Va urez un An Nou linistit!

 

img_0212

Dragi prieteni,

va urez un An Nou linistit, cu sperante care sa se implineasca. Avem nevoie, toti, sa meditam asupra drumurilor de urmat, astfel incat viitorul  sa ne aduca mai multe bucurii. Pentru mine, anul care se incheie a fost un an de suferinte, un an de dezamagiri. Dezamagiri legate de oameni, in primul rand. Am privit, cu tristete, usurinta cu care oamenii pot fi manipulati. Am privit in urma, la ceea ce s-a intamplat in ultimii zece ani, si am avut sentimentul ca, intr-o cursa de galop, calul nostru a fost drogat de propriul lui jokeu, pentru a-i ajuta pe altii sa castige.

La acest sfarsit de an, incerc sa inteleg calmul unui calugar budist, care cauta raspunsuri in interiorul sau. Am descoperit ca, odata cu trecerea timpului – universul meu se ingusteaza. Retina mea retine restul lucrurilor care nu s-au intamplat iar memoria mea elimina tot ceea ce nu are raspuns.

Cand scriu aceste randuri, afara, soarele straluceste si, timid, incearca sa topeasca zapada. Stiu insa ca, peste cateva ore, vom intra intr-un an nou prin cea mai geroasa noapte din ultima jumatate de secol.

Am, in continuare, un sentiment neplacut – acela ca noi reprezentam „indienii”  din „Estul” salbatic care trebuie sa dispara pentru a face loc mall-urilor si reclamelor de detergenti straini. Poate, totusi, anul care vine ne va aduce intelepciunea de a ne cunoaste si apara propriile interese, atat in ceea ce priveste resursele naturale cat si pe cele umane.

Dragi prieteni,

in orice sfarsit este si un inceput. Se incheie acum nu doar anul 2014, ci un pachet de zece ani. Sigur, sunt subiectiv cand ma gandesc ca se putea si altfel. Oricum, acest nou inceput, de la alegerile prezidentiale, marcheaza aparitia celei de-a a cincea „puteri” – facebookul, care a dovedit ( si la noi si in lumea araba) ca stie sa darame. Poate insa sa si construiasca? Ramane de vazut.

Dragi prieteni,

in anii de cand corespondam prin internet, mi-ati trimis 181.749 de comentarii. Chiar daca nu v-am raspuns de fiecare data, am citit toate postarile voastre. Ele au insemnat pentru mine o hrana spirituala extraordinara. Poate ca uneori am lasat dialogul prea liber dar, de fiecare data, am avut de invatat unii de la altii.

Va urez Sarbatori fericite, sa fiti sanatosi, sa-i tineti aproape pe cei dragi si sa incercati, de fiecare data, sa priviti dincolo de linia orizontului cotidian.

Cu pretuirea dintotdeauna,

Adrian Nastase

 

88 de gânduri despre “Va urez un An Nou linistit!

  1. Un calugar budist care ucide din placere? mai meditati, domnule Nastase asupra adevaratelor cauze ale diferitelor intamplari prin care ati trecut. Cu mijloacele financiare suficiente, sper ca v-ati gandit la cei ramasi in inchisoare in acelasi proces, ca v-ati gandit la oamenii morti de frig, de foame in strada ori in casele lor, ca v-ati gandit la cainii ucisi cu salbaticie in „adaposturi” si ca, asemeni unui calugar budist, ati hotarat sa deveniti vegetarian si sa depuneti juramantul de a nu mai face rau niciunei fapturi. Evident, aceasta nu va scuteste de a suporta efectele karmei acumulate. Va indemn din nou- mai meditati. Imi amintesc de Anthony de Mello, care ofera cateva teme de meditatie, printre care si cea care spune ca, nimeni nu este vinovat de ceea ce mi se intampla, decat eu insumi…

  2. La mulți ani și un An nou Fericit să aveți, domnule Adrian Năstase!Meritați din plin să aveți liniștea pe care v-o doriți,după suferințele și umilințele prin care ați trecut!Și sper ca-n viitor să fiți mai activ în politică,fiindcă România mai are nevoie(încă!)de inteligența dvs. și de opiniile dvs.!

  3. La multi ani ! Sa va dea D-ZEU sanatate si numai bucurii de aici inainte .Sa nu uitati ca nimic nu este intamplator in lumea aceasta si mai ales sa nu uitati ca D-ZEU VA IUBESTE ENORM !

  4. Eşti aproape într-o stare de fascinaţie văzând cum aprinse dezbateri actuale pe teme vitale din economia dezvoltării sunt interpretabile şi modelabile în lumina teoriei clasice a lui David Ricardo din anul 1817 despre cele două sectoare economice (industrial şi agricol) precum şi două categorii de produse finale (bine, la David Ricardo fiecare categorie conţinea doar câte un singur bun!). În cazul American, unde nu există “ţară” ori “sat” în sensul lui Dimitrie Gusti, acum dezbaterea este aprinsă între Richard Florida, autorul teoriei despre “clasa creativă” ce trăieşte în oraşele sofisticate, şi Joel Kotkin, autorul unei teorii despre rolul suburbiilor americane, pe care Joel Kotkin le numeşte, foarte inspirat mi se pare mie, nation’s nurseries (îmi place extrem de mult noţiunea!). Ziceam pe-aici despre economia fondaţională. Ei bine, aceste “creşe pentru o naţiune” produc bunurile esenţiale ce asigură subzistenţa unei naţiuni şi reprezintă zona fondaţională (în termenii ultimei doctrine a capitalismului manchesterian). Iar “clasa creativă” din metropole produce tot ce-i legat de sectorul industrial TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicării). Surse http://www.thedailybeast.com/articles/2013/03/21/did-i-abandon-my-creative-class-theory-not-so-fast-joel-kotkin.html şi http://www.thedailybeast.com/articles/2013/03/20/richard-florida-concedes-the-limits-of-the-creative-class.html Apoi, cât de frivolă mi se pare glorificarea “marelui” economist Sebastian Buhaiu care i se face aici http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/clujeanul-adus-acasa-romanii-schimba-economia-lumii-as-ura-romaniei-sfarsit-vointa-renunta-recompensarea-mediocritatii-1_54a1ca85448e03c0fd25c061/index.html De ce a revenit el de fapt din Străinezia în România? Până la urmă dezvăluie : pentru “sprijin logistic şi financiar de la instituţiile interesate din România”. Redau un excerpt din articol : “Clujeanul Sebastian Buhai a reuşit, în premieră în România, să organizeze o conferinţă la care au participat 35 de economişti români, care lucrează în domeniul cercetării la universităţi de top din întreaga lume. Specialistul a vorbit pentru ziarul Adevărul despre efectele conferinţei, despre lucrările sale de cercetare, despre preşedintele Klaus Iohannis iar, la final, a făcut o urare României.” Am citit tot articolul, dar n-am văzut ce fel de start-ups au creat cei 35 de economişti români. Numai papers, papers, papers! Bineînţeles, publicate în reviste de prestigiu, cotate ISI! Sînt curios, cum îl vor ajuta pe Klaus Iohannis ? Dincolo de ceea ce au făcut probabil deja până acum.

  5. Retrospectiv, Jokeul a fost o “jokerie”, un Hopa – Mitică la care făurarii în mod voit i-au turnat plumbul în partea de sus astfel încât să-i asigure poziţia funcţional – constantă, aparent hazoasă, de “căzut în cap”. În spatele acestui Hopa – Traian făurarii au zburdat un deceniu şi vor zburda în continuare în “paradosul” unui Guliver legat de scaunul cotrocenilor de către cei 6,3 milioane de pitici.

  6. @ Luminita,

    nu e mare deosebire intre calamar si soriciul de porc, ba pot spune ca cel din urma se transforma in organism in mai putin colagen decat primul… Calamar servesc cei din zonele calde unde este cam nepractic sa cresti porci… Adica purceaua se urca in copac dupa calamar…

  7. Ușurința cu care oamenii pot fi manipulați…
    E o mare problemă datorată superficialității induse de calculator și internet.
    Cei dependenți de ele nu sunt în stare să achiziționeze informații corecte și complete pentru ca apoi să-și facă o părere personală despre un om, un eveniment… Ei iau părerile gata „elaborate”. E mai ușor, nu faci eforturi, nu ai răspunderi…
    Eu cred însă că hotărârile luate de cei care au manipulat, și însușite de cei care s-au lăsat manipulați, se vor întoarce împotriva lor.
    La multe întoarceri împotriva lor!

  8. La multi ani, domnule Prim ministru, dumneavoastra si familiei! Sper ca anul 2015 sa fie un an mai bun, in care sa va puteti manifesta liber in spatiul public (atat cat se poate)…Si da, eu sunt sigura ca ultimii zece ani ar fi fost complet diferiti daca in 2014 oamenii ar fi fost mai atenti si nu s-ar fi lasat orbiti de minciunile grosolane regizate de contracandidatul dvs. plus aliatii! Vreau sa mentionez ca limbajul meu „academic” se datoreaza doar respectului pe care vi-l port…Va doresc mult bine in viata, consider ca aveti tot dreptul!

  9. Gata, v-am păstorit cât m-a ţinut putirinţa, avertizează, încă în funcţie, al 11-lea Preşedinte al Republicii Italiene, RACUL nanogenar (n.29 iunie 1925) Giorgio Napolitano, colegul dv. de zodie, cinstită gazdă.
    Faţă de încercările prin care aţi „înotat”, s-ar cuveni să vă propuneţi un ideal prezidenţial, care să tranziteze gluma cu „universul îngust”.

  10. “Ştim cum să distrugem Pământul!” Cine anume ştie ? Păi tipii listaţi (foarte incomplet) aici:1/Radu Negulescu; 2/ Vlad Tăuşance; 3/ Ioan Dan Niculescu; 4/ Cătălin Dumitriu; 5/ Georgiana Bedivan ; 6/ Ionel Bogdan ; 7/ George Tuţă; 8/ Roxana Bursuc; 9/ Mihai Sluser şi alţii, mulţi … Imaginea şefului de coloană, Radu Negulescu, zâmbind servil către familia prezidenţială Klaus şi Carmen Iohannis, o puteţi vedea aici http://adevarul.ro/news/politica/oamenii-klaus-iohannis-amanunte-subsolul-s-au-strans-13-milioane-fani-facebook-1_54a3cacc448e03c0fd307caa/index.html Dar iată şi un excerpt din articol: “Echipa de online a lui Iohannis, care, şi cu ajutorul contextului, a dus pagina Facebook a preşedintelui la 1,3 milioane de Like-uri, a funcţionat pe Kiseleff, într-un subsol.” Problema foarte gravă pentru bietul nostru Pământ este aceea că pagina de Facebook a preşedintelui Klaus Iohannis cu 1,3 milioane de Like-uri a lăsat o amprentă ecologică dizgraţioasă (am folosit un blajin eufemism pentru acest înspăimântător de iresponsabil footprint!). Preşedintele pedagog Klaus Iohannis nici măcar nu şi-a pus echipa de facebook-işti susţinători să calculeze şi să facă publică această amprentă ecologică pe care a lăsat-o pe faţa Pământului campania lui electorală (bine, ăştia sunt doar facebook-iştii, dar mai rămâne Centrul de Date care a virtualizat bot-urile pentru vot).

  11. Domnul Adrian Năstase, ce aţi făcut sau ce nu aţi facut (în postura funcţiilor pe care le-aţi avut) să nu mai „reprezentam “indienii” din “Estul” salbatic care trebuie sa dispara pentru a face loc mall-urilor si reclamelor de detergenti straini”? Vă reproşaţi ceva?
    Vă rog să înţelegeţi întrebările mele ca atare, nu vă judec, doar vă întreb informativ.

  12. Cu placere. Nu am gasit pe internet setul de restrictii care v-a fost impus, as fi dorit sa fac niste sugestii mai multe si mai bune.

  13. @Blogideologic, nu merita atentie. Nu sunt nici genii informatice, sunt niste papagali din Baia Mare, adusi in Bucuresti pe salarii nu se stie de cine platite, pentru a falsifica realitatea. E clar ca Johannis a cumparat like-uri si anume mult mai multe decat Ponta. Iar acum probabil ca se simt ignorati, ca trebuie sa mearga inapoi in Baia Mare si nu vor, ca vor bani si functii si de aceea isi scot articole. Nimic nu e mai rau ca un electorat care isi da seama ca a fost inselat de niste escroci informationali.
    Iti semnalez altceva si anume tendinta lui Johannis de a fi presedintele unei regiuni si nu al unei tari.

  14. @Vsile – ma impresionati din ce in ce mai mult .
    Nu uitati ca vorbiti unui public format in mare parte din nostalgici ceausisti ,securisti la pensie , activisti sau simpatizanti ai partidelor de buzunar de extrema stanga , profesori la pensie cu venin in loc de sange in corp si functionari ( servicii sau presa sau ambasada ) ai Statului Rus …

  15. @Vsile, Titus Filipas este unul dintre comentatorii de pe blog care stie ce spune. Adevarat, e deranjant uneori, atunci cand intre comentariile sale si tematica articolului curent este o distanta prea mare. Ca si alteori, cand practica un enciclopedism oarecum fortat. Mi se pare mie sau incerci sa ii platesti o mica polita, apropo de numele Vsile?

  16. Domnule Nastase, dupa ce Johannis si-a tras, cam cu munca altora, capitala culturala europeana, iar Boc, tocmai a dat si el o lovitura, cam pe sestache, cu capitala europeana a tineretului, e cazul sa punem chestiunea cetateneste, pe fata: vom mai avea capitala culturala in 2021: Iasi si Targoviste si nu Timisoara, cultura nu e doar in nord – vest. Loc liber pentru capitala a tineretului pentru 2018, propun Constanta ca si capitala europeana a tineretului.

  17. Ma gandesc sa propun ca ziua nationala a Romaniei fie ziua de 14 octombrie, in amintirea zilei de 14 octombrie 1066, zi in care armata lui William Cuceritorul i-a invins pe sasii lui Harold al II-lea.

  18. „La inceput de an sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! ”

    Notă : Altfel veţi primi na-na, fără subvenţie.

  19. Adriane,

    Sunt persoane cu spuma la gura de la .eroină, altii de la droguri usoare, cum ar fi partizanatul politic, altii de la mancat prea mult …alti de la prea multa frisca, eu ce sa fac nici mancator de rahat nici de frisca, mai irit pina la nebunie cit un tanar frivol care se crede si intelept!

    Filipasul de padure,

    Eu sunt dintr-o regiune in care strabunii mei olteni au convietuit alaturi de tatari, evrei,armeni, greci, transilvanenii , moldoveni, lipoveni, ukrainieni ,aromani , bulgari , grupuri deja fixate in Dobrogea anilor care au urmat razboilui de Independenta de la 1877 prin diferite colturi ale Dobrogei .
    Nu am uitat de sasii care locuiau in mari comunitati in aproprierea orasului Constanta.
    Sentimentele insa pedagogului comunist depasesc ura fatisa , un fenomen pe care noi romani il exacerbam atunci cind suntem pusi fara in fata de pretentiile iredentiste ungare ,aceste sentimente sunt depasite de dl. Filipas pe fiecare segment al populatiei din Romania.

    Nu imi amintesc ca Filipas sa fi fost atat de vehement atunci cind Traian Basescu taia si spanzura abuza de romani pe parcursul a 10 ani de semi-dioctatura presedentiala!

    Acum , nici nu i s-a uscat cerneala neamtului la Cotroceni si tinta transformata in ura a profesorului de etica comunista , tine pagina continua in mesajele acestuia.
    Pe rand i-a atacat pe ukrainieni pe care sincer nici eu la nivel de tara nu ii prea inghit i-a confundat pe lipoveni cu exterminatorii rusi , pe rusi cu evrei, pe fanarioti nu mai spun , lectii adevarate de istorie comunista cinica.

    Eu nu indemn pe nimeni sa-mi urmeze exemplul si nici sa-mi inteleags criticile ba chiar va rog bucurati-a de stiinta lui Filipas!.

  20. In sfirsit ar trebui sa fac si eu o corectie, in loc de „Eu sunt dintr-o regiune in care strabunii mei olteni ” va rog cititi „Eu sunt dintr-o regiune in care strabunii mei , dupa mama olteni ”
    Deoarece ei oltenii mei participanti la razboiul din 1877,1914,1940, mi-ai calauzit primii pasi cu amintiri ale satului oltenesc incropit pe pamanturile Dobrogei, bordeele din Izlaz fiind inlocuite cu casele cu prispa de lut!!

  21. La Multi Ani, Sanatate, Liniste , Pace!
    Relativizand si privind peste linia orizontului trebuie sa recunoastem ca nimic nu merita mai mult ca un loc la strapontina.pe vremea studentiei ….
    Va doresc un An plin de intelepciune ,dragoste si pace interioara…..
    Corina

  22. Citez fără nicio modificare:

    In sfirsit ar trebui sa fac si eu o corectie, in loc de “Eu sunt dintr-o regiune in care strabunii mei olteni ” va rog cititi “Eu sunt dintr-o regiune in care strabunii mei , dupa mama olteni ”
    Deoarece ei oltenii mei participanti la razboiul din 1877,1914,1940, mi-ai calauzit primii pasi cu amintiri ale satului oltenesc incropit pe pamanturile Dobrogei, bordeele din Izlaz fiind inlocuite cu casele cu prispa de lut!!

    Îmi dau lacrimile pentru satul oltenesc încropit pe pământurile Dobrogei, de către urmaşii renumitului oltean Grigorenco, participant la războaiele citate de vrednicul său urmaş!

  23. Urările dumneavoastră de bine pentru noul an sunt şi pentru mine şi vă mulţumesc mult. m primit în sufletul meu de Anul Nou toţi oamenii dragi printre care nu aţi lipsit nici dumneavoastră. În fiecare an am răspuns la felicitările dumneavoastră şi le-am returnat cu toată căldura sufetului meu. Acum trăiesc un sentiment ciudat când mă gândesc cât de aproape am fost de dumneavoastră când mi-aţi strâns mâna într-o lojă din Sala Palatului şi cât de departe mă simt de preocupările domnului Adrian Nastase. Dacă dumneavoastră nu aţi putut corija destinul, ce aşi fi putut face eu? Mă alint citind postările dvs. pe facebook sau pe blog şi mă întreb dacă mai putem vreodată să o luăm de la capăt?! La mulţi ani cu sănătate pentru toată familia Nastase.

  24. frumoasa uarea de Anul Nou si plna de intelepciune. Ce pacat ca aceasta calitate nu va ajutat sa-l infrange-ti pe nemernicul de Basescu care pe langa raul pe care vi la pricinuit,in acelasi timp a provocat tariii un rau cu mult mai mare.Este eviden ca de cele mai multe ori raul castiga in lupta cu binele,cu intelepciunea.

Lasă un răspuns