Domnia legilor, in urma cu 120 de ani

Stiu ca subiectul zilei il reprezinta asasinarea jurnalistilor francezi de la Charlie Hebdo. O actiune criminală, disecată in ultimile două zile la toate televiziunile din tară. Implicatiile le vom vedea in zilele viitoare.

M-am gandit să va ofer, in schimb, o lectură interesantă a unui discurs politic, de acum 120 de ani, a unui premier liberal – Dimitrie A. Sturdza ( cu o istorie personală si de sănătate foarte zbuciumate) – in care sunt prezentate ideile de baza ale guvernării liberale, după căderea „ministerului” Lascăr Catargiu, in 1895.

Unele idei sunt ciudate – spre exemplu cele referitoare la politica externa, altele sunt neasteptate pentru opiniile noastre despre liberalismul clasic. Mi s-a părut interesant insă fragmentul din discurs privitor la primul punct din programul de la 1892, cel care viza „domnirea legilor”.

Dacă aveti timp, vă invit sa faceti o lectură rapidă a acestui text:

DISCURS D.A.STURDZA

48 de gânduri despre “Domnia legilor, in urma cu 120 de ani

  1. interesant! si atunci ca si acum se mintea frumos,euforia discursurilor patriotarde nu a disparut,le auzim la momentele festive din parlamentul romaniei iar grija pentru tarani era sufocanta; la fel si astazi.lingusirea este si era si atunci, la mare pret! concluzia este ca, dovleacul, a schimbat doar stapanii nu si mentalitatea! pacat ca ne intoarcem mereu la ceva de care nu mai avem nevoie! sa punem umarul toti asa cum spune raposatul in discurs si sa inventam altceva care sa ne defineasca! tot batand pasul pe loc in curand nu o sa mai existam ca popor! deja suntem o turma manata de niste ciobani nepriceputi!

  2. Cu mare parere de rau , de data asta , se pare ca serviciile franceze fucked up badly !
    Cum sa-i ai pe bestiile astea de criminali sub radar din 2004 , cu arestari si condamnari in 2008 , si sa-ti scape din vizor ?
    Ceva nu-mi suna bine .
    Se pare ca au uitat o lege de baza a serviciilor , si anume ca RUTINA OMOARA !
    Daca bestiile astea de criminali ar fi fost niste simpli aurolaci sifilitici iesiti dintr-un canal , parca as fi inteles „surpriza” , dar asa , ceva-i putred acolo !
    Sunt curios sa vad daca bestiile de criminali vor muri la arestare , sau in puscarie !

  3. Mica Romanie a lui Carol I era o adevarata bijuterie .
    Descrierile de catre Duca a Consiliilor de Coroana din 1914 si 1916 , descrierea de catre Duca mai departe a unei plimbari cu masina in afara Bucurestiului , Duca spune ” opriti , vedeam muntii , cat de mica era tara atunci ” …
    In tara aceea mica administratia a realizat lucrari si echipamente intre 1880 – 1914 cu mult mai impresionante , raportandu-ne la posibilitatile financiare incomparabile si la conditiile politice mult mai bune de astazi , decat au facut tovarasii cu biciul intre 1948 – 1989 sau amatorii de masini de curse si zambit scolareste in fata printului Charles discutand Rolls – Royce ( victima Facebook , victima si a sfetnicului Dragnea si a logofatului Rus ) dupa 2005 si 2012 ….

  4. Sa fie tara noastra incapabila sa aiba un prim ministru normal ?
    Da , unii de aici au dreptate , Iohannis i-a promis postul de prim ministru lui Catalin Predoiu , un ilustru imbecil ( stiati ca aplauda mentinerea MCV si ca i se pare normala neacordarea dreptului Schengen pentru Romania din motive sau pur rasiste , sau pur coloniale ? ) limitat si artagos , in conflict permanent cu cineva , chiar cu propria umbra .
    E un motiv suficient sa ne multumim in schimb cu un incapabil mitoman ?
    N-avem nimic la schimb ?

  5. Cred ca multi dintre politicienii de azi s-ar simti rusinati daca ar citi discursul politic al premierului liberal Dimitrie A. Sturdza, din urma cu 120 de ani.

    Pe frontispiciile edificiilor pentru intruniri publice, omul politic si de stat liberal considera ca ar trebui inscrise trei cuvinte: 1) Nationalitatea, care da trainicia statului roman, pentru ca daca nu ar exista natiunea romana nu ar exista nici statul roman. 2) Libertatea, prin care libertatile publice ale cetatenilor sa fie in slujba binelui comun (un extraordinar simt politic al corelatiei libertate-responsabilitate – un posibil raspuns si pentru libertatea de exprimare). 3) Democratia, sorgintea nesecata a innoirii puterilor noastre.

    Pe frontispiciile edificiilor administratiei publice, marele inaintas credea ca ar trebui sa stea, de asemenea, la loc de cinste, trei cuvinte: 1) Domnirea legilor, care este temelia tarii. 2) Libertatea alegerilor (fara bate, presiuni, falsificari, coruptie). Din punct de vedere al puterilor pe care le contineau, „Libertatile publice sunt ca parul lui Samson”, sustinea Sturdza. 3) Statul sa functioneze in sprijinul binelui comun, incepand de la capul tarii, conform spuselor lui Frederic cel Mare, regele Prusiei, care a spus un lucru care nu mai fusese spus: „Eu sunt cel dintai servitor al Statului”.

    Interesante si ideile despre genii si elita (care azi starnesc atatea orgolii si polemici sterile). „Geniile, afirma DAS, ies din popor, deci trebuie sa serveasca poporul”, iar pentru cei care se credeau „elita sociala”, cu pretentii de „boierie” politica, avea o replica de un adevar cutremurator : „Elita sociala este poporul”. Politicienii, credea Sturdza, trebuie sa iasa din popor, fara sa se faca boieri.

    Cine va rememora crezul politic liberal al lui Dimitrie A. Sturdza va intelege cat de mult ne-am indepartat de traditiile sanatoase ale politicii romanesti, dar si cat de straina (si, pe alocuri, ostila) este asa-zisa modernitate a „corectitudini politice” pe care am imitat-o sau ne-a fost exportata de la altii (a se vedea nu mai departe de cele mai recente exemple, idiosincrazia la lucrul bine facut si la cinstirea martirilor anticomunisti). Ii admir si ii respect pe cei care se intorc la radacini, ii indemn pe toti sa o faca, poporul este setos de autenticitate romaneasca. Veti fi uimiti de sprijinul de masa pe care il veti primi, puteti, doar sa vreti!

  6. @oiul gregar ianuarie 8, 2015 la 7:10 pm

    Prietene cu un pseudonim atât de ”exotic”… cel care a spus (și a insistat, credeți-mă), că trebuie să existe O LIMITĂ A BUNULUI SIMȚ, este Ștefan Popa Popas – caricaturist – (Marele premiu UNESCO 1979-1983; Marele premiu de la Confolens (Franța) 1980 Marele premiu la Tokio 1980).

    Cel care a întrebat dacă ar publica Nistorescu pe prima pagină a COTIDIANULUI o astfel de caricatură este Eugen Mihăescu –grafician, pictor – membru de onoare al Academiei Române.Și a mai scris în P.S.” Pentru nişte caricaturi de prost gust au pierit atâţia oameni! Meritau porcăriile astea o asemenea tragedie? ”

    Credeți că pentru aceștia doi ” libertatea de expresie ” are un înțeles obscur?

    Prietene, pentru ” libertatea de a vă exprima FĂRĂ CENZURĂ ” v-aș încuraja oricând să vă agățați oricâte cartoane de gât , dar în aventura ”de a vă exprima FĂRĂ AUTOCENZURĂ ”,după cum spuneți că vă doriți, adică fără BUN SIMȚ, nu v-aș însoți nici un pas.

    Ceea ce spun eu este că o mulțime dintre cei care umblau cu cartoane negre astăzi pe tot FACEBOOK-ul pământului, au făcut asta pentru că au văzut la alții, preluând , fără discernământ, un slogan care vorbește despre SPIRITUL unei reviste umoristice, doar pentru că le-a ” sunat ” bine, fără să se întrebe dacă nu cumva acel spirit intră în contradicție cu cele mai intime și sensibile convingeri sau credințe ale lor.

    Fără să se întrebe dacă SPIRITUL unei publicații în care Trinitatea ( atât de sfâșietor de frumos explicată pe vremuri de Părintele Galeriu) este reprezentată ca o grotescă ” horă de… băieți ”, să zicem, pentru a nu intra în domeniul unei exprimări precise, nu-i ofensează , totuși, suficient de mult pentru a spune : ” Sufăr pentru masacrarea lui CHARLIE , dar eu nu gândesc cum gândește CHARLIE -deci nu pot fi CHARLIE! ”.

  7. @ Vsile, Vsile…. este că nu te poți abține să-mi citești textele? Este că imaginea mea cu freza Anei Pauker, cu molotovul pe genunchi, comunistă ușor deviaționistă, dirijând cupa excavatorului într-un tango criminal sub geamul dumitale sau securistă necruțătore în care întrezărești înfiorat agenta sovietică nu prea bine camuflată , posesoare de kalașnikov semeț pe-un umăr și elegant aruncător de grenade pe celălalt, nu te lasă să dormi? Nu fi neliniștit, e fiziologic, literatura de specialitate citează posibilitatea apariției unor astfel de pusee…nu te speria,nu năvăli la farmacia din colț. Se spune că nu durează…

  8. Buna Excelenta!

    L-am citit si l-am salvat!
    Cu multumiri pentru un document istoric!

    Best regards,
    Alexandru Szentgyorgyi

  9. Citesc acum ca Romania are, intre statele membre ale UE, cel mai mare numar de biserici si cel mai mic numar de scoli si institutii de invatamant, pe cap de locuitor.
    Prin urmare, despre viitorul Romaniei, Dumnezeu cu mila!

  10. Cât îi trebuie unui vis să se împlinească ? Pentru „domnia legilor, ca temelie a Regatului/Statului ” nici 120 de ani nu sunt suficienți, din păcate… În România mai e nevoie de timp pentru ca supremația legii să fie recunoscută și respectată de toți, dar mai întâi de „slujbașii Statului”…
    Însă ce frumos se scria, din multe puncte de vedere, inclusiv cel literar, la 1895 !
    Mulțumim pentru acest text minunat !

  11. Thierry Meyssan: +UN 11-SEPTEMBRE FRANÇAIS ? Qui a commandité l’attentat contre Charlie Hebdo ? Alors que de nombreux Français réagissent à l’attentat commis contre Charlie Hebdo en dénonçant l’islamisme et en manifestant dans les rues, Thierry Meyssan souligne que l’interprétation jihadiste est impossible. Alors qu’il aurait tout intérêt à dénoncer lui aussi une opération d’Al-Qaïda ou de Daesh, il envisage une autre hypothèse, beaucoup plus dangereuse. Le 7 janvier 2015, un commando a fait irruption, à Paris, dans les locaux de Charlie Hebdo et a assassiné 12 personnes. 4 autres victimes sont toujours dans un état grave. Sur les vidéos, on entend les assaillants crier « Allah Akbar ! », puis qu’ils ont « vengé Mahomet ». Un témoin, la dessinatrice Coco, a affirmé qu’ils se réclamaient d’al-Qaïda. Il n’en a fallu pas plus pour que de nombreux Français dénoncent un attentat islamiste. Or, cette hypothèse est illogique. La mission de ce commando n’a pas de lien avec l’idéologie jihadiste. En effet, des membres ou des sympathisants des Frères musulmans, d’al-Qaïda ou de Daesh ne se seraient pas contentés de tuer des dessinateurs athées, ils auraient d’abord détruit les archives du journal sous leurs yeux, sur le modèle de ce qu’ils ont fait dans la totalité de leurs actions au Maghreb et au Levant. Pour des jihadistes, le premier devoir c’est de détruire les objets qui, selon eux, offensent Dieu, puis de punir les « ennemis de Dieu ». De même, ils ne se seraient pas immédiatement repliés, fuyant la police, sans avoir achevé leur mission. Ils auraient au contraire terminé leur mission, dussent-ils mourir sur place. Par ailleurs, les vidéos et certains témoignages montrent que les assaillants sont des professionnels. Ils avaient l’habitude de manier leurs armes et n’ont tiré qu’à bon escient. Ils n’étaient pas vêtus à la mode des jihadistes, mais comme des commandos militaires. La manière dont ils ont exécuté au sol un policier blessé, qui ne représentait aucun danger pour eux, atteste que leur mission n’était pas de « venger Mahomet » de l’humour gras de Charlie Hebdo. Cette opération vise à créer le début d’une guerre civile. Le fait que les assaillants parlent bien le français, et qu’ils soient probablement Français, ne permet pas de conclure que cet attentat est un épisode franco-français. Au contraire, le fait qu’ils soient professionnels contraint à les distinguer de possibles commanditaires. Et rien ne prouve que ces derniers soient des Français. La stratégie du « choc des civilisation » a été conçue à Tel-Aviv et à Washington.+SURSA : RÉSEAU VOLTAIRE INTERNATIONAL | DAMAS (SYRIE) | 7 JANVIER 2015 Publicat de către Blogger la » Asymetria — Antiacvarium , 1/09/2015 12:35:00 a.m., http://www.voltairenet.org/article186408.html

  12. Cit de cinic si duplicitar poate sa fie un mic tortionar de scoala veche!
    Sufera pentru Charlie dar nu poate fi alaturi ba chiar mai mult aproba exterminarea acelora care depasesc, dupa aceasta minte ratacita , auto-cenzura!
    Alaturi de asa numitul Charlie oameni din lumea intreaga nu numai francezi sau auto-declarat Eu Sunt Charlie, asa zisa luminata nu poate fi charlie dupa cum de fapt declara deci in mod sigur ar putea fi …. altceva !
    Pai tovarase diriginta cind il faceai caricaturile lui Basescu te arunca cineva in aer , sau te autocenzurai?
    Despre ce a spus distinsul grafician ,estet roman la aproape 80 de ani no comment, as dori sa ajung la varsta domnului Mihaescu dar cu o conditie sa gandesc limpede si nu ca un dobitoc!Ce spune de fapt graficianul roman , ca aia isi meritau moartea daca caricaturile ar fi fost de bun gust?
    Pai caricaturile dansului pentru Mircea Geoana, Iliescu au fost de bun gust ,vorbele dansului pentru o doamna careia Luminita Arghirie ii canta osanale au fost de bun gust ?
    Hai sa ne aducem aminte tovarase diriginta care imi dati exemplu cuvintele acestui domn citez „Corina Crețu îl avea pe “vino- ncoace”! Inaltă și nu prea slabă, cu pulpele pietroase dezgolite de fusta prea scurtă și tricoul subțire, prin care se ghiceau sânii fără sutien, Corina îți arunca o privire ușor sașie și asimetrică, dar impertinentă, cu care parcă te deschidea la prohap. Nimic din politiciana de azi nu mai amintește de fata de cartier băgăcioasă, lipicioasă ca o gumă de mestecat, care ți se lipește de deget, o scuturi și ți se lipește de toată mâna. Corina Crețu, euro-deputata, s-a transformat într-o tanti cu mărgele și și-a pierdut tot hazul. Atunci când am cunoscut-o, în 1993, era ca un măr domnesc. E drept că înăuntru avea un vierme…” – Eugen Mihaescu

    Papasa,
    Alte servicii ii avea pe cei doi cetateni francezi pe lista neagra cu interdictie de zbor pe liniile care conectau Franta cu America. Deci informatia era si in Franta dar era neprelucrata probabil din nationalism sau poate anti-americanism!

  13. Vsile
    Fac o exceptie si onoarea de a-ti raspunde, din simplul motiv ca nu trebuie permisa inecarea in mocirla confuziei a cititorilor :
    Nici eu si nici Luminita nu sustinem crimele, ci, incercam sa ,,sapam” mai in adanc pentru a descifra cauzele. Scopul ? Ca pe viitor sa se diminueze motivatia si potentialul de repetare a acestor acte extreme care pun in pericol echilibrele, stabilitatea/securitatea sociala si gradul de libertate individuala, in toate tarile democratice.
    Furia oarba, aderenta fara discernamant la apelurile feisbuciste de doi bani, conduc la escaladare si fac jocul celor care si-au propus un califat in Europa.
    Cineva a spus corect ca activitatea caricaturistilor era pur si simplu far’ de sens, Nu are sens sa incerci a duce in derizoriu simbolurile altor comunitati, in contra corectitudinii politice atat de draga americanilor,decat daca exista o motivatie ascunsa, sau, iti fileaza o lampa (alta decat lampa lui Aladin).
    De aici concluzia ca nu numai teroristii sunt potential manipulabili de liderii religiosi (imami), ci, chiar jurnalistii par a se fi dedat cu perseverenta la actiuni provocatoare, de ca si cum ar fi, ori dusi cu capul (mai putin probabil), ori pusi in slujba serviciilor care apara complexul militaro-industrial american.
    In conculzie:
    Eu nu pot fi Charlie, fereasca Dumnezeu. Iata la ce duce ateismul orb, fanatic si imbibat de ura intoleranta (sub aparenta ironiei satirice).
    Eu raman un cetatean lucid, fara Facebook, care nu crede in lacrimi. De crocodil cu stelute si dungi albe si rosii.

  14. George Ban
    S-ar putea sa ne fi gandit la acelasi lucru, dar sa ne fi exprimat diferit.
    Un mic amendament: cred ca s-a trecut de stadiul ,,papusilor fanatice” cu putin neuroni, de miza mica (autosacrificate instant), pe un nivel urmator periculos: la stadiul de planificare. Dovada, o constituie dificultatea gasirii criminalilor.
    Ei, aici avem de ,,sapat” la greu pentru a localiza adevaratul centru de comanda.
    (Z)

  15. Adevarul e ca si caricaturistii si atentatorii sunt nebuni de legat, primo pt ca nu ai treaba cu religia altora, secundo pt ca nu se cauta dreptate cu arma in mana. Eu cred ca sunt la fel de vinovati, dealtfel crimele comise cu stiloul sunt mult mai grave decat cele comise cu kalashnikovul, au facut mai multe victime decat ultimele de-a lungul timpului…

    Sigur, hartia suporta orice, dar cea de ziar nu ar trebui… si corpul uman suporta multe, nu si gloante…

    Daca accepti insa libertatea in formele ei extreme, atunci si atacul asta este doar o consecinta, accepti imigratia dar iei si tarele imigrantilor…

    Concluzia este ca odata acceptati in societate, imigrantii trebuie tratati exact ca si propriul popor fara limite si fara accente de superioritate, ori…

    Acum se vede clar ca vina principala o au guvernantii care, de dragul catorva voturi din partea radicalilor, incurajeaza accentele de superioritate si patriotism local, lezand astfel sistematic pe ceilalti…

    Bineinteles insa ca nu vor pricepe, ci vor instala teroarea generala, le e mai la indemana si le convine mai mult… si apoi societatea se va revolta impotriva unor legi de tip Big Brother…

  16. Părerea mea e că nu se poate lupta împotriva terorismului și menține, în același timp, libertățile cetățenilor așa cum au fost ele înțelese până la apariția terorismului.
    Nu poți să pui pe lângă fiecare civil un polițist care să-l apere sau să-l supravegheze dacă e suspect.

    În privința caricaturiștilor și umoriștilor, nu-i citesc și nu-i urmăresc pe cei care nu fac nimic pentru societate, dar își bat joc de toți și de toate.
    Sigur că nu asasinatul e soluția, ci ignorarea lor. O caricatură din Charlie care o reprezenta pe Fecioara Maria născând a stârnit indignare în unele cercuri și indiferență în altele.
    În toate limbile există cuvinte pentru noțiunea de bun-simț, deci în toată lumea există bun-simț. Una e să îți bați joc de politicieni (uneori chiar pe nedrept) și alta e să n-ai nimic sfânt. Poți să fii ateu, dar să ai o limită în abordarea publică a religiilor.
    Să fie clar! Tot ce am scris mai sus nu înseamnă că desenatorii au căutat-o cu lumânarea, ci că libertarea de exprimare nu e absolută, că în general libertatea nu e absolută.

  17. Când peste 11 milioane de români au votat cum se ştie, pentru Iohannis 6,3 milioane şi 5,3 milioane pentru Ponta, se pate vorbi de o solidă stabilitate Preşedintie – Guvern care nu trebuie zdruncinată de plăcile sparte ale ultimilor 10 ani de dictatură.
    Iohannis ar trebui să-l citească sistematic pe Adrian Năastase de la care va să afle şi umilele gânduri ale „servitorului” Frederic cel Mare.
    Indisciplinatul Lahovari ar învia aflând că un preşedinte al României s-a urcat beat la volan pe străzile Capitalei.

  18. Acuma, sper că cei care se declară Charlie și în același timp toleranți, democrați, înaintați… nu îi blamează pe cei care nu se declară Charlie…

  19. eu am retinut si alt lucru, pe care, apparent, organizatorii campaniei electorale PSD l-au uitat la ultima runda de alegeri- „preotul nu e agent politienesc ori electoral”- citat aproximativ din textul dvs.
    un mic comment pe acest subiect?

  20. Zev,

    Iti multumesc pentru deranj in cuvintele tale onoarea de a-mi raspunde.Ce iti pot spune insa tie sau luminitei ,doua punti de inhibitie a gandirii libere, aproape nimic, dar ca drept rasplata a onoarei acordate , ma simt obligat sa-ti raspund!
    Nici tu nici Luminita si poate si alti colegi nu prea intelegeti ca nimeni nici chiar rusii nu au folosit mijloace de exterminare in masa cu oponentii lor chiar daca societatile obscurantise respective erau in contradictie nu numai cu legea dezvoltarii umane ,dar chiar si cu miselul ,cu asa zisul progres impus de interesele imperialiste extindere a pietii la nivel global!
    Pentru noi , oameni inca neafectati direct sau in mare masura de efectele iresposabile ale fundamentalist istamic , este poate un pamant mai roditor unde pot inflori si idei ca acelea exprimate de dumneata sau luminita,idei menite sa deformeze adevarul si adevarata reactie pe care lumea intreaga ar trebui sa o manifeste fara nici un echivoc, adica fara nici o scuza aberanta ca acelea profund antidemocfratice formulate de voi sau senilul Mihaescu!
    Desi poate reactia imediata naste alt val de violente , aceasta este rasplata in natura pe care oameni ,vinovati sau nu ,o primesc intro democratie veritabila unde au fost educati in mijloace de cult similare cu acelea din tarile de origini, dar cu instrumente si valori superioare!
    America a devenit democratia de azi dupa ce a trecut prin violetele linsajului, aprhaidului,,instinctia adevaratilor americani vanatorii de vrajitoare comuniste…
    Eu chiar ma gandeam ce s-ar intampla daca un eveniment similar ar avea loc in Germania , unde puntea islamista este deja un pod intre cele doua culturi?
    Eu nu doresc sa polemizez , sau sa-ti readuc in minte pretentile fundamentaliste asupra teritoriului Romaniei exprimari reiterate cu mai multe ocazii, nici nu doresc sa-i amintesc pensionarei Arghirie sau dumitale ca exprimari ca ale domniei voastre nu am vazut nici in alocutiunile musulmanilor care au comentat aceste crime, eu cred ca ar trebui sa va cereti scuze sau dupa propriile dumneavoastra idei sa va autocenzurati!
    Ce societate va afi aceia in care oamenii sunt fortati sa isi inhibe critica sau propriile viziuni, idei si opinii , exprimate sub o forma sau alta?

    Pot sa iti formulez si un raspuns , un stat aflat sub dictatura politica absoluta sau un stat islamic fundamentalist, sau exprimari refulate de oameni care provin din societati obscurantist-comuniste!

    PS. Islamistii aparent nu detin , spun unii „bomba atomica” , dar sa nu uitam ca aceste bombe pot fi declansate prin acte criminale similare si in Romania si in Bulgaria, Ukraina , Rusia , Franta, oriunde aiurea unde sunt centrale atomo-electrice si atunci cind va fi eradicata o intreaga regiune de un atac terorist ce vei spune dumneata sau luminita ca teroristii aveau circumstante atentuante din cauza exprimarii libere a unui ziarist,scriitor sau grafician?

    Nu doresc sa dau lectii de morala si democratie , va rog doar sa luati aminte si cum ati spus voi…sa va autocenzurati….puteti in sa luati aminte si sa va inhibati propriile idei?

  21. Vanghelie, vajnic luptator impotriva partidului care l-a facut mare si in care era fruntas: a luptat pentru ca partidul sau sa piarda alegerile, a luptat si lupta pentru ca partidul sau si fost al sau sa piarda guvernarea si va lupta pentru ca fostii sai colegi sa intre la puscarie. Brava, PSD, esti tare, tine-o tot asa. Dar Vanghelie cand intra la puscarie?

  22. ..Un coleg, care a facut o obsesie din colega Luminita Arhire, aseamana cu nonsalanta imaginea lui Ceausescu de cea a profetului Mahomed (sic!)
    Mai este putin si un alt coleg, mai spiridus, va spune acelasi lucru despre Iisus Hristos, ca este aidoma unui dictator sangeros care, musai trebuie ironizat si ridiculizat Nu-i bai , a facut-o deja Alina Mungiu Pippidi in anii 90 cu a sa facatura de teatru exotic…cine nu-si aminteste, sa sape pe goagal.
    Mare e gradina Ta….
    (Z)
    ps
    ..Graficianul roman nu a spus ca chearliii isi merita soarta, ci, ca in breasla ar trebuie o infuzie mai mare de bun simt. Omul vorbea, de fapt, in nume propriu.
    Sau, cumva, nu are dreptul la opinie ?

  23. Eu, George (nu Georgica!) Ban, Luminita Arhire (nu Arghirie!) si ZeV (nu Zevica!) il facem sa sufere pe Vsile. Nu posteaza nimic fara sa ne pomeneasca! Este aidoma catelusului vecinei mele, care latra strident, dar foarte comic. Asa si cu Vsile, râzi de el si mergi mai departe. Vindecarea „suferintei” sale tine de alt departament…

  24. Amintesc că unele media franceze, inclusiv Charlie, și-au bătut joc de români la grămadă, fără diferențieri. Atunci mulți români, ambasada, ministerul au protestat cu indignare. Sigur că nu i-au omorât pe „jurnaliștii” autori, dar măcar i-au înjurat în gând și au considerat că faptele lor erau în afara limitei admise de bunul-simț. Cum zicem noi, a fost prea detot.

  25. @Vsile – dupa cum ma asteptam , patologii de pe forum evoca deja amestecul SUA in masacrele algerienilor din Franta . Eu nici macar nu le dau atentie , sunt sau activisti de partid la pensie sau tablagii ceausisti la pensie sau imaturi profesori de istorie zapaciti . De ce le raspundeti si de ce-i cititi ?

  26. Vâsile zice:
    „Luminita, luminita , eu citesc pe toata lumea, inghit chiar si ce scrie Filipas!”
    Păi atunci ia și de la mine ceva de înghițit… :)))

  27. @Cris – mai au romanii pana la civilizatie … Sau suntem in Alzheimer ? 12 oameni OMORATI , doi politisti , un om de serviciu care facea curatenie pe scara , o psihiatra , un pensionar de 69 de ani veniti la ei in vizita de la Clermont Ferrand , un corector si 6 desenatori care de abia isi castigau painea … dumneata vii cu ” isi bateau joc de romani ” si ” provocau ” ? Realizati ce spuneti si ce monstruozitate justificati ?

  28. Splendid discurs, intocmit dupa clasicele reguli ale artei oratoriei!
    Insa alte erau vremurile atunci, incerc sa imi imaginez un politician care ar incerca sa tina acest discurs astazi in emisiunea Sorinei Matei sau in emisiune cu Mugur Ciuvica. Ori comentat , seara, de Radu Banciu (un bou, un nenorocit de spagar ne minte cu nerusinare…) ori de Mircea Badea ( daca asta face un metru de autostrada, defilez cu pene in fata guvernului…). Poate sa revin duminica la el, daca am vreme, acum doar cateva creionari, en passant, pe marginea „domniei legilor”, subiect de interes mentionat de dl Nastase. In esenta, Sturdza mentioneaza cateva repere clasice din programele liberale: pacea sociala (cum am numi-o astazi) si ordinea.In opinia sa, ambele presupun domnia legii, care, atentie, este chiar una dintre semnificatiile de azi a statului de drept. Pentru ca sunt trei astfel de trimiteri la statul de drept: primatul si respectarea constitutiei (din care deriva legile), domnia legii, la care se ajunge prin respectarea constitutiei si a legilor si , trei, preocuparea pentru libertatile cetatenesti (si cred ca si pentru drepturile omului), acest al treilea sens fiind introdus mai de curand in scopul de a permite imixtiuni in statele considerate de drept, in primele acceptiuni. Desigur ca Sturdza nu intelege prin domnia legii ceea ce inteleg astazi niste politicieni populari, dublati de zisa societate civila si de o parte a presei, adica un soi de voievodat al procurorilor si judecatorilor, o tiranie colectiva asupra cetatenilor. Domnia legii inseamna, la premierul de alta data, respectarea legilor de catre cetateni, nici o referire la judecatori si tribunale. Datorita publicului eterogen pe care il presupun a fi fost in sala – si decalajelor culturale intre auditori – Sturdza pune accentul pe intelegerea, uneori prin pilde, a ideilor si nu pe detalierea lor. Comentand, pot zice ca domnia legii presupune respectarea constitutiei ( ce ne-am fi facut cu un rege terorizand constitutia de atunci?), pot zice ca domnia legii inseamna egalitatea in fata legii – un important element liberal – care nu prea mai exista astazi, cand cetateanul nu mai este egal cu statul – indreptat impotriva sa – in fata legii, inseamna accesul la justitie, egalitatea in fata legii si accesul la justitie fiind cele doua elemente care conduc, nu singure, la pacea sociala si la ordine in societate.
    Interesanta pozitia armatei in societatea acelor ani, manevrele militare de vara erau unul dintre primele doua evenimente ale anului. Partidul National Liberal, devenit astazi partid popular, nu a fost niciodata un partid liberal in sens clasic. El a fost, chiar de la infiintare, un partid neoliberal. (aplauze puternice, indelungate, ovatii)

  29. Dorule,
    Si dumneata ai un inceput de text controversat , la fel ca al columnistului David Brook, un lingau pe rand al lui Bush si razboiului din Irak si mai apoi al lui Obama in al carui biograf s-a autoconstituit!
    Ce spui dumneata citez „Adevarul e ca si caricaturistii si atentatorii sunt nebuni de legat, primo pt ca nu ai treaba cu religia altora, secundo pt ca nu se cauta dreptate cu arma in mana”

    Pai daca in numele religiei tu islamistule , fie ca esti Georgica,Luminita sau Brooks omori oameni si copii nevinovati, si daca nevinovatii sau caricaturistii nu pot riposta nici cu arme asa cum pe drept spui, nici prin educatie si cultura, ce faci , te autoinhibi te autocenzurezi dispari ca entitate inteligenta asa cum doresc colegii mei unul mai prost decit celalalt,sau< pe scurtatura< cum sa nu am treaba cu religia ta?

    Uita-te la armele lui Georgica si prost si grobian !

    Profesore Filipas arma dumitale nu este acribia, eu recunosc ca atunci am citit multe din past-copy(irile) dumitale si am invatat cite ceva au fost un amalgam de culegeri, vorbe potrivite sau nepotrivite. Eu va racomand ca in afara de puseurile nationalist-sovine sa veniti prin acesti tineri talibani si sa-i educati cu propriile dumneavoastra idei constructive si nu distructive!
    Va recomand ,daca pueti sa-l cititi si nu sa-l recirculati pe Brooks , ,sa-i descoperiti contradictoriul din exprimare, schimbarea fetii de la o zi la alta,adica niste fetisuri pe care noi le-am vazut la ziaristi precum Hurezeanu , Pora,CTP, Cristoiu si nu numai oameni aparent corecti care au cintat functie de interesul de moment , functie de cine il platea mai bine.
    Cititi "literatura" lui Brook din timpul razboiului din Irak!

    Centru,
    "E pour si muove"!

  30. @sturzul pitic spune: +și Sturdza vorbeste tot cu “tutulor”.+
    Dar era o formă normală și cultă în secolul XIX. O foloseau și Alexandru Odobescu, și Mihai Eminescu (documentele probează aceasta). Numai pseudo-literații de la Europa Liberă condamnau forma “tutulor”.

  31. @vsile
    Reiau un text de pe un fir precedent: +Îți urmăresc atent mișcările pe blog. După un text, facilitat de mine, despre martiriul Sfântului Arsenie Boca, atacul murdar ce a urmat- prin mijlocirea unui interpus, celebrul nepot prezent și în alte scenarii?- la adresa “oaselor sfinte” ale ortodoxiei românești nu a fost deloc în spiritul creștinătății.+

  32. Mai Vsile,

    islamistii CRED si ei in ceva, nu le poti reprosa asta chiar daca esti tu mare caricaturist lipsit de incasari, sau agent de influenta antiislam! Sa fim seriosi, ei cred cum credem si noi si nu ne-ar conveni sa vedem intr-o fituica ceva urat legat de Iisus! Nu ne convine nici cand vedem ceva legat de tigani, ne simtim imediat cu musculita deasupra…

    Totusi insa, puteau tipari si arabii comicarii similare, pana la AKM e cale lunga! N-au facut pt ca poate nu le e felul sa se lege de religia altora, sau poate au facut-o si nu stim noi…

    Oricum, arabii astia sunt destul de frustrati, au razboi, au probleme sociale si economice grave, li se ia petrolul si chiar daca nu li s-ar lua tot nu ar ajunge la ei, in nivelul de trai, contravaloarea… Iar tinerii lor sunt discriminati bine de tot cam peste tot! Asta e realitatea, nu li se da nici o sansa si au devenit radicali, probabil se gandesc ca daca nici Franta nu e raiul, atunci unde sa se duca? Multi dintre ei nu au asimilat prea bine anii de scoala, nu au nici meserii si nici cu munca nu se omoara, mai stim noi astfel de cazuri… S-ar casatori, si-ar face o familie, s-ar potoli, dar fara un venit stabil cum sa procedeze? Asa ca se rascoala in felul lor, isi gasesc o motivatie si ziarul asta le-a dat destula, niste smecheri de la ei ii motiveaza religios si ei procedeaza in consecinta, drumul pana la eroism este la indemana dar este tare scurt…

  33. Dorule,

    Nu prea doresti sa-ti recitesti textule respectiv , poate nu poti.Eu supuneam o fraza a dumitale unui paradox totusi logic!
    Eu inainte de a te ruga sa-ti reanalizezi contradictoriul din text doresc sa-ti
    cumunic ca atunci cind te adresezi unei pesoane care ar putea fi tatal tau si doresti sa fi respectuos ii spui pe nume Jack, Dick, Vsile ori daca vrei sa crezi ca esti superior atunci ii poti spune chiar lui tac-tu ,Mai Vasile, formula insa este mai adecvata daca ai spune Mai Georgica!

    Pai in text era vorba ca „ai lor” omoara ,asa cum s-au si indentificat ca martiri pentru o insulta adusa religiei lor nu pentru o frustrare. ,pentru ca daca ar fi vorba de frustrare si vorbesc de frustrarile tinerilor atunci mai toti tineriii romani,rusi,nemti,polaci,finladezi …..ar trebui sa casapeasca in stanga sau dreapta fara nici un fel de discernamant!
    Cind ne gandim ca respectivii au avut onoarea sa primeasca , desi erau „ai lor” ,cetatenia franceza atunci ne gandim ca in numele cetateniei ti s-au garantat drepturile si alea de confesiune ,acces la educatie dar in acelasi timp ai jurat si ai preluat niste obligatii fata de statul francez.

    Tot de Franta si de ce a fost si de ce este francez, ai lor sau ai altora ,doresc sa-ti reamintesc, ca fara nici o frustrare a tinerilor nealogeni francezi acestia aplauda si vantura zgomotos tricolorul francez la toate intalnirile sportive de o singura culoare ale nationalelor franceze de orice de incepind cu patinajul, fotbalul,handbalul,tenisul sau ce vrei dumneata,nationale care mai de graba arata precum nationalele maure de cit cele europene!
    Eu as putea sa-ti spun chiar mai multe , as putea sa-ti spun de exemplu de frustrarea albilor francezi , aceia care demografic , ca si altii vad un viitor negru sau de culuoare al maretei lor Frante,dar si a altora, dar asta nu inseamna ca acestia s-ar constituii intr-un Irod cu consecintele de rigoare impotriva acelora de alta culoare pe acelasi brevet reinventat de acesti nebuni fanatici care nu au absolut nici o scuza!

    Observ cu tristete ca nu prea intelegi, si dincolo ti-am postat ceva tot o lectie de logica , dar ce pot spune despre voi tinerilor ,doar atat,.”.nu fiti georgica”!
    Sincer imi pare rau ca am incercat sa indrept cite ceva in deranjuul ideilor care le crezi indeajuns de pertinente.

    Domnule profesor ,

    Sunteti din nou intro pasa proasta! De ce ilogic aduceti in discutie un martir al neamului , un teolog cum este raposatul Arsenie Boca , pe un subiect care eu va aratam ca granitele Bizantului erau fluviu Dunarea si nu Bugul, Nipru sau Tisa, si ca Imparatia Romania nu exista cu imparat cu tot decit in mintea dumneavoastra?
    De unde nebunia asta ” atacul murdar ce a urmat- prin mijlocirea unui interpus, celebrul nepot prezent și în alte scenarii?-” Dumneata chiar nu mai ai acoperis la casa?
    Pai ce nopot , Marcel, Carcotasul , viperele din trifoi, pe astia doi i-am renegat , altii Dumnezeu sa-i odihneasca , iar atii abia au implinit 7 ani!

    P:ai cu 10 ani in urma cind dumneata scriai bazaconii pro Vadim si pro Romania Mare , sau faceai culegeri interesante cu past-copy din surse, eu Vasile , iti scriam si iti copiam pasaje din Arsenie Boca.E bine ca ati ramas cu ceva pozitiv dar…..!
    Va sugerez mai multa condescendenta in pasajele publicate , va vor aduce mai multa liniste sufleteasca si poate va va reda intelepciunea de alta data!
    Si daca nu ati invatat inca nimic de la Arsenie Boca poate o sa cititi cite ceva dintr-un omonim al acestuia , unul dintre cei mai mari dohovnici ai ortodoxiei, de care nu ati auzit , pentru ca din fixatie nu ati dat past-copy si pe acesta!

  34. @Vsile
    Un tip îmbogățit fabulos în apele tulburi ale „revoluției române” nu are cum să spună adevărul. Eu nu am citit vreodată periodicul România Mare, nici în general scrierile politicianului patriotard Corneliu Vadim Tudor. Dar văd că tu ești pur și simplu alergic la conceptul geopolitic România Mare pentru care au murit soldații noștri -cu ideologia formată de vechea dăscălime română care conducea plutoanele- în primul război mondial. Nae Ionescu și-a ținut lecțiile de metafizică după război în primul rând pentru a forma ideologic noua dăscălime română (cea veche murise luptând). Acum, spun unii că prelegerile din 1926 ale cojanului genial din Brăila au servit pentru a-i forma pe legionari.

  35. Domnule prof.,

    Va rog sa va limitati nivelul insultelor si acuzle de alogen si anti-roman,asta doar daca puteti, daca nu , nu!

    Pe mine nu m-a imbogatit revolutia,, imbogatitii din revolutie ii vedeti prin puscarii sau in top 300 sau politica!

    Eu am trait , fara sa fiu lacom, un trai as spune modest , si am impartit din ce am avut gratie muncii mele si cu altii , vorbesc de salariati sau nevoiasi, cu precadere copii!

    Selectati fara probe si intuiti injurios termenul de imbogatit. Eu nu am facut absolut ., dar absulut nici o afacere cu statul roman , cu exceptia taxelor uriase pe care le platesc din 1991 incoace!

    Serviciile pe care le fac sunt numai pentru parteneri externi, aiurea de oriunde din lume , proprietari de mijloace de transport pe mare , fluvio-maritime sau simplu fluviale.
    Eu le acopar pe propriul meu risk platile in porturi romanesti , le fac si o alta suma mare de servicii,atunci cind navele lor fac escale in Romania sau alte locatii , contra unui comision, care este si el limitat de situatia geo-politica de felul in care prietenii nostri europeni ne clasifica in propria noastra casa!
    Facem concurenta marilor firme de profil fel din lume, din Europa , o chestie care nu este nici pe placul autoritatilor romanesti nici pe placul europenilor!

    Am citeva zeci de camasi citeva costume de haine , doua trei perechi de pantofi, ciorapi, izmene neoltenesti ,alogene, o caciula o sapca citeva fesuri casa (2),firma in asociatie ,nevasta , copii si nepotii find intradevar o mare bogatie.

    Deci inca o data nu am luat nimic de la statul roman,nu am fost ajutat de statul roman , nu am inselat pe nimeni ,din contra, am fost si sunt in continuare obstructionat de stat de perversul stat cu legi interpretative,care dau sacilitasti capitalului strain si obstructioneaza micile firme romanesti , nu am primit , bani ,imprumuturi , nu am facut speculatii de nici un fel ,in schimb am muncit ,cu exceptia unor calatorii 24 din 24 de ore, inca ma scol la 0500 am , inca ma duc la servici la ora 0700, inca plec de la servici in jurul orelor 1800 sambata si duminica la orele 1200. Am ca pasiuni calatoriile si pescuitul ….In ciuda contributiilor am o pensie de doi bani si impreuna cu pensia sotiei , daca nu as fi inca activ in cadrul firmei, cred ca as ajunge sa nu imi pot achita obligatiile vs facturile de caldura,energie electrica, apa si altele.

    Dar inca o data din ce am , fara sa fiu un becalii mai dau si la altii, repet in special la copii!

  36. @Vsile
    Tu singur ai mărturisit, aici pe blog, că ți-ai făcut averea precum Viorel Cataramă și Radu Berceanu. Or ăia … Apoi, ceva, ceva timp în urmă, din neglijență și fără să te gândești la consecințe, ai făcut, tot aici pe blog, mărturisiri sumare despre schema unei afaceri. M-am uitat la prețul barilului și m-am întrebat: De unde-a avut @Vsile cel puțin câteva milioane de dolari americani ca să fi început acea afacere ? De ce dai tu de pomană copiilor sărmani, în loc să-i înveți modelul tău de afacere ?

  37. Blogi,

    De ce nu va respectati batranetea?

    Dumneavoastra maestrul copy-pasteului ,puteti reda acest paragraf in care eu ma comparam in vreun fel cu acet Catarama?. Cred ca faceti o mare greseala sau ca si alta data confundati „adrisantul”

    Daca vsile ar fi in alta lume decit a prestatiilor de servicii pentru terti armatori si intradevar ar tranzactiona un minim de 1000 tone produse petroliere pe luna , dumneata crezi ca ai mai sta la polemici cu mine, sau crezi ca acesti domni ar mai lucra efectiv in firma lor la varsta mea?

    Eu cunosc lumea petrolului pentru ca lucrez pentru citiva dinre acesti moguli, dar nu in domeniul nascocit de dumneata de dealer de asemenea produse.

    Putini sau poate doar o singura persoana careia i-am intins in trecut o mana de ajutor si m-a muscat de ea , are nitel habar de ce fac eu.
    Prin natura meseriei mele , pentru ca este o meserie , l-am cunosut in trecut pe Basescu, Hrebenciuc,raposatul Patriciu,consilieri presedentiali ,miliardari, milionari excroci, oameni care duceau mapa sefului si acum sunt pe alta planeta ….dar asa cum v-am spus am ramas modest si am dezvoltat doar paleta mea de activitate , unde credeti-ma am peste 140 de firme concurente care se bat pe oferta unui trafic maritim din ce in ce mai sarac din ce in ce mai globalizat la nivel de oferta concurentiala.

    Va pot spune si cum am inceput si cu ce bani. La inceput fara bani!Am profitat ce eram cunoscut pe plan extern ca un bun meserias. Serviciile asemanatoare oferite de pe atunci de singura firma de stat din Romania , Navlomar erau servicii execrabile, citiva mari armatori straini mi-au acordat girul increderii lor si asa am pornit a doua agentie particulara pe profil din Romania. Gir ca sa intelegeti inseamna , plati anticipate pe antecalculatii pe proforme estimative de cheltuieli ale navelor respective in escalele din Constanta.

  38. PS. Profesore din nou nu va lasati si intrati in balarii.

    Nu toti copii Romaniei pot fi Vsile sau Georgica , nu toti copii Constantei pot asimila aceasta meserie , eu sunt profesor pentru proprii mei angajati, alta data niste copii pe care i-am sustinut in facultate si in specializari ulterioare , deci am sustinut primenirea generatiei mele, primind in practica studenti sau post-licealisti. Acum vechii mei parteneri sau prieteni nu mai sunt i-a luat Dumnezeu , sau si-au inventat propriile lor firme pe capitalul profesional sau material acumulat de la mine sau cu ajutorul mei !
    Nici o grija nu au avut rabdare sa invete tot si sunt minusculi pe piata!
    Acum am parteneri tineri sclipitori ma depasesc in multe privinte dar nu pot acoperi ceace eu am acumulat in 4o de ani pe aceasta baricada , noul e nou dar legile meseriei raman cele vechi!.
    Observ agresivitatea de piata schimbata in firma , observ o oarecare lacomie ,riscul de expunere dar asta este probabil progresul!
    In ziua de azi tinerii nu iti ingradescu drepturile de asociat , ei doar te depasesc,pentru simplu fapt ca batranetea este o boala ireversibila…si mi-a cam trecut pofta de lupta!
    ,

  39. @Vsile
    Tu nu mai ții minte ce spui? Apoi, năzdrăvănia cea nouă : Că ai „40 de ani de experiență în afaceri externe” ! 2015-40=1975. Deci din anul 1975 tu te ocupi de afaceri externe ! Eu știam că înainte de 1989 doar securitatea se ocupa de afacerile externe în comerț! Acum iar vei nega că tu ai zis așa ceva. Dar și Viorel Cataramă exact de afaceri externe în comerț se ocupa înainte de 1989…

  40. @Vsile
    Erai dator să comentezi asta:+Tu nu mai ții minte ce spui? Apoi, năzdrăvănia cea nouă : Că ai “40 de ani de experiență în afaceri externe” ! 2015-40=1975. Deci din anul 1975 tu te ocupi de afaceri externe ! Eu știam că înainte de 1989 doar securitatea se ocupa de afacerile externe în comerț! Acum iar vei nega că tu ai zis așa ceva. Dar și Viorel Cataramă exact de afaceri externe în comerț se ocupa înainte de 1989…+

  41. Daca de la simplu cetaean incepe respectarea legii si ordinei nici legiitori nu au ce face..o aplica corect. Un document deosebit. Va multumesc si va doresc sanatate.

Lasă un răspuns