Muzeele din Nisa

Primul muzeu pe care l-am vizitat la Nisa a fost Muzeul Matisse, situat in Cimiez, in partea de nord a orasului. Muzeul, fara a fi extraordinar, este interesant pentru ca prezinta unele „drafturi”pentru proiecte mai importante. Sunt expuse si unele lucrari din colectia  particulara  a artistului (care a trait si este inmormantat la Nisa),  precum si numeroase schite donate de familie. Foarte interesante mi s-au parut si marturiile de arhiva referitoare la relatia stransa dintre Matisse si familia Maeght. In fotografie, puteti observa arhitectura de tip italian a Vilei Genoise, cladirea ce adaposteste muzeul.

Un alt muzeu pe care l-am vizitat este Muzeul de arta moderna si contemporana, inaugurat in iunie 1990. El prezinta lucrari reprezentative pentru realismul european si pentru expresionismul american (pop art). Colectia muzeului cuprinde peste 1300 de lucrari de la sfarsitul secolului trecut si inceputul acestui secol. In fotografia a doua puteti observa o lucrare specifica Grupului de artisti ai Scolii de la Nisa iar in ultima fotografie puteti observa cine a fost fotograful meu personal.

IMG_0643IMG_0644IMG_0680

46 de gânduri despre “Muzeele din Nisa

  1. Imi pare bine ca primim poze fara sa mai tot cerem . Merci monsieur !

    Daca am fi fost impreuna acolo , eu te-as fi asteptat sa-ti vizitezi muzeele , la o cafe au lait + croissant aux amandes , la Negresco , admirand distinsele doamne si domnisoare plimband-u-se pe Promenade des Anglais , etaland-u-si blanitzele , care mai de care mai scumpe si mai tunse ( asta-i ultima moda , blana tunsa , cine nu ma crede vedeti revistele de moda ! ).

    Sa-ti traiasca fotograful , ca tare iscusit(a) mai este .
    Tare scumpi sunt cei doi porumbei(lor) din poza !

    PS off topic .
    Cica guitza ala ,s-au cum dracu-l cheama , ar fi fost racolat de servicii , dar l-au scapat de sub control , zice astazi srs .
    SHOCK ! BREAKING NEWS !
    Saracu’ de srs , asta acum a aflat ( la mititica vestile ajung cu un delay de vreo 10 ani , dar el parca nu era acolo pe vremea aia – ciudat , are memorie selectiva ) .

  2. Vsile,

    Felicitări pentru balada plagiată după versurile lui Dumitru Bolintineanu. Aşteptăm acum cu nerăbdare o nouă manifestare a talentului artistic, inspirată de sejurul preşedintelui ales, Klaus Iohannis, împreună cu soţia în staţiunea milionarilor nord-americani, Palm Beach, de data aceasta însoţit şi de SPP-işti, plătiţi din banii contribuabililor români.

  3. In Franta ” industria culturala ” – activitatile legate de expozitii – tranzactii in galerii de arta – muzee -festivaluri -mediateci – biblioteci – institute culturale cu orientari geopolitice ( Institutul Lumii Arabe , Institutul pentru America Latina ) – arhivele cinema si TV ( INA ) – opera – teatru – cinema – exportul de filme – editia de carte si produse culturale cu alt suport decat hartia genereaza o cifra de afaceri egala cu cea adusa de industria alimentara ( sampania si branzeturile fine , graul si carnea incluse ) .
    Alt domeniu la care nimeni nu se gandeste in Romania – restaurantele – doua sute de mii – sunt al cincilea sector economic , 50 de miliarde de euro cifra de afaceri !
    Sa spunem ca nu ne comparam cu ei , dar ei asigura turistului care merge la Opera la Aix en Provence sau la teatru la Avignon conditii elementare de siguranta – patrule de politie in uniforma peste tot si la orice ora , absenta cvasi-completa a cersetorilor si micilor delicventi in zonele turistice ( da, inclusiv satrele de Quasimodo din Romania sunt saltati de politisti in civil la a doua reperare ) trenuri curate , rapide si punctuale , o circulatie auto controlata , cu amenajari care limiteaza la maximum riscul coliziunilor – ralentizoare , circulatie separata pe cele doua sensuri , semafoare ; caini vagabonzi zero , servicii turistice corecte …

  4. ,,Muzeele din Nisa,, sau cum a reusit poporul roman sa trimita la plimbare prin lume un om de o incontestabila valoare…….

  5. Ce cladire frumoasa, as dori sa fie a mea, ma gandesc sa ma declar mostenitor si sa cer retrocedarea!
    Destul de ciudata atitudinea dlui Ponta ilustrata in declaratiile de azi, pare ca ar exista cineva care il are la mana cu ceva.
    Si ceva a fost suspect de cand parlamentarii pesedisti au evitat sa semneze suspendarea comunistului Basescu, pe care Tariceanu le-a bagat-o sub nas. Nici acum nu e tarziu, dar ei prefera sa – l lase pe Basescu sa le darame partidul.
    De mult timp zic ca e cazul ca in PSD sa existe si o a doua viziune si iata ca astazi nimeni nu poate lua drapelul pe care Ponta e aproape gata sa il scape din mana.
    Dragnea vad ca a disparut mediatic. I-a dat dosul comunistului Basescu? S-a ascuns in pivnita casei din Teleorman?
    Intr-o situatie in care basistii ar fi tinut-o tot in tipete, PSD-istii o tin tot intr-o soapta si certuri.
    Daca va ceda acum, PSD se poate desfiinta, fiindca il asteapta cel putin 10 ani de opozitie. Daca rezista acum, atunci pe populari ii asteapta 10 ani de opozitie. Deci, dle Ponta, rezistenta pana pe 21 decembrie, cand pleaca , comunistul Basescu, rezistenta pana la 31 decembrie si rezistenta dupa 1 ianuarie. Daca noul guvern din 14 decembrie va trece in parlament, atunci dupa 1 ianuarie sunt sanse ca raportul de forte sa se schimbe. Dle Ponta, du-te in garaj si lupta, precum comunistul Basescu! Sau du-te si lupta la perdeluta!

  6. MEP

    Asa-i in PSD de fapt si PDL ,PNL si la alti laudaci!
    Johannis merge probabil pentru ultima data pe banii lui nu ca Ponta pe banii lui Ghita!
    Eu chiar credeam ca doamnele laudace sunt mai rezonabile decit domnii penibili, doar doamna Firea este un jalon , nu-i asa?!

  7. Si eu doream sa va intreb ceva, doar ca sa lamurim un coleg.
    La Nisa se vorbea frantuzeste sau ruseste…pe strada si la shoping?

  8. pontaaa , mai vezi bai baiatule si tu cu cine te tot expui prin Tara , ca nu toti suntem prosti , si mai citim si noi alte ziare si reviste .

    http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/public-will-never-get-over-tony-blair-and-iraq-war-says-david-blunkett-9790214.html#

    Mincinosu’ ala cu trombonul de arme de distrugere in masa din Iraq , din care , pana la urma , dupa ce a distrus tara , s-a gasit „dick” , s-a intalnit azi cu mincinosu’ ala cu trombonul dreptatii pana la capat , care dupa ce 7,4 milioane de oameni i-au dat nuie lu’ basanau’ , el a semnat pactul de coabitare jegoasa si paguboasa cu skaraotzki .

    Like master like man ( tel maitre tel valet )!

    http://www.stiripesurse.ro/sfatul-de-aur-dat-de-tony-blair-camaradului-victor-ponta_941124.html

  9. Va mirati ca a pierdut ” Victor ” ?
    Nu a pierdut din cauza celor 300000 de votanti de la Roma , Londra sau Paris ( a avut 15 % si de la ei ) a pierdut din cauza celor 7 milioane din tara care nu l-au vrut .
    Stadionul de ziua de nastere , Florina Cercel la Antena 3 ” ferice de mama care v-a nascut ” ( blasfemie dupa Evanghelia dupa Matei , Elisabeta o intampina cu aceste cuvinte pe Fecioara Maria ) , cei ” sase sute de milioane de lei acordati pentru autostrada Comarnic Brasov in 2014 ” ( demagogie , nu se face nimic acolo ) si o suma echivalenta data ” in bugetul lui 2014 ” pentru Suplacu de Barcau Bors ( alta demagogie fertila , nu doar zero activitate dar nici macar castigator desemnat din iunie 2014 pana astazi )
    Crede cineva ca romanii sunt mai usor de pacalit decat sunt eschimosii ?

  10. Nu văd de ce se mai chinuie premierul sa-si prelungească mandatul.Se vede clar ca nu-si mai dorește si nu mai e dorit.
    Dupa ce l-au făcut președinte ,lui Iohanis i se pregătește si „calea” pt a-si numi guvern „de dreapta” .
    Ce s-a întâmplat la alegeri ,pe langa greselile lui Ponta,a fost si interesul unor forte „de bine” sa ne țină sub control total,prin controlul celor care ne conduc.
    Asa se vede din afara.
    Nu știm ce v-a urma,speram ca nu condamnarea veșnica la subdezvoltarea acestei tari.

  11. Kurt Vonnegut: „Pe data de 6 august 1945, Adevărul occidental a lovit în forţă oraşul japonez Hiroshima.”

  12. Cei si cu perierea asta , te face din om …altceva , il citesc pe un coleg cu periere artistica :
    „va-ti simtit in mediu Dvs. Va dat linistea de care aveti nevoie” , adica Adrian Nastase nu este un om intre oameni ci un om intre muzee!
    Da poate cine stie, Ion Menciu perie corect desi sincer coplesit fie ca esti taran ca mine sau curator ca domn Nastase coplesit in fata acestui fenomen de simti intradevar in fata marelor opere pe care le regasesti Louvru, Metropolitan,Ermitaj Sixtinta, Vatican, Prado, Sagrada Familia, St. Pauli, Florenta oras muzeu , cui ii place Picasso se ridica in Paris sau Spania sau cine doreste sa-l descopere pe Dali se descopera cu un ghid alaturi in Figueras ,vrei sa vezi ce nu va avea nici o data grecii pe Acrople , te duci la British Museum, dar hai sa nu luam carul cu boi si sa-l proptim la Nisa!
    Daca nu peria, distinsul coleg ar fi observat ca dl. Nastase remarca „fara a fi extraordinar” adica nu a fost chiar in mediul domniei sale asa cum perie Ion al nostru.
    Sunt muzee de conjunctura , esti intrun oras esti la Mazare ….te duci si la Muzeul de Arta din Constanta de exemplu!

  13. Mai sunt două săptămâni și „javra ordinară” de la Cotroceni se va supune comenzii „ieși afară!” 10 ani de ticăloșii inimaginabile se vor termina. Marinarul ratat, contrar previziunilor, va rămâne izolat. Nici măcar Elena Udrea nu se va mai încurca cu un individ de cea mai joasă speță, cu un ranchiunos, cu un mincinos, cu un trădător fără scrupule. Cu un individ care, odată coborât din jilțul prezidențial, ne va apărea în toată micimea lui.

    Nu sunt de acord cu afirmația că ticălosul a „politizat” instituții. Nu, nu le-a politizat, le-a mi-li-ta-ri-zat. Iată lista acestora:
    -DNA
    -SRI
    -SIE
    -CCR
    -ICCJ
    -ANI
    -CSM
    -DIICOT
    -Presedintie
    -Justitia in general

    Vă fi președintele numit de Ambasadă mai bun? În mod sigur „Da”, pentru că „mai rău” e imposibil. Dar „mai bun” nu inseamnă „bun”!

  14. @ vsile,

    se vorbeste franceza, ba chiar pici prost daca o iei pe engleza sau rusa, insa daca ai ceva de platit este alta poveste, ti se raspunde voios tot in franceza desi ceea ce spui s-a inteles perfect… Nu mai spun, primesti restul la centima!

    In schimb, sus pe dealuri unde este acel muzeu, se vorbeste numai franceza si araba, acolo este cartierul arabilor, nu sunt dintre cei bogati, locuiesc la bloc dar au multi copii…

    Pe promenada engleza nu exista domnisoare elegante, exista numai turisti imbracati tipic, iarna nordici in general iar vara de toate neamurile… Cei mai multi continua plimbarea de la aeroport pana in portul orasului unde sunt cateva terase care servesc cafea si cola cu lamaie, cu escala la cascada si dupa colt, la marele palmier, la Negresco nu primesti cafea si corn decat daca locuiesti acolo…

    Altii mai curajosi iau tramvaiul recent instalat acum vreo 4 ani de jos din piata si merg pana la capat, cam pe la jumatatea dealului, acolo e un magazin cu preturi mici… altii se duc la piata deschisa zilnic pe una din stradutele orasului, la noi se face mare caz de conditii sanitare dar acolo se vinde pestele proaspat la tarabe, pe strada si fara folie… la ora 12 piata dispare, negustorii si fermierii pleaca si primaria spala imdeiat cu furtunul, asa ca la ora 13 totul este luna… Desi la Nisa nimic nu este luna, daca ai norocul sa ploua sau sa ninga, toate mizeriile cainilor se scurg si baltesc pe trotuare fara sa le poti evita…

    Exista in aproperea promenadei si o straduta cu barulete, acolo vezi toti ciudatii orasului, in special studenti avangardisti, acolo se lanseaza moda aia cu blanuri tunse, tunsori ridicole, etc… Daca treci pe acolo ai aceeasi senzatie ca la zoo… Insa nu te tot izbesti de drogati precum in Italia… ci de cersetori.

    Bafta mare e ca poti lua autobuzul care costa la fel oricat ai merge, asa ca poti ajunge la Monte Carlo sau invers, pana la Saint Tropez, tot cu 1.5 euro… daca iei taxiul fara vreo 50-80 de euro nu scapi chiar daca mergi doar cateva statii… De fapt a merge e un fel de a spune, la Nisa mai mult stai in timpul orelor de plecare si iesire de la servici, au pus nebunii un fel de gardulete care separa benzile de circulatie si nu poti intoarce sau trece pe alta banda, esti condamnat sa stai si sa astepti pana pleaca tot convoiul, adica tot bulevardul… Cand e greva, si e destul de des, ei defileaza cu fanfara in frunte si rad de parca merg la circ, insa singura solutie este sa o iei la copita pt ca rar anunta greva, deci daca nu vine troleul sau autobuzul, tragi aer si pornesti…

    Si inca ceva, acesta fiind cazul meu, daca faci eforturi sa o rupi in franceza se bucura enorm si sunt deosebit de politicosi… ba chiar repeta ca sa retii cum trebuie pronuntat…

    Insa saracia face ravagii de niste ani buni pe acolo, risti sa te plimbi multa vreme cu 100 de euro pana gasesti sa-i schimbi chiar daca vrei sa cumperi ceva pt asta… de 500 nici nu mai vorbesc… somajul e cat casa… daca vezi ce cumpara batranii de mancare din magazine, lesini… doua nuci, un pumn de fasole boabe, cateva seminte, doua prune, apa plata niciodata…
    Cam asta-i…

  15. Se vorbeste ruseste in restaurantele si hotelurile si magazinele din Nisa , Paris si Neuilly …
    E reprezentativ pentru societatea rusa ?
    Sunt profitorii si briganzii care tin in mana oblasturi , mine de aur , campuri de petrol care de fapt apartin statului rus , numai ca acolo avem inca un sistem feudal , tarul permite catorva mii de cnezi sa beneficieze dupa bunul lor plac de regiunea Voronej , altii de regiunea Novgorod , altii de regiunea Irkutsk …
    Isi plaseaza banii ( furati de la stat ) in ce este in ochii lor luxos si stralucitor , Coasta de Azur , statiunile montane din Alpi , vilele toscane … la fel fac si progeniturile sefilor de stat africani , nu ?
    Mamele ruse demonstreaza in strada impotiva violentelor la care sunt supusi recrutii rusi in armata , cei doi ani de serviciu militar sunt in chii rusilor simpli echivalentul unei experiente carcerale …
    In puscariile lor aveti o administratie paralela , formata din detinuti , adevaratii sefi ,care terorizeaza pe cei mai slabi , tolerata si incurajata de administratia normala .
    Iar ” prospera ” Rusie are o rata a alcoolismului si a mortalitatii si a natalitatii printre cele mai negative din lume .
    Se vorbeste ruseste la Olympia Paris sau Negresco Nisa pentru ca Rusia are un nivel de dezvoltare care sa permita politistului de la Reazan sau profesorului de literatura de la Kostroma sa ajunga acolo , cum este cazul politistului din Seattle sau profesorului de literatura de la Ancona ?

  16. Mi se pare interesantă ideea lui Robert Negoiță cu guvernul „mixt”. Cred că ar fi și corect, și benefic. Când ești în opoziție, propui tot felul de măsuri ușor de luat teoretic. E bine ca aceia care propun prăpăstii să fie puși în situația de a le aplica, pentru a avea răspunderea rezultatului, mai bine zis pentru a reveni cu picioarele pe pământ, din viața ideală în viața reală.
    De asemenea, analiștii, jurnaliștii, „specialiștii” care vorbesc doct pe la televiziunile de știri ar trebui puși miniștri ca să vadă cum e să treci la treabă efectiv, nu doar să trăncănești cu picioarele sub masă.
    Dealtfel, toți cei care au trecut dintr-o ipostază într-alta, precum Ilie Șerbănescu, Bogdan Stanoevici (mai sunt, dar nu mi-i amintesc acum), au simțit-o pe pielea lor.

    Toată lumea țipă că nu sunt promvați tinerii, mai ales cei cu calificare înaltă dobândită „afară”, dar, când asemenea tineri, precum Ioana Petrescu, sunt numiți în funcții de decizie, încep criticile care au în primele rânduri remarcile: e prea tânăr, n-are experiență, e o fetiță (pușica), o femeie în funcții ca asta?…

  17. Ioh vrea învățământ de stat ca în Germania. Și eu vreau. Cine nu vrea? (or fi unii care nu vor), dar toate realizările guvernelor germane s-au făcut cu bani de la Buget, iar în Germania Fiscul nu e ocolit așa cum e ocolit în România.
    În România există evazioniști pe toate drumurile, de la mic la mare. Deviza românului, de la faianțar la mare întreprinzător e „ce? sunt prost să dau la Stat?”, după care se plânge că: profesorii, medicii, polițiștii, funcționarii au salarii mici; nu sunt șosele, școlile, spitalele, instituțiile nu au bază materială…
    În Germania, spune Ioh cu jind, PACIENTUL e în centrul preocupărilor.
    Da, dragă Ioh, dar în Germania toată lumea care beneficiază de asistență medicală contribuie cu sume mari la casa de Sănătate sau cum s-o fi numind la ei. În România, contribuie câteva milioane, între care mai mult de jumătate – cu doi lei, și beneficiază 18 milioane.
    În Germania, și nu numai, nu contribui? nu primești. Așadar, în centrul preocupărilor e BANUL fără de care nu poți să faci nimic.

  18. În vremea copilăriei mele , literatura SF descria viitorul ca fiind populat de oameni cu calote craniene mari , deoarece creierul , tot mai solicitat și tot mai încărcat de circuite active, se va fi dezvoltat peste măsură .Restul corpului ar fi rămas cumva în urmă, mai firav și mai vulnerabil- dar lucrul nu era grav, deoarece în fericita societate a viitorului și amenințările fizice ar fi fost mai rare și de mai mică importanță.

    Apoi , pe măsură ce timpul a trecut ( ce îndepărtat părea pe-atunci anul 2000 !) iar viitorul s-a transformat în prezent, și literatura SF a trebuit să-și ajusteze discursul ; cel mai adesea, NOUL viitor este populat de ființe brute, dependente, cu cranii mai potrivite pentru funcțiunile tot mai reduse ale creierului . Deseori, în scenarii de tot felul, mașina devine mai inteligentă decât creatorul ei, ceea ce se observă cu ochiul liber că nici nu este greu de atins, atunci când între neuronii umani mai pâlpâie doar când și când câte o sinapsă bleagă, dornică să meargă cât mai curând la culcare.

    Dacă nu ați văzut ”God bless America ”, filmul lui Bobcat Goldthwait din 2011 , cu un Joel Murray care ilustrează toate spaimele celui care nu se lasă târât în malaxor, căutați-l . Scenariul descrie perfect bazele și evoluția alienării unei întregi lumi civilizate ; nu găsește însă și antidotul .

    Acum niște ani , Marie-Rose Mociorniță, întrebată despre beneficiile civilizației canadiene, a spus cam așa :” o lume foarte așezată și foarte reglementată … dar o lume în care un spirit viu ar muri de plictiseală ”.

    Klaus spune glumeț într-un interviu , desigur ” în afară ”( totul la el este în afara granițelor: părinții, interviurile, concediile…) că uite domnule, ce coincidență curioasă – el și-a bazat campania pe tema anticorupției , și na! a naibii întâmplare ! taman atunci au fost niște acțiuni ale DNA -ului care parcă au coincis teribil cu discursul lui de candidat!

    Cred că există mulți cetățeni, cu sinapsele somnoroase, care cred sincer în astfel de coincidențe.

  19. Domnule Nastase, poate ca nu e inutil sa va comunic ca am fost deceptionat de declaratia dvs. publica in care ati zis ca nu sunteti suparat pe Basescu. Poate era mai bine sa declarati presei ca nu e potrivit sa discutati subiectul acum, sau cat timp nu aveti toate drepturile si libertatile cetatenesti. Va fac atent si ca vremea in care mergeau si vorbele aluzive s-a dus, partial, publicul de astazi apreciaza vorbele mai directe, la tinta.

  20. adrian nastase

    Cred ca a venti timpul sa va luati un pseudonim, sub care sa postati pe aceste blog: Adrian ,,yohannis” Nastase.
    Si-asa, basistii reconvertiti in nemti , de pe blog, o tin lant cu odele adresate maimutoiului de la Sibiu. Brusc au prins curaj, si-si dau ,,aramisul” pe fatza. Sa nu va faceti iluzii…lupta pentru independenta si unitatea Romaniei, va continua.
    Sa-i fereasca sfantul pe cei care indraznesc sa creada ca nu Ponta este cauza tuturor relelor de pe acest pamant. Si mai ales, care nu cred in diversiunea ,,diaspora”, ,,consumatia in club de fitze pe banii lui Ghita”, sau, in indIspensabilitatea lui Ion Iliescu.
    Eu, spre exemplu, acord atentie , acum, doar negocierilor cu FMI.
    Sper ca domnul Ponta, mai devreme, sau mai tarziu, sa o termine abrupt cu acest acord impovarator pentru contribuabilul roman. In fond, insusi domnul Nastase a incheiat, cu bine, in avantajul Romaniei, un astfel de memorandum cu spercamataraul mondial. ..Mondial” ? Iata un nume predestinat. (Z)
    Pacat de miliardele care au rotunjit buzunarele, pungile si zestrea unor domni si doamne portocalici/ce reconvertiti/te in penelei/penelizde (adica lei cu pene) – sub conducerea piticului ,,muc cel mic”, pe care tot Ponta trebuie sa le ramburseze, dar sa si reduca deficitul. Basca, sa creasca si veniturile populatiei si, culmea, sa scada si TVA-ul (sic!).
    Acum, intelegeti de ce dreapta nu vrea sa guverneze in acest moment ? (Z)
    Astept ,,competentele”‘ blogului si cu solutii: papasha, vsile, sadicu, centru. motanul duduitor in economie da dreapta (adica, o economie fara taxe si impozite si cu evaziune zero), etc.
    Ei ne spun mereu ca nu e bine, orice ar face Ponta. De ce o fac pe blogul domnului Nastase, este pentru mine un mare mister.
    Vor sa-l propuna, pe domnul Adrian Nastase, ca premier in viitorul guvern ? Daca ,,statul de drept” nu ar avea nimic impotriva, as fi si eu de acord. (Z)
    ps
    Iata ce a a facut Basescu din romani: a creat mutantI precum acest vsile. (Z)
    Spuneti mai ,,vsililor” ceva si despre ultima iesire a paranoicului. N-aveti nimic de comentat ? Va irita faptul ca Ponta ramane calm si-si vede de treaba ?
    Pai daca ar reactiona precum unii dintre dezaxatii de pe aces blog, ati ej…..mai repede ? (Z)

    • ZeV,
      incerc, in continuare, sa las liber un dialog (indirect) intre cei care intra pe acest blog. Limitele sunt stabilite prin disclaimer. Optiunile mele sunt cunoscute dar cred ca trebuie ascultate si alte pareri. Evident, cele exprimate civilizat (fara sa aiba nevoie de …).

  21. In atentia discursului politic: Doua perechi noi de concepte – libertate si suveranitate, stat de drept si ordine de drept. Ceea ce s-a reprosat unor intelectuali est-europeni, de pana in 1989, a fost somnolenta reactiilor “publice” si “critice”, cum definim, astazi, cele doua caracteristici pe care le pretindem a fi constante ale carturarilor. De ce le-am respinge, acum, cand frustrarile, framantarile si cautarile social-politice par a se apropia de un nou punct critic, ca in urma cu un sfert de veac? Libertatea de circulatie, de contacte, de schimburi de idei sau de alegere tine de eterna si universala aspiratie liberala, daca aceasta esenta ar fi negata ar fi, cu adevarat, o problema. Oricine se poate intalni cu oricine, oricine poate spune orice, oricine poate alege orice. Pe de alta parte, un sistem este un sistem, niciodata perfect, mereu perfectibil. Recunoasterea capitalismului ca nefiind perfect este logica, dar a ingheta aceasta imperfectiune pe motiv ca altceva mai bun nu exista sau ca nu s-a inventat iese, cred, din campul rationalitatii (din al creativitatii, in mod cert). Nu ar trebui sa repetam greseala de a lega capitalismul de o singura tara, asa cum a facut-o comunismul. Nu sustin, nici pe departe, paralelismul de parcurs sau de finalitate al celor doua sisteme, capitalismul se poate reforma, dar reforma nu ar trebui sa ocoleasca spatiul geopolitic de origine al capitalismului. Sa nu ne amagim, reforma Vestului este tot atat de necesara cum a fost reforma Estului, in primul rand prin abandonarea utopiei ca cineva ar mai putea exercita un rol conducator global. O ordine de drept, care este tot atat de importanta ca si statul de drept, reclama un singur rol central, cel al ONU, ca institutie a democratiei globale si ca sursa a dreptului international. Intr-o lume multipolara, leadershipul mondial nu-si mai are locul, nimeni nu mai accepta ca altcineva sa-i spuna ce sa faca sau care-i este “binele”, a devenit limpede ca libertatea individuala intr-o suveranitate cedata sau pierduta este un fals, o imposibilitate, niciun cetatean nu este liber intr-o tara care nu-i mai apartine. De aici, indemnul “luati-va tara inapoi!”, adresat celor care vor sa fie liberi, care a inceput sa se auda din ce in ce mai des. Relatia dintre libertate si suveranitate devine tot mai vizibila, un popor a carui vointa nu este sursa dreptului nu este suveran, deci nu este liber. Cand Dughin si dughinismul sustin ca “Suveranitatea Ucrainei reprezintă un factor extrem de negativ pentru geopolitica Rusiei (…)”, nu putem decat sa reflectam, sa ne punem intrebari, proritar daca este un punct de vedere personal sau unul oficial. Geopolitica si realpolitika contin teorii si inspira actiuni mult mai stridente, desi, in general, politicienii nu si le asuma in mod explicit. Nu-mi dau seama daca sunt niste limite de decontextualizare, voi cauta si reciti afirmatia si textul in intregime, nici ce vrea sa insemne modelul geopolitic “logic si natural”, ca “singurul” acceptabil. Ar putea avea semnificatia respingerii unei influente non-eurasiatice? O asemenea cheie, foarte probabila pentru un ideolog al euroasianismului, ar oferi o perspectiva extinsa de discutie asupra suveranitatii. Privind relansarea cererii de demisie a presedintelui Basescu, desi acesta mai are doar doua saptamani de mandat, ar trebui privita si ca o reactie a pluralismului parlamentar impotriva singularismului prezidential, pentru refacerea echilibrului puterilor statului, grav afectat in ultimii ani. Legat de acest aspect, mi-a atras atentia o mica istorioara, recenta, pe care am perceput-o jumatate in gluma , jumatate in serios. Vicepresedintele american, Joe Biden, l-a avertizat pe presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, asupra efectului “coroziv” pe care il reprezinta concentrarea puterilor in mainile liderului unei tari. Prima reactie a fost de zambet, amintindu-mi ca presedintele american concentreaza in mainile sale intreaga putere executiva, ca sef de stat si sef de guvern. A doua a fost insa mai grava, tine de istoria traita de romani sub presedintele Traian Basescu, exact in sensul si cu consecintele evocate de vicepresedintele american. N. B. Dincolo de toata teoria argumentativa a impartirii si echilibrului puterilor in stat, exista si argumentul anticoruptie. Un mituitor poate corupe mai usor o persoana decat mai multe, la fel, o putere unipersonala este mai coruptibila decat una pluralista. Nu intamplator, regimurile autoritare sunt cele mai corupte (puteti sa o luati sau nu ca un apropou). Intr-un regim parlamentar sau semiparlamentar, cu siguranta caile spre seful statului sau seful guvernului sunt mai putin batatorite de catre lobbysti. Democratizarea puterii este si motivul pentru care nu-mi voi dori niciodata ca Europa sa aiba un numar de telefon la care sa fie sunata, chiar daca sau tocmai pentru ca lucrurile se pot aranja mai usor intre doi, decat intre douazeci si opt. http://www.contributors.ro/global-europa/despre-dughin-dughinism-si-barocul-stalino-fascist/

  22. Notele de calatorie ale lui Doru Coarna sunt o placuta surpriza: totul e logic, cursiv, discursul „te prinde”. Oare de ce nu ne limitam la a face ceea ce ne pricepem mai bine? Ce bine ar da pe acest blog astfel de impresii de calatorie, care sa ne scuteasca de tortura intelegerii unor chinuite „analize” politice sau stiintifice.

  23. Luminita Arhire:

    Poate fac o greseala de exprimare, dar ma fortati la ea:
    Ca de obicei, exceptional!

    Ziceti ca la Johannis, „totul este „in afara””. Formidabil spus! Care vas-zică, nu e nimic inauntru!

    Neaparat voi cauta filmul.

  24. @ Luminita Arhire:

    Nu e nevoie ca omul de mâine (și chiar de azi…) să fie smart.
    Sunt smart TELEFONUL/TABLETA… pentru el.
    Astfel, omul e scutit de multe „eforturi” inutile: să meargă personal să-și achite facturile, să meargă să cumpere obiecte (chiar și alimente!), să meargă să se înscrie la o școală, să meargă să depună o cerere (pardon! o aplicație), să meargă la secție să voteze (să găsească singur motive pentru a vota un anumit candidat…), în general, SĂ MEARGĂ. El trebuie să stea jos pe canapea tot timpul cu tableta în brațe, pe care s-o touch-uiască (după model share-uiască), s-o întrebe, s-o aduleze, s-o idolatrizeze (câteodată, s-o întrebe ce întrebare să-i pună…).
    De ce n-ar fi scutit și de efortul de a gândi? Mai ales că ĂSTA-i cel mai mare.

    Ce vorbă înțeleaptă spuseră niște
    facebuciști/blogiști/twitteriști/motocicliști…deunăzi: să moară țăranii-șobolanii, că n-avem nevoie de ei și în plus ne bruiază și votarea!
    Se zice în popor: ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se-ndeplinească dorința.
    Dacă pier „șobolanii” ăștia, twitteriștii (și din păcate nu numai ei) vor mânca tablete.

  25. @ Doru Coarnă:

    În sfârșit, cineva care știe diferența dintre verbele „a servi” și „a se servi”!
    Aferim!
    Când cineva vă îndeamnă: „servește!”, puteți să-i răspundeți „nu sunt chelner”.
    Mulțumesc pentru plimbarea prin Nice, domnul meu!

  26. @Doru Coarna – da , e asa pentru ca industria franceza nu mai e competitiva si inchide tot , cu exceptia aeronauticii , automobilului si a industriei agro-alimentare .
    Muncitorul francez costa patronul 4000 de euro pe luna ( cu taxe , asigurari , pensie ) chiar daca muncitorul castiga intre 1000 – 1200 de euro .
    Cum sa reziste un producator francez de textile , mobila sau otel cu astfel de cheltuieli , in fata producatorului din Europa de Est , Africa de Nord , Turcia sau Asia de Sud-Est ?
    Franta a ramas , la nivel reglementare si administratie a intreprinderilor , in anii 1950 .
    In timp ce vecinii lor in criza ( Spania , Marea Britanie , Germania ) au facut reforme adevarate si au repus economia in miscare conducatorii francezi , toti iesiti din sistemul de clan regal al ” marilor scoli ” ( sau ” marile gasti ” ) de la Chirac la Hollande , recurg la diversiuni populiste ( vanatoarea de vrajitoare – ” pedofilii ” , ” protectia naturii ” , ” lupta impotriva excluderii ” , ” economia solidara si sociala ” ” dezvoltarea durabila ” etc etc ) fara sa fi avut curajul sa atace reformele . Azi , reforma in ochii lui Hollande inseamna inventarea de noi taxe si impozite si persecutarea fiscala a celor ce produc bogatia .
    PS – pentru cei ce se ingrozesc ca indraznesc sa afirm ca promovarea tanarului candidat PSD in inalta politica a fost un esec , dati-mi voie sa nu apreciez ca fiind un succces infrangerea sa , dupa doi ani in care a dat bani pentru consum , sacrifiind , iresponsabil , investitiile , infrangere in fata unei coalitii discreditate de abuzurile recente ale regimului Boc – Basescu si a unui contracandidat de provincie , stangaci si rau orator …Corina Cretu sau Ivan nu erau de zece ori mai buni decat el ?

  27. Dl. Adrian Nastase,

    Eu doar doream sa-mi confirmati , indirect, ca la Nisa,Paris , Berlin sau Londra se vorbeste mai pe ruseste decit la Bucuresti! Ce sa mai spun de otomani, care isi vad interesul si nu isi distrug de dragul unui negru popotat la Casa Alba , o piata de desfacere precum cea ruseasca , piata care se revede direct in dezvoltarea tarii in bunastarea natiei!

    Mai doresc sa va multumesc in numele meu si parca mai este inca un singur sau maximum doi domni pe blog ,independenti (nepupincuristi ,ca sa fiu mai concret) care dau in egala masura in dreapta sau stanga ! Sincer va marturisesc ca inteleg ofuscarea pupincurista tip Carcotasul Zev & Co. deoarece pe bloguletul bomniilor lor dupa regula basista cine nu-i cu mine imi este dusman …nu se trece cu adevarul!
    Va multumesc inca o data ca dati drumul si la pareri care noua , as spune ca ni se par adevarate si pertinente!
    S-ar putea sa gresesc asa cum am gresit atunci cind am aratat ca in Romania de azi a lui Ponta la fel ca si in cea de ieri a lui Basescu copii sunt mai prejos decit ciinii!

Lasă un răspuns