Arta războiului politic

IMG_0494

 

 

 

Recent, a apărut la Paris un volum despre „marile dueluri” politice care au marcat istoria Frantei.  Lucrarea, in coordonarea lui Alexis Brezet si a lui Jean-Christoph Buisson, relatează disputele celebre dintre mari personalitati franceze, fiind evocati Richelieu, Mazarin, Fouquet, Danton, Robespierre, Napoleon, Talleyrand, Fouche, Clemenceau, Poincare, Petain, de Gaulle etc.

Am citit cu mai multă atentie capitolele referitoare la „duelurile” politice mai recente – intre Giscard d’Estaing si Chirac, intre Mitterrand si Rocard, intre Balladur si Chirac, intre Sarkozy si de Villepin, intre Sarkozy si Fillon.

Lectura acestor tensiuni politice, mai ales in interiorul aceleiasi tabere, pune in lumină lucruri pe care le stim foarte bine si din viata politică românească!

Iată o scurtă prezentare a cărtii, semnată de coordonatorii volumului: „Franta a fost construită prin conflict – exterior (războiul) sau interior. Istoria noastra e plină de rivalităti, celebre sau uitate, punând in opozitie  – până la ură – personalităti de anvergură, adeseori apropiate prin ideile lor dar opuse prin ambitiile sau caracterele lor. Aceste mari dueluri nu sunt doar pasionante – pun impreună comploturi, crize, afaceri, lovituri sub centură si chiar asasinate – ci ele sunt, adeseori, decisive prin consecintele lor politice.”

PS Mi s-a părut relevantă această lectură si prin prisma recentei intâlniri dintre Hollande si Sarkozy.

 

107 gânduri despre “Arta războiului politic

  1. Un alt domn de mai sus sau de jos declara ca nici el nu e Charlie, si ne spune cu dovezi , si asta-i Charlie !
    Sa inteleg ca din metehnele profesiei daca esti Charlie trebuie sa mori asasinat? Sa fie charlie domnule carcotas iti trebui si curaj si talent eventual sa fi ucis prin asasinat!
    Nu te mai intreb care dintre starile de mai sus le ai dumneata, pentru ca te miros de la o posta!
    Alt inteligent din grupa anti tot, exceptind lauda sau laudele exacerbate ale posibililor impliniri sau neimpliniri ale guvernului, se trezeste si el inteligent si ii lauda darnicia colegului Ban!
    Sincer sunt socat nu de zevi ,georgei ,florini, ci de maleabilitate sexului frumos partenere de idei cu acesti domni . fata de generozitatea
    care mi-a fost oferita !
    Am inteles dl.zev ca se poate dar in nici un caz „Paote ca domnul Adrian Nastase……..rusinica ortografule!
    Am priceput de la domniile voastre de ce sa nu fi Charlie dar de ce sa fi georgica care are in exprimari atat de generoase?Chiar nu inteleg indemnul dumitale, domnule zev, catre domnul Nastase , chiar de ce nu inghiti sa fi georgica , de ce eu pot din inghiti din generozitate domnului si dumneata din aceasi generozitate sa nu profit?
    E o problema cred de logica simpla.
    Uite Adrian B ma citeaza ca eu alaturi de Centru „Cei care jignesc si provoaca pe toata lumea ( vsile , centru ) se simt ofuscati si solicita un pic de cenzura ? 🙂
    Eu inca il astept pe domnul respectiv la adresa pe care am publicato , pentru ca sa mi-a promis ca daca sunt barbat sa-i comunic adresa, stiu eu poate are cu el pe tovarasul molotov !
    Nu redau restul murdariei publicate , asta este educatia de nonvegetarian pe care sper ca nu a primito de la parinti ci si-a insusito de unul singur.
    Eu nu doresc sa blochez forumul cu toate mizerile pe care le-a scris despre mine acest tanar individ si au fost publicate pe acest blog.Cred sincer ca si-a epuizat vocabularul de trivialisme!
    Problema morala este clara , tinerii nostri PSDist aplauda, aplauda genul dar considera polemica sau critica , raspunsul adecvat , jignire. Si acest lucru este tot o problema de logica sau mai complicat de educatie cetateneasca. Sa ne amintim si basistii sufereau exact de aceiasi boala.
    Eu am jignit intradevar pe cineva pe acest blog poate in replica poate din prostie,m-am explicat si imi cer scuze, daca scuzele sunt si primite va multumesc …..domnule septagenar!

    PS.
    Oricum e bine per total, am iesit cu charlie din threadul subiectelor propuse de gazda, nu am mai observat nici marile proiecte pe care dl,. Ponta , partidele politice le propun pentru anii viitori romanilor!
    Adica Charlie si Yoh a adus pacea domnului Ponta!
    Ce pot adauga „Traiasca Charlie”!

  2. Blogi,

    Daca recunosti pe cineva , in comportamentul omului civizat , minte, fabuleaza , face trimiteri obscene ,denatureaza adevarul istoric,nu accepta critica, si atunci cind nu are argumente face ca dumneata !

Lasă un răspuns