simt cei apropiati.
    Gandul ca, pentru o vreme, nu va mai scrie nimic nou si nu ne va mai bucura sufletele cu fotografiile pe care le posta pe contul dansului de facebook este foarte greu de suportat. Multi dintre noi, cei care meritam, il vom reintalni in ceruri sau intr-o alta viata.
    Condoleante familiei!
    https://theodora0303.wordpress.com/2015/01/15/valentin-nicolau-a-plecat-sa-isi-ocupe-locul-printre-stele/

Lasă un răspuns