Noul ministru de externe la Fundatia Titulescu

20141126-124923.jpg

Astăzi, la sediul Fundatiei, a avut loc lansarea volumului „Romania and the International Court Of Justice”, coordonata de dr. Bogdan Aurescu. Lansarea cărți fusese fixată in urma cu trei saptamâni dar, intr-o interesantă coincidenta, acest eveniment editorial a constituit prima ieșire publica a noului ministru de externe, oferindu-i si posibilitatea de a reafirma linia diplomatica românească pe filiera Titulescu. Volumul consemnează lucrările unei conferințe internationale din acest an ce a marcat scurgerea a cinci ani de la importanta hotarâre a Curtii Internaționale de Justiție, din 2009, in diferendul cu Ucraina, in chestiunea delimitării maritime din Marea Neagră. In introducerea mea, la prezentarea cărții, am arătat importantă politica si juridică a acestei hotărâri pentru România si dificultatea adoptării -in 2004 – a deciziei de a recurge la CIJ intr-o disputa teritorială. Doamna prof. univ. Raluca Miga-Besteliu a completat aria de informații referitoare la modalitatile prin care Curtea a ajuns la o decizie unanima in acest litigiu. In final, prof. Bogdan Aurescu s-a referit, pe larg, la felul in care a fost pregătit procesul de către echipa românească si a arătat importanta dreptului internațional ca instrument al politicii externe a țării noastre.

31 de gânduri despre “Noul ministru de externe la Fundatia Titulescu

  1. Faptul ca la Externe nu a venit un „politruc” (a-propos de o expresie vehiculata electoral), ci o personalitate cu expertiza in drept international si in relatii internationale, care a contribuit esential la marirea teritoriului Romaniei (acesta a fost de fapt rezultatul castigarii diferendului cu Ucraina), cred ca intruneste acordul general. Sau ar trebui sa-l intruneasca. Premierul a avut mana buna, si-a intarit Guvernul.

  2. Despre dezideologizarea partidelor politice

    Se vântură multe teorii referitoare la acest fenomen, ba că datorită mass-mediei curentele ideologice se diseminează, ba că o vorba de o (re)apropiere faţă de eternele idealuri ale umanităţii (prosperitate, libertate, etc) ; cuvinte frumoase, care ocolesc însă – cu bună-ştiinţă, sau nu – adevărul.

    Forma de guvernământ numită DEMOCRATIE se bazează pe alegeri periodice, astfel încât, pentru a câştiga alegerile şi presate totodată de propaganda comunisto-socialistă din Est, partidele politice din Vest au fost nevoite (încă din perioada interbelică) să ia decizii populiste, de sprijinire a păturilor sociale (mai) defavorizate. Măsuri pur formale, căci scopul doctrinelor de dreapta este protejarea şi încurajarea capitalului, cum o dovedeşte şi criza economică începută în 2008, ce a pornit de la operaţii şi speculaţii bancare scăpate de sub orice control; pentru a nu da faliment, băncile au fost susţinute cu bani publici, iar după această recapitalizare făcută pe seama cetăţenilor şi-au continuat nestingherite afacerile în acelaşi stil. Există, ce-i drept, încercări timide în Parlamentul European de exercitare a unui vag control asupra speculaţiilor financiare şi a paradisurilor fiscale, dar rezultatele sunt nesemnificative până în prezent, dacă nu inexistente.

    În acelaşi timp, după căderea blocului comunist la începutul anilor 90, din slăbiciune, dar tot sub presiunea evenimentelor, partidele de stânga (mai ales din ţările fost comuniste) au renunţat la multe principii fundamentale ale stângii, cum ar fi controlului statului asupra ramurilor-cheie ale economiei (transporturi, energie, etc.), cu reverberaţii negative în viaţa fiecărui individ (că doar cu toţii plătim facturile la utilităţi, printre altele). Ce mai rămâne din ideologia de stânga dacă educaţia şi sănătatea nu sunt în întregime gratuite, dacă religia primeşte subsidii de la stat, dacă oamenii sunt sfătuiţi să recurgă la pensii private… ? Rămân doar diferenţe de detaliu între dreapta şi stânga, legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex de exemplu, respinsă de dreapta tradiţionalistă, acceptată de stânga, şi singura promisiune ţinută de François Hollande, preşedintele socialist al Franţei, din întreg programul său electoral.

    Restul e doar vorbărie confuză de o parte şi de alta, aşa că marea masă a electoratului nu votează în funcţie de orientarea politică, ci în funcţie de propagandă ; cu alte cuvinte, cine deţine controlul asupra mass-mediei, câştigă – de obicei – alegerile.

  3. Diaspora Unita: Strategia de distugere a Romaniei si a neamului. Tradarea liderilor

    Postat la: 23.11.2014 – 13:55 | Scris de: ZIUA NEWS

    Diaspora Unita: Strategia de distugere a Romaniei si a neamului. Tradarea liderilor

    Siteul Diaspora Unita face o dezvaluire despre o asa zisa strategie de distrugere a nemului romanesc, pusa la cale de puterile internationale cu sprijinul liderilor din tara. redam in cele ce urmeaza principalele idei ale materialului care circula pe internet despre cum poţi lua în stăpânire o ţară si ce faci cu poporul care o locuieşte.

    …”Scriitorul sârb Milorad Pavič în romanul lexicon “Dicţionarul khazar”, avertizează asupra celei mai teribile arme de distrugere a unui popor.
    Este vorba de cea mai primejdioasă realitate cu care s-ar putea confrunta un popor înainte să dispară din istorie: alterarea valorilor!
    Prin alterarea valorilor, un popor poate deveni altceva în decursul timpului sau poate devein foarte vulnerabil în perspectiva unei eventuale colonizări culturale din exterior. Valorile sunt forţele care modelează întreaga societate şi dau consistenţă rezistenţei în faţa presiunilor de schimbare venite din exterior.
    Când valorile din interior dispar prin marginalizare continuă, în vidul creat, pot fi aduse noi valori culturale, diferite etnic, dar şi confesional.

    România se va destrăma tocmai din această cauză: alterarea deliberată a valorilor.
    Iar această destrămare are ca punct de plecare exact profeţia lui Milorad Pavič: “Se ştie că, atunci când e să dispară un popor, întâi dispare înalta societate şi odată cu ea şi literatura”.

    Iată care sunt realităţile care vor determina destrămarea ţării noastre:
    1. – (…) în ultimul timp românii sunt goniţi din propria lor ţară prin politici care descurajează instituţia familială, concomitent cu scăderea ratei natalităţii şi implicit scăderea ratei demografice;
    2. – crearea la nivel naţional a unei stări de sănătate precare a populaţiei prin otrăvirea hranei din comerţ cu substanţe nocive corpului uman şi slăbirea până la declin a sistemului de sănătate publică, creşterea ratei mortalităţii;
    3. – îndobitocirea populaţiei, prin slăbirea sistemului naţional de educaţie, trecerea în umbră a valorilor umane şi mediatizarea unor nonvalori umane ca modele de viaţă pentru toate segmentele de vârstă;
    3. – distrugerea coeziunii între cetăţeni prin cultivarea dispreţului faţă de ceea ce înseamnă românesc;
    4. – disoluţia instituţională a statului prin reforme care au bulversat şi distrug în continuare esenţa a ceea ce înseamnă protecţia unei naţiuni: sistem judiciar, medicină, educaţie, administrare teritorială, artă etc.; ultimele bastioane a ceea ce însemna siguranţă naţională şi patriotism (internele şi apărarea) au fost distruse prin aceleaşi politici de proastă finanţare a instituţiilor şi subsalarizarea personalului acestor instituţii, fapt ce a cauzat plecarea personalului competent şi angajarea unor persoane nepregătite în domeniu, incompetente şi predispuse la corupţie – rezultatul s-a văzut!”.

    Alterarea culturală este determinată pe trei căi:
    a). slăbirea şi aservirea economică, banul determinând chiar schimbarea etniei, care în schimbul stipendiilor se transformau în supuşi fideli ai patronului. Apoi avem precedentul Greciei, de stat falimentat şi apoi vândut la bucată.
    b). crearea stării de confuzie a etniei românilor, cu altă etnie şi aici vezi asocierea dintre “rrom” şi “român”; mediatizarea spectacolelor subculturale a programelor de divertisment cu nuanţe de mahala de etnie rromă (miss piranda, nunţi şi petreceri cu interlopi), includem aici şi muzica ca factor cultural formator (manelele).
    c). diminuarea patriotismului care se manifestă prin promovarea obedienţilor politici ca mari valori pe când românii care au ceva de spus în profesia lor sunt marginalizaţi. Totul se aseamănă cu un genocid cultural foarte dibaci făcut.
    Alterarea valorilor este primejdioasă cu atât mai mult cu cât se face cu mâna noastră. Cu sprijinul elitelor trădătoare, care pentru un zece arginţi vând tot.”

    Dar cea mai devastatoare metodă de distrugere,a fost şi este cea economică, pusă în practică prin legile aberante, antinaţionale, de privatizare şi de restituire a proprietăţilor, legi care au condus la înstrăinarea bunurilor proprietate publică, a rezervelor naturale, minerale, contra prevederilor Constituţiei României, care prevede faptul că bunurile de proprietate publică sunt inalienabile, adică nu se pot înstrăina.

  4. Sa fie cu noroc , ca-i un baiat , educat , stie multa carte si istet foc ( asta este un pleonasm ) si cuminte !

    Hai sa vedem cum rezolva problema numirilor la posturi , ca dupa numirile dezastruase facute de geriatricul ala de marga ( de fapt ale lu’ speedy unguent 78 de zile , in conspiratie cu verisoru’ necuvantator , ala care-i azi la justitie , si care pe atunci era secretar la MAE ) , si pe care ABSOLUT NEVINOVATUL de Corlatean a incercat sa le resolve , din pacate numai partial si rezultatele s-au vazut !.

    Bogdan Aurescu , in urma succesuuil extraordinar din procesul din Marea Neagra , cu „iubitii nostril de vecini” ucrainieni care au vrut sa ne shunteasca din platou cu tot cu niste hidocarburi ,dar pe care noi , am sarit sa-i aparam contra rusului , ca prostii ) , sa se pregatesca sa dea o mana forte de ajutor , si echipei de juristi romani care se vor bate , in eventualul proces , cu alti „dragi si iubiti de investitori” de la Rosia Montana , care vroiau numai si numai binele Romaniei , dar un grup de vagabonzi prosti , s-au opus !!!!!

    Mai nea Iohanis , noul presedinte al Republicii , si toti trepadusii care au de-a face cu cartoful asta tare fierbinte , ia vedeti voi bine ce faceti , ca daca Romania pierde eventualul proces , cu toate mizeriiile din-auntru , asta se numeste TRADARE NATIONALA si lumea nu va va ierta !!!
    ( ca tot ne-a avertizat ponta la televizor sa ne pregatim portofelele , i-auzi la ce-l duce mintea pe gangav , adica el ne anunta ca pierde procesul ,inainte sa inceapa ….. ce declaratie e asta mai piticot , tu pentru cine te bati ? )

  5. Ce nu inteleg domnule Nastase este cine la propus , sa fi fost Basescu , sau Nastase Adrian, pentru ca sa nu-mi spuneti ca a fost Ponta pentru ca va creste nasul!
    Revin nu a fost Basescu in mod sigur, sau ….?

    Aditza B. cu B de la de la …Brav …
    Eu credeam ca respectiva-i mamicuta domniei tale, sau m-ai pacalit si esti precoce si e de fapt strabunica dumitale?

  6. „Guvernul e INEFICENT” a silabisit Ioh.
    Nu e „ineficent”, stimabile, e cam eficient. Dacă ai reuși să fii obiectiv, ai constata că e al naibii de EFICIENT.
    Îmi pare rău pentru PNL cel mare și pentru PNL cel mic, dar e eficient.
    Stai în opoziție că stai bine.

  7. Credeți că Aurescu va plăcea? Haida de! Vă faceți iluzii.

    Nu m-a enervat fuziunea cum mă enervează mălai-mare ăsta care gândește cu puncte-puncte și vorbește cu pauze mari între silabe. Am încercat în campanie să-i găsesc părți bune, dar n-am reușit și pace. Măcar să nu iasă de două ori pe săptămână cum iese Băsescu…
    Să stea naibilor în birou și să le zică trăgănate funcționarilor de la președinție!
    Cred c-o să „traduc” partidul, după model Mița Baston pe Pampon…
    Nu mai pot s-o sufăr nici pe Gorghiu asta care e în limbă după Ioh, de zici că e cu el în partid de la descălecare.
    Na, că ăștia mă aduc în stare să vorbesc urât…

  8. Ca să poată face ei maşinaţiuni la distanţă ? Nici un fel de vot pentru diaspora ! Dacă rudele mele se pot abţine (că au prea multă treabă, şi absolut interesantă, acolo unde sunt!), de ce nu s-ar abţine şi rudele altora ! Macovei, scrisoare către Iohannis: “Vă propun să lucrăm împreună. Solicitaţi Parlamentului votul la distanţă.” SURSA https://ro.stiri.yahoo.com/macovei-scrisoare-c%C4%83tre-iohannis-v%C4%83-propun-s%C4%83-lucr%C4%83m-142931012.html

  9. Frauda emotionala si remanierea de partid

    La peste o saptamana de la alegeri, continuam sa fim buimaci, unii de succes, altii de esec. Se brodeaza tot felul de teorii pe marginea rezultatelor, de cat de mesia este Iohannis si de cat de demon este Ponta, de cat de curata si de cinstita este dreapta si de cat de murdara si de corupta este stanga. Iohannis-Ponta si PNL-PSD au devenit formulele antagonismelor perfecte si absolute Se ridica si se darama statui, se cauta eroi si vinovati, se cer demisii si sange proaspat. Se confirma, ceva mai mult pe Dambovita, stilul traiano-latin ar putea fi (inca) la mijloc, ca politica este o vesnica si necrutatoare lupta. Vedem cum greselile adversarului, reale sau imaginare, mari sau mici sunt amplificate si exploatate mai ceva ca oportunitatile de profit. Parafrazand niste cuvinte celebre, legea profitului politic actioneaza zi de zi si ceas de ceas, pentru o multiplicare in proportie de masa. Competitia multipartidista este dura, dar, spre linistea noastra, este buna pentru democratie si progres.

    Victor Ponta a afirmat, ieri, in Parlament, ca a fost primul scrutin electoral la care nimeni nu a acuzat elemente de frauda. A avut dreptate, declaratiile pe propria raspundere, oricat de criticate au fost la inceput, si-au facut efectul. Insa cred ca seful stangii si al Guvernului este inca departe de a avea o imagine integrala asupra alegerilor, dincolo de cea partiala a unei drepte aflate in extaz. Chiar si dupa o vacanta in Dubai, care a scandalizat, desi un laissez faire de relache este pentru oricine la fel de firesc si de nevinovat. Conditiile ca alegerile si competitiile sa fie libere si cinstite sunt fundamentul democratiilor. In lumea occidentala, din care facem parte, aceste conditii se bucura de garantiile unor standarde si norme de aplicare si verificare de mare scrupulozitate, care, cel putin formal si material, nu lasa portite fraudelor electorale. Exista insa un domeniu imaterial, al emotiilor, in care legea o poate face manipularea, responsabila de ceea ce as numi fraudele emotionale, neingradibile si nesanctionabile de nicio lege. Din pacate, pentru parti din electorat si chiar din clasa politica de la noi exista mari pete albe pe aceasta harta cognitiva. Emotiile virale si manipularea abila sunt cele care au „fraudat” pentru Klaus Iohannis un milion de voturi din conturile electorale ale lui Victor Ponta. Sforarii ACL au reusit, in duminica votului, care cred ca va ramane cunoscuta in istoria alegerilor electorale drept „Duminica Lebedei Negre”, sa faca sa falfaie pe deasupra urnelor simbolul neprevazutului cu impact major (metafora si teoria apartin lui Nassim Nicholas Taleb, explicate in cartea sa „Lebada neagra. Impactul foarte putin probabilului”, trad. in 2010, la Curtea Veche).

    Daca majoritatea alegatorilor se bucura in urma acestor alegeri si daca vizibilitatea Romaniei a crescut in afara, sa nu le atingem nici macar cu o floare, sa lasam aceste stari sa se consume in mod natural. Oricum, dupa ce manipularea si emotia vor trece, foarte probabil ca cei 10% din votantii lui Ponta care l-au votat pe Iohannis sa nu-si mai aminteasca sau sa-si nege gestul. Este in firea lucrurilor ca perceptia sa nu se suprapuna cu realitatea. Lebede negre vor mai fi, nu s-au terminat cu cea de acum doua duminici. DNA sau „Doamna” (acum observ bizara coincidenta intre acronim si prescurtarea substantivului doamna, cred ca asa il voi si folosi, pentru a-i tine la distanta pe eventualii violatori politici, sic!) va avea grija de surprizele noastre. Dar capitolele presedintie si guvernare sunt distincte, ca si in Constitutie, la fel ca si victoriile sau infrangerile pentru fiecare pozitie. Unui premier cu coronita (pentru crestere economica, stabilitate politica si reparatii sociale) care pierde alegerile pentru pozitia de presedinte nu-i ia nimeni coronita, asa cum unui pugilist care nu reuseste sa treaca la categoria supergrea nu-i ia nimeni medaliile pe care le-a obtinut la categoria grea.

    Premierul nu are de ce sa-si dea demisia, ar fi un nonsens oprirea la jumatatea drumului a unei curse promitatoare, de nimic umbrite si oferirea victoriei fara lupta adversarilor. Remanierile guvernamentale sunt altceva, aducerea in prima linie a unor noi vectori purtatori de performanta se inscriu in logica continuitatii si normalitatii. Dupa cum vedem si la alte scari, macro sau micro, abandonarea nemotivata sau inoportuna de pozitie sau de victorie face dificila revenirea la status quo ante, daca nu imposibila. Evident, nu am in vedere retragerile tactice, care evita infrangerile strategice si ofera timp de refacere. Scoaterea retragerii din randurile formelor de lupta se poate dovedi fatala (greseala a fost savarsita de liderii politici si militari germani, in anii ’40, dar, paradoxal, si de cei romani, in anii ’80, la nivel doctrinar). De aceea, tacticile politice care se folosesc de greselile sau esecurile adversarului ori le inventeaza pe seama acestuia ar merita o mai mare atentie analitica. Slabiciunile de conceptualizare sau de pozitionare din istoria recenta au oferit in mod gratuit munitie politica si ideologica adversarilor, care au recalibrat-o si au intors-o intr-o strategie pe care deja am denumit-o a lovirii adversarului cu parti din el insusi. Despartirea de un trecut dificil, de pilda, nu ar trebui sa se faca ex abrupto, rupand raportul continuitate-discontinuitate, cum recomanda conceptele politice (revolutii, lovituri de stat etc.), ci gradual, prin reforme, cum sustin conceptele economice.

    In opinia mea, mult mai importanta ar fi o remaniere de partid. O reclama cu destula acuitate perspectiva scrutinurilor parlamentare si locale din 2016, dar si a unei posibile situatii atipice, in 2015. Klaus Iohannis vede deja o schimbare a majoritatii in Parlament, iar Marko Bela a anuntat ca UDMR studiaza posibilitatea reorientarii catre PNL. Aceste tendinte, daca se vor ingrosa, vor face ca trecerea PSD in opozitie sa pluteasca in aer. Ramane de vazut cum se va intampla acest lucru, s-ar putea ca, pentru toate partile, proiectiile sau asteptarile de acasa sa fie depasite de evolutiile din piata. Din votul pe reinvestirea Guvernului, dupa cooptarea PLR, din motiunea de cenzura anuntata de opozitie pentru la anul, din traiectoria ramasitelor USL, din tectonica din „marele” PNL sau din alte evolutii nepredictibile ar putea iesi o noua lebada neagra. De aceea, remanierea de partid va trebui sa aiba la baza o filosofie care sa nu aduca atingere brandului PSD, cu alte cuvinte partidul stangii sa nu-si provoace singur rani sau dureri politice, de mobilizare sau de combativitate, care sa duca la recul, cand va fi nevoie de avans.

    Modul cum va fi refacuta increderea in interiorul PSD si in interiorul electoratului de stanga va fi foarte important pentru resorbtia esecului si pregatirea bataliilor urmatoare. Parerea mea este ca emasculatii din cele doua esaloane ar trebui sa faca singuri pasul inapoi, ar fi un act de incredere si de respect, care ar inchide mai repede paranteza esecului electoral. Apoi, ar trebui recunoscuta importanta diviziunilor de varsta in stabilirea candidatilor si tintelor electorale. Marele adevar, desi amar, este ca pentru alegerile prezidentiale PSD nu a avut de unde sa aleaga un candidat cu sanse mai bune, asa a fost conjunctura, pe care o cunoastem cu totii. Victor Ponta a facut tot ce i-a stat in putinta sa castige , pentru care toate structurile de conducere ar trebui sa-i multumeasca, in mod oficial dar si in cadrul organizat al partidului, insa manipularile si „fraudele” emotionale din turul doi l-au depasit. Exista diferente de tipologie liderologica pentru cele doua tipuri de pozitii, de presedinte si de premier. Am citit undeva o opinie cu care sunt de acord, pentru a castiga o competitie pentru prima pozitie si a rezista la expunere este nevoie de o personalitate puternica, de tip „paianjen” sau „tigru”, or ne amintim cum il „alinta” presedintele pe premier, nu cred ca se insela in ceea ce vedea, sub aspectul experientei… Ponta s-a batut cu sistemul Basescu, la tinut la distanta printr-o formidabila manevra de intoarcere a mecanismului basist al coabitarii, dar nu l-a invins. Probabil ca despre esecul lui Ponta in competitia cu Iohannis am putea spune acelasi lucru care a fost spus despre cel al presedintelui Emil Constantinescu, care a fost invins de sistem. Iata, acum, in 2014, avem si un premier invins de sistem. Stiu ca maine va fi prima analiza a rezultatelor alegerilor prezidentiale, in sedinta Comitetului Executiv National, o ideea a lui Mircea Geoana ar fi de sustinut, toate structurile de conducere trebuie reactivate, incepand cu Consiliul National al PSD. Ceea ce am vrut sa transmit, nu stiu daca am reusit, este ca la bilant sa nu se mearga cu sabia, ci cu balanta, cu nuielusa, dar si cu recompensa.

  10. O magnifică stare de euforie a cuprins o parte a societăţii de când s-au opintit cetăţenii şi-au ales fiinţa fără grai şi fără idei ca să-i conducă spre noi victorii şi spre un viitor luminos. Oana Stănciulescu, cu ochii umezi şi cu slova lovită de emoţie scrie : „minunea s-a produs !!! ”; dacă nu citeşti articolul, te-ai putea înşela, închipuindu-ţi că este vorba de Naşterea Domnului, nu de alegerea lui Klaus. În spatele ei, un cor de lăudaci ridică-n slăvi gaura covrigului, încercând să ne convingă că nouă covrig nici nu ne trebuie.

    Gloata de gânditori de „dreapta”, abia ieşiţi din efortul de campanie, nu are timp să-şi tragă sufletul şi stă noaptea să-i scrie discursuri. Băsescu Traian vrea să-l scoată în lume, să meargă cu el în Europa, să stea alături, scaun lângă scaun, să-l calce pe bombeu pe sub faţa de masă când gafează şi să-l instruiască în tainele utilizării scobitorilor pe la dineurile oficiale.

    Una peste alta, e bine … m-am gândit astăzi că alegerea lui Băsescu Traian a fost mereu victoria şmecheriei, rapacităţii abjecte, trivialităţii, cinismului şi lipsei de educaţie, mulţi dintre cei care l-au ales de ŞASE ori (2 bucăţi primar, preş’ 2004, reconfirmat referendum 1, preş’2009, reconfirmat referendum 2) regăsindu-se în această personalitate vulgară deraiată în sus pe scara socială sau aspirând măcar către un parcurs asemănător, la o dimensiune mai mică, poate .
    Dar cărei categorii de populaţie îi aparţine victoria lui Klaus? Aş spune că triumful lui este triumful mediocrităţii şi submediocrităţii cenuşii. Forrest Gump-ul de Sibiu îşi depăşeşte scenariul, şi-n loc să fie medaliat de preşedinte, dintr-o banală confuzie de interpretare, ajunge el însuşi şef la Casa Albă de Cotroceni.

    Ce final ! Ce aplauze!

    Altfel, nimic de zis, şi-a început frumos mandatul: un set de declaraţii pentru intern şi alt set de declaraţii pentru export, dorinţă manifestă de a fi urmaşul „PAS CU PAS” al lui Băsescu Traian, laudatio ciripită pe de rost pentru Kovesi şi Morar, gâdilat fin sub bărbie LICURICI consacrat … Adică tot ce trebuie pentru asigurarea unei pernuţe moi sub fund pentru următorii cinci ani .

    P.S.La Referendumul din 2012 , Viktor Orban cerea conaţionalilor săi din România să „simtă momentul istoric ” şi să nu iasă la vot . Zilele acestea , acelaşi Viktor Orban le mulţumeşte aceloraşi conaţionali că au ieşit la vot şi-au pus ştampila pe Klaus.
    Se pare că populaţia maghiară, iluminată de textul rostit în limba lor maternă de însuţi MRU , a simţit din nou „momentul istoric ”.

    Pe surse, MRU este dat ca viitor şef al Cancelariei prezidenţiale sau cel puţin sfetnic de taină pentru externe …

  11. Numirea lui Aurescu la MAE arata doua lucruri:
    1. Lipsa de cadre de specialitate la PSD (apreciere valabila pentru toate fortele politice de la noi; in fond, ce tanar cu perspective profesionale frumoase isi compromite viitorul aderand la un partid in care valoarea nu conteaza? Sa fie coleg cu cine?).
    2. Apelul la tehnocrati scuteste partidele de reactii adverse. Asta-i mai lipsea PSD-ului acum, un Podgoreanu la conducerea MAE (nume luat la intamplare, puteti pune si altele; va mai amintiti de invatatoarea de prin Hunedoara care a fost vreo doua luni secretar de stat la MAE, acum vreo cinci ani, doar pentru ca era casatorita cu un italian? Vai, cum se pierd sperantele politicii pesediste!…).

    Totusi, o intrebare ramane: Cine plateste pentru dispretul institutionalizat fata de votul diasporei? Rezulta ca nimeni? Sa reiau declaratia lui Ponta inainte de turul II? Daca nimeni nu plateste niciodata, atunci sa nu ne asteptam sa progresam.

  12. Doar acest lucru se doreste dragilor……

    Desfiintarea singurului partid care mai tine ROMANIA UNITA….
    Anume PSD-ul……Ganditi cu capul vostru…este gratis……..
    –––––––––––––––––––––––––––––-

    Robert Negoita: Pentru PSD ar fi bine sa iesim de la guvernare.
    Pentru Romania, nu sunt la fel de sigur

    de R.M., Miercuri, 26 noiembrie 2014,
    stiri-politic-18672657-robert-negoita-pentru-psd-bine-iesim-guvernare-pentru-romania-nu-sunt-fel-sigur.htm

    Primarul sectorului 3, Robert Negoita, a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, ca pentru PSD ar fi mai bine sa iasa de la guvernare, dar nu este convins ca acest lucru ar fi bun si pentru Romania.

    In urma esecului la prezidentiale, „pentru partid ar fi bine sa iesim de la guvernare azi. Pentru Romania nu sunt la fel de sigur”, a spus acesta.

    Robert Negoita s-a intrebat in acest context ce se va intampla daca se va ajunge ca oamenii sa ceara in strada plecarea de la guvernare a PSD.

    Pe de alta parte, Negoita a avansat ideea ca persoanele condamnate pentru diverse infractiuni financiare sa poata plati o suma de bani statului pentru a scapa de puscarie, ramanand insa cu cazier, in conditiile in care „un om in puscarie costa mai mult decat o persoana cu handicap”.

    „Aveti de platit atat, asta e suma si nu mai intrati acolo la mititica”, a spus el, precizand insa ca este vorba doar de prima condamnare.

    „La a doua te duci ca ai nevoie sa te reculegi”, a continuat Negoita, adaugand ca banii astfel colectati la bugetul statului ar trebui folositi pentru intarirea institutiilor de control cu rol in combatarea acestor infractiuni.

  13. maaaai Klause maaaai , tuuu chiaaar ti-oi luaaat Taraa inapoiu maaaai , die la poonta , die l-oi luaaaat pe nietraseistu’ ala die mihalache sief la tine la ogiac maaai ?

    maaaai Klause maaaai , no tu inciepi cieva noooou , cu o marie vechitura maaaai !

    Bravo Klause pt. selectia dlui . Dungaciu !

  14. Cris nu fi BAdrian!

    Dl. Aurescu un tanar „extern” care nu a furat fabrici si uzine , un modest care a recuperat ceva pentru tara un ceva pierdut pe drumul istoriei si al pacii de la Kuciuk Kainargi ,un modest care nu-si chetuieste tzechinii pe mofturi prin barurile emiratelor ,repet a recuperat ceva pierdut de cei care in 1990 orbiti de setea de putere nu au fost in stare sa redea Romaniei forma initiala de piine coapta la vatra ! Dl. Aurescu , cu nume predestinat a recuperat ceva mai pretios decit aurul nostru furat de Stalin, a facut ceva practic pentru posteritate si nu promisiuni populiste desarte arme de dezinfirmnare ale politicului romanest PSD+PNL+PDL.

    Gura lumii sloboda povesteste ca acest domn inca foloseste metroul , inca are sandwichul in „diplomat” si inca are comportamentul omului normal.

    Cu tot entuziasmul pe care se pare ca-l manifesta si dl. Adrian Nastase acest tanar diplomat de aur-escu si el coleg si poate partener de generatie cu Ponta , se pare ca a fost doar un dop pus de PM Ponta la butoiul gaurit dupa pierderea alegerilor, si cind hardaul sau butoiul va fi remaniat si dopul va fi aruncat sau lasat in uitare!

    Se vehiculeaza, spre deziluzia PSDeului , a lui Basescu personal si bineinteles a Udrei si Udroilor ca fostul PSDist alunecat de la stanga la dreapta va fi seful cancelariei lui Johannis.
    Pai cum dl. Johannis ce vor zice PSDisti care va acuzau ca sunteti omul lui Basescu, sau ce va zice Basescu ca doriti sa numiti acolo un dusman al presedintelui, pentru ca Dan Mihalache de la stanga sau de la dreapta a fost constant un anti-basist .
    Ma vad obligat sa butonez televiziuni care-mi provoaca greata , desi imi inchipui ce jale mare va fi de la B1TV la Antena 3 la Gandul la Evenimentul,Romania Libera……..ce va fi la buratini si la zevi ..hai ca treaba devine haioasa !
    Mai Iohane de ce deceptionezi aromanii , huooo!

  15. Ponta , stii tu oare care au fost ambasadele si consulatele generale care au cerut inaintea alegerilor , marirea numarului sectiilor de votare ?
    Ia intereseaza-te , si vezi cine i-a numit acolo pe respectivii ingrijorati , inteligentule !!!!

  16. Adrian Severin : „După câteva decenii trăite cel puţin cu iluzia că se află într-o lume a solidarităţii şi armoniei, România îşi reia locul geo-politic tradiţional la punctul de ciocnire dintre interesele marilor actori globali. Raportarea României la aceştia dar şi raportarea lor la ea ridică probleme de o imensă complexitate şi periculozitate. În acest context, cel puţin două lucruri îmi sunt clare: 1. nimeni nu ignoră România; 2. nimeni nu doreşte România. Aceste două teze, doar aparent paradoxale, se conciliază în următoarele enunţuri alternative: – nimeni nu vrea România ca partener, dar toţi o vor ca satelit; – nimeni nu vrea să se coordoneze cu ea, dar toţi vor să li se subordoneze; – nimeni nu o vrea independentă, toţi o vor colonie; – nimeni nu o acceptă drept membru al familiei sale, dar nimeni nu doreşte ca ea să devină membru al altei familii”.

  17. Mihaela Erika Petculescu
    noiembrie 26, 2014 la 1:59 pm

    Excelent.
    Spun asta, ori de cate ori citesc texte care sunt similare crezurilor mele, sau, daca intalnesc idei interesante, la care nu m-a gandit anterior, dar care mi se par extrem de logice.
    Asa este, spunea cineva ca isi doreste doua partide mari, unul de stanga si unul de dreapta, care ,,sa joace” dupa regulile democratiei din Europa Occidentala. Adica, ambele, sa actioneze pentru promovarea capitalismului si economiei de piata. Aceeasi Marie cu alta Palarie, ca in SUA.
    Daca este asa, partidele numite ,,de stanga” ar trebui redenumite ,,partide din aripa stanga a PPE”, celelalte, fiind, evident, situate in partea dreapta a aceluiasi conglomerat de interese corporatist-globale.
    Cele din stanga, sa devina un fel de sindicate politice, carora sa nu li se permita sa detina puterea, ci, doar sa participe la guvernare sub tutela unei Merkel (Z)
    Colega mai sus amintita are perfecta dreptate: un partid autentic de stanga trebuie sa promoveze echilibrul si minimizarea discrepantelor si inegalitatilor sociale, respectiv, sa se opuna privatizarilor si retrocedarilor lipsite de discernamant. Principiul ca unui om i se cuvine mult mai mult decat altuia, doar pe baza unor hartii si semnaturi, fara ca diferenta sa rezulte din diferenta semnificativa de valoare intrinseca si contributie sociala, este un principiu incorect care va duce la fracturarea ireversibila a societatii, la haos si distrugere a civilizatiei.

  18. Ufff ! E bine că scăpăm, dar nu se ştie (încă) peste cine dăm 😉 :

    septembrie 10, 2014 at 5:00 pm

    “Uită-te bine la Dan Voiculescu! ”

    Că doar n-ai avea îndrăzneala să îndemni pe cineva să se uite la Băsescu 😆
    Caraghiosul ăsta arată ca ultimul boschetar politic, dar se afişează peste tot cu moaca-i de handicapat, ducând peste hotare hidoşenia sa fizică şi pupincurismul licurician, lăsând impresia că dacă aşa arată şi se exprimă cel din capul statului, ceilalţi sunt buni doar de speriat copii ( nu că el n-ar fi, şi probabil de asta nu face Udrea copii, sau mai ştii 😉 ), sau de înşirat pe plantaţii la cules căpşuni, roşii sau struguri, departe de ochii lumii :mrgreen: !
    Dacă aşa arată un şef de stat ( mai ţine şi mâinile în buzunare, ca orice borfaş ce se fereşte de alţii asemenea lui 😉 ), la cele mai importante reuniuni internaţionale, degeaba se vor strădui concetăţenii lui să schimbe impresia devastatoare lăsată în lume de asemenea individ.
    Faptul că este un yesman perfect, executând cu pierderi iremediabile pentru ţară, toate ordinele venite de la licurici, nu poate şterge impresia deplorabilă pe care o lasă peste tot pe unde se invită, sau este invitat ( deseori şi evitat, dar degeaba, el vorba lui Caragiale , are, n-are treabă, la orele 12 fix se prezintă peste tot unde-i rost să mai pună nişte greutăţi în spatele poporului. drept “recunoştinţă” pentru că l-au ales, sau drept răzbunare, pentru că l-au suspendat !
    Urâtă, hâdă creatură !
    Şi toxică pentru ţara şi poporul din care face parte, ca un ghinion istoric despre care se va vorbi încă multă vreme :mrgreen:

  19. Excerpte din Proclamaţia de la Padeş oferite spre lectură de către wikiquote şi revista Condeiul Ardelean. Reiau aici doar oferta compactată din wiki : “Poporul nu cere altceva decât numai o dreptate. Patria se cheamă norodul, iar nu tagma jefuitorilor. Nu vă leneviți. Nicio pravilă nu oprește de-a întâmpina răul cu rău. Până nu vine iarna, primăvară nu se face. Șarpele când îți iese înainte, dă-i cu ciomagul și-l omoară.” Revoluţia de la 1821 a fost singura noastră revoluţie naţională autentică. Evenimentele de la 1848 şi 1989 au fost butaforii, mai mult ori mai puţin sângeroase, patronate de către oficine internaţionaliste diverse şi care mergeau aproape totdeauna flagrant în contra intereselor româneşti. Constat, abia acum!, faptul că revista Condeiul Ardelean ne oferă şi o reinterpretare în grai românesc a înţelepciunii lui Solon adusă de la Sais: „Părinţii şi Ţara nu se vorbesc de rău!” După “accidentul” (interpretabil) de la Sibiu în care au murit opt militari români de elită, eram, eu, în căutarea citatului cu “Șarpele”. Pentru a risipi orice neînţelegere privitoare la interesele mele în acel memorabil citat despre “Șarpe”, subliniez că miniştrii Gabriel Oprea şi Mircea Duşa au interpretat “accidentul” în cheia cea mai potrivită. Eu am revenit insistent asupra lui numai datorită pregătirii pentru cercetarea militară pe terenul de luptă pe care am primit-o în excelenta şcoală (pe atunci) de ofiţeri de rezervă de la Bacău. Au fost mult prea multe “indicii” (în sensul psihologiei senzualiste a lui Condillac şi Henri Wallon) oferite de către media imediat după “accident”, ca să nu revii cu gândul, mereu şi mereu, asupra lor. După victoria STS-ului şi a kiturilor algoritmice pe 16 noiembrie 2014, unii propagandişti şi-au transformat mesajul de la “Nu fiţi căcăcioşi!” la ameninţări abia, abia, voalate contra intereselor româneşti fundamentale.

  20. MEP,

    .”… ci în funcţie de propagandă ; cu alte cuvinte, cine deţine controlul asupra mass-mediei, câştigă – de obicei – alegerile”

    Ideea nu este complet aiurea si are succes in tari care se lauda cu o educatie „aleasa” in segmentul majoritar al populatiei, acolo unde de
    fapt spalarea de creier se mosteneste.

    Ina o data dar numai pentru dumneata , opersoana pe care o suspectez ca mai are sanse, pai dumneata nu esti contrazisa de fapte.
    Fl. Ponta a avut de partea dansului cel pai puternic material de propaganda , cu o exceptie toate televiziunile din Romania, pupaturi pe buze in public cu mai marii Europei, vizite ,in exterior, bai de multime, si pomeni pentru toate categoriile de alegatori , cu exceptia acelora care platesc la greu salarii si grosul de impozite ,

    Adica „de obicei” nu este o regula!
    .
    Blogi,

    Incearca domnule un tambal daca te specializazi ai posibilitatea sa revii la normal aruncind din cind in cind batista pe onstroment sau mai bine promoveaza-l mai bine pe Paun!

  21. Blogi ,recidivezi in recidive….

    Regin nu este egal cu Reghin ,un oras din Romania,asa cum incerci dumneata sa manipulezi infantiil segmentul manipulabil din acest blog.. Regin indica nick-nameul unui co-virus care apare in baza de date si nu se produce „malitios” asa cum sugerezi dumneata. Da, este adevarat este comparat cu faimosul briceag elvetian care taie pina la plasele , „regin” insa se pare ca este fabricat de o forta militara vest-europeana si a atacat , „viruseste” daca vrei cu redilectie site-urile rusesi si arabesti, si nu vreun craker din Dorobanti sau vreun hacker din Reghin!!

  22. Cris,

    Pai cum e eficient cind nu a produs la termen BUGETUL?

    De fapt nu meap[arat de la Ponta incoace sintagma de bugent a devenit o mare gogoasa , o minciuna , buget inseamna bilant , inseamna anticipari reale si nu rectificari ulterioare functie de expertiza FMII.
    Deci prea cinstitul eficient Ponta @ Co. aer putea schimba , pentru adevar daca vrei, numele de buget cu verbul forget ,defalcat in doua parti „for si get”.
    BAdriade , nu-i pentru tine!

  23. Deci campania lui Klaus Iohannis a fost sprijinită cu bani şi de la Renato Usatâi, omul lui Vladimir Putin. Interesant !

  24. @ vsile

    Te crezi un basist de bine ? Linisteste-te . Experientele de laborator si viata de pana acum au demonstrat ca nu exista asa ceva ! Exista doar jigodii basiste , ticalosi si provocatori basisti , diversionisti , etc. Adica exact unde te incadrezi si dumneata …

  25. Daca Romania ar avea o armata ca lumea, atunci ar trebui sa editeze ceva mai putine carti despre dreptul international. Pentru noi, nu exista o forta a dreptului mai buna ca o putere economica si militara corespunzatoare teritoriului si populatiei.

  26. S-au terminat organele copiilor si mizerabilii aduc alte mizerii! ,
    Campania nu a fost sprijinita de Molotov ci de Stalin direct prin pacea de la Kuciuk Kainargi sau probabil din banii obtinuti din organele copiilor trimisi de neamtz in Canada!

Lasă un răspuns