Situatia capitalului national

La sfârsitul celor două mandate ale lui Băsescu, se vor face numeroase analize, se vor trage concluzii, se vor prezenta statistici. Voi incerca si eu să particip la ele.

O primă observatie, in legătură cu capitalul national. Urmărind  televiziunile de stiri, poti constata că, in timp ce la emisiuni se vorbeste 90% din timp despre statul de drept in Romania, in calupurile de publicitate, după 10 ani, publicitatea este realizată, acum, 90%, de companii straine sau de multinationale. Iată că un „stat de drept” mai bun ajuta la o „reconfigurare” a pietei interne in domeniile IT, telecomunicatii, constructii, imobiliare, agricol, etc.

Vor putea oare noul presedinte si noul guvern să revadă această situatie? Sau vor dori?

40 de gânduri despre “Situatia capitalului national

  1. Pai este normal ca televiziunile in calupurile, deranjante deja, de publicitare sa aduca mesaje aceei parti a capitalului national care este segmentul uman. Mai mult de acelasi abuz se bucura si romanii din tara cit si cei din diaspora.
    Eu cred ca mai degraba in contextul celor doua mandate ca presedinte si guvernator ale lui Traian Basescu dumneavoastra doriti sa declansati o abordare a zestrei capitalului social ,ramasa dupa Traian Basescu si nu la situatia Capitalul National, dar in fine dumneavoastra stiti mai bine!

  2. Pai este normal ca televiziunile in calupurile, deranjante deja, de publicitare sa aduca mesaje aceei parti a capitalului national care este segmentul uman. Mai mult de acelasi abuz se bucura si romanii din tara cit si cei din diaspora.
    Eu cred ca mai degraba in contextul celor doua mandate ca presedinte si guvernator ale lui Traian Basescu dumneavoastra doriti sa declansati o abordare a zestrei capitalului social ,ramasa dupa Traian Basescu si nu la situatia Capitalul National, dar in fine dumneavoastra stiti mai bine!

    • sadicu,
      această modalitate, de a introduce pe blogul meu, prin trimitere, mesaje sau imagini „inelegante”, in legătură cu mine sau cu familia mea, mi se pare de neacceptat si foarte departe de spiritul blogului sau de respectul pe care ar trebui să ni-l acordăm reciproc. De aceea, voi considera că ati renuntat să postati pe acest blog.

  3. Sper sa fiti bine primit in rindurile celor care ne conduc astazi,domnule Adrian Nastase si sper ca domnul presedinte nou ales sa fie intelept sa va primeasca sfaturile dvs pretioase
    Va doresc succes in tot ce faceti,iar Forta Divina sa va ocroteasca !

  4. Domnul Turturică de la RL a dat ordin (ceva timp în urmă) să fie interzis accesul publicului la comentarii. M-am întrebat ce sens avea. Am găsit eu atunci nişte motive. Dar motivul central l-am dibuit acum. Este vorba despre mecanismul eficient de falsificare a rezultatului alegerilor prezidenţiale. Pentru că mecanismul era pregătit încă din iunie 2013. Pe RL, mecanismul era devoalat într-un comentariu la unul dintre articolele http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/basescu-sistemul-de-educatie-e-ineficient-corupt-lipsit-de-exigenta-cu-dascali-slab-pregatiti-304142.html sau http://www.romanialibera.ro/stiinta-tehnologie/it-c/basescu-s-a-intalnit-cu-fanii–de-pe-facebook–internetul-trebuie-lasat-liber–nu-am-fost-niciodata-in-favoarea-reglementarii-presei-304019 Comentariul – pe care l-am salvat!- era : +10. clou-ul cloud-ului 16:56 | 8 Iunie compuitercenter „Cloud computing” înseamnă servicii oferite clienţilor prin Internet puse la dispoziţie de servere din „centre de date”, servere care rulează aplicaţiile în centrul de date, la distanţă. Pe vremuri, fiecare întreprindere avea un „centru de calcul”. Acum centrele de calcul s-au „centralizat” în „centre de date” şi ele şi oferă servicii prin Internet prin aplicaţii rulate pe serverele virtuale sau reale, localizate fizic din centre de date. Cred că sintagma „Servicii prin Internet” (de la „centrele de date”), este suficient de sugestivă în româneşte, pentru „cloud computing”. Virtualizarea – despre care vorbisem eu, Titus Filipas, într-un comentariu anterior- este doar mecanismul prin care centrele de date realizează eficientizarea ofertei. Clienţilor nu le pasă ce face centrul, ei văd numai serviciul, adăugarea „virtualizării” nu e necesară. „IT în nori” e hilar pe româneşte. În engleză, „cloud” nu are nuanţa hazlie. DPDV al serverelor, ele văd „Aplicaţii în Internet”. Deci „IT în Internet” ar împăca şi capra şi varza.+ Comentariile mele de acum : 1/ Centrul de date care a fost folosit pentru falsificarea alegerilor din 16 noiembrie 2014 se punea deja în operă (ca să nu folosesc barbarismul “a implementa”) la început de iunie 2013. 2/ Am mai spus că pentru falsificarea alegerilor din 16 noiembrie 2014 au fost create 2 milioane de boturi de vot prin virtualizare. 3/ Tipul care comenta pe 8 iunie 2013 aproape că făcea alergie la cuvântul “virtualizare” ! 4/ Tipul respectiv era de asemenea foarte atent la emoţiile pe care le induc cuvintele ! 5/ În fine, acel costisitor centru de date, în loc să devină public şi folosit pentru dezvoltarea economiei României –crearea de întreprinderi şi locuri de muncă- era deturnat, ilegitim şi ilegal, folosit pentru falsificarea la scară Big Data a rezultatului alegerilor prezidenţiale…

  5. 1. Ce spune un antreprenor român despre cum este „sprijinit” capitalul local: pentru Nokia au făcut autostradă, iar la noi au tras o linie continuă pe şosea ca să nu mai putem intra cu camioanele la fabrică (declaratie a lui Octavian Creţu, acţionarul majoritar al Romaqua Group, cel mai mare producător de apă minerală naturală şi cel mai mare angajator din industria băuturilor, ZF, 26 nov. a.c.).
    2. Să ştiţi că şi noi ăştia, “restul”, facem investiţii, angajăm oameni şi plătim salarii. Ştiţi câţi bani am plătit eu la buget în nouă luni? 1,9 mil. euro. Dar pentru dvs. numai investitorii străini sunt buni. (declaratie a lui Toma Lazăr, antreprenor din Arges, ZF, 19 oct. a.c.)
    3. Pe lista ajutoarelor de stat sunt aproape numai companii străine.
    4. Când merg la bancă, costul de finanţare este diferit între companiile româneşti şi cele străine, iar acest lucru face diferenţa în preţul de cost al unui produs.
    5. Bursa este considerata de multi inalti demnitari un joc, o speculatie, nu o sursa de finantare transparenta. Poate fi locul ideal pentru un parteneriat public – privat. Dar, in acest caz, nu prea mai merge cu oamenii de partid in posturi de decizie, dispar multe sinecuri. In linii mari, competenta primeaza, iar asta dauneaza partidului (oricare nume de partid de la noi ar fi corect pus aici).
    5. La nivel naţional, străinii controlează o treime din cele 650.000 de companii din România şi generează 50% din cifra de afaceri a businessului local, respectiv 125 mld.euro din cele 250 mld.euro înregistrate în 2013.
    Etc. etc. etc.
    Nu exista nicio strategie nationala de sprijinire a antreprenorilor romani. Sau, daca e, asta se traduce prin a lua 10 piei de pe ei. Si-atunci?…

  6. Era sa spun despre filmul sadic al sadicului , un film mizerabil dar nu o spun, spun doar ca intradevar sadicul este in termeni politicosi , prost si rau intentionat.
    Sa-l vad cind o cinta colinda la Basescu la casa din Mihaileanu, pentru ca cel putin Nastase a construit cu banii lui ai Tamarei ai cui vrea Sadicul sinu a furat de-a gata de stat o vila!!

  7. Nu prea stiu cate companii de publicitate 100 % romanesti avem ( era Vitrina , daca mai exista ) , mai ales capabile sa rivalizeze cu Saatchi and Saatchi , Publicis …
    Au companiile romanesti de publicitate competentele multinationalelor de publicitate ?
    Salvatorii romani , in Apuseni sau la Siutghiol , sigur nu au competentele colegilor lor din Muntenegru ( autocarul nostru cazut in prapastie ) , Turcia sau Ungaria .
    Ce o sa avem la cutremur , daca geniile cu chipiu nu stiu gasi un avion in Apuseni sau nu pot iesi cu o barca cu motor la 40 de metri pe lac , in plina Mamaia …

  8. http://www.theguardian.com/world/live/2014/dec/18/vladimir-putin-press-conference-rouble-oil-live Conferinţa de presă a lui Vladimir Putin. O întrebare de la agenţia de ştiri Reuters: “Dumneavoastră blamaţi forţele externe pentru starea negativă a lucrurilor din Rusia. Însă oameni din anturajul dumneavoastră, spun ‘off record’ că în primul rând dumneavoastră sunteţi de vină. / Răspunsul lui Vladimir Putin (zâmbind): “Daţi-mi numele lor !”

  9. Spiridus, Asa este, criminalul economic,american si european ne-a cotropit mai abitir decit turcii odinioara !
    Noi suntem eroii din scenariul fabulei despre soarecele care a calcat in balega de vaca , re-redau fabula si pentru cei inteligenti tot mai rari pe acest blog dar si pentru restul.

    Un soarece statea in spatele unei vaci. La un moment dat, vaca trage o balega pe soarece si-l acopera incat nu-i ramane afara decat coada. O pisica din apropiere care urmarea scena vine, prinde soarecele de coada, il scoate din balega, il scutura si-l mananca. Dupa ce vaca pleaca de la locul faptei, un stol de vrabii se aseaza pe balega si incep sa manance ciripind puternic cu vioiciune. Un vultur care plana peste tot ascest peisaj, se repede in picaj asupra vrabiutelor si le mananca.

    Invatamintele acestei fabule sa le descifreze Blogi, recitind pacea de la Kuciuk Kainargi!

    Eu cred insa ca dl. Nastase doar incita la comentarii desi speta , sau asteptarile dansului par a fi de alta natura si nu una economica!

  10. IMI CER SCUZE!
    Imi cer scuze atat fata de dumneavoastra domnule Adrian Nastase cat si fata de familia dumneavoastra.
    Dupa vizionarea integrala a clipului cu pricina,(stimulat de postarea dumneavoastra ulterioara,adresata mie),am realizat ca am gresit sau mai exact,ca v-am gresit.
    Greseala are legatura cu superficialitatea si nu cu intentia.
    Pe la pranz,in timpul pauzei de cafea,am intrat pe contul personal de facebook unde m-am trezit in cronologie cu acest clip postat de un prieten.
    Absorbindu-mi cafeau si tigara ,cu telefonul la ureche,am vizionat partial acest clip si cam cu coada ochiului.
    Astfel,nu am obervat ca productia contine…”mesaje sau imagini “inelegante”, in legătură cu mine sau cu familia mea.”
    Acum,va indemn sa recurgem impreuna,la un exercitiu de logica.
    In urma cu doi ani m-ati primit in ”casa duneavoastra” si chiar daca am avut statut de ”intrus”,mi-ati permis sa ma desfasor liber si neingradit,
    Ce motiv sa fi avut eu oare,asa din senin,sa va ”injur” in propria ”casa” fara sa ma astept,ca in urmatoarea clipa ,sa-mi recomndati…”gaseste-ti chirie intr-alta parte”? 🙂
    Sper ca m-ati inteles,sper ca m-ati iertat si de asemenea,sper ca-mi permiteti sa mai ”locuiesc” o perioada,aici.
    In caz contrar,nu pot decat sa va MULTUMESC,sa-mi cer inca odata scuze pentru deranj si sa va urez,NUMAI BINE,atat dumneavoastra cat si familiei dumneavoastra.
    P.S.
    Daca aceasta postare nu va ramane ,”in asteptare”,(forever),se cheam ca am in continuare aaceptul dumneavoastra de a posta mesaje pe blog.
    Daca nu,se cheama ca doar m-ati intels si iertat. 🙂
    Sarbatori fericite!

  11. Este un proces normal pt ca era inevitabil ca, fara masuri protectioniste puternice, capitalul autohton sa fie strivit de cel strain. Sunt doua cauze, prima e ca asemenea practici protectioniste ne sunt interzise de UE si a doua, furtul de capital in Romania, vedem bine azi cat de mare este, a scos din circuitul firesc sume care in loc sa ajute la sustinerea economiei autohtone, au mers in conturi risipite in lumea larga pt a nu putea fi gasite.

    Nu se mai poate face nimic, dar macar de acum incolo ar trebui ca cel putin banul public sa fie urmarit la centima.

    Insa cele doua cauze de mai sus le stie cam oricine. Adevarata cauza insa este bine ascunsa publicului: banul isi pierde valoarea continuta daca nu este gospodarit eficient, adica nu este investit in chestii care produc efectiv plusvaloare. De exemplu, o gradinita sau o conducta de apa reprezinta investitii neserioase, si probabil ca aici intervine retinerea celor de la UE in a ne acorda usor sumele promise, acestea sunt investitii socialmente necesare, insa nu produc profit ulterior! Daca aceleasi sume le-am investi in amenajarea unor exploatari miniere, a unora agricole, a unor iazuri de peste sau in generarea de energie hidro, alta ar fi deschiderea occidentala. Acestea, odata realizate, produc de la mama natura in permanenta apoi profit, aici este diferenta intre investitiile socialmente necesare si cele generatoare de profit! Ori, vesticii stiu bine aceste lucruri si nu participa la panselute si borduri alaturi de voiosii nostri primari, ci asteapta sa ne desteptam pt ca, in ultima instanta, ceea ce am facut si facem noi cu banii publici reprezinta nu numai prostie, ci o adevarata jignire a economiei reale si a bunului simt economic.

    Nu sunt multe domeniile cu adevarat producatoare in mod natural de plusvaloare, in general tot ceea ce se poate extrage din aer, de pe pamant, de sub pamant si din apa, reprezinta astfel de investii, si orice altceva nu inseamna decat o ofensa adusa banului public si economiei reale, generatoare de profit. Se intelege ca si o gradinita poate produce profit, insa la nivel economic asta nu inseamna decat mutarea unor sume din buzunarele parintilor in cele ale proprietarilor gradinitei iar statul crede ca primind impozitele este OK… Nu este OK, saracul isi poate muta banii in orice buzunar, mai ales ca mai pierde din ei platind impozite, si se mira apoi cand devine si mai sarac… banii ajung la stat care ii dirijeaza catre panselute! Nu se genereaza valoare ci doar se iau niste sume de la unii si se impart intre stat si detinatorii afacerii cu pricina, iar banul in sine se devalorizeaza! Orice panseluta sapa la temelia leului si a economiei romanesti si implicit, la nivelul nostru de trai… Apoi ne miram?

    Intai trebuie create investitii generatoare de profit real, si apoi, din castig, realizate investiile socialmente necesare dupa logica oportunitatii, dar asta abia dupa!

    Ati vazut voi simpli tarani ca iau credite de la banci ca sa-si amenajeze alee betonata pana la privata din fundul gradinii? Nu, intai munceste un sezon la gradina, vinde si apoi, din plusvaloarea creata, isi cumpara ciment si nisip si ISI CONSTRUIESTE SINGUR ALEEA, TOVARASI! Uite locuri de munca, cum apar ele in mod natural si necesar, daca ar fi sa vorbim despre o autostrada…

    Numai statul roman face invers! Ce credeti ca merita cei care conduc, nu e asta mai mult decat subminarea economiei nationale? Este rapt si ticalosie cu acte in regula!

  12. nastase

    Multă, foarte multă răbdare ați avut cu sadicu! Dar mai bine mai târziu decât niciodată! Blogul va fi de zece ori mai curat.

  13. @nastase decembrie 18, 2014 la 11:41 am

    Au fost multe mesaje directe sau discrete care-i băteau obrazul acestui tip; unele erau atât de tranşante, încât mi-a fost imposibil să înţeleg ce fel de om ar continua imperturbabil cu lucruri atât de grosiere şi cu o propagandă atât de rudimentară, despre care, fără să mă obosesc să mai citesc textele „originale”, aflam din postările celorlalţi( nu o dată acide).

    Probabil că, pentru domnia-sa, este numai o problemă simplă de deficit intelectual. Dar asta nu poate fi niciodată o scuză.

  14. Nu l-am citit niciodată pe insul care postează sub pseudonimul sadicu. Mențiunea de mai sus a d-lui Năstase m-a determinat să văd filmul și pot să spun că insul e din categoria superficialilor, o categorie slabă calitativ, care consideră că acuzat=vinovat, fără să mai vorbim despre circumspecția pe care trebuie s-o ai față de Justiție care nu e infailibilă (vezi cazurile recente din SUA! vezi erorile judiciare ale Justiției române recunoscute de aceasta după 10-20 de ani!)
    Unii dintre cei reținuți de DNA, chiar unii dintre cei arestați pentru cercetări s-ar putea să fie achitați. Dacă aceștia le intentează proces de defăimare celor ca individul de mai sus, cred că vor avea câștig de cauză.
    În privința imaginilor cu dl. Năstase și Andrei, e chiar o lipsă de bun simț și de educație să ai pretenția să fie postate pe blogul de față. Insul mai susmenționat are destule bloguri și „rețele” pe care poate să le pună în aplauzele celor asemenea lui.
    Găsesc că dl. Năstase e perfect îndreptățit să-l „ejecteze” pe natantol de pe blog. Blogul lui Macovei îl așteaptă pe stupid să se scurgă alături de alte scursuri.

  15. Băsescu:
    L-am informat pe președintele Iohannis despre poziția MEA la această reuniune (Consiliul European).
    Am reprezentat interesele României la limita maximă la care puteau fi reprezentate, în raport cu principiile de funcționare ale Uniunii, adică toți trebuie să fie mulțumiți când se termină un Consiliu.

    Așadar, prostul l-a informat pe năvleg despre poziția LUI. Mai vreți ceva?
    Fraza (dacă frază poate fi numită) a doua e „magistrală”. El a reprezentat interesele României mai bine decât oricine…
    În ultimul rând (dacă ar fi doar asta, ar putea fi trecută cu vederea), exprimarea e execrabilă, construcția frazei și a propozițiilor ei e a unui elev de gimnaziu repetent.

  16. Sadicule , intre alb si negru sunt si alte culori , nu intelegi ?
    Nu poti , matur si educat fiind , sa vezi toata viata ta grupul lui Basescu in alb si PSD in negru .
    PSD-ul lui Adrian Nastase ne-a eliminat vizele in ianuarie 2002 , obtinut aderarea la NATO in octombrie 2002 si la UE in toamna lui 2004 .
    Basescu a reusit performanta de a se certa cu Franta si Italia , prieteni fideli ai Romaniei in anii 1990 -2004 .
    Iar ce i s-a inscenat domnului Nastase este grobian .
    Spiridus , Nokia nu a avut nici un drum special pentru ea la Jucu .
    Au fost promisiuni , ca pentru Ford la Craiova si Renault la Pitesti , care au ramas , asa cum va asteptati , la stadiul de promisiuni .
    Iar Octavian Cretu , de care pomenesti aparent inocent , este un Securila amestecat in mizeriile securiste uneltite impotriva domnului Nastase .

  17. Pentru mine, Justiția își dă examenul de licență după 1 ian. 2015. Dacă Băsescu o să fie cercetat, anchetat, judecat și condamnat pentru măcar jumătate din infracțiunile făptuite, am să încep să am încredere în ea.
    Dacă nu, nu. Dacă nu, toate acuzațiile și condamnările celelalte or să rămână apă de ploaie. Acum sunt condamnați nevinovați de-a valma cu vinovați, ceea ce anulează bunele intenții ale „justițiarilor”.

  18. Sub crusta subţire de „doamnă”, personalitatea de ţoapă a Andreei Paul (ex Vass) tropăie mărunt din picioruşe şi, uneori, dă năvală. Preocupată de statutul ei de „divă” de partid, bucuroasă că a scăpat de madam Udrea ca rivală directă care-i punea în pericol sex-appeal-lul, Andreea Paul crede că Sistemul Solar, Calea Lactee şi, în general, Universul, ar trebui să-i facă temenele, numai pentru că ne-a făcut nouă, tuturor, hatârul să se nască.

    Am văzut-o pe această cucoană pe când se răţoia în direct la medicul X , spunând ofuscată că ea nu şi-ar duce copilul decât la medicul Y (!!!!) . Am admirat-o în costum de moroşană, aşa cum a văzut ea pe la televizor, cu băsmăluţă peste coafura platinată şi dresuri 10 DEN LYCRA învelindu-i picioruşele şi am avut brusc revelaţia a ceea ce a vrut să spună cel care a inventat sintagma ”ca nuca în perete”. Am aflat că s-a promovat pe sine în chip de material didactic pentru cina romantică oferită ca premiu unuia cu cine ştie ce idee economică trasnită. I-am urmărit entuziasmul de scenă, pur isteric , subliniat de degetul mare îndreptat violent în jos, în dramoleta „JOS TAXELE / MAFIE USL ! ”. I-am sesizat bucuria senină cu care a afirmat că dacă guvernul lor nu ar fi tăiat salarii, impozitat pensii şi mărit TVA, ar fi fost „nişte tâmpiţi”.

    Cu toate că le-a făcut pe toate astea , Andreea Paul şi-ar da zece ani din viaţă pentru ca poporul de sex masculin să o considere nu numai seducătoare ci şi inegalabil de inteligentă.

    E drept însă, că nu chiar totul este dezagreabil la Andreea Paul ; de exemplu, când şi-a încurajat susţinătorii dezlănţuiţi să-l voteze pe Victor Ponta, era pe cale să devină, pentru câteva secunde, chiar simpatică.

  19. Globalizarea, partea I, partea II / Ştim că prima parte a globalizării a pus finanţele în centrul schimbării economice a lumii. Însă partea doua a globalizării implică o mutaţie tehnologică bazată pe numeric şi pe tranziţia energetică. Aspectul numeric devine liant universal pentru culturile tehnice, jucând de asemenea rol demultiplicator al inovaţiei, contribuind şi cu o funcţie a destabilizării vechilor noţiuni de ordine în lume. Are loc totodată o hibridizare a culturilor tehnice, economice şi societale, fenomen care pune în valoare noi teritorii la interfaţa mai multor domenii. Estetica industrială (design-ul) capătă rang de cultură emblematică. În vreme ce „orizontalizarea” sistemului socio-economic duce la modificarea logicilor de intermediere din cadrul întreprinderilor. Sunt instituite noi relaţii de cauzalitate pentru cunoaştere.

  20. În urmă cu un secol şi jumătate, inginerul a fost vîrful de lance al revoluţiei industriale. Însă terţiarizarea, apoi financiarizarea economiilor, au pus omul de afaceri în centrul jocului economic.

  21. pt. ERMAECHTIGUNGSGESETZ sunt de interes DOAR (exclusiv !):

    1. – STATU’ de DREPTI !
    2. – ECONOMIA de PAIATZA
    3. – COPITA-li$$mul Fasci$$to-Sclavagi$$t !

  22. Cris ramai doamna sau blonda ,

    Navlegul cu alura de domn nu de bula, prof. de fizica si matematica a scolit deja mii de copii , are o alura asa cum l-a lasat Dumnezeu , ma-sa si tac-su.
    Pare insa cioplit dintro bucata , are fata si exprimarea nevlegilor care conduc un continent numit Europa.
    Casatorit nu si-a schimat consoarta pentru ca impreuna cu alta sa intre in famiglia, nu are copii deci logic nu si-a parasit ca bula copilul ba din contra a mai vandut si niste tiganusi pe la altii ca sa aibe si altii de ce sa se bucure de bucuriile romanilor!

    A fost ales de o majoritate covarsitoare de romani si nu diaspora a decis majoritatea alegatorilor!
    Bineinteles ca din segmentul alegatorilor lui johannis au lipsit mindria tarii romanesti , etnia rroma, unii printi sau regi de Sibiu, apropriati acum in mod direct de clanul sarbu-ponta!
    In analizele care au urmat esecului din alegeri s-a ascuns faptul ca peste 1/4 dintre votantii domnului Ponta & Co. au fost tiganii de pretutindeni. Daca dl. Ponta ar fi castigat am fi avut nu un voievod al tiganilor ci un Presedinte…….ca si expiratul Basescu!
    Dar dumneata ca si altii de o parte sau de alta a optiunii politice , fa-ti meseria si defaimeaza in continuare ….pentru ca, de ce nu , navlegul a intors deja lumea pe dos, si este vinovat de tot dezastrul si marasmul economic si social de azi al romanilor si de ce nu al Romaniei!

  23. Domnule Adrian Nastase,

    Iertati-l pe prost , dupa cum vedeti este ca vsile, omul e doar un prost plasat de cealalta parte a strazii.
    Si inca o chestie aparitia unor asemenea indivizi mai raresc prostii din tabara adversa, pentru ca daca ii enumar pe cititorii partinici ,multi pseudo-gramatici si laudaci consacrati mottoul dumneavoastra isi pierde veridicitatea.
    Dar toti impreuna Sadicul pe de o parte, zevii de cealalta parte , nu exprima de fapt decit starea capitalului romanesc , stare pe care cred ca o sugerati,spre dezbatere!

  24. Am intrebat de cateva ori pe blog, in decursul anilor, asupra ponderii capitalului romanesc in economia zisa a tarii – semnificand si cat mai suntem de stapani la noi acasa – si nu am primit raspuns. Pentru ca acest raspuns nici nu prea exista, exista calcule referitoare la ponderea cifrelor de afaceri. Care pondere cea mai mare este a firmelor cu capital strain. Interesant ca randamentele nu sunt foarte mari si sunt aproximativ aceleasi. Insa ma bucur sa il vad pe dl Nastase adoptand o pozitie nationala si cu nuanta liberala. Desi eu unul am in continuare un avans in sensul ca deja nu ma mai intereseaza, anii au trecut degeaba. Totusi, remarc faptul ca un fost premier este nevoit sa aproximeze din ochi suita reclamelor TV. Asa am ajuns. Bine ati venit printre cetatenii obisnuiti, domnule Nastase!

  25. Domnule Nastase,
    Situatia pe care o descrieti este consecinta exclusiva a modului in care a fost gestionata tara in ultimii 10 ani ? Mai precis, d-vs. nu aveti sa va reprosati nimic in legatura cu modul in care este „reconfigurata” sistematic piata interna de 25 de ani zile ?
    Pentru a exclude orice posibil echivoc, precizez ca il detest pe Basescu cum nu am detestat pe nimeni de-a lungul intregii mele vieti…

  26. Intrebarile sunt:

    – Cine controleaza capitalul si care sunt efectele acestui control asupra societatii „democratice” si a „statului de drept”?
    – Cui foloseste capitalul, indiferent de origine?
    – Care grupuri/clase si in ce proportii se bucura de profit?
    – Trebuie sa ne preocupe efectele de inegalitate si formele extreme de polarizare a bogatiei?
    – E nevoie ca guvernele sa limiteze efectele negative ale capitalismului liberal? Daca da, in ce masura?

    Datele statistice ne arata ca pina si in tarile bogate, cu o democratie veche, capitalismul sapa puternic la temelia statelor si a a societatilor respective.

    In Germania, unul din cinci este practic sarac.

    „The data published on Tuesday from the survey „Living in Europe” (EU-SILC)-2013 showed that some 16.2 million people, or 20.3 percent of the German population, was a victim of poverty in 2013.”

    In Canada, efectele de polarizare sunt evidente si captate de statistici oficiale. Canada, ca si statele din nordul Europei, e una din tarile dezvoltate cu un model social cu renume.

    „The rich are getting richer and the poor are getting poorer in Canada, a new analysis of Statistics Canada data by an Ottawa-based think tank shows.

    The study found that, much like the income gap, Canada’s wealth gap is also widening, the Broadbent Institute said in a statement Thursday.

    The top 10 per cent of Canadians have seen their median net worth grow by 42 per cent since 2005 to $2.1 million in 2012, the study found.

    Meanwhile, the bottom 10 per cent of Canadians saw their median net worth shrink by 150 per cent. …

    The richest segment of Canada’s population controls close to 70 per cent of the country’s wealth. Its very poorest segment has no share at all.”

    Romania, incotro?

    http://www.dw.de/one-in-five-germans-at-risk-of-poverty/a-18135537

    http://metronews.ca/news/canada/1241008/gap-between-rich-and-poor-greater-than-most-canadians-think/

  27. Pina acum Iohannis a facut declaratii de bun simt si cu bun simt. In ce priveste propunerea lui despre un muzeu al comunismului, cred ca nu e rau sa ne aducem aminte, dar sa nu o facem selectiv in interes propagandistic, pentru ca serveste interesele dreptei liberal-populiste. Romanii nu s-au rasculat impotriva socialismului, ci impotriva dictatorului si a sistemului sau represiv. Daca nu ar fi existat dictatura de tip nord-corean, si in Romania se facea tranzitie pasnica, de catifea, spre o societate democratica, ca in restul Europei de Est.

    Sigur, Muzeul de Istorie e mare, si acolo ar avea loc si un mini-muzeu al luptei impotriva fascismului si a legionarismului. Am claviziunea ca se va adauga in viitor si un muzeu al luptei impotriva liberalismului contemporan, care duce la o societate ultra-polarizata, nedemocratica, ce isi trage sufletul din criza in criza. Un fel de legionarism de tip nou, unde legiunea mica de super-bogati se folosesc de institutiile democratice ca sa conduca si sa perpetueze sistemul prin conservatorism si larga manipulare prin mijloacele media ce le detin. Nimic nou, aceiasi piramida, cu alt nume.

    Democratia azi nu mai e un sistem politic, ci un Trademark, o Marca Inregistrata. In curind, va fi listata pe bursa…

  28. Am impresia că românii, mai ales cei şase milioane care l-au ales, vor avea cam aceeaşi surpriză ca tânărul însurăţel :

    Doi tineri, foooarte îndrăgostiți, se căsătoresc.
    Înainte de noaptea nunții, tânăra se confesează viitorului ei soț:
    -Dragul meu, trebuie să îți mărturisesc că eu…. ăăăăă…eu…. sunt începătoare și nu știu să fac nimic nimic …
    Evident fericit, baiatul îi spune:
    -Nu-i nimic draga mea, te învăț eu, tu doar stai pe spate, te relaxezi și-ti voi arata eu ce frumos este!
    -Vai prostuțule!!!! Știu totul în pat ! 😳
    Eu ziceam ca nu știu să gătesc, să spăl, să calc să fac curat !!

  29. @Cris, 18 dec, 6:52pm. Justitia nu o sa faca mare lucru daca o sa-l ancheteze pe Basescu, va trebui sa curete Romania, viata economica si cea politica de toata gasca de hoti pe care i-a oplosit Basescu si care au spoliat tara asta in ultimii 10 ani cu binecuvantarea si sub umbrela lui. Altfel va face din Base un martir.

  30. Imi pare rau dar trebue spus,ca acest capital romanesc,atit de hilit de altfel,sa format,incalciduse de multe ori legea,cu un imens risc din partea oamenilor de afaceri,cind de fapt guvernele aveau responda bilitatea de a creia fonduri de garantare guvernamentala.Fiscalitatea a fost si rste atit de ridicata ca nu ar fi permis niciodata sa se formeze capitalul romanesc,desigir mai este un element inportant si anume piata.Nu poti sa dezvolti o afacere corecta,cind oameni au salari mici,pentru sinplul motiv ca nu ti pot cumpara produsul cu care esi pe piata.Asa este si motivul pentru care eu.ca om de afacere am sustinut si sustin un salsriu minim de 800 de euro,fara un astfel de salariu,nu putem ajunge in capitalism in veci.Soluti exista,dar cine credeti ca le baga in seama???!!!!!…elevul dvs se crede mai destept decit profesorul lui.La esirea din puscarie,dvd a ti spus ca ar trebui sa se dea amistie,eu am crezut atunci ca d Ponta se va intilni cu dvs si va aprofunda acest subiect,ce a urmat am vazut cu toti.Eu am postat pe o pagina o parte din ideile mele in incercarea de a vedea.citi inteleg,de ce trebue sa dam o amistie si cum trebue ia gindita,este adevarat ca nu ma asteptam la un inpact mare ,dar nicila asa de putini nu ma asteptam.Acun 2ani am propus Legea amistiei fiscale si penale,urmata de obligativitatea ca toti cetateni sa depuna declarati de avere,singurul care a accesat la idee este avocatul Gabriel Biris,dar si lui ii este frica sa o prezinte in forma bruta asa cum eu spun ca trebuia si trebue adoptata urgent acesta lege.I mi pare rau sa o spun,dar parca sunt batuti in cap.Cu asta trebue inceput.Indiferent ce politici economice vor adopta,fara aceasta lege de inceput,nu vor face decit sa msi puna un petic,la acelasi psntalon rupt in fund.

  31. Desi a spuso cu invidie,pina si Basescu a recunoscut ca a ti fost cel mai bun prim ministru al Romaniei dupa „89,dar cu tote astea,tot va bagat la puscarie jigodia.Trebuia sa si spuna ce a ti facut pentru ce va cosidera el ca a ti fost bun.In afara de politica ecterna,unde ati svut cele mai mari succese si aici ma refer desigur la Uniunea europeana si la NATO,unde si presedintele Constantinescu a avut contributia lui,eu consider ca aici pen national,ati facut cea mai mare afacere,cu vinzarea Petromului,catre firma austriaca.

Lasă un răspuns