„Obiectivele Presedintelui”

Puteti citi, mai jos, editorialul meu, din această săptămână, din Jurnalul National:

„In opinia mea, obiectivele Presedintelui ar trebui să fie, in esență, promovarea unei politici externe consensuale si a unei politici interne bazate pe dialog, in conditiile unei coabitări impuse de alegători.

De aceea, echipa de consilieri de la Cotroceni va fi deosebit de importantă. In functie de cum va fi compusă, vom ințelege dacă Presedintele se pregăteste să fie mediator sau jucător in anii care urmează. Modelele de până acum au fost diferite dar tentatia subiectivitătii a existat de fiecare dată. Dacă echipa de consilieri va fi preluată din ACL, vom intui că la Cotroceni, se pregăteste viitoarea echipă guvernamentală si că presedintele functionează ca un mega-sef de partid. Dacă echipa va fi formată din reprezentanti ai “societătii civile”, analiza va fi mai dificilă. Vor fi “intelectualii lui Băsescu”? Vor fi reprezentantii “intelectualilor lui Băsescu”, cei mai multi, partizani politici “sub acoperire”?

Am citit, cu surprindere, scrisoarea “intelectualilor” de la “22”, de crucificare a lui Dan Mihalache. Nu mi-a plăcut spiritul ei. Ideea de bază era: “presedintele este prizonierul nostru, al diasporei si al facebook-ului” si trebuie să-si formeze o camarilă din oamenii “nostri”. Formula de “presedinte al TUTUROR romanilor”, clamată de candidati in alegeri, poate să dispară din nou, asa cum s-a intâmplat in ultimii zece ani si nu numai.

Nu-mi place formula “punct si de la capăt” – prea legată de Legenda Mesterului Manole si de nevoia sacrificiilor rituale -, poate insă că, de data aceasta, Presedintele va putea să interpreteze intr-o modalitate nouă ceea ce este, de fapt, spiritul Constutției.

De aceea, alegerea echipei de la Cotroceni ne va arăta dacă Presedintele ales se pregăteste pentru a impune “o formulă imorală” la guvernare sau dacă va incerca să cicatrizeze rănile provocate de “regimul Băsescu” si de campania electorală.”

54 de gânduri despre “„Obiectivele Presedintelui”

 1. Romania nu este tara prezidentiala, ci parlamentara. Rolul Presedintelui , este reprezentativ, se implica daca este cazul in CSAT. Parlamentul emite legi. Guvernul , este forul decizional. Ei calculeaza,, numara banii, iau hotariri, Cu respect : DeliaSima, Am fost extrem de mandra sa-mi vad imaginea , de fapt un tablou , ulei pe pinza , semnat de Maestrul meu favorit ,intre prietenii Dvs. Romanii vor invata sa respecte valorile !. Mai avem putine .

  Apreciază

 2. Băsescu îi cere demisia lui Ponta?
  Lui i-au cerut demisia 7,4 milioane de alegători, iar el s-a făcut că plouă…

  Dragnea nu s-a dus la Cotroceni de 1 decembrie fiindcă a vrut el, ci fiindcă președinția a invitat câțiva reprezentanți ai guvernului, iar Ponta a delegat un vice prim-ministru.
  Nu Dragnea i-a cerut lui Băsescu să se fotografieze cu el, ci invers.
  Nu Dragnea a făcut glume proaste pe marginea fotografierii, ci Băsescu.
  Speculațiile asupra unei presupuse discuții ascunse între Dragnea și Băsescu sunt, ați ghicit, speculații.
  Dar, ce face media când n-are știri? ați ghicit: inventează.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.