Cătălin Tolontan – o analiza interesantă

Nu apreciez intotdeauna ceea ce scrie Tolontan. Precizarile lui legate de primul tur al alegerilor prezidentiale mi se par insă pline de bun simt:

„Pentru cei care s-au culcat cu 6% între Ponta și Iohannis și s-au trezit cu 10%. Pentru cei care au crezut că Macovei va veni pe locul 3 cu peste 6%. Ce s-a petrecut?
Azi noapte, la o oră după închiderea urnelor, PSD anunța diferență de 10 procente între Victor Ponta și Klaus Iohannis.
Pesediștii număraseră paralel doar primii doi candidați și adunaseră deja cam 40% dintre secții. Iar ordinea următorilor era: Tăriceanu, Udrea și Macovei.
La RTV, Ludovic Orban îl ia peste picior pe Liviu Dragnea, dar cu eleganță. ”Numărătoarea noastră va fi cea corectă”, spune reprezentantul ACL. E versiunea soft a refuzului de cunoaștere.
În studioul Realitatea TV, se practică wishful thinking în varianta hard. Ziariștii sînt mai orbi decît politicienii. De ce? Pentru că, vorba lui Ion Cristoiu, remarcată și de Vintilă Mihăilescu în ”Dilema”, ”spre deosebire de politicieni, ziariștii se urăsc sincer”. Iar ura are efectul răsuflării spulberate pe interiorul parbrizului rece. Nu mai vezi.
Ca și ACL, Rareș Bogdan nu crede în numărătoarea paralelă a PSD. Numai că, spre deosebire de ACL, ziaristul nici măcar nu ia act de ea.
Rareș e un realizator cu farmec și, deseori, își pune interlocutorul în condiția relaxării. În noaptea asta însă, refuză să creadă chiar și la ora 23, cînd PSD aproape că încheie numărătoarea paralelă pentru primii doi: Ponta 40,5 – Iohannis 29,4%.
Rivalii de la ACL număraseră pînă în acel moment sub 20% dintre secții și diferența la ei era de 6 procente, nu de 11. Cei din tabăra roșie sînt, în principiu, mai proști, că asta se crede despre ei.
În studioul Realitatea, Ion Cristoiu și Dan Andronic aproape că strigă la realizator că celelalte televiziuni pun pe ecran cifre mult diferite. ”Nu mai vorbiți despre numărătorile paralele, hai să discutăm pe sondaje!”, țipă și Rareș. Sondajele de la Realitatea arată 6 puncte între primii doi alergători. ”Eu mă duc să mă culc”, zice Cristoiu. Totul oscilează între glumă și indignare pentru ceea ce se întîmplă în străinătate.
”Uite, pesediștii mint, doar la 40% dintre secții au primit procesele verbale!”, tresare la un moment dat realizatorul, electrocutat în contactul cu butoanele telefonului. Deține proba minciunii PSD! ”Rareș, amesteci lucrurile”, îl roagă chiar și colega lui, Lavinia Șandru. ”Pe sms au numărat doar pe primii doi, iar acum le vin procesele verbale și-i numără pe toți”, explică ea.
La ora 1 noaptea, Gheorghe Flutur iese și spune că au ajuns cu numărătoarea paralelă la 40% dintre secții și că scorul este 37% – 32%. Cinci procente! ”De la 40% se cam stabilizează”, zice Flutur. O reporteră de la fața locului inistă: ”Mai pot avea loc schimbăr majore?”. ”Nu prea, se cam stabilizează”, spune Flutur. Cei din platou nu mai înțeleg nimic. Publicul, nici atît. PSD dă 11 procente, ACL, 5.
La 60% dintre secții, se păstrează distanța de 5%. Apoi, începe dezastrul. La 82% dintre secții, ACL constată o diferență de 8 procente! La 90%, urcă la 9 puncte! Și, după ora două și jumătate noaptea, ACL admite că diferența între Ponta și Johannis e de 10%!
Ce s-a întîmplat între 60% și 100% dintre secții, cînd diferența s-a dublat de la 5 la 10 puncte?
Ca să se petreacă asta pe cele 40% dintre secții rămase a trebuit ca Ponta să aibă, în medie, 17,5% în plus față de Iohannis. Se poate? De pildă, în Argeș, Ponta a obținut cu 30% mai mult, în Dolj, tot cu 30%. Dacă au venit cîteva județe din acestea, a fost suficient. Și o altă explicație din interiorul dreptei: în general, se strîng mai repede date de la organizațiile puternice, care adună voturi.
BEC oferă rezultatele oficiale. La 10:20 dimineață, după 98,3% din secțiile de votare, Victor Ponta a obtinut 40,33% din voturi, Klaus Iohannis 30,44 %, Tariceanu 5,40%, Elena Udrea 5,18%, Monica Macovei 4,46%.
E o dimineață dezamăgitoare pentru dreapta, dar e și momentul adevărului.
1. ”Proștii” de la PSD au fost mai deștepți decît ”maeștrii numărătorii paralele” de la ACL. Pentru prima oară după un deceniu, PSD a oferit rezultatele mai repede și cu un grad de acuratețe ridicat. Față de datele de acum de la BEC au greșit doar cu un procent.
Cineva din tabăra lor a avut ideea să numere doar pe primii doi candidați pe baza sms-urilor. Asta e o lecție pentru cei care cred că monopolul inteligenței s-a înfipt la dreapta. Stați că mai vin!
2. Cetățenii și-au făcut treaba. Prezenta la vot pe tara a fost de 53,16%, doar cu o jumătate de procent sub cea din primul tur din 2004. Datoria e să vii la vot, nu să votezi cu cine vreau eu. Eu am votat cu Monica Macovei, dar nu înseamnă că restul merită descalificați. Macovei a luat 12% în București, peste Nicușor Dan în 2012. Dar e la fel de adevărat că Ponta a cîștigat în fața lui Iohannis în București!
3. Acest rezultat insuportabil pentru dreapta nu e generat de România slab educată și bătrînă, ci și de România cu studii și tînără, de vreme ce 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare! E un procent normal peste tot în lume, să terminăm cu miturile false că ”proștii” decid soarta țării.
De asemenea, au votat 51% dintre tinerii între 18-34 de ani, depășindu-i pe cei 44% dintre votanții cu vîrste de peste 65 de ani. Alt mit spulberat, nu-i așa? Unde apar aceste lucruri? Din cifrele IRES, cei care au făcut sondajul pentru DigiTV. Aaaaa, Vasile Dâncu, veți zice. Da, au dat rezulatele cele mai bune la exit-poll!
Și încă ceva, apropo de structura votului. Pentru prima oară, votanții din urban se apropie mult de cei din rural.
4. Incidentele de la secțiile din străinătate atestă un haos și-i frustrează pe bună dreptate pe miile de oameni care n-au mai apucat să voteze sau pe cei care au stat la cozi ca la sifoane pe vremea lui Ceaușescu.
Totuși, dacă luăm sifoanele acelea și ne spălăm cu ele pe față vedem cum cifrele spun că în 2014 au votat mai mulți români, 153.000, decît cei 147.000 care au izbutit să-și exprime votul în 2009, cînd nu ”proștii” de la PSD, ci ”deștepții” de la PD-L au organizat votul.
Scenele de umilință din străinătate trebuie stopate, însă creșterea de la 1,5% voturi care vin din afară către, să zicem, un necesar 10%, nu se va realiza niciodată prin multiplicarea imposibilă a secțiilor, ci doar prin introducerea votului prin corespondență.
5. Am citit ce au scris Dan Tăpălagă și Cristi Pantazi azi, pe Hotnews. În o mie de chestiuni sîntem de acceași părere, în aceasta nu. Chestia cu ”elita ultraminoritară” este contraproductivă și, după părerea mea, falsă. Elită e și cel de la PSD care a avut ideea să-i numere doar pe primii doi și a obținut în două ore ce a obținut ACL într-un timp mai mult decît dublu.
Elită sînt sociologii IRES de la Cluj care au oferit un exit-pool la zecime pentru Tăriceanu (5,3 față de rezultatul de 5,4), Udrea (5,1 față de 5,18) și Macovei (4,5 față de 4,46)! Iar diferența dintre Ponta și Iohannis au apreciat-o, după datele de la ora 19, furnizate la 21!, cu o eroare de 0,4 puncte! Elita este definită profesional, nu ideologic.
6. ”În turul 2 se pleacă de la 0-0”, zic astăzi unele voci. Vedeți să nu! În termeni sportivi, se pleacă de la 2-0 pentru o echipă după primul tur. Ceea ce înseamnă că Iohannis ar trebui să cîștige returul cu 3-0, cu 4-1, cu 5-2 și tot așa. Noi, ca votanți de dreapta, putem să ne mințim desigur, nu ne oprește nimeni.
În mod realist, un 2-0 în deplasare se poate recupera, dar cu o mobilizare și cu o competență exemplare.
Ziua de azi este falimentul ”disprețului pentru celălalt” și al ideii că ”sînt mai deștept decît toți interlocutorii mei, d-aia nu mă fac realizator de TV, hă-hă”, frază cu care Traian Băsescu a închis campania electorală vineri seara, la Realitatea TV.
Glumea și nu glumea președintele. E genul acela de haz cu care și-a căsăpit și adversarii și apropiații, de a ajuns să se ia și de revista ”22”, cînd a tresărit lumea care nu o mai citise de un deceniu! I-a scos din minți pe adversari și i-a îndepărtat pe aliați.
N-o mai luăm de la capăt cu ce au făcut politicienii de dreapta votanților de dreapta.
Știți ce mi-a scris azi un cititor? ”Lucrul care pe mine mă deranjează cel mai mult la această ultra-minoritate agresivă este ipocrizia dată de indulgența cu care privesc hoțiile propriilor favoriți”. Aici sau pe Hotnews nu au fost cauționați ”deștepții”, dar în alte locuri, da.
Într-un experiment ”revizitat” recent de către o universitate din vest, psihologii și-au întărit o observație fundamentală: oameni normali ajung să se poarte obsedant la adresa semenilor lor și să fie cruzi nu pentru că ar fi răi, ci pentru că ”sînt convinși că ei și doar ei au dreptate”. Și atunci fac totul pentru a-și impune punctul de vedere, fără nici un fel de reținere sau respect față de argumentul celuilalt.
Sînt 10 puncte diferență între Ponta și Iohannis. Iar Macovei are 4,5%, aproape de Dan Diaconescu, cu 3,99%. 4,5% n-a mai luat niciodată un independent la prezidențialele din România, e mai mult decît Oprescu în 2009 (3,3%). Fețele tinerilor din spatele Monicăi macovei consacră sigurul cadru al bucuriei. A început o zi dezamăgitoare și vin altele și mai grele.
Însă nu inteligența e în insolvență, ci suficiența.”

17 gânduri despre “Cătălin Tolontan – o analiza interesantă

  1. Foarte buna analiza Dvs. Eu sper din suflet ca Dl Viorel Ponta sa nu pice in plasa intinsa de „binevoitorii” liberali din jurul lui Tariceanu … meritam o soarta mai buna decat cea cu Tariceanu premier.

    Eu vreau ca viitorul premier sa fie cineva din alianta PSD+PC+UNPR si nu o persoana din afara aliantei, orice ratiune strategica ar fi in favoarea unei alt fel de optiuni.

    Nu Dl Viorel Ponta trebuie sa stabileasca viitorul premier al Romaniei ci majoritatea deja existenta … care l-a ajutat sa ajunga Presedinte.

  2. interesant si http://www.pah.ro/monicusor-dacovei-si-oamenii-frumosi/ 😀
    cam in aceeasi nota …
    dupa parerea mea, ar trebui luptat foarte puternic pentru demantelarea acestei nenorocite alaturari stanga = comunism, eticheta cu care se joaca in continuare impotriva psd! chiar daca toti stiu ca basescu minte cum respira, lumea preia orice atac al acestuia ca pe un dat, de parca ar vrea sa adevereasca faptul ca tot ramane ceva dupa orice calomnie…

  3. Auspiciile turului doi: Macovizarea discursului iohannist. Confuzie si declaratii suprarealiste in randurile dreptei, dupa primul tur de scrutin prezidential, de ieri. Klaus Iohannis vorbeste de “un rezultat foarte bun”, desi este cu 10% sub scorul lui Victor Ponta si, spre deosebire de castigatorul turului 1, va avea nevoie de un plus de 20% pentru a castiga turul 2. In afara procentelor Elenei Udrea si Monicai Macovei, care impreuna au obtinut circa 10%, este greu de spus daca si de unde va obtine inca 10%, pentru ca aproape toti ceilalti candidati s-au declarat in campanie impotriva unei “mosteniri” a liniei Basescu. Cand Iohannis s-a aratat increzator, in prima declaratie, la aflarea decalajelor de scoruri, ca “se produce schimbarea”, acesta de fapt a livrat alegatorilor o intoxicatie, sub forma de confuzie sau mistificatie. Schimbarea poate fi un obiectiv electoral dupa un mandat prezidential, dar dupa doua mandate consecutive, maximul admis constitutional, alternanta apare in gros-plan. Basescu putea fi schimbat in 2009 cu un alt presedinte de dreapta, care ar fi insemnat o continuitate ideologica, dar marile schimbari sunt schimbari ideologice. O rocada, in 2014, intre Basescu si Iohannis, la Cotroceni, ar echivala cu o conservare de ideologie si putere la varful statului pentru inca zece ani. Consecinta, chiar daca nu o spun, o constientizeaza multi analisti si observatori ai scenei politice romanesti, va fi o contradictie antagonista intre un establishment anacronic si nevoile acute de reforme socioeconomice, intr-o ordine mondiala aflata ea insasi in statu nascendi. Sa se schimbe, primesc, dar sa nu se modifice nimic, aceasta pare a fi lozinca electorala caragialesca, intre tururi, a primarului sibian, dupa ce, aseara, a preluat, practic, ideologia de campanie a candidatei Monicai Macovei. Iata declaratia-soc a lui Iohannis, cel care la referendumul din 2012 a votat impotriva basescianismului: “Avem un rezultat foarte bun, care arata ca se produce schimbarea. Sunt singurul candidat ramas in competitie care e dispus sa garanteze independenta justitiei si a statului de drept.” Protejata vesticilor a fost scoasa din cursa prezidentiala la un scor ridicol, sub orice asteptari, putin peste 4%, care i-a facut tandari si proiectul de infiintare a unui partid, pe osatura unor procurori si judecatori “penali”, cum ii acuza adversarii, pentru implicarea in marile dosare politice din timpul mandatelor presedintelui Basescu. In acelasi timp, Iohannis insusi este implicat intr-un proces de incompatabilitate, intentat de ANI, ce urmeaza sa se judece pe 18 noiembrie. Sa fie macovizarea subita a lui Iohannis un pret politic?

  4. In turul 2, Tariceanu este cartea cistigatoare pentru Ponta!
    In turul 1 al alegerilor prezidentiale, Tariceanu a obtinut 6% din voturi. Concluzia mea este ca, pentru turul 2, el va putea spori zestrea lui Ponta cu cel putin 10%!! Si iata de ce:
    O buna parte din sustinatorii lui Tariceanu nu s-au prezentat la vot, in turul 1(sau au votat pe altcineva) din 2 motive:
    – Tariceanu participa la o competitie in care era perdant cert, si nu pariezi niciodata pe un cal mort!
    – El candida la o functie pentru care nu-si demonstrase, in nici un fel, competenta, adecvarea!
    Daca Ponta isi anunta tandemul cu Tariceanu, sustinatorii acestuia din urma vor veni in numar mult mai mare la vot din alte 2 motive:
    – alegerile prezidentiale se vor transforma, pentru ei, in alegeri pentru functia de premier (votezi Ponta presedinte = votezi Tariceanu premier)
    – Tariceanu candideaza, de asta data, pentru un post pentru care si-a dovedit competenta
    Daca rationamentul meu este corect, cele 40,5% ale lui Ponta, adunate cu cele10% ale lui Tariceanu trec de 50%, fara sa mai vorbim despre sustinerea UDMR sau DDD!

  5. Disperarea basistilor provine din faptul ca ” invingatorul va lua tot ” … Iar acest lucru le da frisoane !!!

    De remarcat observatia absolut corecta a lui Mircea Badea ca 4,5 % din tara asta sunt bolnavi psihici care voteaza ( sic ! ) si se plimba in voie pe strada ( votantii fantomei Macovei ) , vreo 5,2 % sunt redusi mintali ( votanti Udrea ) si inca vreo 30% sunt sado-maso saraci cu duhul …

    Asta-i tara in care traim !

    In rest , multe intoxicari , multe regii ieftine , multe diversiuni , multe campanii pe internet , aproape toate marca PDL & Base & Seku .

    Am votat si voi vota Ponta ! Chiar daca nu prea imi place de el , mai ales dupa faza cu coabitarea .

  6. Nu mai tin minte procentele dar situatia din 2004 era similara. Adrian Nastase era in frunte dupa un mandat (intreg) de prim-ministru. Miza era aderarea la UE. Aderarea la NATO se realizase. PSD-ul macinat de scandaluri de coruptie parea nehotarat in privinta aderarii la 1 ian 2007 asa incat romanii, dornici sa acceada la drepturi si lefuri occidentale l-au ales, la mustata pe Basescu. Asa am ales si eu in turul 2 iar consecintele au fost dezastruoase pentru mine, in plan personal. Dar poate ca asa cum ne invata la scoala(vezi legenda mesterului Manole), e nevoie de sacrificii prentru a construi. Eu, fara sa stiu in ce ma bag, mi-am sacrificat tatal si mi-am subrezit sanatatea. Cu toate astea scopul a fost atins. Urmasii mei vor trai dupa legi occidentale.
    In 2009 am fost anti Basescu si acesta a pierdul in tara dar a iesit presedinte din cauza stangaciilor lui Mircea Geoana. A urmat o criza economica care l-a fortat pe Basescu la masuri nepopulare si pierderea increderii oamenilor, concretizata prin pierderea referendumului din 2012.
    Revenind la alegerile pentru presedinte, sper ca Basescu sa nu-si declare sustinerea pentru Klaus Iohannis, pentru ca vreau ca acesta sa castige. Si am ca argument asigurarea unui echilibru de putere si impiedicare PSD sa monopolizele toate functiile. Victor Ponta are un mandat de prim-ministru si ar fi bine sa-l duca la sfarsit. In cateva cuvinte aceasta este viziunea mea in privinta ultimilor 10 ani si a viitorilor 5 ani. In acest mod, la 18 ani dupa alegerile din 1996 cand Romania a „virat” catre vest, se poate considera ca sunt asigurate premisele ca in Romania sa intre bunastarea, sa domneasca legea si nu legea bunului plac. Sper din toata inima.

  7. Prestatia lui Rares Bogdan de aseara ne-a aratat cat de mult poate cobori un om / un intelectual pentru ” o burta de mancare ” . Se pare ca cei care stau prea mult pe langa Cozmin Gusa se viruseaza …

    La un moment dat voi relata pe acest blog un episod ULUITOR cu Cozmin Gusa , la care am asistat live intr-o sala de sport alaturi de cateva sute de spectatori . Ca sa inteleaga lumea calitatea umana a personajului …

  8. Domnule Prim-Ministru,

    Aceasta campanie electorala a fost saraca fara prezenta Dvs.
    Daca ati fi candidat acum – asa cum ar fi fost normal si firesc, i-ati fi spulberat pe toti, iar unii nici macar nu ar fi avut curajul sa-si depuna candidatura. Cu siguranta ati fi ridicat prea mult stacheta, s-ar fi discutat despre proiecte de tara, nu despre servicii (cate sunt oare ?) care au rolul lor precis sau cancan-uri de culise …
    Multa nemultumire in sanatate, invatamant, nedreptate din justitie …
    Care este oferta de oameni potriviti si bine-pregatiti ?

    CONSTATARE / PROPUNERE:
    Am constatat ca in ziua Alegerilor Europarlamentare (MAI 2014), transportul in comun in Bucuresti a fost ca si inexistent, fiind duminica. Am crezut ca atunci am avut ghinion, stand in statie 20 min. (la ora 6,00 dimineata) pentru a ajunge la Comisie. Nici taxiuri nu mai gaseai …
    Dar când chestiunea se repeta si in ziua Alegerilor Prezidentiale – tur 1, consider ca este o proasta organizare a acestor alegeri importante !
    Fie ca alegerile nu mai trebuie fixate in zi de duminica, fie trebuie regandit transportul in comun in Bucuresti pentru duminica turului 2 !
    Daca un ministru si echipa va raspunde pentru organizarea turului 2 al alegerilor in diaspora, de ce nu se pune problema tot asa si la RATB ?

    PS- Am vazut ca ati fost la Opera nu demult. Am fost impresionata de decor, de anturajul select ! Parca mi-a dat SPERANTA pentru o noua constructie durabila !

  9. Da domnule Nastase aveti dreptate este un articol plin de adevar si obiectiv .Este frustant sa fii judecat in permanenta ca prost si fara scoala daca votezi cu stinga .Culmea e ca cei ce voteaza cu stinga nici nu tipa pe retele de socializare si din acest motiv toti considera ca PSD si Ponta e ales numai de pensionari.
    Bravo domnule Toliontan pentru obiectivitate !

  10. Am citit articolul excelentei voastre, felicitari! Nu comentez cele prezentate si tratate in articol deoare-ce personal va sant indatorat pe viata si din acest motiv, atata timp cat traiesc si cat timp exista P.S.D. il voi vota!
    Cu deosebita stima si consideratie !

  11. Am vorbit cu mai multi banateni. Exista aceasta poveste cum cei din sud („miticii”) si cei din est („moldovenii”) ar sta in calea fericirii transilvanenilor. Ea are radacini istorice, insa istoria este un loc periculos si mai ales, inselator, daca nu esti un cunoscator bun. Istoria recenta a demostrat ca inclusiv cei de dreapta, PDL si emanatiile lui, nu au reusit sa ridice nivelul de bunastare al transilvanenilor in cei 10 ani de „basism”. Parerea mea e ca aceasta poveste e calea facila care nu duce nicaieri mai departe de insulte. Cred ca Ponta trebuie sa abordeze tema asta cu onestitate si dintr-o perspectiva progresista, lasind orice considerente nationaliste deoparte. Vor exista totdeauna diferente regionale, insa toti suntem romani, si avem nevoie de unitate in diversitate. Trebuie demontata teoria ca Bucurestiul nu lasa provinciile sa se dezvolte, si ca nimeni altcineva nu e responsabil decit Bucurestiul. Asta e o teorie centrista, care nu are nimic comun cu liberalismul. E mai mult o viziune ceausista.

    Chestiunea arzatoare este tot cea economica, a bunastarii si a saraciei, a modului in care se creaza oportunitati de lucru si de investitii, din afara si din interior, peste tot in tara.

    Am auzit cum va garanta dl Iohannis ca justitia sa fie independenta. Sper nu dupa modelul „stapin-sluga” al domnului Basescu. Mai mult, un Presedinte nu are mandat sa garanteze acest lucru, asa cum nu are nici responsabilitatea ce tine de libertati fundamentale. Deci, nu ar trebui sa interfereze in nici un fel, nefiind treaba lui.

  12. Dle Nastase inca o dovada, daca mai era cazul, a capacitati dvs de analiza sisinteza serioasa si de bun simt.Turul I de la actualele alegeri au demontrat ca daca nu exista furaciune, iese castigator cel care il vrea poporul. Inghesuiala de la sectiile din diasora este cam dubioasa, sa stai 5, 6 ore la coada pt a vota , fara un suport material? Nu vorbim de studeti din Regie…. . Imi aduc aminte de cozile tarzi de la Gara de Nord din 2004, de autobuzele de la Alexadria 2004, de votul de la Paris si diaspora 2009, Daca ne gandim bine „dreapta” asta basista nu a castigat decat prin frauda si aia la mustata. Analiza Dvs sper sa si-o insuseaca cei de varful PSD si sa ia masurile necesare. Nu trebuie sa pierdem ! Va rog implicati-va, lumea va steapta . Multa sanatate.

  13. Da si NU , in loc de DA si DA!

    Articolul domnului Tolontan este pe placul nostru al anti-basistilor , pentru ca dezbraca Ralitatea si unul dintre realizatori postului i de hainele de camuflaj , dezvaluind unui Sadic ca nu tot ce se denumeste „Realitate „inseamna si adevar!

    Ce nu face insa dl. Tolontan ,fapt care ma face circumspect este bona fide de care se doreste inconjurat ,el rateaza momentul pentru ca nu demasca si celalalt post prea pontist ,prea excesiv in laude Antena 3.

    Pentru ca Realitatea lui guşă ma scarbeste ma uitam la unul dintre realizatorii postului alta data un post serios un adevarat bastion de lupta anti-basist si ce observ , pe promter ,idiotul de redactor ma jigneste in direct „toti basisti se strang in jurul lui Klasus Johannis”, Eu sunt anti-basist din 90 , adica din perioada in care dl. Nastase fi voi toti laudacilor, erati „preteni” cu Traian,si am ramas anti basist si in CDR si dupa 2000. Eu scriam prin 2005 ca „dupa un presedinte de sorgine comunist romanii au reusit sa aleaga si un presedinte contrabandist” si am ramas consecvent , faptul ca o sa-l votez pe Ion Hannys , nu inseamna ca sunt basist ,in mod sigur inseamna insa altceva, sloganul cine nu-i cu noi e dusmanul poporului il stim din lagarele de la Sighet si Tg.Jiu,bastioane de tortura comunista nu liberala !

    Mai mult idiotul lasa anti-reclama pe promter desi in studiou un fost PNList trecut la PDL si acum la Ion Hannis se certa de zor cu un lingator de gunoaie al Udrei,dazvaluin ca acolo Udrea-Klaus nu este cale de impacare!!

    Curat murdar , halat de asemenea post , halat de de Tolontam care vede corect dar piezisi si se plaseaza exact pe vechiul amplasament de ziarist sportin in unghiul din care nu vede offsideul!!

  14. Radescu aiurea,

    Pai daca votantii lui Tariceanu au vazut in Tariceanu si nu in Ion Hannis un liberal adevarat un om de dreapta din ce postura il vor vota ei acum pe Ponta dupa ce razboiul cu Traian nu se mai revede intrun USL?

    Dl. Ponta nu va trece de 50% dar in mod sigur va cistiga , si se pare ca in rol de pion de sacrificiu il va nomina pe Tariceanu ca PM! Feresca sfantul insa daca Tariceanu va divorta din nou si sprijinit de opozitie il va carota per Ponta!Ne amintim ca tot cu sprijinul opozitiei i-a traso cu vrf si indesat chiar securistului Traian Ba!

  15. Cornu,

    Nu vede politic!

    Purtator de cuvind al domnului Dragnea si fiefului Mazare-PSD, colegul isi doreste un PM masi bun decit dl. Tariceanu….dar nu indica si care ar putea fi acela.

    Pai unul ar putea fi chiar dl.Dragnea , un altul ar putea fi dl. Oprisan,sau poate dl.Sarbu sau dl. Mazare sau Dl. Ioan Rus, Dancu !

    Dl. Tariceanu se pare va fi pionul de sacrificiul intrun pseudo-interimat, acesta adica Tariceanu va fi indepartat cu suturi in fund si facut vinovat de nereusitele domnului Ponta la primele nemultumiri populare!
    Dar repet mai exista o posibilitate , Tariceanu sa intoarca armele!

  16. În campanie umbla un acoperiș prin oraș, pe care erau chipul lui Macovei și propozițiile: Ea a creat DNA. Banii furați se întorc la tine.
    S-ar părea că banii furați s-au întors doar la 421.000 de români între care există unii care dau bir cu fugiții, adică trăiesc demult în alte țări, deci n-au contribuit cu taxe la Bugetul României, deci nu meritau ca banii „ furați” să se întoarcă la ei. (Știți cu siguranță că expresia „a da bir cu fugiții” vine din vechime când unii se strămutau, de exemplu, la sud de Dunăre, nu mai erau supuși români, dar nici otomani, deci nu dădeau bir nici la domn, nici la sultan).

    Udrea. Între „greutățile” care i-au fost făcute, între piedicile care i-au fost puse, ea enumeră „limitarea celor care vroiau să voteze pentru mine”.
    Nu ți i-a limitat nimeni, fată hăi. Sunt EI limitați de la mama lor.

Lasă un răspuns