Non bis in idem

Acesta este editorialul meu din Jurnalul National, editorial pe carte il puteti citi mai jos:

„Principiul de drept non bis in idem, acceptat de “natiunile civilizate”, ar trebui sa ne invete inclusiv ca nu trebuie să facem de doua ori aceeasi greseală. In 2004, in conditiile in care rezultatul meu, in confruntarea directa, in primul tur, era de 41% fată de rezultatul lui Basescu (34%), stafful CDR a folosit tema fraudării alegerilor pentru a crea, in intervalul pană la turul al doilea, o stare de emotie (“nu puteti voi fura, cat putem noi vota”), o stare de spirit, care să contracareze campania bazată pe rezultatele guvernarii. Aceasta stare emotională a implicat si o parte importanta a mediei si a dus la acceptarea unor măsuri care avantajau clar, in turul al doilea, candidatul CDR. Spre exemplu, eliminarea listelor suplimentare si, ca atare, blocarea unui numar de aproximativ un milion de persoane in varsta care nu au mai putut vota – in special in zona rurală. Atunci, nimeni nu a făcut scandal pe tema aceasta pentru câ ea convenea candidatului CDR. In plus, Corneliu Vadim Tudor s-a raliat temei fraudării, in conditiile in care PRM obtinuse un scor considerabil mai mic la alegerile parlamentare din acel an fata de anul 2000. In final, s-a dovedit, printr-o expertiza internatională, că totul a fost o minciună.

Tema fraudării alegerilor fusese preluată in Romania, in 2004, din Revolutia portocalie de la Kiev. Anul acesta, s-a incercat re-editarea Revolutiei portocalii in Ucraina, cu rezultatele cunoscute. Si in Romania, la aceste alegeri, se incearca declansarea unor mici “incendii” in exterior care sa declanseze o reactie de indignare in interior, pentru turul al doilea, folosindu-se, din nou, tema fraudării alegerilor.
In conditiile in care, in interior, spun surse avizate, votul multiplu pentru candidatul ACL nu ar putea fi realizat, datorita controlului atent din sectiile de vot (si ca atare diferenta de zece procente intre cei doi nu ar putea fi stearsă), se incearca multiplicarea sectiilor de vot in străinătate pentru a se incerca repetarea utilizării votului multiplu din 2009. Presiunea ar trebui să ducă si la eliminarea declaratiei individuale.
Evident, fiecare cetatean roman, oriunde s-ar afla, trebuie să aiba posibilitatea să voteze. Erorile vor trebui corectate. Cred insă ca ar trebui realizate, la ambasade, listele cu cetatenii romani aflati in strainatate, liste care să ajute la o evaluare corectă a nevoilor legate de conditiile de vot si la blocarea tentatiilor de turism electoral de la Strasbourg la Paris si mai departe (prietenii stiu ce spun).
Intrebarea mea de final este daca aceleasi partide, PD si PNL, vor reusi, dupa zece ani, aceeasi forma de manipulare a votantilor – tema fraudării alegerilor?!”

56 de gânduri despre “Non bis in idem

  1. Eu ma gândesc ce-o fi in sufletul ( de caine turbat ) al lui Traian Basecsu când vede in mainile cui sta soarta lui , linistea lui si libertatea lui … Cum doarme asta noaptea când vede ce prostovan il reprezinta ?

    Pe surse 🙂 am aflat ca Traian Basescu vrea sa-si faca un implant de par ( iar daca nu reuseste , o peruca cu aracet ! ) pe model Elvis Presley , o depigmentare tegumentara si apoi o operatie de scoatere a cearcanelor alcoolice si de ridicare a pleoapelor .

    In cazul in care Iohannis va pierde alegerile ( adica 100% ) , Basecsu este pregatit sa fuga din tara ( cu Nutzy ) tocmai in Paraguay sau pe vreunul din vasele pe care le-a ciordit si apoi sa navigheze prin Marea Chinei de Sud unde si-a ascuns cashcavalul .

    Tot pe surse 🙂 se spune ca madam Kovesi si Daniel Morar au vizitat Sectia de Ortopedie de la Sp. Univ. unde si-au facut programare ca sa-si puna picioarele ( de sprijin ) in ghips prin 21 decembrie a.c.

  2. @All

    Nu am timp nici chef sa raspund fiecaruia care a citit mesajul meu si a inteles ce a vrut. Spun asta fiindca intr-un mesaj anterior mai detaliat si argumentat am spus de ce consider eu ca guvernul ponta si-a batut joc de electoratul din diaspora.Acel mesaj a fost „papat” de vreo pisicuta si n-a mai aparut.
    Ca sa-i fac pe plac moderatoarei, am dat doar citatul cu art.12.
    Despre dezbaterea de aseara sau ce va fi fost, ma mir ca unii dintre participantii pe blog au vazut alta incaierare verbala. Si ma refer la asertiunea unora care sunt mai fanatici si nedrepti decat suporterii lde pe stadion. Am retinut doar cateva asertiuni, de toata jena:

    @ Adrian ban:
    “Am vazut la Johannis acea privire rece , metalica , fara mila ; o privire de om rudimentar , de om rau , fara solutii . O privire de nazist” …
    O ce exprimare academica si corecta! 😀
    @Fragmentarium politic
    « as spune ca Victor Ponta a avut avantajul faptelor de guvernare, dar dezavantajul exercitiului care uzeaza, pe cand Klaus Iohannis a avut avantajul varstei, care da prestanta, dar dezavantajul vorbelor »

    Care dezavantaj al vorbelor la Johannis? Omul a fost foarte precis in exprimare, l-a „bumbacit” pe ponta in chestiunile cu „taiatul pensiilor”, „traficul de copii”, plus fixarea numarului de sectii de votare

    @Papasha
    « Scor final , Ponta – Realitatea tv ( iohannis + r.bogdan +4 patzachine ) = 3-0
    Necuvantatorul Iohannis e sucarit pe viata , ca-i emisiunea prea lunga , iar lu’ Ponta nu-I mai tace gura !!! »

    Uite un suporter de pe stadioane care stabileste castigatorul la masa verde, precum in cazul „brichetarului” de la meciul Rapid-Steaua. Si ca sa dau si eu un verdict, recunosc ca scorul indicat de papasha este valabil la capitolul impertinenta si lipsa celor 7 ani de acasa(nu intrerupi in mod intentionat partenerul cand se consum,a timpul alocat acestuia). In rest, cred ca a fost cam 4-1 pentru Johannis.

    @Adrian B.noiembrie 11, 2014 la 11:05 pm
    „Lui Johannis i-ar sta mai bine la coada unei lopeti ! Prost cu spume , arogant , nesimtit , obraznic , agresiv , … Un avorton de-al lui Basescu . Si este mai FALS ca sanii Oanei Zavoranu ! Vai de mama lui !”

    Cand citesti asemenea obraznicie,ma chiar minunez cum de nu este tras de nimeni de urechi. Nu-mi amintesc, de exemplu, ca in 2004, d-l Nastase sa fii procedat ca ponta aseara, adica nu l-a intrerupt pe Basescu si nici viceversa. In schimb , ponta a abuzat din plin de rabdarea si nervii lui Johannis. A fost o mostra ce ar fi trebuit evitata. De ce Ponta n-a invatat nimic de la profesorul Nastase in acest domeniu?

    @Nicolaie Silviu(noiembrie 12, 2014 la 11:58 am)
    „Curaj, Tupeu sau Inconstienta din partea lui Johannis !?”

    Chiar ma intreb pe ce se bazeaza?
    Ponta a fost putin ridicol abuzand de cifraraie, care oricum nu intra in atributiile unui presedinte. Revin din nou cu exemplul din 2004: Nu-mi amintesc ca d-l Nastase sa fii ripostat la asertiunile lui Basescu cu toptanul de date despre starea economiei si, har domnului, ar fi avut ce scoate in evidenta.

    In concluzie, nu gasesc intemeiate respectivele mostre de entuziasm agresiv.

  3. @Mihaela Petculescu – cele ” 10 milioane de rusi care cer autodeterminare in Lugansk si Donetsk ” exista doar in imaginatia ta .

  4. Italienii din afara Italiei urmează să voteze.
    Există votul prin corespondență, dar cei care vor să primească „plicul electoral” trebuie să se înscrie în prealabil la consulat.
    Cine nu se înscrie nu poate vota.

  5. Chiar dacă românii din afară îl vor în majoritate pe Iohannis, chiar dacă îl vor pe Ponta (nu știu și nici nu mă interesează pe cine îl vrea majoritatea), părerea mea e că ACEIA CARE S-AU STABILIT ÎN ALTE ȚĂRI AR TREBUI SĂ AIBĂ BUNUL SIMȚ SĂ NU VOTEZE PENTRU CĂ NU MAI AU TREABĂ CU ROMÂNIA. Pe ei îi afectează deciziile din țara în care s-au stabilit.
    Cred că au dreptul moral să voteze numai cei care se află afară temporar.

    Ideea că dacă va fi Popescu președinte românii plecați se vor întoarce, iar, dacă va fi Ionescu – nu, e o tâmpenie.
    Din Italia emigrează anual 100.000 de tineri pentru că nu își găsesc locuri de muncă (cu mapa, firește. Sunt numai de-alea cu sapa…).
    Nu mai vorbesc de Spania…

  6. Interesante in/evolutii in atitudinea unor contributori la acest blog; daca dela agenti civili si descoperiti precum Doru Coarna sau cel ce-si spune /in v/sile nu ne asteptam la mai bine, bag seama ca un participant, altfel cunoscut in trecut ca avand o prestatie de calitate, da semne de un spleen intelectual si ideologic teribil. L-am numit aici pe F.P., dandu-i sansa sa-si revina din rataciri sub acoperirea initialelor.

Lasă un răspuns