Concluzii la alegerile prezidentiale din 2014 (primul tur)

Am reprodus in postarile anterioare un capitol al cartii mele, „Cele doua Romanii”, in care am prezentat o analiza a felului in care pot fi evaluate – cu subiectivismul de rigoare – rezultatele alegerilor prezidentiale din 2004. Am incercat sa extrag insa si unele concluzii din primul tur al alegerilor din acest an. Puteti citi, mai jos, editorialul meu din Jurnalul National:

1. Primul tur al alegerilor de duminica a marcat cea mai mare diferenta intre primii doi candidati de dupa 1992 incoace, deci de peste 20 de ani. Un milion de voturi, peste 10 procente – aceste cifre inseamna foarte mult pentru forta candidatului de pe locul 2. Daca pentru candidatul de pe primul loc cifrele sunt relativ normale (PSD a obtinut mereu scoruri mari, intre minimul din 2009: 32% pentru Mircea Geoana, si 41% – obtinut de mine, in 2004), pentru candidatul de pe locul doi aceasta cifra este un mare esec.

2. Ponta a castigat alegerile din Republica Moldova, o premiera pentru un PSD-ist. De fapt, obtinerea unui scor decent in Diaspora este un lucru interesant, din punct de vedere simbolic. O prima concluzie arata ca, de fapt, actiunile Guvernului pentru sustinerea Republicii Moldova au produs rezultate, iar moldovenii chiar simt efectele. In perspectiva integrarii Moldovei in UE, acest vot este unul foarte important.

3. Ponta a fost votat de aproape jumatate din tinerii care au votat pentru primii doi candidati, ceea ce este enorm. Este un lucru mai putin comunicat, dar el combate major teza ca tinerii nu voteaza pentru candidatii PSD. Poate ca isteria de pe Facebook a unei minoritati agitate a fost suficient de mare pentru a transmite altceva, dar realitatea faptica este greu de contestat.

4. Au venit la vot mai mult intelectualii (70% dintre cei cu studii superioare au participat la vot) si cei din urban – si totusi, PSD-ul a obtinut cu peste 1 milion de voturi peste Klaus Iohannis. Asta spune ceva despre cat de gresite sunt stereotipurile, in prezent. Cu urban mai mult la vot, cu prezenta mare in Bucuresti, cu mai multi intelectuali decat structura lor in populatie, cu mai putini pensionari – scorul covarsitor pro-Ponta spune ceva despre faptul ca stanga este, in continuare, o optiune pentru categoriile educate din Romania.

5. Oamenii au dat o sanctiune importanta unor personaje ca Monica Macovei. Locul 5 este putin, foarte putin pentru pretentiile sale. Dupa o campanie agresiva, mincinoasa si jignitoare, dupa isterii nedemne impotriva celor care voteaza altfel decat ei, dupa mesaje de-a dreptul fasciste – iata ca, totusi, votul arata ca intelepciunea romanilor a prevalat. Un astfel de candidat nu poate fi decat in afara topurilor, iar cei care cred ca un astfel de om politic poate avea un viitor cred ca se inseala.

6. Campania, desi marcata de diversiuni fara legatura cu dezbaterea prezidentiala, a adus la vot cel putin la fel de multi oameni ca in 2009. Daca raportam cifra de prezenta la numarul romanilor ramasi in tara, constatam ca gradul de prezenta e undeva spre 65% chiar, ceea ce arata ca interesul romanilor din tara pentru alegerile prezidentiale este inca foarte mare. Mare pacat ca legislatia actuala nu permite calcularea acestui procent de prezenta la populatia din tara (asa ar fi normal, si asa ar fi fost normal si in 2012). In acest fel, am fi eliminat o parte din analizele gresite care continua sa ii blameze pe romani ca nu se implica si ca nu vor sa participe la vot.

7. Isteria legata de fraudarea alegerilor este o tema reincalzita din trecut. Si in 2004 s-a vorbit de furtul voturilor cu softul. Atunci, chiar Traian Basescu a obtinut un avantaj incorect agitand fara nici un fel de baza (cum s-a dovedit) acuzatii despre fraude. Am povestit pe larg acel episod in cartea mea, „Cele Doua Romanii”. Aceleasi acuzatii le-am auzit sambata, inainte de vot, la o televiziune de stiri, iar teza fraudarii revine in atentia tuturor, in legatura cu votul din diaspora. Asta, in ciuda tuturor dovezilor ca anul acesta au fost mai putine fraude, au fost mai multe sectii de vot si au fost proceduri si mai clare. Dar, mai ales, au fost mai multi votanti decat in trecut in diaspora (argument care, in sine, rastoarna ideea ca celor din afara nu li s-a dat voie sa voteze). Sigur, erorile de organizare trebuie rezolvate pentru turul al doilea.

8. Romania arata similar cu ce a aratat si in trecut – vot spre dreapta mai mult in Ardeal, vot spre stanga mai mult in Regat. Bucurestiul castigat, marginal, de stanga. Nu e nimic nou, asa a fost aproape de fiecare data. Nu inseamna diviziune, inseamna diferente de optiuni si chiar consistenta si consecventa in vot. Daca ani de zile anumite categorii de oameni voteaza intr-o directie, si constatam ca au facut-o la fel si acum, acest lucru arata o consolidare a unor repere si nimic mai mult. Cine trage concluzii despre cum e divizata Romania din acest motiv este rau-voitor. In fapt, tocmai promovarea ideii existentei unei astfel de divizari arata incompatibilitate cu valorile pe care ar trebui sa si le asume un presedinte. In momentul in care cineva care doreste sa ocupe o functie atat de inalta in stat induce in societate astfel de idei preconcepute, chiar el poate deveni un pericol.

9. Diferentele dintre Romanii nu sunt geografice – ci sunt de dezvoltare economica. Iar, aici, harta e mult mai subtila. Nu avem saracii din Regat si bogatii din Ardeal. Avem PIB-ul cel mai mare (mai mare, cu mult, si decat in Ardeal) in Bucuresti. La fel, avem orasele mari, care sunt peste tot, nu doar in unele zone – inclusiv Constanta, Ploiesti, Craiova, Iasi, pe langa Cluj, Timisoara sau Brasov. Si avem multe zone sarace, inclusiv in Transilvania – in zona secuilor, in cateva judete cu preponderenta rurala. Daca intram in discutii despre cum diferentele de voturi reflecta diferente de dezvoltare dam dovada de o lipsa de respect fata de romani.

10. Din analiza voturilor, constatam ca, pentru turul doi, vor fi importante atat voturile unor personaje ca Tariceanu, dar si cele ale candidatilor cu iz nationalist, gen Vadim Tudor sau Dan Diaconescu (care, cumulat, au obtinut aproape 8 procente). Votantii Elenei Udrea nu par foarte mobiizati sa mai vina inca o data la vot si in turul doi. Iar votantii Monicai Macovei sunt in fata unei disonante cognitive – sa vina in numar mare pentru a vota impotriva lui Ponta, sau sa isi dea seama ca sustinerea pentru un primar condamnat pentru incompatibilitate si cu probleme inca nerezolvate in justitie este contrară propriilor discursuri si pareri. Ramane de vazut ce va conta cel mai mult in urmatoarele doua saptamani.

Si o observatie finala – cind, in 2004, Vadim a anuntat ca-i da voturile lui Basescu, la turul 2, el a fost considerat de unii ca este bun; acum, cand a anuntat ca-l sprijina pe Ponta, aceiasi il considera rău!

94 de gânduri despre “Concluzii la alegerile prezidentiale din 2014 (primul tur)

  1. Femeia Europei i-a oferit lui Iohanes sustinerea in turul 2, cu conditia ca acesta sa se angajeze IN SCRIS, SUB SEMNATURA, ca va indeplini, dupa ce va iesi presedinte, citeva conditii, precizate imperativ in scrisoarea pe care aceasta i-a adresat-o!
    Fostei procuroare comuniste i-a scapat, insa, un mic amanunt: una dintre conditii nu poate fi indeplinita de viitorul presedinte DECIT cu INCALCAREA LEGILOR TARII!
    (Nu mai vorbesc despre faptul ca celelalte conditii sint inepte sau simple bla-blauri)
    Fara surprindere, aflu ca Iohanis a acceptat cu bucurie!! Saracu’!

  2. Ve Sile

    Dacă și la afaceri te pricepi la fel de bine ca la limba română, să știi că nu din cauza lui Ponta dai faliment.

  3. Mare-i lumea ta Doamne!

    Un coleg de mai sus cu scris dar fara inscris in PSD constata cit de mult a contribuit la noua personalitate a lui Adrian Nastase anii de detentie!
    Eu nu pot crede o tampenie mai mare , desi omul invata din orice nu cred ca universitatea de perfectionare a hotilor ar fi putut sa-l transforme in vreun fel pe AN decit faptul negativ ca i-a rapit niste ani din viata niste ani in care el Nastase ar fi avut mai multe de oferit decit de acumulat!
    Citez „Știu că schimbările de personalitate, la vârsta maturității, sunt posibile numai în condiții speciale, dar sper ca cele două perioade de detenție să vă fi influențat și în acest sens. Semne sunt.”
    Corectorule pentru dumneata este prea greu , renunta sa intelegi cea ce nu poti sa intelegi!

    Dl. Adrian Nastase,
    Trageti mortul de par!
    citez”Si o observatie finala – cind, in 2004, Vadim a anuntat ca-i da voturile lui Basescu, la turul 2, el a fost considerat de unii ca este bun; acum, cand a anuntat ca-l sprijina pe Ponta, aceiasi il considera rău!
    Cine la considerat pe Vadim bun , PSDReul care la avut ca aliat la guvernare si maniacii care sunt alaturi de Vadim si alianta DA , si maniacii din tara care l-au sustinut pe Traian Basescu?
    Tara nu este dl. Nastase nici a PSDeului desi parca este si nici a maniacilor lui Basescu sau Vadim!
    Daca puteti fi sincer atunci spuneti raspicat Vadim Tudor este , bun ?
    Si apoi formula asta „voturile mele” , ii da voturile lui X sau lui Y,pai chioar asa ne considerati dl. Nastase , la fel ca aceia care sonsidera sa sunt voturile lor si ca le pot oferii cui doresc muschii lor.
    Eu vreau sa privesc in ochi un intelectual de dreeapta destept care-l considera pe dl. Tariceanu adevarat liberal cum isi va da el votul liberal domnului CHE Ponta?

    …ce sa raspund , aveti dreptate!

    • Ion adrian,
      Mi se pare ineleganta aceasta indicație de lectura partizana pe blogul meu. In viitor, voi cenzura astfel de „sugestii” de documente de propaganda.

  4. @ ZeV

    Spui:
    „Sincer, imi este mila de voi, dar sper ca veti fi recuperati dupa alegeri.
    Pana la urma, aceasta este calea: unirea romanilor, oriunde ar fi. Dar trebuie ca acesta sa fie un process constient, deci va dura. ”

    Asta este dedesubtul lui „presedintele care uneste”? Tabere de reeducare? Inteleg ca reeducarea se va face pe deasupra „constient”, prin metode care „vor dura”.
    Imi pare rau, dar Ponta nu se poate uni cu mine, Iar eu nu vreau sa ma unesc cu el.

    In alta ordine de idei, nu trebuie sa-ti aduc probe(cu atat mai putin tie). Sa zicem ca este „insider knowledge”. Iar marturiile miilor de romani care nu au putut (citeste au fost impiedicati) sa voteze, sunt tot atatea probe.

    Incercarea ta marunta de a deturna discutia (de la subiectul impiedicarii romanilor sa voteze prin telefoane din centrala) te acopera de ridicol. Micile tale postari ii fac un deserviciu lui Ponta.

  5. @ Adrian B

    Ca exista (ca in orice comunitate de imigranti din USA) persoane care (asa cum s-a intamplat cu tine) au nimerit (din diverse motive) in categoria „white trash” nu e un secret. Dar a avea pretentia sa reduci complexitatea unui fenomen ca emigratia la experienta personala este penibil.

  6. @ Marian Nicolae

    Fleoshc! Ce cauti cu nostalgiile national-comuniste in populatia generala? Ai iesit din carantina?
    Delirul in care te complaci face parte din seria „parturiunt montes, nascetur ridiculus mus”.

  7. Am inteles ca dl Johannis a garantat din nou, la un post TV, independenta justitiei. Ii atrag atentia dlui candidat, despre care am auzit ca are, de mai bine de 10 ani, dosare deschise la comisia parlamentara de abuzuri pentru trafic de copii si pentru case luate cu japca, ca problema justitiei noastre nu este independenta, ci partizanatul (impartialitatea). Ca un demagog perfect, dl Johannis garanteaza ceea ce exista si nu sufla un cuvintel despre ceea ce ar trebui, de fapt, sa garanteze, daca va fi ales presedinte Am speranta ca nu va fi ales, desi exista si accidente istorice, atunci cand electoratul voteaza, in proportii de cate 5%, cum imi zicea aseara un cunoscut fost parlamentar, ” chilotii dnei Udrea si ura dnei Macovei”. Am speranta, totusi, ca dn Johannis confunda notiunile de independenta si de partizanat din nestiinta (fericiti cei saraci cu duhul!) si nu in mod deliberat.

  8. @george ban

    Eu sunt din zodia Leului si nu ma consider regele animalelor, cum spune povestea. M-as multumi sa fiu si un leu de hartie fiindca tot as fi mai valoros de 100 de ori decat banul

    P.S. Ia nu mai furati mai dragnea si oprisan si o sa vedeti cum va egalam prin min 60 iar in minutul 90 conducem deja cu 60% la 40%
    Te-ai prins? Vezi ca la asa maruntis nici nu mai stau de vorba. 😀

  9. Eu am votat cu Monica Macovei.

    Din pacate nu mai sunt politiceni de talia d-lui Iliescu sau a d-lui Basescu.

    Dl Iliescu ne-a ajutat sa trecem de Revolutie, a fost omul Providentei.
    Dl Basescu, ne-a facut sa intelegem ca Legea trebuie respectata si ca art 16 din Constitutie nu este doar pentru amarastenii ca mine.

    In turul 2, sincer nu prea mai avem cu cine sa mergem la lupta…

    Dl. Ponta, e slab pregatit si are multe lipsuri.Sigur nu il voi vota.

    Dl. din Sibiu are si el prea multe case obtinute dubios.Presa scrie de ani buni, nu de acum.
    Chiar si eu il intrebam pe un forum, in urma cu vreo 10 ani cum reuseste sa revendice si sa obtina atat de rapid asa multe imobile

    Sunt acrit de revendicaci impostori care pozeaza fals in salvatorii natiei.

    Ma bucur sa constat ca DNA-ul incepe sa scotoceasca in marile retrocedari.

    Pe vremea cand micul Titulescu, era boss la Corpul de Control al Guv, i-am scris un memoriu despre cum se fura terenurile din Sectorul 3 cu acte false.
    Mi-am asumat raspunderea in totalitate pt cele ce am scris, crezand ca vor face ceva.
    Absolut nimic nu a facut dl. Ponta, aceea era moda,trendul !
    Atunci mi-am dat seama ca jaful este tolerat la cel mai inalt nivel.

    Sa stiti ca e tare frustrant sa muncesti cinstit si sa fii talharit la tine in tara unde trudesti din greu.
    La fel de aiurea e sa traiesti in democratie si sa nu ai pe cine vota.

    Personal, va invidiez ca nu puteti vota !…si nu este o ironie ieftina,credeti-ma pe cuvant de roman care isi iubeste tarisoara de cand s-a nascut.

    p.s- voiam ca Romania sa aiba un model de Presedinte care sa fie la inaltimea d-lor Iliescu si Basescu si un bun diplomat, asa cum a fost
    si dl. Adrian Nastase la inceput de cariera.
    Consilier sa il fi avut pe dl. Cristian Tudor Popescu de la Gandul.
    In 5 ani, cred ca Romania isi achita 25% din datoria externa si traiam si noi mai decent.

  10. Corectorule,

    Cine stie , Nu a reusit Iliescu in doua guvernari, Basescu asisderea…, Constantinescu , cine stie poate trage Ponta un plagiat si ma falimenteaza!
    Sa-ti spun si un secret toti cei enumerati prin suspusi sau direct prin ministrii au infiintat firme concurente activitatii pe care o face firma mea unii au fost si nu mai sunt altii mai sunt si sper ca o data cu Basescu sa …nu mai fie!

    Cam greu sa gandesti mai departe cum o fi cu falimentul a cinci milioane de pensionari?

  11. Cu Ce-i Mai Bun Tokes Decat Vadim?

    Dupa ce Vadim a anuntat ca in turul II il va sustine pe Victor Ponta, alde pupiunbasistii au turbat pur si simplu, mai ales dupa ce au vazut ca Yohanis, precum vulpea careia strugurii la care nu ajunge ii sunt acri, in sensul ca mai toti contracandidatii sai isi anuntasera dorinta de a-l sustine pe acelasi Victor Ponta, a dat-o la intors declamand superior teutonic ca el nu negociaza (de fapt nu prea mai avea cu cine), si asa turbati, cu balele caracteristice acestei disfunctii fiziologice pe piept au improscat pana nu au mai putut catre actualul Prim Ministru. Vorbe grele, ocari mascari, bascaleli de “punguta cu doi bani” (vezi porcul de labeunuteve), patrulatere rosii si cate si mai cate.
    N-a trecut mult si din putinul ramas inca la oferta iata ca sare si in sprijinul lui Yohanis alde Monica Cacavrei si nu in ultimul rand nazistii revizionisti unguri din Ardeal in frunte cu popa cu epoleti, decorat de chiombalau, nimeni altul decat Laszlo Tokes.
    La aceasta manevra ce fac scumpii de pupinbasisti? Pai, ce sa faca, pe modelul Blandu’ Sas tac, tac si iar tac dar de facut nu fac nimic, bucurandu-se pana la cer, dar intr-o tacere elitista de o asemenea interventie divina in ajutorul candidatului lor.
    In atare conditii stau si eu dar nu tac, ma minunez in scris de sentimentele fata de tara in care s-au nascut si traiesc aceste lifte cabotin cosmopolite.
    Pe Vadim il stim cu totii de exaltat, dar il mai stim de exaltat care cel putin la nivel declarativ isi iubeste tara si militeaza pentru mentinerea integritatii ei teritoriale.
    Si pe Tokes il stim cu totii, dar il retinem ca pe satanta serviciilor maghiare de spionaj, imbracat in sutana preoteasca, personaj atins rau de marota ruperii Ardealului de la patria mama, motiv pentru care nu pierde niciun prilej de a ne umili ca popor la nivel european, producand minciuni care mai de care mai sfruntate si ajungand pana acolo, incat sa declare ca ziua nationala a tarii in care ma-sa i-a dat pentru prima data tata in gura este de fapt o zi de doliu national. Si asta deoarece la un moment al istoriei, romanii au pus mana pe arme si, in efortul mondial al desfiintarii imperiilor europene existente la acel moment, imperii formate prin luarea cu japca a unor teritorii cu populatiile lor majoritare cu tot si mentinerea acestora sub un jug menit sa duca la pierderea identitatilor lor nationale, au trecut Carpatii si dupa imense jertfe de sange au recastigat vatra milenara a neamului romanesc formand in mod firesc si pe deplin legitim Romania Unita.
    Dupa trecerea anilor valorile europene au cunoscut o modificare radicala, contemporaneitatea promovand ideea de Europa Unita, debarsata de sechelele revizionismului, iredentismului si a tot ce a tinut de ideile naziste care au dus la declansarea celei mai mari conflagratii din Istoria Universala a Umanitatii, recte Al Doilea Razboi Mondial.
    Sustinatorul lui Yohanis, Laszlo Tokes, se sterge insa la dos cu aceste noi valori si militeaza desantat si intr-un mod scelerat-nazist pentru revizionarea tratatelor incheiate cu aproape un secol in urma si desenarea unei noi harti europene pe modelul Diktatului de la Viena.
    Daca la aceasta sustinere adaugam si fragmente din atat de saracaciosul discurs electoral sasesc, in care Klaus ii indemna pe ardeleni sa nu-l voteze pe Ponta deoarece acesta nu este ardelean ca ei si peste toate acestea suprapunem imaginea hartii Romaniei, colorata distinctiv pentru a marca regiunile in care cei doi candidati au castigat, ne putem foarte usor imagina de ce nazistul ungur Tokes il sustine pe sasul Klaus care, ca primar al Sibiului, a retrocedat cladiri unor organizatii scoase in afara legii datorita faptului ca timpul WW2 au avut un caracter fascist.
    Ca pupinbasistii isi freaca mainile de multumire inteleg, ca doar ungurii ne-au pricopsit cu basescu patru, insa de ce liberalii uniti cu ei, altfel baieti cu pretentii de intelectuali si patrioti, al caror partid pana la vanzarea sa catre basescu, purta cuvantul National, mai direct Partidul National Liberal Roman, sutin si-si dau votul unui astfel de personaj imi este foarte greu de inteles.
    Oare chiar atat de mult urasc ideea de social-democratie care, fie vorba intre noi i-a ajutat cand le-a fost mai greu in lupta lui Tariceanu cu chiombu’, incat sunt in stare sa nu le pese de soarta Ardealului doar pentru a nu castiga Ponta alegerile?
    Caci sa fie clar! Daca prin absurd Yohanis va fi ales presedinte nu se poate numi ca el a castigat alegerile ci aceasta functie, cea mai mare in stat, a fost pusa in slujba penalilor lui basescu: Blaga, Videanu, Berceanu, Boagiu s.a. si a nazistului Laszlo Tokes. Punct.

  12. Marian Nicolae
    Nu numai in SUA, aceeasi situatie este si in Canada, unde am prieteni (copiii unor nashi). Le-a trebuit foarte mult timp sa se integreze si au reusit, pana la urma, IN ZONA FRANCEZA (unde oamenii sunt mai atenti la/cu cei din jurul lor – reflex al spiritului de solidaritate umanist-francez), sa-si cumpere o casuta la marginea orasului. Cu aceiasi bani, in Romania, si-ar fi putut achizitiona o vila mai mai mult decat decenta. (Z)
    Mi-au mai spus ca, la fiecare pas, la fiecare respiratie, platesti. Platesti pentru orice, iar chiriile sunt exorbitante. De aceea au preferat sa renunte la apartamentul de la oras, alegand un spatiu mai mic, dar al lor. Oricum, impozitele si taxele sunt consistente, iar asigurarea de sanatate isi pierde valabilitatea DACA NU FACI UN CONTROL STOMATOLOGIC SI UN DETARTRAJ LA 6 luni (stiu, deoarece nashul de botez al copiilor mei este stomatolog).
    In prezent, nashii, in varsta de peste 70 de ani (noi le spunem ,,mama” si ,,tata”) isi fac formele sa plece in Canada, lasand in urma o casa minunata la marginea Iasului (langa o liziera de padure), cu teren in suprafata de 2000 mp, pasari de curte, iaz cu peste, vita de vie, pomi fructiferi, etc).
    Zilnic, nashul munceste in jurul casei si are si cabinet stomatologic, el fiind un specialist in domeniu, cum rar intalnesti si, la preturi extrem de rezonabile, PRIN COMPARATIE CU CELE DIN CANADA. Poate de aceea este sanatos si mai energic decat multi tineri din ziua de azi, hipnotizati de calculator si facebook si nu are probleme cu durerea de spate. (Z)
    Dar asta este viata, merg la copii sa primeasca ingrijire la batranetze, dar o fac cu inima indoita. Si-au depus dosarele de mai bine de patru ani.
    Tare ma tem ca, daca ar ramane in Romania, nashul ar trai mai mult decat dislocat (rupt din radacina) si teleportat intr-un spatiu strain si ostil, in care, cu siguranta, se va simti nefolositor. El nu poate trai fara sa faca ceva. In Canada, in jurul casutzei, daca sunt 100-150 mp de teren.
    Copiii au mai venit acasa, in Romania, dar, numai parintilor lor si noua, ne spun ce gandesc si simt cu adevarat: ,,au facut greseala vietii lor”.
    In Romania, unul din copii era sef de sistem informatic la o banca renumita si castiga mai mult decat multumitor.
    S-a/s-au lasat sedus/sedusi de himere. Ca si Ulise. Dar ultimul a ajuns, totusi acasa.
    Vestul, mai ales America de Nord, tinde sa se transforme intr-un fel de ferma uriasa de oameni. Mai evoluata si cu touch screen, dar tot ingradita este. Ca in filmele hollywood-iene cu recuzita de carton, sau digitala, in care ,,vezi” zarea , dar cand te apropii de margine, te curentezi intr-un zid energetic invizibil care te izbeste inapoi.

  13. Marian Nicolae
    noiembrie 6, 2014 la 8:42 pm

    Bineinteles ca prin haos nu se face ordine, ci, ,,ordinea lor”, care include , prin ,,pacatul original” , potentialul unui nou haos. (Z)
    Nu mai fiti suspicios, va dau dreptate intru-totul.

  14. Deci Szilagyi Zsolt, candidatul Partidului Popular Maghiar din Transilvania la prezidenţialele româneşti din 2014, a declarat că doreşte “Transilvanizarea României“. Îmi aduc aminte că într-un dialog epistolar cu Ioan Slavici, marele Nicolae Iorga avertiza : “Românismul nu va exista decât atâta timp cât va exista România!“.

  15. …Ratiunile diminetii_!!…mare lucru ar mai fi de spus cu una saptamina inainte de.. …doar spicuiri de pe ici colo_!.. daca pe maestrul Vadim ii inteleg perfect decizia de al sustine pe Victor Viorel~..Nuuu ? Cum suna o veche-veche tare postare adresata domniei sale ?…” Maestre ! Banditi-Banditi !, dar nu te lasi de cirdasia cu PSD si Iliescu cum nu se lasa orbul de bat „..inchei citatul_!…sau pe Maghiari care demonstreaza a nu stiu cita oara ca sunt SERIOSI si onorabili-( cel putin de fatada )-pina la capat ~..lasindui pe alegatorii lor sa decida singuri ~…problema insa si surpriza cea mare vine ghici de la cine ?..de la maaaaaaaaarele DD>~…Il stiti nuu’ ?..baiatul ala care e de-o virsta cu mine de fapt cu un mai mare, patron de televiziune, om de afaceri, stirb si multe altele…care sa luptat aaaani=~=~=luungi de zile cu toata Ciocoimea din politic in speta..ca iaca acuma la final de ciclu sa dea cu bita in balta sau sa se inece precum Tiganul la mal_!..Nu se poate’_!..De necrezut’_!..ca El marele DD sa dezerteze si sa tradeze o tara intreaga..milioane de telespectatori ce il credeau si vedeau in El un viitor Mesia ?..dar dupa cum spune_AM_:..a cazut sarmanu in balta_( _Mocirla_)..Ajutor_!, Ajutor_!…Mdehh~..interesu poarta fesu~..” Decit sa ajung la puscarie mai bine tradez cauza nobila si..”..hai ca termin eu finalul_:..Deci titlu mare_:..” alaturi cu~DD valsind pe ritmuri de..brat la-( de )-brat cu Ciocoimea~ „…~Hi~Hi~Hi~…Nu inchei inainte de a aduce pe tapaet un Mic amanunt observat de unii nu multi, dar ignorat de majoritatea, .. si anume faptul ca odata cu alegerea noului presedinte indiferent cine va fi el se incheie practic un ciclu nefast din fericire..respectiv sfirsitul a 49 ani de mandate prezidentiale cu presedinti avind terminatia numelui-..[_’ESCU_! ]….Atit deocamdata_!~

  16. Românismul / Când marele nostru actor Mircea Diaconu îl sprijină în alegeri pe Klaus Yohannis, el neagă implicit avertismentul istoricului Nicolae Iorga, tot după cum se detaşează franc şi de Românismul promovat de Bogdan Petriceicu Haşdeu. De ce, dragă Doamne ? Bănuiesc că Mircea Diaconu se află sub influenţa nefastă a lui Andrei Pleşu din textul Mimima Moralia (ori Maxima Venalia).

  17. 1. Aș fi curios ce procent ar obține Victor Viorel Ponta fără mașinăria de partid PSD.
    Se uită că Monica Macovei nu a avut partid în spate, nu a avut sacii de bani ai marilor partide și alianțe, că a adus la vot electorat tânăr, o parte din el începător într-ale actului electoral.
    Se uită că, neavând oameni în secțiile de votare, probabil că în multe dintre ele voturile ei s-au volatilizat.
    2. Dacă aduni voturile de dreapta ( Johannis, Udrea, Macovei, Tăriceanu) situația nu este chiar roză pentru stânga.
    De fapt, mișcarea deșteaptă pe care a făcut-o PSDul este inventarea iepurelui Tăriceanu, o marionetă de fapt, care a rupt din electoratul de dreapta și care poate fi mutarea căștigătoare pentru al doilea tur.
    3. În ce privește divizarea României, cel mai răuvoitor este chiar Ponta. Marele ”unificator” ne vorbește despre cum un ”străin” împreună cu cîteva milioane de români vor să fugă cu Ardealul (cum ar veni, ardelenii își fură singuri țara…), cum Johannis și cei care-l votează sunt niște lucruri, nu oameni, cum ne împărțim în români ortodocși și străini evangheliști, cum oamenii fără copii au un statut aparte față de cei cu copii, cum diaspora fură voturi și în Teleorman nu.

    Domnule Adrian Năstase, sunteți convins că ați avut mână bună cu acest Victor Viorel Ponta?

  18. Markus tu era-i baiat istet!

    Pai Tokes este pretenul lui Traian si a fost rugat de Traian sa se implice si sa-l ajute pe Ion Hannis indentificindu-se ca forta politica extremista care doreste sa ajute pe Neamtz.

    Ci tu ce crezi ,sau hai sa-i intrebam pe romanii care gandesc , adica pe membrii PSD , (deoarace una-i membru si alta-i alegatorul)il ajuta oferta lui Tokes pe neamtz?

    Ar mai fi niste chestii dar cind ai un anume parti-pris nu le observi,iar eu m-am cam saturat sa le explic la prieteni cine-i rau si cine-i bun!!

    Corectorul meu s-a lasat pe tanjeala , el nu intelege dar nici nu ma corecteaza, greseli pe care eu de fapt le las intentionat ca o supapa sau rasuflatoare pentru sei care se sufoca citind adevaruri si nu mituri!

  19. @ Aramis, noiembrie 7, 2014 la 9:52 am

    Nu, n-am iesit din carantina, ci am iesit din staza criogenica in care stau de mai bine de 25 de ani……..

    Daca am dat sau nu in ridicol….mi-o asum.

  20. Si tu krudus !

    atentie la silabe amice!
    Kru in niste dialecte sunt niste mafioti locali de prin Malaesya , restul insa ma face sa cred ca doar cei „dusi” pot vota o caricatura betiva care alaturi de Traian Basescu a stopat si eliminat din aceasta tara 10 ani de posibil avant industrial,bunastare,pace si liniste sociala , termen preluat acum si de dl.Ponta desi si-a dat arama pe fata numindu-i odiosi pe sustinatorii neamtului adica , dupa sondaje, cca 45% dintre electori,halal pacificator!

  21. Regionalizarea excesivă (previzibilă, de altminteri) a votului de duminică se explică, în bună măsură, prin diferenţele de mentalităţi dintre ardeleni şi „răgăţeni”, cu rădăcini adânci în istoria zbuciumată a poporului nostru.
    Ceea ce a caracterizat însă primul tur de scrutin a fost aportul covârşitor pe care tinerii şi intelectualii l-au adus celor 40 de procente obţinute de Victor Ponta, semn că două categorii emblematice ale societăţii româneşti au înţeles că miza acestor alegeri prezidenţiale nu este victoria unui candidat sau al altuia, nici triumful dreptei ori a stângii (actualul guvern fiind „centrist”), ci stoparea evoluţiei unui regim autocratic, aflat – din fericire – încă în fază incipientă. Atenţie, aşadar, la votul de pe 16 noiembrie! Peste 5 ani, s-ar putea să fie prea târziu pentru a mai răsturna dictatura.

  22. http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/presedinte-cepa–in-romania-democratia-va-fi-testata-mai-dur-decat-in-alte-tari-356449 Wess Mitchell, președintele grupului de reflecţie american The Center for European Policy Analysis : + România este un „battleground state” într-un capitol al istoriei care se desfășoară în prezent […] Aveți nevoie ca, atât cât se poate, influența rusă să nu treacă la vest de Nistru.+
    De ce nu “la vest de Bugul pontic” ? Am impresia că domnul Wess Mitchell nu l-a citit pe Winston Churchill.

  23. Cel mai mult mă bucură „performanța” lui Macovei.
    „Programul” ei a fost „eu am făcut DNA! eu am făcut DNA” iar electoratul i-a răspuns „ete, na! ia, mai du-te-n DNA!”

  24. @Aramis, nu e blogul tau aici, nu dictezi tu cine comenteaza. Ia nu te mai instapani tu peste tot pe unde scrii cate ceva!

  25. Scuze nu vazusem ce ai scris ca nu mai postam cele 60 de motive ale lui Vlaston dar sunt sufocat de campania desantata facuta la cele doua televziuni ptr propaganda de partid si am zis sa ncerc sa mai echilibreaz . Nu voi mai cita pe altii ci doar pe mine . Asadar Iohannis m-a surprins , este un tip deosebit. Macar de-ar avea romanii noroc cu el. 🙂

  26. D’Artagnan,

    Nu mai fi asa de curios!
    Ce , care candidat la orice, nu are in spate un partid si reuseste doar carismatic sa invinga in cadrul unui pebiscit de o asemenea anvergura?

    Chiar si Ceausescu, Mao ….exersau acest concept desi ar fi putut si fara,deoarece sa mimezi democratia este inca posibil.

    PSDeul a mai facut si alte miscari destepte, a pus in umbra lui Ponta,un nucleu de specialisti in arta manipularii , unul este chiar cunoscut prin cunoscutul si valorosul volum „cinci milenii de manipulare, , adica ce mai conteaza inca 5 ani!
    Nu este greu de observat ca atunci cind Ponta vorbeste „in afara sfaturilor” date de clubul inteleptilor , ori rade ca Bula ,ori promite o pomana ori spune „odioşenii”!

    Blogi,

    Nu este necesar sa mai repet maxima desteptilor care calca in strachini.As fi curios cum de poti scoate asemenea traznai? Si ca sa nu cumva sa va fortez memoria am sa va intreb :
    – Lasand de o parte „filo-relatia” politica a marelui , scriitor,dramaturg ,filolog de origini poloneze B.P.Hasdeu desi ar trebui amintit ca era anti-regalist , anti-junimist si anti…nu-l vad pe marele Nicolae Iorga printre anti-regalistii neamtzului Carol , inainte ca acesta sa devina Domnitorul Principatelor Romanesti si cu toata precocitatea istoricului nici nu-l vad la varsta de un an ,doi sa fi complotat impotriva coroanei! A fost doar o parabola tot asa cum dumneata ai scos din context o paranteza patrata!
    Ce doresc insa sa va spun este faptul ca Mircea Diaconu este un om serios, consecvent si ce nu intelegeti dumneavoastra PSDisti care vopsesc gardul (tot asa a fost si Basescu Traian si sprijinul politic al acestuia), repet ce nu intelegeti este faptul ca nu toti oamenii sunt vopsiti precum gardul,nu toti oameni sunt de vanzare ,si poate sunt si oameni care au un pret care se numeste cinste si integritate chiar si in sfera marasmului politic iar dl. Diaconu nu este un vandut precum Tariceanu acesta Mircea Diaconul pare sa fie este un liberal adevarat , si ca liberal nu poti fi alaturi de dl. Ponta decit in momente de referinta ale tarii ale neamului, razboi sau calamitate asa cum a fost calamitatea Basescu!

  27. @Don Basil: „Ci tu ce crezi ,sau hai sa-i intrebam pe romanii care gandesc , adica pe membrii PSD , (deoarace una-i membru si alta-i alegatorul)il ajuta oferta lui Tokes pe neamtz?”
    Sincer sa fiu faptul ca alde Klaus et.Cie au pus boticu’ la oferta tokesului denota cam cat de destepti sunt baietii sau, hai sa le dam un eufemism (sac!) pentru prostie politica, disperati.
    Altfel
    sa fii iubit
    marcus
    PS Se pare ca n-ai inteles nimic din postare.Bref, ne scandalizam ca staff-ul lui Ponta a acceptat oferta vadimista, dar aplaudam cu clabuci la dos inititiva tokesului si ai nazistilor extremisti unguri.

  28. Marcus,

    Nu o mai da cotita , intrebarea era, il ajuta pe neamtz oferta unui extremist?

    Daca nu il ajuta de ce a facuto, pentru ca este in slujba namtului sau impotriva lui.
    Deci ce spui tu devine ilogic!
    „Alne neamtul s-a exprimat clar „nu pun pe nimeni si nu promit nimic nimanui cine ma alege bine ci nu nu”! Ma obligi sa fac politica pro neamtz doar ca sa iti explic ca esti vraisete eu cred ca nu exista om din Romania , cu exceptia sibienilor care probabil au si ei neinmplinirile , frustrarile lor impotriva neamtului ,alaturi de regele Cioaba care nu isi poate etala palatele tiganesti precum ceilalti tigani in Romania , repet om care sa vada Sibiul ultimilor ani si sa nu-l voteze pe primar!
    Tu insa , in mod sigur , nu ai vazut Sibiul ,nu intri in categoria pro-neamtului deci sa nu-l votezi pe Ion Hannis , dar puteai sa o intrebi pe fie-ta , cum arata cel mai frumos oras din Romania un oras anost slefuit ca un diamant de un neamtz!.

  29. Zev.,

    Eu nu te intreb cine roieste in jurul domnului Ponta , deoarece cumulul ,balastul pe care-l poarta partidele este de aceiasi natura pestentiala.
    Este adevarat nu mi-ar place sa-l vad prim ministru pe oricare dintre PDListi din aproprierea lui Johannis , dar nici nu-mi place mizeria din jurul lui Ponta, Tariceanu cel desemnat, Maior posibil umas precizez incepind cu 2016……..
    Nu cred ca Johannis ar reusi in marasmul roman sa cladeasca un alt Sibiu,Sibiu-Romania dar sunt sigur ca nici Ponta si de aici poanta cu raul mai mic ,devine esentiala, hai sa nu scufundam Romania asa cum a incercat Basescu .
    Si masurile populiste lipsite de masuri economice reale ale domnului Ponta ,masuri menite sa manipuleze masele , prevestesc vremuri grele!

    Ponta si dumneata un mic surubel in masinarie accelerati turbulent masinuta si asta nu este semn bun!

  30. Cineva o scuză pe Macovei că n-a avut un partid în spate.
    V-ați pus întrebarea, stimabile, de ce partidul/alianța în care se află ea nu a propus-o?
    Păi dacă partidul/alianța EI nu a propus-o, ce-oți fi vrând? S-o propună PSD?

  31. privind un pic in urma, dar stiind acum rezultatele alegerilor, cred ca un aspect v-a scapat, iar un al doilea a fost interpretat gresit in comentariul dvs.
    primul aspect care v-a scapat a fost situatia care se prefigura pentru turul 2 numai in baza votului exprimat in primul tur de scrutin. pana in 16 noiembrie ar fi fost mai greu, desi nu imposibil, dar astazi este usor in baza sondajelor si veti intelege cu usurinta ceea ce va scriu. daca ati fi fost mai atent la cifre si la profilurile posbile ale votantilor, ati fi constatat ca cei doi se afla aproape le egalitate pentru 16 noiembrie, cu un posibil avantaj pentru victor ponta, poate 2-3%, cel mult.
    al doilea aspect il repezinta votul pentru monica macovei. a obtinut putin, cinci si ceva la suta, dar mijloacele ei de campanie au fost foarte reduse. in conditiile astea voturile au venit din marile orase, adica de acolo de unde se pot obtine cu usurinta informatii pe langa cele furnizate de apartele de partid si televiziuni. luati exemplul capitalei, ponta 31%, iohannis 27%, macovei 12%. spuneti ca e putin? a obtinut aproximativ 40% din voturile candidatului psd si aproape de 50% din voturile celui situat pe locul 2. numai putin nu este!

Lasă un răspuns