Dilema

imgres-1

 

 

 

 

 

La incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, generalul Fellers, din insarcinarea generalului MacArthur, trebuia sa decida, intr-un interval de zece zile, daca imparatul Japoniei, Hirohito, urma sa fie condamnat in calitate de criminal de razboi pentru rolul pe care, eventual, il jucase in declansarea atacului de la Pearl Harbour si, in general, la declansarea razboiului.

Generalul trebuia sa puna in balanta suspiciunile legate de de rolul jucatde catre imparat in declansarea razboiului cu rolul jucat de el in acceptarea capitularii, la sfarsitul razboiului (inclusiv prin celebra inregistrare difuzata radiofonic). In raportul sau pentru MacArthur, Fellers considera ca rolul jucat pentru instaurarea pacii si crearea premizelor pentru evolutiile ulterioare, inclusiv din punctul de vedere american, a fost mult mai important si, ca atare, imparatul nu trebuia inclus pe lista criminalilor de razboi, propunere acceptata de MacArthur.

Detaliile le puteti urmari in filmul „Emperor”, distribuit in 2012, in regia lui Peter Webber si avand in distributie pe Mathew Fox si Tommy Lee Jones. Interesanta scena din final, a dialogului intre MacArthur si Hirohito.

Concluzia mea este ca oamenii de stat sunt cei capabili sa inteleaga ratiunea de stat si sa decida in baza ei  pentru a promova interesele tarii lor. Este adevarat insa, ca si in America, ulterior acestui episod, generalul Fellers a fost degradat de catre Eisenhower si nici MacArthur nu a reusit in proiectele sale politice.

43 de gânduri despre “Dilema

  1. Raison d’etat in adevaratul sens al cuvantului. Am vazut si filmul si a fost superb.
    In alta ordine de idei, domnule prim-ministru, va urez un an 2015 mai bun, mai linistit si plin de realizari pe toate planurile.

  2. A FI SAU A NU FI?
    TOATA VIATA-I O DILEMA!
    -atacul de la Pearl Harbour a convins poporul american ca SUA trebuie sa intre in razboi!
    -la 11.09.2001.atacul asupra Gemenilor, a alimentat suspiciunile ca SUA isi premediteaza actiunile!

  3. Excelent!
    O întrebare, fostul președinte trebuie condamnat pentru: abuz, furt, înșelătorie sau rațiunea de stat e mai presus.
    Eu știu că un fost ministru a fost condamnat gratis, iar închisoarea mai adăpostește oameni nevinovați.

  4. Filmul este foarte, foarte bun. In dialogul dintre cele doua personaje, Imparatul Japoniei contesta dur teza superioritatii americane. Mai nou se numeste „exceptionalism”, si e folosita ca argument pentru schimbarea ordinii din alte state, prin forta sau cu alte mijloace.

  5. Iata un interviu foarte interesant din 1951 cu General Bonner F. Fellers cind SUA se simtea vulnerabila si amenintata de Stalin in Europa. El pledeaza pentru a reduce cheltuielile de la buget cu armata, si cheltuirea inteligenta a banilor. El vorbeste de „our genius”. Si s-a dovedit in final ca l-au avut pina a cazut comunismul. Ca il mai au sau nu, asta e alta discutie.

    http://youtu.be/Jy5Z1wILKDk

  6. Another tag line casually mentions the demotion of Fellers to the rank of colonel. However, the film fails to point out that Fellers’ demotion was part of Truman’s massive postwar downsizing of US military forces which included reducing in rank 212 generals (who held that rank as a “temporary” wartime promotion, not their “permanent” official rank on the active army list, which could be several grades below general rank). In 1948, Fellers (who retired in 1946) was actually reinstated as a brigadier general on the Army retired officer list.

    sursa: http://www.armchairgeneral.com/historical-hits-and-misses-in-the-movie-emperor.htm

  7. N-am văzut filmul, însă „dilema” mi-e cunoscută dintr-un serial de documentare despre monarhiile Asiei.Episodul dedicat Japoniei se cantona aproape exclusiv pe problema vinovăţiei/ne a împăratului Hirohito în declanşarea şi desfăşurarea operaţiunilor de război _ uneke dintre ele vizând chinezii, fie din China, fie din Singapore, spre exemplu cu adevărat încadrabile în crime împotriva umanităţii. Cu excepţia unor apropiaţi ai casei imperiale, cercetătorii intervievaţi îl socoteau pe Hirohito criminal de război, însă şi dintre aceştia (americani, în special) socoteau decizia lui Mac Arthur întemeiată şi vitală pentru pacificarea Japoniei, un soi de substitut de plan Marshall. Alţii însă erau necruţători cu această absolvire şi socoteau că tensiunile actuale din Japonia dintre adepţii şi adversarii monarhiei care ameninţă să izbucnească îşi au obârşia în această tumoră camuflată.. „Raţiunea de stat” e întotdeauna discutabilă şi, cred eu, oricâtă vreme ar trece, se vor găsi mereu argumente pro şi contra. Cum timpul nu poate fi dat înapoi spre a se experimenta alternativa, nu există o judecată definitivă. Bunica mea, bătrâna ţărancă, avea o vorbă spre a-şi împăca fiica cu situaţia existentă: Cel mai bine este cum ESTE.

  8. Cred ca Fellers a judecat bine, prin prisma intereselor americane pe termen lung. Asa cum era imparatul pentru japonezi, de origine divina, americanii ar fi pierdut un aliat viitor si o influenta politica in zona. Sa ne imaginam cam care ar fi fost situatia regionala acum cu Japonia ostila SUA. Dealtfel, mi se pare ca rolul imparatului in razboiul impotriva americanilor nu era asa de clar. Nu e necesar sa vad filmul, multumesc pentru recomandare, lucrarile noastre de istorie militara, ca si un volum scris de un american despre Japonia postbelica m-au lamurit.
    Nu imi amintesc, la noi, in ultimul deceniu, vreo situatie in care sa fi avut castig de cauza ratiunea de stat. Sau macar ratiunea. Parca am fi fi avut un deceniu visceral.

  9. Concomitent: „Concluzia mea este ca oamenii de stat sunt cei capabili sa inteleaga ratiunea de stat si sa decida in baza ei pentru a promova interesele tarii lor.” şi Antena 3: banda galbenă: „Cum vrea Băsescu să păstreze frâiele puterii”

    Concluzia mea: pe ipotezele lui Adrian Năstase.

    Domnule, gerul acesta se străduieşte. Dar noi ne ţinem tari.

    În altă ordine de idei, deoarece toată planeta pare a fi convinsă că trebuie să strigăm într-un glas ceva de bine despre anul care a început prin consens planetar, mă văd obligată să-mi comunic şi explicit instinctul omenesc de a face bine semenilor mei. Pentru toţi cei pe care îi lovesc din greşeală în timp ce mă tot zbucium condusă de limitele naturii mele, cu toată sinceritatea, solicit înţelegere în numele similitudinilor de concepţie.

    Protocolar: Mulţumesc, domnule Adrian Năstase, pentru stoicismul dovedit prin lectura tuturor mesajelor pe care mi-aţi permis să le comunic pe această pagină. Mulţumesc, deoarece nu aţi reacţionat, în niciunul dintre momentele în care eu am depăşit limitele limbajelor protocolare, specifice spaţiului public. Nu consider că aţi greşit oferindu-ne libertate de exprimare totală. Este posibil să fi greşit neasumându-vă dumneavoastră acest drept în acest spaţiu care, se pare, nu este absolut deloc impresionat de imaginile despre care realitatea din afara cyberspace-ului ne-a învăţat să credem că suntem noi.

    Eu am poposit aici cu gândurile mele exprimate necenzurat în limbajele dictate de dorinţa mea de a vă determina să aveţi încredere totală în ceea ce puteţi oferi acestui popor, deoarece mi-am asumat dreptul de a alege omul care să mă reprezinte din postura de preşedinte în următorii cinci ani.
    Deşi pare absolut lipsit de orice urmă de realism, cred că România merită un preşedinte care să-i reprezinte interesele în mod real şi continui să cred că dumneavoastră sunteţi cel mai bine pregătit. Din nefericire, până când nu veţi crede şi dumneavoastră că este posibil, deşi este lipsit de realism, totul rămâne o posibilitate.

    Pentru anul care vine, mi-am propus să caut soluţii care să aducă ideile noastre despre noua educaţie în spaţiul public. În măsura în care credeţi că rămâneţi de partea baricadei care construieşte în România în orice condiţii, sunt convinsă că, undeva, cumva, în spaţiul real, ne vom întâlni.

    Este adevărat că cyberspace-ul va schimba realitatea, însă NUMAI ŞI NUMAI DACĂ SE MENŢIN LEGĂTURILE CU REALITATEA.

    Astăzi, într-un context oarecare am conştientizat că în limba română ” înainte” înseamnă şi înapoi şi înainte. Înainte, când eraţi dumneavoastră prim-ministru, a fost foarte bine. Înainte este viitorul în care dumneavoastră veţi avea un alt rol politic şi poate să fie foarte bine doar dacă toţi conştientizăm că înainte, nu este totuşi, înapoi, DIN PUNCT DE VEDERE AL SPAŢIULUI în care trăim. În mintea noastră, acolo unde există doar timp, înainte şi înapoi se pot confunda. În realitatea care are spaţiu şi timp, înainte şi înapoi nu se pot confunda, în ciuda faptului că pământul este rotund. Pentru simplu fapt că pe scaunul de la Cotroceni stă totuşi FIZIC, Klaus Iohannis. Înainte, într-un spaţiu fizic, Adrian Năstase credea că se poate negocia cu Klaus Iohannis. În numele intereselor României. Acum ce crede Adrian Năstase? Greu. Interesele României sunt sau nu sunt deasupra intereselor de partid? Poate ştie domnul Victor Ponta. Omul care răspunde de menţinerea voinţei poporului până în 2016 când este chemat din nou să-şi exprime părerea. Cine face mişcarea pe tabla de şah a istoriei? Acea mişcare prin care românii vor începe să dea credibilitate omului politic?

    Nu ştiu. Noi reprezentăm educaţia. Datoria noastră este să căutăm oameni politici care să preia ideile noastre şi să facă posibilă implementarea lor la nivel naţional, deoarece convingerea noastră este că dacă educaţie „nu este, nimic nu este” şi că identitatea naţională în absenţa educaţiei în numele acestei identităţi este o frumoasă iluzie.

    În concluzie, oamenii de stat, ori ne reprezintă interesele, ori dispar din linia întâi, că noi suntem cu armele încărcate, mereu,…în spate….Din punct de vedere mai mult sau mai puţin fizic, însă în mod fundamental din punct de vedere al …NUMĂRULUI. Şi numerele dictează. Ştia şi Lăpuşneanul când îi spunea lui Moţoc, în timp ce făcea semn gărzilor să-l dea mulţimii înfometate: ” Proşti, da…mulţi”

    Mulţimea aşteaptă mereu un deget care să-i arate pe cine. Samuel Beckett s-a străduit şi el să ne convingă că suntem încă în acest stadiu. Să fi evoluat toţi, între timp, atât de mult? Ar fi minunat, însă alegerile din decembrie 2014 demonstrează că în România, ca şi în…am uitat unde, nu prea.

    Timpul, ca şi spaţiul, se asumă sau se regretă.

    Bla, bla, bla…

    În fine( în consecinţa consecinţelor), dansul lui Victor Ponta cu cea mică pe melodia https://www.youtube.com/watch?v=xZbKHDPPrrc m-a cucerit. Îi dau, în sfârşit, credit. Exclusiv, via Daciana.

    Ce zici? Nu-i aşa că va fi un an minunat? Sunt atât de multe posibilităţi, atât de mare dorinţă, atât de mulţi oameni preocupaţi de binele aceste naţiuni, se poate să fie altfel?

    Poate că da, dacă tăticii apucă să promită fiicelor lor că vor fi prinţese, înainte să urce pe tron.

  10. Ei bine, prieteni, ceea ce era de așteptat să se întâmple chiar se întâmplă ; așa se petrec lucrurile când ”te alegi” președinte peste o nație prin ”ambâțul” unei generații de facebook-iști, prin efortul unor simpatizanți pur-băsiști acoperiți și neacoperiți și prin sacrificarea nasturilor de la paltoane în fața secțiilor de votare ai unor cetățeni de dincolo de Vama Nădlac, iar nu prin propriile-ți calități care să amuțească în admirație poporul .

    Nici bine nu se așeză pe scaun, că săriră de fund în sus intelectualii cu legitimație de îndrumători ai nefericitului vulg. Că de ce și-a ales consilierii pe care și i-a ales? Că ce, se crede nenea ăsta, bâjbâitor prin vocabularul limbii române, de capul lui prin Palatul Cotroceni?
    Hop și Deutche Welle necruțător și rece , pe aceeași temă .

    Ca să amelioreze conflictul cu intelectualii , s-a gândit Klaus ce s-a gândit și , sfătuindu-se cu consilierii pe care nu trebuia să-i numească, s-a grăbit să acorde o primă decorație pentru un fost deținut politic. Credeți că a fost bine? Aș, a fost nasol de tot, că s-a șifonat tocmai de peste ocean Vladimir Tismăneanu. Da′ ce spun eu Tismăneanu, că Deutche Welle îl face tăiței și privitor la acest subiect pe ”stăpânul decorațiilor”.

    Pentru că apa rece cam tâșnea din două găuri în cala crucișătorului de Cotroceni, iar a stat puțin pe gânduri – și să nu credeți că i-a fost ușor, eforturile acestea spirituale îl epuizează pe proaspătul nostru președinte- apoi a hotărât că ar face bine să și-l ia alături, umăr lângă umăr, pe MRU. Aproape simultan s-a căscat un al treilea orificiu cu fântână arteziană într-însul , chiar în sala mașinilor. Și dă-i scrisori deschise de la doamna Diaspora , că de unde până unde MRU, că nu știe Klaus ce compromis e dânsul?

    Da′ să vedeți biată doamna Tatiana și Niculescu și Bran , cum a luat-o ea în freză de la domnu′ Mediafax, că a postat pe pagina ei de purtătoare de cuvânt, o radiografie prezentând interiorul stomacului delicat al Palatului Cotroceni, fără să ceară voie de la aparținători și a fost nevoită să o șteargă rapid pentru a evita unele neplăceri.

    Mă întreb oare când își va da seama și Klaus că este proprietatea revendicată de toate aceste grupuri, grupuscule, organizații non-profit , asociații, diaspore, rețele de socializare, reviste pentru intelectuali, PNL-uri și PDL-uri moțate, tineri imberbi, casnice, mogulași în insolvențe, funcționari în multinaționale, și de, ultimul pe listă , cu voia dumneavoastră , Lucian Mândruță?

  11. @T-Rex
    Interesant subiect , mai ales că axioma ocupanţilor japonezi în China şi Coreea (dar nu numai) era superioritatea absolută a japonezilor. În raport cu China convingerea este cu atât mai bizară, cu cât cultura japoneză datorează foarte mult celei chineze.

  12. Centru către Vasile:

    „Nu uitati ca vorbiti unui public format in mare parte din nostalgici ceausisti ,securisti la pensie , activisti sau simpatizanti ai partidelor de buzunar de extrema stanga , profesori la pensie cu venin in loc de sange in corp si functionari ( servicii sau presa sau ambasada ) ai Statului Rus …”

    Atunci ce mama naibii cauți pe-aici?

  13. @Vsile , Vsile … mai cheamă-ți și-un câine…( motto)

    Vedeți ce se întâmplă dacă vi se pare mai ”șic” să nu vă corectați textele?

    Asta se întâmplă: eu, ca persoană de sex feminin, am fost surprinsă să aflu că eram SILUITĂ înainte de 1990 pentru a obține o pâinică și-un pic de lapte .Cred că și celelalte colege de blog vor fi la fel de stupefiate .

    Citat din compunerea dumneavoastră : ” Nu el ,Ceaușescu și nici dumneata nu ați construit țara ci poporul, muncitorii și INTERLECTUALII, aceia care erau SILUIȚI să se târască în genunchi pentru o pâine ,un lapte , un pui ,fără lumină fără căldură și să presteze milioane de ore de muncă așa zis voluntare pentru preamărirea fiului cel mai iubit.”

    Verbul ” a SILUÍ ”, dragă domnule, mai are foarte rar spre deloc sensul de ”a sili ”( practic nu se mai utilizează cu acest înțeles) iar pentru persoanele de gen feminin …în fine, mai uitați-vă în dicționar, poate aflați ce sens are.

    Vă scriu aceste lucruri în calitate de ”nostalgică ceaușistă ,securistă la pensie , activistă sau simpatizantă a partidelor de buzunar de extremă stângă , profesoară la pensie cu venin în loc de sânge în corp și funcționară ( servicii sau presă sau ambasadă ) a Statului Rus ”, cum bine remarcă domnul coleg @Centru…dar un pic și în calitate de INTERLECTUALĂ modestă .

  14. Dl. Nastase nu sugereaza si fenomenul care a facut diferenta!

    Japonia a avut lagare de exterminare dupa alte principii decit cele ale Germaniei hitleriste, dar cu efecte similare.
    Adica nu s-au constituit lagare de exterminare ale evreilor si de aici diferentele!
    Cum sa conteze pentru americani exterminarea printro metoda sau alta de catre japonezi a peste 20 de milioane de chinezi, peste cifra populatiei Romaniei din acele vremuri vs.incercarea de exterminare a evreilor!
    Daca mai socotim si milioanele exterminate in primul razboi mondial observam, printre altele, deja si exprimarile antijaponeze ale chinezilor!mmmm

    Papasa

    Eu nu pot sa particip la exaltarea copilareasca la care dumneata te pretezi.
    Johannis are nevoie de oameni inteligenti , pe care sa ii foloseasca, si Ungureanu ,parsiv,meschin, fost ceausel, basist, este o asemenea personalitate.Marele Napoleun a avut in aproprierea lui un Fouche si un Talleyrand si inca multi multi tradatori!.
    Ramane de vazut daca Johanis il va folosi pe Ungureanu sau Ungureanu pe Johannis.Alegere nepotrivita dar buna, si parca mai decenta decit optiunea dl. Ponta de a se infrati cu Oprea si Vadim Tudor!
    Si inca ceva nu diaspora la adus la Cotroceni pe Johannis ,ei l-au adus la putere in doua randuri pe Traian Basescu.
    Dar dumneavoastra faceti-va meseria, „calomniati ,calomniati tot va ramane ceva”!

  15. D-le Prim Ministru,

    Mesajul Dvs. de sfârşit de an a fost impresionant prin umanismul său profund. Fără dar şi poate, viaţa este constituită din cicluri ; chiar şi în lipsa unui hiatus dramatic, centrul nostru de interese se deplasează periodic, obiectivele se schimbă. Vine din când în când momentul să tragem linie şi să facem bilanţul împlinirilor şi neîmplinirilor : dat fiind că succesul nu necesită aproape niciodată explicaţii, ne dăm osteneala să aflăm (în interiorul nostru, dar şi în exterior ) cauzalitatea eşecurilor sau dramelor care ne-au lezat (de ex., Rafic Hariri a fost asasinat pentru că era perceput drept omul Occidentului, iar Klaus Iohannis a fost ales preşedinte tocmai pentru că 6 milioane şi ceva de români îşi doresc să vadă în el omul Occidentului – paradoxul nu este decât aparent ).

    După cum spuneţi, orice capitol încheiat croieşte drum unuia nou, aşa că ( îmi permit să vă contrazic) un asemenea eveniment nu trebuie să ne îngusteze universul, ci – din contra – să ne deschidă noi orizonturi.

    Vă doresc, aşadar, un nou început, plin de realizări şi răspunsuri pe care nu le-aţi aflat încă.

    P.S. Nu am văzut filmul, însă am citit că singura condiţie pusă de guvernul Japoniei în vederea capitulării– după explozia celor două bombe atomice – a fost tocmai ca Hirohito să rămână şeful statului ( au acceptat doar de-zeificarea împăratului).

  16. @Doru Coarna

    Chiar dacă ştiinţa este de multe ori considerată un fel de sectă ocultă, al cărei scop este ascunderea adevărului, cercetările arheologice, coroborate cu criteriile ligvistice, dar şi cu izvoarele antice (egiptene, asiriene, biblice, chiar Iliada de Homer, o epopee ce nu este doar fructul imaginaţiei poetice ), contrazic cu desăvârşire teoria că Popoarele Mării ar fi fost urmaşii unei fabuloase civilizaţii oceanice, care a apărut şi s-a dezvoltat înaintea Epocii Pietrei (Paleolitic) în Polinezia/Pacific. Evoluţia omului începe cu Paleoliticul Inferior (acum 2,5-3 miliarde de ani) ; ceea ce s-a întâmplat înainte este de domeniul paleoantropologiei, ce studiază etapele care au dus la apariţia omului modern/Homo sapiens.

    Denumirea de Popoarele Mării a apărut abia în a doua jumătate a sec. XIX şi îi aparţine lui Gaston Maspero, profesor la Collège de France şi director al Serviciului francez de Egiptologie. Este vorba de un grup de populaţii pre indo-europene (de origini diferite, în ceea mai mare parte estice/continentale), aparţinând civilizaţiei egeene, care ocupau insulele şi zonele de litoral estic şi vestic al Mării Egee, chiar şi regiuni mai îndepărtate: Sicilia, Sardinia, Lycia în sud-estul Turciei de astăzi, etc.). Aceste populaţii au fost împinse spre est şi sud de una dintre ultimele migraţii indo-europene, cea a dorienilor (sfârşitul secolului XIII – începutul secolului XII ante = înaintea erei noastre), ceea ce a condus la dezintegrarea politică a establishment-ului din întreaga zonă : dislocarea popoarelor mării a provocat mai întâi decăderea regatul hitit din Anatolia (cel mai avansat din punct de vedere tehnic la acea dată deoarece folosea fierul), refugiaţii hitiţi diseminând utilizarea fierului şi marcând astfel sfârşitul Epocii Bronzului şi începutul Epocii Fierului ; au urmat apoi două încercări succesive de invazie a Deltei Nilului, respinse de fiecare dată. Interesant este faptul că singurele reprezentări ale acestor invadatori ce făceau parte din popoarele mării, reliefurile de la Medinet Habu (templul funerar al lui Ramses III, care a oprit cel de-al doilea val ), îi arată pe unii dintre luptători venind pe câmpul de bătaie însoţiţi de familii în care trase de boi, deci nu pe mare, ci de-a lungul litoralului – se pare că este vorba de filistinii menţionaţi în Cărţile Bibliei ebraice.

    În momentul invaziilor popoarelor mării, oraşele feniciene de pe coasta estică a Mediteranei existau deja, iar locuitorii lor navigau de multă vreme şi făceau comerţ pe mare, reprezentând unul dintre factorii principali ai polimerizării culturale între Europa de Est şi Orientul Apropiat/Mijlociu. Egiptenii aduceau deasemenea cedrii din Liban cu corăbiile lor cu mult înainte de invazia popoarelor mării.

    Ceramica de care vorbiţi este fie cea minoică (cretană) sau miceniană (grecească), iar figurile zugrăvite (numai pe cea minoică, căci cea miceniană foloseşte motive florale, decorative, şi în fazele târzii zoomorf stilizate) nu reprezintă tipul general al celor consideraţi ca făcând parte din popoarele mării, ci numai pe cretani şi pe cretane – care s-ar fi putut să facă parte din popoarele mării. Reprezentanţii tipici ai acestora apar însă pe reliefurile de la Medinet Habu şi – mai timpuriu (sec. XIV-XIII ante), de data aceasta în calitate de supuşi/ambasadori ce aduceau cadouri faraonului – în morminte din timpul lui Tutmes III (c. 1503-1450 ante), cu siluete subţiri, îmbrăcaţi cu un fel de kilt (fustă) şi cu o coafură/pălărie cu pene.

    În ceea ce priveşte civilizaţia popoarelor mării, cu greu ar putea fi definită drept una avansată, ea corespunzând în principiu civilizaţiei egeene comune întregii regiuni, provenită la rândul ei – după cum o dovedeşte răspândirea ceramicii – din cea miceniană (continentală ). Progresul a venit de la hitiţi, prin introducerea fierului, în timp ce invadatorii din nord erau denumiţi (printre altele ) barbari (cel puţin de către egipteni şi asirieni). Aceşti migratori s-au asimilat populaţiilor sedentare tocmai datorită inferiorităţii culturii lor.

  17. @Doru Coarna

    Chiar dacă ştiinţa este de multe ori considerată un fel de sectă ocultă, al cărei scop este ascunderea adevărului, cercetările arheologice, coroborate cu criteriile ligvistice, dar şi cu izvoarele antice (egiptene, asiriene, biblice, chiar Iliada de Homer, o epopee ce nu este doar fructul imaginaţiei poetice ), contrazic cu desăvârşire teoria că Popoarele Mării ar fi fost urmaşii unei fabuloase civilizaţii oceanice, care a apărut şi s-a dezvoltat înaintea Epocii Pietrei (Paleolitic) în Polinezia/Pacific. Evoluţia omului începe cu Paleoliticul Inferior (acum 2,5-3 miliarde de ani) ; ceea ce s-a întâmplat înainte este de domeniul paleoantropologiei, ce studiază etapele care au dus la apariţia omului modern/Homo sapiens.

    Denumirea de Popoarele Mării a apărut abia în a doua jumătate a sec. XIX şi îi aparţine lui Gaston Maspero, profesor la Collège de France şi director al Serviciului francez de Egiptologie. Este vorba de un grup de populaţii pre indo-europene (de origini diferite, în ceea mai mare parte estice/continentale), aparţinând civilizaţiei egeene, care ocupau insulele şi zonele de litoral estic şi vestic al Mării Egee, chiar şi regiuni mai îndepărtate: Sicilia, Sardinia, Lycia în sud-estul Turciei de astăzi, etc.). Aceste populaţii au fost împinse spre est şi sud de una dintre ultimele migraţii indo-europene, cea a dorienilor (sfârşitul secolului XIII – începutul secolului XII ante = înaintea erei noastre), ceea ce a condus la dezintegrarea politică a establishment-ului din întreaga zonă : dislocarea popoarelor mării a provocat mai întâi decăderea regatul hitit din Anatolia (cel mai avansat din punct de vedere tehnic la acea dată deoarece folosea fierul), refugiaţii hitiţi diseminând utilizarea fierului şi marcând astfel sfârşitul Epocii Bronzului şi începutul Epocii Fierului ; au urmat apoi două încercări succesive de invazie a Deltei Nilului, respinse de fiecare dată. Interesant este faptul că singurele reprezentări ale acestor invadatori ce făceau parte din popoarele mării, reliefurile de la Medinet Habu (templul funerar al lui Ramses III, care a oprit cel de-al doilea val ), îi arată pe unii dintre luptători venind pe câmpul de bătaie însoţiţi de familii în care trase de boi, deci nu pe mare, ci de-a lungul litoralului – se pare că este vorba de filistinii menţionaţi în Cărţile Bibliei ebraice.

    În momentul invaziilor popoarelor mării, oraşele feniciene de pe coasta estică a Mediteranei existau deja, iar locuitorii lor navigau de multă vreme şi făceau comerţ pe mare, reprezentând unul dintre factorii principali ai polimerizării culturale între Europa de Est şi Orientul Apropiat/Mijlociu. Egiptenii aduceau deasemenea cedrii din Liban cu corăbiile lor cu mult înainte de invazia popoarelor mării.

    Ceramica de care vorbiţi este fie cea minoică (cretană) sau miceniană (grecească), iar figurile zugrăvite (numai pe cea minoică, căci cea miceniană foloseşte motive florale, decorative, şi în fazele târzii zoomorf stilizate) nu reprezintă tipul general al celor consideraţi ca făcând parte din popoarele mării, ci numai pe cretani şi pe cretane – care s-ar fi putut să facă parte din popoarele mării. Reprezentanţii tipici ai acestora apar însă pe reliefurile de la Medinet Habu şi – mai timpuriu (sec. XIV-XIII ante), de data aceasta în calitate de supuşi/ambasadori ce aduceau cadouri faraonului – în morminte din timpul lui Tutmes III (c. 1503-1450 ante), cu siluete subţiri, îmbrăcaţi cu un fel de kilt (fustă) şi cu o coafură/pălărie cu pene.

    În ceea ce priveşte civilizaţia popoarelor mării, cu greu ar putea fi definită drept una avansată, ea corespunzând în principiu civilizaţiei egeene comune întregii regiuni, provenită la rândul ei – după cum o dovedeşte răspândirea ceramicii – din cea miceniană (continentală ). Progresul a venit de la hitiţi, prin introducerea fierului, în timp ce invadatorii din nord erau denumiţi (printre altele ) barbari (cel puţin de către egipteni şi asirieni). Aceşti migratori s-au asimilat populaţiilor sedentare tocmai datorită inferiorităţii culturii lor.

  18. Exemplu de ipocrizie occidentala : bancile franceze nu vor sa finanteze compania franceza Vinci in Romania pentru Comarnic Brasov din cauza , tineti-va bine ” traficului mic ” de doar zece mii de autovehicule pe zi , ceea ce chipurile nu ar permite recuperarea imprumutului din taxarea masinilor .
    Daca D1 si sectorul ei intre Brasov Ploiesti Bucuresti are ” trafic mic ” – este sectorul cel mai circulat din Romania …
    Bancile vest-europene ( Hypoverein ,Raiffeisen Société Générale ) , nu isi vor plasa capitalurile in proiecte foarte costisitoare pentru a ajuta la dezvoltarea unor tari straine , operatiunile lor in Romania sunt finantarea activitatilor de import-export .
    Asa este cand te sugestionezi ca altii vor lucra si vor finanta pentru tine .
    Aluzie la celelalte investitii pe care altii le vor face pentru noi , fantasme ale lui Ponta : Craiova Pitesti facuta de ” chinezi ” ( cum spunea un sef chinez , ” dialog competitiv ” ? ) sau sarmana Centura de Sud a Bucurestiului , evaluata , modest , de CNADR la 2 MILIARDE DE EURO – nu tusiti , CNADR scrie asta negru pe alb , centura bucuresteana pe la Bragadiru este evaluata de acesti nebuni la 2 miliarde de euro …
    E atat de greu sa te decizi tu insuti , guvern suveran , sa investesti TU , nu altii , pentru tara ta si copiii tai …

  19. Exemplu de ipocrizie occidentala : bancile franceze nu vor sa finanteze compania franceza Vinci in Romania pentru Comarnic Brasov din cauza , tineti-va bine ” traficului mic ” de doar zece mii de autovehicule pe zi , ceea ce chipurile nu ar permite recuperarea imprumutului din taxarea masinilor .
    Daca D1 si sectorul ei intre Brasov Ploiesti Bucuresti are ” trafic mic ” – este sectorul cel mai circulat din Romania …
    Bancile vest-europene ( Hypoverein ,Raiffeisen Société Générale ) , nu isi vor plasa capitalurile in proiecte foarte costisitoare pentru a ajuta la dezvoltarea unor tari straine , operatiunile lor in Romania sunt finantarea activitatilor de import-export .
    Asa este cand te sugestionezi ca altii vor lucra si vor finanta pentru tine .
    Aluzie la celelalte investitii pe care altii le vor face pentru noi , fantasme ale lui Ponta : Craiova Pitesti facuta de ” chinezi ” ( cum spunea un sef chinez , ” dialog competitiv ” ? ) sau sarmana Centura de Sud a Bucurestiului , evaluata , modest , de CNADR la 2 MILIARDE DE EURO – nu tusiti , CNADR scrie asta negru pe alb , centura bucuresteana pe la Bragadiru este evaluata de acesti nebuni la 2 miliarde de euro …
    E atat de greu sa te decizi tu insuti , guvern suveran , sa investesti TU , nu altii , pentru tara ta si copiii tai …

  20. Fereasca Dumnezeu sa mai avem un „om de stat” (la spitz) ca Basescu, ca ne-a luat gaia. Dupa parerea mea, parlamentul ar trebui sa ia orice hotarare in interesul tarii si sa nu mai fie considerat o adunatura de profitori cum este considerat acum. Daca lasam orice manelist, lautar sau sportiv sa fie parlamentar de dragul notorietatii acestuia sa nu ne mai miram ca voteaza toti la semnul conducatorului de grup, dar desigur vor mai trece 25 de ani pana vor face o lege serioasa. Desteptaciunea e o notiune extrem de relativa, un bun exemplu sunteti chiar Dvs, Dl Adrian Nastase, la unele capitole excelati, la altele sunteti mediocru – ca orice om pana la urma …
    Va doresc sa fiti sanatos !

  21. Fereasca Dumnezeu sa mai avem un „om de stat” (la spitz) ca Basescu, ca ne-a luat gaia. Dupa parerea mea, parlamentul ar trebui sa ia orice hotarare in interesul tarii si sa nu mai fie considerat o adunatura de profitori cum este considerat acum. Daca lasam orice manelist, lautar sau sportiv sa fie parlamentar de dragul notorietatii acestuia sa nu ne mai miram ca voteaza toti la semnul conducatorului de grup, dar desigur vor mai trece 25 de ani pana vor face o lege serioasa. Desteptaciunea e o notiune extrem de relativa, un bun exemplu sunteti chiar Dvs, Dl Adrian Nastase, la unele capitole excelati, la altele sunteti mediocru – ca orice om pana la urma …
    Va doresc sa fiti sanatos !

  22. http://adevarul.ro/international/europa/prim-ministrul-ucrainei-supravietuirea-putin-depinde-capturarea-teritorii-straine-nevoie-anexari-1_54a771d1448e03c0fd42c4f8/index.html O surpriză plăcută de anul acesta: Discursul perfect ideologic al lui Arseni Iaţeniuk. Despre Arseni Iaţeniuk am aflat din diverse surse că este un românofon. Pot infera că se trage dintr-o familie care la origine venea fie din Basarabia de Sud (Bugeac), fie din Bucovina de Nord. Străvechi teritorii româneşti incorporate cu forţa de Stalin (aplicând, fără îndoială, doctrina lui Karamzin mult preţuită în Occident) în “statul” factice Ukraina, o însăilare din teritorii furate de la alţii şi ţinute împreună ca “stat” de către extremiştii haholi prin aplicarea “politicii toporului la brâu”. Putem întreba : Cum s-a perfecţionat Arseni Iaţeniuk în discursul românesc, mai mult chiar, în discursul ideologic românesc ? Răspundem invocând un alt personaj românesc din acea lume foarte enigmatică şi tulburătoare-tulbure răsăriteană : scriitorul Ion Druţă (membru al Academiei Române). În pasajele autobiografice scurte din narativul pe care l-a compus pe româneşte, Ion Druţă mărturisea cât de mult a contat în formarea lui intelectuală citirea unor texte găsite întâmplător pe vremea copilăriei sale din R.S.S. Moldovenească, dar texte redactate pe româneşte şi tipărite în România Mare. Recurg la o trasabilitate ideologică. Am mai vorbit despre Gramatica de la Sibiu din 1828. Şi spuneam că abia după acea Gramatică de la Sibiu începe –imediat, chiar cu anul 1829- creşterea exponenţială a numărului tipăriturilor româneşti. Şi mai spuneam că în alcătuirea ei făcută de către ideologul naţionalist Ioan Eliade Rădulescu, Gramatica de la Sibiu incorporase în structură Epistema de modernitate europeană, anume modelul gramaticii filosofice a iluministului francez Bonnot de Condillac, precum şi modelul gramaticii generale a lui Antoine Destutt de Tracy, întemeietor formal şi recunoscut al Ideologiei primare. Mai subliniam aici pe blogul AN un sincronism cultural între ideologia naţionalismului românesc, jeffersonianismul American şi dekabrismul rusesc. Tocmai acest sincronism cultural i-a îngăduit scriitorului Ion Druţă să se integreze uşor în mediul cultural moscovit al intellighenţiei ruse care îi venerează şi acum pe dekabrişti. Revin iarăşi – nu pot altfel!- la critica emisiunilor bine sponsorizate ale doamnei Carmen Avram – a cărei extraordinară inteligenţă emoţională o recunosc şi o apreciez- de la Antena 3. A făcut o emisiune şi despre banditismul moldovenesc de acum, sprijinit de Tiraspol, şi bine a făcut că a menţionat acest “detaliu”! În emisiune apărea şi un personaj chemat- ca poreclă- Pisateli. Dar Carmen Avram n-a mai insistat pe latura culturală. Acel personaj negativ avea drept poreclă Pisateli, pentru că în realitate îl chema Ion Druţă! Şi mai apăreau prezentate în emisiune alte două personaje negative cu numele de familie Druţă, fraţi cu Pisateli. Or, în episoadele autobiografice din literatura sa, academicianul român Ion Druţă spune limpede faptul că „Druţă“ este un nume vechi de răzeşi din judeţul Soroca! Intelectualii basarabeni ţin foarte mult la trasabilitate, ştiu asta din familia mea. Iar doamna Carmen Avram îşi permitea să ne vorbească emoţional într-o emisiune despre “oraşul mişto“ Soroca în stilul Vladimir Tismăneanu, fără să încerce, fără măcar să ne promită că va încerca vreodată, o trasabilitate a suferinţei româneşti din judeţul Soroca! Repet, Carmen Avram a renunţat la promovarea ideologiei naţionalismului românesc şi a trecut într-un mod ostensiv la promovarea unei ideologii transhumaniste pe Antena 3 (nu spun că este neapărat pe linia Ray Kurzweil, pentru că la ora actuală există mai multe tipuri de transhumanism). Dacă tot sîntem la trasabilitate şi-am zis de Bugeac, de unde vine numele Basarabia? Intelectualul basarabean patriot Nicolae Lupan, fost coleg la Şcoala Superioară de Agricultură şi Viticultură a Basarabiei cu taică-meu (bunul Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească), răspundea că de la “Ion Vodă Basarab”. Îmi amintesc de faptul că doamna deputat Norica Nicolai a primit odată o întrebare de Bacalaureat : “Când a domnit Nicolae Alexandru?” Doamna Norica Nicolai a răspuns peremptoriu : “N-a existat un voievod român cu acest nume!” Ba da. A fost fiul lui Basarab I, Întemeietorul! Pe care Nicolae Lupan îl numea “Ion Vodă Basarab”. De ce ? Dintr-un foarte pronunţat, şi sănătos, reflex anti-rusesc. “Blajina” Rusie a reuşit, iată!, după 1989, să facă să nu se mai vorbească deloc la noi despre Arhiepiscopia de Ohrid, urmaşa Arhiepiscopiei Justiniana Prima, aşa cum ţinea să ne reamintească frecvent un alt mare intelectual basarabean, domnul Gheorghe Gavrilă-Copil. Toţi voievozii noştri al căror nume începea cu “Io” se află sub semnul confirmării de către Arhiepiscopia de Ohrid ! Acea licenţă a lui Nicolae Lupan se referă probabil la faptul că Arhiepiscopia de Ohrid avea drept paznic credincios (Rex) pe Ioniţă Caloianul al bulgarilor, numit acolo de puternicul papă Inocenţiu al III-lea. Mai mult, Nicolae Lupan spune că atunci când ocupă Bugeacul şi-i dă numele istoric Basarabia, acel “Ion Vodă Basarab” (Basarab I Întemeietorul) ajungea de fapt până la rîul Bug! Să încercăm să înţelegem motivarea geopolitică a lui Basarab I Întemeietorul. Aşa cum afirmă istoricul german Theodor Mommsen, la 62 AD, tînărul imperator Nero instituia foarte oficial provincia Romania Orientală din spaţiul nord-pontic. Astfel, cucerirea lui Traian inserează Dacia Felix într-un continuum teritorial nord-pontic. Împăratul Traian ordonă şi construirea drumului roman de la Porolissum la Tyras, adică din Ardeal până la Nistru! Acel drum roman confirmă faptul că Transilvania făcea parte din hinterlandul imperiului pontic milezian. Civilizaţia în Transilvania este veche, nu începe cu venirea ungurilor, cum se afirmă cu infatuată ignoranţă chiar şi în “mediul academic”! Ştim că seniorul Corneliu Coposu a refuzat categoric să refacă- eventual mergând chiar pe jos- drumul istoric de la Porolissum la Tyras, într-o vreme când Tiraspolul era atunci oraş aflat sub autoritate românească. Corneliu Coposu ar fi fost un martor util pentru adevăr împotriva învinuirii de Holocaust ce ni se face. Iar gestul primului Basarab, acela care venea din Ardeal, ne arată că pe timpul său tradiţia noastră mai vorbea încă despre drumul roman de la Porolissum la Tyras!

  23. http://adevarul.ro/international/europa/prim-ministrul-ucrainei-supravietuirea-putin-depinde-capturarea-teritorii-straine-nevoie-anexari-1_54a771d1448e03c0fd42c4f8/index.html O surpriză plăcută de anul acesta: Discursul perfect ideologic al lui Arseni Iaţeniuk. Despre Arseni Iaţeniuk am aflat din diverse surse că este un românofon. Pot infera că se trage dintr-o familie care la origine venea fie din Basarabia de Sud (Bugeac), fie din Bucovina de Nord. Străvechi teritorii româneşti incorporate cu forţa de Stalin (aplicând, fără îndoială, doctrina lui Karamzin mult preţuită în Occident) în “statul” factice Ukraina, o însăilare din teritorii furate de la alţii şi ţinute împreună ca “stat” de către extremiştii haholi prin aplicarea “politicii toporului la brâu”. Putem întreba : Cum s-a perfecţionat Arseni Iaţeniuk în discursul românesc, mai mult chiar, în discursul ideologic românesc ? Răspundem invocând un alt personaj românesc din acea lume foarte enigmatică şi tulburătoare-tulbure răsăriteană : scriitorul Ion Druţă (membru al Academiei Române). În pasajele autobiografice scurte din narativul pe care l-a compus pe româneşte, Ion Druţă mărturisea cât de mult a contat în formarea lui intelectuală citirea unor texte găsite întâmplător pe vremea copilăriei sale din R.S.S. Moldovenească, dar texte redactate pe româneşte şi tipărite în România Mare. Recurg la o trasabilitate ideologică. Am mai vorbit despre Gramatica de la Sibiu din 1828. Şi spuneam că abia după acea Gramatică de la Sibiu începe –imediat, chiar cu anul 1829- creşterea exponenţială a numărului tipăriturilor româneşti. Şi mai spuneam că în alcătuirea ei făcută de către ideologul naţionalist Ioan Eliade Rădulescu, Gramatica de la Sibiu incorporase în structură Epistema de modernitate europeană, anume modelul gramaticii filosofice a iluministului francez Bonnot de Condillac, precum şi modelul gramaticii generale a lui Antoine Destutt de Tracy, întemeietor formal şi recunoscut al Ideologiei primare. Mai subliniam aici pe blogul AN un sincronism cultural între ideologia naţionalismului românesc, jeffersonianismul American şi dekabrismul rusesc. Tocmai acest sincronism cultural i-a îngăduit scriitorului Ion Druţă să se integreze uşor în mediul cultural moscovit al intellighenţiei ruse care îi venerează şi acum pe dekabrişti. Revin iarăşi – nu pot altfel!- la critica emisiunilor bine sponsorizate ale doamnei Carmen Avram – a cărei extraordinară inteligenţă emoţională o recunosc şi o apreciez- de la Antena 3. A făcut o emisiune şi despre banditismul moldovenesc de acum, sprijinit de Tiraspol, şi bine a făcut că a menţionat acest “detaliu”! În emisiune apărea şi un personaj chemat- ca poreclă- Pisateli. Dar Carmen Avram n-a mai insistat pe latura culturală. Acel personaj negativ avea drept poreclă Pisateli, pentru că în realitate îl chema Ion Druţă! Şi mai apăreau prezentate în emisiune alte două personaje negative cu numele de familie Druţă, fraţi cu Pisateli. Or, în episoadele autobiografice din literatura sa, academicianul român Ion Druţă spune limpede faptul că „Druţă“ este un nume vechi de răzeşi din judeţul Soroca! Intelectualii basarabeni ţin foarte mult la trasabilitate, ştiu asta din familia mea. Iar doamna Carmen Avram îşi permitea să ne vorbească emoţional într-o emisiune despre “oraşul mişto“ Soroca în stilul Vladimir Tismăneanu, fără să încerce, fără măcar să ne promită că va încerca vreodată, o trasabilitate a suferinţei româneşti din judeţul Soroca! Repet, Carmen Avram a renunţat la promovarea ideologiei naţionalismului românesc şi a trecut într-un mod ostensiv la promovarea unei ideologii transhumaniste pe Antena 3 (nu spun că este neapărat pe linia Ray Kurzweil, pentru că la ora actuală există mai multe tipuri de transhumanism). Dacă tot sîntem la trasabilitate şi-am zis de Bugeac, de unde vine numele Basarabia? Intelectualul basarabean patriot Nicolae Lupan, fost coleg la Şcoala Superioară de Agricultură şi Viticultură a Basarabiei cu taică-meu (bunul Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească), răspundea că de la “Ion Vodă Basarab”. Îmi amintesc de faptul că doamna deputat Norica Nicolai a primit odată o întrebare de Bacalaureat : “Când a domnit Nicolae Alexandru?” Doamna Norica Nicolai a răspuns peremptoriu : “N-a existat un voievod român cu acest nume!” Ba da. A fost fiul lui Basarab I, Întemeietorul! Pe care Nicolae Lupan îl numea “Ion Vodă Basarab”. De ce ? Dintr-un foarte pronunţat, şi sănătos, reflex anti-rusesc. “Blajina” Rusie a reuşit, iată!, după 1989, să facă să nu se mai vorbească deloc la noi despre Arhiepiscopia de Ohrid, urmaşa Arhiepiscopiei Justiniana Prima, aşa cum ţinea să ne reamintească frecvent un alt mare intelectual basarabean, domnul Gheorghe Gavrilă-Copil. Toţi voievozii noştri al căror nume începea cu “Io” se află sub semnul confirmării de către Arhiepiscopia de Ohrid ! Acea licenţă a lui Nicolae Lupan se referă probabil la faptul că Arhiepiscopia de Ohrid avea drept paznic credincios (Rex) pe Ioniţă Caloianul al bulgarilor, numit acolo de puternicul papă Inocenţiu al III-lea. Mai mult, Nicolae Lupan spune că atunci când ocupă Bugeacul şi-i dă numele istoric Basarabia, acel “Ion Vodă Basarab” (Basarab I Întemeietorul) ajungea de fapt până la rîul Bug! Să încercăm să înţelegem motivarea geopolitică a lui Basarab I Întemeietorul. Aşa cum afirmă istoricul german Theodor Mommsen, la 62 AD, tînărul imperator Nero instituia foarte oficial provincia Romania Orientală din spaţiul nord-pontic. Astfel, cucerirea lui Traian inserează Dacia Felix într-un continuum teritorial nord-pontic. Împăratul Traian ordonă şi construirea drumului roman de la Porolissum la Tyras, adică din Ardeal până la Nistru! Acel drum roman confirmă faptul că Transilvania făcea parte din hinterlandul imperiului pontic milezian. Civilizaţia în Transilvania este veche, nu începe cu venirea ungurilor, cum se afirmă cu infatuată ignoranţă chiar şi în “mediul academic”! Ştim că seniorul Corneliu Coposu a refuzat categoric să refacă- eventual mergând chiar pe jos- drumul istoric de la Porolissum la Tyras, într-o vreme când Tiraspolul era atunci oraş aflat sub autoritate românească. Corneliu Coposu ar fi fost un martor util pentru adevăr împotriva învinuirii de Holocaust ce ni se face. Iar gestul primului Basarab, acela care venea din Ardeal, ne arată că pe timpul său tradiţia noastră mai vorbea încă despre drumul roman de la Porolissum la Tyras!

  24. Ah, si inca ceva ca sa inchei: cand iei franciza constructiei de nave maritime, ceri si ceva astronomie ca sa te orientezi cand navighezi, si ceva matematica pt calculul pozitiei, deci si cifra ZERO!!!!!!!!!!!!!! Acum intelegi de unde le-au „inventat” arabii pe toate astea? Pe arabi ii stii, n-ai ce spune… n-au inventat nimic de cand exista!

    Si mai interesant, formulele matematice pt calculul pozitiei sunt algebrice si trogonometrice, astea insa se pot aproxima cu tabele, insa partea algebrica nu, trebuie s-o rezolvi! Cine a „inventat” algebra, nu arabii?

    Toate se leaga… sau se innoada de tot daca o iei pe calea istoriei oficiale…

  25. Ah, si inca ceva ca sa inchei: cand iei franciza constructiei de nave maritime, ceri si ceva astronomie ca sa te orientezi cand navighezi, si ceva matematica pt calculul pozitiei, deci si cifra ZERO!!!!!!!!!!!!!! Acum intelegi de unde le-au „inventat” arabii pe toate astea? Pe arabi ii stii, n-ai ce spune… n-au inventat nimic de cand exista!

    Si mai interesant, formulele matematice pt calculul pozitiei sunt algebrice si trogonometrice, astea insa se pot aproxima cu tabele, insa partea algebrica nu, trebuie s-o rezolvi! Cine a „inventat” algebra, nu arabii?

    Toate se leaga… sau se innoada de tot daca o iei pe calea istoriei oficiale…

  26. Luminita cea intunecata,

    Poate dumneata te-ai oferit voluntar si nu ai fost situita dar dexul spune ca a silui inseamna a constrange pe cineva sa faca ceva!
    Dumneata nu ai fost siluita si nu te numeri printre cele 300 de mii de femei care au murit pentru ca li s-a refuzat avortul , dumneata nu stateai la cozi la lapte, unt,carne pentru ca le aveai la pachet,dumneata nu lucrai in egalitarismul sexelor in ture de 12 cu 24 ore si iti lasai copii fara lumina,caldura, dumneata faceai muncile voluntare de buna voie si ne siluita de nimeni si de aici si refularea dumitale de aici si aproprierea sinistra de mizeria comunista care ne-a dominat , ne-a furat cei mai frumosi ani ai tineretii, ne-a invatat prin vocea dumitale sau a altuia despre capul plecat pe care sabia nu-l taie.
    Da doamna diriginte cred ca sunteti frustrata nu mai puteti interzice copiilor colindele, cintecele religioase, credinta ,nu-i mai siluiti sa mearga la munci agricole ,sa vina la scoala in clase fara lumina si caldura ,da alt nivel de trai aveati nu neaparat din meditatii ci din putini de branza , carne livrate de copii responsabililor de magazine alimentare, copii ce care ii imparteati egal in cancelarie dupa „clasa sociala”!
    Tineti-va prelegerile in celula de partid in care activati , sau aici , cu un carcotas sau doi cu alt profesor pensionar sau cu fostii activisti de partid care au ramas pe dinafara sistemului alambicat roman.

    Multumesc pentru indreptar!

  27. Luminita cea intunecata,

    Poate dumneata te-ai oferit voluntar si nu ai fost situita dar dexul spune ca a silui inseamna a constrange pe cineva sa faca ceva!
    Dumneata nu ai fost siluita si nu te numeri printre cele 300 de mii de femei care au murit pentru ca li s-a refuzat avortul , dumneata nu stateai la cozi la lapte, unt,carne pentru ca le aveai la pachet,dumneata nu lucrai in egalitarismul sexelor in ture de 12 cu 24 ore si iti lasai copii fara lumina,caldura, dumneata faceai muncile voluntare de buna voie si ne siluita de nimeni si de aici si refularea dumitale de aici si aproprierea sinistra de mizeria comunista care ne-a dominat , ne-a furat cei mai frumosi ani ai tineretii, ne-a invatat prin vocea dumitale sau a altuia despre capul plecat pe care sabia nu-l taie.
    Da doamna diriginte cred ca sunteti frustrata nu mai puteti interzice copiilor colindele, cintecele religioase, credinta ,nu-i mai siluiti sa mearga la munci agricole ,sa vina la scoala in clase fara lumina si caldura ,da alt nivel de trai aveati nu neaparat din meditatii ci din putini de branza , carne livrate de copii responsabililor de magazine alimentare, copii ce care ii imparteati egal in cancelarie dupa „clasa sociala”!
    Tineti-va prelegerile in celula de partid in care activati , sau aici , cu un carcotas sau doi cu alt profesor pensionar sau cu fostii activisti de partid care au ramas pe dinafara sistemului alambicat roman.

    Multumesc pentru indreptar!

  28. Am citit discursul interesant al Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul BOR tinut la 1 ianuarie 2015. BOR nu a avut o viata buna nici in comunism – unde a fost ignorata programatic de PCR, dar nici in capitalism, cu care nu se poate reconcilia. De exemplu, se doreste construirea de biserici, renovarea si repararea celor existente si constructia de case si cantine parohiale, se incep proiecte grandioase, chiar cu o doza de megalomanie pentru o tara care inca nu are forta economica necesara. Ne plingem ca nu sunt bani sa ajutam saracii care vin pe la Biserici, sau ca nu sunt bani ca biserica sa se implice in cultura. Contradictia e evidenta. Biserica are proiecte mult prea ambitioase pentru capacitatea sa economico-financiara. O recalibrare ar fi necesara.

    Pe de alta parte, fenomenul coruptiei nu pare a fi o preocupare pentru BOR, desi e real si e un cancer care consuma din putinele resursele financiare de care se plinge Preafericitul Parinte. Cred ca e oportun ca cei care administreaza institutia sa reflecteze mai mult la aceste aspecte critice, care arata opacitate in mesajul transmis credinciosilor si societatii in general relativ la ce face biserica pentru a combate coruptia din interior.

    Statul, pentru ca finanteaza biserica, ar trebui sa conditioneze finantarea din punctul de vedere al implementarii de masuri anti-coruptie. Nu e in regula ca preotii sa colecteze donatii financiare de la cetateni si sa nu emita bonuri fiscale, de exemplu. Nu e in regula ca absolventii de la Teologie sa fie obligati sa plateasca spagi considerabile pentru ca sa poata primi o parohie. Acolo e o economie gri semnificativa.

    http://patriarhia.ro/proclamarea-anului-2015-in-patriarhia-romana-ca-anul-omagial-al-misiunii-parohiei-si-manastirii-azisi-anul-comemorativ-al-sfantului-ioan-gura-de-aur-si-al-marilor-pastori-de-suflete-din-eparhii-7806.html

  29. Am citit discursul interesant al Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul BOR tinut la 1 ianuarie 2015. BOR nu a avut o viata buna nici in comunism – unde a fost ignorata programatic de PCR, dar nici in capitalism, cu care nu se poate reconcilia. De exemplu, se doreste construirea de biserici, renovarea si repararea celor existente si constructia de case si cantine parohiale, se incep proiecte grandioase, chiar cu o doza de megalomanie pentru o tara care inca nu are forta economica necesara. Ne plingem ca nu sunt bani sa ajutam saracii care vin pe la Biserici, sau ca nu sunt bani ca biserica sa se implice in cultura. Contradictia e evidenta. Biserica are proiecte mult prea ambitioase pentru capacitatea sa economico-financiara. O recalibrare ar fi necesara.

    Pe de alta parte, fenomenul coruptiei nu pare a fi o preocupare pentru BOR, desi e real si e un cancer care consuma din putinele resursele financiare de care se plinge Preafericitul Parinte. Cred ca e oportun ca cei care administreaza institutia sa reflecteze mai mult la aceste aspecte critice, care arata opacitate in mesajul transmis credinciosilor si societatii in general relativ la ce face biserica pentru a combate coruptia din interior.

    Statul, pentru ca finanteaza biserica, ar trebui sa conditioneze finantarea din punctul de vedere al implementarii de masuri anti-coruptie. Nu e in regula ca preotii sa colecteze donatii financiare de la cetateni si sa nu emita bonuri fiscale, de exemplu. Nu e in regula ca absolventii de la Teologie sa fie obligati sa plateasca spagi considerabile pentru ca sa poata primi o parohie. Acolo e o economie gri semnificativa.

    http://patriarhia.ro/proclamarea-anului-2015-in-patriarhia-romana-ca-anul-omagial-al-misiunii-parohiei-si-manastirii-azisi-anul-comemorativ-al-sfantului-ioan-gura-de-aur-si-al-marilor-pastori-de-suflete-din-eparhii-7806.html

  30. Americanii au avut geniul sa investeasca in zonele lor de interes strategic. Exemple sunt Europa de Vest dupa razboi, iar mai recent, Coreea de Sud. De ce azi nu au acelasi geniu relativ la Europa de Est, mai ales cind partea asta a Europei e mai pro-americana decit Europa vestica? Nu mai au bani sau corporatii interesate?

    Timpurile sunt foarte sensibile. Rusia isi impinge piesele oriunde poate. De exemplu, invitatia lor directa la adresa UE sa uite de acordul pentru o piata de liber schimb cu SUA si sa se orienteze la o relatie cu Uniunea Euro-Asiatica, ce a intrat in functiune la 1 ianuarie 2015.

    “…Do you believe it is wise to spend so much political energy on a free trade zone with the USA while you have more natural partners at your side, closer to home? We don’t even chlorinate our chickens”, the ambassador said. …

    He pointed out that EU-US economic relations have an equally volatile history.

    “Look at the currency rate of the euro compared with the dollar now and a year ago. Do you remember how many times the dollar was devalued since the 1960s? Do you remember when French president Charles De Gaulle in those days sent a ship loaded with US dollars to America to change them into gold? And what was Washington’s reaction?”.

    Sigur ca invitatia lor la dans cu UE va fi privita cu grimase. Pentru ca Ucraina a fost invitata la dans, si apoi dusa in pasi de dans in camera din dos si violata. Rusii incearca cresterea animozitatilor intre SUA si europeni, care nu sunt putine. Si vor lucra pe la periferii daca e cazul, sau chiar mai departe, acolo unde mina lui Uncle Sam inca nu a mingaiat capetele plecate.

    http://euobserver.com/economic/127081

  31. Americanii au avut geniul sa investeasca in zonele lor de interes strategic. Exemple sunt Europa de Vest dupa razboi, iar mai recent, Coreea de Sud. De ce azi nu au acelasi geniu relativ la Europa de Est, mai ales cind partea asta a Europei e mai pro-americana decit Europa vestica? Nu mai au bani sau corporatii interesate?

    Timpurile sunt foarte sensibile. Rusia isi impinge piesele oriunde poate. De exemplu, invitatia lor directa la adresa UE sa uite de acordul pentru o piata de liber schimb cu SUA si sa se orienteze la o relatie cu Uniunea Euro-Asiatica, ce a intrat in functiune la 1 ianuarie 2015.

    “…Do you believe it is wise to spend so much political energy on a free trade zone with the USA while you have more natural partners at your side, closer to home? We don’t even chlorinate our chickens”, the ambassador said. …

    He pointed out that EU-US economic relations have an equally volatile history.

    “Look at the currency rate of the euro compared with the dollar now and a year ago. Do you remember how many times the dollar was devalued since the 1960s? Do you remember when French president Charles De Gaulle in those days sent a ship loaded with US dollars to America to change them into gold? And what was Washington’s reaction?”.

    Sigur ca invitatia lor la dans cu UE va fi privita cu grimase. Pentru ca Ucraina a fost invitata la dans, si apoi dusa in pasi de dans in camera din dos si violata. Rusii incearca cresterea animozitatilor intre SUA si europeni, care nu sunt putine. Si vor lucra pe la periferii daca e cazul, sau chiar mai departe, acolo unde mina lui Uncle Sam inca nu a mingaiat capetele plecate.

    http://euobserver.com/economic/127081

  32. @Georgica Ban – uite cum se recunoaste Georgica in publicul descris ! Dar uita ca nu e blogul lui !
    Nu te enerva ca de-abia incepe anul !
    Si te aud copiii , Georgica , ca vorbesti urat !
    Nu suntem la sedintele de comitet judetean de Partid , in romanticul si fabulosul an 1985 dupa care plang multi pe aici , nici in curtea cazarmii , nu mai suntem nici macar imparati atotputernici profesori de ” stiinte sociale ” terorizand elevii in aceeasi ani ( si cu activitate si la Securitate ) .
    O tempora !
    Ce frumoase vremuri !

  33. @Georgica Ban – uite cum se recunoaste Georgica in publicul descris ! Dar uita ca nu e blogul lui !
    Nu te enerva ca de-abia incepe anul !
    Si te aud copiii , Georgica , ca vorbesti urat !
    Nu suntem la sedintele de comitet judetean de Partid , in romanticul si fabulosul an 1985 dupa care plang multi pe aici , nici in curtea cazarmii , nu mai suntem nici macar imparati atotputernici profesori de ” stiinte sociale ” terorizand elevii in aceeasi ani ( si cu activitate si la Securitate ) .
    O tempora !
    Ce frumoase vremuri !

  34. Referitor la articolul d-lui Năstase:

    Există multe personalități în istorie calificate cumva și apoi total altcumva, în funcție de punctul de vedere din care au privit cei care au calificat omul, de unde se vede că nu există obiectivitate, că sentințele se raportează la un punct de referință, iar punctele de referință sunt stabilite tot de cei care califică/dau sentințele.

  35. Referitor la articolul d-lui Năstase:

    Există multe personalități în istorie calificate cumva și apoi total altcumva, în funcție de punctul de vedere din care au privit cei care au calificat omul, de unde se vede că nu există obiectivitate, că sentințele se raportează la un punct de referință, iar punctele de referință sunt stabilite tot de cei care califică/dau sentințele.

Lasă un răspuns