La Multi Ani, tuturor Româniilor!

 

poză

Am revenit aseară in Bucuresti. Vremea se schimbase, precum timpurile. Astăzi este 1 Decembrie, Ziua Natională. Este ziua in care sarbătorim Marea Unire. Din pacate, am găsit, la intoarcere, din nou, Românii separate – una care sărbătoreste Unirea la Bucuresti, alta care săarbatoreste Unirea la Alba Iulia. Si in Republica Moldova sunt, in continuare, două tari – una care vrea spre vest, alta care vrea spre est. Se vor schimba oare lucrurile pană in 2018, cand ar trebui să sărbătorim centenarul Marii Uniri?

Dana si cu mine am ales sa sarbătorim, in felul nostru, Ziua Natională si am iesit la o plimbare in zăpada proaspăt asternută pe Bulevardul Aviatorilor.

66 de gânduri despre “La Multi Ani, tuturor Româniilor!

  1. Delir MediaPro ( mama lui ProTv ) prin seriosul si documentatul Ziar Financiar , la reuniunea festiva cu 1500 de invitati de la Cotroceni : ” in zece ani de regim Basescu PIB-ul a trecut de la 288 miliarde in 2005 la 589 de miliarde de lei , salariul medicilor de la 271 de lei in 2005 la 1600 de lei , reteaua rutiera numara 430 de kilometri in plus ” .
    Ce uita MediaPro este ca dinamica pozitiva a economiei si acest miracol economic romanesc ( de care romanii obisnuiti sa se vaiete nici nu isi dau seama ) a fost inceputa in 2001 – cresterea economica neintrerupta din 2001 a permis in 2006 un PIB care l-a depasit pentru prima oara in Istorie pe cel maghiar ( Romania Mare a lui Carol al II-lea avea un PIB inferior celui al Ungariei lui Horthy ) si cursele charter pline ochi de la Cluj , Iasi si Bucuresti spre Tunisia si Grecia si prezenta austriecilor care vaneaza clienti romani pentru hotelurile austriece .
    Autostrazile ? Au tupeu . In 2000 , dupa parjolul CDR , nimeni nu visa macar . Nastase , intr-o liniste mediatica de mormant , a construit 98 de kilometri intre Bucuresti si Baragan , in mai putin de doi ani .
    Presedintele Basescu s-a inversunat impotriva autostrazii Transilvania , pe care a blocat-o doi ani , lasand lucrarile sa continue doar la presiunile SUA si in conditii de abuz maxim al lui Bechtel ( 1,5 miliarde de dolari pentru 52 de kilometri la Cluj Turda , un viaduct si terasamente in Bihor ) , abuz pe care l-a incurajat pentru a discredita si mai mult proiectul .
    Solutia lui alternativa ( adevarat , mai rentabila economic ) , traseul prin Banat spre Deva si Sibiu , a luat viata la 5 ani de la alegerea lui , in 2010 …
    Intre timp l-am avut pe Sova .

  2. Adrian B.
    decembrie 1, 2014 la 11:07 pm

    Impresionanta, terifianta, dar extrem de realista radiografie a Romaniei, in prag de centenar. Din pacate, multi ,,romani”, se simt foarte bine in postura de slugi in propria lor tara, sau, in afara ei. Ei se bucura ca beneficiaza de o firmitura in plus fata de altii, si ca suzeranul isi exercita atributiile circumscrise legii lucrului mecanic in mai multe reprize pe zi cu adversarii politici, decat cu ei insisi. Nu cred ca esti mai roman daca cineva te pentreaza mai rar si iti ofera priviliegiul unei creme mai emoliente, de care adversarii politici nu beneficiaza. (Z)
    Se pare ca indelungata stare de iobagie si-a lasat pe veci amprenta in codul ADN al romanului neaos.
    ps
    Am exagerat cu expresia ,,propria lor tara”. Tara apartine in realitatea proprietarilor straini de paduri si terenuri ( o mare parte din Banat fiind deja instrainata) concernelor petroliere occidentale si marilor retele de mall-uri internationale.
    Din fericire pentru el si familia sa, Basescu a fost mai destept decat noi toti la un loc si si-a tras in proprietate o aschie de teren in vechiul Regat.
    E bine ca dupa 10 ani de mandat(e) sa avem macar un roman nascut in Romania proprietar semnificativ de teren romanesc. (Z)
    In acest context, Yohannis a ridicat extreme de sus stacheta asteptarilor. Cei un million si ceva de ,,revolutionari” feisbucisti, ostili intregii clase politice, nu au rabdare si nu vor sta mult pe ganduri inainte de a scrie. N-au facut-o nici in noiembrie 2014, nu o vor face nici in viitor. (Z)

  3. Asa este, sunt doua Romanii, una care vrea spre Vest din care fac si eu parte, si una care vrea spre Est si careia d-voastra ii sunteti oarecum mentor. Ce n-am inteles e ce vreti sa sugerati: sa se organizeze de acum inainte sarbatori nationale doar la Bucuresti iar restul tarii sa se uite la televizor? Care e problema ca sunt evenimente la Alba Iulia, Cluj, Iasi, Timisoara sau Brotacii de Substanca? Nu e o sarbatoare a tuturor romanilor? Doar locuitorii unui oras se pot bucura?

    • Marius,
      ideea mea – poate gresită – era ca presedintele actual. presedintele ales si premierul să se afle in acelasi loc, pentru a sublinia ideea de unire si la nivel politic. Mai ales acum.

  4. Dan Culcer : + La Editura LIMES din Cluj-Napoca a apărut, în vara lui 2013, volumul de poeme Strigi de Gavril Ședran. Coleg de redacție la Vatra, prieten vechi și drag, Gavril Ședran este un poet excepțional. Încadrarea sa în neo-expresionism este doar o etichetă aplicată în loc de o definire adecvată. Care ar fi aceasta ? Poezie de tonalitate vetero-testamentară, apocaliptică, apărută într-un context istoric de temeri și proiecte milenariste, de adaptări slujnicare, de oportunisme provocate de ocuparea și colonizarea României, ea se înalță deasupra contextelor prin epurarea expresiei, prin delocalizare, ceea ce îi acordă forța literaturii medievale, între revoltă, blestem și înfrângerea insuportabilă a unui Iov necredincios. Toate acestea cu ajutorul unui limbaj de forță, cu transparența fumurie a unei lame de obsidian. Prezentarea grafică a textului este lucrarea mea, plăcută dar obositoare uneori, datorită lentorii reacțiilor autorului pe care a trebuit să-l «biciuiesc» cu mesaje și telefoane vreme de câțiva ani. Așa că tipărirea și difuzarea cărții este până la urmă o victorie a tenacității și prieteniei, dar, mai ales, a convingerii mele, nezdruncinată de trecerea anilor, că am privilegiul să lucrez pentru o carte care va rămâne în literatura română. Tăcerea stupidă, reacțiile convenționale ale unor critici altfel onorabili, nu sunt decât argumente că vremea cărții acesteia nu a sosit și nu există încă cititorii care ar merita-o. Vor fi fiind poate unii deja, dar cartea nu le-a ajuns în mâini. Ea există în biblioteci, ceea ce este o condiție necesară dar nu suficientă pentru a fi citită, apreciată și integrată literaturii române, alături de numele celor care au apreciat scrisul lui Gavril Ședran la timp, Mircea Ciobanu, editorul dintâi, Ioan Mușlea, prieten de-o viață, de pildă.Tirajul este de 250 de exemplare, așa că iubitorii de carte rară, de poezie tipărită frumos pe hârtie, au interesul să se mobilizeze, în așteptarea ediției ebook pe care o voi realiza în 2015.+ SURSA http://jurnalulunuivulcanolog.blogspot.ro/2014/12/despre-volumul-de-poeme-strigi-de.html

  5. Martin Heidegger vorbea despre locuirea poetică printr-o legătură cognitivă. Aş putea să vorbesc despre locuirea ideologică printr-o legătură cognitivă : “Când mintea noastră ruptă pe dinafară cată, / prin simţuri să-şi întindă spre lume cap de pod”. Excerpt din poemul ontologic “Psihaion” (cuvânt complex, format din două părţi, “aion” înseamnă “eon”) scris de filosoful existenţialist Constantin Oprişan, fost student la şcoala lui Martin Heidegger, şi ucis în puşcăria comunistă de la Piteşti. Mai ştim că iniţiativa acestei puşcării îi aparţine tovarăşei Ana Pauker. Spiritul rău şi influenţa ei n-au murit ! Există în prezent opoziţie puternică la canonizarea lui Constantin Oprişan.

  6. eu am sarbatorit gandindu-ma unde as putea fugi in vacanta de iarna din vagauna asta numita romania :)). pana azi eram nehotarata dar am ales deja unde voi pleca si ce voi vedea. stiu ce voi vedea deoarece m-am documentat dar voi incerca sa fac abstractie de gunoaie si sa-mi imaginez acele locuri in alte timpuri cand evreii populau acele locuri si se intelegeau bine cu tiganii. este foarte greu pentru mine acum sa-mi imaginez cum era posibila aceasta convietuire insa poate ca ajunsa acolo voi gasi raspunsul. si sper sa ajung ca sa aflu acest raspuns si poate multe altele, dar, sa ma si intorc cu bine acasa.
    nu stiu daca am inteles eu bine insa am auzit ca va trebui sa ajungem la 20 si ceva % absolventi de studii superioare in loc de 30 si ceva cat este ? in prezent. foarte urata stire chiar a doua zi dupa ziua nationala a romaniei. mizerabil. as vrea ca universitarii sa inscrie la negru studenti numai ca sa nu ne supunem unui astfel de abuz. si mai au unii halucinatii ca exista democratie.

  7. pentru mine ziua nationala nu inseamna absolut nimic decat o mare minciuna si fatarnicie. sa accepti sa-ti fie abuzati tinerii in toate felurile posibile si imposibile apoi sa te duci sa sarbatoresti ziua nationala cu surle si trambite asta mi se pare foarte scarbos si nu pot lua parte la asa ceva. sunt absolut scarbita. este ca atunci cand pe 7 martie umfli ochii nevestei si ai copiilor ca pe 8 martie sa sarbatoresti ziua femeii. VAIIIIIIIIII!!!!!!!!!! IMI VINE SA BORASC. sau pe 8 martie cumperi femii cadou iar pe 9 ii tai gatu si capu. imi este greata de aceasta zi numita ziua nationala. eu sincer, nu o voi sarbatori in vecii vecilor pururi si amin. niciodataaaaaaa nu voi face acest lucru.

  8. asa cum eu ca femeie imi doresc ca 365 de zile sa fiu respectata si protejata si niciodta sarbatorita la fel eu niciodata nu voi sarbatori o dobitocie. si nu voi lua parte la niste mizerii. caci exact asta este pentru mine sarbatoarea de 1 decembrie. o mare mare mizerie asa cum este cea de 8 martie.

  9. La multuti ani , pt Dvs si pt Andrei , multa sanatate si realzarea tuturor dorintelor, lumea v-a asteptat la Biserica !

  10. Dragnea nu s-a dus la Cotroceni din proprie inițiativă, ci pentru că Ponta l-a desemnat ca reprezentant al guvernului.
    Nu Dragnea a cerut să fie fotografiat lângă Băsescu, ci BĂSESCU a cerut să fie fotografiat lângă Dragnea.
    Nu Dragnea a făcut o „glumă” (ce glume bune spun eu!) cu ocazia fotografierii, ci BĂSESCU (ce glume bune spun eu! toată lumea râde, eu primul).
    „Știrea” senzațională că Dragnea a șușotit cu Băsescu în bibliotecă (de ce nu în ludotecă?) e o scorneală a „jurnaliștilor” deontologi (nu-i ascult nici să mă rogi)… „Jurnaliștii” lu Pește, când n-au nicio știre, inventează. Marin Preda povestea că, lucrător la ziar fiind, atunci când n-avea bani să mituiască vreun polițist care să-i dea o știre pentru Cronica Neagră, scornea, iar ziarul se vindea mai abitir…

Lasă un răspuns