„Autostrada de la Cornu”

IMG_0347

 

 

Zilele trecute, am coborat la benzinaria de la intrarea in Cornu, pe DN 1. Nu-mi venea sa cred – masinile circulau bara la bara, spre munte. In a doua zi de Craciun, am fost, cu masina, spre Brasov. Aglomeratie teribila. In special in zona Busteni. Constructia unei autostrazi, evident, se impune.

Mi-am, adus aminte insa de o declaratie halucinanta pe care Traian Basescu o facea in 2005. Acesta vorbea atunci despre Coridorul IV paneuropean care ar fi fost „deviat” de catre guvernul pe care il conduceam astfel incat autostrada sa treaca pe la Cornu. Era vorba de contractul pentru autostrada Comarnic-Brasov, semnat in 2004, cu compania Vinci. Va mai amintiti? Inutil sa precizez ca autostrada viza portiunea din munti, de la Comarnic la Brasov. Oare Traian Basescu nu stia acest lucru?

Din pacate, proiectul de autostrada, semnat cu compania franceza  Vinci, a fost anulat in 2005,  imediat dupa venirea lui Traian Basescu la putere. Si a doua oara, in 2010,  a fost anulat  – un alt contract, pentru acelasi segment de drum, tot cu compania Vinci –    dupa al doilea naufragiu al lui Basescu.

Cred ca e inutil sa spun ca, daca la finalul anului 2004 lucrurile stateau altfel, astazi am fi circulat deja  pe aceasta autostrada. Si cand spun altfel, nu ma refer neaparat la un alt deznodamant al alegerilor, ci la o minima intelepciune si responsabilitate din partea noului „regim” de a continua proiectele bune incepute in perioada 2000-2004.

Acum se invoca imposibilitatea de finantare (lipsa de interes a bancilor straine) pentru acest proiect. In 2004, insa, intr-un alt context al situatiei economice europene si in conditiile speciale ale relatiilor romano-franceze, finantarea autostrazii nu era o problema. Anii au trecut…si acum putem sa circulam, in schimb, pe facebook, ajutati de companiile Vodafone si Orange.

 

 

66 de gânduri despre “„Autostrada de la Cornu”

  1. Stimate Domnule Adrian Nastase,

    E greu a gasi valori si imagini comune pentru a incerca sa devoalam evolutiile periculoase ale societatii romanesti. A devenit un joc national al “opiniei publice”, trendy….,fortarea unor modificari in politica romaneasca care sa perpetueze la nesfarsit neprofesionalismul si lipsa de responsabilitate. Chiar daca in aparenta mobilurile actiunilor urmaresc exact contrariul. Ma gandeam aseara la un titlu de actiune gen “Secretul lui Bachus si marturisirea lui Voiculescu” ( in sensul marturisirii noastre pentru el…), focalizand atentia pe imaginea fortei societatii comuniste in demascarea evaziunii, azi, aceasi forta ( d-nul Ion Cristoiu poate certifica…), incercand sa demaste doar evaziunea “cateilor” in ale capitalismului, nu si a “dulailor”….Din pacate, d-nul Voiculescu nu a inteles si vad ca inca nu intelege ca nu poti la nesfarsit in tari nou capitaliste sa intaresti doar “corul cateilor”, fara a avea actiuni de a implica interesele economice nationale si in “jocul dulailor”. Ceea ce dvs. ati facut, dar nu ati comunicat suficient de clar si concertat mesajul public. Cand ati incercat sa reglati relatia Romaniei cu “dulaii”, cine au sarit galagiosi ? Cei cu inertia mai mica….E un ADEVAR tragic, greu, care nu-mi va aduce popularitate ( aici sunt specialisti “popularii”, probabil datorita etimologiei….), dar sper ca ne aflam in spatii istorice ( nu doar geografice ) in care ADEVARUL inca mai conteaza….

    Acum ma gandesc la un titlu de actiune mai relevant, “DETURNAREA PUBLICA A TRENDULUI ANTICAPITALIST AL SOCIETATII ROMANESTI. CAZUL VOICULESCU” si sper sa am forta de a aduce in spatiul public aceasta tema care sigur va genera un parcurs lung, la sfarsitul caruia doresc ca societatea romaneasca se va impaca cu sine (intre timp sper ca si d-nul Voiculescu sa devine partener al actiunii mele, atat timp cat primii pasi in ale “capitalismului mare” romanesc, i-am facut impreuna). Ceea ce e evident, nu se putea intampla si in cazul societatii comuniste cu evazionistii….Daca la Bachus era un secret ( al lui Polichinelle ), cred ca la d-nul DV ar trebui sa avem o actiune de publicitate publica bazata pe marturisirea noastra. Cand maiorul de militie l-a intrebat pe soferul preferat al lui Bachus ( interpretat de Sebastian Papaiani ), “care e secretul lui Bachus”, acesta i-a raspuns : SLABICIUNILE OAMENILOR. La o intrebare pusa acum ref. la “SECRETUL” CAPITALISMULUI, raspunsul unui “sofer onest” in ale capitalismului ar fi : CARACTERUL OAMENILOR !

    Va redau in comentariul urmator un raspuns al meu recent dat unui rezervist al “serviciilor nationale de informatii”, sintagma care a electrizat atmosfera dezbaterii de la FET din anul 2014, an la sfarsitul caruia ati declarat ca vi s-a “ingustat orizontul”( iar ati “daltuit” in sufletul nostru un adevar tragic ), intriga fiind legata de conflictul dintre “fostii activisti ai PCR” si fostii membrii ai “serviciilor nationale de informatii”…Contextul mai amplu vi-l transmit privat, prin email. DE CE O FAC ? Deoarece e periculoasa deschiderea orizonturilor publice prin efort individual concentrat cum ati facut-o dvs., fara implicarea publica a “factorilor responsabili”….Le va fi foarte usor ulterior sa arate cu degetul ….Si cand “ei”arata cu degetul, vorba lui Adrian Paunescu, pot gauri ! Marele poet a crezut ca o poate face singur. “S-a” dovedit ca s-a inselat !

  2. Acum cca. 15 ani am incercat sa-mi dau un doctorat in teoria haosului ( catastrofe, structuri disipative, fractali….) cu acad. Radu Voina. M-am si intalnit cu el ( a fost profesor si la Academia Navala Constanta ), din pacate nu aveam suficiente resurse….

    Acum cca. 10 ani am incercat sa iau o tema de doctorat la Adrian Nastase, in drept international. Mai vorbeam cu asistenta lui de atunci (d-na Mihaela Nistorescu ), care a declinat propunerea mea zicandu-mi ca d-nul AN luase decizia sa nu primeasca la doctoratul in drept…. decat juristi…. Mi s-a parut logic, desi „se” renuntase la constrangeri…

    Acum cca. 5 ani, pe o propunere a unui rector de universitate privata, m-am si prezentat la examenul de admitere la doctorat la ASE in Dreptul Relatiilor Internationale. Am luat examenul la franceza, dar la specialitate, pentru cineva fara experienta practica, era un fel de loterie….daca nu invatai teoria perfect….Mai mult, se daduse posibilitatea, chiar la examen, sa-ti poti alege si Dreptul Muncii….Ca fost lider sindical implicat, poate era bine sa accept schimbarea….

    De ce va scriu toate astea ? Deoarece atunci cand am organizat FORUMUL TEHNOCRAT in anul 1997, la care au participat si (mai) multi academicieni, am prezentat un material in care am integrat spiritul celor 3 valuri ale lui Toffler cu structurarea normei juridice in 3 ( norma tehnica – asociata valurilor toffleriene, norma sociala – asociata de mine realitatii si norma juridica…., baza „statului de drept” actual….). Cred ca traim ceea ce traim deoarece doar SUA are curajul sa mai lucreze inca la scopuri, desi dupa 2008 se putea demonstra ca puterea lor nu mai e legitima ( “Poruncile” lor : 1. Nu implicati Statul, 2. Piata e totul…, s-au dovedit bune doar pentru altii, nu si pentru ei ) in sensul ca de fapt mijloacele le-au devenit scopuri, cum scria Sartre ca se intampla intotdeauna, la sfarsit ( asta cu sfarsitul, nu stiu daca-i apartine )… Cu toate astea ei mizeaza pe cresterea continua a complexitatii si dupa cum se observa „vechea Europa” achieseaza…SUA urmaresc insa cu acuitate ceea ce se-ntampla in China si in privinta Rusiei nu par a ezita de a merge pana la capatul….reinstaurarii razboiului rece…Nu doar „razboi rece” in ghilimele cum se exprima parlamentara germana la relatiile Germania – Rusia, introducand in ecuatie nume grele precum Hans Dietrich Genscher, dar si binomul Kohl-Gorbaciov….

    Solutia nu cred ca poate veni decat de la state „nealiniate” precum Romania….Desi membri NATO si UE, relatiile noastre bune cu Orientul ( desi atent camuflate ), ne pot conferi acest statut…Daca putem defini un model, viitorul razboi rece ( care oricum nu cred ca poate fi oprit), va avea si o formula de convietuire pasnica….Am inaintat mult pe acest subiect intr-o editie anterioara a blogului d-lui Dorn Tudoran, cand acesta a abordat focalizat subiectul „Republica Moldova”. Nu plecasem de la necesitatea unui model ( nu „se finalizase” experimentul Georgia, Ucraina nu incepuse )… ci de la necesitatea ca „statul ajutat”, avand structurari etnice care pot grupa in tari diferite aceleasi popoare ( Romania, Moldova, Transnistria ), sa puna in concurenta „structurile de ajutor”…. Intre timp evolutiile au facut situatiile si mai dramatice. Chiar si in statele mari.

  3. Semne bune anul are,

    Se plange sau se plang mai multi ca li s-au cenzurat mesajele ,intrun mesaj era vorba de BOR, probabil o critica si AN la inceput de an nu-si poate permite sa se puna rau cu BOR care-i un dumnezeu local!
    Altcinena se plange de acelasi fenomen dar pe invers probabil si-a bagat dracul coada si mesajul si el o critica asupra altui fenomen nu a fost publicat.
    Nici lui vsile nu i s-a publicat un mesaj , in care spunea ca am fi avut o Romanie mai buna cu un Nastase asa cum este decit o Romanie cu Basescu asa cum este si asa cum a fost!

    Merg insa necenzurate mesajele ban cu ban nu fac nici doi lei , sau idioteniile altui 1/3 tanar , idiotenii care se doresc a da ghes romanilor sa-ceara schimbarea climatul din Romania , si cu o vara de 365 de zile sa-si cladeasca micro ferme pe linga drumurile nationale nu si pe langa autostrazi , ca astea nu cresc in micro sau in vitro , de unde megiesul sa se aprovizioneze pe el insusi dar si pe altii.
    Da-ne Doamna vara vesnica dar si apa sa ne irigam, oameni cinstiti sa nu ne fure , gaina si oul din cuibar, politicieni si oameni din primarii si administratii care sa nu-i cocoseze pe indrazneti cu dari si sa-i oblige la spagi , da-ne Doamne legi explicite si curate, si nu ierta Doamne pacatele pacatosilor tai!
    Amin!

    Centru,

    Ai cumva date mai exacte privitor nivelul de trai mai acatarii ai muncitorilor din entitatile pe care le enumeri , au acestia un nivel de trai mai acatarii decit altii aflati sub patronat roman?

    Uite Bucurestiul este doar capitala si are intradevar mai multe sedii de banci , institutii centrale ,, ,politicieni, hoti etc….decit alte orase , nu au fabrici si uzine , nu au pentru ca le-au vandut la fier vechi….si totusi traiesc indoit mai bine decit cei pe care ii enumeri dumneata.

    Sa nu uitam ca aceiasi investitori isi platesc poate la l/1 din valoarea salariului aceluiasi muncitor din tara unde firma isi are originea si poate l/2
    pe la aceleasi unitati aflate prin Africa sau Asia.

    Radule,

    Zona euro functioneaza dupa aceleasi principii dupa care functioneaza jocurile piramidale, acum este nevoie de un alt nivel , Ukraina. Dupa dezmembrarea industriala a Ukrainei , cind Europa va avea o plaja mai mare se va observa un reveriment , Germania, Franta , Anglia vor face un pas inainte…..dupa care va reapare criza , si se va cauta o noua tinta!

  4. Problema vorbitorilor de Limba Română în Kosovo (Evans foloseşte sintagma “the old indigenous stock”) / Călătorul şi arheologul britanic Arthur Evans constata pe la anul 1870, şi mărturisea aceasta public într-o corespondenţă pentru Pall Mall Gazette, că în vechea localitate romană Pescium (dar Ptolemeu o numea, încă mai demult, Siparantum în Geografia sa!) din Kosovo, copiii mai vorbeau româneşte. Iar garda lui personală formată din arnăuţi albanezi se înţelegea cu ei vorbind pe româneşte! Mărturia lui Arthur Evans aruncă un mare semn de întrebare asupra documentaţiei sârbeşti care afirmă peremptoriu că Ştefan Nemania ar fi primit un drept de stăpânire la Pescium, cu tot hinterlandul său, din partea împăratului de la Nova Roma. Cronicile bizantine mai consemnează atunci şi faptul că apa mării se înroşise de sângele purtat de apa rîurilor ! Nu-i greu să ghicim de aici că un mare genocid a fost comis la acea vreme împotriva populaţiei autohtone româneşti. Actualmente Pescium a primit sârbescul nume Peci, ori albanezul nume Peja, ori turcescul nume Ipek. Să amintesc şi faptul că în zona Erzurum din Anatolia (ori Asia Minor) se află de asemenea o localitate cu numele Ipek. Ceea ce nu-i de mirare, pentru că “rum” din componenţa numelui Erzurum înseamnă roman, iară “Erz” înseamnă Pământ. Astfel, turcescul nume Erzurum (denumirea datează însă de la cucerirea arabă şi constituie în sine un descriptor geografic de foarte mare veracitate a situaţiei demografice constatate de arabi acolo!) se traduce corect prin Pământul romanilor. Fanarioţii “noştri” (opresorii noştri ar trebui să zic într-un mod corect, chiar “politiceşte corect”!) ştiau în general ce fel de statut lingvistic descriptor avea cuvântul “rum” şi din cauza aceasta ei s-au străduit intens ca să elimine, chiar prin toate mijloacele cele mai moderne de înşelare a opiniei publice occidentale (vezi publicitatea plătită de către fanarioţii “noştri” în periodicul Mercure de France!), cuvântul “rumân”. Aşa cum scria Ioan Eliade Rădulescu în manualul esenţial de ideologie naţionalistă românească purtând titlul Echilibrul între antiteze, abia la anul 1821, prin revoluţia naţională a lui Tudor Vladimirescu (unica revoluţie naţională absolut autentică întâmplată vreodată în istoria noastră!), cuvântul “rumân” îşi recăpăta statutul său originar de nobleţe, iar înşişi urmaşii fanarioţilor îl adoptau! Mărturia aceasta este dezvoltată de asemenea literar de către G. Călinescu în romanul Scrinul negru. Oraşul Pescium din Kosovo este situat la intrarea în canionul Rugova (dar nu ştiu ce nume latinesc purta clisura aceasta pe vremuri mai favorabile nouă!). Cumanii (fugind atunci, fără îndoială, din calea mongolilor care ne-au eliberat pe noi de sub jugul cumano-bulgar al Asăneştilor) ocupă oraşul Pescium cu tot hinterlandul său între anii 1276 şi 1292. Ştefan Duşan stabileşte sediul bisericii ortodoxe sârbeşti la Pescium din Kosovo –având ocupaţie sârbească mereu extrem de fragilă de-a lungul vremurilor, toată lumea constată aceasta, dar abia acum!-, în anul 1346. Pescium a fost capturat de către Otomani la anul 1455, sub stăpânirea cărora va rămâne o jumătate de mileniu. Atunci el şi-a schimbat numele în Ipek.

  5. ASTA se întâmplă când partidul care preia guvernarea neagă tot ce a început partidul „detronat”, doar pentru că îi e adversar.
    În cazul acestei autostrăzi, media a făcut mult rău manipulând opinia publică cu ajutorul unor informații false (că d-l Năstase și alți miniștri ar fi luat mită, comisioane de la companiile de autostrăzi, că prețul ar fi fost exagerat…, informații neconfirmate). În treacăt fie zis, prețul a fost așa de „exagerat”, încât guvernul care a urmat a scos autostrada de zece ori mai scumpă…
    Când partidele vor înțelege că opoziție nu înseamnă a fi mereu contra guvernanților, și că există proiecte care se întind pe o mare perioadă de timp și care trebuie preluate ca niște ștafete de toate guvernele, indiferent de culoare, vom avea mai multe realizări majore.
    Eu cred că Ponta a înțeles și a acționat în consecință.
    Nu mi se pare greu să apreciez acțiuni ale unui partid de guvernământ pe care nu-l votez. Mi se pare greu să mă prefac că nu-mi plac, doar pentru că nu l-am votat.

  6. Părerea mea e că media face foarte mult rău. Orice medie e partizană. Să nu-mi spună cineva că există medie obiectivă. Drept urmare, fiecare răspândește „informații” false și defăimătoare despre adversar, informații care sunt însușite de o mare parte a publicului, care își crează o percepție negativă despre persoanele luate în discuție.
    PERCEPȚIA e porcăria care guvernează România de 10-15 ani. Dacă media a creat despre tine percepția că ești corupt, hoț…, chiar dacă nu ești nu poți să mai faci nimic ca să demonstrezi că e o minciună.
    Publicului nu-i trebuie nicio dovadă ca să te urască. E de ajuns ca media să spună că ai luat mită, învârtind cu prestidigitație niște „documente și mărturii incendiare, halucinante, care zguduie scena politică…”, să spună că ai o avere imensă pe care n-o poți justifica (deși declarațiile de avere pe 10 ani în urmă stau la dispoziția oricui, dar cine are timp să le studieze?), e de ajuns pentru ca aproape toată lumea să te disprețuiască și să te vrea închis.
    Băsescu a folosit mult percepția pentru demolarea adversarilor, dar percepția s-a întors împotriva lui. Acum el se luptă în zadar cu percepția negativă la adresa lui și a familiei sale.
    Vorba aceea: ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!

  7. @ZeV, ca sa raminem prieteni :)…pe blog, nu discut despre reformarea doctrinei ortodoxe, ci, cum am spus, a administratiei institutiei. Stiu cum amaritii sunt invitati sa dea obolul din putinul care il au si la biserica, la preot, la fiecare slujba. Si il dau, chiar daca sunt saraci, de teama. Pentru orice serviciu religios, botez, casatorie, ti se prezinta lista de preturi. Ori, exista prea multe ventuze pe cel amarit: capitalistii, prin libertatea pe care o au sa jecmaneasca cumparatorii, statul, prin biruri multe, bancile, etc.

  8. Filmul 3D “Adieu au Langage” al regizorului francez Jean-Luc Godard a câştigat în America premiul Societăţii naţionale a criticilor de film pentru „cel mai bun film al anului 2014”.

  9. @Plano – studiul de fezabilitate pentru Sibiu Pitesti prevede traseul pe la Curtea de Arges , nu pe la Ramnicu Valcea . Costurile pe la Valcea par sa fie de doua ori mai mari decat la Curtea de Arges . Da , Sibiu Pitesti este finantat de UE . Dar incredibilul de gafeur guvern Ponta Sova credea ca va face UE sa schimbe traseul pe Sibiu Brasov Bucuresti – ceea ce occidentalii care nu schimba seara ce au decis dimineata nu vor sa faca .

  10. T-Rex
    Prietenii nu sunt intotdeauna de acord, dar discuta, ca de aia sunt prieteni.
    Si fac (prietenii n.r.) acest lucru fara retineri de convenienta.
    🙂

  11. PS
    T-Rex
    Nimeni, niciodata, nu m-a obligat sa dau vreun ,,obol” oamenilor bisericii.
    Am sponsorizat, sau am dat pomelnice duminicale (la Sf. Liturghie), pentru ca asa am vrut.
    Din respect pentru comunitate, stiind bine CUM se folosesc banii in cadrul comunitatii mele parohiale.
    De asemeni, primesc intotdeauna chitanta, fara sa o cer explicit.

  12. @ZeV
    Spuneti asa:

    „Eu propun majorarea la dublu a taxelor pe care sa le plateasca cei ca d-ta si Motanul incaltat (cu ghete din vinilin) adica, cei care pot trai merci bien din ,,navigare pe Niet”.”

    Iar pentru ca DNA nu poate face autostrazi decat pavate cu dosare, pentru toti ceilalti, care au dosare la DNA, pentru linistea Dvs. interioara, o amnistie generala! Ca doar nu „navigheaza pe Niet”. Asta doriti sa spuneti, nu? 🙂

  13. Trebuie sa va contrazic….

    Basescu a spus ca noi romanii nu avem nevoie de autostrazi.

    Drept ai ca nu toti romanii dispun de elicopter…dar in fond cine suntem noi sa ne punem de-a curmezisul opiniei domnului Basescu…????

    Stie domnia sa ce stie.

Lasă un răspuns